marikooo A może promocja na imieniny Niny? :) 04.01.12, 20:29 Mój kalendarz twierdzi, że wypadają 14 stycznia, w sobotę. Aż się prosi o jakąś miłą niespodziankę. Pani Ewo, prosimy :) Odpowiedz Link
boziaj Cielaki różne 70E 12.01.12, 19:54 HP Cieluś - za mały i spłaszcza (pewnie dlatego, ze za mały), w dodatku bardzo krótkie ramiączka PL Perełka - lezy dobrze, rozmiarowo odpowiedni i zapewne zostałby ze mną gdyby nie to, ze CH Perełka leży tak rewelacyjnie, ze wymiata ;) a pomyslec, ze zamowilam "przy okazji", bo po tym, jak w Chabrze nie mogłam dobrać rozmiaru (70DD sporo za mały, 70E sporo za duży) myslałam ze to krój nie dla mnie jedyny minus jest taki, ze koronka daje troszke efektu kalafiora figi jak zawsze fajne, ładnie wygladają i zapowiadaja sie wygodnie :) Odpowiedz Link
serpiente.emplumada @Effuniak: Magnolia - będzie doszywana? 13.01.12, 14:04 Czy HM Magnolia będzie jeszcze dostępna w rozmiarach, które obecnie nie wyświetlają się na stronie? Konkretnie chodzi mi o rozmiar 70DD, pozdrawiam Odpowiedz Link
olazdaleka PL Bella i PL Kropek 75gg 15.01.12, 01:02 Oba modele wygladaja dobrze po zalozeniu, niestety jak zaczne sie ruszac, piersi wychodza srodkiem i robia sie buly. Czy wynika to z zamalosci czy braku kompatybilnosci? Zdjecia sa na Balkonetce, dziewczynom sie podobalo, ja poobcinalam metki i teraz mam 2 staniki ktorych chyba nie bede nosic:-( Odpowiedz Link
clarisse Re: PL Bella i PL Kropek 75gg 15.01.12, 12:36 Olu - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie (okolice 75JJ) w effuniakach tak zawsze było, że jak w przymiarce był akurat dobry, to po 10 minutach noszenia wyłaziła buła. Jak miska na starcie miała odrobinę luzu, to po chwili noszenia u mnie się zapełniała i dobrze wyglądała. Ale nie wiem, czy tak będzie u wszystkich, to po pierwsze. A po drugie, mogę i ja robić jakieś błędy w dopasowaniu. :) Odpowiedz Link
dorotaifilip Re: PL Bella i PL Kropek 75gg 15.01.12, 16:07 Ola, Ty karmisz? Czy miałaś już taki skok ssaczy, że więcej mleka maleństwo potrzebuje? Nie pamiętam kiedy to jest - między 2 a 3 miesiącem? Ten rozmiar może Ci się jeszcze przydać, gdy ustabilizuje się laktacja. Ja bym dobierała rozmiar na piersi napełnione mlekiem - "tuż przed karmieniem", z zostawieniem miejsca na wkładki i dbaniem by fiszbiny były raczej dalej niż tuż za piersią. Ten największy rozmiar na Balkonetce według mnie jest najlepszy. Jeśli nie karmisz, to wylewanie się środkiem może świadczyć o zbyt ciasnym obwodzie, co powoduje zmniejszanie się miseczki lub zbyt małą miskę. Dorota Odpowiedz Link
olazdaleka Re: PL Bella i PL Kropek 75gg 15.01.12, 23:03 Dziekuje dziewczyny. To moje pierwsze effuniaki, niestety dostepne tylko wysylkowo dla mnie. Rozmiary mialam zasugerowane przez pania Ewe. Dziwne ze Pl w 75gg jest za male a CH daje rade a kroj fajnie trzyma biust karmiacy i co bylo niespodzianka - nadaje sie do karmienia, wystarczy lekko odchylic miske w dol. Bella i Kropek zostana na czas jak sie laktacja ustabilizuje albo jak skoncze karmic. Teraz kusi mnie CH Mietus i Puderek:-P Odpowiedz Link
ciociazlarada Dostępność dołów (majtasów) 15.01.12, 12:27 Czy w sklepie pojawią się jeszcze doły do kompletu Pawie Oka albo Atrament? Pawie Oka mam póki co jako stanik do zadań specjalnych - sprzątania, ponieważ dołu w moim rozmiarze nie uświadczysz. Atrament chciałam kupić, ale zrezygnowałam, bo nie chcę mieć kolejnego stanika bez gaci. Odpowiedz Link
anika772 Kostiumy kąpielowe. 20.01.12, 19:37 Wiem, wiem, dopiero styczeń:-) Pani Ewo, czy są w planach kostiumy o kroju HP? Byłoby super. Najlepiej gładkie, czarne:-) Odpowiedz Link
nientepaura PL Burgund, HP Malachit - rozciągają się;( 22.01.12, 12:03 po ca 2 miesiącach - zapinam się na środkową haftkę, a jak się ścisnę, to i na ostatnią. chyba następne effu kupię z mniejszym obwodem i przedłużką, ale przecież effu miały trzymać rozmiar;/ jak zjadę z obwodem, to wskakuję w 60tki, no i nici z wymiany w razie czego, buuuu;( pocieszenia potrzebuję;) Odpowiedz Link
kryklu Re: PL Burgund, HP Malachit - rozciągają się;( 22.01.12, 13:04 Chętnie bym Cię pocieszyła, ale nie wiem, czym się martwisz:) Kto powiedział, że powinno się używać tylko najluźniejszych haftek? Po to jest kilka rzędów haftek, żeby z nich korzystać. Jeśli stanik byłby za luźny po zapięciu na najciaśniejsze haftki, o, to byłby powód do zmartwienia. Twój wybór, ale ja wolałabym nosić stanik najciaśniej zapięty, niż z mniejszym obwodem + przedłużka. zapinam się na środkową haftkę, a jak się ścisnę, to i na > ostatnią. Stanik powinien być na tyle ścisły, żeby stabilnie podtrzymywać biust, a na tyle luźny, żeby było wygodnie. To oczywiste, że możesz się bardziej ścisnąć. Tylko po co? Przecież nie celem udowodnienia, jaka to szczuplutka jesteś ;) Odpowiedz Link
clarisse Re: PL Burgund, HP Malachit - rozciągają się;( 24.01.12, 14:03 Sądzę, że autorka martwi się nie samym faktem zapinania na tą a nie inną haftkę, tylko tym, że stanik w krótkim czasie się rozciągnął? I zastanawia się czy to samo zjawisko wystąpi w innych modelach. Niestety nic tu nie poradzę, a porównać też nie mam z czym, bo żadnego z tych modeli nie mam. Mam tylko PL Pawie Oka, który wydaje się na podstawie zdjęć podobny materiałowo do PL Burgund - ale pewności nie mam. PL Pawie Oka różni się od moich pozostałych PL tym, że nic a nic nie zbiegł się w praniu i że ogólnie obwód ma luźniejszy niż inne o tym samym rozmiarze (miski też większe). Natomiast nie zauważyłam zmian w czasie. Tak że ta uwaga trochę na marginesie jest. Odpowiedz Link
clarisse prośba o radę odnośnie szortów :D 24.01.12, 14:08 No to przegapiłam. Przed świętami na pytanie o doszycie szortów do Atramenta dowiedziałam się, że tak, ale dopiero w styczniu. Z powodów finansowych odezwałam się dopiero teraz i guzik, okazuje się, że nic nie da się doszyć bo zwyczajnie nie ma z czego :( No i mam zgryz. Teoretycznie majtki to rzecz nieskomplikowana. Gdyby więc wziąć większy rozmiar, ująć po bokach, zaszyć? ... to dałoby się z większych szortów zrobić mniejsze? Czy tylko mi się wydaje? Odpowiedz Link
kryklu Re: prośba o radę odnośnie szortów :D 25.01.12, 01:30 Wiesz, różnice między rozmiarami nie są takie duże. Może te o rozmiar większe nie będą z Ciebie spadały? Jeśli jednak stanowczo myślisz o zwężeniu, napisz może do Effuniak, to dobra kobieta jest :) Odpowiedz Link
clarisse Re: prośba o radę odnośnie szortów :D 25.01.12, 09:03 Wiem, że Effuniak to dobra kobieta jest i też o tym myślałam, co piszesz. Ale przeszło mi przez myśl, że jak sama przerobię, to nie będzie to do żadnego "rozmiaru" a po prostu do mnie :) Bo tak jak patrzę po majtkach, które mam, to lekko kręćka dostaję :) Wysokie figi do Truskawki i Chabra: 40 za duże, 38 dobre. Wysoki figi do Purpla - 38 ciasnawe, mogłoby być 40. Szorty do Pawich Ócz ;) - 40 jakby za duże. Mimo iż talię to już zaczynam mieć około 44, a spódnice 42 zapinam na styk ^^ Ale pocieszyłaś mnie, biorę te szorty, a co będzie to będzie. Odpowiedz Link
mszn Re: prośba o radę odnośnie szortów :D 25.01.12, 11:47 Jasne, że bierz, a jeśli to tylko jeden rozmiar w górę to w ogóle problemu nie ma. Ja już od dawna chodzę w za dużych majtkach, bo wszystkie "kompletowe" są szyte tak, że w dobrym rozmiarze wbijają mi się w pośladki. W za dużych mam z przodu luz w porywach do zwisu materiału ;) Odpowiedz Link
gochalip HP i CH 28.01.12, 16:27 czym się różnią te modele. Mam od Ewy kilka PL, ale chciałabym coś nowego. Do głębszych dekoltów, ale już nie PL. Który wybrać? Odpowiedz Link
snowflake86 Re: HP i CH 28.01.12, 17:39 CH wyciąga biust do przodu, a HP przyciska go do klatki piersiowej. CH ma też CHYBA bardziej otwarty krój i jest nieco niżej zabudowany od HP. Odpowiedz Link
ptasia Re: HP i CH 30.01.12, 08:44 Ja też mam wrażenie, że CH jest mniej zabudowany, HP imho to bliżej balkonetki niż halfa. CH natomiast daje też bardziej rzucający się w oczy efekt niż HP (w sensie bardziej eksponuje biust), co nie każdemu musi odpowiadać. Aha, no i mostek jest wyższy niż w PL, więc te głębokie dekolty siłą rzeczy kwadratowe/okrągłe. Odpowiedz Link
snowflake86 Re: HP i CH 30.01.12, 09:18 no tak, halfy usztywniane mają wyższe mostki niż plunge, ale w moim rozmiarze (60ff) jest to zaledwie 1 cm więcej, więc do dekoltów w szpic też je mogę spokojnie nosić ;) pewnie wszystko zależy od tego, co kto rozumie przez "głębokie dekolty" :) Odpowiedz Link
gochalip Re: HP i CH 31.01.12, 11:41 właśnie otrzymałam na maila odpowiedź od Pani Ewy, że mostki w HP i CH są takie same. I się pogubiłam. Odpowiedz Link
snowflake86 Re: HP i CH 31.01.12, 12:38 czemu się pogubiłaś? no są takie same, ale ciut wyższe niż w PL :) Odpowiedz Link
the_pipeline jaki rozmiar majtek - biodra ok 91 cm 28.01.12, 19:57 Stoję właśnie przed historycznym momentem zakupienia majtek od kompletu do stanika. Nigdy tego jeszcze nie robiłam :) Zawszę kupuję bawełniaczki w sieciówkach (np w H&M rozm 36), ale doszłam do wniosku że trzeba w końcu zrobić taki krok. No i ogarnęły mnie wątpliwości. Nie wiem jakie mam wymiary. Dawno się nie mierzyłam, nie mam miarki teraz przy sobie. Poza tym nie wiem w którym miejscu się mierzy obwód bioder, czy tam gdzie kości czy np przez środek pupy. Z tego co pamiętam to mam jakoś 91cm. I tak zazwyczaj kupuję majtki 36 ale już spódnice czy spodnie 34. Chciałam brać 34 ponieważ posiadam pas do pończoch Grety oraz gatki BlackRibbon w rozmiarach xs i spokojnie mogłyby być jeszcze trochę mniejsze. Ale jak spojrzałam na tabele rozmiarów to zaczęłam się zastanawiać czy jednak nie będą za małe znając realność obwodów staników. Czy ktoś o podobnych wymiarach mógłby mi poradzić czy lepiej 34 czy 36? Zaraz też zabieram się za szukanie wskazówek w starych wątkach:) Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: jaki rozmiar majtek - biodra ok 91 cm 29.01.12, 13:27 the_pipeline napisała: Dawno się nie mierz > yłam, nie mam miarki teraz przy sobie. Poza tym nie wiem w którym miejscu się m > ierzy obwód bioder, czy tam gdzie kości czy np przez środek pupy. Z tego co pam > iętam to mam jakoś 91cm. Jak nie masz miarki, to weź jakiś sznurek, przeciągnij go przez najszerszy punkt na dole, czyli prawdopodobnie przez pupę i zmierz długość sznurka na linijce. Jeżeli masz raczej szczupłe uda, czyli twój najszerszy punkt nie leży bardzo nisko, tylko troszkę wyżej na pupie i twoja różnia biodra/talia mieści się w 20-30cm, to kieruj się tabelką Effuniaka. Z 91cm to już prawie rozmiar 38, możesz wziąć 36, pewnie się zmieścisz, ale w 34 nie wejdziesz. Ja przy 100cm kupuję w H&M wygodny rozmiar 40 i u Effuniaka też rozmiar 40 pasuje mi najlepiej, ja nie lubię jednak wbijających się w pasie gumek. Spodnie i spódnice też noszę często o rozmiar mniejsze. Odpowiedz Link
the_pipeline Re: jaki rozmiar majtek - biodra ok 91 cm 29.01.12, 21:35 Tak, mam raczej szczupłe uda, wąskie biodra, różnica między talią nie jest zbyt duża. Zdecydowałam się na 36 po namyśle, dziękuję za to porównanie z majtkami H&M bo to jedyne co moge sobie zobrazować;) Odpowiedz Link
the_pipeline Re: jaki rozmiar majtek - biodra ok 91 cm 11.02.12, 20:37 Dotarły do mnie te majtki i muszę powiedzieć że są na styk. Zdradzę że chodzi o stringi do czarnego straplessa. Nie spadają mi z tyłka ale są luźnawe, 34 jednak byłyby lepsze. Przyłożone do gatek 36 z H&M są wyraźnie większe (jakieś 0,5-1cm ze wszystkich trzech końców). Być może też to zależy od kroju. Będe już wiedzieć na przyszłość. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: jaki rozmiar majtek - biodra ok 91 cm 12.02.12, 02:30 the_pipeline napisała: Przyłożone do gatek 36 z H&M są wyraźnie większe (jakieś 0,5- > 1cm ze wszystkich trzech końców). Majtki z H&M są z innej tkaniny i inaczej mogą się naciągać. Te 0,5cm to jest raczej minimalna różnica. A ja ci zresztą pisałam, że ja nie lubię za wąskich majtek i wybieram raczej luźniejsze. A skoro nie spadają z tyłka, to po co ci mniejsze? ;-) Odpowiedz Link
dorotaifilip Majtoski 44 29.01.12, 11:34 Moje podsumowanie po ponad miesięcznym noszeniu i praniu ręcznym. 1. Szorty Atrament 44. Mam płaską pupę i duuuuży brzuch z tendencją do osiągania po najedzeniu 100 cm obwodu, wpadam ze 116-118 cm w rozmiar 46. Atramentki są ok, z tendencją do zjeżdżania z "talii". Według mnie w kierunku większych. Na początku martwiłam się o tą taśmę naszytą na wysokości spojenia łonowego. Po praniu zmiękła i nie napina się, swobodnie czuję się w tych szorcikach. 2. Majtki Malachit 44. Tak samo - w kierunku większych. 3. Szorty Pawie Oko 44 tak samo - w kierunku większych. Wszystkie bardzo milusie, z fajnego materiału. Leżą na mnie idealnie, bez opinania się i bez poczucia, że zaraz zjadą mi z pupy. Dla porównania największe okazały się według mnie majtki do Toffików, te wyżej wymienione aż tak rozciągliwe nie są. I secundo dla porównania - mam stringi do Gardena 42 swobodnie noszone, bez wciskania się w pupę. Retro majty do Chabra 44 są większe od tych nowych opisanych wyżej. Dorota Odpowiedz Link
czerwona_pomadka parę słów o PL CARMEN 30.01.12, 16:19 Zamówiłam standardowo Effuniakowe 65 FF i leży idealnie. Nie jest tak ścisły jak PL Burgund w tym samym rozmiarze, ale luźny też na pewno nie. Na 68 pod biustem obwód 65 jest w sam raz. W przeciwieństwie do Burgunda w tym samym rozmiarze jest... dość zabudowany niestety. Na pewno nie nadaje się do szerszych dekoltów, bo miseczki są dość wysokie i szerokie. Moim zdaniem nadaje się tylko do dekoltów "wąziutkie V". Wykonanie bez zarzutu, stylistyka - kwestia gustu, mnie się bardzo podoba. Odpowiedz Link
ciociazlarada PL Atrament - problemy z jakością 07.02.12, 20:02 Ten biustonosz naprawdę mnie zauroczył i na stronie sklepu i na zdjęciach w blogach. Dzisiaj rano odebrałam go z poczty i niestety, totalna porażka. Mam nadzieję, że tylko mi się trafił taki felerny egzemplarz, ale: - ozdobna wstążka pruje się na wysokości kokardki; - obwód - czy wszystkie PL tak mają? Bardzo krótki, wiotki, za to od dołu wykończony gumą dusicielką; - ramiączka - część ozdobna jest przyszyta do części regulowanej szwami DO GÓRY, w związku z czym nieobcięte i niewykończone kawałki części regulowanej sterczą na wierzchu i sobie powiewają; - nie będę się rozwodzić nad jakością ramiączek, napiszę tylko, że jest to taka sama guma jak w Miętusie + sztywna ozdobna część pełniąca funkcje tnąco-skrawające. Stanik jedynie przymierzyłam, więc nie zdążył mi zrobić krzywdy, ale nie udało mi się wyregulować ramiączek bez efektu odcinania ramion w gratisie. Rozmiar 70DD, współczuję tym większym. Naprawdę mam nadzieję, że taki okaz trafił mi się przez pomyłkę - zapłaciłam za ten stanik 139 złotych, co nie jest małą kwotą za stanik w ogólności, nawet jeśli ktoś śpi na pokaźnych sumach w gotówce. Mam trochę Effuniaków i są wykonane dużo lepiej i staranniej - piszę ten post w miłych i ładnych Pawich Okach CH. Atramenta odsyłam i naprawdę żałuję, że wydałam bez sensu tyle pieniędzy na przesyłkę, aby dostać takie cuś. Odpowiedz Link
mszn Re: PL Atrament - problemy z jakością 07.02.12, 22:18 Myślę, że skoro stanik przyszedł do Ciebie w takim stanie, to spokojnie możesz odesłać go w ramach reklamacji, powinnaś wtedy dostać zwrot kosztów wysyłki, a przynajmniej odesłania. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: PL Atrament - problemy z jakością 08.02.12, 11:10 Odeslalam juz go z zalaczonym wypelnionym kwitkiem zwrotu. Ramiaczka mial tak uszyte, ze nie nadawal sie do noszenia - trudno nazwac to wada, skoro takie bylo zalozenie Effuniak od poczatku. Odpowiedz Link
kaga9 Re: PL Atrament - problemy z jakością 05.03.12, 21:27 Mnie po pierwszym dniu wylazła fiszbina... Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: PL Atrament - problemy z jakością 13.03.12, 11:36 minęło parę dni od twojego posta, ale to dosyć ważne, więc dopiszę: Do tej pory nie było żadnego głosu (ja nie czytałam, a zaglądam tutaj często), ze ktoś miał kłopot z reklamacją stanika u Ewy. Chyba łatwiej pisać do niej bezpośrednio, niż płakać na forum. Odpowiedz Link
rennya PL Pawie Oka - ramiączka 07.02.12, 21:30 Wszystko fajnie, ale... kółka łączące część regulowaną z częścią stałą ramiączek uwierają w ramiona :( ała:( Odpowiedz Link
olazdaleka PL Purple 75h 08.02.12, 03:10 Wyglada bardzo ladnie, jest wygodny z jednym minusem - ramiaczka ciagle spadaja, nie wiem dlaczego:( Niestety mimo dobrego rozmiaru (z 77/81 pod i 113 w zwisie jestem na granicy 75gg i 75h) biust wychodzi srodkiem po jakims czasie. Chyba PL nie jest mi pisane, moj karmiaco-lejacy biust sie nie nadaje. Dziewczyny poradzcie prosze, czy probowac HP?? Pani Ewa zapowiadala pojawienie sie karmnikow jeszcze w ubieglym roku ale nic o tym na razie nie slychac:( Odpowiedz Link
kasiadj07 Re: PL Purple 75h 08.02.12, 18:06 U mnie spadanie ramiączek jest pierwszym symptomem, że stanik robi się za mały. Kto wie, może u Ciebie jest podobnie? Koniecznie wypróbuj krój HP oraz CH, któryś z nich może się okazać dla Twojego biustu idealny:) Ja na przykład noszę PL i HP, a CH mi nie służy. Warto jednak wypróbować inne kroje, zwłaszcza, że ten jest dla Ciebie wygodny. Jeśli możesz zamrozić większą gotówkę, to może wypróbuj dwa kroje w dwóch sąsiednich rozmiarach? Będzie większa szansa, że trafisz odpowiedni dla siebie. Przypomniało mi się, ktoś kiedyś pisał, że model CH jest wygodny do karmienia, bo dzięki nisko zabudowanej miseczce wystarczy ją zsunąć do dołu bez zdejmowania ramiączka. A może u Ciebie sprawdzi się któryś model z odpinanymi ramiączkami. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: PL Purple 75h 08.02.12, 20:03 U mnie w Koraliku spadają przy ruszaniu się, ale jeśli je podciągnę, to materiał miseczki zaczyna się trochę marszczyć. Może to kwestia samych ramiączek, bo w Pawich Okach już tak nie mam. A może chodzi o obwód? Odpowiedz Link
kate2501 Czekam na balkonetkę ;) 10.02.12, 23:52 Ewo ,czy będą szyte balkonetki z wcześniejszej zapowiedzi? KUpiłam parę PL-ów ale one już nie dla mnie ,bo mają za niski mostek . Odpowiedz Link
olazdaleka Re: Czekam na balkonetkę ;) 11.02.12, 00:03 Pani Ewa chwaliła się wczoraj na Balkonetce że BP niedługo wyjdzie, ma być nawet BP Biszkopt:) Odpowiedz Link
kate2501 Re: Czekam na balkonetkę ;) 11.02.12, 00:08 Super! Idę w takim razie na balko . Odpowiedz Link
the_pipeline PL onyks 70F 11.02.12, 21:45 Jest to moje pierwsze zetknięcie się z "nowymi" stanikami z wkładkami do korekty asymetrii i chciałam podzielić się swoimi wrażeniami. Jak go wyjmowałam z paczki moja pierwsza myśl to było: o jezu ale mega push-up-isko! Potem przyszło mi do głowy że może obie wkładki są w jednej misce (?), ale pomacałam obie i okazało się że są tak samo gąbczaste. Wyjełam od razu, jakoś nie mam ochoty sprawdzać efektu z nimi. W moim rozmiarze mają jak nic z centymetr grubości. Ja asymetrię mam minimalną, więc wolałabym żeby ich nie było, a stanik byłby np tańszy. To samo z ramiączkami, niby fajnie że są dwa rodzaje, ale czy aby się nie wypną? Pamiętam takie niemiłe sytuacje z dawnych czasów. Jak dla mnie ta całe zamieszanie z wkładkami i ramiączkami ma tylko jeden cel: przyciągnąć (a przynajmniej nie odstraszać) nową klientelę przyzwyczajoną do push-upów polskich firm ze średniej półki cenowej takich jak Kinga, Konrad, Ava, Milanez, wiess-man itd. W popularnych sklepach jak np e-lady taki typ biustonosza wydaje się dominujący. Czy to słuszna strategia? Czy do uświadomienia stanikowego tędy droga? Ja jako już uświadomiona osoba nieznająca (załóżmy) marki Ewa Michalak, gdybym zobaczyła na wieszaku w sklepie taki wygąbkowany push-up NIGDY bym go nie wzięła do zmierzenia z własnej woli. Ale ponieważ chyba nie da się być uświadomioną stanikowo osobą i nie znać marki Ewa Michalak to taki problem nie istnieje. Ja Effuniaki kupować będę bo lubię, ale jakoś mnie to zniesmacza. Parę słów o samym staniku. Bardzo wygodny, miły, mogłabym 24/dobę w nim siedzieć. Dość luźny, kiedyś muszę zmierzyć 65. Zapięłam na 2 hafkę z 4, generalnie trzyma. Te szerokie ramiączka super wygodne. Zwykłe czasami zostawiają mi jednak czerwone ślady, a tu nic. Odrobinę dla mnie za długie, skróciłam na maksa i jest na styk, brakuje paru mm. Ogólnie jestem ustysfakcjonowana w pełni. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: PL onyks 70F 11.02.12, 22:34 A ja amm co do wkladek zupelnie inne zdanie (mam tez pl onyksa i atramenta), z tym, ze akurat mam drobna, ale zauwazalna asymetrie. I wlasnie bardzo sobie chwale (choc na poczatku tez nie bardzo sobie to wyobrazalam), w koncu moge wziac rozmiar, w ktorym wieksza piers nie bedzie mi sie wylewac nad brzegiem miski, lub, w innym przypadku, mniejsza nie bedzie smetnie utopiona w pustawej misce, po prostu zostawiam wkladke z lewej strony i juz jest rozno. Jak dla mnie wkladki moglyby zostac standardem effuniakow. :) Odpowiedz Link
gruby_elf zniesmacza? naprawdę? 12.02.12, 01:03 Jeżeli masz zauważalną asymetrię, to wtedy dopiero doceniasz wkładki - proste. Jeżeli nie masz, to je po prostu wyjmij... a nie narzekaj, że po co ci one i że to niesmaczne, aby uświadomione staniki miały wkładki. Ja podczas górek noszę nawet dwie wkładki z jednej strony na mniejszej piersi. A ostatnio wybieram tylko modele effuniaków z wkładkami i uważam, że jest ich za mało :P Odpowiedz Link
snowflake86 Re: PL onyks 70F 12.02.12, 09:25 no tak, standard. p. Ewie znowu się zbiera. tym razem za to, że posłuchała dziewczyn z asymetrią i tych proszących o opcję wymiennych ramiączek. i jeszcze dorabia się teorię spiskową ;P ja mam asymetrię (jak chyba większość kobiet na świecie), niedużą, ale zauważalną. i bardzo się cieszę, że są Effuniaki z wkładkami. ba! teraz tylko takie kupuję! dlaczego? bo lubię wyglądać w bieliźnie symetrycznie, a nie, że jedna miska zasłania mi więcej piersi niż druga i/lub mi odstaje na mniejszej piersi. widocznie więcej jest takich kobiet, które z wkładek korzystają (a o tym p. Ewa jako producent wie najlepiej) niż tych, którym są one zbędne i z całą pewnością mniejszym problemem jest wycięcie kieszonek niż ich wszycie i uszycie pasujących wkładek ;] Odpowiedz Link
the_pipeline Re: PL onyks 70F 12.02.12, 10:36 Ja absolutnie rozumiem że te wkładki wielu osobom się naprawdę przydają i nie odmawiam nikomu radości z możliwości korekty swojej asymetrii. Nie jestem też oburzona czy obrażona na Effuniaki ;) Po prostu taka moja refleksja. Odpowiedz Link
imp18 Re: PL onyks 70F 12.02.12, 11:40 Ale wkładki z tego co się orientuję były wprowadzone na prośbę użytkowniczek, a nie jako "strategia marketingowa" :/ Mi też nie są potrzebne, ale rozumiem że niektórym bardzo ułatwiają dobranie rozmiaru :) Ramiączka odpinane mnie osobiście denerwują :P Wypinały się bardzo jak dostałam onyksa, wypinają się rzadziej jak pani Ewa mi je poprawila :P Teraz zamierzam przyszyć sobie na stałe te szerokie no i reszta mi nie potrzebna.... Następny model na pewno będe kupować bez odpinanych ramiączek. Odpowiedz Link
nastarcie Re: PL onyks 70F 12.02.12, 13:14 Byłam jedną z tych która męczyła Effuniaka o wkładki na Balkonetce.Kupiłam jak tylko były dostępne luzem i od tamtej pory mogę z radością eksponować szerokie i głębokie dekolty. Bardzo ciężko dobrać stanik z jednomiskową asymetrią.Musisz zawsze dokonać wyboru:bułka czy pustka w mice. Dzięki Effuniaku za poprawienie komfortu mojego(i rzeszy asymetrycznych)życia i samopoczucia biustnego! Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: PL onyks 70F 12.02.12, 19:44 ja przelozylam w onyksie z lewej na prawa i z prawej na lewa i teraz juz sie nie wysuwaja :D Odpowiedz Link
imp18 Re: PL onyks 70F 12.02.12, 22:28 bebe.lapin napisała: > ja przelozylam w onyksie z lewej na prawa i z prawej na lewa i teraz juz sie ni > e wysuwaja :D U mnie to nie zadziałało :) Pisałam nawet na balkonetce, że praktycznie nie byłam w stanie tego biustonosza przymierzyć. Po przeróbce jest w miarę ok, ze 2 razy się wypięło ... ale o 2 za dużo i nie czuję się w nim pewnie przez to :] Odpowiedz Link
ptasia Re: PL onyks 70F 12.02.12, 21:34 Ja jako już uświadomiona osoba nieznająca (załóżmy) marki Ewa > Michalak, gdybym zobaczyła na wieszaku w sklepie taki wygąbkowany push-up NIGD > Y bym go nie wzięła do zmierzenia z własnej woli. Dziewczyny już powiedziały, że zamysłem projektantki była asymetria, nie push-upy, ja chciałam tylko dodać, że jedyny sklep, w którym widziałam na żywo Effuniaki z wkładkami, to Dopasowana, a tam z zasady modele do mierzenia (konkretnie Onyx) wisiały bez wkładek. Więc push-upa to w ogóle nie przypominało. Odpowiedz Link
the_pipeline Re: PL onyks 70F 12.02.12, 22:41 Śledzę wątek Effuniaka tu na Lobby natomiast na forum Balkonetki niestety nie bywam. Jeżeli więc tak jak piszecie wprowadzenie wkładek jest reakcją firmy na lobbowanie klientek o wymyślenie czegoś na asymetrię i wynikneło z konstruktywnej burzy mózgów na linii właścicielka-klientki to cóż... to wspaniale :D Natomiast opisana prze zemnie sytuacja sklepowa była hipotetyczna i nie wiem co ma do rzeczy to, że Effuniaki są dostępne tylko w Dopasowanej. Odpowiedz Link
ptasia Re: PL onyks 70F 13.02.12, 07:46 ??? Nie napisałam, że Effuniaki są dostępne tylko w Dopasowanej. Napisałam, że tam widziałam na żywo modele z wkładkami, które wisiały bez wkładek. Odnosiłam się do Twojego zdania: "gdybym zobaczyła na wieszaku w sklepie taki wygąbkowany push-up NIGDY bym go nie wzięła do zmierzenia z własnej woli. " Odpowiedz Link
maith To chyba Ci się z czymś uświadomienie pomyliło :) 16.02.12, 00:44 the_pipeline napisała: > Czy to słuszna strategia? Czy do uświadomienia stanik > owego tędy droga? Ja jako już uświadomiona osoba nieznająca (załóżmy) marki Ewa > Michalak, gdybym zobaczyła na wieszaku w sklepie taki wygąbkowany push-up NIGD > Y bym go nie wzięła do zmierzenia z własnej woli. Ale ponieważ chyba nie da się > być uświadomioną stanikowo osobą i nie znać marki Ewa Michalak to taki problem > nie istnieje. Ja Effuniaki kupować będę bo lubię, ale jakoś mnie to zniesmacza To chyba Ci się z czymś uświadomienie pomyliło :) Nie wiem z czym, ale 1) biustonosze są dla wszystkich kobiet, także tych z asymetrią. 2) akurat uświadomiona konsumentka zobaczy, że to nie są obrzydliwe puszapowe wkładki, wbijające się "pięścią" w biust, żeby go tylko wypchnąć, tylko sensownie pomyślane, anatomiczne wkładki 3) uświadomiona kobieta też docenia możliwość dopasowywania sobie rozmiaru stanika w zależności od np. fazy okresu do biustu raz trochę większego, raz trochę mniejszego. Reasumując - uświadomienie, to umiejętność korzystania z większego wyboru możliwości, umiejętność dopasowywania staników do siebie, a nie odgórne uproszczenia w stylu "dowolna gąbka to zuo" (nieważne że mięciutka, wyjmowalna i służąca generalnie do korekcji asymetrii) albo "obwód powinien być mniejszy o przynajmniej 10 cm, inaczej to zuo" (nawet u 60-tek) Uproszczenia są zaprzeczeniem uświadomienia. Odpowiedz Link
madzioreck Re: PL onyks 70F 24.02.12, 01:54 No aż mnie zatkało... wyobraź sobie, że wielu kobietom te wkładki się przydają, że wiele kobiet ma asymetrię dużo większą niż Twoja, i też chcą nosić fajne staniki. A nawet, gdyby te wkładki nie służyły wyrównywaniu asymetrii, to ja np. bardzo chętnie kupię stanik z wkładkami, straszne puszapisko, bo mimo takiego rozmiaru jak Twój lubię sobie dodać tu i ówdzie. Nie wiem, w czym problem, skoro wkładki są wyjmowane... Odpowiedz Link
nowokaina123 Koktajl 12.02.12, 23:52 Witam sie ponownie po stu latach nieobecnosci ;) Dziewczyny, blagam o wybacznie (czasu mam malo - biegne zaraz do Ssaka), ale mam pytanie kompletnej ignorantki : czy Koktajl to taka nowa wersja Turkusowego Mchu? O ile mnie pamiec nie myli, tamten byl baaardzo podobny. A jesli podobny, to mozna sie spodziewac, ze bedzie mial podobnej wielkosci miski (z effuniakow mam tylko Granatowego Motyla - 70F, i nie wiem, czy tutaj tez celowac w taki rozmiar) Pomozcie, Kochane, bo co prawda z nowymi stanikami mialam sie wstrzymac do czasu odstwaienia Ssaka, ale nie moge juz czekac... (a - i jeszcze: jesli najlepiej czuje sie w balkonetce - Cleo Robin, to czy ten halfcup zrobi mi podobny efekt?) Odpowiedz Link
maafii w kwestii wymiany/zwrotu effuniaka 15.02.12, 19:03 Zgłupiałam: jeśli na stronie EM, po wpisaniu w wyszukiwarce rozmiaru pojawia się stanik, a obok niego napisane jest: dostępność - na zamówienie, czas realizacji 14 dni, to rozumiem, że taki w razie co można wymienić/zwrócić, a niemożność zwrotu dotyczy tylko takich extra zamawianych, co to się nie wyświetlają w opcjach nawet, tak? Odpowiedz Link
clarisse Re: w kwestii wymiany/zwrotu effuniaka 16.02.12, 14:18 a dodatkowo - zwracając Effuniaka pamiętaj, by zwrócić go w tym samym kartonowym pudełku, w którym przyjdzie. Gąbkowane staniki niszczą się przy przesyłce w kopertach (pojawiają się załamania) i sklep nie przyjmuje takich zwrotów, bo nie może ich potem sprzedać innemu klientowi Odpowiedz Link
ptysiowa_7 Pytanie o fiszbiny w CH i HP 16.02.12, 08:19 Czy w CH są te same fiszbiny co w HP w tym samym rozmiarze? Odpowiedz Link
snowflake86 PL Atrament 18.02.12, 10:55 Stanik bardzo ładny, świetnie zbierający i robiący fajny efekt dekoltowy. Ponadto mało zabudowany (bo nie ma żadnej wystającej poza usztywnienie miski koronki), więc spokojnie chowa się także pod bluzkami, pod którymi wcześniej musiałam nosić halfy. Obwód ścisły, co dla mnie jest plusem, bo mogłam kupić 65f (normalnie pasują mi 60tki) i choć zapinam go na środkową, a czasem nawet najciaśniejszą haftkę, to nie podjeżdża i nie wygląda też, żeby miał się rozciągnąć. Ale żeby nie było tak pięknie, to jest jedno ale - ramiączka... Nieelastyczne, twarde i za szerokie (17 albo 18mm w moim rozmiarze to trochę przesada, szczególnie, że mam wąskie ramiona; we wszystkich innych Effu mam 12mm i są ok). Jak skrócę, to mi się wrzynają, jak poluzuję, to spadają. Poza tym same się rozregulowują :/ Zdecydowanie wolę te standardowe gumki ze wzorkiem ;> Odpowiedz Link
i-w-ona Wysokie figi - pytanie do Effuniak 18.02.12, 15:13 Czy w najbliższym czasie będą nowe modele, które w komplecie będą miały wysokie figi (takie jak np. Purple)? Chciałabym kupić mamie komplet bielizny, a niskie gatki jej nie odpowiadają... Odpowiedz Link
cookies_77 Obwodowy problem - Motyl 23.02.12, 23:31 Wygonili mnie z tym tutaj, to grzecznie się przenoszę ;) Czy to możliwe, żeby dwa biustonosze oznaczone tym samym obwodem tak bardzo się różniły długością tego obwodu? Jakiś czas temu kupiłam Effuniaka Granatowego Motyla, używanego, 75GG. Sprzedałam, bo nie pasował, ale zapisałam sobie wymiary. Obwód miał 64 cm w spoczynku, rozciągał się do 79 cm. Teraz kupiłam nowego Motyla, tylko że 75G. Przy mierzeniu jakiś podejrzanie luźny mi się wydał, ale dopiero jak zmierzyłam miarką, siadłam ze zdziwienia... 71 cm w spoczynku, rozciągnięty prawie 83 cm. Czy to możliwe, żeby któryś z nich miał źle wszytą metkę albo co? Czy Pani Ewa zmieniła coś w konstrukcji? Bo nie sądzę, żeby znaczenie miał fakt, że pierwszy Effuniak jest z liliowymi taśmami jako ramiączkami, a drugi z granatowymi z naszytą liliową wstążką. Co robić? Będę pisać do sklepu, ale chciałam też zasięgnąć Waszej opinii... Odpowiedz Link
ja-32hh uczulenie 04.03.12, 14:10 Mam problem z klamerkami na ramiączkach w PL Purple.Mam takie metalowe, nielakierowane i niestety uczulenie na plecach w miejscach ich przylegania (a nie jestem alergikiem).Myślę, że zawierają nikiel i lepiej stosować te lakierowane. Odpowiedz Link
silv_via Re: uczulenie 05.03.12, 17:12 Moja mama dostała takiego uczulenia od klamerek w PL Black (też nie jest alergiczką). Mój PL Black na szczęście ma plastikowe klamerki i bardzo dobrze, bo mam bardzo silną alergię na nikiel. Trochę obawiam się tej nieprzewidywalności u Effuniaków :/ Odpowiedz Link
kryklu Re: uczulenie 05.03.12, 23:53 silv_via napisała: > Mój PL Black na szczęście ma plastikowe klamerki i bardzo dobrze, bo mam bardzo > silną alergię na nikiel. > Trochę obawiam się tej nieprzewidywalności u Effuniaków :/ Jakiej nieprzewidywalności? W effuniakach są wyłącznie metalowe klamerki, lakierowane na różne kolory lub nie. Odpowiedz Link
silv_via Re: uczulenie 06.03.12, 00:32 Takiej, że w moim Blacku mam klamerki plastikowe (pomijam fakt, że są beżowe i odcinają się od czarnych ramiączek. Wydaje się, że jest wszywane to co jest "na stanie", a nie to co było zaprojektowane. Zamawiając stanik nie mogę się spodziewać, że dostanę DOKŁADNIE to samo, co inna klientka. Odpowiedz Link
silv_via Re: uczulenie 06.03.12, 00:35 silv_via napisała: > Takiej, że w moim Blacku mam klamerki plastikowe (pomijam fakt, że są beżowe i > odcinają się od czarnych ramiączek. > Wydaje się, że jest wszywane to co jest "na stanie", a nie to co było zaprojekt > owane. Zamawiając stanik nie mogę się spodziewać, że dostanę DOKŁADNIE to samo, > co inna klientka. Przepraszam bardzo, właśnie sprawdziłam dokładniej- klamerki są metalowe ale pokryte beżowym lakierem. W każdym razie sens wypowiedzi pozostaje taki sam. (na przykładzie PL Blacka- 70FF klamerki pokryte beżowym lakierem, 85F klamerki złote) Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: uczulenie 13.03.12, 09:21 wymienić klamerki to pikuś, 5 minut :-) wymienić cały obwód, bo guma uczula (mnie we wszystkich stanikach) to wyzwanie (bo nie ma na co wymienić :-/)... Odpowiedz Link
konwalia-82 Re: EFFUNIAK - 14 08.03.12, 17:00 może od wymiarów 72/71 pod biustem 110 w zwisie, 104cm normalnie mierzone zamówiłam lilię PL 70HH, niby było ok, nawet lekki luz(zależy jak ułozyłam biust), a w noszeniu biust wypływa mi przodem(kiedyś w inferno też tak miałam) biust mam miękki, budyniowaty, mleczny mam też przymały model lilia CH 70H i jest lepiej, bułkuje, ale nie wypływają mi piersi(łącznie z brodawką w Pl) czyli ten fason nie dla mnie? ps. wzięłam te modele, bo zależało mi na odpinaniu ramiaczek do karmienia Odpowiedz Link
konwalia-82 Re: EFFUNIAK - 14 08.03.12, 17:01 a jeszcze ten 70HH trochę piłuje mnie pod pachą Odpowiedz Link
konwalia-82 Re: problem z PL 13.03.12, 10:00 opisałam powyżej, jakieś rady, czy po prostu nie dla mnie, a jaki najlepiej? problem istnieje w noszeniu, po założeniu wszytsko wygląda ok Odpowiedz Link
margo13ak Koktail 70G i 75FF 08.03.12, 23:26 Bardzo ładny :) Zdecydowanie inny kolor, niż pokazuje mój monitor - w realu okazał się zielono-morski, raczej ciemniejszy, na monitorze wyglądał bardzo podobnie do turkusowego Mcha. Koronka też wyglądała podobnie, w rzeczywistości nie jest tak gęsta i nie aksamitna, bardzo podoba mi się efekt, jaki daje takie lekko skośne ułożenie brzegu koronki przy mostku. Na plus - ta przeplatanka na ramiączkach jest zrobiona nie ze wstążeczki, ale czarna taśma jest naszyta na obszyte materiałem turkusowym ramiączko - co ma dwie zalety - kolor jest identyczny, co ten na misce i nie ma możliwości, żeby wyrwało się i uciekło z "przeplatanki", jak to lubią robić wstążeczki ;) Rozmiarowo - ja: ekstremalnie wąskofiszbinowy biust 32G/GG (Freya 32G, 32GG niekompatybilne, Dalia 70H/65I, KrisLine 70G/GG, Effuniaki standardowo 70G/75G) 73/102, po przejściach. Oba są miskowo na styk, wzięłam dla porównania obwodów - i słusznie, choć ściśliwość jest w normie dla Effuniaków. Otóż lepiej mi w 70G, bo węziej układa fiszbiny, choć jest ciut przyciasny i pewnie będę go nosić z przedłużką. 75FF jest lepszy obwodowo, ale fiszbina wypada szerzej - i figa, gorzej się układa - przód ma tendencje wylewowe, a przy ramiączku krawędź odstaje (no dobrze, minimalnie, ale staniki Ewy mnie rozpuściły, jeśli chodzi o dopasowanie ;-)). Obwód w biuście w 75FF jakieś 1,5cm mniejszy, niż w 70G... bo biust się rozpłaszcza. Oczywiście, te różnice są minimalne. Jedno, co mnie nieco zaskoczyło - zapięcie w 75FF było szersze (choć też 2-haftkowe), niż w 70G, akurat wolałabym odwrotnie :\ Minus - brakuje mi w środku bawełny, w końcu niedługo zrobi się cieplej i zacznie mi to przeszkadzać... Zostaje 70G, czekam na modele wiosenne :) Odpowiedz Link
clarisse Pytanie: czy będzie Koktalj PL albo BP? 09.03.12, 11:34 ... bo powodowana powyższą recenzją przyjrzałam mu się. I grrrr... podoba mi się!!! ;) Odpowiedz Link
klepsy1 Re: Pytanie: czy będzie Koktalj PL albo BP? 11.03.12, 10:42 a kiedy pojawią się BP bo już nie mogę się doczekać? Odpowiedz Link
klepsy1 Re: Pytanie: czy będzie Koktalj PL albo BP? 11.03.12, 11:38 i nie koniecznie BP Koktail tylko kiedy się pojawią pierwsze staniki w tym kroju bo niestety inne kroje Effuniak nie dla mnie :( Odpowiedz Link
effuniak BP 13.03.12, 06:53 Biszkopty Karmel Biała Nina Czarny/czarny Lato Koktajl Morelowy Odpowiedz Link
effuniak Re: BP 13.03.12, 07:00 Nie bedzie miał takiego zakresu rozmiarów jak PL najmniejsza miska przy obwodzie 70 to będzie 70F Nie wszystko musi byc dla wszystkich Odpowiedz Link
clarisse Re: BP 13.03.12, 10:12 effuniak napisała: > Nie bedzie miał takiego zakresu rozmiarów jak PL > najmniejsza miska przy obwodzie 70 to będzie 70F Bo mi chodziło o to, że w górę taki sam zakres ;) Zakresów w dół to zwyczajnie nie znam. Odpowiedz Link
clarisse Re: BP 13.03.12, 10:19 > Biszkopty !!! > Biała Nina !!!!! > Lato Oooooo a to w jakim kolorze, w jakim kolorze? Idę sobie upleść sznur z pustej portmonetki :/ Odpowiedz Link
azymut17 kiedy karmniki? 11.03.12, 11:15 Kiedy można spodziewać się mniej więcej tych karmników, o których była mowa w wątku o poszukiwaniu modelki do sesji zdjęciowej? A może mogłaby Effuniak zdradzić, jak ogólnie będą wyglądały? Tzn. czarne, białe, czy kolorowe? Odpowiedz Link
effuniak Re: kiedy karmniki? 13.03.12, 06:50 Na pierwszy rzut - beżowy - jak biszkopt -morelowy - jak magnolia/melon - zielony - w pepitkę i białymi akcentami krój bazowy - PL Odpowiedz Link
azymut17 Re: kiedy karmniki? 19.03.12, 16:07 effuniak napisała: > Na pierwszy rzut - beżowy - jak biszkopt > -morelowy - jak magnolia/melon Obydwa brzmią bardzo smakowicie, dziękuję :-) Mam nadzieję, że w sklepie pojawią się niedługo. Odpowiedz Link