Dodaj do ulubionych

modele zbierające piersi

11.10.11, 09:20
szukałam podobnego wątku, ale może nieskutecznie.
jeśli są miejsca, w które mogłam się wpisać, to przepraszam

w każdym razie- po odkryciu, że biustonosz MOŻE (no i oczywiście powinien) podtrzymywać biust, przyszedł czas na modelowanie
chcę mieć staniki bardziej zbierające piersi do środka niż moje balkoniki. tym bardziej, że chyba mam szeroko rozstawione piersi.

nie musi to być koniecznie plunge do dekoltów- mam już panache shanghai :) na jakiś czas wystarczy. może być jakiś codzienny biustonosz- wygodny i ładnie kształtujący moje piersi
zakochałam się też w Freyi Crytsal moulded plunge
stąd pomysł- może staniki moulded to coś dal mnie?
chyba są nie tylko w wersji plunge

biust mam świeżo po zakończeniu rocznego karmienia, 75/95, niezbyt jędrny
zaproponujecie mi konkretne modele "zbierające", kształtujące itp, itd?
do sklepu mam kawałek, chcę najpierw zrobić rozeznanie teoretyczne
aha, wolę wąskie freyowe fiszbiny, panache raczej nie dla mnie

z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • clarisse Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 09:33
      Najbardziej zbierający biustonosz, z którym ja się zetknęłam, to Effuniak Plunge we wszelkich wariantach.

W zasadzie od ponad roku nic innego nie noszę, bo mój biust w balkonetkach nie wygląda tak ładnie, a do tego mogę dzięki niemu nie przejmować się, czy bluzka ma duży czy mały dekolt. Effuniaki mają opinię wąskofiszbinowych - dla mnie fiszbiny Panache były w większej cżęści modeli za szerokie, Freyi okej, Effuniaków też okej.

Jednak moja opinia może nie być miarodajna, bo jestem z innych okolic rozmiarowych niż Ty (76/113). Warto poczekać na opinię kogoś, kto nosi rozmiary zbliżone do Twoich. :)
      • paula.anna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 09:41
        podobają mi się effuniaki!
        chętnie spróbuję
        ale dopiero dojrzewam do celowania, kupowania, odsyłania itp
        w okolicach Lublina chyba nie mam możliwości przymierzyć...

aha, jak pisałam, stanik nie musi mi robić zapierającego dech w piersiach dekoltu :D
        myślę, że "nie plunge" nawet byłby lepszy, szczególnie, że z tak niskimi mostkami dopiero zaczynam. dotąd się ich bałam ;) i oswajam się z tym, że mam piersi "na wierzchu" ;)

• varietta_m Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 11:39
          Effuniaki polecam, ale może niekoniecznie plunge, skoro napisałaś, że na razie biust jest świeżo pokarmieniowy i jeszcze się po tym nie pozbierał, może wypadać Ci środkiem. Proponowałabym raczej kroje HP lub HM. CH bardziej wysuwa biust do przodu, w związku z czym, w moim przynajmniej odczuciu, "góra" jest bardziej odsłonięta i mocniej faluje. HP bardziej przytrzymuje biust przy klacie. To, wydaje mi się, też może lepiej wpłynąć na poprawę kondycji biustu.
          A z celowaniem w rozmiar - zawsze możesz napisać do sklepu z prośbą o poradę :)
          • paula.anna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:04
            varietta_m napisała:

> Effuniaki polecam, ale może niekoniecznie plunge, skoro napisałaś, że na razie
            > biust jest świeżo pokarmieniowy i jeszcze się po tym nie pozbierał, może wypada
            > ć Ci środkiem. Proponowałabym raczej kroje HP lub HM. CH bardziej wysuwa biust
            > do przodu, w związku z czym, w moim przynajmniej odczuciu, "góra" jest bardziej
            > odsłonięta i mocniej faluje. HP bardziej przytrzymuje biust przy klacie. To, w
            > ydaje mi się, też może lepiej wpłynąć na poprawę kondycji biustu.

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
            jeszcze mi te skróty, nazwy CH, HM, HP niewiele mówią. zaraz sie zapoznam bliżej i może w końcu zapamiętam

> A z celowaniem w rozmiar - zawsze możesz napisać do sklepu z prośbą o poradę :)

wiem, zaraz napiszę. czas działać.
            ale wiem, że to i tak nie gwarantuje sukcesu. z karmnikami mellisy, mimo pomocy, nie od razu udało mi się trafić we właściwy rozmiar. co nie znaczy, że tym razem musi być podobnie :)
            • varietta_m Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:33
              No mierzenia niestety nic nie zastąpi :/ a na dopasowanie stanika składa się tak wiele elementów, poza wymiarami "delikwentki" ;) że dosyć trudno jest trafić za pierwszym razem "na odległość", ale nie jest to niemożliwe :)
              Jak będziesz oglądała staniki na stronie Effuniaka to one są tam właśnie oznaczone:
              PL - plunge
              HM - half cup miękki
              HP - half cup piankowy, tzn. lekko usztywniany
              CH - to od pierwszego modelu w tym kroju tzn. stanik o kroju na bazie modelu Chaber.
              (ma się pojawić jeszcze jeden krój - balkonetka).
              W sumie tylko HM jest miękki. Reszta modeli jest na piance.
              PL to już wiesz, że to niski mostek. HM, HP, CH mają wyższy mostek i bardziej poziomą linię dekoltu. Tak teoretycznie niby plunge jest do robienia efektu w głębokich dekoltach, a halfy w szerokich. Między HP i CH jest różnica taka jak już napisałam, tzn. CH bardziej wysuwa biust do przodu, a HP bardziej "spiętrza w górę".
              Moja subiektywna opinia: różnica jest taka, że CH bardziej widać efekt z profilu, a HP frontem ;)
              Mam nadzieję, że co nieco rozjaśniłam :)
              • paula.anna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:45
                varietta_m napisała:

> No mierzenia niestety nic nie zastąpi :/ a na dopasowanie stanika składa się ta
                > k wiele elementów, poza wymiarami "delikwentki" ;) że dosyć trudno jest trafić
                > za pierwszym razem "na odległość",

no właśnie :/
                ale nie mam wyboru, będę próbować

> Mam nadzieję, że co nieco rozjaśniłam :)

sporo :)

> Między HP i CH jest różnica taka jak ju
                > ż napisałam, tzn. CH bardziej wysuwa biust do przodu, a HP bardziej "spiętrza w
                > górę".

czyli powinnam wypróbować CH? dobrze rozumiem? bo w górę nie muszę spiętrzać, chcę piersi do siebie zbliżyć przede wszystkim
                bo teraz mam bardziej pod pachami, niż z przodu :/

PL Garden mnie oczarował, choć miał nie być plunge. opis- Biustonosz doskonale zbierający i podnoszący biust-bardzo mi się podoba
                jest jeszcze mój rozmiar, ale więcej nie będzie

może reguła niedostępności działa po prostu? ;)
                • varietta_m Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 15:58
                  Wszystkie Effuniaki raczej dobrze zbierają, więc i tu i tu będziesz miała piersi blisko siebie.
                  Gdzieś już pod spodem ktoś napisał, że lepszy będzie dla Ciebie krój HP, nie CH. Dlatego właśnie, że tak jak napisałam, HP bardziej Ci te piersi przytrzyma, przyciągnie do klaty. Nie wiem jak to jeszcze inaczej napisać :) Po prostu, jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedziała ;)
                  Powodzenia :)
        • clarisse Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:21
          Niestety ja o innych fasonach effuniaków nic Ci nie powiem, bo zwyczajnie ich nie znam, nie mieszczę się w rozmiarówkę. Tak samo na przykład nie wypowiem się o żadnych innych polskich firmach, bo nie mam z nimi praktycznie żadnego doświadczenia.

Co do rozmiaru Effuniaków, to ZANIM napiszesz list do sklepu, zmierz się dokładnie tak, jak to jest napisane na stronie Effuniak (inaczej niż się mierzysz zazwyczaj, to ważne!) i wrzuć do effuniakowego kalkulatora na stronie. Wprawdzie wskazania tego kalkulatora nie zawsze się zgadzają, ale dają dobry punkt wyjścia. Pamiętaj, że wynik z kalkulatora może się znacząco różnić od tego, co nosisz w markach brytyjskich. Nie dziw się, jeśli tak będzie.

(Dodatkowo koniecznie na spokojnie przeczytaj sobie, jakie są w sklepie warunki zwrotów i wymian, szczególnie jeśli nie robisz często zakupów przez internet)
          • paula.anna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:38
            clarisse napisała:

> Co do rozmiaru Effuniaków, to ZANIM napiszesz list do sklepu, zmierz się dokład
            > nie tak, jak to jest napisane na stronie Effuniak (inaczej niż się mierzysz zaz
            > wyczaj, to ważne!) i wrzuć do effuniakowego kalkulatora na stronie. Wprawdzie w
            > skazania tego kalkulatora nie zawsze się zgadzają, ale dają dobry punkt wyjścia
            > . Pamiętaj, że wynik z kalkulatora może się znacząco różnić od tego, co nosisz
            > w markach brytyjskich. Nie dziw się, jeśli tak będzie.

zrobione
            mam wg kalkulatora 75DD :D
            mały szok po brytyjskim 65FF ;)
            ale wiem od dawna, że effuniaki mają własną rozmiarówkę
            kontakt nawiązany, tzn czekam na odzew
            • kasiadj07 Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 12:56
              Jeśli zależy Ci na tym, żeby piersi były zbliżone, ale nie odkryte, to nie polecam Ci kroju CH. Lepiej sprawdzi się w tej sytuacji krój HP, ładnie zbiera biust do klatki piersiowej i zbliża je do siebie, biust jest bardziej stabilny, przyda Ci się to po karmieniu. Model CH wyciąga biust do przodu i tu piersi są górą bardziej odkryte.
        • pitupitu10 Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 17:54
          paula.anna napisała:

> podobają mi się effuniaki!
          > w okolicach Lublina chyba nie mam możliwości przymierzyć...

A w Body nie mają?
          • paula.anna Re: modele zbierające piersi 12.10.11, 08:57
            pitupitu10 napisała:

> paula.anna napisała:
            >
            > > podobają mi się effuniaki!
            > > w okolicach Lublina chyba nie mam możliwości przymierzyć...
            >
            > A w Body nie mają?

chyba nie, nie zauważyłam, ale fakt, nie pytałam i nie szukałam specjalnie
            • paula.anna Re: modele zbierające piersi 12.10.11, 08:59
              czyli spróbuję z HP
              a potem zobaczymy
              już nie mogę się doczekać!
              • paula.anna czym się różnią konkretne modele? 12.10.11, 13:58
                wyjaśnicie mi tutaj?
                wiem, jest wątek o effuniakach, któryś z kolei.
                nie zdziwię się, jeśli mnie tam odeślecie :)
                ale ja się tam gubię, za dużo informacji, trudno mi znaleźć to, czego szukam

a więc- czy te HP mają wszystkie podobny krój? bo opisy nieco się różnią. i nie wiem, czy te różnice są istotne w moim przypadku, czy to raczej kwestia "literacka" że tak powiem

np HP Puder "Mostek wyższy od plunga ale niższy niż w miękkich halfcupach. Biustonosz bardzo dobrze trzyma biust. Nadaje się dla każdego biustu, nawet "po przejściach" ;)"
                a przy Cielusiu nie ma mowy o "biuście po przejściach", jest za to napisane, że "Unosi biust i rozdziela go wyższym mostkiem."
                nie wiem, czy to rozdzielenie to coś dla mnie

aha, w moim "kalkulatorowym" rozmiarze są dostępne HP Burgund, Bella, Cieluś, Puder, Czarny, Turkus, Fuksja

kolorystycznie, na początek, pasowałby mi Czarny i Puder lub Cieluś.
                potem chętnie poszaleję z kolorami

eh, idę oglądać galerie...czytać opinie....

• kasiadj07 Re: czym się różnią konkretne modele? 12.10.11, 14:39
                  > aha, w moim "kalkulatorowym" rozmiarze są dostępne HP Burgund, Bella, Cieluś, P
                  > uder, Czarny, Turkus, Fuksja
                  >
                  > kolorystycznie, na początek, pasowałby mi Czarny i Puder lub Cieluś.
                  > potem chętnie poszaleję z kolorami
                  >
                  > eh, idę oglądać galerie...czytać opinie....

Konstrukcyjnie niczym się nie różnią, jedynie różnymi materiałami. Ze względu na to mogą się nieznacznie różnić od siebie wielkością misek, czy rozciągliwością obwodu. Zazwyczaj jednak nie aż tak bardzo, by trzeba było brać inne rozmiary. Z wymienionych przez Ciebie mam Pudra i Fuksję w tym samym rozmiarze, Puder ma ciut większe miski, noszę je po prostu w innych fazach cyklu.
                  Ale tak na prawdę, to nie sugeruj się tym za bardzo, po prostu musisz sama pomierzyć. I nie martw się tymi opisami zbytnio, ten wysoki mostek i niby rozdzielanie biustu nie mają nic wspólnego z rozstawianiem biustu na boki w innych markach.
                  A oglądałaś już galerię na Balkonetce? Tam znajdziesz zatrzęsienie Effuniaków w swoim rozmiarze, możesz sprawdzić, jak leżą na różnych biustach i jak wyglądają realnie:)
                  • paula.anna Re: czym się różnią konkretne modele? 12.10.11, 18:30
                    > Konstrukcyjnie niczym się nie różnią, jedynie różnymi materiałami. Ze względu n
                    > a to mogą się nieznacznie różnić od siebie wielkością misek, czy rozciągliwości
                    > ą obwodu.

czyli teoretycznie HP podobnie "zbierają" i kształtują biust?
                    o to mi właśnie chodziło :)

> A oglądałaś już galerię na Balkonetce? Tam znajdziesz zatrzęsienie Effuniaków w
                    > swoim rozmiarze, możesz sprawdzić, jak leżą na różnych biustach i jak wyglądaj
                    > ą realnie:)

na razie widziałam tylko kilka stron na galerii naszych staników. ale tam było mało "sztywniaków" (wiem, że effuniaki mają miłą, miękką i cienką gąbkę :))
                    będę oglądać dalej oczywiście
                    czasem mnie rozmiar dziwi, tzn nie wiem, czy to effuniakowy, czy brytyjski
    • nacudja_nasza Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 13:07
      Miałam taki model w podstawówce. Zbierał piersi - wycinał z gazet i wklejał do zeszytu;-)
      • paula.anna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 13:23
        pewnie można to trafniej nazwać, ale inne dziewczyny wiedzą o co chodzi :P
      • azymut17 OT 11.10.11, 17:27
        nacudja_nasza napisała:

> Miałam taki model w podstawówce. Zbierał piersi - wycinał z gazet i wklejał do
        > zeszytu;-)

:-)))) Uwielbiam gry słowne, przypomina mi się wtedy Komiczny Odcinek Cykliczny :-)
    • azymut17 Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 17:38
      Nie będę oryginalna też polecając Effuniaki. Tyle że wg mnie jeśli stanik ma zbierać biust to i będzie robił dekolt, bo gdzieś ten przepchnięty biust trzeba umieścić. Przy czym bardzo dobrze zbierają też modele z wyższym mostkiem, jak HP i CH, nie musi to być plunge.
      Jako posiadaczka podobnych wymiarów i też wąskofiszbinowa polecam usztywniane halfy Fauve, w tym najlepszą Emmanuelle:
      www.fauve.co.uk/lingerie/emmanuelle/aw11/underwired_padded_half_cup_bra.aspx?colour=bronze
      oraz Miss Mandalay:
      www.missmandalay.com/ViewCollection.aspx?ID=169
      www.missmandalay.com/ViewCollection.aspx?ID=159
      www.missmandalay.com/ViewCollection.aspx?ID=170
      Przy Twoich wymiarach powinno wystarczyć 70E-F.
    • ola_pozytywna Re: modele zbierające piersi 11.10.11, 18:17
      Ja się na końcówce trzyletniego karmienia przesiadłam z karmników na effuniaki właśnie, konkretnie na plandże. Polecam, bo rzeczywiście zagarniają biust spod pach do środka jak szufla:)
      Natomiast mój obecny faworyt, czyli CH, nie zbiera z boków tak efektywnie jak ortopeda-plunge. Musiałabyś wygarniać co chwila. Ten krój lepiej zostawić sobie na później, gdy już biust trochę ujarzmisz.

• paula.anna cieluś dotarł 25.10.11, 08:42
      i nie wiem, czy jest kompatybilny ze mną :/
      zdjęcia od razu wysłałam do galerii, mam nadzieję, że podpowiecie czy i na co wymienić.
      a na razie kontynuuję poszukiwania
      i wizualnie pasuje mi panache porcelain i cleo molly padded. ale szerokość fiszbin nie dla mnie...
      fantasie smoothing?
      mam nadzieję, że polubię effuniaki, ale mimo tego szukam balkonetki usztywnianej (?)- moulded balconette bra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka