Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 7

• irenka65f Avocado Creole 24.08.10, 22:29
      O ja głupia. Mam już Creole. Z przed roku. Jest ciut za mała w miseczce
      (migracja i troszkę sadełka więcej niż rok temu), ale wciąż baaardzo wygodna.
      Jednak miałam już tego modelu nie kupować bo ma okropne ramiączka - zwykłe,
      rozciągliwe gumki i w dodatku w moim (kremowy) zszarzały i już nie dają się doprać.
      A teraz namierzyłam się tych avocadek (charlotta - cięła krawędzią, soir de pris
      - model D 65G był za mały, model A 65H - okropnie za duży, annika - model D 65H
      - za duży, babette - ciął krawędzią) i znów wzięłam Creole i tym razem chyba za
      małą :-((
      Mierzyłam 65H i po wygarnięciu i owszem, ale jak się ruszyłam to góra miseczek
      zaczynała się marszczyć i za radą ekspedientki wzięłam 65G. Jak wygarnę, a nawet
      tylko włożę biust do miseczek pochylając się to fiszbiny lądują na piersiach
      robiąc splaskaną krechę. Jak trochę rozepchnę piersi to jest niby ok, ale jednak
      pojawiają się małe bułki na obu piersiach - tej mniejszej też. Mam jeszcze
      trochę do wygarniania spod pach, chociaż po ponad roku noszenia dobrych staników
      zdecydowanie mniej ciałka tam zostało, więc chyba nie powinnam nosić stanika na
      styk styków. Ale z drugiej strony próbuję pozbyć się jakichś 3-4kg to może uda
      mi się dopasować do tego rozmiaru?
      A może któraś próbowała wypruć tę gumową tasiemeczkę wszytą u góry miseczek? Bo
      mam wrażenie, że to przez tę gumeczkę wrzyna mi się góra miseczki. Jak odciągnę
      ją palcem to jest tam jeszcze 1-2cm luzu. Chyba by wystarczyło, żeby zmieścić
      cały biust.
      Poradźcie koleżanki bo nie chcę zniszczyć stanika za 240 zeta, a tak nosić to
      raczej się nie da.
    • emamutek Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 02.09.10, 22:19
      Witam, mam pytanie. Aktualnie moje wymiary to : 77/78 pod biustem i 101/102 w
      biuście. Ostatnio kupiłam Freyę (Jenny i Arabellę) w rozmiarze 32G. Świetnie
      leżą, zapinam się na najluźniejsze haftki, fiszbiny ok. Teraz korci mnie CK
      Emily i/lub Tease Me. Czy powinnam zamawiać 32G, czy jakiś inny rozmiar? Z góry
      dziękuję za odpowiedzi. (taki sam post napisałam w wątku Curvy Kate, ale chyba
      tu szybciej mi ktoś podpowie) pozdrawiam ;)
      • akj77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 02.09.10, 22:49
        emamutek napisała:

> Witam, mam pytanie. Aktualnie moje wymiary to : 77/78 pod biustem i 101/102 w
        > biuście. Ostatnio kupiłam Freyę (Jenny i Arabellę) w rozmiarze 32G. Świetnie
        > leżą, zapinam się na najluźniejsze haftki, fiszbiny ok. Teraz korci mnie CK
        > Emily i/lub Tease Me. Czy powinnam zamawiać 32G, czy jakiś inny rozmiar?

Z grubsza biorąc powinny pasować te same rozmiary, ale oczywiście gwarancji nie
        ma :)
        • emamutek Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 02.09.10, 22:58
          akj77 napisała:
          > Z grubsza biorąc powinny pasować te same rozmiary, ale oczywiście gwarancji nie
          > ma :)
          Dzięki za odpowiedź. Wiem, że nie ma gwarancji ;), ale tak w przybliżeniu......
          (hehe..) wiem od czego zaczynać zamawianie.
    • ulinezja Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 SA 75E 03.12.10, 13:14
      Witam,
      kupiłam Shock Absorbera, od kogoś, ale nowego, radośnie odcięłam metkę, i okazało się, że za luźny.
      Nie to jest jednak najgorsze.
      Najgorsze jest to, że on nie ma regulacji ramiączek, tylko taki jakby krzyżak na plecach, a ja jestem niska i mogę go naciągnąć swobodnie do pasa :(((
      Chyba ten model B518 jest przeznaczony wyłącznie dla wysokich osób.
      Ja jestem po prostu za KRÓTKA do niego!!!!!!
      Nie sposób w nim ćwiczyć, bo nie trzyma mi biustu.
      :(((
      Buuuuuu
      A może na którąś z Was by pasował?
      Mogę się wymienić na coś innego do ćwiczeń, albo odsprzedam może....?
    • izzie1983 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 13.12.10, 11:38
      Mam wymiary:
      69/90 (pod biustem mierzone dosyć ciasno na wydechu)

kupiłam Dalię Satine 65G (taki mi doradziła Pani w sklepie, wszystko wygląda ok), niby powinno być ok, to tylko 4 cm, ale ciśnie dosyć mocno (2 dzień), mimo że mogę włożyć pod obwód całą dłoń

Czy jest szansa, że to się rozciągnie czy już wstawiać przedłużkę? Zauważyłam, że ten model ma strasznie sztywną gumkę, na ciele słabo się rozciąga. Dodam, że kiedyś przy obwodzie 81 pod miałam 70 Panache i czułam się o niebo lepiej. Czuję się trochę podłamana :)
      • roza_am Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 13.12.10, 15:00
        Skoro się słabo rozciąga na ciele, to nie ma się co męczyć, tylko warto skorzystać z przedłużki od razu. Dobrze dobrany stanik powinien być również wygodny, a nie tylko wyglądać OK.

Polskie firmy robią ostatnio coraz węższe obwody, więc nie ma co patrzeć na centymetry, tylko trzeba testować, aż się trafi na wygodny rozmiar.

Daj znać czy przedłużka pomogła.
        • izzie1983 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 13.12.10, 22:31
          Dzięki za radę. Pewnie kupię jak radzisz, ale dopiero za 2 dni, bo wcześniej nie dam rady, a jest szansa, że do tej pory już będzie ok. Po południu już było sporo lepiej niż rano, a rano lepiej niż poprzedniego dnia. Jak wracałam po pracy do domu z 3ma siatami zakupów to nawet zapomniałam, że mam go na sobie ;) Dam znać jak się zakończyła historia.
        • izzie1983 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 04.01.11, 16:14
          Mam przedłużkę w jednym. Pomogła. W ogóle nie czuję już, że mnie coś ciśnie. Dobry, ścisły obwód. Mam problem z drugim, tam jest wąski rozstaw haftek. Czy przedłużki mają tylko jeden standardowy rozmiar czy są jakieś różne?
          • azymut17 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 04.01.11, 16:21
            Są różne przedłużki, z różną liczbą haftek i różnym rozstawem. Dlatego kupując przedłużkę warto wziąć ze sobą stanik, by dopasować właściwy rozmiar.
            • izzie1983 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 06.01.11, 11:05
              Ok, dzięki. A ten co przedłużany był złośliwie tak się zaczął rozciągać, że chyba za tydzień przedłużkę wypruję :)
      • azymut17 izzie1983 13.12.10, 15:05
        izzie1983 napisała:
        > ), niby powinno być ok, to tylko 4 cm, ale ciśnie dosyć mocno (2 dzień), mimo ż
        > e mogę włożyć pod obwód całą dłoń
        >
        A tę dłoń to możesz włożyć na sztorc, czy na płasko? To zależy, na ile centymetrów możesz odciągnąć obwód od ciała.
        Jeśli czujesz się niekomfortowo, nie ma sensu czekać, dokup od razu przedłużkę (koszt niewielki, te ze Soyelle są o 12 zł). Lepiej, żeby stanik rozciągnął się na ciele nie robiąc Ci krzywdy.

Z wątku producenckiego wynika (również z Twojego wpisu), że obwód jest mało pracujący - w takich wypadkach zdarza się, że ciężko jest dopasować dobry rozmiar, bo większy podjeżdża, a mniejszy piłuje. Ja zawsze powtarzam, że najważniejsza jest wygoda, nie można cierpieć dla idei. Rozumiem, że nie jest to Twój pierwszy stanik po zmianie rozmiaru, więc odpada problem z przyzwyczajeniem się do dopasowanego obwodu?
        • izzie1983 Re: izzie1983 13.12.10, 22:37
          Można powiedzieć, że jest to mój pierwszy stanik po zmianie rozmiaru. Z normalnym ciasnym obwodem miałam do czynienia w zasadzie przez jakieś 3-4 tygodnie życia. W kwietniu kupiłam Panache 70FF (miałam 81/103) i był on ciasny (choć mimo większej różnicy czułam się lepiej niż w tym teraz), z tym, że ja wtedy chudłam i dosyć szybko traciłam obwody. Na początku też było mi ciasnawo, ale bardziej komfortowo niż teraz. Potem chodziłam dalej w Panache plus w jednej 80 (wstyd...). Więc ściskana byłam kwiecień-maj, od tamtego czasu epoka luźnych obwodów, no i teraz zakup dwóch normalnych staników, więc ma to na pewno wpływ na to, że mi źle. Ale lepiej się czułam w Panache przy 11 cm różnicy niż teraz przy 4 i to mnie zaskoczyło. Choć z godziny na godzinę jest coraz wygodniej.
          • i-w-ona Re: izzie1983 06.01.11, 12:38
            Wtedy miałaś zapewne także więcej tłuszczyku na klatce piersiowej i teraz to on zniknął, więc żebra (których rozmiar zapewne się nie zmienił) masz bliżej wierzchu i dlatego staniki cisną przy mniejszym zaniżeniu obwodu. Stałaś się mniej ściśliwa po prostu i nie ma co się katować takim samym zaniżaniem obwodu, jak kiedyś ;-) Kupuj biustonosze z wygodnym obwodem, a Dalii dokup przedłużkę (szkoda, żebyś straciła ochotę na noszenie takiego pięknego staniczka).

A, i trochę mnie zaskoczyło, że musisz odpruć jakąś przedłużkę. Przecież normalnie przedłużek się nie wszywa, bo wyglądają mniej więcej tak (przykładowa na aukcji): allegro.pl/przedluzacz-przedluzka-obwodu-biustonosza-3-rz-i1299216337.html Z jednej strony dopina się jedną część obwodu, z drugiej drugą i już - nic nie trzeba doszywać.
        • izzie1983 Re: izzie1983 13.12.10, 22:40
          Co do dłoni to mieszczą mi się 2 płasko, a czy na sztorc to sprawdzę już jutro przy okazji.
    • elle_b Zwrot w Milenie 07.01.11, 17:06
      Witam dziewczyny i proszę o radę. Czy któraś z Was robiła zwrot w w internetowym sklepie Mileny? Ponad 3tyg temu odesłałam niepasujące staniki i do tej pory brak odzewu ze strony sklepu nie mówiąc już o zwrocie pieniędzy. Czy któraś wie jak długo trwa procedura zwrotu? Pisałam do sklepu niestety nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
      • anka_z_lasu Re: Zwrot w Milenie 07.01.11, 21:28
        Ja zwracałam z rok temu i też trwało to koszmarnie długo - chyba jakiś miesiąc :(
        • elle_b Re: Zwrot w Milenie 07.01.11, 22:11
          Dzięki Anka. Najbardziej mnie zdziwił brak kontaktu z ich strony. Do tej pory odpisywali na wszystkie maile wręcz błyskawicznie, nawet dostałam maile z zapytaniem czy przesyłka dotarła a teraz cisza. Cóż uzbrajam się w cierpliwość.
    • bordowa_kropka skracanie/podszywanie obwodu 18.01.11, 22:33
      Czy wiecie gdzie w Warszawie można skorzystać z usługi podszywania/skracania obwodu. Sama nie za bardzo wiem jak się za to zabrać a nie chciałabym zniszczyć sobie stanika. Słyszałam o Li Parie, tylko jeśli ich usługi gorseciarskie są na takim samym poziomie co obsługa sklepu w kwestii dobierania biustonosza, to nie wiem czy warto.
      • evensis Re: skracanie/podszywanie obwodu 19.01.11, 12:43
        Można na pewno w sklepie Secret Hill oraz w Satine na Puławskiej. I tu i tu kosztuje to 20 zł. Ja skracałam w Satine Masquerade Tiffany Orchid i Pani krawcowa bardzo ładnie mi to zrobiła :). Wykończenie w miejscu łączenia tyłu ramiączka z obwodem jest teraz troszkę inne niż w nowych Tiffany (nie dało rady zrobić inaczej), ale gdyby Pani w sklepie nie zwróciła mi na to uwagi w ogóle bym tego nie zauważyła :).
    • asia_i_p Freya Polyanna 34G 28.02.11, 00:04
      Kupiłam ją, kiedy miałam rozmiary 82/107, a właściwie wciąż myślałam, że je mam. Niestety, nim się wylictytowała i doszła, moje wymiary zeszły do 80/105 (chudnę wolno, ale systematycznie). Stanik leży dobrze w części gładkiej, a koronka się marszczy. Problem praktycznie znika, kiedy zapnę na najciaśniejsze haftki i się wyprostuję.
      I nie wiem, jaki kupić następny. Z kalkulatora wyszło mi 70GG, ale się trochę boję, że będzie ciasno, bo jestem szeroka w ramionach i chyba jednak większa część obwodu to kości, nie tłuszcz.
      • akj77 Re: Freya Polyanna 34G 28.02.11, 00:47
        asia_i_p napisała:

> Kupiłam ją, kiedy miałam rozmiary 82/107, a właściwie wciąż myślałam, że je mam
        > . Niestety, nim się wylictytowała i doszła, moje wymiary zeszły do 80/105 (chud
        > nę wolno, ale systematycznie). Stanik leży dobrze w części gładkiej, a koronka
        > się marszczy. Problem praktycznie znika, kiedy zapnę na najciaśniejsze haftki i
        > się wyprostuję.
        > I nie wiem, jaki kupić następny. Z kalkulatora wyszło mi 70GG, ale się trochę b
        > oję, że będzie ciasno, bo jestem szeroka w ramionach i chyba jednak większa czę
        > ść obwodu to kości, nie tłuszcz.

Ja przy 77-78 pod biustem bardzo ciasno mierzone najlepiej się czuję w obwodach 75, więc może jednak 75G, ewentualnie, jeśli za duże, to 75FF. Sprawdzić, czy nie Arabella albo Eleanor - te są luźniejsze i może pasować 70GG.
        Kalkulator jest z czasów, kiedy obwody staników bardziej się rozciągały.
    • bernatka80 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 28.02.11, 18:02
      hej!Dziewczyny-pomóżcie-jak jest z rozmiarówką thriumpha-kupiłam na allegro 80g jest za luźny-w jaki rozmiar celować w thriumphie?jakie inne firmy mają rozmiarówkę(właściwości biustonoszy) taką jak thriumph?moje wymiary(mierzone w staniku-pewno też źle dobranym :))
      w biuście 116 pod biustem b.ściśle 90.
      • akj77 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 28.02.11, 21:26
        bernatka80 napisała:

> hej!Dziewczyny-pomóżcie-jak jest z rozmiarówką thriumpha-kupiłam na allegro 80g
        > jest za luźny-w jaki rozmiar celować w thriumphie?jakie inne firmy mają rozmia
        > rówkę(właściwości biustonoszy) taką jak thriumph?moje wymiary(mierzone w stanik
        > u-pewno też źle dobranym :))
        > w biuście 116 pod biustem b.ściśle 90.

Hej :-) W Triumphie nic dla siebie nie znajdziesz. Wpisz swoje wymiary do wątku rozmiarowego

forum.gazeta.pl/forum/w,32203,120206499,120206499,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_47.html
        obmierzywszy się według instrukcji, tam dziewczyny doradzą, czego szukać :-)
    • myff Piersi, które uciekają ze stanika 07.05.11, 16:41
      Pisałam już w iluś wątkach, wreszcie Maheda litościwie skierowała mnie tutaj. Moje wymiary to 75/102 w doskokach 103. Obecnie noszę 70G, mam jedno 75G i 70GG, ale większość to 70G. I dramat jakiś. Najczęściej chodzę Cleo Brook czerwonej, bo nadaje zjawiskowy kształt, mój problem: wygarniam do stanika i robi mi się buła, na mniejszej piersi na większej, ale po kilkunastu minutach, pół godziny w zależności od pojemności miski i po części ścisłości obwodu albo robi się pusto górą albo bułka znika- nie wiem czy ten stanik jest za mały czy dobry- jednak było nie był przed kilkudziesięcioma minutami była tam tkanka, coś, a teraz tego nie ma. Drugi problem to bułki robiące się między ramiączkiem a ramieniem, jak wściekła kilka razy dziennie je zgarniam, ale nigdy nie udaje mi się tego całkiem wygładzić i oczywiście jest większa gdy ta pirś mi ucieka. Tak, kupiłam stanik z szerszym obwodem, z węższym, i ścisły i luźny i miski od całkiem małej do całkiem dużej...Ja robię coś nie tak?

Maheda mówi, że mam bardzo jędrny biust i wręcz powinnam się z tego cieszyć- ale jak kiedy to kłuje w oczy moje poczucie estetyki i zdrowy rozsądek- było nie ma!:D
      Pomocy, bo jestem sfrustrowana ciężko;)
      • tfu.tfu Re: Piersi, które uciekają ze stanika 10.01.12, 11:53
        a może Ty niekompatybilna jesteś z tym modelem? :-)
    • joankara Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 14.11.11, 18:58
      Wymiary: 69/96. Kupiłam Flirtelle Petal 65FF - miska była wyraźnie za mała, wymieniłam na 65G. Teraz miska wydaje się dobra, ale fiszbiny naciągają się bardzo daleko, do końca pachy, odcina ramiona, tym bardziej, że muszę mocno naciągnąć ramiączka, żeby miska nie odstawała u góry i po pewnym czasie gniecie w żebra. Czy to nie są objawy za ciasnego obwodu? Zmierzyłam z przedłużką i w misce robi się sporo luzu, ale fiszbiny idą do przodu, kończą się tam, gdzie powinny. Mam pytanie: jeśli wezmę obwód 70, to jaka miska? FF czy F? Jeśli 70FF jest taka sama objętościowo jak 65G, to jeśli będzie się układać tak jak 65G z przedłużką, to będzie za duża, to może lepiej 70F?
      • tfu.tfu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 10.01.12, 11:53
        jeśli masz możliwość kupić oba rozmiary i porównać to od razu będziesz widzieć, który leży lepiej. z moich skromnych doświadczeń wynika, że flirtelle bywa dużomiskowe, ergo może od razu 70F? ale pewności nie dam bo, jak pisałam wyżej, skromne są te doświadczenia :-)
    • excelsa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.01.12, 16:33
      Cześć!
      Staram się zadbać stanikowo o ciężarną ciocią. Mam więc pytanie. Termin porodu przypada ok. 1 kwietnia (serio). Czy możemy już teraz kupić karmnik bez fiszbin, oscylujący wokół rozmiarów 75GG we Freyi? Ciocia dość sporo urosła: normalny rozmiar to 70FF. Obawiam się już teraz rezygnować z fiszbin, ale nie za bardzo widzę inną opcję. Zawsze miała wyraźne odciśnięcia. Teraz już wyraźnie przeszkadzają, a ja się obawiam o jej wygodę i zdrowie. Mamy spory problem z mostkiem. Ciocia w każdym staniku ma kreskę. Znosi najlepiej mostki freyowe, ale w rozmiarze 75GG są już nieakceptowalnie wysokie. Dodam, że biust nie ma tendencji do rozstępów.
      Co robić?

Przy okazji: jak istotne jest trójkątne podtrzymywanie biustu w karmniku, czy wystarczą dwa paski?
      Jak zawsze, bardzo dziękuję za pomoc!
      Pozdrawiam serdecznie!

• anna-pia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.01.12, 17:13
        excelsa napisała:

> Cześć!
        > Staram się zadbać stanikowo o ciężarną ciocią. Mam więc pytanie. Termin porodu
        > przypada ok. 1 kwietnia (serio). Czy możemy już teraz kupić karmnik bez fiszbin
        > , oscylujący wokół rozmiarów 75GG we Freyi? Ciocia dość sporo urosła: normalny
        > rozmiar to 70FF.

Można, ale kupcie jeden, i to nie 75GG, bo po porodzie rozmiar obwodu wróci zaraz do stanu przedporodowego (to żebra rozeszły się, rozepchnięte przez bobasa i otoczenie), tylko raczej 70H/70HH.

> Obawiam się już teraz rezygnować z fiszbin, ale nie za bardzo
        > widzę inną opcję. Zawsze miała wyraźne odciśnięcia. Teraz już wyraźnie przeszka
        > dzają, a ja się obawiam o jej wygodę i zdrowie. Mamy spory problem z mostkiem.

Kup bez fiszbin, i zobaczycie, co dalej. Najwyżej będzie do noszenia po domu, spania, czy co tam.

> Ciocia w każdym staniku ma kreskę. Znosi najlepiej mostki freyowe, ale w rozmia
        > rze 75GG są już nieakceptowalnie wysokie. Dodam, że biust nie ma tendencji do r
        > ozstępów.
        > Co robić?

Po pierwsze, spokojnie :) Po drugie, biust najprawdopodobniej jeszcze urośnie, ale tym nie nalezy się martwić, do jakichś 3 miesięcy po porodzie można spokojnie spodziewać się skoków rozmiaru, potem stabilizacja, potem (najprawdopodobniej) zmniejszanie do rozmiaru sprzed ciąży.

> Przy okazji: jak istotne jest trójkątne podtrzymywanie biustu w karmniku, czy w
        > ystarczą dwa paski?

Wystarczy jeden pasek, żeby ramiączko nie uciekało, przecież ciocia nie będzie biegała z dzieckiem przy piersi ani z odpiętą miseczką.
        • excelsa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.01.12, 20:28
          Bardzo dziękuję!
          Co powinnam robić teraz? Ciocia bardzo chce coś kupić. To już kolejny ciążowy stanik, ale jesteśmy skłonne nawet trochę zainwestować.
          Czy istnieje taka możliwość, że w przypadku skoków po porodzie będziemy używać staników, noszonych podczas ciąży?
          Problem polega przede wszystkim na tym, że żadne fiszbiny już jej nie pasują - cisną, a większy rozmiar niestety implikuje wysoki mostek. Ciocia już się domaga wyraźnie czegoś nowego.
          Jeszcze raz dziękuję!
          • anna-pia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 09.01.12, 21:33
            excelsa napisała:

> Bardzo dziękuję!
            > Co powinnam robić teraz? Ciocia bardzo chce coś kupić. To już kolejny ciążowy s
            > tanik, ale jesteśmy skłonne nawet trochę zainwestować.

Sugerowałabym kupienie bezfiszbinowego karmnika, najprawdopodobniej się przyda, i przedłużki, żeby obwód nie cisnął.

> Czy istnieje taka możliwość, że w przypadku skoków po porodzie będziemy używać
            > staników, noszonych podczas ciąży?

Po porodzie będzie zmieniać się sam biust, obwód po nie bardzo, a z tego, co pamiętam, po porodzie błyskawicznie wraca do stanu sprzed ciąży.

> Problem polega przede wszystkim na tym, że żadne fiszbiny już jej nie pasują -
            > cisną, a większy rozmiar niestety implikuje wysoki mostek. Ciocia już się domag
            > a wyraźnie czegoś nowego.

Kupcie bez fiszbin, ma być wygodnie, bo jak będzie cisnąć w mostek, na pewno będzie źle, po co kobiecie w końcówce ciąży dodatkowe utrudnienie.
            Tak przy okazji - niektóre staniki mają niższe fiszbiny, a jeśli cioci pasuje Freya, to może zmierzcie Avocado, ma raczej wąskie i moim zdaniem delikatne fiszbiny, a materiały zdecydowanie delikatniejsze niż Freya. I wtedy sugeruję mierzenie ok. rozmiaru 80H (jeśli Freyowe miałoby być 75GG). A teraz mają sporo poprzecenianych modeli.

> Jeszcze raz dziękuję!

Proszę :)
    • tfu.tfu Gdzie kupić gumki do obwodu? 10.01.12, 11:57
      chciałabym wymienić w jednym staniku, bo mnie uczulają (swędzące okropne ślady na ciele funduje mi również moja ukochana la senza, ale po prostu noszę rzadko i krótko...), a tu mowa o najwygodniejszym full-cupie jaki posiadam (dzięki Felisdomestica!) i po prostu pożądam gumek! :-)
      ktokolwiek widział, ktokolwiek wie!
      • anna-pia Re: Gdzie kupić gumki do obwodu? 10.01.12, 13:15
        W dobrej pasmanterii?
        • tfu.tfu Re: Gdzie kupić gumki do obwodu? 10.01.12, 15:15
          gdybym nie przeszukała wszystkich pasmanterii to nie pytałabym na forum :-(
          spytałam, bo może któraś z Was się napatoczyła, albo napatoczy na takie typowo obwodowe...
          • felisdomestica Re: Gdzie kupić gumki do obwodu? 10.01.12, 15:32
            Cieszę się, ze ci pasuje :-).
            A co do gumki to moze gumokoronka?

www.pasmanteria-jola.sklep.pl/gumokoronka25czarna-p-567.html?cPath=14_31
            choć może być zbyt delikatna...
            • tfu.tfu Re: Gdzie kupić gumki do obwodu? 24.05.12, 16:23
              jest suuuuuuuper :-) jeszcze raz dziękuję!!!
    • myff Czy istnieją serwisy naprawy stanika?:) 24.05.12, 16:17
      Śmieję się, ale przez łzy, sprawa wygląda tak: pies pogryzł mi stanik, rozerwał na strzępy mostek i oderwał gumę biegnącą pod fiszbinami z przodu. Chodzi o Arabellę Freyi. Teoretycznie jeśli się uprzeć można zszyć ze sobą strzępki tego mostka przy fiszbinach, pytanie czy to ma sens i czy sklep albo gorseciarka/ciarz się tego podejmie? Żebym nie chodziła na darmo. Nawet nie zdążyłam założyć tego stanika na siebie- nie wiem jakim cudem ta przesyłka dostała się w tę psią paszczę T_T z góry dzięki za odpowiedź.
    • boogie_lass 74/102, Fantasie Speciality 32FF- ratunku! 11.08.12, 21:16
      Bardzo proszę o rady. Wydawało mi się, ze powoli odnajduje się w stanikowym świecie, ale znowu mocno się zgubiłam. Po pierwsze: mój biust się przeobraża, mierzę się codziennie po kilka razy z rzędu dla pewności i codziennie jest nieco inaczej. Zaczynam się zastanawiać, czy mimo, że moja laktacja trwa już siódmy miesiąc, na pewno jest unormowana.

Dzisiejsze moje wymiary to: 74/102 (przed odciąganiem, czyli jak przed karmieniem). Najlepiej dopasowany stanik to Fantasie Speciality. Mam go od poniedziałku. Korzystając ze ściągi kilka dni temu oceniałam go jako niemal idealnie dopasowany (ale wtedy pod biustem wychodziło mi nieco więcej, a w biuscie centymetr czy dwa mniej). Jedynym zastrzeżeniem było to, że fiszbiny odstawały na mostku jakieś 2 mm.

Wciąż dzieje się tak po odciągnięciu mleka, jednak przed fiszbiny odstają na mostku już jakieś 1,5 cm. Piers zamiast być oddzielone, stykają się ze sobą. Czasami pojawiają się też wtedy niewielkie bułki po bokach, szczególnie po wygarnianiu piersi z pleców. Czy mleko jest w piersiach czy nie, marszczy się też materiał na bokach misek u góry, bardziej na mniejszej - prawej piersi. Jednocześnie mimo, że piersi są ciężkie stanik nie zsuwa się pod nimi, Nie jeździ tez na plecach; choć od początku bez problemu zapinam się na najściślejszej haftce - obecnie tylko przy zapięciu na nią czuję się komfortowo. Co do fiszbin - to pierwszy raz w moim życiu nie wbiją mi się pod pachami i jestem w stanie o nich po prostu zapomnieć. Kończą mi się pod pachami, mniej więcej w połowie drogi do pleców. Ramiączka niby ok,ale czasami delikatne się przemieszczają.

No i pogubiłam się - przewertowałam forum i z tego, co zrozumiałam, zmarszczki po bokach świadczą o tym, że obwód jest za mały. Większy od razu frunie mi w stronę karku. Czy to więc kwestia ramiączek? Czy mam je zbyt poluzowane? Mam bardzo ciężkie piersi i jeśli skrócę ramiączka, będą mi się trochę "zapadać" w ramiona. W sumie ze skróconymi czuję się lepiej, ale poluzowałam, żeby ta krzywizna ramiona była jak na odpowiednim obrazku z linka. Nie wiem też co z miskami - patrząc na to, co się dzieje na mostku mam ochotę spróbować rozmiar większych, ale czy wtedy nie pomarszczą się jeszcze bardziej?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie...
      • wodadobra Re: 74/102, Fantasie Speciality 32FF- ratunku! 12.08.12, 10:40
        Obwód prawdopodobnie dobrałaś prawidłowo.
        Niestety albo miska jest za mała, albo model nie jest kompatybilny w kształtem twoich piersi. Albo jedno i drugie (jest tak dużo zmiennych które trzeba wziąć pod uwagę, że nie przejmuj się - droga do właściwego rozmiaru potrafi być kręta i nigdy się nie kończy. Rozmiar należy weryfikować średnio co pół roku i przy każdym objawie tycia/chudnięcia).
        Jeżeli objawy dopasowania są takie jak piszesz to stanik jest niedopasowany, więc jeśli możesz zwróć go do sklepu i szukaj dalej.
        Możesz też dla pewności zrobić zdjęcia i przesłać zdjęcia do zamkniętej galerii - łatwiej będzie ocenić w czym tkwi problem. lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
        I musisz szukać dalej.
        • boogie_lass Re: 74/102, Fantasie Speciality 32FF- ratunku! 13.08.12, 21:30
          Bardzo dziękuje za rady.

Niestety nie mogę zwrócić tego stanika, ale nic to; może, gdy skończę karmić, jeszcze się przyda. Kupiłam okazyjnie, więc w razie czego strata niewielka.
          Jutro lub pojutrze dojdzie do mnie inna Fantasie - 32G, jeśli okaże się, ze nie chodzi o miseczki, nie omieszkam skorzystać z propozycji przesłania zdjęć do oceny.

Na razie o weryfikowaniu rozmiaru co pół roku mogę tylko pomarzyć ;) Z okazji ciąży i laktacji rozmiar zmienił mi się w ciągu ostatniego roku 6 czy 7 razy... :D

Co to znaczy, że model może być niekompatybilny z kształtem moich piersi? Czy chodzi o rodzaj biustonosza?
          • azymut17 Re: 74/102, Fantasie Speciality 32FF- ratunku! 20.08.12, 22:17
            > Co to znaczy, że model może być niekompatybilny z kształtem moich piersi? Czy c
            > hodzi o rodzaj biustonosza?

Nie, nie chodzi o rodzaj czy też fason. To znaczy, że jest szyty na inny kształt piersi niż Twoje - bo ciała są różne, rozmiar na metce to tylko jeden czynnik. Niestety nie da się na podstawie nazwy modelu (balkonetka, half itd.) określić, czy na 100% dobrze będzie leżał, czy nie. Materiał, rozciągliwość itd. też mają znaczenie.
    • derenka nietypowy problem 20.08.12, 17:04

witam, tak jak piszę w temacie, mam niecodzienny problem, a mianowicie, rzadko który stanik dobrze na mnie leży, a raczej odwrotnie, w rzadko którym staniku moje piersi dobrze się prezentują. Już mówie o co chodzi: moje piersi są wąskie u podstawy, dość blisko siebie ułożone, ale ku dołowi się rozszerzają. Mają kształt bakłażanowaty, coś tak jak tu: www.007b.info/b/breasts/co-pe-npg.jpg.

Wchodzę w brytyjski rozmiar 70G 70GG przy wymiarach 77/103, ale w 99% przypadków u postawy piersi od strony pach tworzy mi się taka zakładka, załamanie piersi i bardzo nieładnie to wygląda, podobnie jak tu
      balkonetka.pl/katalog/bra/panache-ariza-25
      choć jak wspomniałam mam mniejszy rozmiar niż wyżej pokazana koleżanka.

Teraz moje pytanie: jaki model dla mnie? Może ktoś przerabiał podobny problem? Myślę osobiście, że trzeba mi coś z wąskimi fiszbinami, wypychające do przodu, dobrze zbierające z boków i z odpowiednią głębokością miski. Bardzo wygodnie mi we freyach, szczególnie balkonetkach, ale taki efekt jest z tą brzydka krechą ;/ Miałam kiedyś cleo george i było nawet ok, wyglądało to tak:
      balkonetka.pl/katalog/bra/panache-cleo-george-57
      niestety sprzedałam go, bo obwód był za ciasny,a teraz trudno go upolować. Może coś oprócz niego ma taką konstrukcję, abym czuła się komfortowo? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      • slotna Re: nietypowy problem 20.08.12, 17:19
        Tez mi sie robia takie zakladki, ale od zawsze uwazalam to za normalne - gdzies sie ta skora musi podziac, kiedy biust jest nienaturalnie podniesiony.

> Myślę osobiście, że trzeba mi coś z wąskimi fiszbinami, wypychające do przodu,
        > dobrze zbierające z boków i z odpowiednią głębokością miski.

Moze CH effuniakowe?
      • madzioreck Re: nietypowy problem 20.08.12, 19:46
        Jeśli dobrze na Tobie leżał George, to śmiało próbuj innych Cleo - może George w innym kolorze, albo inne cleowe balkonetki. Możesz też spróbować Fortunę (kris Line) - też często sprawdza się przy takich biustach, podobnie jak cleo mocno podnosi biust do góry i dzięki temu często udaje się trochę wypełnić to załamanie.
        Generalnie jednak może być tak, że pierś się trochę załamuje - jeśli jest stosunkowo niewielką powierzchnią przyrośnięta do klatki, to gdzieś się łamać musi - albo na dole niepodniesiona, albo w górze po podniesieniu. Dlatego właśnie sprawdzają się takie kroje jak George, które mają płytką dolną część miseczki i przepychają piersi od dołu mocno w górę.
    • hotaru76 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 7 30.08.12, 01:28
      Dziewczęta, poratujcie... Kupiłam (kolejny) stanik który ( znowu) nie pasuje. :(
      Siedzę i płaczę, mam dosyć, nie potrafię tego draństwa do siebie dobrać...
      Na co tym razem mam go wymienić?
      Czemu wszystkie staniki usiłują mi odrąbać ręce?
      Czemu większość ramiączek mi je odpiłowuje??
      Czemu, ach czemu fiszbiny albo mi odstają na mostku albo drapią go aż do krwi???
      Czemu mimo wielu podjętych prób ujarzmienia mój biust nadal smętnie faluje na wysokości talii, jakbym WCALE nie miała stanika?

...idę poszukać czekolady...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka