Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45

• czarna_ida Re:105/131 18.05.10, 19:45
      Mam problem o tyle ze moge nosic miedzy 95-105 pod biustem.. Ale nijak nie idzie
      w miseczce. bo np. 100E wylazi gora, prawa piers po karmieniu :)
      Jak jest za duzo pod biustem to fiszbiny odstają, a ja nie lubie miekkich
      stanikow. Bo mam dosc szeroki rozstaw biustu, i u mnie zaczyna sie blizej
      pachy.. Mam biust raczej okragly, ale juz lekko opadniety :)
      Pomozcie dziewczyny!! Gdzie kupic, i co zeby byl i dekolt i wyglad piersi :)
      dzieki pozdrawiam )
      • izas55 Re:105/131 19.05.10, 08:49
        Rozmiarowo nie jestem ci w stanie pomóc, ale jeżeli chodzi o firmę to powinnaś spróbować Elomi. Można na pewno dostać w Peachfield (Warszawa i online). www.peachfield.pl/model/185
        Sa bardzo wygodne i produkowane właśnie w dużych obwodach. Elomi Caitlyn to absolutnie najwygodniejszy stanik jaki miałam kiedykolwiek na sobie, choć dość "staroświecki" w kroju. Fenomenalnie zbiera i robi fantastyczny kształt, jedyna wada to wysoki mostek przy dużych miskach (ja mam 38H/HH) Zajrzyj na stanikomanię gdzie kasica opisała te staniki, są tam również zdjęcia
        stanikomania.blox.pl/2009/05/Pelna-miseczka-pelen-luksus-Elomi-odslona-druga.html
      • madzioreck Re:105/131 czarna_ida 19.05.10, 17:56
        > w miseczce. bo np. 100E wylazi gora, prawa piers po karmieniu :)

Obawiam się, ze 100E to nie jest stanik, w który masz szansę zmieścić piersi :)
        Szczególnie, jeśli to polskie 100E, które jest na 121 w biuście, przynajmniej
        teoretycznie.
        Proponuję spróbować mierzyć rozmiary bliżej bryt. 42(95)H, 42GG. Wg polskiej
        tabeli ok. 95L, ale trudno mi powiedzieć, czy polskie firmy szyja tego typu
        rozmiary - często zakres miseczek zmniejsza się w coraz wyższych obwodach,
        podobnie jak w tych najmniejszych. Zajrzyj na strony np. Dalii, Gorsenii,
        Melissy i do ich wątków producenckich na forum. Z brytyjskich form na pewno
        znajdziesz coś dla siebie w Elomi, ta firma specjalizuje się w szerszych
        obwodach i stanikach o fantastycznym podtrzymaniu i robiących równie
        fantastyczny kształt piersi :)
        Ponieważ jednak tabele to jedno, a realny rozmiar bywa różny (nosze miskę o 3
        rozmiary mniejsza, niż podaje tabela, bo właśnie biust nie najjędrniejszy i
        łatwiej się kompresuje niż twardsze piersi), to najważniejsze jest, abyś
        wiedziała jak powinien leżeć dobry biustonosz, to podam Ci linki do kilku
        krótkich poradników:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html - piersiówka, czyli
        wiedza w pigułce, o co w ogóle chodzi :)
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,30489571,0,JAK_DOBIERAC_STANIK_kompendium_wiedzy_.html?s=0
        Powodzenia :)
      • muut Re:105/131 05.06.10, 13:31
        To moze ja podpowiem bo moje wymiary to 107/136:)
        Śmiało próbuj obwód 40:) Najlepiej na mnie leży tango II w rozmiarze
        40H. ty penie owinnaś mieć mniejsą miskę. Do Elomi właśnie sie
        przymierzam.
    • naijalla 79/103 19.05.10, 19:41
      Odzywałam się już w wątku ratunkowym, ale tym razem pomierzyłam się porządniej :)

Zrzucam zbędne kilogramy, więc co jakiś czas muszę aktualizować swoje wymiary. W
      tej chwili mam na sobie Masquerade Maię 34FF, ale niestety jest już za duża:
      obwód na najciaśniejszej haftce i tak luźnawy, miski zaczynają odstawać u góry
      (większa pierś jeszcze jest w miarę ok, ale mniejsza już nie robi jabłuszka ;).
      W jaki rozmiar teraz celować? 32FF?

Kształtu jestem chyba hiperboloidalnego, a odpowiedni wątek o stożkach właśnie
      czytam.
      • madzioreck Re: 79/103 naijalla 20.05.10, 16:41
        No obwód na pewno musisz wziąć mniejszy, skoro jest za luźny, ale miska - z 34FF
        na 32FF to miseczka o dwa rozmiary mniejsza. Spróbuj przymierzyć 32FF i 32G -
        oczywiście mówię o tym samym modelu :)
    • lilianna2010 72/100 19.05.10, 21:32
      Witam. W obwodzie, gdy ściskam się najbardziej jak mogę, to mam ok. 72, ale tak normalnie to chyba ok 75. W biuście mam ok. 100cm(99-101). Do tej pory stanik który w miarę na mnie pasował to m&s plunge rozmiar 75F, ale wolałabym ciaśniejszy obwód. Miseczka była ok, tylko, że przez ten obwód on się przesuwał lekko i wtedy piersi lekko wypadały. Prosiłabym o podanie jaki rozmiar stanika powinnam nosić w polskich sklepach, a jaki w angielskich, konkretne firmy to m&s, masquerade, freya. Myślę, ze wolałabym obwód 70, bo 65 pewnie byłby bardzo ciasny, chyba, że się mylę. Błagam o poradę, bo chcę dziś zamówić stanik. Aha i może ktoś podałby konkretny model z niedługimi fiszbinami, bo jestem niska i często sięgają mi aż do pach :-)
      • madzioreck Re: 72/100 lilianna2010 20.05.10, 16:58
        Witamy :)
        Myślę, ze wolałabym obwód 70, bo 65 pewnie byłby bardzo ciasny,
        > chyba, że się mylę.
        To zależy od stanika :) Nie ma jednego, murowanego rozmiaru, który będzie na
        pewno pasował we wszystkich stanikach. Taka np. frejowa Pollyanna ma ścisły
        obwód, który w dodatku nie rozciąga się w miarę użytkowania, i tu faktycznie
        obwód 70 powinien być OK, ale już taka frejowa Arabella czz Jolie bywa
        rozciągliwa jak proca, i tu raczej lepszy byłby obwód 65 :) Ja sama mam staniki
        z obwodami zwykle 70 i 75, ale mam też 2 ścisłe 80 i jedną pierońsko rozciągliwą
        65 :)
        Takze nie ma innej metody, niż mierzenie staników w podanych okolicach
        rozmiarowych...

Proponuję zacząć od brytyjskich rozmiarów 32(70)FF, 30(65)GG, polskie staniki -
        w okolicach 65L, 70J - ale uprzedzam, że to naprawdę szeroko rozumiane
        "okolice", bo polska rozmiarówka jest bardzo nierówna i równie dobrze może
        pasować całkiem inna miseczka.
        Przymierzając stanik, zastosuj się do tego krótkiego, ale ważnego poradnika:
        Jeśli nie wygarniemy porządnie biustu do miseczek, może się wydawać, ze stanik
        jest za duży w miseczkach, albo że jest dobry, kiedy w rzeczywistości może być
        za mały.
        Jeśli chodzi o krótkie fiszbiny, to np. Panache Cleo George czy Brooke ma takie,
        nawet w moim brytyjskim 70J, i węższe niż w większosci modeli Panache.
    • alkoalko Re: 75/94 20.05.10, 09:39
      do tej pory nosiłam rozmiar 75C ale ostatnio jakoś nie mogę niczego
      dobrać ... zastanawiam się czy aby napewno wybieram właściwy
      rozmiar ...
      • madzioreck Re: 75/94 alkoalko 20.05.10, 17:01
        Proponuję brytyjski rozmiar 32(70)E, polski - ok. 70F, 70G. Najważniejsze jest
        jednak wiedzieć, kiedy stanik jest dobrze dobrany, a kiedy nie:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
        ponieważ realne rozmiary biustonoszy w tym samym rozmiarze na metce bywają różne.
    • magadyna 89/107 20.05.10, 17:53
      Kupowanie biustonosza było zawsze koszmarem, odkąd pamiętam. Zawsze byłam utwierdzana w przekonaniu, że mój biust jest monstrualny i jakiś nienaturalnych wręcz rozmiarów. Ostatni raz kupowałam stanik 80DD. Teoretycznie nic się nie wylewało, ale co jakiś czas musiałam poprawiać obwód, ze względu na zbyt duży ucisk. No i te ramiączka, wiecznie wcinające się w ciało... Nigdy tez nie udało mi się kupić biustonosza z usztywnianymi miseczkami. Mam za sobą wyprawę po nowy biustonosz i nic nie chciało pasować, ani 80DD, ani większe. Proszę więc dziewczyny o pomoc! Jeśli to możliwe to proszę o rozmiar kontynentalny i brytyjski (o ile dobrze wyczytałam w "instrukcji")
      Pozdrawiam
      • madzioreck Re: 89/107 magadyna 20.05.10, 18:20
        magadyna napisała:

> Kupowanie biustonosza było zawsze koszmarem, odkąd pamiętam. Zawsze byłam utwie
        > rdzana w przekonaniu, że mój biust jest monstrualny i jakiś nienaturalnych wręc
        > z rozmiarów.

Rozumiem Cię, u mnie było to samo, początkowe wymiary - 81/119 czy jakoś tak,
        ale nie wierz w bzdury :)
        80DD, nie ma szansy być dobre, proponuję brytyjskie 36(80)F, polskie - około
        80H. Około, bo polskie staniki są naprawdę rozstrzelone rozmiarowo. Łatwiej Ci
        będzie, kiedy będziesz wiedziała, jak poprawnie założyć stanik:
        i jak powinien leżeć biustonosz dobrze dobrany:
        Jeśli chodzi o staniki usztywniane - nie musisz takiego szukać, jeśli chodzi Ci
        o właściwości podtrzymujące, bo to nie ma znaczenia. Na początek polecam wręcz
        staniki miękkie, ponieważ jeśli nie mamy jeszcze wprawy w ocenianiu rozmiaru,
        przy usztywnianych miseczkach można się zrobić w karolka.
        • magadyna Re: 89/107 magadyna 20.05.10, 18:51
          Dziękuję za podpowiedź:) Rozmiar miseczki trochę zapiera mi dech;), ale poczytałam trochę o zasadach i trzeba wziąć się za rogi z tym "problemem". Jestem bardzo ciekawa najbliższych zakupów. Pozostaje mi jeszcze znaleźć sklep mający w swojej ofercie tę rozmiarówkę. Dam znać o efektach poszukiwań.
          Pozdrawiam
    • katarzyna_kep 87/105 20.05.10, 18:41
      Witam serdecznie
      proszę o podpowiedź rozmiaru biustonosza do karmienia. Karmienie już
      się ustabilizowało a ja teraz mam problem z biustonoszem.
      • madzioreck Re: 87/105 katarzyna_kep 25.05.10, 12:51
        Rozmiar brytyjski - 36(80)F lub 36FF, kontynentalny - okolice 80G, ale dobrze
        jeszcze sprawdzić tabelę na stronie producenta, to znaczy sprawdzić zalecany
        rozmiar miseczki przy wyliczonym obwodzie 80. Z polskich firm karmniki w takich
        rozmiarach szyje na pewno Melissa, z brytyjskich - proponuję zajrzeć do wątków o
        stanikach do karmienia (podlinkowany na stronie głównej Lobby) i o Hotmilkach,
        bo z tymi konkretnie stanikami nie miałam do czynienia na żywo, a rozmiary
        wiadomo - tabela sobie, życie sobie ;)
        Możesz tez w prosty sposób przerobić zwykły stanik na karmnik:
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html - masz wtedy o
        wiele większy wybór modeli, a w Twoich okolicach rozmiarowych masz naprawdę
        ogromny wybór :)
        I najważniejsze:
        Najważniejsze, czy stanik jest rzeczywiście dobrze dobrany (bo w rzeczywistości
        moze pasować jakiś rozmiar sąsiedni, aa nie dokładnie ten, który wyliczyłam), a
        to da się stwierdzić tylko, jeśli wszystko dobrze ułożymy. Powodzenia :)
      • catalina81 82/94 20.07.10, 08:31
        poproszę o podpowiedź. teraz mam biustonosz 85 C (wydaje mi się, że za luźny pod
        biustem), muszę zmienić biustonosz, bo schudłam.
        poproszę o rozmiar kontynentalny i brytyjski.
        dzięki :)
        • maheda Re: 82/94 - catalina81 20.07.10, 10:14
          Oj, raczej celuj w 80B (lub 80C) albo w 75C (bądź 75D), jak mi się wydaje :)

Chyba, że zmierzyłaś się w biuście, stojąc, przy oklapniętych piersiach - wtedy
          zmierz się raz jeszcze, zgodnie z instrukcją w pierwszym poście ;)
          • catalina81 Re: 82/94 - catalina81 20.07.10, 14:24
            dzięki :) zmierzyłam się zgodnie z instrukcją najlepiej jak potrafiłam.
    • magdalia1986 81/109 20.05.10, 20:14
      Witajcie Dziewczyny! :)
      ptrzebuję pomocy, ostatnimi czasy troszkę przybrałam na wadze i po
      dzisiejszej pomiare obwodów wg Waszych wskazówek pod biustem mam 81 a w
      biuście 109.
      Sytuacja jest o tyle trudna, że na ten moment nie mam żadnego dobrego
      staniczka... Po przymiarkach wiem jedno, zazwyczaj te w obwodzie 80 są za
      luźne (uciekają do góry na plecach), mam jeszcze problem w tym, że mój
      biust absolutnie "ma alergię" na staniki wysoko zabudowane i nie jestem w
      stanie ich nosić...
      Będę wdzięczna za każdą pomoc, oraz podania również rozmiaru
      kontynentanego.

Pozdrawiam wszystkie biuściaste!
      • magdalia1986 Re: 81/109 21.05.10, 18:40
        dziś mierzyłam 75F, małe piersi uciekają dołem, bokiem, na górze
        lekkie buły, 80F luźne na plecach, troszke na dole u podstawy nie
        obejmuje piersi, a z przodu nie wypełniam całej miski piersią,
        troszkęza dużo miejsca w okolicach sutków. Niestety większych misek
        nie mieli w sklepie, a w mojej miejscowości jest CIĘŻKO znaleźć
        sklep z tymi rozmiarami :(
        • madzioreck Re: 81/109 magdalia1986 25.05.10, 12:59
          Proponuję brytyjskie 34(75)GG, choć w przypadku staników z rozciągliwym obwodem
          (np. Freya Arabella, Jolie), może pasować mniejszy obwód, tj. 32(70)HH. Rozmiar
          kontynentalny - okolice 75J (np. Dalia, Gorsenia). Ale ponieważ polskie firmy
          maja bardzo nieznormalizowaną rozmiarówkę, tak naprawdę może równie dobrze
          pasować np. 75H. Nie ma innego sposobu, niż przymierzanie, ja mogę jedynie
          wskazać Ci okolice rozmiarowe, w których szukać. Poczytaj ten krótki poradnik:
          To bardzo ważne, bez wiedzy, jak prawidłowo założyć stanik, jak wygarnąć biust
          do miseczek - cały proces dopasowania bierze w łeb.
          Co do dostępności - możesz sprawdzić, czy w najbliższym większym mieście nie ma
          sklepu z "uswiadomionym" asortymentem:
          maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60&ll=38.065392%2C25.751953&spn=48.657319%2C61.083984&z=4
          albo kupić przez internet - możesz na spokojnie przymierzyć w domu i zwrócić lub
          wymienić niepasujący stanik. Jeśli wybierzesz sobie jakiś model, który Ci się
          podoba, mozesz wejśc na watek producencki na naszym forum i zorientować się,
          jaki rozmiar z tego konkretnego modelu powinien pasować, bo staniki, jak ciuchy,
          są w rzeczywistości różne.
          Czasem wymaga to trochę czasu i wysiłku, ale warto :) Ja się stanikowałam, kiedy
          w Polsce było dosłownie kilka sklepów stacjonarnych :)
          • magdalia1986 Re: 81/109 magdalia1986 22.06.10, 01:01
            Dziękuję Ci bardzo!!!! :) w sumie jeszcze się poprawnie nie
            ostnikowałam, ale jestem bliżej niż dalej i przede wszystkim, nie
            boję się tych literek ;) jednak sprawę komplikują zbyt wąskie
            fiszbiny, a gdy miska większa, to pierś nie wypełnia jej całej (moje
            od góry nie są aż takie pełne), najgorszy jest cholerny wysoki
            mostek, tego nie przeskoczę, a ciężko o plunge w takiej misce...
            • maheda Re: 81/109 magdalia1986 22.06.10, 07:43
              Jeśli nie będzie innego wyjścia - zawsze można spróbować jakiegoś brytyjskiego
              36(80)G i podszyć obwód...
              • magdalia1986 Re: 81/109 magdalia1986 22.06.10, 11:56
                dziękować za wskazówkę :) już przeglądam allegro :) natomiast mój
                problem mogę opisać w krótkich, żołnierkich słowach... jakikolwiek
                inny mostek niż plunge powoduje, że by piersi jakolwiek ułożyć w
                misce, muszę je rozpychac na boki, a nie zgarniać do środka!
                dlaczemu? :(
    • oggyogg 85/107 21.05.10, 11:49
      Witam

Bardzo Was prosze o pomoc
      Niedawno powiekszylam sobie piersi i mam lekki problem ze
      znalezieniem odpowiedniego stanika..otoz wybralam implant z dosyc
      mala projekcja a duza szerokoscia, co przedklada sie w ten sposob, ze
      kupujac biustonosz, jesli juz dopasuje fiszbine okazuje sie, ze miski
      sa duzo za duze, moja piers nie wypelnia glebokiej miski. moje
      wymniary to 85/107
      Bardzo prosze o pomoc, moze wiecie ktore firmy maja szerokie fiszbiny
      ale dosyc plytkie miski.
      Bede wdzieczna za kazda pomoc

Pozdrawiam serdecznie
      • madzioreck Re: 85/107 25.05.10, 13:04
        Z szerokich fiszbin słyną staniki Panache, natomiast generalnie - trzeba mierzyć
        do skutku :) Ja mam np. odwrotny problem - potrzebuję głębokiej miski, a wąskich
        fiszbin. Popatrz tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,74949691,74949691,FISZBINOLOGIA_STOSOWANA_czyli_garsc_spostrzezen_.html
        Jeśli chodzi o rozmiar - nie podałaś, czy już miałaś wyliczany - okolice
        brytyjskiego 36(80)F, kontynentalny - okolice 80G.
        • oggyogg Re: 85/107 25.05.10, 15:02
          hej dzieki za podpowiedz
          nie mialam jeszcze wyliczanego
          w sumie to dopiero poltora miesiaca po operacji, wiec czekam az piersi
          sie uloza..
          mierzylam to niektore 85D,85E byly dobre ale wtedy miska jest za
          gleboka..
          nic proboje dalej
          • dorota-on-line 90/107 21.06.10, 13:16
            witajcie.dopiero trafiłam na wasze forum i pomału wczytuję się.

i tak widze że ja to jestem kompletnie nie przygotowana jesli chodzi o
            staniki.nigdy nie zwracałam uwagi na głębokość miseczki czy wielkość
            fiszbin(chyba nawet nie wiem co to dokładnie sa fiszbiny).

mam 90 cm pod biustem i 107 w biuście

kupowałam raczej tańsze staniki które jakoś tam leżały na mnie.
            obecnie mam takie 40/90.wydaje mi sie że to miseczka D.

własciwie w moich stanikach chyba wszystko jest nie tak
            -obwód niby ok ale z tyłu nie trzyma sie prosto a podnosi do góry.z tego co
            wyczytałam oznacza to że jednak źle mam dobrany obwód.
            -poza tym piersi własciwie całkiem sie mieszczą ale góry miseczek
            odstaja.niektóre staniki sa za mozno zabudowane po bokach i mam je prawie pod pachą.
            -między piersiami stanik równiez nieco odstaje

jestem obecnie na diecie i widzę że ubywa mi nieco z biustu i robi on się nieco
            obwisły.smaruję go serum do biustu ale to chyba odpowiedni czas żeby nabyć
            dobrany stanik
    • ewula_cool 93/113 w 37tc 21.05.10, 12:08
      no to ja znowu wracam po porade. W tej chwili zaczynam 37tc i
      desperacko poszukuje stanika do karmienia na "po porodzie". W tej
      chwili nosze stanik 36FF (brytyjski rozmiar)nieznanej firmy kupiony
      wlasnie w uk. wydaje sie byc w miare dobry ale nie jestem pewna czy
      to jest TO. poza tym jest to zwykly stanik a ja potrzebuje tzw.
      karmnika. Moje wymiary to 93cm pod biustem(ciasno mierzone) i jakies
      113 w biuscie ale mierzone na luzno bez zalozonego stanika. Czy
      mozecie mi poradzic w jaki rozmiar mam "celowac! z karmnikiem? teraz
      chce kupic cos w Mothercare (mam gift voucher) a jakies 2-3 miesiace
      po porodzie zmierzyc sie jeszcze raz i wtedy kupic cos Freya,
      Panache itd. czy to dobry plan?
      • anka-ania Re: 93/113 w 37tc 21.05.10, 12:32
        Mamy specjalny, "karmnikowy" wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83756747,,Staniki_do_karmienia_karmniki_.html?s=0

A tu jeszcze jeden przydatny dla ciebie adres: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
        IMO to dobra alternatywa. :)
        • ewula_cool Re: 93/113 w 37tc 21.05.10, 12:37
          dziekuje!
    • buka_rozzie 82/110 21.05.10, 20:48
      znowu prosze o pomoc, zmiejszył mi sie obwód pod, prosze o poradę co do rozmiaru ;)
      obwód pod biustem ; 82 cm
      w biuscie (pochylona, bez stanika )- 120 cm
      ten który teraz nosze a jest to 85d obwód przesuwa mi sie do gury, miseczka dzieli pierś na pół, tragedia, ale nie mam okazji, ani funduszy na zakupy z panache czy cos ;)
      • madzioreck Re: 82/110 buka_rozzie 25.05.10, 13:10
        Celuj w brytyjskie 34(75)GG, 34G. Nie piszesz nic o kondycji biustu - pomiar w
        tzw. zwisie ma to do siebie, że np. biust lejący, miękki, rozciąga się bardziej
        w dół, dając wyższy pomiar niż w pozycji pionowej, czasem o kilkanaście cm. A
        zwarty, jędrny biust może dać taki sam wynik. Dlatego rozmiar podany przeze mnie
        traktuj jako wyjściowy do poszukiwań, w sensie, że na pewno nie 85D ;)
        Najważniejsze jest, żebyś wiedziała, jak to w ogóle powinno wyglądać, wtedy nie
        będziesz skazana na sugerowanie się rozmiarem z metki - ja np. mam staniki od
        65J do 80G.
        Rozmiar kontynentalny - próbuj 75H, I, J (np. Gorsenia, Dalia)
    • matylda07 75/99 22.05.10, 10:37
      Moje obecne wymiary:
      pod biustem cisano mierzone 75 cm
      W biuście luźno mierzone 99-100 cm

Jaki powinnam sprawić sobie rozmiar na teraz? Jestem ciąży. Do tej pory
      uwielbiałam Freyę Eleanor raisin 28G. Ale powoli zaczął się robić za mały,
      zaczęłam nosić z przedłużką. Niestety piersi juz się nie mieszczą w miskach. No
      i nie układa się tak jak powinien, jest za mały.
      Jaki powinnam kupić rozmiar? I jaki model? Eleanor mi podpowiada, bo jest plunge
      (innych nie lubię), fiszbina nie masakruje mi jednej piersi (w innych zazwyczaj
      na jednej piersi fiszbina leży bokiem).Długość pod pachami też jest w sam raz,
      nie powoduje bolesnych ran.

Z góry dziękuje za pomoc
      • madzioreck Re: 75/99 matylda07 25.05.10, 13:17
        Hm, na teraz wychodziłoby ok. 32FF. Lub 30GG z przedłużką. Nie piszesz, w którym
        jesteś miesiącu ciąży - jeśli na przykład na półmetku, to mogą jeszcze Ci się
        rozejść żebra, i znów grozi zmiana obwodu. Eleanor to rozciągliwiec, więc jeśli
        jesteś z kolei blisko końcówki i jest szansa, że żebra się już nie rozejdą, to
        można ryzykować to 30Gg z przedłużką - jest szansa, ze ponosisz go też po
        porodzie. Z podobnych modeli - Freya Arabella, Jolie. Podobny fason i takie same
        rozciągliwce. Spróbuj też Pollyanny - mięciutki, wygodny stanik robiący ładne
        kulki, i nie przekrzywiający się, nawet przy asymetrii mostek, z tym, że Polly
        możesz brać spokojnie obwód 32 (32FF), bo jest ciaśniejsza, plus ewentualnie
        przedłużka.
        • matylda07 Re: 75/99 matylda07 25.05.10, 15:36
          Jestem w 28 tyg/7 m-c. Druga ciąża.
          Obawiam się właśnie tego 32 FF, dlatego pytam Ekspertki;)
          Nie chcę kupować stanika na 3 m-ce, chciałabym go jeszcze po porodzie.
          Raczej mało tyję, w dodatku jestem na ostrej diecie cukrzycowej, nie sądzę więc,
          ze pod biustem zostanie mi dużo. Teraz po prostu rosnący brzuszek go powiększa.
          Mam w domu Panache Tango Classic 30H. Miski za duże, obwód z przedłużką ok. Na
          razie czeka sobie na laktację? Jeśli wytrzymam, bo fiszbiny za długie pod
          pachami i na mostku.
          Polyyannę miałam kiedyś, uwielbiałam ją.

Dziękuję madzioreck, rozejrzę się za poleconymi modelami.
          • madzioreck Re: 75/99 matylda07 25.05.10, 22:33
            matylda07 napisała:

> Jestem w 28 tyg/7 m-c. Druga ciąża.
            > Obawiam się właśnie tego 32 FF, dlatego pytam Ekspertki;)
            > Nie chcę kupować stanika na 3 m-ce, chciałabym go jeszcze po porodzie.

No cóz, nawet ekspert nie jest w stanie przewidzieć, co się stanie z biustem do
            porodu, i po porodzie :) Co więcej, ekspert nie przewidzi tego nawet w przypadku
            własnego biustu ;) Można zwiększyć szansę, ze ponosimy stanik dłużej, właśnie
            kupując ciut węższy z przedłużką, sugerując się wymiarami sprzed ciąży, ale jak
            będzie, tego się nie przewidzi. Warto jednak kupić chociaż jeden dobry stanik,
            bo w czasie ciąży piersi są narażone bardziej na skutki braku podtrzymania.
            Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Chociaż jeden stanik - ja przez pierwszych kilka
            miesięcy też miałam tylko jeden. Poza tym po prawidłowym ostanikowaniu mało komu
            pierwszy stanik służy dłuzej niż kilka miesięcy, tym krócej, im biust bardziej
            był zniekształcany złym rozmiarem.
    • ollalaa 72/94 22.05.10, 14:41
      Też właśnie mam taki problem. Niby wszystko jest ok, dobrze sie
      czuję w nich, ale chyba nie do końca gdyż ciągle musze poprawiać mój
      biust, bo ciągle wylewa mi się ze stanika albo piersi sie
      przemieszczają. Właściwie to noszę rozmiar 75D z H&M, i jedyny taki
      stanik, który mi pasuje w miare dobrze jest właśnie w tym rozmiarze
      usztywniany gąbką. Ale też go musze poprawiać w ciągu dnia i to
      przeokrutnie mnie irytuje. Gdy chcę sprawić sobie nowy model w
      róznych sklepach bielizniarskich, panie ekspedientki patrzą na mnie
      z niedowierzaniem, że taka mała a taki rozmiar nosi. To krępuje
      okropnie. I nie chciałabym tylko czarnych albo białych sztuk tylko
      jakieś kolory, ale nie ma na mnie odpowiednich.
      fakt faktem, że sa momenty, kiedy robia sie wieksze (zwłaszcza przy
      okresie), ale to normalne. Poza tym dość spory na jak na mnie i mój
      wiek (22) dar matki natury powoduje, że mam chroniczne bóle
      kręgosłupa i chciałabym jakos temu zaradzic też przez bielizne.
      Zainwestowałam w model firmy Freya, który był miękki, w rozmiarze
      75D, ale niestety odstawały nieznacznie miseczki a obwód chyba był
      za duży.
      Dziękuję przeogromnie za pomoc!
      • ollalaa Re: 72/94 22.05.10, 19:56
        tzn 72 cm pod biustem, 94 w biuście. (Już się gubię w tych
        zapisach :/)
      • i-w-ona Re: 72/94 24.05.10, 18:07
        Nic dziwnego, że nawet Freya nie leżała jak trzeba, bo była w nieodpowiednim rozmiarze. W większości biustonoszy, w tym wśród niemal wszystkich Fejek, powinnaś nosić rozmiar brytyjski 65FF. Tylko przy tzw. ściśliwcach, które mniej się rozciągają, powinnaś szukać 70-tek, prawdopodobnie brytyjskiego 70E.
        • madzioreck Re: 72/94 25.05.10, 13:27
          Zgadzam się, nadmienie tylko, że w Twoim rozmiarze jest naprawdę przeogromny
          wybór wzorów i kolorów, nie jesteś skazana na czerń i biel :) Turkusy, fiolety,
          żółcie, co tylko chcesz, tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać: na naszym forum
          znajdziesz informacje o sklepach stacjonarnych i internetowych:
          maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=pl&msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60&ll=38.065392%2C25.751953&spn=48.657319%2C61.083984&z=4
          Jeszcze jedno, bez tego ani rusz:
          Znajdziesz coś na pewno, tylko czasem trzeba troszkę cierpliwości.
          Możesz nosić nie tylko brytyjskie staniki, w Twoim rozmiarze szyje również sporo
          polskich firm (Effuniak, Dalia, Gorsenia, Comecim, Milena, Konga, Konrad... )
    • kaasiorek_g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 23.05.10, 22:20
      Witam, proszę o rade jaki rozmiar stanika powinnam nosić?Pod biustem
      88cm, w biuście 114cm.Obecnie noszę rozmiar 85F, wydaje mi się że to
      chyba zły rozmiar;( piersi uciekaj z miseczek i z tyłu biustonosz nie
      jest na wysokości piersi tylko jest strasznie wysoko, ledwo ręka
      sięgam;( Proszę o podanie brytyjskich oraz kontynentalnych rozmiarów:)
      z góry Dziękuję:)
      • marcelina003 75/90 25.05.10, 10:46
        Witam ,drugi raz proszę Was o pomoc w doborze stanika poprzedni
        rozmiar to 70 E ,ale schudłam troche i obwód zrobił się za
        wielki ,lużno mi, miska niby ok ,ale coś nie pasuje :(
        Podczytywałam tochę forum ,ale moze lopatologicznie wytłumaczycie co
        robię nie tak .Na plecach mam ciagle obrzydliwe fałdki powyzej
        stanika ,zgarniam ,wygarniam i nic hmm.....może jakieś szersze te
        staniki kupować???
        Pozdrawiam i dzieki za pomoc;)
        • madzioreck Re: 75/90 marcelina003 25.05.10, 13:34
          Teoretycznie powinno pasować 32DD, lub rozciągliwe 30F - to zależy od modelu, w
          jednym staniku lepszy będzie obwód 70, w innym 65.
          Jeśli chodzi o łopatologię - rzeczywiście do ujarzmienia fałdek okołoobwodowych
          lepsze są staniki z wyższym pasem obwodu, a nie cienkie tasiemki - musisz
          poszukać. A te fałdki trzeba cierpliwie wgarniać do stanika, choć czasem bywa,
          że tak po prostu układa się ciało. Możesz też wysłać zdjęcia do naszej galerii
          (żeby uzyskać pomoc, nie musisz mieć dostępu, komentarze uzyskasz na forum), tu
          znajdziesz info, jak to zrobić:
          forum.gazeta.pl/forum/w,32203,108612037,108612037,Galeria_naszych_stanikow_regulamin.html
      • madzioreck 88/114 kasiorek_g 25.05.10, 13:29
        Proponuję brytyjskie 36(80)GG, kontynentalne okolice 80J, ale ostateczna
        weryfikacja rozmiaru to mierzenie, bo staniki są różne, ja mam zestaw od 65J po
        80G ;) Musi po prostu pasować:
    • anial_ek 68(73)/95 25.05.10, 11:25
      Piszę, bo przymierzam się do pierwszych zakupów z uk i chciałabym
      uniknąć poważnych wpadek. Bardzo proszę (jeśli to możliwe) o
      zaproponowanie konkretnych modeli.
      obecnie karmię jeszcze piersią, ale laktacja już ustabilizowana.
      Staniki które noszę:
      Tango Plunge 28H rozmiarowo ok, na początku niby zapinałam się na
      najluźniejszą haftkę, ale na dłuższą metę byłam w stanie go nosić
      tylko z przedłużką. teraz się rozciągnął i obwód jest ścisły (pewnie
      mogłabym się zapiąć na drugą haftkę, ale nie ma potrzeby), miski
      dobre, fiszbiny oczywiście na plecach. raczej niewygodny (wbijające
      się fiszbiny, ramiączka obcinają ręce)
      Cleo George 28H rozmiarowo dobre, po rozciągnięciu zapinam się teraz
      na najciaśniejszą haftkę, fiszbiny też trochę uwierają, ale są chyba
      trochę węższe niż w tangu.
      i w zasadzie chyba tylko te mogę określić jako dobre, choć na pewno
      nie idealne...
      poza tym mam jeszcze 2 staniki Avocado (Annick i Creole) w rozmiarze
      60K, które miski i fiszbiny mają ok i były super wygodne, ale się
      rozciągnęły pod biustem (szczególnie Creole) więc rzadko je noszę.
      A ostatnio szłam na wesele i założyłam stary Masquerade Aragon
      (turkusowy) 30FF, obwód za luźny, miska w sumie nie wiem - trochę
      bułkuje, ale może ten typ tak ma :)
      będę bardzo wdzięczna za pomoc.
      • madzioreck Re: 68(73)/95 anial_ek 29.05.10, 14:03
        Powiem Ci, że jeśli George'a nosisz 60-tkę, to jesteś twardziel ;) To jest znany
        ściśliwiec, i ja, wielbicielka ściśliwców, przy 75 pod biustem, ledwo zapięłam
        70-tkę :)

Tango ma wprawdzie szerokie fiszbiny, jak większosć Panache (George ma takie,
        jak Freya), a mocne zaniżenie obwodu rozgina fiszbiny jeszcze bardziej.
        Pamiętaj, że im bardziej zaniżamy obwód, tym bardziej odkształca się konstrukcja
        biustonosza - fiszbiny się rozciągają, spłaszcza się miska, jej boczne części
        ciągną do tyłu, ramiączka wędrują bliżej pach.

Przy ściślejszych stanikach polecałabym 30FF/G, przy znanych rozciągliwcach -
        28GG/H, ale jeśli jesteś już uświadomiona, to wiesz sama, w czym Ci najwygodniej
        i jak stanik powinien leżeć :)
        To samo, jeśli chodzi o wybór modeli - nie wiem, w czym jest Ci wygodnie, co Ci
        się podoba. Mogę tylko podpowiedzieć, że jeśli wolisz węższe fiszbiny, to raczej
        nie dogadasz się z bazówką Panache. Cleo ma na pewno węższe fiszbiny,
        poprzymierzaj też Freyę i Fantasie, spróbuj też Polskich firm - na przykład
        Gorsenia ma duży zakres misek, a całkiem przyzwoite obwody.
        Pamiętaj też, że im bardziej zaniżysz obwód, tym szybciej i bardziej się on
        zeszmatławi, ze względu na to, ze jest po prostu mocno naciągany.
    • marslo55 70/84 25.05.10, 12:19
      maheda napisała:
      "Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie
      są pewne swojego rozmiaru."
      Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu mojego. Zwykle noszę 75A lub 70B.
      Prosiłabym o podanie zarówno brytyjskiego, jak i kontynentalnego
      rozmiaru. Pozdrawiam!
      • po.prrostu Re: 70/84 28.05.10, 00:49
        wychodzi Ci w przeciętnych stanikach 65D, w ścisłych 70C. w rozmiarówce kontynentalnej i brytyjskiej to praktycznie te same rozmiary.
        • madzioreck Re: 70/84 29.05.10, 14:04
          Pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika:
    • zoe2813 93/109 25.05.10, 21:23
      Witam:)
      Noszę rozmiar staników 85C i nie czuję się w nich komfortowo, ciągle
      muszę je poprawiać i z powodu wysuwającego się z nich biustu i
      dlatego, że podnoszą mi się na plecach. Do tego mam skrzywiony
      kręgosłup, więc zdecydowanie przydałby mi sie stanik, który dobrze
      przytrzyma mój biust i w ten sposób odciąży moje plecy. W zasadzie
      nie mam stanika, o którego zaletach mogłabym napisać. Proszę o radę
      w jaki stanik najlepiej zainwestować i pomoc w doborze dobrego
      rozmiaru.
      Pozdrawiam
      • zoe2813 Re: 93/109 28.05.10, 14:52
        Proszę o podanie rozmiarów różnego rodzaju. Mierzyłam się według
        zaleceń:)pod biustem na wydechu, w biuście w miękkim staniku,
        pochylona.
        • madzioreck Re: 93/109 zoe2813 29.05.10, 14:09
          W większości staników z porządnym, stabilnym obwodem, powinno pasować brytyjskie
          38(85)E, choc zdarzają się i megarozciagliwce, wtedy mniejszy obwód z
          przeliczona miseczka, czyli 36(80)FF. Polskie rozmiary to okolice 80I, 85F/G.
          Pamiętaj jednak, że my tu wyliczmy rozmiar regularny, z tabeli, a w praktyce
          staniki są różne. Ja mam w szufladzie i 65J, i 80G. Ostateczna weryfikacja
          następuje nabiustnie, wiec jeśli np. 85E ma za małą miskę, to bierzesz 85F :)
          Najważniejsze jest wiedzieć, jak to właściwie wygląda, kiedy stanik jest dobry,
          i jak go dobrze założyć, żeby móc to stwierdzić:
    • agniesiaa23 82/118 27.05.10, 09:06
      Witam serdecznie

Postanowiłam zapytać ekspertki, bo zarówno mój biust jak i ja mamy
      dosyć żle kupowanych staników. Zmierzyłam się według Waszych
      wskazówek i tak, pod biustem mam 82 cm, w przy pochyleniu, w miękkim
      biustonoszu 118 cm. Obecnie noszę 38 J (Arabella), oczywiście
      podnosi mi się do góry, na lewej piersi miseczka OK, na prawej
      niestety się marszczy. Noszę też wszelakie 38E,42F, 40G, 42G; czyli
      jak widzicie cały wachlarz źle dobranych biustonoszy w których
      piersi wypływają mi dołem lub górą. Będę wdzięczna za pomoc w
      zasugerowaniu startowego, dobrego rozmiaru rozmiaru :-)

Słonecznego dnia

Agnieszka
      • madzioreck Re: 82/118 agniesiaa23 29.05.10, 14:17
        Witam moją wymiarowa bliźniaczkę - zaczynałam z takimi mniej więcej wymiarami :)
        Obwód 38 jest masakrycznie za duży, szczególnie w przypadku Arabelli. Ja przy
        tych wymiarach wzięłam jako pierwszy stanik Arabelkę z obwodem 32 :)
        Teoretycznie, w większości staników z przeciętnym obwodem, czyli nie
        ściśliwcachi nie rozciągliwcach, powinnaś celować w 34J/JJ, ale nie piszesz nic
        o kondycji biustu. Ja na przykład noszę miseczkę o jakieś trzy rozmiary
        mniejszą, niż wskazuje tabela - biusty naszych gabarytów rzadko bywają bardzo
        twarde i jędrne, zależy, czy są po przejściach, czy nie, ale to też jest ważne.
        Także próbuj też rozmiarów w okolicach 34HH, 32J, 32HH. Tak naprawdę ważniejsze
        od metkowego rozmiaru jest to:
        • agniesiaa23 Re: 82/118 agniesiaa23 30.05.10, 10:07
          Pięknie dziękuję za odpowiedź :-) No cóż, na biust grawitacja
          zadziałała. Kupiłam ze 2 dni temu Freyę Eleanor 36 J, mam nadzieję,
          że nie będzie tragicznie :-) Właśnie czekam na przesyłkę. Serdecznie
          pozdrawiam :-)
          • madzioreck Re: 82/118 agniesiaa23 30.05.10, 18:22
            Obawiam się, że może być za luźny obwód - eleanorki są znanymi rozciągliwcami.
            No, ale możesz zawsze wymienić :)
    • obierka.ona Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 27.05.10, 15:08
      73/93
      • madzioreck 73/93 obierka.ona 29.05.10, 14:18
        Proponuję brytyjskie 32(70)DD, 32E, lub przy stanikach z rozciągliwym obwodem
        30(65)F, 30FF. Pamiętaj jednak przede wszystkim o tych dwóch rzeczach:
    • harpatkaa 70/87 27.05.10, 16:46
      Ja rowniez poprosze o pomoc w doborze rozmiaru, bo mam juz metlik w glowie.
      Wymiary jak w tytule. Obecnie dobrze sie czuje w 70D (nic nie uwiera, nic nie
      wylazi, biust ladnie schowany w miseczkach), ale zapinam stanik na ostatnia
      haftke, wiec pewnie lepsze by bylo 65.
      Preferuje staniki gladkie, tzn. bez szwow i koronek na miseczkach. Moze jestem
      nietypowa, ale mnie uwieraja takie rzeczy i nie lubie jak sie cos odznacza pod
      bluzka.
      Wydaje mi sie tez, ze lepsze sa dla mnie takie pelne miseczki, bo w tych mocniej
      wycietych jednak robia sie "bulki".
      Jaki rozmiar bylby dla mnie najlepszy?
      Moze jakies sugestie co do konkretnych modeli?
      • madzioreck Re: 70/87 harpatkaa 29.05.10, 14:31
        W zasadzie, jeśli obwód stanika jest stabilny, nie podjeżdża na plecach do góry,
        tylko trzyma się na tym samym poziomie co z przodu, to może pasować 70D (32D),
        70C (32C) (bryt. i polskie), a jeśli tak nie jest, to próbuj 30(65)DD, polskie
        65E, 65F.
        > Wydaje mi sie tez, ze lepsze sa dla mnie takie pelne miseczki, bo w tych mocnie
        > j
        > wycietych jednak robia sie "bulki".

Bułki zwykle powstają dlatego, że miseczka jest za mała; tylko, że w bardziej
        zabudowanym staniku pierś może uciekać na bok i tworzyć bułę pod pachą, a w
        wyciętej, po wygarnięciu piersi - górą.
        Jeśli chodzi o rozmiar najlepszy - musisz ustalić go sama przymierzając, bo
        nasze ciało rzadko idealnie podporządkowuje się tabelom :) Najważniejsze, żebyś
        wiedziała, jak wygląda na biuście dobrze dobrany stanik:
        Jeśli chodzi o wybór modeli - popatrz w sklepach internetowych (spis znajdziesz
        w nagłówku forum). Masz do wyboru modele usztywniane, jak Freya Deco (stanik -
        cudotwórca ;)), cała seria Smoothing firmy Fantasie, również usztywniane. Z tym,
        że na poczatek raczej polecamy staniki miękkie, ponieważ w sztywnych łatwo ukryć
        błędy dopasowania, jeśli nie mamy jeszcze wprawy, chyba, że masz możliwość
        dobrać stacjonarnie w którymś ze sklepów polecanych na Lobby. Jeśli chodzi o
        staniki bezszwowe - raczej nie ma ich dużo, ale ponieważ mnie też gryzą różne
        rzeczy, to wiem, że jeśli szwy są ładnie zamaskowane taśmą, to są przyjazne dla
        skóry.
        --
        Biusty naGie;)
    • veto12 105cm w biuscie,90cm pod biustem 27.05.10, 22:12
      Proszę o pomoc ,mam 53 lata ,biust już obwisły i miękki .Noszę stanik 85 F taki
      zbierający piersi do siebie i podnoszący biust .Dobrze się w nim czuję ale
      kupiłam go przeszło rok temu .Nie wiem jak się nazywa ten rodzaj.Poproszę też o
      rozmiar angielski ,chcę kupić stanik w sklepie internetowym ,bo w mojej małej
      miejscowości tylko tradycyjnie od A do D .Mam dość noszenia takiego badziewia
      dopiero od niedawna ten pierwszy stanik mam dobry .
      • madzioreck Re: 105cm w biuscie,90cm pod biustem veto12 29.05.10, 14:38
        Polskie 85F w zasadzie powinno być dobre : Z brytyjskich staników proponowałabym
        spróbować 38(85)D lub, jeśli dany model jest rozciągliwy - 36(80)E. Zrób tak:
        popatrz w sklepach internetowych, co Ci się podoba, a opinie o wybranym modelu
        poczytaj w wątkach "rozciągliwce i ściśliwce" oraz "Duzo- i małomiseczkowce" -
        linki do nich są w spisie treści Lobby. Realny rozmiar stanika bywa rózny, tak
        jak buty czy ciuchy, a i wymiary to nie wszystko, każdy ma inną budowę, więc nie
        zagwarantuję, że trafisz za pierwszym razem, ale zawsze masz możliwość wymiany,
        jeśli kupujesz przez net.
        Popatrz też najpierw na to:
        Najważniejsze jest bowiem, czy stanik pasuje w rzeczywistości, a nie, co ma na
        metce. Powodzenia :)
        • veto12 Re: 105cm w biuscie,90cm pod biustem veto12 30.05.10, 09:41
          Śliczne dzięki ,lecę do sklepów .
    • mariola248 pod biustem 74/biust w staniku miękkim 91 28.05.10, 10:35
      Noszę stanik 36/80 z firmy VD vidas(ale to nie jest miękki)obwód pod biustem
      dobry , miseczka odrobinkę za duża.

Noszę też 34/75 miseczka dobra , pod biustem luźniej.(i to też nie jest stanik
      miękki tylko normalny)

Proszę podać wszystkie rozmiary - kontynentalny, polski , brytyjski, i jak mam
      je odróżnić, który jest brytyjski a który polski?

nie jesttem w ciąży, dzień cyklu- 2 dni po miesiączce .

Proszę o odpowiedz, Dziękuję . Pozdrawiam
      • madzioreck Re: 74/91 mariola248 29.05.10, 15:07
        Proponowałabym brytyjskie 32(70)DD, polskie okolice 70E. Możesz trafić na stanik
        z rozciągliwym obwodem, i wtedy lepsze może być 30(65)F, polskie 65F, 65G -
        pamiętaj, że staniki, tak samo jak ubrania i buty, nie zawsze wpasowują się w
        tabelę. Ja zwykle noszę 32J, ale mam tez staniki 80G i 65J, wiec trzeba po
        prostu przymierzać, pamiętając o kilku rzeczach:
        Rozmiarówki polska i brytyjska różnią się: oznaczeniem obwodów, i tak: 28 to
        obwód 60, 30 to 65, 32 to 70, 34 to 75 itd. Różnią się też oznaczeniem miseczek:
        polskie lecą tak, jak alfabet, a brytyjskie: AA, A, B, C, D, DD, E, F, FF, G,
        GG, H, HH, J, JJ. Podwójne litery to normalne rozmiary, a nie żadne "połówki",
        jak twierdzą niektórzy :)
        No i w polskiej rozmiarówce miseczka zwiększa się zwykle co 2 cm, a w
        brytyjskiej co 2,5. Odróżnianie rozmiarówki polega na ustaleniu, czy firma jest
        polska, czy brytyjska, ale jeśli mas podany rozmiar np. 30F, to widać od razu,
        ale nie zawsze tak jest - polskie sklepy internetowe, które posiadają i staniki
        polskie, i brytyjskie, często maja wyszukiwanie po rozmiarze, i wtedy rezygnują
        z brytyjskich oznaczeń obwodu, dlatego lepiej się dowiedzieć, co to za firma.
    • mariola248 pod biustem 74/ 91 bisut w staniku miękkim 28.05.10, 10:48
      Noszę stanik 36/80 VD vidas obwód pod bistem dobry , miseczka odrobinkę za duża

Noszę też 34/75 obwód pod bistem luźniejszy, miseczka dobra.

Proszę podać rozmiary na wszystkie możliwe sposoby- brytyjski, kontynentalny, polski, i jak mam odróżnić marki rozmiarów, która to która?

Prosze o odpowiedz. Dziękuję . Pozdrawiam.
      • tania32 70/89 28.05.10, 20:21
        W końcu odwazyłam się napisać:-) Moje wymiary to 70 cm pod biustem, tak ciasno, i 89 cm w biuście, jaki rozmiar będzie na mnie dobry ?
        • madzioreck Re: 70/89 tania32 29.05.10, 15:10
          > W końcu odwazyłam się napisać:-)

Jak to w końcu, my tu nie gryziemy ;)

Proponuję celować w brytyjskie 30E, czyli 65E, polskie - około 65F. Oczywiście
          nie znaczy to, że każdy stanik będzie pasował w dokładnie tym rozmiarze, bo one
          są różne, tak jak ciuchy i buty, ale w tych okolicach. Najważniejsze w
          dobieraniu rozmiaru jest wiedzieć, czy stanik rzeczywiście pasuje:
    • kozzy82 85 / 105 28.05.10, 22:43

Pod biustem ściśle , 85 cm...
      W biuście - 105 cm.

Teraz nosze rozmiar 75 F , od firmy GAIA , w obwodze jest chyba dobry , choc troche sie rozciagnal ale mysle , ze mniejszy bylby raczej , za ciasny.

Miseczka jest wyraznie , za mala , piersi maja w staniku wyrazne "buleczki".

Wydaje sie , ze powinna byc conajmniej , o jeden rozmiar wieksza - G?

Nie bede wariowac z zakupami , chyba :)
      • kozzy82 Zapomnialam... 28.05.10, 22:49
        ...poprosic , o rozmiarowke kontynentalna , (polskie i niemieckie).
        Brytyjska rowniez :)
      • madzioreck Re: 85 / 105 kozzy82 29.05.10, 15:23
        Wydaje mi się, ze Gaiowe 75G też może nie dać rady, jeśli chodzi o miseczki:
        sprawdź, o ile miski są rzeczywiście za małe, po dokładnym wygarnięciu biustu:
        Zresztą ten sposób zakładania, z porządnym wygarnięciem, stosujemy zawsze.
        Proponuję brytyjskie 36(80)E, 36F, 34(75)FF, 34G. Kontynentalne - okolice 80G,
        80F, 75I, 75J, może pasować też 75H, ale polska rozmiarówka jest bardzo
        nierówna, wiec to są szeroko rozumiane okolice. Chodzi o to, jak stanik ma
        leżeć: nic nie podjeżdża na plecach przy chodzeniu, podnoszeniu rąk itd., piersi
        mieszczą się w miseczkach całe, a fiszbiny idą pod piersią, leżą na żebrach w
        zgięciu biust/brzuch, zewnętrzny koniec fiszbiny sięga mniej więcej połowy
        pachy, a wewnętrzne końce leża na mostku, a nie są ściśnięte gdzieś między
        piersiami:
        Nie wariuj z zakupami, bo pierwszy stanik zwykle służy nam dość krótko, tylko
        dopóki piersi , wypchnięte gdzieś za małą miska, nie wrócą na swoje miejsce :)
        • kozzy82 Re: 85 / 105 kozzy82 30.05.10, 11:41
          madzioreck-dziekuje bardzo , za szybka odpowiedz.
          Zdecydowalam sie , ze kupie moja pierwsza Freye.
          Preferuje szerokie ramiaczka i forma wydaje sie byc - bardzo kobieca.
          W jaki fozmiar - mam strzelac , wedlug ciebie...?
          Moze sprobowac 75 g?
          Nie wiem , czy nie bedzie za duza miska.
          cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150445989444&var=450006010204&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
          • madzioreck Re: 85 / 105 kozzy82 30.05.10, 18:32
            Trudno powiedzieć - mało kiedy we wszystkich stanikach nosimy ten sam rozmiar.
            Poszukaj opinii w wątku FREYA na Lobby, i w katalogu staników:
            kataloglb.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?510692
            Na stronie głównej lobby masz też podlinkowane wątki rozciągliwce iściśliwce,
            dużo- i małomiseczkowce, popatrz tam, czy coś jest na ten temat.
            Coś mi się obiło o uszy, że jest małomiskowa, więc lepiej teoretycznie wziąć
            większą niż mniejszą, ale nie wiem, jak to wygląda z obwodem, czy lepszy będzie
            75, czy 80 - w większości Freye są rozciągliwe, ale są wyjątki, jak Pollyanna na
            przykład.
            Więc jeśli przykładowo obwód jest ciągliwy, to lepiej celować w 34G, a jeśli
            ściślejszy - 36F, 36FF.
            • kozzy82 Re: 85 / 105 kozzy82 02.06.10, 20:40
              madzioreck-Zamowilam , zamowilam , nie pytajcie , za ile... ;)
              Ale obiecalam sobie , ze wezme tylko jeden stanik , no , moze gora dwa :)
              Napisze , jaki z tych czterech rozmiarow pasowal.
              Dziekuje Wam ,
              Karolina.
              • kozzy82 Re: 85 / 105 kozzy82 Help me , please...! :) 05.06.10, 10:43
                madzioreck-przyszly mi staniki , od Freya.
                Wiec moj przypuszczalny rozmiar , to 75 FF.
                www.lace.de/commodity/6607#Ale...
                Wbija mi sie troche pomiedzy piersiami , nie wiem , czy , o te druty posrodku
                chodzi , w kazdym razie , jak chyba siedze dluzej , to zostaje czerwony slad ,
                pod piersiami.
                Co to znaczy?
                Czy ten stan - posrodku , moze byc , za wysoki...?
                Moze sie rozchodzi , nie jest tak tragicznie.

Ta , jak gdyby...gumka a wlasciwie rozowa tasiemka , od miseczek , (na gorze) ,
                jakby minimalnie odstaje.
                Ale G jest wyraznie za duze , odstaje bardziej.
                Moze mam brzuszek , za duzy :)

Moze lepszy bylby 75 F , qrde ale nie zamowilam...choc wydaje mi sie , ze bylby
                chyba , za maly.

Mam tez problem , z tym stanikiem.
                www.lace.de/commodity/6607
                Bardzo mi sie podoba ale nie wiem , ktory rozmiar wybrac.

Chcialam zaczac biegac sobie , zeby troche zrzucic kg-mow , chyba powinien byc
                wygodniejszy...wiec moze 80 , w obwodzie...?
                Bo 75 troche mnie cisnie , od strony pachach i ramion.

Moze sportowe staniki lepiej wieksze brac...?
                Jaki rozmiar stanika sportowego wybrac , jezeli zwykly stanik lezy w miara
                dobrze , przy 75 FF...?

Help me , please...! :)
                • kozzy82 Re: 85 / 105 kozzy82 Help me , please...! :) 05.06.10, 12:23
                  madzioreck-Przepraszam jestem taka roztargniona , zle podalam linka , od tego drugiego , sportowego stanika.
                  www.lace.de/commodity/5782#
    • ma_ggi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 30.05.10, 09:02
      Witam
      Jestem matką karmiącą, ale laktacja jest już na dobre
      ustabilizowana, co nie zmienia faktu, że biust jest nadal dużo
      większy niż przed ciążą. Wcześniej nawygodniejszy stanik jaki
      nosiłam to Marks &Spensers rozmiar 34F i obwód pod biustem nadar
      raczej mi odpowiada- jest ścisły i trzyma się równo na plecach, ale
      fakt faktem, zapinam się na ostatnią haftkę, czyli nie ma już pola
      manewru:)) Miseczka natomiast jest przymała. Zmierzone zgodnie z
      instrukcją:
      -pod biustem 84 -w biuście 111
      Bardzo proszę o pomoc może nareszcie jakoś uda mi się ujarzmić
      biust:)
      Pozdrawiam
      • maheda Re: 84/111 - ma_ggi 30.05.10, 18:47
        Wydaje mi się, że powinnaś zacząć od rozmiaru około brytyjskiego 34(75)GG lub
        34(75)H.
        W ścisłych stanikach być może wystarczy Ci jakie 36(80)G? Któż to wie? ;-)

Pamiętaj o porządnym zakładaniu stanika, życzę powodzenia w poszukiwaniach :)
    • magdzik126 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 45 30.05.10, 10:57
      Witam! Ja również potrzebuję porady, jestem w ciąży i rozwiązanie będzie za
      niecałe 2 miesiące. Przed ciążą nosiłam stanik w rozmiarze 75B a obecnie 75C ale
      czuję że to nie jest mój rozmiar, ciśnie mnie pod piersiami a na plecach
      biustonosz "podjeżdża" mi do góry co jest bardzo uciążliwe. Zależy mi na kupnie
      dobrego biustonosza zarówno do chodzenia na codzień jak i do karmienia dziecka
      kiedy już się urodzi. Moje wymiary to: mierzone ciasno pod piersiami 81cm i
      mierzone luźno w piersiach 95cm. Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru
      zarówno w rozmiarówce polskiej jak i zagranicznej.

PS. Dokładnie takie same wymiary jak ja ma moja mama, kobieta po 50, tylko nie
      wiem czy dla niej będzie dobry taki sam rozmiar jak i dla mnie, choć podejrzewam
      że tak.
      Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
      • maheda Re: 81/95 - magdzik126 30.05.10, 18:49
        Przy takich rozmiarach chyba zaczęłabym mierzenie staników od tych w rozmiarze
        75D lub ewentualnie z miseczką o oczko większą.

Bywa, że przy identycznych rozmiarach, dwie kobiety powinny nosić dwa różne
        rozmiary staników - tyle rzeczy ma znaczenie i wpływ na to, jaki rozmiar jest
        dla nas odpowiedni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka