Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 15

• kasiadj07 Kiedy będą nowe PL? 02.04.13, 23:57
      Czy nowości to już będą tylko w nowych krojach, czy pojawi się wreszcie coś w kroju PL?
      • effuniak Re: Kiedy będą nowe PL? 03.04.13, 03:16
        Na razie nie będzie nowości w innych krojach
        • magda2em Re: Kiedy będą nowe PL? 03.04.13, 08:33
          A kiedy będzie SM w innym wzorze? Ten treflowy wybitnie mi się nie podoba. Trafiłam w końcu na podobającą mi się S-kę (Silver jest piękny, klasyka z pazurem, na takie staniki czekam), a SM jak był tylko Trefl, tak został Trefl.
    • margo13ak S Fresh 75FF i 75F 03.04.13, 11:52
      Najczęściej noszę Effuniaki w rozmiarze 75FF, na 74/102, pokarmieniowe, odchudzone mocno jakiś czas temu, głównie HP i HM, z PL tylko starszy fason w rozmiarze 75G, z nowszych wypływam, z CH niekopmatybilny, z CHP też nie bardzo.
      Fresh jest miętowo-zielony (nie niebieskawy, bardziej zielony), ładnie wykończony, piękna koronka na obwodzie - kolorystycznie jedno z drugim mi osobiście nie do końca się zgrywa, ale nie przeszkadza mi to, i tak mi się podoba ;-)
      Zamówiłam do porównania dwa rozmiary, wiedziona intuicją i opiniami o miseczkach w S-kach - i słusznie. Lepiej leży 75F, 75FF odstaje, aczkolwiek dylemat miałam, jakoś nie mogę się "ułożyć" z nowym krojem. Ogólnie mam wrażenie, że nowsze Effuniaki wypadają większe - nawet mój HP Malachit 75FF jest wyraźnie większy, niż pozostałe z szuflady - obojętne, czy noszone (a więc prane) częściej, czy rzadziej.
      75F pasuje i kształtuje, leży poprawnie - obecnie czeka na test całodniowy, jeszcze go nie nosiłam dłużej. Obwód jest stabilny, wygodny, nie duszący, daje wrażenie luźniejszego - ale to tylko wrażenie, nigdzie nie ucieka. Zapięcie 3x3 - i dobrze. Ramiączka - pierwsze wrażenie - wygodne.
      Do kompletu figi i szorty, wzięłam 44 na 110 w biodrach, bo ostatnio denerwowały mnie wbijające się gumki i chciałam mieć w miarę gładko :-) i jest ok, choć luźno - mam nadzieję, że się nie rozciągną, bo wtedy zaczną spadać. Swoją drogą są śliczne ;-)
      Reszta recenzji po noszeniu :-)
      • margo13ak S Fresh 75FF i 75F - errata ;-) 03.04.13, 12:05
        Zapięcie 3x4, dłuższa jest regulacja długości, bardzo to fajne.
    • onion68 Re: EFFUNIAK - 15 03.04.13, 16:46
      Które sklepy internetowe prowadzą sprzedaż bielizny Ewy Michalak? Oprócz "Dopasowanej", bo tam nie ma tego, czego szukam, i w sklepie macierzystym też nie.
      • onion68 Re: EFFUNIAK - 15 03.04.13, 16:50
        Przepraszam, odwołuję, znalazłam listę na stronie producentki :)
    • sylwia-osama co dla rozmiaru 85KK ? 07.04.13, 13:17
      Chciałam zapytać, czy będą jakieś staniki nowe dostępne w rozmiarze 85KK? Na razie wchodzą nowości ale nic dla mnie nie ma takich rozmiarów :(
      Będą?
      A może można by uszyć jakiegoś plunga z materiałów z których wchodzą teraz S-ki? Bo plungi do rozmiaru 85KK dochodzą.
      Bardzo proszę o jakieś pocieszenie ;)
      • effuniak Re: co dla rozmiaru 85KK ? 07.04.13, 23:18
        Zastanawiam się nad opcją szycia na zamówienia, w miarę możliwości, staników o kroju PL z nowych wzorów.
        Byłaby to jednak opcja bezzwrotna ponieważ nie planuje szyć z tych wzorów innych krojów niż to, co jest prezentowane w sklepie

Jakbyś była zainteresowana - pisz maila do sklepu
        • sylwia-osama Re: co dla rozmiaru 85KK ? 09.04.13, 18:20
          Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę pamiętać :) i oczywiście też od razu pomyślałam, że to bez zwrotu :)
          Mam nadzieję, że szybko uzbieram fundusze :D
          Pozdrawiam
    • ptasia Magnolia 65F + figi 36 09.04.13, 15:22
      Może to odgrzewane kotlety, bo Magnolia już chyba wyszła ze sklepu, ale może się jeszcze przyda...
      - HM-y 70DD zrobiły się jakby za małe w misce, niektóre za luźne, dorwałam 65F. Noszę z jednym oczkiem przedłużki. Całość wygodna, nic nie dziabie.
      - Jeśli kogoś odrzucał kolor na wieszaku (jak mnie), na ciele wygląda inaczej (lepiej).
      - Miski: w górce jest bdb, poza nią ciut odstaje góra, ale profil - miodzio (okrągły, żadnego zderzenia ze ścianą, wszystko oczywiście wysoko). Dla porównania HM Burgund 70DD mnie w tej chwili po prostu spłaszcza, co jest dowodem na to, że zamałość nie zawsze = buły.
      - Effu figi zazwyczaj noszę 38, tu pasuje 36. Właściwie jakaś mała różnica miedzy tym 36 a innymi moimi 38 z tej marki ;)
      - chwościki rządzą, choć lubią wychylać się z dekoltu ;)
    • clarisse SM Trefl 70K 13.04.13, 12:31
      Moje wymiary: pod biustem luźno 81cm, pod biustem ciasno 73cm, pod biustem ciasno zmierzone przez Effuniak 70cm; w biuście w miękkim staniku (Trefl) 106 cm, w tym samym staniku w zwisie 108 cm, w biuście bez stanika w zwisie 122 cm.

SM Trefl 70K: obwód bez rozciągania 65 cm, rozciąga się w moich rękach do 81 cm; fiszbina mierzona po wewnętrznej 32,6 cm, odległość między koncówkami fiszbiny, po prostej: 15,5 cm.

Obwód dobry na granicy za dużego; startowo zapinam się na środkową haftkę, mogłabym też na ostatnią bez problemu. Miski dobre na granicy zaduzości - co znaczy, że na większej piersi leży idealnie z odrobiną miejsca na comiesięczne zmiany, a na mniejszej lekko powiewa . Nie widac tego zupełnie pod bluzka bo stanik jest z miękkiego materiału, który ładnie przylega i nie zostawia kreski na materiale. Możliwe jednak, że to nie kwestia rozmiaru, tylko kształtu - tak jakby w górnej części było trochę miejsca na pierś pełniejszą u nasady, bardziej jędrną u góry. Poza tym pozostaje kwestia regulacji ramiączek.

Ramiączka są regulowane niemal na większości długości - z przodu rozszerzają się ukośnie, stąd regulacja nie jest pełna. U mnie łączenie tej "trójkątnej" części ze zwykłym ramiączkiem wypada z przodu tuż przed szczytem ramienia. Ramiączka mam maksymalnie skrócone, mogę pod nie włożyć jakieś 2.5 palca i mogłyby być o jakiś 1 cm krótsze - ale dla mnie prawie każde stanikowe ramiączka są za długie bo jestem niska, a biust mam stosunkowo wysoko osadzony. Nie lobbuję za krótszymi, bo czytałam już na Fejsbuku skargi klientek, że effuniakowe ramiączka za krótkie... no cóż, jak widać każdemu nie dogodzi :)

Mostek jest wyższy niż w PL, ale dla mnie o dziwo nie za wysoki ani nie za szeroki. Podobnie pod pachą - fiszbiny nie piją. Udało mi się zasnąc w staniku przy usypianiu dziecka i rano nie odczuwałam żadnego dyskomfortu w żadnym z tych miejsc :)

Kształt biustu w staniku mnie nie zaskoczył - okrągły, taki jakiego się spodziewam po effuniakach - nie wiem, czy nie ciut lepszy niż w PL, ładnie uniesiony.

Na mostku diamencikowa ozdóbka, męża zauroczyło, że koronkowy :D Rzeczywiście miseczki są z jednej warstwy, żadnych podkładek ani usztywnień - podszyte są tylko miejsca, gdzie obwód łączy się z miskami i miski z ramiączkami, ale te miejsca nie są koronkowe i podszycia nie widać. Mój pierwszy od wieków koronkowy stanik - i pierwszy od wieków czarny :D

LICZĘ NA KOLOROWE W STYLU RETRO :)))

Oczywiście zostaje ze mną :) Aczkolwiek kusi mnie w przyszłości spróbować stylu SM w rozmiarze 65KK ze skróconymi ramiączkami.
      • clarisse A jednak... 10.05.13, 13:10
        ... złamałam się i zaczęłam tego Trefla przerabiać.
        Bo wyszło mi, że na mnie "ramiączka PRAWIE do końca regulowane" to tyle samo co nie do końca regulowane i tyle. Sama mam tendencję do nadmiernego skracania, ale jak udało mi się odciągnąć niemal na 5 cm od ramienia to uznałam, że nie mam zwidów. Skróciłam ramiączka, a dodatkowo zwęziłam sobie dolną część mostka. Wprawdzie problemem u mnie bywa raczej górna, bo nima gdzie wliźć ;) ale w tym przypadku chodziło mi o to, że zmieniłam odrobinę ustawienie miseczek względem siebie i teraz wydają mi się bardziej kompatybilne z moim biustem.

I pójdę się zdiagnozować u Ewy, bo nie do końca wiem, co to oznacza, co zrobiłam :)
        • kryklu Re: A jednak... 10.05.13, 14:46
          Sama mam tendencję do nadmiernego skracania, a
          > le jak udało mi się odciągnąć niemal na 5 cm od ramienia to uznałam, że nie mam
          > zwidów.

Jak to się jednak ludzie różnią :)
          Właśnie sprawdziłam, bez wysiłku jestem w stanie odciągnąć ramiączko na 10 cm. Przy próbie większego skrócenia ramiączek, bolą mnie ramiona i drętwieją ręce. Wolę mieć mniej uniesione piersi...
          • clarisse Re: A jednak... 10.05.13, 14:53
            > Jak to się jednak ludzie różnią :)

No i dlatego jeszcze nikt nie wymyślił biustonosza dla wszystkich :)
            Moje hipotetyczne 70K effuniakowe (hipotetyczne, bo nie wiem czy nie celować w 65KK w związku z tym, co narobiłam ;)), gdybym odciągała ramiączko na 10 cm, leżałoby na brzuchu, a moje samopoczucie na podłodze :)
    • greentea2 Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 16:02
      Postaram sie dokladnie opisac:)

Kupilam dwa effuniaki PL zaraz po otwarciu sklepu internetowego, kilka lat temu. Rozmiar 65E. Pierwszy idealny, w drugim miseczka odrobine wieksza, ale mam je do tej pory i sa super, nie nosilam za czesto wiec dobrze sie trzymaja.
      Latem zamowilam karmnik, wymierzylam sie, wpisalam w tabelke, wyszedl mi rozmiar 70F. Po otrzymaniu okazalo sie, ze obwod jest duzo za duzy, nawet na ostatniej haftce podchodzil do gory, miska za mala, ale trudno nosilam taki.
      Juz po chcialam znow zamowic kilka stanikow i na szczescie zamowilam tylko jeden na probe PL Bella, byl jeden przeceniony w rozmiarze 65F, za duza miseczka, ale czasem potrzebje na tych kilka dni w miesiacu wiekszej wiec dla sprawdzenia rozmiaru byl ok. Stanik dostalam i okazal sie za ciasny i to bardzo. Nie moglam sie nawet wbic, jak juz to zrobilam to do dzis czuje gule w gardle;) Po wymianie mejlowej mialam go odeslac, niestety nie bylam w stanie pojechac na poczte, ktroa mam dosyc daleko, pozniej wyjechalam na wakacje i przepadlo. Stanik bez roziagania ma tylko 53cm, maksymalnie rozciagnal sie do 70cm. Tak ma byc przy 65? Wydaje mi sie, ze nawet gdyby obwod byl o rozmiar za maly to nie powinien byc az tak za ciasny. A karmnik 70 byl przeciez duzo za luzny.
      W miedzyczasie wyczytalam na metkach moich poprzednich stanikow 70E... A na pewno zamawialam 65E. Nie pamietam czy widzilam te metki po zakupie czy nie, bp staniki byly dobre wiec nie mialy one znaczenia.
      Po tych perypetiach wciaz chcialabym kupic te PL, bo bardzo dobrze leza, ale nie mam pojecia jaki rozmiar, bo cos z ta rozmiarowka jest nie tak.
      Zmierzylam sie przed chwila pod biustem, na ciasno wyszlo 69, normlanie 72. Inne firmy nosze 65 i na pewno nie sa ciasne, zapinam na srodkowe haftki najczesciej.
      • ptasia Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 16:09
        Masz b. podobne wymiary "pod" co ja, i najczęściej celuję w Effu 70-tki. Bellę PL miałam szt. 2 - 70E, które było ścisłe, ale w normie, oraz 70F (nowsze), które jest bardzo ścisłe i nosiłam na początku z przedłużką. W 65 bym się nawet nie próbowała zapiąć, a owszem, jest to rozmiar obwodu, jaki noszę w markach i PL, i zagranicznych.
        To że są różnice... Materiały są różne, różne partie. Mam jednak w tej chwili coś ok. 10 sztuk Effuniaków, tylko jedną 65-kę (którą noszę z przedłużką :), różne kroje, i mogę powiedzieć, że w moim odczuciu przynajmniej 90-95% modeli trzyma rozmiarówkę w ramach marki (tzn. PL są dla mnie mniejsze miskowo niż reszta, ale poza tym jest konsekwencja).
        • greentea2 Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 17:00
          70 i z przedluzka to chyba jednak wina rozmiarowki, na pewno nie powinien byc za ciasny. Partie partiami, ale jakis standard powinien byc.
          Moj karmnik to tez wzor PL i te 70 jest ogromne. Roznica nieporownywalna miedzy nim, a tym bella.
          Weszlam w stare moje posty z 2009 i wyglada na to, ze zamawilam jednak 70E. Kurcze, dlaczego bylam pewna, ze to bylo 65E. Miseczke E w 70 powinna byc za duza przeciez, teoretycznie w tym bella to taka miska i na pewno jest za duza, a moje sa ok.

W takim razie to moj karmnik byl zle uszyty, duzo za duzy pod biustem i to przy dodatkowych kilogramach :/
          • ptasia Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 19:30
            Wydaje mi się, że starsze Effuniaki były trochę mniejsze w misce. Mówię o tych z czasów Szuflady, bo gdy powstał sklep internetowy na początku kupiłam tylko HM i straplessa, innych usztywnianych długo nie miałam. W grę wchodzi też ew. źle wszyta metka (mam tu na myśli Twój karmnik), jakiś błąd produkcyjny. Nie mogłaś go zwrócić/wymienić?
            To że pasuje Ci inna miska niż w innych markach, to nie jest nic dziwnego, wymiary też nie świadczą o wszystkich, bo w grę wchodzi i kształt, i konsystencja, i osadzenie. Najrozsądniej jest pewnie zamówić 2 rozmiary sąsiadujące i porównać. Co do tej Belli - też uważam, że za ciasna 70-tka na ok. 69cm pod to trochę przesada, ale wydaje mi się, że to faktycznie taka partia, z innymi modelami nie miałam takich problemów.
            • greentea2 Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 20:41
              Dzieki. Pewnie lepiej jak zamowie mniejsza miske w takim razie.
              Karmniki sa szyte na zamowienie i nie podlegaja zwrotowi wiec nie moglam go zwrocic. Moglam zamowic drugi, ale kolejne trzy tygodnie i w rozmiar tez niekoniecznie bym trafila. probowalam dzwonic i popytac, ale nikt nigdy nie odbiera tego telefonu;)
              A te HP i 3D odpowiadaja rozmiarowo PL? Niestety nie mam czasu czytac wszystkich postow i gubie sie troche;)
              • ptasia Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 22:06
                Na rozmiarówkę 3D się nie łapię, więc niestety nie wiem. HP osobiście odbieram jako większe w misce od PL, podobnie zresztą CHP.
      • pierwszalitera Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 22:27
        greentea2 napisała:

> Zmierzylam sie przed chwila pod biustem, na ciasno wyszlo 69, normlanie 72. Inn
        > e firmy nosze 65 i na pewno nie sa ciasne, zapinam na srodkowe haftki najczesci
        > ej.

Effuniak ma swoją własną rozmiarówkę i jej obwody są zwykle ciaśniejsze od tych w innych markach. Dlatego na jej stronie znajduje się kalkulator rozmiaru. Ja w innych markach noszę 70-tki, u Effuniaka wygodnie mi dopiero w 80-tach, przy 74cm pod biustem ciasno. Może się oczywiście zdarzyć, że nosi się u Effuniaka ten sam rozmiar co u innych, ale nie musi. Ponadto, dokładnie jak u innych firm nawet każda wersja tego samego modelu może wypaść nieco inaczej, ja też rejestruję różnice pomiędzy różnymi HM-mami, a to przecież identyczny model, tylko uszyty z różnych materiałów.
        • greentea2 Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 23:23
          Wiem, za kazda firma ma nieco inna rozmiarowke, ale jak inne 65 sa normalne, a tu nawet wbic sie nie moglam wiec chyba moge sie dziwic w dodatku majac przed soba 70, ktora podjezdza mi do gory... Jak materialy sa rozne wiec teoretycznie powinno sie brac na to poprawke i szyc tak zeby trzymac rozmiarowke.
          • magda2em Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 23:28
            Już pisałam kiedyś o tym, że mam wrażenie, że effuniaki w pewnym momencie stały się ściślejsze niż wcześniej. Nie zmienił mi się wymiar pod biustem, ale musiałam przeskoczyć o oczko obwodu w effuniakach w górę, mimo że stare staniki w danym rozmiarze pasowały, a nowe były za ciasne, i to wręcz dramatycznie, bo nie mogłam się wcale zapiąć.
          • pierwszalitera Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 14.04.13, 23:48
            greentea2 napisała:

Jak materialy sa rozne wiec teoretycznie
            > powinno sie brac na to poprawke i szyc tak zeby trzymac rozmiarowke.
            >

Teoretycznie może tak, praktycznie jest to chyba niewykonalne, bo trzeba by było zmieniać i modelować na nowo wszystkie rozmiary (długości i szerokości obwodów). Dlatego nawet marki z większymi możliwościami techniczno-produkcyjnymi tego nie robią. Trochę się ma pecha, gdy leży się pomiędzy rozmiarami, ale ja na przykład nie oczekuję, że wszystkie staniki będę idealne na pierwszej hafce i używam od początku wszystkich.

> Wiem, za kazda firma ma nieco inna rozmiarowke, ale jak inne 65 sa normalne, a
            > tu nawet wbic sie nie moglam wiec chyba moge sie dziwic w dodatku majac przed s
            > oba 70, ktora podjezdza mi do gory...

No i właśnie po to powstało między innymi to Lobby, by informacje o stanikach były łatwiej dostępne. Też bym chciała nosić zawsze ten sam rozmiar i brać w ciemno, ale nie zawsze się to udaje, szczególnie gdy wybieram niesprawdzony przeze mnie model, w dodatku z inną wielkością miseczki. Może karmniki wypadają po prostu nieco luźniej? A na twoje wymiary effuniakawy rozmiar 65 w innych stanikach może być za ciasny.
            • marikooo Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 20.04.13, 19:39
              pierwszalitera napisała:

Może karmniki wypadają po
              > prostu nieco luźniej?

To żeby jeszcze skomplikować, napiszę, że mam dwa karmniki 75FF - czarny oraz cielisty - i są różne w obwodzie :P Czarny jest luźniejszy, swobodnie zapinam na najciaśniejszą haftkę. Tymczasem beżowy zapięty na najluźniejszą jest jeszcze odrobinkę za ciasny. Oba szyte na zamówienie, więc nie były mierzone, nie mogły się rozciągnąć itp.

Aha, karmnik uszyty na zamówienie MOŻNA ZWRÓCIĆ, jeśli rozmiar nie odpowiada.
              • marikooo Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 20.04.13, 19:44
                O tych zwrotach nawiązuję do wypowiedzi greentea2:

> Karmniki sa szyte na zamowienie i nie podlegaja zwrotowi wiec nie moglam go zwr
                > ocic.

Jeśli stanik jest w rozmiarze standardowym (jest w w menu rozwijanym z boku), to można go zwrócić:

Jeśli nie widzisz swojego rozmiaru stanika w menu rozwijanym, skontaktuj się z nami. Możliwe, że da się go uszyć dla Ciebie. Należy pamiętać jednak, że takie zlecenia nie podlegają zwrotowi / wymianie
                • effuniak Nowe modele w sklepie 21.04.13, 20:25
                  https://www.ewa-michalak.pl/
                  • effuniak Re: Nowe modele w sklepie 21.04.13, 20:26
                    Zapraszam
                • greentea2 Re: Pomozcie prosze rozwiklac zagadke :) 21.04.13, 21:27
                  MOze nie doczytalam doladnie, dzieki za zwrocenie uwagi.
                  Ale najpierw zwrot, a pozniej uszycie nowego i przesylka to miesiac, a ja tego czasu nie mialam;)
                  Rozciagnelam moj karmnik do 86cm, niezle jak na 70.
    • justyna-8 s-silver 80 FF i 80 G 19.04.13, 13:48
      Zamówiłam te dwa rozmiary i nie wiem który wybrać. 80 FF jest dobry, ale w 80 G lepiej układają się piersi nad mostkiem. W 80 G trochę odstają miseczki i jeżeli pianka się trochę zbiegnie w praniu to bym go zostawiła. Ale jeżeli ma ta pianka zostać trochę lużna to lepszy chyba ten mniejszy rozmiar. Sama nie wiem który wybrać.
    • margo13ak Rokoko HP 75F i 75FF + figi 44 02.05.13, 18:58
      Wzięte na wymiary 103/73, 110 w biodrach, dotychczasowy rozmiar Effuniaków 75FF (HP Ulis, Szarak, Nina, HM Burgund, Magnolia, Gold) lub 75F (S Fresh i SM Trefl), biust niekompatybilny z krojem CH i problematyczny przy nowszych PL (starsze 75G - Amarant, Czerwona Panterka, Beżyk).
      Biustonosz jest piękny :-). Siedzę, patrzę i się zachwycam. Na niebieskim tle złoto-szafirowy haft, kontrastujący i wyraźny, złoto w ładnym, zgaszonym odcieniu z domieszką zimnego beżu. Cudo.
      Pierwszy przymierzyłam mój "standardowy" rozmiar - i niemal się przestraszyłam - ciasno, niewygodnie, profil kwadratowy, przód przy mostku wygląda, jakby miał się wylać, a przy ramiączku pustki, pije pod pachami niemiłosiernie, fiszbina za szeroko... No, kurcze blade :( Z niewielką już nadzieją założyłam 75F (no, bo jak w większym się duszę i wylewam środkiem, to co będzie w mniejszym?) i zdumiałam się niepomiernie ;-) Nagle było mi wygodnie. Po prostu. Miska się ładnie wypełniła, nic nie odstaje, biust w ryzach, da się normalnie ruszać rękami... i profil normalny, typowy dla HP. Owszem, lekko uciekło ciałko pod pachami, ale bez tragedii. Krótko mówiąc, najlepsze byłoby chyba 75F i pół ;-D ale 75F jest akceptowalne - mam tylko nadzieję, że nie skurczy się w praniu (Fresh mi się nie skurczył). Czyli raczej większa miseczka, daje wrażenie otwartości ze względu na wykończenie brzegu - koronka lekko "wystaje" nad miseczkę, tak ok. 0,5cm. Wzór na koronce jest dość wypukły, ale bez tragedii - w bluzkach bawełnianych, podszytych, czy po prostu wzorzystych wygląda jak najbardziej OK. A jest tak piękny, że sama sobie się bardziej podobam i lepiej czuję ;-).
      Figi są standardowe (i śliczne), na moje 110cm w biodrach 44 jest ok, w kierunku do za dużych - ale wolę luźniejsze, żeby nie dawać gumkom okazji do zbyt mocnego wcinania się w miękkie ciałko ;-).
    • kryklu SM Beżyk i SM Trefl 80F 03.05.13, 16:04
      Najpierw kupiłam Beżyka, którego krój tak mnie zachwycił, że szybciutko dokupiłam Trefla.
      Leżą na mnie identycznie, dlatego recenzja będzie zbiorowa.
      Pasują mi w tym samym rozmiarze jak HP (o 1 rozmiar miskowy mniej, niż usztywniane).
      Mają niski plungowy mostek, od dołu wycięty łukowato(bardzo to wygodne), co jeszcze pogłębia wrażenie delikatności. To moje pierwsze uświadomione miękkie plunge!
      Fiszbiny mają taką samą szerokość jak w HP. Moim zdaniem to są te same fiszbiny, tylko przekręcone - niżej przy mostku, wyżej pod pachą.
      Kształt piersi okrągło-"noskowy". Miski bardzo otwarte, bez najmniejszych tendencji wbijania się brzegów w piersi.
      Obwód szeroki, w sensie wysoki z 3-haftkowym, 4-stopniowym zapięciem.
      Ramiączka akceptowalne.
      Jakość materiałów bardzo dobra. Estetycznie bez zarzutu, moim zdaniem.
      Baaaaardzo wygodne. W czasie pierwszego dnia noszenia Beżyka ciągle zaglądałam w dekolt, bo wydawało mi się, że mi piersi wypadły z misek :) Zupełnie nie czułam stanika na piersiach i na mostku. Pomimo maksymalnego ograniczenia powierzchni misek, piersi tkwią w nich bardzo stabilnie, bez wypływania środkiem i bez konieczności jakichkolwiek poprawek w ciągu dnia.
      To są moje staniki idealne.
      Z niecierpliwością czekam na kolejne modele w tym kroju.
      • kryklu Figi do Beżyka i Trefla 03.05.13, 16:12
        Bardzo żałuję, że figi mają szew z tyłu. Nie lubię takiego kroju, jest dla mnie niewygodny. Dlatego ich nie kupiłam, chociaż są śliczne. Na szczęście mam wiele beżowych i czarnych effumajtek od nienoszonych już staników, są świetnej jakości, zupełnie niezniszczone, więc mam jakie takie komplety.
      • ana633 Re: SM Beżyk i SM Trefl 80F 03.05.13, 16:40
        A możesz zmierzyć wysokość mostka w Beżyku?
        • kryklu Re: SM Beżyk i SM Trefl 80F 03.05.13, 16:43
          Proszę bardzo: 7cm.
      • kryklu A w przyszłości... 03.05.13, 16:55
        Zobaczcie no tylko:
        www.missunderpinnings.com/2013/05/ewa-michalak-spring-collection-preview.html
        Oby te miękkusy trafiły do sklepu.
        • yaga7 Re: A w przyszłości... 03.05.13, 16:57
          Już widziałam, ale cóż, i tak nie dla mnie, chlip, chlip.

Ale super, że będzie więcej miękusów, na pewno się będą dobrze sprzedawać.
          • kryklu Re: A w przyszłości... 03.05.13, 17:05
            O biedna Ty. Głasku, głasku.
            • kryklu Re: A w przyszłości... 03.05.13, 17:06
              A zresztą, wszystkie staniki świata nie muszą na Ciebie pasować ;)
              • yaga7 Re: A w przyszłości... 03.05.13, 17:08
                ;)

No i nie pasują. Ale jednak chciałabym, żeby effu pasowały, bo takich miękusów to mi brakuje. Nad sztywniakami nie płaczę, bo wolę inne, ale miękusy to inna bajka.
                • besame.mucho Re: A w przyszłości... 07.05.13, 08:32
                  Kiedy byłam jakiś czas temu u Ewy widziałam te nowości i był jeszcze jeden miękkus, który miał być halfem, a nie SM, bo miał bardzo ozdobny haft, który pocięty na trzy części całkowicie by się popsuł. Tu go na fotkach nie widzę, ale może Ewa o nim nie zapomniała i jeszcze będzie :) ?

Swoją drogą czy wiadomo kiedy się nowe miękkusy pojawią? Kupiłabym ten nowy beżowy, ale liczę na to, że niedługo będą nowe i będę mogła zamówić od razu ze dwa czy trzy zamiast tak po jednym.
                  • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 07.05.13, 10:02
                    besame.mucho napisała:

> Kiedy byłam jakiś czas temu u Ewy widziałam te nowości i był jeszcze jeden mięk
                    > kus, który miał być halfem, a nie SM, bo miał bardzo ozdobny haft, który pocięt
                    > y na trzy części całkowicie by się popsuł. Tu go na fotkach nie widzę, ale może
                    > Ewa o nim nie zapomniała i jeszcze będzie :) ?
                    >

W zapowiedziach na FB był jeszcze bezimienny HM w pięknym koralowo-pomarańczowym kolorze. Cały czas na niego czekam, to mój sens i marzenie, ale biorę także pod uwagę, że się nigdy nie pokaże. To nie byłoby pierwszy raz, że Effuniak coś pokazuje, a potem się wycofuje. ;-) I też nie kupuję jeszcze Beżyka, z tego samego powodu. Mam dwie Magnolie, więc do beżowej bazówki mi się nie śpieszy, chociaż nie pogardziłabym tym stanikiem. Nie wiem jednak, jak ten SM na mnie leży, jeżeli kupię więc to tylko jako dokładkę do kolorowego miękusa najlepiej w sprawdzonym kroju, czyli HM-a. Te nowe SM-y niestety kolorystycznie mnie nie przekonują, błękity i zimne czerwienie, to nie dla mnie. Wygląda na to, że ciepłe typy muszą jak zwykle i wszędzie zadowalać się beżami. ;-)
                    • kis-moho Re: A w przyszłości... 07.05.13, 10:05
                      I też nie kupuję jeszcze Beżyka, z tego sam
                      > ego powodu.

No wlasnie - tez czekam, ja z kolei na malinowego miekkusa i odkladam zakup Trefla. Jak juz zreszta dyskutowalysmy na malym forum, nie przepadam za zakupami na raty...
                    • besame.mucho Re: A w przyszłości... 07.05.13, 10:07
                      > Te nowe SM-y niestety kolorystycznie mnie nie prze
                      > konują, błękity i zimne czerwienie, to nie dla mnie. Wygląda na to, że ciepłe t
                      > ypy muszą jak zwykle i wszędzie zadowalać się beżami. ;-)

Mam podobnie, ale bardzo mi się podoba z zapowiedzi ten beżowy z ciemnozielonym haftem, a akurat beżowych staników pod letnie koszulki mi brakuje, więc chętnie zamówię dwa beżowe. I tego koralowego halfa też, jak najbardziej.
                      • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 07.05.13, 10:23
                        besame.mucho napisała:

> Mam podobnie, ale bardzo mi się podoba z zapowiedzi ten beżowy z ciemnozielonym
                        > haftem,

Na moim monitorze ten beż wygląda jak brudny róż. Sam w sobie by jeszcze uszedł, ale ciemozielony haft plus różowe kwiatki na brudno- beżowym tle zrobiłby ze mnie z moją jasną skórą topielicę. Taką moczoną kilka dni w wodzie. I teraz się nie obraź, bo sam stanik jako obiekt abstrakcyjny jest całkiem ładny, ale nie potrafię wyobrazić sobie osoby, której w tym porąbanym zestawieniu kolorystycznym byłoby do twarzy. ;-)
                        • miss-alchemist Re: A w przyszłości... 07.05.13, 10:53
                          > Na moim monitorze ten beż wygląda jak brudny róż. Sam w sobie by jeszcze uszedł
                          > , ale ciemozielony haft plus różowe kwiatki na brudno- beżowym tle zrobiłby ze
                          > mnie z moją jasną skórą topielicę. Taką moczoną kilka dni w wodzie. I teraz się
                          > nie obraź, bo sam stanik jako obiekt abstrakcyjny jest całkiem ładny, ale nie
                          > potrafię wyobrazić sobie osoby, której w tym porąbanym zestawieniu kolorystyczn
                          > ym byłoby do twarzy. ;-)

Ojtam, stanika się na twarzy nie nosi ;) Ja się na Burka czaję i dlatego właśnie nie kupiłam Beżyka. Inna rzecz, że 3DM nie jest dla mnie idealnym krojem, dużo lepszym niż HM, ale nadal nie idealnym :( Chciałabym się łapać na SM.
                          • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 07.05.13, 11:02
                            miss-alchemist napisała:

> Ojtam, stanika się na twarzy nie nosi ;)

No nie nosi, ale w takim razie nie rozumiem po co komu w ogóle jakieś kolory, wystarczy przecież uniwersalny namiot w brudnym beżu, prawda? ;-) Ja w bieliźnie niedobranej do koloru skóry czuję się niedobrze i to wpływa ogólnie na moje samopoczucie i sposób bycia. Do tego od czasu do czasu się przecież rozbieram i mój facet ma zwyczaj robienia mi wtedy komplementów. Wolałabym, by były zasłużone. ;-)
                        • besame.mucho Re: A w przyszłości... 07.05.13, 11:38
                          > Na moim monitorze ten beż wygląda jak brudny róż. Sam w sobie by jeszcze uszedł
                          > , ale ciemozielony haft plus różowe kwiatki na brudno- beżowym tle zrobiłby ze
                          > mnie z moją jasną skórą topielicę. Taką moczoną kilka dni w wodzie. I teraz się
                          > nie obraź, bo sam stanik jako obiekt abstrakcyjny jest całkiem ładny, ale nie
                          > potrafię wyobrazić sobie osoby, której w tym porąbanym zestawieniu kolorystyczn
                          > ym byłoby do twarzy. ;-)

Na moim monitorze raczej jak ciemny brudny beż niż jak brudny róż, dlatego liczę, że będzie koloru mojej skóry (mam ciemną cerę i często te kolory, które właśnie wydają się najbardziej paskudnym brudnym beżem wyglądają na mnie najlepiej). Widziałam go na żywo i z tego co pamiętam był właśnie beżowy, a nie różowy, ale może coś źle pamiętam, bo dużo staników wtedy u Ewy oglądałam i trochę mi się mylą.
                          Jeśli stanik rzeczywiście będzie brudnym beżem koloru mojej skóry, to jasnoróżowe kwiatki będą wyglądały fajnie, często używam lakieru do paznokci w tym kolorze, bo nie gryzie mi się z cerą, za to ładnie podkreśla opaleniznę (inna sprawa, że wtedy ten stanik tak czy inaczej nie będzie się nadawał do noszenia jako niewidoczny beżowy, bo kontrastujące ze skórą kwiatki będą się pod bluzką odznaczały jako białe plamy...). Jedyne czego się obawiam, to ten ciemnozielony, ale pożyjemy zobaczymy :).
                          • besame.mucho Re: A w przyszłości... 07.05.13, 11:40
                            Chociaż przyjrzałam się zdjęciu, na którym widać ramiączko, i rzeczywiście w porównaniu do koloru ramiączka (ewidentnie beżowawo-żóltawego) stanik wygląda dosyć różowo. No nic, jak się pokaże więcej miękkusów, to chyba się przejadę do Łodzi pooglądać i poprzymierzać na żywo i jeszcze raz sobie te kolory obejrzę.
                          • slotna Re: A w przyszłości... 07.05.13, 12:50
                            U mnie tez jest brudny roz i w polaczeniu z jasniejszymi, bezowymi ramiaczkami i wykonczeniem wyglada to nieciekawie - jakby stanik byl mocno sprany, zuzyty i zafarbowany.
                            • mniickhiateal Re: A w przyszłości... 07.05.13, 14:17
                              Widziałam na żywo i ten stanik jest IMO bardzo piękny i wysmakowany, kolory dobrze do siebie pasują, nie są sprane, są stonowane :) Przypominał mi trochę Charlotte Avocado, tylko rzeczywiście jest nieco różowszy, niż beżowszy. Oprócz tego nowego fikuśnego fasonu fig, ten stanik to praktycznie jedyna rzecz z nowej kolekcji, którą bym poniekąd chciała, ale ten problem rozwiązuje fakt, że SM na mnie źle leży (mam podobnie jak Yaga, na jednej piersi profil kwadratowy, na drugiej trójkątny; plus nie cieszy mnie fakt, że obwody sciaśniały).

Wracając do merituma, kolory są dość chłodne, zielone hafty dość ciemne i wydaje mi się, że całkowicie się pod biały T-shirt nie wtopi, jeśli komuś na tym zależy; natomiast to jest b. piękny stanik jako taki.
                              • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 07.05.13, 16:58
                                mniickhiateal napisała:

> Wracając do merituma, kolory są dość chłodne, zielone hafty dość ciemne i wydaj
                                > e mi się, że całkowicie się pod biały T-shirt nie wtopi, jeśli komuś na tym zal
                                > eży; natomiast to jest b. piękny stanik jako taki.

Ja też doceniam abstrakcyjną urodę tego stanika, ale sama napisałaś, że kolory są chłodne. Więc zwolenniczki ciepłych odcieni, kupujące zwykle beże, będę miały problem, czytaj nic. A zwolenniczki chłodnych wybiorą stanik błękitny, lub czerwony i nie docenią arcydzieła. Na co komu trzy staniki w chłodnych kolorach? Ten Burek będzie się więc słabo sprzedawał. Na linii marketingu sklep leży i nie potrafi ułożyć kolekcji tak, by optymalnie się sprzedawały. Szkoda. Ale kto wie, może sobie właśnie tego Utopca kupię, jako mniejsze zło, brudny róż jest zawsze lepszy od błękitów i wiśni. ;-)
                                • mniickhiateal Re: A w przyszłości... 07.05.13, 20:09
                                  Och, ależ ja tylko wyjaśniałam potencjalnym nabywczyniom, że stanik jest wybitnie ładny, skoro tego nie było ewidentnie widać na zdjęciach. Nie chodziło mi wcale a wcale o polepszanie bytu zwolenniczkom ciepłych ;) Jakby mi chodziło o polepszanie ich bytu, mogłabym w sumie po namyśle dodać, że na moje oko to raczej już ten niebieski był dość ciepło-sprzyjający - himmelblau na spodzie, ten szafir taki bardziej szafir, niż navy, no i te złote wyszywki - tylko że akurat on mi bardzo nie podszedł wizualnie. Za dużo wszystkiego, i jeszcze niebieskie, i złote. Czerwonego nie pamiętam, bo też mi się nie spodobał, ale jakoś mi się też bardziej pomidorowo kojarzy - ale naprawdę nie pamiętam.
                                  • effuniak Re: A w przyszłości... 07.05.13, 21:15
                                    Burek jest bury ;).... i doskonale wygląda z dzianiną od porcelanki zatem jest jakby z tej samej palety kolorów
                                    Malinka jest malinowe a nie wiśniowa ...
                                    a niebieski .... no coż, ja w nim wyglądam na siną ale inne osoby wyglądają dobrze

najbardziej ze wszystkich, na każdej prezentacji w sklepach, podoba się ... burek !
                                    I moim zdaniem jest the best ....
                                    ale... ja nie jestem obiektywna ;DD
                                    • miss-alchemist Re: A w przyszłości... 07.05.13, 21:45
                                      > najbardziej ze wszystkich, na każdej prezentacji w sklepach, podoba się ... bur
                                      > ek !
                                      > I moim zdaniem jest the best ....
                                      > ale... ja nie jestem obiektywna ;DD

Dobra, dobra ;P Ty nam tu lepiej, Effuniaku, napisz, kiedy Burek w sklepie będzie i czy będzie w 3DM ;) ;) Bo ja tu na niego czekam, a wypłata (mojego chłopa) się rozpływa powoli :)
                                      • helejabea Re: A w przyszłości... 07.05.13, 21:57
                                        Właśnie Effuniaczku:) Kiedy cudny Burek w sklepie i jeszcze cudniejszy coralowiec HM?
                                    • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 07.05.13, 22:30
                                      effuniak napisała:

> najbardziej ze wszystkich, na każdej prezentacji w sklepach, podoba się ... bur
                                      > ek !
                                      > I moim zdaniem jest the best ....
                                      > ale... ja nie jestem obiektywna ;DD

Jesteś, jesteś. ;-) Ze wszystkich nowych miękkich staników Burek jest faktycznie najładniejszy, w abstrakcyjnym charakterze, czyli na ladzie, tylko na ciele to już inna bajka. Mnie też podoba się chłodna zieleń, fuksja, czy malina, piękne kolory, tylko nie będę ich niestety nosić.
                                      • effuniak Re: A w przyszłości... 08.05.13, 06:52
                                        Burek - lada dzień powinnam dostać haft zatem jeśli dostawca dotrzyma terminu - powinien być ok 20 maja w sprzedaży .
                                        Będzie i SM i 3DM

Koralowy - koło połowy lipca z zastrzeżeniem jak powyżej

3D różni się od PL nową konstrukcją i jest dedykowany specjalnie do mniejszych biustów .
                                        Na "oko" nie widać różnicy , na "cycku" - i owszem ;)

PL Lilia jest niezmienionym, starym, dobrym plunge.
                                        • greentea2 Re: A w przyszłości... 08.05.13, 08:41
                                          Ktos mi wczesniej pisal, ze miseczki PL sa wieksze od tych sprzed kilku lat wiec zamiast 70E powinnam zamowic 70DD? Te 3D maja te sama wiekszosc miseczki?
                                          • greentea2 Re: A w przyszłości... 08.05.13, 08:42
                                            Wielkosc nie wiekszosc;)
                                        • kis-moho Re: A w przyszłości... 08.05.13, 08:46
                                          A malinowy miękkus będzie? Bo jakoś zniknął z rozmów o zapowiedziach, a bardzo się na niego napaliłam.
                                        • pierwszalitera Re: A w przyszłości... 08.05.13, 09:58
                                          effuniak napisała:

> Koralowy - koło połowy lipca z zastrzeżeniem jak powyżej
                                          >

Dzięki za informacje. Do lipca trochę czasu, więc chyba skuszę się teraz na Beżyka i przetestuję nowy krój. Burka vel Utopca kupię jak Beżyk biustowo mnie powali. ;-)
        • nelyen Re: A w przyszłości... 04.05.13, 23:51
          ech, modlę się tylko, żeby trafiały do sklepu w rozsądnych odstępach czasowych, coby się dało kasę uzbierać...
      • kryklu errata! 07.05.13, 06:22
        Błąd, w recenzji porównywałam SM do HM (miękki half cup), a nie do HP (usztywniany half cup). Mam nadzieję, że nikogo nie wprowadziłam w błąd.
    • greentea2 Re: EFFUNIAK - 15 07.05.13, 21:40
      Czym sie rozni PL od 3D? Patrze i nie widze;)
      Czy bialy PL lila chyba ma standardowa rozmiarowke?
    • pierwszalitera SM Beżyk 80D plus figi 40 28.05.13, 10:35
      Na zakończenie wątku opiszę jeszcze szybciutko mojego Beżyka.
      Jednolicie beżowy stanik, w jasnym odcieniu, super alternatywa do mojej Magnolii, która ma jaśniejsze ramiączka, widoczne niekiedy pod bardzo jasnymi kremowymi bluzkami.
      Krój rewelacyjny, leży na mnie nawet lepiej niż HM. Na pewno wezmę jeszcze jakieś inne, byle tylko kolory mi podeszły.
      Rozmiar wzięłam ten sam, co HM. Miska jest porównywalna, leży jednak troszkę inaczej, dlatego ma się wrażenie, że jest ciut mniejsza, ale zmniejsza to niebezpieczeństwo odstawania koronki.
      Ktoś pisał, że fiszbiny są węższe. Nie są. Są identycznie szerokie jak w HM, tylko rozstawienie ramiączek za sprawą kroju jest nieco węższe, stąd pewnie takie wrażenie. Mostek w moim rozmiarze jest bardzo niski, niższy niż w HM, ciut wyższy niż w PL, ale moim zdaniem to jest regularny plunge i robi plungowy efekt podobnie jak usztywniane PL.
      Obwód dosyć ciasny, ciaśniejszy niż we wszystkich moich HM-ach, dlatego zadowolona jestem, że wzięłam na moje 74 cm pod biustem jednak 80, a nie 75. Na ostatniej haftce mam przyjemnie luźno i wygodnie, ciaśniej można sobie zawsze przepiąć.
      Kukardki i ozdóbki będę jak zwykle odcinać, chociaż tym razem są w całkiem dobrym gatunku. Kokardki są nawet ładnie dobrane kolorystycznie, a na mostku jest srebrno-błyszcząca zawieszka ala Swarowski, sama w sobie niezła, niestety to nie mój styl.

Figi w rozmiarze 40 (na 99cm w biodrach) są chyba odrobinę wyższe od tych effuniakowych, które już mam. Wolę trochę niższe, ale aż tak dużej różnicy nie ma. Szew z tyłu mi nie przeszkadza, nie wiem tylko po co ten podwójny tiul na tyłku. Wolałabym pojedynczy, ta dodatkowa zasłonka jest może fikuśna, ale ja za takimi fru-fru nie przepadam. Nie będę jednak tych majtek do kompletu często nosiła, więc jakoś przeżyję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka