Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 14

24.11.11, 13:16

Pozwalam sobie założyć nowy wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK :)
Zasady jak w poprzednich wątkach:

Zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś,
który dopiero planujemy kupić.

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

Kilka starych wątków można znaleźć tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125519732,125519732,EFFUNIAK_13.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,123245220,123245220,EFFUNIAK_12.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,118695060,118695060,EFFUNIAK_11.html
UWAGA!!!
Moderacja LB ostrzega, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów
opisanych w początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane
bez uprzedniego ostrzeżenia i bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • jul-kaa okolice 85HH :) 25.11.11, 23:13
      Mój "normalny" Effuniakowy rozmiar to tytułowe 85HH. Zamówiłam kilka staników z wyprzedaży i kilka z normalnej oferty: Pudrowy kropek 80JJ, PL Fuksja 85HH, Dziewczyna Bonda 90H, PL Onyks 85HH, PL Burgund 85HH, CH Pawie Oka 90G.
      I tak:
      Pudrowy kropek 80JJ - na mnie za duży w miskach, co oczywiście było do przewidzenia, ale nie mogłam nie spróbować :)
      PL Fuksja 85HH jest doskonałe i idealne, to stara konstrukcja (jak bakłażan, prawda?), która na mnie lezy świetnie. Stanik jest śliczny.
      Dziewczyna Bonda 90H - powinna być dobra, a miski są trochę za duże. No i nie trzyma biustu w ogóle, aż mi się śmiać chciało, jak skakał kiedy szłam do lustra. Naprawdę mogłam sobie oko podbić ;)
      PL Onyks 85HH - największe zdziwienie. Stanik leży źle, choć jest śliczny i bardzo wygodny, te szerokie ramiączka są GENIALNE! Niestety - Onyks próbuje jednocześnie rozstrzelić mi biust na boki (między piersiami jest spora przerwa) i zebrać z boków. Wygląda to fatalnie. Szkoda :(
      PL Burgund 85HH - mam obawy, ze w tym staniku jest źle wszyta metka, bo jest tak ciasny, że autentycznie poczułam, jak mi gniecie żebra. Zresztą zrobiłam zdjęcie z Fuksją - jest wezszy o dobre 5 cm. O tu ZDJĘCIE i tu I JESZCZE JEDNO.
      CH Pawie Oka 90G - za mały przynajmniej o miskę, a liczyłam na cud ;)

Staniki są śliczne, najbardziej podoba mi się Burgund i Fuksja, choć i Pawie Oka są piękne :)

• effuniak Re: okolice 85HH :) 26.11.11, 05:32
        Koniecznie napisz do mnie mail - KONIECZNIE, proszę
        • jul-kaa Re: okolice 85HH :) 26.11.11, 15:10
          Napiszę, już wczoraj chciałam pisać, ale chciałam żeby staniki pomierzyła jeszcze moja mama, która ma ten sam rozmiar, co ja i w sumie zamawiałyśmy wspólnie :)

• jul-kaa Re: okolice 85HH :) 29.11.11, 15:40
          effuniak napisała:
          > Koniecznie napisz do mnie mail - KONIECZNIE, proszę

Effuniaku, napisałam mejla, bardzo proszę o odpowiedź, chciałabym odesłać część staników i nie wiem, czy mam zamawiać inne.
          • effuniak Re: okolice 85HH :) 29.11.11, 21:03
            Julko a czy możesz mi podesłać zdjęcia w tym onyksie - nie mam dostępu do galerii więc jeśli tam je wstawiłaś to i tak nic nie zobaczę :(
            • jul-kaa Re: okolice 85HH :) 29.11.11, 23:01
              Hm, mogę oczywiście, ale sądziłam, ze mam pisać w sprawie Burgunda, który jest dramatycznie ciasny (czy metka jest źle wszyta), a który chciałabym zostawić, jak już będzie w dobrym rozmiarze. I nie wiem, na jaki wymienić.
              • jul-kaa Re: okolice 85HH :) 29.11.11, 23:51
                Ewo, wysłałam Ci mejla ze zdjęciami. Od Onyksa odpadła torebeczka z ramiączkami - mam nadzieję, że to nie uniemożliwi zwrotu.
                • jul-kaa Re: okolice 85HH :) 30.11.11, 20:26
                  Ewo, bardzo proszę o odpowiedź na mejle, bo nie wiem, co z zamówieniem - co odsyłać, co zostawiać, na co wymieniać.
                • effuniak Re: okolice 85HH :) 01.12.11, 08:09
                  Nie mam problemu a mail gdzie wysłany został , bo go nie mam !
      • jul-kaa Re: okolice 85HH :) 26.11.11, 15:11
        Jeszcze dodam, ze ogromnie mi się podobają ramiączka w burgundzie. Są trochę bardziej elastyczne, bardzo wygodne.
    • ganbaja Pawie Oka 28.11.11, 20:47
      Takie może mało inteligentne pytanko: dlaczego w staniku Pawie Oka rozmiar 85F są wkładki?
      Czy one są potrzebne do podniesienia biustu w tym staniku?

• snowflake86 Re: Pawie Oka 28.11.11, 20:52
        no mało ;P info ze strony sklepu z podkreśleniem: "Do stanika dodane są wyjmowane wkładki do korekty asymetrii."
        • ganbaja Re: Pawie Oka 29.11.11, 21:21
          :-))
          Wyjęłam, ale potem zaczęłam sie zastanawiać bo te kieszonki na wkładki się jakoś tak nie fajnie marszczą. Pomyślałam, ze jednak może sa tam potrzebne te wkładki :-)
          • kasiadj07 Re: Pawie Oka 29.11.11, 21:51
            ganbaja napisała:

> :-))
            > Wyjęłam, ale potem zaczęłam sie zastanawiać bo te kieszonki na wkładki się jako
            > ś tak nie fajnie marszczą. Pomyślałam, ze jednak może sa tam potrzebne te wkład
            > ki :-)

Te marszczące kieszonki można spokojnie wyciąć, jeśli nie potrzebujesz wkładek. Można to spokojnie zrobić nożyczkami do paznokci bez szkody na staniku. Ewa gwarantowała przyjmowanie reklamacji czy naprawy, jeśli taki stanik popsułby się z innego powodu.
            • ganbaja Re: Pawie Oka 01.12.11, 17:43
              Dzięki. Nie śledzę zbyt dokładnie i skrupulatnie wszelkich informacji więc mi to umknęło.
    • bebe.lapin Atrament 80J 28.11.11, 22:32
      Esteteyka swietna, elegancki, ale stonowany, piekny okaz stanika. Facetowi tez sie spodobal. :D

Przy zamawianiu nie dopatrzylam, ze sa wyjmowane wkladki, w sumie dobrze, jedna wyjelam, a druga akurat wypelnia drobny brak.

Generalnie stanik swietny, wiadomo, effyniak, ale chcialam tylko jednym - ramiaczka!!!!!!! Masakra i wcale nie pozytywna!!!!!!!!! Moze przy mniejszych biustach robienie ich czesci z materialu sie sprawdza, ale w moim przypadku to jest cos okropnego, zostawiaja bardzo widoczne, czrwone slady, jedno z nich obciera z przodu i sa po prostu niewygodne; rozumiem, ze estetyka, to tamto, ale przy duzych biustach lepiej chyba pozostac przy czyms bardziej elastycznym. Natomiast bardzo chcialam pochwalic sama regulacje ramiaczek, metalowa a nie plastykowa, od razu +10 do estetyki ;)

I niniejszym dopytuje, ktore jeszcze staniki w rozmiarze 80HH/J maja takie ramiaczka, bo wolalabym uniknac...na razie interesuje mnie onyks pl i burgund, no i nowosci, ktore sie pojawia.

do stanika nabylam figi 46, przeliczylam sie, 44 spokojnie by wystarczyly, zwlaszcza, ze sa z elastycznzgo materialu. Duzy plus jak dla mnie - w odroznieniu od tych wszystkich brytyjskich gatek sa dosc wysokie i nie przecinaja tluszczyku. Acha, moga sie na nich slizgac rajtki, jesli nosicie, wiec uwaga ;)
      • bebe.lapin Co z tymi ramiaczkami? 30.11.11, 19:59
        chcialabym zamowic, ale nie zrobie tego, dopoki sie nie dowiem, w ktorym staniku ramiaczka nie beda mnie maltretowac.
      • monika_dopasowana Re: Atrament 80J 01.12.11, 10:14
        Onyks ma jedne ramiączka ozdobne-szerokie częściowo i one są dużo bardziej pracujące niż w Atramencie drugie ramiączka w komplecie są elastyczne, PL burgund również ma ramiączka raczej z tych pracujących, ale nie są regulowane na całości (nie wiem jak rozmiar 80J, ale przy mniejszych na pewno nie).

• bebe.lapin dziekuje za odp :) n/t 02.12.11, 21:44

• oyama1974 Re: Atrament 80J 15.01.12, 19:57
        Mogłabyś napisać jak ze ściśliwością, bo nie wiem czy celować w 80 czy 85? Najlepiej napisz jaka jest szer. po naciągnięciu. Z gory dziękuję :-)
    • eloquor Drzwi otwarte 28.11.11, 22:42
      Ja najmocniej przepraszam, że się natrętnie dopominam, ale będą te drzwi otwarte? I kiedy? Bo kolegówny muszą się w pracy pozamieniać:)
      • effuniak Re: Drzwi otwarte 29.11.11, 21:09
        Jakoś zanika w narodzie chęć do migracji ;)
        Może wiosną ponowię propozycję bo wiosną jakoś łatwiej w plener ruszyć

:)
    • nelyen Re: EFFUNIAK - 14 28.11.11, 22:53
      to się wypowiem o moich zanabytych effuniakach:)
      miękkie:
      - granatowy motyl 70C
      - magnolia 65DD
      - burgund 65D

Wszystkie są dobrerozmiarowo, tylko motyl po kilku miesiącach użytkowania zrobił się o wiele za luźny. Obwód 70 wzięłam, bo trzymał ładnie, przynajmniej na początku. Teraz jeździ po plecach i muszę go podszyć gumką. W motylu miski idealne
      Magnolia od początku super wygodna na pierwszej haftce, teraz zaczęłam zapinać oczko ciaśniej. 65D było ewidentnie za małe, w DD odstaje minimalnie tylko na mniejszej piersi
      Burgunda zamówiłam w takim rozmiarze, jak mam magnolię i okazał się ewidentnie za duży, wymieniłam na miskę mniej i jest perfekcyjnie.

Mam też straplessa mlecznego w rozmiarze 70D, jest genialny, całe lato w nim śmigałam:)

od pół roku nie zmienił mi się rozmiar - wymiary 67/84.

do wykonania nie mogę się przyczepić, miękkusy są po prostu przepiękne:) tylko dla mnie rozmiarówka mało przewidywalna (kalkulator na stronie mówi 65C..., ale już zrozumiałam, że nie dla mnie on;))
    • indigo-rose PL Onyks 75D 28.11.11, 23:21
      ... nie, nie na mnie. Na mamę :)
      Jako właścicielka Perełki w tym samym rozmiarze mama przyznaje, że jest dość ciasny, ale Perełka na początku też była dość ścisła, a potem się trochę "rozjechała" i zaczęła wymagać dalszych haftek.
      Ja mogę ocenić wizualnie, że jest bardzo ładny. Fajne są te szerokie ramiączka, ale mama musi je mieć maksymalnie skrócone. Ogólnie nadaje ładny kształt i pewnie będzie się dobrze nosił :) Dzięki, Ewo!
    • yaga7 CH Purple i HP Nina 29.11.11, 12:30
      W sumie bardziej nastawiałam się na Ninę, Purple zamówiłam z ciekawości, bo bałam się podstawek w kroju CH. Ale okazało się, że w zawrotnie biusciastym rozmiarze 80F żadnych podstawek nie ma, ani nawet śladu. Chyba jestem małobiuściasta ;)) Purple w 80F pasuje bez wkładek, wkładki są mi kompletnie niepotrzebne, natomiast korygują moim zdaniem o rozmiar, bo 80FF z wkładkami pasował też.
      Chyba zostanę fanką kroju CH ;) Zastanawiam się nad CH Onyksem i Pawimi Okami ;)

HP Nina rozmiarowo pasuje w 80F, aczkolwiek mam wrażenie, że miskowo wypada ciut mniejsza niż CH Purple. Natomiast ciut spłaszcza i w sumie jest dość wysoko zabudowana, więc jeszcze zmierzę raz i się zobaczę.
      • noweti Re: CH Purple i HP Nina 29.11.11, 21:33
        Yaga7: A mozna Cie prosic o dodanie zdjec do galerii? Byloby mi to bardzo pomocne w moich rozterkach, ktory stanik kupic:)
        • yaga7 Re: CH Purple i HP Nina 29.11.11, 21:43
          Purple mogę wrzucić, bo zostaje ze mną. Co do Niny, to nie wiem, czy się wyrobię, bo to zalezy od tego, czy będę odsyłać przed weekendem czy nie.
    • ptasia HP Puder 70e 01.12.11, 08:06
      Mam już jakiś czas, ale recenzję chciałam wystawić po praniu i kolejnym założeniu.
      Mierzyłam wcześniej w Dopasowanej czarnego HP (który w 70e wydawał mi się za luźny) i fuksję 70dd, która była w misce za mała i miała za wąskie fiszbiny. Effu-Miękkusy noszę 70dd, mam też Toffika CH 70e.
      Puder ma obwód na mnie wystarczająco ścisły (żeby nie powiedzieć, że w ogóle wydaje mi się dość ścisły), ale miski mnie zaskoczyły. Nie wiem, czy to kwestia kroju, czy kwestia kształtu, ale o ile kiedyś wydawało mi się, że CH są większe od HP, to teraz nie jestem przekonana. A w każdym bądź razie mój Toffik na mnie wypada mniejszy i na pewno niżej zabudowany niż Puder. Luz w misce był jednak minimalny, a pomna doświadczeń z poprzednimi Effuniakami (Toffika początkowo kupiłam 70dd, a wystarczyło parę prań i lekkie przybranie, i zrobił się za mały) stwierdziłam, że pewnie się dopasuje po praniu, co też się stało, choć wciąż zabudowanie oceniam na wyższym poziomie niż w CH. Kształt za to jest bardzo ładnie kulisty, uniesienie u mnie lepsze niż w CH (czyli wszystko jest już bardzo wysoko) i w ogóle to dla mnie fason na co dzień. Taki t-shirt bra z upgrade'em ;))), że się wyrażę w polanglo. Aha, przy mojej karnacji nadaje się pod białą koszulę jako cielak.
    • fizia-kulawa Re: EFFUNIAK - 14 01.12.11, 14:11
      Proszę o pomoc. Do tej pory nosiłam Masquerade (Maia, Antoinette, English Rose itp.) 32DD i w obwodzie nadal są dobre, ale miseczki już trochę przymałe, tak minimalnie za małe (utyłam;).
      Zdecydowałam się zadebiutować z Effuniakiem - "HP Nina".Obmierzyłam się zgodnie z kalkulatorem na stronie Ewy Michalak i .... no właśnie. Rozmiar 85B (kilka razy powtarzałam pomiary;) okazał się mocno za duży w obwodzie i dość mały w miseczkach. Czy ktoś mi pomoże który rozmiar powinnam wybrać? Nie mam możliwości pomierzenia effuniaków w sklepie stacjonarnym:(
      • fizia-kulawa Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 02.12.11, 12:06
        ponawiam prośbę jak niżej
        • pierwszalitera Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 02.12.11, 12:55
          fizia-kulawa napisała:

> ponawiam prośbę jak niżej

To podaj jeszcze swoje wymiary w centymetrach i to co wpisałaś w effuniakowy kalkulator, bo 32DD to moje okolice wymiarowe (noszę 32E), ale mnie effuniakowy kalkulator wyrzuca całkiem poprawne 75DD (przy ciasno pod 74/ luźno pod 78/ normalnie w biuście 94/ w zwisie 99), niektóre modele mam nawet wygodne 80D.
          • fizia-kulawa Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 03.12.11, 13:50
            moje wymiary to pod biustem 82 ciasno, 86 luźno i 98-100 w biuście i normalnie w pochyleniu.
            Do tej pory bez problemu mieściłam się w masquerade 32DD, ale mam wrażenie, że miseczki stały się przymałe.
            • pierwszalitera Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 03.12.11, 15:47
              fizia-kulawa napisała:

> moje wymiary to pod biustem 82 ciasno, 86 luźno i 98-100 w biuście i normalnie
              > w pochyleniu.
              > Do tej pory bez problemu mieściłam się w masquerade 32DD, ale mam wrażenie, że
              > miseczki stały się przymałe.

No to ciężko, bo ja brytyjskie 32 noszę przy 74 cm ciasno i 78 luźno pod biustem, a ty masz tam 8cm więcej. Więc albo źle się mierzysz, albo masz wyjątkowo rozciągliwe modele. Możliwe też, że preferujesz bardzo ciasne staniki. Effuniakowe 85 powinno być dobre, skoro jest za luźne, to spróbuj 80-tki. A miseczkę, to musisz sama określić, skoro 85B było sporo za małe, to spróbuj od raz dwie miski więcej czyli 80D. Ale poczytaj też sobie o różnych modelach, bo plunge może leżeć inaczej od miękkiego half cupa. 75-tek effuniakowych ja osobiście bym nie doradzała, bo ja odczuwam je już jako ciasne i niektóre wolę nosić z przedłużką, ale co biust, to gust.
              • fizia-kulawa Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 03.12.11, 19:35
                Bardzo dziękuję za te rady. Całkiem możliwe, że masqueradki "urosły" wraz ze mną w obwodzie;) Bo mam ok 9 różnych modeli i mają grubo ponad rok, więc miały czas się rozciągnąć. Nie cisną mnie. Nie czuję żadnego dyskomfortu i nie mam jakichś wielkich "odcisków" po zdjęciu. 85 Effuniak odciągam na jakieś 10 cm od pleców. Może trafił mi się jakiś model felerny, bo raczej mierzę się dobrze. Ech, zwrócę ten stanik i nie zaryzykuję zamawiania bez mierzenia.
                • kasiadj07 Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 03.12.11, 21:46
                  Ja mam 78 pod biustem ścisło, 84 luźno i noszę Effuniaki głównie 80, a ze dwa modele mam 85, bo trafiły się ściśliwce i nie mogłam się w nich dopiąć.
                  Radziłabym ci jednak spróbować na początek 85 z dobrą miską, bo to, że odciągasz na 10 cm obwód, nie świadczy o tym, że stanik był za luźny. Stanik nie ma być najściślejszy, w jakim dasz radę się dopiąć, tylko taki, żeby stabilnie się trzymał na plecach i nie podjeżdżał do góry. Effuniaki, to staniki szyte z realnymi obwodami, nie trzeba ich zaniżać, bo są uszyte ze sprężystych, nieodkształcających się surowców. Stanik, który na przymiarce wydaje się na styk, w trakcie dłuższego noszenia może okazać się dusicielem nie do wytrzymania. Wiem, co piszę, noszę same Effuniaki od dwóch lat. I nawet te stare nie rozciągnęły mi się w obwodach i nadal są ścisłe, jak tuż po zakupie.
                  • fizia-kulawa Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 05.12.11, 13:31
                    "Radziłabym ci jednak spróbować na początek 85 z dobrą miską, bo to, że odciągas
                    > z na 10 cm obwód, nie świadczy o tym, że stanik był za luźny."

No niestety jest za luźny. Po zapięciu stanika, w ogóle nie trzymał się ciała, tylko podjechał sobie samoistnie tyle, ile wymusiły spięte ramiączka. A zapięłam na haftki na najmniejszym obwodzie. Przemierzyłam się po raz trzeci i mam tyle ile napisałam. Może mam felerny model.
                    • kasiadj07 Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 05.12.11, 14:09
                      Hm, to faktycznie ta Nina jakaś nietypowa.
                      Jeśli chcesz zamieniać na ten sam model, to pamiętaj, że wraz ze mniejszeniem obwodu o oczko, wziększamy miskę o oczko. Co do rozmiaru misek, to niestety nie pomogę, bo to nie moje okolice rozmiarowe. Może pstryknij zdjęcie i wyślij do naszej zamkniętej galerii? (wątek przyszpilony na górze). Tam doświadczone forumki podpowiedzą Ci, w co celować.
                      A najlepiej na początek kupić ze dwa, trzy sąsiadujące rozmiary i odesłać niepasujące.
      • azymut17 Re: prośba o pomoc w doborze rozmiaru 02.12.11, 12:50
        Trudno coś konkretnego doradzić na podstawie samego opisu... Łatwiej by było, gdybyś wysłała zdjęcia w tej Ninie do zamkniętej Galerii:
        lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
        lub chociaż podała swoje wymiary - które jednak jak widać nie mają przełożenia na rzeczywistość.
        Teraz mogę jedynie poradzić, byś próbowała rozmiarów 75DD i 80D, ze wskazaniem na ten pierwszy.
        • nientepaura effuniakowe majtki ;) 03.12.11, 15:52
          help;) na 92-93 w biodrach lepsze 36, czy 38?;)
          • schistosoma Re: effuniakowe majtki ;) 03.12.11, 16:22
            Ja noszę 36 przy takich wymiarach ;)
            • nientepaura Re: effuniakowe majtki ;) 03.12.11, 16:34
              dzięki, właśnie zamówiłam;) (figi od malachitu- miało już nie być, a są, figi od burgunda i pl burgund) sama sobie zrobiłam mikołajkowy prezent;D
              • nientepaura Pytanie do Ewy - topy z wbudowanym stanikiem 04.12.11, 11:59
                Pani Ewo, czy są planowane topy ze stanikiem?;) Nawet nie wiem, czy to pytanie do Pani, czy do Kingi, ale patrząc na topy bravissimo, chyba jednak do Pani;) bo staniki w tych topach konkretne są;)
    • genepi Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 14:37
      Zamówiona Nina 75HH (zgodnie z kalkulatorem na stronie) leży pięknie, podnosi, uwypukla, kształtuje. Ale. Górna część miseczki wygląda jakby mogło być 2-3 cm więcej materiału, bo biust faluje i przelewa, co nie wygląda dobrze. Dodatkowo po pochyleniu się i wyprostowaniu powstają jakby małe bułki, jakby biustonosz wymagał podciągnięcia po poruszaniu się.
      Czy któraś biuściasta z mało jędrnym biustem ma podobne doświadczenia czy to mój biust jest niekompatybilny?
      No i zastanawiam się czy jakiś model effuniaków (mam małe doświadczenie) miałby szansę przykryć więcej piersi, byłby bardziej zabudowany?
      • kryklu Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 17:18
        genepi napisała:
        > Czy któraś biuściasta z mało jędrnym biustem ma podobne doświadczenia

O, to ja, to ja :)
        Nosiłam HP 75FF, ale mi się przytyło, albo zwiotczało, albo jedno i drugie i zaczęłam mieć identyczne problemy jak Ty. Postanowiłam spróbować większy rozmiar. Dzisiaj dotarł do mnie Szarak HP i Classic HP 75G. I jest świetnie. Nie ma tego uwypuklania na górze, ale ja czuję się pewniej. Dla spektakularnego efektu mogę wkładać wkładki przeciw asymetrii ;)
        Może przymierz 75J?
        • kasiadj07 Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 19:59
          kryklu napisała:

> genepi napisała:
          > > Czy któraś biuściasta z mało jędrnym biustem ma podobne doświadczenia
          >
          > O, to ja, to ja :)
          > Nosiłam HP 75FF, ale mi się przytyło, albo zwiotczało, albo jedno i drugie i za
          > częłam mieć identyczne problemy jak Ty. Postanowiłam spróbować większy rozmiar.
          > Dzisiaj dotarł do mnie Szarak HP i Classic HP 75G. I jest świetnie. Nie ma teg
          > o uwypuklania na górze, ale ja czuję się pewniej. Dla spektakularnego efektu mo
          > gę wkładać wkładki przeciw asymetrii ;)
          > Może przymierz 75J?

Dokładnie, mam taki sam efekt w za małym Hapku:)
          • genepi Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 20:27
            A to dotyczy każdego modelu? Czy np. CH mają bardziej te miski zabudowane "pod szyję"?
            • yaga7 Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 20:28
              U mnie CH (Purple) wypada widocznie mniej zabudowany niż HP (Nina).
              • genepi Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 21:48
                No niestety w rozmiarze 75J tylko plunge.
                A ta nowa bad girl - jak sądzicie - będzie bardziej zabudowana niż Nina?
                • kryklu Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 23:27
                  > A ta nowa bad girl - jak sądzicie - będzie bardziej zabudowana niż Nina?

Nie liczyłabym na to. Staniki jednego typu nie różnią się specjalnie zakresem zabudowania.

Ale pamiętaj, że w perspektywie mamy jeszcze BP - balkonetkę piankową, najwyżej zabudowany effu-stanik.
            • kryklu Re: Nina a mało jędrny biust 05.12.11, 23:21
              genepi napisała:
              Czy np. CH mają bardziej te miski zabudowane "pod
              > szyję"?

CH mają bardziej otwarte i jakby płytsze miski, za to szersze ku przodowi (bardziej wysuwają piersi do przodu). Mam nadzieję, że domyślasz się, co próbuję powiedzieć.
              W każdym razie CH pasują mi w rozmiarze miseczkowym o oczko mniejszym, niż HP. Może i w Twoim przypadku tak będzie?
    • clarisse PL Purple 75JJ + wysokie figi 38 07.12.11, 10:22
      Trochę się zdziwiłam na jego widok, bo dopiero na żywo uświadomiłam sobie, że to wizualny bliźniak dawnego Bakłażana, tylko z elementami Chabra.

- materiał wierzchni w dotyku z tych sztuczniejszych, taki stylon troszkę, skojarzył mi się ze szkolnym fartuszkiem - ale ładnie się światło w nim załamuje i prążkuje; na szczęście materiał od spodu jest bardzo miły
      - dwa czarne guziczki na mostku identyczne jak w Bakłażanie, guziczek z wstążeczką przy wszyciu ramiączek takoż
      - kolorystycznie jest pokrewny z Bakłażanem, bo fioletowy - tyle że Bakłażan to był bardzo ciemny fiolet, a Purple jasniejszy i taki okołopurpurowy - znaczy fiolet jakby ciepły, z tych pokrewnych bardziej czerwieniom niż niebieskościom - czy jak by to ująć :)

- pierwsza istotna różnica to wykończenie miski - w Bakłażanie była koronka, tutaj jest coś, co ja nazywam "twardym" zakończeniem, znaczy obszycie tasiemką; w praktyce oznacza to, że granica miski jest gruba i każde niedopasowanie jest wyraźnie widoczne, gdy tymczasem koronka by je kryła i wygładzała;
      - różnica druga to ramiączka - rozszerzane jak w Chabrze (chyba - bo Chabra w ręku nie miałam), regulowane przez to nie na całej długości, z metalową klamerką - bardzo mi się podoba ta koncepcja i moim ramionom też :)
      - no i zdziwko największe - na stronie napisane jest "nie posiada wkładek typu push-up" i więcej o wkładkach ani słowa; tymczasem okazuje się, że ma owszem wkładki te do korekty asymetrii

Rozmiarowo powiedziałabym, że jest standardowy. Normalnie noszę effuniaki z obwodem 75 na ciasno pod biustem 76 i luźno 80; w effuniakach o obwodzie 70 też mogę chodzić ale wolę je z przedłużką - i PL Purple się tu nie wyłamuje. Miejsca w miskach moim zdaniem też jest mniej więcej akurat - wkładki musiałam wyjąć, żeby nie bułkowało. Muszę się zastanowić nad jedną cieńszą na lewą pierś, bo jednak asymetrię trochę widać.

Majtasy wysokie 38.
      Jestem fanką wysokich majtasów :) Przy czym w tym przypadku na moje 100 w biodrach i wystający brzuszek majtaski przy pierwszym założeniu były ciasnawe - takie rzeczywiście korekcyjne :D (Dla porównania, majtki do Truskawek i do Chabra o podobnym kroju wypadały w tym fasonie lekko większe, bo w Truskawkach 38 nie odczułam tego efektu "korekcyjności", a Truskawki 40 były ciut za luźne).

Co do całości - bliźniaczość z Bakłażanem trochę mnie rozczarowała, szczególnie że na zdjęciach kolor wydawał mi się bardziej wpadający w bordo niż w fiolet. A tak się składa, że mam Bakłażana, Fuksję, Pawie Oko. Przez chwilę rozważałam zwrot. Ale ponieważ 1) pasuje 2) strasznie polubiłam komplety, 3) wysokie majtki są w moim stylu 4) ten typ ramiączek bardzo mi przypasował 5) uwielbiam całą gamę kolorów fioletowo-bordowych - jednak zostawiam. A co tam, będę burżuj... zresztą święta idą :D
      • dominika.r23 hp a ch 07.12.11, 15:38
        czy ktoś może wie który z tych modeli ma większy mostek i bardziej zabudowane miseczki, który jest bardziej zabudowany? czy w tych modelach piersi nie wychodza przy np podskokach?
        • kasiadj07 Re: hp a ch 07.12.11, 16:16
          dominika.r23 napisała:

> czy ktoś może wie który z tych modeli ma większy mostek i bardziej zabudowane m
          > iseczki, który jest bardziej zabudowany? czy w tych modelach piersi nie wychod
          > za przy np podskokach?

Jeśli potrzebujesz stanika bardziej unieruchamiającego biust, to tylko HP wchodzi w grę. CH wyciąga biust do przodu i większa część piersi jest odkryta, góra ma tendencję do falowania (taka podstawka pod biust;). HP ma wyższy mostek, bardziej zabudowane miseczki i raczej przytwierdza biust do klatki piersiowej (ale nie przypłaszcza:)
          • dominika.r23 Re: hp a ch 07.12.11, 16:18
            dzięki właśnie o to mi chodziło:)))
    • kasiadj07 Gdzie zielone staniki, gdzie? 07.12.11, 13:58
      Jestem niepocieszona i muszę sobie ponarzekać. Miały być zielone staniki, a tymczasem jedyny, który lekko podpadał pod te kryteria, został wyprodukowany w reglamentowanej ilości i ograniczonej rozmiarówce. Przykre to.
      • pierwszalitera Re: Gdzie zielone staniki, gdzie? 07.12.11, 14:21
        kasiadj07 napisała:

> Jestem niepocieszona i muszę sobie ponarzekać. Miały być zielone staniki, a tym
        > czasem jedyny, który lekko podpadał pod te kryteria, został wyprodukowany w reg
        > lamentowanej ilości i ograniczonej rozmiarówce. Przykre to.

Zielone staniki, to było życzenie Lobbystek. Effuniak się do tego ostatecznie ustosunkowała zapowiadając, że zielonych staników u niej nie będzie. Podobno zielony jest za dużym ryzykiem, znaczy się nie sprzeda. Podobnie zresztą jak reszta mniej konwencjonalnych kolorów, najwyraźniej najlepiej sprzedają się róże i fiolety w różnych odcieniach i nasyceniach.
        • kasiadj07 Re: Gdzie zielone staniki, gdzie? 07.12.11, 15:05
          > Zielone staniki, to było życzenie Lobbystek. Effuniak się do tego ostatecznie u
          > stosunkowała zapowiadając, że zielonych staników u niej nie będzie. Podobno zie
          > lony jest za dużym ryzykiem, znaczy się nie sprzeda. Podobnie zresztą jak reszt
          > a mniej konwencjonalnych kolorów, najwyraźniej najlepiej sprzedają się róże i f
          > iolety w różnych odcieniach i nasyceniach.

Pierwszalitero, ja to wszystko wiem, co wcale nie łagodzi mojego niezadowolenia, z powodu braku Ulisa w moim rozmiarze:(
    • buka_rozzie fiszbiny do onyxa 07.12.11, 19:16
      miałam dziś bardzo nie miłą niespodziankę..
      okazało sie że w moim ukochanym onyxie w trakcie prania złamała sie fiszbinka..
      czy któraś z was ma moze na zbyciu fiszbinę do rozm. 75f, albo czy u pani Ewy dało by sie taką załatwić?
      • mszn Re: fiszbiny do onyxa 07.12.11, 19:21
        Myślę, że - o ile prałaś ręcznie - nadaje się to do reklamacji i może zostać naprawione na koszt sklepu. Najlepiej napisz do nich maila.
      • effuniak Re: fiszbiny do onyxa 08.12.11, 20:40
        Wysyłaj do naprawy z adresem zwrotnym i nr telefonu oraz z listem w czym problem :)
    • amused.to.death CH to dla mnie jak druga skóra:) 08.12.11, 12:27
      Wypróbowałam właśnie 75E - rewelacja.
      Jestem wyjątkowo kompatybilna z modelami CH - są na mnie niemal niewyczuwalne, w każdym innym modelu coś mi nie pasuje.

Jedna dziwna rzecz: nie mogłam się zdecydować między CH Pawie Oko75E a 75F - miałam wrażenie, że praktycznie nie ma między nimi różnicy....hmmm..... chyba z pięć razy mierzyłam.

to mój trzeci CH - i trzeci idealny. Mam dwa inne - plunge i chociaż wyglądają na mnie bardzo dobrze, to już bywają lekko niewygodne czasami.

Szorty do Pawiego Oka też kupiłam - bardzo, bardzo mi się podobają - rozmiar 39 na jakieś 90-93cm w biodrach (nie pamiętam ile mam:)

• indigo-rose Re: EFFUNIAK - 14 11.12.11, 18:42
      Czy z wrzutek na facebooku mamy wnioskować, że powoli kiełkuje pomysł effugorsetów?
      • effuniak Indigo 12.12.11, 21:06
        ten konkretny gorset ma ok 10lat i był szykowany na specjalna sesją zdjęciową ....

to bylo naprawde wieki temu w innym życiu....
        :)
        • indigo-rose Re: Indigo 12.12.11, 21:11
          łee, a już się ucieszyłam ;)
        • madzioreck Re: Indigo 12.12.11, 21:12
          Ewuuuś... a mnie to by się marzył taki, jak w jakim kiedyś przyjechałaś do Natalii, przed jakąś imprezką, pamiętasz...? :) To był czas normalnie :D
          • effuniak madzioreck - pamietam ! 12.12.11, 21:18

:)))))
            • madzioreck Re: madzioreck - pamietam ! 12.12.11, 21:56
              Kurde, czaD miało być ;) Ale czas tez ;) Progressterony, zloty, bajery-rowery... ech :)
    • jana111 Malachit HP 12.12.11, 21:11
      Egzemplarz który dostałam ma ramiączka z koronki- zdecydowanie za dużo jej jak dla mnie, ten ze zdjęcia (a widziałam go też u koleżanki) wygląda elegancko, koronkowe ramiączka- zdecydowanie nie. Rozmiar 70 FF leży idealnie, nie podam teraz swoich wymiarów bo nie wiem gdzie centymetr, ale ok. 73/106 chyba. Znacznie lepiej niż PL Atrament w tym samym rozmiarze w który owszem, zapnę się, ale uważam że jest za ciasny, obwód w PL Retro 75E (za małe) jest lepszy.
      Ewo, wysłałam w zeszłym tygodniu zapytanie w tej sprawie (tzn. ramiączek), ale nie dostałam odpowiedzi, dziś bezskutecznie próbowałam się dodzwonić, wysłałam paczkę ze zwrotem tak czy siak. Wyślę jeszcze później maila na adres sklepowy odnośnie ewentualnego dołączenia go do kolejnego zamówienia na które czekam.
      • effuniak Re: Malachit HP 12.12.11, 21:17
        Znaczy chcesz wymine na ramiączka inne bez koronki ?
        ok, nie ma problemu :)
        był problem gdy nie było surowca, a teraz jest więc - nie ma :)
        • jana111 Re: Malachit HP 15.12.11, 08:10
          To dobrze :)
          Więc po namyśle i rozterkach zamówiłam PL Malachit z wieloma dodatkowymi pytaniami, o płatność m.in. I czekam na odpowiedź i czekam i czekam....
    • beniutka_bo 65GG: PL Onyks, PL Cieluś, HP Nina 15.12.11, 18:47
      Onyks noszę od jakiegoś czasu (1,5-2 miesiące), jest bardzo wygodny, mam wersję z podwójnymi ramiączkami: te poszerzane za dla mnie za długie, te "zwykłe" są ok- regulują się na całej długości, choć gumka, z której są wykonane nie ma żadnych "fafluników" na brzegach i regulator trochę się zsuwa- "same się wydłużają". No i zaczepy ramiączek z przodu czasami potrafią się wysunąć i ramiączko radośnie się odpina. Spróbuje zamiany prawe-lewe, może pomoże. Choć przelotki są piekielnie wąskie i bardzo trudno jest owe ramiączka zmienić. Pomysł z wkładkami jest ok, jak potrzebuję się nieco powiększyć, używam.

PL Cieluś i HP Nina przyszły dziś rano, zamówione przez net (sama obsługa bez zastrzeżeń).
      Cieluś jest super, zresztą plunge to chyba mój ulubiony fason Effuniaków. Ramiączka z aplikacją, trudne do regulacji, ale chociaż same się nie wydłużają.

HP Nina- moje pierwsze podejście do tego fasonu. Wydaje się najluźniejszy z w/w, choć i tak zapinam na najluźniejszą haftkę. Wydaje się dość mocno zabudowany, obawiam się, jak będzie pod pachami, bo miska u mnie kończy się dość blisko i może drażnić, no i ta część miski za ramiączkiem trochę się marszczy (biustonosz był złożony w pudełku do przesyłki). Objawów "zadużości" nie obserwuję, miski nie odstają, tylko to marszczenie. Trzyma na mur-beton.
      Czy ta pianka może się skurczyć w praniu?

Wszystkie mają zapięcie na 3 haftki, z 4-stopniową regulacją (wieeelki PLUS), choć w przypadku Effuniaków jeszcze mi się nie trafiło, żebym musiała zapinać najciaśniej.
    • ciociazlarada HP Bad Girl komplet: 70D + 38 21.12.11, 00:08
      Zaniedbałam trochę recenzowanie staników więc postaram się nadrobić dla dobra społeczności.

Bad Girl kupiłam w celach frywolnych stylizacji i nieco się rozczarowałam:-) Do rzeczy - oczekiwałam naprawdę mocno "tirówkowego" zaśpiewu, tymczasem Bad Girl wygląda bardziej na dzieło wesołego artysty ludowego (w pozytywnym sensie!). Zamiast oczekiwanej Strażniczki Szos, otrzymałam więc Rumianą Patronkę Dożynek:-)

Proszę tego nie odebrać jako narzekanie! Stanik jest bardzo jednolity stylistycznie, naprawdę ładny, choć raczej nie dla miłośników minimalizmu. Ogólnie w kategorii "bielizna z przymrużeniem oka" oceniam cały komplet dużo wyżej niż np. Curvy Kate Showgirl. 10/10!

Jest to mój pierwszy Effuniak w kroju HP, wzięłam taki rozmiar jak w każdym innym Effudziele. Pasuje, ale kształt jest dużo bardziej formujący niż w przypadku CH, który bardziej naśladuje budowę mojego popiersia. HP daje bardziej przyciężkawy efekt okrągłych kul, w CH wyglądam lżej i bardziej naturalnie. W obu krojach ekspozycja bez zarzutu:)

Bad Girl jest starannie wykonana, kwiatowa koronka nie odstaje spod ubrań. Ramiączka dość dobre, choć szału nie ma - przeszycie przedniej części bardzo ratuje sytuację i poprawia komfort. Obwód wygodny (70 na 67/71), niestety mocno pracuje na dolnej gumie, ale do wytrzymania.

Szorty są rewelacyjne, prześwitujący tył wygląda super! Ale pierwszy raz się nie do końca dogadałam z krojem - przód szortów jest nieco zbyt wysoki w stosunku do moich gabarytów i robi mi się na nim fałdka na wysokości moich damskich wdzięków, sytuacji nie poprawia kwiatowy haft, który jest dość sztywny. Gumki wygodne, nic się nigdzie nie wbija.

Bardzo polecam całość, doskonale poprawia humor w te ciemne, krótkie dni:)
      • helejabea Re: HP Bad Girl komplet: 70D + 38 21.12.11, 10:41
        Ciociu..., uwielbiam czytać Twoje recenzje. Prosimy więcej:)
        • ptasia Re: HP Bad Girl komplet: 70D + 38 21.12.11, 11:10
          Helejabea z ust mi wyjęła :)))
    • margo13ak Atrament 75FF 21.12.11, 15:17
      Stanik jest piękny. Stonowany, ciemny kolor, błyszczące elegancko plisowanki. Rozmiar standardowy , lekko w stronę mniejszego. Baaardzo mi się podoba, również wkładki, dające ciekawe możliwości "ekspozycji" ;).
      Niestety, nie zostanie ze mną i nie będzie wymieniany na inny rozmiar - chyba, że da się mu wszyć inne ramiączka... Obwód jest dość ścisły, ale to bym przeżyła, za to te ramiączka - piła mechaniczna, tarka i papier ścierny :((( Skóra protestowała natychmiast przy przymierzaniu, nawet w moim prehistorycznym lodowym plunge 70K (do karmienia wtedy) nie obgryzało tak z miejsca, na całej długości... Otóż to moim zdaniem nie jest to tylko kwestia obszycia ozdobnego ramiączek, to ta guma przypomina fakturą pilnik (przynajmniej w odczuciu)... Sytuacji nie poprawia fakt, że są również dość krótkie :((( Na maksymalnie zluzowanej regulacji na większej piersi jeszcze ciągnie miskę do góry, chciałabym na próbę puścić ten 1cm-2cm, ale nie mam z czego... a ramiączko piłuje:(
      • kryklu Re: Atrament 75FF 21.12.11, 16:04
        Dla mnie też te ramiączka to tortura. A nierozciągliwa tasiemka w dolnej części szortów, to nieporozumienie - majtki powinny się rozciągać.
        Wielka szkoda :(
        • kasiadj07 Re: Atrament 75FF 21.12.11, 18:57
          Mój Atrament, gdyby tak uciąć mu te piłujące ramiączka, byłby idealnym ucieleśnieniem stanika doskonałego. Dla mnie problem z ramiączkami jest taki, że są wcale nierozciągliwe, a jeszcze obszyte do połowy tasiemką. Już bym zniosła tą sztywność (nie takie rzeczy itp...), ale tak to się nosić po prostu nie da.

Ewo, zlituj się, wywal wreszcie te sztywne taśmy, bo się zbuntujemy i zaczniemy bez staników chodzić, a w ramach protestu zrobimy pikietę pod Twoimi oknami! Albo wymień nam przednią część na ludzką taśmę obszytą materiałem pod kolor, jak w innych modelach z tego sezonu.

Co do szortów, to najcudowniejsze szorty, jakie kiedykolwiek miałam. Jak dla mnie, gatki doskonałe. Wyższe od fig, pełniejsze z tyłu, nic nie wjeżdża na pośladki. Nie tak wysokie, jak gatki z poprzedniej kolekcji, sięgają mi akurat do pępka. Od teraz chętnie będę kupować tylko ten fason:)
          • clarisse szorty 22.12.11, 11:58
            I teraz mam zgryz :D Szorty do Atramenta są piękne, miałam zamówić, ale recenzje jakieś sprzeczne i nie wiem :DD

No i cholera - ja swojego Atramenta nie noszę bo go przeznaczyłam do spec-zadania, przy mierzeniu żadnych negatywnych wrażeń nie miałam z ramiączkami - nastraszyłyście mnie trochę
            • kryklu Re: szorty 23.12.11, 08:05
              > I teraz mam zgryz :D Szorty do Atramenta są piękne, miałam zamówić, ale recenzj
              > e jakieś sprzeczne i nie wiem :DD

Effuniakowe szorty są genialne, te do Atramenta również. Ja mam zastrzeżenia tylko do nierozciągliwości tej błyszczącej tasiemki naszytej na dole z przodu. No ale jak to u gruszki, u mnie im niżej tym szerzej, dla osób o innej budowie to może wcale nie być problemem :)

Ale nie napalaj się za bardzo na atramentowe szorty bo w sklepie jest raptem jedna para 44 i druga para w drodze do sklepu (moje 46). A nie wiadomo, czy będzie jeszcze materiał na doszycie.
              • clarisse Re: szorty 23.12.11, 10:24
                Ja jabłko, to kto wie...
                Idę pisać do sklepu ;)
                Dzięki za info.
                • clarisse to już wiem 23.12.11, 12:19
                  Można zamówić szorty atramenty także w rozmiarach których nie ma.
                  Wszelakoż dopiero w styczniu :)
                • maith Re: szorty 23.12.11, 18:07
                  U jabłek przeważa brzuch. U Ciebie brzuch jest daleko w tyle za biustem :)
                  A już w Pasadenie to w ogóle nie mogłam się go dopatrzeć.
                  Wybaczcie offtop ;)
          • oyama1974 Re: Atrament a rozmiarówka 15.01.12, 19:52
            Jak wypada rozmiarówka atramenta? Mam czarnego kropka 80F i jest ok, ale różowy kropek jest ściśliwszy więc nie wiem jak celować?
    • margo13ak Ulis 75FF 21.12.11, 15:32
      Na wymiary 74/103, w zwisie nie pamiętam ;), Effuniaki standardowo HP 70G/75FF, PL 70G/75G. Zielony (no, prawie), nareszcie! ;) Leży niemal identycznie, co moja HP fuksja 70G, obwód normalny, luźniejszy, niż w HM Burgund, czy w PL Atramencie. Żadnych zastrzeżeń do wygody ;). Zdecydowanie ma potencjał stać się moim faworytem - zarówno ze względu na komfort, jak i estetykę. W porównaniu z Niną wydaje się być ciut niższy, ale to chyba po prostu brak tej odstającej koronki, miseczki układają się lepiej. Szwy wewnątrz miseczek zrobione identycznie, jak w HP Fuksja (uff...), nie jak w Ninie, która ma szwy podszyte taśmą, co po dniu noszenia zostawia takie ślady, jakby mi po biuście jeździł traktor ;)
      Podsumowując: Ulis jest super ;)
      • clarisse A kiedy będzie PL Ulis i czy w ogóle? 21.12.11, 15:43

• kryklu Re: A kiedy będzie PL Ulis i czy w ogóle? 21.12.11, 16:00
          Mam wrażenie, że PL Ulis nigdy nie był planowany. Za to ma być BP (balkonetka piankowa) Ulis - na pewno w szerokiej rozmiarówce.
          • clarisse Faktycznie! więc kiedy BP Ulis? ;) 21.12.11, 16:20
            ... tak coś czułam, że się nie zgadza, a to BP miało przecie być :))
            • kasiadj07 Re: Faktycznie! więc kiedy BP Ulis? ;) 21.12.11, 18:42
              Tylko że BP będzie chyba z inną koronką, taką zgniłą, czy cuś, w przeciwieństwie do HP, którego dla mnie nie ma, mi się wcale nie podoba:(
              • clarisse Re: Faktycznie! więc kiedy BP Ulis? ;) 22.12.11, 12:29
                Widziałam różnicę, ale myślałam, że to tylko na zdjęciu inaczej widać tę koronkę?? O_O
                Ech no.. Oczwyiście o zieloną mi chodziło, nie o zgniłą ;)
            • imp18 No właśnie... kiedy :) 22.01.12, 19:23
              Balkonetki totalnie mi nie pasują, ale kto wie... może effuniakowa podpasuje :D Chętnie bym wypróbowała :)
    • ankh_morkpork Dostępność rozmiarów H+? 21.12.11, 20:15
      Mój effuniakowy plunge dyskretnym bułkowaniem poinformował mnie niedawno, że przydałaby mi się miseczka rozmiar większa. Idę do sklepu, wybieram w wyszukiwarce swój rozmiar i okazuje się, że mam do wyboru: komplet ramiączek (w 2-óch kolorach) i poduszki-wkładki (w kolorach 3-ech). Z ciekawości wyszukałam więc ofertę dla kilku różnych rozmiarów HH+ i tam też to samo: nie ma żadnego stanika np. 75J, 80JJ czy 80H.

No to mam pytanie: kiedy będą? I czy tylko krój PL?
      • kasiadj07 Re: Dostępność rozmiarów H+? 21.12.11, 23:39
        Chyba coś Ci źle działa, w moim rozmiarze 80H jest dostępnych siedem staników. Może to coś z przeglądarką?
        • kasiadj07 Re: Dostępność rozmiarów H+? 21.12.11, 23:43
          Ale faktycznie w 75J, czy 80JJ nie ma nic.
        • ankh_morkpork Re: Dostępność rozmiarów H+? 22.12.11, 11:22
          Chciałam napisać 85H (wyliczyć obwody rosnaco), a napisało mi się 0 zamiast 5 :-)
          • clarisse Re: Dostępność rozmiarów H+? 22.12.11, 11:55
            Hmm ale przecież jeśli dany krój (znaczy PL w tym przypadku) sięga rozmiarówką do danej miseczki (H w tym przypadku), to można chyba prawie każdy PL zrobić na zamówienie? Tyle że to potrwa, bo się szyje... Chyba, że po prostu danego materiału nie ma.

Ankh-morkpork, pisz po prostu maila do sklepu z pytaniem o konkretny model w tym rozmiarze, czy da się na zamówienie, ile czasu i jak z możliwością zwrotu.
            • koza-1985 Re: Dostępność rozmiarów H+? 24.12.11, 15:16
              cóż... effuniaka w moim rozmiarze(65jj) też kupić się nie da;/
              tzn są dostępne na zamowienie bez opcji zwrotu, więc domyslam się że wszystkie poza sklpem kupowane nie mają mozliwości zwrotu. smutne to;/ chcialam malachita zaraz po tym jak się pojawił i nie był możliwości uszycia w moich rozmiarze(brak materiału) w sumie dobrze bo bardzo mała regulacja ramiączek.
              a tak se wigilijnie ponarzekam, życząc sobie i innym J+ że kiedyś powstaną na nas staniki, bez zamawiania, kombinacji rozmiarowych, i tak jak teraz koleżanki okolic f-g będziemy wybierać, a maskaradki wysypywać będą się nam z szuflad ;)
      • the_pipeline Re: Dostępność rozmiarów H+? 22.12.11, 13:28
        Z tego co pamiętam to Effuniak kilkakrotnie przypominała że najmniej popularnych rozmiarów z krańców tabelki nie ma dostępnych w sklepie, bo zapotrzebowanie jest dosłownie na pojedyncze sztuki, więc nie opłaca się szyć na zapas, tylko jak ktoś jest zaintersowany to będzie miał uszyty na zamówienie i wtedy nie ma możliwości zwrotu (w domyśle: bo nikt inny go nie kupi). Dlatego też lepiej wiedzieć jaki dokładnie rozmiar się chce. Ale samo szycie na zamówienie to nie jest jakiś problem tylko normalna strategia przyjęta przez sklep, więc koniecznie napisz do nich.
        • ankh_morkpork Ale po co te rozmiary są widoczne w wyszukiwarce? 26.12.11, 20:27
          ... skoro ta wyszukiwarka nic w tych rozmiarach nie wyszukuje?

Maila zawsze można napisać, ale ja wolałabym znaleźć informacje o strategii marketingowej firmy wprost na jej stronie internetowej :-) Zwłaszcza, jeśli ta strategia się zmieniła.

Kiedyś "mój" rozmiar miał na stronie sklepu dostępność "24h", czyli był szyty na zapas i do kupienia od ręki. Potem miał dostępność "14 dni", czyli stanik był szyty dopiero po złożeniu konkretnego zamówienia. I to jest w pełni dla mnie zrozumiałe postępowanie.

Ale teraz rozmiar jest dostępny w wyszukiwarce, tylko że wyszukiwarka niczego w tym rozmiarze nie znajduje. I ta sytuacja trwa już dłużej niż kilka dni. Więc jestem ciekawa, jak wygląda sytuacja?

Jeżeli firma nie ma już rozmiarów J+ w regularnej sprzedaży, to po co są widoczne w sklepowej wyszukiwarce? Jeżeli oferta marki obejmuje całą tabelę rozmiarów widoczną w dziale "Jaki rozmiar wybrać?" to w jaki sposób mogę zamówić stanik w rozmiarze np. 80JJ? Jeżeli staniki J+ są szyte "na zamówienie bez możliwości zwrotu", to ja chciałabym mieć to jasno napisane na stronie internetowej firmy, zarówno pod tabelą rozmiarów, jak i w regulaminie sklepu.
          • indigo-rose Re: Ale po co te rozmiary są widoczne w wyszukiwa 26.12.11, 22:01
            Przynajmniej jest i można się zainteresować, jak je zdobyć. 60FF na przykład w ogóle nie ma w wyszukiwarce ;)
    • dorotaifilip atramentowe niepokoje 22.12.11, 12:32
      Mnie też strach ogarnął, bo dopadłam Atrament i dziś został wysłany ze sklepu.
      Nie lubię ramiączek w Chabrze, bo są dla mnie za krótkie.
      Atrament zamówiłam, po przymierzeniu CH Pawiego Oka i PL Malachita.
      Ramiączka do nich to mistrzostwo świata. Przednia część to chyba guma obszyta materiałem. Tylna to dość rozciągliwa gumka, pracująca dość dobrze. Maksymalnie wydłużone dają radę.
      A to wszystko przy biuście mieszczącym się w rozmiar 75GG/80G, a kiedyś 80FF.
      Dorota
    • zamulonameduza HP Turkus i PL Burgund 22.12.11, 13:16
      Przyjechały dzisiaj w ekspresowym tempie :) Oba wzięłam w rozmiarze 70DD (na wymiary 67/71 na 86, mam cielusia w tym rozmiarze i jest ok). I tu niezmierne było moje zdziwienie kiedy się okazało, że Burgund (który brałam pewniakiem co do rozmiaru) będący również przecież PL jest za mały. I to tak przynajmniej jeden rozmiar jak nie więcej :(
      Turkus za to, który jest moim eksperymentem, bo za HP nie przedam, leży świetnie. Wręcz modelowo ;)
      Stąd moje pytanie - czy Burgund rzeczywiście może być miskowo mniejszy? Nie widzę dużej różnicy pomiędzy cielakiem a nim - a jednak nowy zakup leży gorzej.
    • ptysiowa_7 CH Purple 65DD 25.12.11, 12:49
      Znaleziony pod choinką:) Stanik wizualnie bardzo ładny, rzeczywiście jest to miks Bakłażana z Onyksem. Bakłażana miałam, Onyksa mam nadal i w porównaniu do Bakłażana ten jest na pewno ładniejszy - do materiału wierzchniego, który w Bakłażanie był jak podszewka, nie mogę się przyczepić. Krój, wykończenie, wielkość misek identyczna jak w Onyksie, czyli bez zarzutu. Różnią się obwodami - ten jest znacznie ściślejszy, ale podejrzewam, że 70 byłaby z kolei za luźna.
      Stanik uszyty jest z różowego materiału, na który nałożono czarną siateczkę - powstaje kolor purpurowy/śliwkowy. Efekt jest ciekawy i nietandetny. Wątpliwości miałam co do podkreślonych taśmą szwów - generalnie nie przepadam za tym, dlatego zrezygnowałam ostatecznie z Niny, ale tu nie razi, bo taśmy nie są kontrastowe. Nie odznacza się też pod bluzkami.
      Co mnie zdziwiło, to to, że we wnętrzu misek też są takie taśmy, nie tak grube jak na wierzchu, ale są. Obawiam się, że to będzie mi wyciskać wzorki na biuście, jak kieszonki, które musiałam wyciąć w Onyksie i Pawich Okach.
      Druga wada - okropnie krótkie ramiączka. Muszę je mieć na maksa wydłużone, co skutkuje tym, że koniec części ozdobnej wypada na szczycie ramienia - ten sam problem co w Pawich Okach. Raz, że wygląda to dość głupio, dwa, że nie jest wygodne - łączenie jest dość twarde i drapiące. Szkoda, bo w Onyksie ramiączka są idealne.
      Aha, i jeszcze jedno - metka z napisem Ewa Michalak, ta na fiszbinie z boku, była zawsze z różowym napisem, a teraz jest z białym, no i daje po oczach...
      • ptysiowa_7 Re: CH Purple 65DD 06.01.12, 19:10
        Ech, założyłam go ostatnio do pracy i skończyło się na tym, że chodziłam z ramiączkami zsuniętymi z ramion zupełnie. Na szczęście mam pracę siedzącą, a obwód jest na tyle ścisły, że nic nie straciłam na podtrzymaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka