kryklu Pytanie do Effuniak 15.04.12, 11:09 Czy będą jeszcze produkowane w starym kroju HP i CH, czy już tylko w kroju zmodyfikowanym (jak CHP Koktajl)? Czy staniki, które pojawiły się w sklepie po Koktajlu, to CH w starym kroju, czy modyfikacja jak Koktajl? Odpowiedź ma dla mnie znaczenie podstawowe, bo CH nie kupię, a CHP bardzo chętnie. W obecnej sytuacji nie wiem, jak planować kolejne zakupy. Wprawdzie staników mi nie brakuje, ale jakie to ma znaczenie ;) Inne effumaniaczki na pewno też są zainteresowane tematem. Odpowiedz Link
effuniak Re: Pytanie do Effuniak 15.04.12, 11:37 będzie wszystko - CH, HP i hybryda CHP :) Odpowiedz Link
kryklu Re: Pytanie do Effuniak 15.04.12, 12:07 effuniak napisała: > będzie wszystko - CH, HP i hybryda CHP :) No, no, jestem pod wrażeniem! Dziękuję za odpowiedź :) Odpowiedz Link
kryklu Pytanie do Effuniak 15.04.12, 11:15 Dlaczego figi Lato są szyte tylko do rozmiaru 42? Nie dziwiłabym się, gdyby ilość materiału była ograniczona, jednak stringi Lato są szyte do rozmiaru 48. Osoby o takich gabarytach raczej wolą bardziej zabudowane majtki, proszę mi wierzyć. Odpowiedz Link
kryklu Pytanie do Effuniak 15.04.12, 21:14 "kryklu 15.04.12, 11:09 Odpowiedz Czy będą jeszcze produkowane w starym kroju HP i CH, czy już tylko w kroju zmodyfikowanym (jak CHP Koktajl)? Czy staniki, które pojawiły się w sklepie po Koktajlu, to CH w starym kroju, czy modyfikacja jak Koktajl? Odpowiedź ma dla mnie znaczenie podstawowe, bo CH nie kupię, a CHP bardzo chętnie. W obecnej sytuacji nie wiem, jak planować kolejne zakupy. Wprawdzie staników mi nie brakuje, ale jakie to ma znaczenie ;) Inne effumaniaczki na pewno też są zainteresowane tematem. Re: Pytanie do Effuniak effuniak 15.04.12, 11:37 Odpowiedz będzie wszystko - CH, HP i hybryda CHP :) Odpowiedz Link
anika772 Re: Pytanie do Effuniak 15.04.12, 21:28 To ja się znowu narzucę z zapytaniem o kostiumy kąpielowe:-) Jakie będą i kiedy? Potrzebuję desperacko na połowę czerwca. Odpowiedz Link
effuniak Odp . hurtowo :) 16.04.12, 07:19 kostiumy będą w produkcji w kwietniu a w sprzedaży w maju :) Kroje: Karmelki CH Kurczaki CHP lato CH jakby kto nie był pewien kroju a sam chciał rozszyfrowywać : CH ma łukiem podkrojona miskę przy ramiączku - taką falką CHP jest w tym samym miejscu proste CHP mniej wyciąga biust w przód niż CH ale nie przypłaszcza go do klatki piersiowej jak HP - właściwie dotyczy to większych rozmiarów które w HP niekoniecznie dobrze wyglądały Odpowiedz Link
kryklu Re: Odp . hurtowo :) 16.04.12, 09:32 Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Odzyskałam spokój ducha. > jakby kto nie był pewien kroju a sam chciał rozszyfrowywać Proszę, nie zmuszaj nas do tego. Prostsze bedzie konsekwentne i bezbłędne umieszczanie symboli kroju przy nazwach modeli na stronie sklepu:) Odpowiedz Link
wielebnna BP - kiedy? 16.04.12, 11:31 przed chwilą na stronie Dopasowanej zobaczyłam BP ale bez możliwości zakupu - brak okienka z rozmiarami a kiedy u źródeł? Odpowiedz Link
clarisse Jeszcze jedno pytanie do Effuniak :) 16.04.12, 15:54 Na FB przed świętami pojawił się o taki obrazek: fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/470544_361998283843070_129965913712976_1086515_1202217788_o.jpg Kurczaka rozpoznaję, ale chciałam zapytać, czy te pozostałe trzy staniczki też będą, a jeśli tak, to czy wiadomo w jakich fasonach? Czy to na razie tajemnica? Odpowiedz Link
snowflake86 Re: Jeszcze jedno pytanie do Effuniak :) 16.04.12, 17:08 Clarisse, to są te pastelowe staniczki? (nie otwiera mi się link, tylko ściąganie, więc nie podejrzałam) Jeśli tak to spójrz na aktualnie 3. stronę na Balkonetce ;) Odpowiedz Link
andziula_ania stroje kąpielowe 16.04.12, 19:55 czy coś wiadomo w temacie? Będą???????? Odpowiedz Link
andziula_ania Re: stroje kąpielowe 24.04.12, 18:34 czyli nie będzie. ok trzeba szukać czegoś innego Odpowiedz Link
snowflake86 Re: stroje kąpielowe 24.04.12, 18:39 gdzieś ktoś pisał, że mają być w maju ;) Odpowiedz Link
ptasia Re: stroje kąpielowe 24.04.12, 18:43 tak, konkretnie była to Effuniak - bodajże 16.04: "kostiumy będą w produkcji w kwietniu a w sprzedaży w maju :)" Odpowiedz Link
snowflake86 Re: stroje kąpielowe 24.04.12, 18:47 teraz już znalazłam - odp. jest kilka postów niżej :P a na balko p. Ewa pisała, że jeden z nich ma być czarny, a drugi ma być niespodzianką ;) Odpowiedz Link
anika772 Re: stroje kąpielowe 24.04.12, 19:44 Czarny, cudownie! Jaki krój, jaki? Nie dałoby się pokazać jakichś fotek dla niecierpliwych i dumających nad Freyą Fever..? ;-) Odpowiedz Link
maafii Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 16.04.12, 20:43 przeklejam tu mój post z prośbą o radę, może ktoś doradzi: Zwracam się do użytkowniczek effuniaków PL. Właśnie przyszła do mnie długo wyczekiwana Bella w rozmiarze 70JJ według effuniakowego kalkulatora. Obwód na 100% oki. Jak patrzę na piersi "z góry", to miski NIBY też ok, ale jak patrze w lustrze, to jakby delikatnie bułkują przy zejściu fiszbin, a de facto stanik do mostka nie dotyka - brakuje mu z dobre 2cm, może nawet 3cm... Czyli jak, miski za małe? A jeśli tak, to jak okreslić o ile za małe? Naprawdę, zmierzyłam się bardzo, bardzo dokładnie :( Nie mam też żadnego doświadczenia z fasonem plunge - ani effuniakowym, ani żadnym innym, więc nie wiem, jak powinien leżeć... Biust mam już sponiewierany po trójce dzieci, może to ma znaczenie...? Liczę na Waszą pomoc! Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 16.04.12, 21:35 maafii napisała: > przeklejam tu mój post z prośbą o radę, może ktoś doradzi: > Zwracam się do użytkowniczek effuniaków PL. Właśnie przyszła do mnie długo wycz > ekiwana Bella w rozmiarze 70JJ według effuniakowego kalkulatora. Obwód na 100% > oki. Jak patrzę na piersi "z góry", to miski NIBY też ok, ale jak patrze w lust > rze, to jakby delikatnie bułkują przy zejściu fiszbin, a de facto stanik do mos > tka nie dotyka - brakuje mu z dobre 2cm, może nawet 3cm... Czyli jak, miski za > małe? A jeśli tak, to jak okreslić o ile za małe? Naprawdę, zmierzyłam się bard > zo, bardzo dokładnie :( Nie mam też żadnego doświadczenia z fasonem plunge - an > i effuniakowym, ani żadnym innym, więc nie wiem, jak powinien leżeć... Biust ma > m już sponiewierany po trójce dzieci, może to ma znaczenie...? > Liczę na Waszą pomoc! Mnie tam kształcono, że jak mimo dobrego ułożenia fiszbin pod biustem na mostku cuś odstaje, to miska za mała i nie ma inaczej. Ale to teoretyczna wypowiedź i od użytkowniczki nieco mniejszych misek, że się asekurancko zastrzegę. Jak chodzi o pytanie, które zadałaś w wątku obok, czy by przy większej misce krawędź nie odstawała wyżej na piersi, to moim zdaniem nie. Te sztywniaki mają może tak, że jak się niedokładnie biust umości i wygarnie, to nieco się krawędź odznacza, bo jest pewna grubość miseczki i też krawędzi. Ale jeśli miska jest dobra i biust poprawnie w niej jest umoszczony, to na mostku przylega jak należy, a wyżej też wszystko jest ładnie napięte i nie powinno być pustoty przy krawędzi.. U mnie w dobrym rozmiarze effuniaków tak to wygląda i z tego co widziałam na innej osobie (też z wiotszym biustem) też, acz absolutnie nie będę się upierać, że widziałam już wszystko :) Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 16.04.12, 21:45 maafii napisała: A, i jeszcze skoro to o plunge'u mowa. Mnie samej ten fason odpowiada mniej, niż wszystkie warianty halfów, bo wolę, jak mostek właśnie dokładnie przylega mi do klaty na dłuższym odcinku. O ile dobrze pamiętam, to dziewczyny z wiotszym biustem też niekiedy wspominały, że w plunge'ach nie mogą dostać dobrego podtrzymania i że zdarza się wypływanie środkiem. Jeśli sprawdzisz większy rozmiar i nadal nie będzie dobrze, to może rozważ ten drugi fason (acz kojarzę też, że niestety są ograniczenia rozmiarówki halfów w porównaniu z plunge'ami). Odpowiedz Link
maafii Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 16.04.12, 22:16 no oki, to coś mi się już rozjaśnia. Teraz zastanawiam się o ile miskę zwiększyć? Rozmiar? dwa? przymierzyłam raz jeszcze, uczciwe 2 cm brakują do mostka. Jeśli chodzi o krój, to w tych gabarytach effuniaki tylko PL są :( A ja po prostu MUSZĘ kupić sobie pilnie, bardzo, bardzo pilnie stanik...! Obecnie mam jeden jedyny jaki jest do przyjęcia - Dalia - acz niestety fiszbina dziabie mi pierś i już się denerwuję, bo się aż w tym miejscu kolor skóry zmienił :( Panache zabijają mi pachy, Freye wogóle nie leżą, cała nadzieja w effuniakach... Odpowiedz Link
mniickhiateal Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 16.04.12, 22:26 maafii napisała: > no oki, to coś mi się już rozjaśnia. Teraz zastanawiam się o ile miskę zwiększy > ć? Rozmiar? dwa? przymierzyłam raz jeszcze, uczciwe 2 cm brakują do mostka. > Jeśli chodzi o krój, to w tych gabarytach effuniaki tylko PL są :( A ja po pros > tu MUSZĘ kupić sobie pilnie, bardzo, bardzo pilnie stanik...! Obecnie mam jeden > jedyny jaki jest do przyjęcia - Dalia - acz niestety fiszbina dziabie mi pierś > i już się denerwuję, bo się aż w tym miejscu kolor skóry zmienił :( Panache za > bijają mi pachy, Freye wogóle nie leżą, cała nadzieja w effuniakach... Rozumiem. Może jednak się obfocisz i wystawisz do galerii, żeby się bardziej doświadczone dziewczyny dodatkowo wypowiedziały? Effuniak też wyjaśniała tu kiedyś, jak się mierzyć w zależności od stanu biustu (w zwisie, i jakie czynniki uwzględniać w celu wycelowania w rozmiar), ale ja na pewno tych wskazówek nie pamiętam w tym momencie, a poza tym samej trudno się dobrze zmierzyć. Poczekałabym, aż się Effuniak wypowie, i dodatkowo wystawiłabym się do galerii po porady, może jakaś forumka z doświadczeniem w dobieraniu Ci na podstawie zdjęć bardziej pomoże. Odpowiedz Link
clarisse Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 17.04.12, 09:21 Popieram pomysł z zamkniętą galerią i fotkami. Ja bym się jeszcze zastanowiła co do obwodu, jak go odbierasz? Jako ciasny? Luźny? Czy próbowałaś zapiąć go ciaśniej? Ostatnio mierzyłam trzy używane effuniaki (plisowane, ze starej kolekcji, więc podaję rozmiary tylko po to, żeby je między sobą porównać, bez odniesienia do Twojego) i zaobserwowałam coś takiego: 70JJ za mały, 70K idealny - 75JJ, mimo że od strony wygody i wielkości też "idealny" (pojemność miski teoretycznie ta sama co 70K) - wizualnie robi mi coś dziwnego z biustem, stula piersi ze sobą, podczas gdy w 70K są przepisowo rozdzielone, przynajmniej zaraz po założeniu stanika. Też nie mogę dojść "o sso chodzi" - przyszło mi jednak na myśl, że może to też kwestia obwodu. Teoretycznie zapięcie na ciaśniejszą haftkę może pokazać, czy to prawidłowy tok rozumowania. Jeśli minimalnie pomoże (i nie będzie za ciasno!) to może spróbować z ciaśniejszym obwodem i taką samą (znaczy większą o literkę) miską? Ale zaznaczam, nie mam pewności. Odpowiedz Link
maafii Re: Bella PL problem z rozmiarem - do clarisse 17.04.12, 15:46 wysłałam maila ze zdjęciami do galerii. Będę czekać z niecierpliwością na opinię, bo Bella leży w kartonie, chciałabym dokonać wymiany, ale nie wiem, na jaki rozmiar... Pisałam też maila do sklepu z prośbą o poradę, ale odpowiedzi brak... :( Liczę bardzo na Waszą pomoc! Odpowiedz Link
madzioreck Re: Bella PL problem z rozmiarem - proszę o pomoc 17.04.12, 21:23 - wizualnie robi mi coś dziwnego z biustem, stula piersi ze sobą, po > dczas gdy w 70K są przepisowo rozdzielone, przynajmniej zaraz po założeniu stan > ika. Też nie mogę dojść "o sso chodzi" - przyszło mi jednak na myśl, że może to > też kwestia obwodu. Chozzzzi o to ;), że (o ile to "wina" obwodu), że za luźny obwód nie dociąga mostka do klaty - fiszbiny imiski idą całe bardziej do przodu. Im większy biust (plus im mniejszą powierzchnią przyrasta do klaty), tym lepszy docisk się przydaje. Odpowiedz Link
azymut17 karmnik Biszkopty 70E i 70F 18.04.12, 10:48 Przyszedł dzisiaj, 70E i F. Wizualnie bardzo mnie zaskoczył, spodziewałam się, że będzie dużo brzydszy, tymczasem mi się podoba. Pasuje mi taki odcień cielistego, raczej zimny niż ciepły, i śliski materiał misek. Dawno nie zamawiałam Effuniaków, jakość w porównaniu ze starymi Mchami lepsza o lata świetlne. Ramiączka z tych wygodnych, nic mnie przy przymiarce nie piłowało. Wada: białe klik-klaki... Domyślam się, że ciężko (albo niemożliwe) jest dobrać dobry odcień, pozostaje mieć nadzieję, że zżółkną ;-) Niestety mam problem z rozmiarem, wypadam pomiędzy. Obwód jest idealny, spodziewałam się ciaśniejszego, bo z brytyjczyków dobre jest też 70. Miska E wbija mi się w większą pierś (BTW nie wiedziałam, że taka jest, do tej pory były raczej takie same), fiszbiny czuję po bokach. F odstaje odrobinę, przy łączeniu z ramiączkiem jest w misce trochę pustego miejsca, co ciekawe bardziej zbiera biust do środka niż E. Pomierzę jeszcze kilka razy w ciągu dnia, przed i po karmieniach, może coś mi się wyklaruje. A jak nie, to puszczę foty do Galerii. Odpowiedz Link
k_linka Re: karmnik Biszkopty 70E i 70F 18.04.12, 11:35 Moj tez przyszedl dzis. 75FF i jest cwierc miski za duzy. Ale mniejszy mysle, ze nie da rady. A tak wyreguluje ramiaczkami i wypcham wkladka laktacyjna... Choc u mnie piersi wzbieraja nadal (i to sie chyba nie zmieni) i w stanie wyssanym chyba beda sobie wisiec w srodku... To pierwszy karmnik na sztywnej fiszbinie w moim posiadaniu i ciekawa jestem jak sie bedzie nosil. Ksztaltowanie i uniesienie biustu nieporownywalnie lepsze niz we wszystkim innym. Wizualnie rzeczywiscie bardzo ladny. Jest jednak wielkie ALE.... Jak wyciagnelam stanik z paczki, zanim jeszcze przymierzylam, odpadla kokardka (jedna z tych u szczytu misek). Wyglada na to, ze niteczki byly przeciete, bo przeciez tak rowno by nie pekly. A jak na zlosc kokardka (mala, zgrabna) podobala mi sie, bo zazwyczaj odpruwam. Odpowiedz Link
clarisse PL Bella a PL Toffik - jak wypadają? 18.04.12, 11:12 Czy któraś z Was ma lub przynajmniej mierzyła OBA te staniki i mogłaby je porównać pod kątem ściśliwości i misek? Szczególnie w zakresie dużomiskowym (J+), ale myślę, że i na podstawie mniejszych da się coś wychwycić, szczególnie gdyby faktycznie były wyraźne różnice. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :) Odpowiedz Link
lori_anna prośba o pomoc w rozmiarze PL perełka i CH onyx 18.04.12, 18:47 zamówiłam dwa staniki - niestety okazały się za duże. Mam staniki z poprzednich kolekcji - biały plisowany w rozmiarze 70J i srebrno-czarny w rozmiarze 70JJ - na podstawie tych staników wybrałam rozmiar 70J, ale po przymierzeniu okazało się, że: 1. plunge perełka jest za duży w misce (jak na moje oko ze 2 rozmiary) i dość luźny w obwodzie 2. CH onyx jest za duży w misce (tez pewnie ze 2 rozmiary) i za luźny w obwodzie z aktualnego kalkulatora wychodzi mi, że powinnam wziąć 70H (69/71/107) nie wiedziałam, że tak drastycznie zmieniła się rozmiarówka jakie rozmiary powinnam wybrać, żeby mi pasowały? onyx jest bardzo luźny w obwodzie (zmierzyłam, że na leżąco ma ponad 70cm) - czy on tak luźno wypada? czy może lepiej jak spróbuję 65? Odpowiedz Link
sbarazzina Re: EFFUNIAK - 14 19.04.12, 09:48 Widzialyscie zapowiedz nowego miekkusa na Balkonetce? balkonetka.pl/katalog/bra/effuniak-letni-miekusek Bardzo, bardzo mi sie podoba :) Totalnie zaspokaja moje wymagania estetyczne:) Mam nadzieje, ze bedzie na mnie lezal. Odpowiedz Link
yaga7 Re: EFFUNIAK - 14 19.04.12, 09:54 Jak nie lubię pasteli, tak ten stanik mi się podoba :) Odpowiedz Link
kis-moho Re: EFFUNIAK - 14 19.04.12, 10:03 > Widzialyscie zapowiedz nowego miekkusa na Balkonetce? O rany, Gold w wersji słitaśnej. Nie moja bajka, nie moje kolory, a tym bardziej ta falbanka na dole w przedniej części. Ale na modelce wygląda fantastycznie. Czy widziałyście gdzieś te najnowsze miękkusy na mniejszych biustach? Szukałam trochę na balkonetce, ale specjalnie nie ogarniam tego katalogu. Odpowiedz Link
sbarazzina Re: EFFUNIAK - 14 19.04.12, 13:07 kis-moho napisała: > > Widzialyscie zapowiedz nowego miekkusa na Balkonetce? > > O rany, Gold w wersji słitaśnej. > Nie moja bajka, nie moje kolory, a tym bardziej ta falbanka na dole w przedniej > części. Ale na modelce wygląda fantastycznie. Czy widziałyście gdzieś te najno > wsze miękkusy na mniejszych biustach? Szukałam trochę na balkonetce, ale specja > lnie nie ogarniam tego katalogu. Ja tez bym sie w sumie obyla bez tej falbanki. Ale tak poza tym ideal :) Na Balkonetce mozesz wyszukiwac po rozmiarach i po modelach, ale chyba nie mozesz wybrac 2 parametrow na raz. A czy ktos wie albo widzi, czy w tym nowym modelu jest ten poziomy szew (od mostku w kierunku miski)? Czy to jakis zmieniony kroj? Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: EFFUNIAK - 14 19.04.12, 13:12 sbarazzina napisała: > Widzialyscie zapowiedz nowego miekkusa na Balkonetce? Ta koronka pod obwodem będzie wymagała ode mnie pewnego przezwyciężenia, bo za czymś takim nie przepadam, ale stanik będzie mój, bo Magnolia to obecnie mój jedyny miękki stanik pod jasne ubranie i potrzebuję na gwałt zastępstwa. Boję się tylko, że ta falbanka będzie gryzła. Modelka na Balkonetce mówi wprawdzie, że nie gryzie, ale ta modelka przyznaje się też do noszenia gorsteów i innych ustrojstw, których ja bym na ciele nie zniosła, więc nie jest wzorem mojej wrażliwości. ;-) Odpowiedz Link
ptasia Kurczak CHP 70e + majtki 38 24.04.12, 18:54 Wrażenia z 1 dnia noszenia: *gdy go rozpakowałam, aż zamknęłam na chwilę oczy, tak kolor mnie poraził. Jest bardzo, bardzo żółty :) Odblaskowość kojarzy mi się trochę z niektórymi Showgirls CK. Mój facet jak go zobaczył - a wcześniej obiło mu się o uszy, że czekam na paczkę ze stanikiem, ale nazwy modelu ewidentnie nie zapamiętał - spytał: "To to żółtko?" * drugą myślą, gdy go rozpakowałam, było: "Oj, coś to duże". No więc miski wydają mi się pojemne. Przez chwilę rozważałam wymianę, ale symulacja z wkładkami sugeruje, że jednak miska mniej będzie za mała na większą 1/2, plus zawsze jak mam Effuniaki na styk przed praniem, po praniu robią się jakieś za małe :/ * trzecią myślą było to, że CHP bliżej do HP. Takie przynajmniej mam wrażenie od frontu. Dla mnie HP są bardziej balkonetkami niż halfami i z CHP też tak trochę jest. Z boku - jednak bliżej do CH, tj. kształt mniej spłaszczony. Profil bardzo mi się podoba. * pianka sprawia wrażenie ciut sztywniejszej niż w innych Effu, ale zobaczymy po praniu, jak się zachowa * pomponiki zamiast kokardek - jestem na tak :) * rzeczywiście część wykończenia z tyłu jest w innym kolorze, co trochę się gryzie, ale b. mi to nie przeszkadza * obwód odbieram jako ścisły. 70-tka to niby mój Effuniakowy standard (ok. 70/73 - choć ostatnio mam wrażenie, że nie umiem się mierzyć... albo że wymiary w cm a życie to dwie różne rzeczy...), ale obwód w Kurczaku wydaje mi się może mniej pracujący? Sztywniejszy? Jest mi komfortowo, ale zarazem mocniej go czuję na żebrach. * ramiączka wygodne, regulowane w 1/2, dla mnie wystarczająco * majtki 38 = idealne. Marszczenie z przodu b. fajne, no i pompon z tyłu = :) Odpowiedz Link
clarisse CHP Koktajl 75HH 25.04.12, 05:14 <wdech, wydech, wdech, wydech> No to zamówiłam po raz pierwszy effuniakowe halfcupy i jestem pod wrażeniem. Zamówiłam maksymalne dostępne w moim obwodzie miseczki, ze świadomością, że "cholera wie" - plandże noszę zazwyczaj 75JJ i okolice; ale po zetknięciu z CH Pawie Oka 95FF, który miski miał akurat, sprawdziłam za radą Ptasi tabelkę i wyszło mi, że skoro 95FF okej, to 75HH też okej ;) CHP Koktajl 75HH No więc przede wszystkim zachwycił mnie dizajn tego stanika. Niby nic, a po prostu się zakochałam. Mam PL Turkus i CHP Koktalj wygląda jak robiony z tego samego materiału, ale ta koronka czarna na wierzchu turkusu... mniam i ślicz! Ramiączka standardowe. Z przodu na ramiączkach przepleciona jest turkusowa wstążka, co chyba oznacza, że nie da się ich regulować na całej długości, ale przyznam że nie sprawdzałam. Obwód powiedziałabym, że dla mnie standardowy, z tendencją do ciasnawego. (Fakt, jestem wg effu kalkulatora na granicy obwodów 75 i 80, zależnie od dnia pomiaru wrzuca mnie to tu, to tam. Noszę jednak 75-ki, i kilka starszych 70-ek z przedłużkami). Miski. Przy pierwszym założeniu byłam w rozpaczy, bo przymałe, do tego mostek ewidentnie nie mieścił się między piersiami i stanik nie rozdzielał piersi. W sumie kreseczka w halfcupie też byłaby okej, bo planuję go raczej do nisko zabudowanych letnich rzeczy. Ale buła to już nie okej. O żadnym wygarnianiu nawet mowy nie ma. Fiszbiny lekko za wąskie - jako że ja ogólnie jestem raczej wąskofiszbinowa, to chyba także sygnał zamałości miseczki. Przy drugim podejściu wydłużyłam ramiączka - nie maksymalnie, bo miałam wrażenie, że tak się nie da, ale dość znacznie w porównaniu z tym, jak noszę w PL. Od razu lepiej. Normalnie kuliste kule mi się zrobiły. Bardziej kuliste niż w plandżach, ale może to tylko złudzenie. Dopasowanie na granicy, głębszy oddech albo nagłe wypięcie piersi do przodu grozi bułą, szczególnie na większej piersi (w PL 75JJ asymetrii po prostu nie widać, w halfcupie 75HH chyba ciężko jej nie zobaczyć). Pod bluzkami - cholibka, pod bluzkami ładnie :D No to teraz mam ciężki zgryz :) Bo i podoba mi się i boję się. Idę sobie myśleć, zdjęcia wkleję do galerii. Odpowiedz Link
yaga7 Re: CHP Koktajl 75HH 25.04.12, 06:01 Wrzucaj, wrzucaj :) Ale skoro piszesz, że pod bluzkami OK, chcesz halfa, to ja bym zostawiła. Odpowiedz Link
clarisse CH Lato 75HH 25.04.12, 05:32 Oprócz CHP Koktajla opisanego wyżej, zamówilam CH Lato. Tak naprawdę trochę z rozpędu, bo "taki letni, akurat pod letnie wydekoltowane bluzki", no i podobało mi się grupowe zdjęcie na Fejsie z tymi właśnie stanikami w różnych fasonach. Ale sam wzór tak ciut mniej, nie do końca w moim stylu. CH Lato 75HH No więc całkiem ładne jest :D W każdym razie z każdym przymierzeniem bardziej mi się podoba wizualnie. Może po prostu musiałam się przyjrzeć z bliska tym kwiatom, żeby się w nie wczuć :) Ramiączka - przednia część standardowa, z "takim czymś" przeplatanym przez ramiączko, co powoduje, że sprzączka się nie przesuwa. Tylna część z tego materiału co stanik. Regulacja jest więc tylko częściowa, co w PL byłoby dla mnie sporym problemem. Tu jednak z racji małego rozmiaru i tak luzowałam sobie ramiączka, więc nie miało to znaczenia. Obwód - w moim odczuciu bardzo elastyczny, szczególnie w porównaniu z CHP Koktajl. Zapięłam się na najciaśniejszą haftkę od razu, i nadal mniej czułam go na sobie niż Koktajl na najluźniejszą. Jednocześnie muszę przyznać, że jest bardzo wygodny i owa rozciągliwość powoduje jakby nieodczuwalność - dla mnie nieco niepokojącą, przy misce JJ przywykłam, że czuję istnienie obwodu i jest mi ono potrzebne do wewnętrznego spokoju. Tutaj obwód jest mniej odczuwalny, co jest dla mnie "dziwne". Można się przyzwyczaić. Natomiast nie wiem, jak będzie trzymał podczas użytkowania. Miski - chyba minimalnie większe niż w Koktalju - ale znów to może być efekt zastosowanego materiału, który ewidentnie jest bardziej elastyczny. Pierwsze było dziwne - z jednej strony wydydawało mi się, że pierś nie wypełnia miski, z drugiej widziałam bułę, abstrakcja. Za to od razu ładnie rozdzielał piersi i mostek przylegał od razu tam, gdzie trzeba. Trochę pokombinowałam. Wygarnięcie i dokładne ułożenie piersi w staniku zlikwidowało pustkę przy granicy miski. Buła natomiast - cóż, tu podobnie jak w Koktajlu wszystko zależy od poluzowania ramiączek. Po ich poluzowaniu efekt buły znikł na mniejszej piersi i zminimalizował się na drugiej. Muszę przyznać, że pomysł noszenia halfcupów podoba mi się. Ładnie kierują biust do przodu, co w moim przypadku wystającego brzucha jest efektem bardzo pożądanym. Co ciekawe, po założeniu kilku BiuBiu ciuchów kopertowych stwierdziłam, że wysokość mostka w obu mierzonych halfcupach nie różni się chyba dramatycznie od noszonych przeze mnie plandży, skoro nie wyłazi... Myślę ;) Oraz walczę ze zdjęciami, aby wrzucić je do galerii i zapytać o radę :) Odpowiedz Link
mniickhiateal HM Finezja? 26.04.12, 08:01 Aaaaaaa. Czy to on? Ten różowy? Czy to już on?? *podskakuje i hiperwentyluje* I kiedy będą gacie do niego, no kiedy? Bo widzę, że sklep się zamyka na długi weekend, a z pewnych względów bardzo bym chciała dzierżyć w chciwych łapkach komplet do 7.05.. Odpowiedz Link
cookies_77 Jednodniowa? 26.04.12, 18:12 Czy będzie jednodniowa promocja dwucyfrowa na Finezję? :) Odpowiedz Link
nicol.lublin mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 19:26 a własciwie, to trochę jestem rozczarowana. zakupiłam 2 staniki magnolia i pl onyx. o ile magnolia jest idealna (nawet nie powiewa na mniejszej piersi), o tyle onyx jest za mały. nie mam mowy o założeniu go z wkładkami! a rozumiem, że skoro są w komplecie, to rozmiar stanika powinien być określony dla włozonych wkładek!!! czy tylko ja tak mam? jaki właściwie powinnam brać rozmiar żeby pasował? a może powinnam wziąć CHP a nie PL? czy to za małe miski? czy po prostu ta oblamówka na krawędzi miski tak głupio się wbija? jak u was w tym modelu? Odpowiedz Link
cookies_77 Re: mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 19:43 Uhm, nie do końca. Wkładki są dla osób z asymetrią piersi, wtedy dopasowujesz stanik do większej piersi, a pod mniejszą wkładasz wkładkę (ale masło maślane), tak by "zewnętrzny efekt" dawał piersi równej wielkości. Czyli de facto kupujesz stanik dla większej piersi, tej bez wkładki. Gdyby rozmiar stanika był określony dla noszenia go z wkładkami, niepotrzebnie brałybyśmy za duże miseczki wypełnione wkładkami :) Odpowiedz Link
nicol.lublin Re: mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 19:54 ok, jeśli tak do tego podejdziemy, to w porządku. ale mimo wyjęcia wkładek mam małe bułki - nie mam pewności czy to za mała miska czy raczej wbija się tak oblamówka. i tak sobie myślę, że skoro magnolia pasuje (HC?) to raczej lepiej leżałby inny krój tego stanika???? Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 20:18 nicol.lublin napisała: > ok, jeśli tak do tego podejdziemy, to w porządku. > ale mimo wyjęcia wkładek mam małe bułki - nie mam pewności czy to za mała miska > czy raczej wbija się tak oblamówka. i tak sobie myślę, że skoro magnolia pasuj > e (HC?) to raczej lepiej leżałby inny krój tego stanika???? Magnolia to half cup miękki (HM) więc jego dopasowanie nie przekłada się tak łatwo na staniki uszytwniane. Wiele osób bierze zawsze ten sam rozmiar w miękkich i usztywnianych Effuniakach. Według moich osobistych obserwacji usztywniane plunge (PL) wypadają miskowo odrobinę mniejsze od miękkich HM, ale to może być przypadek. W każdym razie u mnie ta różnica nie jest aż tak wielka, by zamawiać inny rozmiar. Ale mnie w nieco za małym staniku rzadko robią się bułki, najwyżej biust wypycha się bardziej do góry. Spróbuj w tym za małym plungu poluzować nieco ramiączka i zobaczyć jak stanik wtedy leży, bo miska więcej może wypaść ci już za duża, a plunge to przecież stanik do dekoltów. No i kurcze, co to jest oblamówka? ;-))) Odpowiedz Link
nicol.lublin Re: mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 20:34 no taka tasiemka, którą są obszyte miski :-) Odpowiedz Link
the_pipeline Re: mam watpliwości - onyx 75d 26.04.12, 22:53 A nosisz go na zwykłych ramiączkach czy szerokich? Bo mi mój onyks 70F też wbijał się brzegiem i wydawał się za mały mimo że HP w tym samym rozmiarze był dobry. Szczególnie bylo to widoczne zaraz po założeniu, bo w ciagu dnia buła opadała ;) No i okazało się że to wina za długich ramiączek (sic!). Nosiłam te szerokie maksymalnie skrócone, mimo że odczuwałam je na odrobine za długie, bo wygodne itd. Kiedy w końcu przypięłam zwykłe i wyregulowałam porządnie i stanik uniósł biust troche wyżej okazało się że brzeg już się nie wbija. Tłumacze to sobie położeniem obwodu: obwód niżej -stanik bardziej zamknięty od góry, obwód wyżej - stanik bardziej otwarty od góry (tak jak w straplesie). Odpowiedz Link
myff Wszystkie mają PL Onyxa, mam i ja:) 75G 27.04.12, 14:50 Przyszedł, nareszcie. I jest równie wspaniały, co wersja Half, choć ma tę (dla mnie) przewagę, że aż tak nie wypycha piersi do przodu. Bo mam parę sukienek z wyraźnym odcięciem pod biustem i w CH pod spodem ta linia cięcia wchodzi na biust, jest za mało miejsca. Ale do rzeczy, nie mogę się zgodzić, żeby wersja PL miała ścisłość przeciętnego Effuniaka, mierzyłam tydzień temu PL Violet, 70GG, i cisnął okropnie, a tu dla pewności że obwód jest stabilny przepięłam od razu na drugi rząd. A nawet na trzeci, ale po kilkunastu minutach zrobił się nieco zbyt odczuwalny, więc bez przesady. Szwy nie są jakieś okropnie widoczne- ja co prawda nie noszę trykotów typu druga skóra i mi specjalnie nie zależy na szwach, a jako plunge jest znakomitą alternatywą dla Freya Deco, z którą chyba nie pogadamy. Ma super niskie boczki, nawet 75G, fiszbina wydaje mi się nieco za krótka co prawda ale na pewno nie będzie mnie dźgać:D Znalazłam wreszcie stanik z odpowiednio dla mnie roztawionymi ramiączkami. Wąsko:) Nic nie tnie, nie wyciska mi fałdki między pachą a ramiączkiem. Więc poza tą (nie)ścisłością ma dla mnie same plusy. Muszę sobie koniecznie kupić jakąś cielisto-białą wersję i mogę już nie nosić żadnych innych staników:D Więc dla wątpiących brać miskę przeliczoną na węższy obwód. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ciociazlarada Effuniaki mi przestały pasować! 27.04.12, 15:39 Oj foremki, połączcie się proszę ze mną w bólu - Effuniaki przestały na mnie leżeć. Dopóki nosiłam 70D wszystko było pięknie i cudownie. Teraz mam większy rozmiar (Kurczak 75D pasuje, Magnolia 70DD trochę za mała) i miękkie halfy niemiłosiernie wbijają mi się w mostek, a Kurczak ma zbyt wysokie i dziabiące pod pachami fiszbiny. Rozmiarowo pasuje. Wygiąć? Młotkiem go? Pokochać? Przestać nosić Effuniaki? Odpowiedz Link
yaga7 Re: Effuniaki mi przestały pasować! 27.04.12, 15:51 Łączę się :) Co prawda nie z effu, ale tak mam z Freyami. Wyrosłam z 32GG, 32H za ciasne, 34G nie leży tak rewelacyjnie :( Dla mojego biustu to normalne, że jakieś modele pasują przy jakimś rozmiarze, a przy zmianie rozmiaru pasują inne. Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: Effuniaki mi przestały pasować! 27.04.12, 16:09 ciociazlarada napisała: Wygiąć? Młotkiem go? Pokochać? Przestać nosić > Effuniaki? Eeee, odczekać. Biust zmieni ci się jeszcze klika razy, a najważniejsze co zostanie na końcu. ;-) Możliwe, że stałaś się pod wpyłwem hormonów wrażliwsza, więc wszystko dziabie. Noś na razie coś innego. Odpowiedz Link
ptasia Re: Effuniaki mi przestały pasować! 27.04.12, 16:15 Możliwe, że stałaś się pod wpyłwem hormonów wrażliwsza, więc > wszystko dziabie. Pierwszalitera może mieć rację... Mnie by najbardziej martwiło pod pachami, bo mostek można lekko wygiąć. Sama ostatnio mam z tym problem :( (kuku zrobiła mi np. Demi Diva czy zawsze wygodna Eleanorka). Odpowiedz Link
sybla1 Re: Effuniaki mi przestały pasować! 27.04.12, 18:07 Pod pachami też można odgiąć, więc spokojnie i wszystko młotkiem :D Na mnie żaden krój Effuniaków nie pasuje, przestałam próbować po kolejnym utopieniu kasy w coś, co leży w szufladzie i się kurzy. Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Effuniaki mi przestały pasować! 28.04.12, 13:03 Dzięki za słowa pociechy! Wydaje mi się, że może to być też kwestia obwodu - zaczęłam na wyrost kupować 75, mimo że pod biustem mam cały czas 67 ciasno, ale staram się myśleć przyszłościowo:) Na szczeście nowe wiosenne staniki (Bratki i spółka) w ogóle mi się nie podobają, więc w sumie dobrze:) Odpowiedz Link
effuniak Re: Effuniaki mi przestały pasować! 30.04.12, 08:13 Ciocia - zrobiłaś duży błąd biorąc za luźne staniki na wyrost Nie ma nic gorszego niż noszenie za luźnych obwodów w moich stanikach - wiem, bo sama testowałam Niemiłosiernie wtedy obcierają WSZYSTKIM możliwymi i niemożliwymi elementami A już najwięcej dają "do wiwatu" fiszbiny pod pachami Te staniki powinny być odpowiednio naciągnięte obwodem by stabilnie siedziały i nie przesuwały się na ciele Lekkie luzy powoduję obtarcia i odstawanie misek , duże luzy - samo odstawanie Ale uczucie dyskomfortu jest w moim zdaniem nie do zniesienia Odpowiedz Link
effuniak Re: Effuniaki mi przestały pasować! 30.04.12, 08:20 Ciocia - i nie traktuj fiszbin młotkiem, bo zaczną cię drapać w ręce zamiast w tułów :) Staniki są za luźne i jeśli masz ochotę w nich chodzić teraz - to je musisz zwęzić Najłatwiej - zaszywając obwód za szwem bocznym , symetrycznie po obu stronach bo jak już "podrośniesz" będziesz mogła popruć te szwy i obwód się powiększy Ale koniecznie pamiętaj o tym by to było zrobione symetrycznie inaczej stanik będzie się krzywił i uwierał w jedną stronę Odpowiedz Link
ciociazlarada Re: Effuniaki mi przestały pasować! 30.04.12, 11:56 To prawda co piszesz. Pod pachami gryzą mnie jak cholera. Byłam przekonana, że tak mi będzie wygodniej, bo stanik nie "lata", choć jest luźniejszy. Spróbuję z podszyciem, dzięki! Odpowiedz Link
urkye Mamy karmiące help!:) 29.04.12, 20:20 Moja sis potrzebuje karmnika, podobają jej się Ewy Biszkopty. Siostra nie znosi się ściskać, stanik musi być dla niej wygodny, inaczej walnie go w kąt;) Po poprzednim karmieniu została jej przerobiona Eleanorka 32J oraz Royce w blizej nieokreślonym rozmiarze. Eleanorka jest jej imo sporo za ciasna pod biustem. Siostra wymiary ma następujące: pod biustem ścisło:88, luźno:91, na wdechu:92 (serio, mierzyłam dwa razy) w biuście w staniku:110, bez stanika:111, w zwisie:117 Siostra ma sporą asymetrię, ok. dwumiskową. Urodziła ponad tydzień temu, więc najprawdopodobniej rozmiar biustu się ustabilizował, jednak wymiar pod się zapewne sporo zmniejszy. Przed ciążą miała ok. 75/80cm. Jaki rozmiar jej najlepiej wybrać? Wg kalkulatora wychodzi 90F. Boję się jednak, że może szybko stać się za luźny. Co radzicie? :) Odpowiedz Link
effuniak Re: Mamy karmiące help!:) 30.04.12, 08:06 Urkye - weź tę 90tkę a jak siostra poczuję dyskomfort, bo jej będzie za luźno to zwęzisz - przecież spokojnie dasz sobie z tym radę :) A jeśli weźmiesz ciaśniejszy - wcale nie będzie w tym chodzić Wiem wiem, że to wpis typu - Pani se zwęzi ale..... no cóż, takie kompromisy są czasem niezbędne :) Odpowiedz Link
urkye Re: Mamy karmiące help!:) 30.04.12, 09:17 Dzięki wielkie za radę:) To w takim razie wezmę rozmiar sugerowany przez kalkulator:) Odpowiedz Link
clarisse Re: Mamy karmiące help!:) 30.04.12, 12:21 To ja tylko dopiszę, nie rozmiarowo, ale jako mama kiedyś karmiąca, że tydzień po porodzie to jeszcze naprawdę wcześnie i nie wiem, czy można mówić o tym, że biust się ustabilizował - ostatecznie z tego co zauważyłam, o "ustabilizowanej laktacji" mówi się jakieś 3 miechy po porodzie... Oczywiście biorąc pod uwagę to, że możesz siostrze zwężać obwód, to może być okej. Na wszelki wypadek jednak sugerowałabym np. pomierzenie się i przed, i po karmieniu - czy są różnice i jak duże. Co więcej, może być tak, że nawet jeśli teraz te różnice są minimalne, to mogą z czasem wzrosnąć - w końcu tygodniowy noworodek wypija, objętościowo rzecz biorąc, znacznie mniej niż np. 3-miesięczniak. A piersi pracują różnie - u jednej kobiety to się przekłada na fizycznie widoczne zmiany przed vs. po, a u innej nie. Odpowiedz Link