16.10.08, 21:13
Proponuję wpisać w temacie nazwę marki / rajstop, a w treści opisać czy
rozmiarówka jest zgodna i jaka jest ich trwałość :)
Obserwuj wątek
    • lacchi Tex 60 Den 16.10.08, 21:17
      Według producenta powinnam nosić rozmiar 4 (mam 171 cm wzrostu i 110 w biodrach)
      4 to: wzrost - 170 do 176, biodra - 108 do 116
      Natomiast 3 (odpowiednio): 164 - 170; biodra - 104 do 112

Zakupiwszy rozmiar 4 (za 7,50; kolor ciemny beż)
      Jestem zachwycona:
      - kolorem (bardziej czekoladowo - karmelowy)
      - trwałością części majtkowej oraz stopowej
      Niestety:
      - co chwila muszę podciągać rajstopy, obecnie kończą się pod biustem. Powinnam
      nosić 3, rozmiar jest ewidentnie na mnie za duży
    • pinupgirl_dg Leginsy bawełniane Gatta 10.12.08, 00:23
      To nie rajstopy, ale pożalę się na nie. Kupiła je sobie moja mama, niby z tabeli
      powinna się spokojnie zmieścić w 3. Nauczona własnym doświadczeniem doradzałam
      jej 4, ale sprzedawczyni się upierała, że będą dobre. Oczywiśce 3 była za mała,
      nawet na mnie na styk (a wg tabeli jestem w dolnych jej granicach, tyle że u
      mnie miejscami już przestają być kryjące ;) ), do tego po jednym dniu przetarły
      się na pupie i zrobiła się dziura. Z plusów mogę podać, że są niezwykle
      przyjemne w dotyku, więc mogę im wybaczyć to że się przetarły (coś za cos). Ale
      rozmiar radzę wziąć większy.
    • daslicht Re: Rajstopy 10.12.08, 00:42
      Jeśli znacie, wpisujcie firmy, które produkują rozmiar 5 lub 6 :)

Ja póki co miałam rajstopki firmy Consay w rozmiarze 5, niestety
      tylko cienkie 15 den, a nie zawsze jest ciepło
      www.consay.com.pl/
      Marka własna Real - testowałam rozmiar 6, niestety przewidują 130 w
      biodrach i musiałam te rajstopki trzymać, bo spadały :)
      • wera9954 Re: Rajstopy 10.12.08, 20:34
        Co do spadających rajstop - jestem niska, a nogi mam krótkie, ale grube
        i mam ten sam problem co Ty. Babcia mi poradziła, żebym sobie wszyła gumkę, aby
        sie trzymały i chyba tak zrobię. Może dla ciebie też ten sposób będzie dobry?
        Aha, i Veneziana ma rozmiar 5 :)
    • pinupgirl_dg Pończochy Calzedonia 50DEN 10.12.08, 00:54
      ... znów nie rajstopy, ale pończochy do paska z mikrofibry. Niestety mają tylko
      dwa rozmiary: 1/2 i 3/4. 3/4 na mnie jest na styk, ale gdybym miała przewidziany
      w tabeli 1,8m i więcej byłyby na mnie jak antygwałtki. Za to trwałość (odpukać)
      całkiem całkiem... narazie ani jednego zaciągnięcia, a mam do nich talent.
    • wensday Rajstopy kabaretki - Gatta 10.12.08, 23:57
      Karnawał się zbliża, więc pewnie więcej z nas będzie takowe nosić. Ja kupiłam takowie do tańca (dlatego rajstopy). Mam 170cm wzrostu i 104 w bodrach, mam rozmiar 3/4. Są rewelacyjnie wytrzynałe. Z pozoru lekko za duże (przy zakładaniu czuć nadmiar) ale po chwili wszystkie oczka równomiernie się rozkładają (nia ma typowego efektu, że na udach mecha porozciągane a w kostkch w ogóle nie naciągniete). Kosztują ok 15-17zł ale warto, bo jakość naprawde mile mnie zaskoczyła.
      • wiktoria_mara Re: Rajstopy kabaretki - Gatta 21.10.14, 15:25
        Witam polecam kabaretki gatty
    • katriel Rajstopy z KappAhla w pięciopakach 22.12.08, 19:10
      W KappAhlu rozmiarówkę na rajstopy mają ubraniową, największy przewidziany
      rozmiar to 44/52 (chyba Maxi Tights jest na tym napisane), który na moje 173
      wzrostu i 120 w pasie wchodzi z zapasem i nie zsuwa się - pewnie można to uznać
      za porównywalne z rozmiarem 5. Pięciopak kosztuje 25 zł, czyli wychodzi 5 zł za
      parę. Są przy tym wyjątkowo niepodatne na lecące oczka (przeważnie zdążają mi
      się ogólnie zmechacić zanim pójdzie pierwsze oczko). Występują, niestety, w
      trzech tylko kolorach: czarny i dwa odcienie beżu (amber i suntan).

I tu przy okazji pytanie: gdzie znaleźć rajstopy w moim rozmiarze (czyli 5,
      ewentualnie duże 4 - w czwórki Gatty teoretycznie wchodzę, ale komfortowe to nie
      jest) i w kolorze, na przykład, niebieskim albo chociaż granatowym? Wydawałoby
      się, że granatowy to nie jest jakieś ekstra wymaganie, prawda?
      • psuj-ka Re: Rajstopy z KappAhla w pięciopakach 22.12.08, 22:42
        allegro znajduje coś takiego
        allegro.pl/item508198770_rajstopy_40_den_mikrofibra_gabriella_6_19zl_nr_5.html
        ale trudno powiedzieć, jak z jakością...

ja osobiście najbardziej lubię gattę, szczególnie takie grubsze bawełniane z wzorkami albo cieńsze też we wzorki. są śliczne, na 182cm wzrostu 4 są wystarczająco długie, i długo wytrzymują.
        • daslicht Re: Rajstopy z KappAhla w pięciopakach 23.12.08, 01:13
          Nie wiem jak ty to robisz, moje 4 z Gatty mają krok tak z 10 cm pod
          faktycznym krokiem i lubia się podrzeć w czasie zakładania lub
          wizyty w toalecie O_o
          A niby tego samego wzrostu jestem...
          • psuj-ka Re: Rajstopy z KappAhla w pięciopakach 23.12.08, 10:21
            yyy no to dziwna sprawa, ale dla mnie te Gatty naprawdę są idealne. A przecież krótkich nóg to ja nie mam, skoro zawsze najdłuższe możliwe spodnie muszę kupować :> drzeć też mi się żadne nie drą, ale to może dlatego, że ja zwykle kupuję nieco grubsze niż 15/20den.

chciałam kiedyś kupić rozmiar 5, to pani w sklepie na mnie popatrzyła i powiedziała, że ze mnie spadną... ale chudzielcem to ja nie jestem :P
    • nikopolis1 Rajstopy ciążowe przeciwżylakowe 23.12.08, 13:10
      znalazłam 2 firmy, które posiadają takie w swojej ofercie:)
      oczywiście Pani w sklepie stacjonarnym z odzieżą ciążową poinformowała mnie, że
      takich nie posiada, bo są drogie i nikt ich nie kupuje, więc skorzystam ze
      sklepu internetowego:)
      • 111ika Re: Rajstopy ciążowe przeciwżylakowe 06.07.13, 08:35
        takie rajstopy kupuje się w sklepach medycznych, bo to jest wyrób medyczny. Napewno nie w sklepach typu Gatta lub ubiory ciążowe.
    • wera9954 Rajstopy w kratkę ;) 23.12.08, 13:10
      Widziałam takie, bardzo fajne, chyba sobie kupię :) I opiszę :)
      • wera9954 Re: Rajstopy w kratkę ;) 25.12.08, 17:54
        Już nie muszę sobie kupować rajstopek w kratkę, bo dostałam takie na Gwiazdkę :)
        Są z Gatty, fioletowe. Rozmiar 3, ale trochę mniejszy niż standardowy. Na mnie
        wchodzą, ale są na styk. Jednak wytrzymują :) Bardzo ładne :)
      • dziwna_dziewczyna Carrie Ann Gatta 27.12.08, 13:58
        A ja radzę uważać ;) Pani wcisnęła mi 2 bo wychodzą większę, 3 z pani zlecą. No i pstro. Nie dość że małe (naciągnęłam je jakoś na tyłek ale kratka się rozjechała) to miały krzywo wszytą nogawkę. Myślałam że mnie szlag jasny trafi, za przeproszeniem.
        Widocznie jak pech, to na całego.
        3 na 167/86 są w sam raz. Jak coś, mam czerwone.
        A fioletowe nie figurują w żadnym katalogu, też widziałam jedynie w sklepie...
        • wera9954 Re: Carrie Ann Gatta 27.12.08, 21:16
          Ja właśnie te miałam i moim zdaniem wypadają nieco mniejsze.
          • wera9954 Re: Carrie Ann Gatta 27.12.08, 21:17
            A, i ja miałam fioletowe, opisałam je kilka postów wcześniej.
    • plecha1 Jakość Gatty 26.12.08, 14:49
      Czy tylko ja mam wrażenie, że w ostatnim czasie jakość tych rajstop się
      pogorszyła? Kupiłam ostatnio model chyba Amanda (nie mam opakowania), 40 DEN,
      więc nie takie cienkie. Jedna para od razu pozaciągała się tak, że wstyd nosić i
      zostanie na wypadek wielkich mrozów pod spodnie, druga para wczoraj widowiskowo
      się rozdarła, inne dwie pary wzorzystych (przepiękne i kosztujące sporo) 20 DEN
      pozaciągały się przy minimalnym dotknięciu, a przy jednych rozdarła się tkanina
      na wzmocnionej części palcowej. Przekonałam się, że już trwalsze są zwykłe
      rajstopy z kiosku - za 2 złote. Macie podobne czy inne doświadczenia?
      • wera9954 Re: Jakość Gatty 26.12.08, 18:51
        Ja mam zupełnie inne doświadczenia. Kiedyś mi się te Gatty strasznie darły,
        teraz się dobrze trzymają :)
        • plecha1 Re: Jakość Gatty 26.12.08, 20:58
          Widać po prostu będę musiała zmienić sklep, w którym kupuję rajstopy. Może są
          zwyczajnie zleżałe. Fajnie byłoby, gdyby na pudełku drukowano datę produkcji -
          miałoby się szansę wybrać rajstopy, które nie leżały w sklepie pd roku.
      • madzioreck Re: Jakość Gatty 28.12.08, 16:28
        Gatta drze się podobnie jak wszystkie inne rajstopy. Natomiast rozczarowały mnie
        u nich pończochy samonośne - koronka z silikonem zwija się i nie się ich nosić :/
        • plecha1 Re: Jakość Gatty 28.12.08, 17:11
          Dobrze wiedzieć - w związku z czytaniem Fizi Pończoszanki zaczęłam zakochiwać
          się w pończochach i czekam z utęsknieniem na wiosnę, żeby nabyć pończochy i
          sprawdzić, z czym to się je. Jakoś do tej pory nie miałam okazji :)
        • figa84 Re: Jakość Gatty 05.01.09, 22:56
          Pończoch Gatty nie trawię... Dałam za nie koło 12zł i po jednym
          wyjćie puściły jedne, drugie przy zakładaniu...
          Postanowiłam poszukać czegoś tańszego, skoro i tak się zsuwają i
          szybko pękają. Zaryzykowałm na allegor od użytkownika Com-Hit.
          Kupiłam z wąską koronką, rozmiar 2 (164cm/92cm), jak do tej pory
          wszystkie pary założyłam minimum 2 razy. Mojej mamie udało się
          przechodzić, aż do zmechacenia:-) Kupiłam też pończochy z mikrofibry
          i kabaretki z małym oczkiem. Koleżanki brały duże oczka i wszystkie
          byłyśmy zadowolone. Nie wiem jak jest obecnie, bo od mojego
          zamówienia mineło pół roku, więc już co nieco czasu, ale kupiłam
        • joanna182-0 Re: Jakość Gatty 08.02.09, 14:36
          głupoty piszesz. Mnie samonośki najlepiej się nogi trzymają i nie
          spadają tak jak innych firm
          • pinupgirl_dg Re: Jakość Gatty 09.02.09, 19:58
            joanna182-0 napisała:

> głupoty piszesz.

Cieszymy się, że TOBIE się trzymają, co nie znaczy ze reszcie świata nie mają
            prawa zjeżdżać. Od tego jest to forum, by zdobyć jak najwięcej opinii.
          • plecha1 Re: Jakość Gatty 09.02.09, 23:17
            Bardzo proszę o powstrzymanie się od wypowiedzi w takim tonie. W przeciwnym
            razie będę zmuszona je wyciąć.
        • sq9oj Re: Jakość Gatty 13.02.09, 11:07
          No własnie mąż kupił mi na prezent takie z kryształkami i spadaja po przejsciu
          dwóch kroków, moze to wersja do leżenia ;)
      • mazya Re: Jakość Gatty 01.01.09, 21:38
        Ja ostatnio zrobilam sobie dziure przy poprawianiu rajstop (40DEN) w toalecie
        (jakos tak mi sie 2ójka zsuwała)..
        Nie dość, ze moje ulubione [co nie znaczy wyeksploatowane - mialam je na sobie
        chyba drugi albo trzeci raz], to jeszcze nie moglam ani ich zmienic, ani
        sciagnac (zimaaaa) i tak chodzilam jak sirot z dziura ;P.

Teraz choruje na ażurkowe ;D. W ogole to na rajstopy/pończochy i staniki jestem
        w stanie wydac chyba wiecej niz na bluzki etc.

Aa, co do pończoch to zarowno w samonośnych jak i tych z koronką do pasa też
        zrobily mi sie dziurki..na stopie - nie wiem chyba but zahaczał :( i to
        oczywiście juz po pierwszym wyjściu..

P.S. Dopiero teraz odkryłam to forum - nie nadążam za Wami ;-P
        • pinupgirl_dg Re: Jakość Gatty 04.01.09, 00:34
          "Teraz choruje na ażurkowe ;D. W ogole to na rajstopy/pończochy i staniki jestem
          w stanie wydac chyba wiecej niz na bluzki etc."

To jest nas więcej ;). A z ażurowych rajstop ładne ma zdaje się Marilyn po 25zł.
          Byłam gotowa dla nich zrobić skok w bok pończochom, ale nie było mojego rozmiaru :|.
          • mazya Re: Jakość Gatty 04.01.09, 01:59
            ;D. Właśnie się przymierzałam do zakupów Marilynowych rajstop na Allegro ;)).
            Ale akurat dzisiaj mijałam sklep (chyba to była Gorseteria), w ktorym na
            wystawie mieli właśnie te ażurowe rajstopy i koronkowe leginsy!
            Niestety nie zdązyłam wejść i zapytac o cenę, ale zrobię to przy najbliższej
            okazji bo może wcale nie ma co zamawiać w sieci jeśli w sklepie w podobnej cenie
            mogę pomacać i od razu kupić ;-).
            • nisiaczek28 Re: Jakość Gatty 04.01.09, 22:56
              Ja też zauważyłam gorszą jakość gatty od pewnego czasu. Zawsze kupuję gatta
              rosalia 40den, ale ostatnio strasznie się zaczęły mechacić i przecierać od
              kozaków. Kupiłam na allegro rajstopy Marilyn 60den kolorowe i jestem zachwycona
              chodzę w nich już od pół roku i nic żadnego zmechacenia, przetarć.
              • plecha1 Re: Jakość Gatty 06.01.09, 17:36
                A mnie kolejna Gatta 40DEN przetarła się po kilku godzinach noszenia... Jakiś
                kosmiczny pech do trafiania na zleżałe egzemplarze?
                • nightsong Re: Jakość Gatty 02.04.09, 14:01
                  widzę, że wątek specjalnie dla mnie :P gdyż ostatnio szaleję na punkcie rajstop.
                  jeśli chodzi o Gattę, to ja jestem zadowolona, zarówno z jakości jak i ze wzorów
                  jakie proponują (polecam nową kolekcję wiosenną, jeśli oczywiście lubicie takie
                  wzory). natomiast nie jestem zadowolona z rajstop Marilyn, co prawda kupiłam je
                  tylko raz, ale szybko mi się rozlazły :/ ale może to też akurat jakiś wadliwy
                  egzemplarz.
    • mariareis Veneziana 28.12.08, 17:29
      A ja powiem tyle, że bardzo mnie zachęciłyście do noszenia pończoch, zawsze
      wydawały mi się niewygodne. Kupiłam więc na początek pończochy Gatta, na
      bazarku, nie pamietam już nazwy i nosiło mi się je całkiem dobrze, nic mi nie
      zjeżdżało, guma trzymała je na miejscu. Zachęcona, poleciałam po więcej, już nie
      na bazarek.Kupiłam znowu Gatty, czarne 40 den tym razem, rozmiar znowu 3/4
      (jestem mała i grubawa, niestety). Rozmiar jest idealny, więc powiem wam, że
      zastanawiałam się, gdzie mają ten pasek wyższe dziewczyny, czyli wszystkie
      pozostałe;)No, ale do rzeczy, na wystawie zoczyłam grube, popielate pończochy z
      mikrofibry, zakończone czarną koronką (ten kontrast strasznie mi się spodobał),
      więc i je kupiłam, rozmiar juz sprawdzony 3/4. Pończochy z Veneziany. W domu
      okazało się, że mogłabym podciagnąć je pod brodę, gdyby mi krok nie
      przeszkadzał. Czyli z tego wnoszę, że gatta jest mała, a veneziana długa - taka
      moja recenzja;)
      A w ogóle to znowu wydaję majatek i popadam w obsesję na punkcie odzieży, której
      tak naprawdę nikt poza mną nie ogląda.
      Mąż się nie liczy, najbardziej mu się ostatnio podobałam w okropnej czerwonej
      spódnicy i połyskliwej chińskiej bluzce z lat 80-tych.
      A i tak cały czas chodzę w spodniach.
      • pinupgirl_dg Re: Veneziana 28.12.08, 19:07
        To chyba te same pończochy, które ma malagracja:
        fiziaponczoszanka.blox.pl/2008/12/Veneziana-Ar-Costina-II.html
        u niej też wychodzą dłuuugie.
        • mariareis Re: Veneziana 28.12.08, 20:29
          Tak, to te same, tylko ja kupiłam szare. Hmmm, są takie fioletowe? Brzmi ciekawie.
    • nunia01 M&S 12.01.09, 10:07
      Dla poszukujących długich, grubszych rajstop mogę polecić M&S rajstopy w
      rozmiarze Large/XLarge o grubości 60. Ja kupiłam brązowe. Na moje 180 cm wzrostu
      i długie nogi są najlepsze z kupowanych w ciągu ostatnich 2 lat - krok mam w
      kroku a nie 10 cm niżej. na razie nosiłam pod spodnie, więc nie wiem czy przy
      braku dodatkowego podtrzymania nie zjadą, ale nie ciągnęły mi portek w dół.
      Kolor akceptowalny, jakość niezła. Nie mają na szczęście klina, a moje prawie
      120 cm w biodrach weszło bez kłopotu - w rajstopach z klinem, mogę się zazwyczaj
      nadmiarem materii owijać, a luźna góra wspomaga opadanie całości, tutaj góra
      przyjemnie ścisła - myślę, że również znacznie szczuplejsze osoby będą się w
      nich czuły dobrze.
      Dodatkowy atut to cena za 3 pary (są sprzedawane po 3) zapłaciłam 15 PLN.
    • malagracja Precz z rajstopami :D :D :D n/t 10.02.09, 21:26
    • jolka-pol-ka Fiore Total-Slim 24.03.09, 17:10
      zastępują gorset i majtki wyszczuplające! Normalnie dwa w jednym.
      Nie wiem, jak to robią, bo sadełko nigdzie się nie przemieszcza -
      chyba wsysa się do wewnątrz, ale efekt jest rewelacyjny. Moja mama
      starsza pani, która jak twierdzi wcale nie ma mięśni brzycha, czuje
      sie w nich genialnie - "trzymają" wszystko. Mnie w tych
      rajstopach "ubywa" jeden rozmiar. Mają szeroką gamę kolorów, są w
      różnych grubościach (20, 40 DEN). Odkryte przypadkowo podczas
      stanikowych zakupów, nabyte ze względu na kolor i grubość. Na
      stronie producenta jest fantastyczna tabela rozmiarów - zgadza się
      wszystko co do joty.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?