Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 15

30.04.12, 12:16
Pozwalam sobie założyć nowy wątek poświęcony stanikom firmy EFFUNIAK, bo poprzedni już przekroczył 500 postów :)

Zasady jak w poprzednich wątkach:

Zapraszamy do:
- opisywania konkretnych modeli,
- wymiany doświadczeń z ich użytkowania,
- uwag na temat kroju, układania się itp. używanych staników.

W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu
na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś,
który dopiero planujemy kupić.

Stare wątki przekroczyły 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.

Kilka poprzednich wątków można znaleźć tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,130977281,130977281,EFFUNIAK_14.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125519732,125519732,EFFUNIAK_13.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,123245220,123245220,EFFUNIAK_12.html
UWAGA!!!
Moderacja LB ostrzega, że wszelkie posty, które nie będą spełniały wymogów opisanych w początkowych zdaniach TEGO postu, będą wycinane bez uprzedniego ostrzeżenia i bez słowa wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • edik77 Groszki i Róże PL ... 01.05.12, 09:25
      70A:)
      Tak, wiem, że mój rozmiar nadaje się na małe forum, ale tam nie ma gdzie się pochwalić nowym komplecikiem;)
      Do rzeczy: mój standardowy rozmiar plunga, noszony bez wkładek, obwód ładnie trzyma, choć nie dusi, zapięcie na 3x2 haftki. Biuścik zbiera tak, jak wszystkie PL do tej pory, czyli subtelnie, acz efektownie, zdecydowanie dolinkogenny.
      Ramiączka z przodu szerokie, z tyłu gładka gumka (trochę się jej obawiam, nie miałam jeszcze Effu z gładka gumką).
      Szeroka kokarda na mostku, bardzo fajnie współgra z ramiączkami. Haft w realu zyskuje, powiedziałabym, że bez niego stanik byłby mdły, a tak jest idealnie wyważony kolorystycznie. Ten odcień zieleni (nazwałabym go pastelową pistacją) zaskakująco pasuje do mojej jasno-pudrowej karnacji.
      Jedyne co bym zmieniła to kolor metalowych elementów przy ramiączkach:) pistacjowe byłyby dopełnieniem ideału.
      Stringi standardowe 36, elastyczne i wygodne, podobają mi się marszczenia z przodu.
      W opinii osoby postronnej (małżonka "obeznanego" na ile może być mężczyzna w tematyce stanikowej) jest to najładniejszy komplet w mojej szufladzie:) Dla mnie jest na drugim miejscu zaraz po Lecie, które uważam za Effu wszechczasów pod względem doboru wzoru i barw:)))
      • 100krotna Re: Groszki i Róże PL ... 01.05.12, 10:17
        edik77 napisała:

> 70A:)
        > Tak, wiem, że mój rozmiar nadaje się na małe forum, ale tam nie ma gdzie się po
        > chwalić nowym komplecikiem;)

W małej galerii? ;) A na małym lobby możesz założyć effuwątek, nawet Cię o to upraszam ;) Mogłabyś tam napisać o szerokości fiszbin i wygodzie mostka? Część małobiuściastych ma z tym problem w okolicach twojego rozmiaru.

Dla mnie jest na drugim miejscu zaraz po Lecie, które uważam za Effu wszechczasów pod względem doboru wzoru i barw:)))

Groszki akurat podobają mi się średnio, ale Lato dla mnie też jest effuWSZECHCZASÓWniakiem pod względem wizualnym ;) A jakim materiałem są pokryte miseczki Lata? To jest cienka dzianina? Błyszczący? Matowy? "Mechaty"?
        • edik77 Re: Groszki i Róże PL ... 01.05.12, 12:01
          Nie mam dostępu do małej galerii, mam za to zielone światło od małżonka i wrzucę dziś na balkonetkę (choć zdjęcia nie wyszły najlepiej mimo wielu prób). Opiszę tam co i jak. Lato ma taki półmatowy materiał, nie mechaty, nie potrafię go opisać, z na tkaninach znam się tyle, co nic:(((
      • kis-moho Re: Groszki i Róże PL ... 02.05.12, 08:50
        > Tak, wiem, że mój rozmiar nadaje się na małe forum, ale tam nie ma gdzie się po
        > chwalić nowym komplecikiem;)

Ależ oczywiście, że jest gdzie - tutaj link do wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,50580,116566656,116566656,EFFUNIAK_2.html
        Skopiuj proszę tam swoją recenzję, małobiuściastym zdecydowanie bardziej się przyda niż na dużym forum :o)
        • edik77 Re: Groszki i Róże PL ... 02.05.12, 13:08
          Ok, skopiowałam, można wykasować mnie z dużego forum.
          • pinupgirl_dg Re: Groszki i Róże PL ... 02.05.12, 13:54
            > Ok, skopiowałam, można wykasować mnie z dużego forum.

Dlaczego od razu wykasować, tutaj też się przyda :). Uwagi dotyczące wyglądu stanika itd są uniwersalne, poza tym sporo małobiuściastych zagląda też na duże Lobby (np. ja :) ).
            Mi się początkowo groszki i róże średnio podobały, ale Twój opis i zdjęcia na balko mnie przekonały do tego stanika, całkiem sympatyczny.
    • mniickhiateal Effuniaku - co to jest HM Finezja? 01.05.12, 11:12
      Skoro Effuniak wróciła online, powtarzam swoje pytanie. Czy to on, ten zapowiadany miękki różowy? Czy i kiedy będą do niego gatki (figi zwłaszcza)?
    • rennya PL Pawie Oka - wkładki 01.05.12, 17:32
      Chciałam użyć wkładek do korekty asymetrii, zgodnie z przeznaczeniem, ale... już włożenie jednej wkładki powoduje, że miska stanika rozpycha się w bok, a włożenie drugiej wkładki sprawia, że niby piersi się wyrównują, ale ręka ociera się nieprzyjemnie o wystającą bułę ze stanika i wkładki. Normalny to objaw?? Tylko mnie przeszkadza??
    • clarisse CHP Koktajl 75HH, CH Lato 75HH 02.05.12, 09:57
      Tu opisane:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,130977281,135389674,CHP_Koktajl_75HH.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,130977281,135389704,CH_Lato_75HH.html
      i obgadane na galerii, postanowiłam ostatecznie zatrzymać oba.

Z ogromną chęcią porównałabym z 75J, ale takowe half-cupy nie istnieją - jestem ciekawa, czy wtedy podtrzymanie byłoby lepsze.

Koktajla przetestowałam wczoraj w boju, tzn. podczas szlajania się z rodziną po mieście w ramach majówki - i nie było źle. Faktycznie jako że poluzowałam ramiączka w porównaniu z tym, jak zwykle noszę plandże, czułam się trochę mniej pewnie niż zwykle, biust trząsł się trochę bardziej niż w plandżach. Ale że prowadzę życie spokojne, nie biegam, nie skaczę - nic się nie działo złego, buła mi nie wylazła przez cały dzień. Chyba ze dwa razy poprawiłam na sobie lekko stanik.

Oczywiście do żadnej wzmożonej aktywności fizycznej przy moim biuście on się nie nada, ale też nie do tego jest. Zobaczymy jeszcze po długim weekendzie jak wytrzymuje podnoszenie dziecka i wkładanie go do pociągu (dziecka, nie stanika), bo to krytyczny moment mojego normalnego dnia roboczego ;)

Przetestowałam też z biubiową bluzką Faro (na ramiączkach z głębokim dekoltem) i tu wszystko pasuje. Nie wyłazi z przodu ani z tyłu - plandżę wyłaziły, a zastępczo zakładany przerabiany Cleo George jakoś średnio leżał.

No i czuję się zdezorientowana - potencjalnie poszerzyły mi się stanikowe możliwości :)))

Jedyne czego się obawiam, to prania - jeśli się skurczą, a kilku effuniakom moim się to zdarzyło, to będę im szukać nowego domu.
    • ptasia Bratki PL i CHP 70e 02.05.12, 13:21
      Wygrane w konkursie na nazwę na Balkonetce :))) Effuniak była tak miła, że wysłała mi CHP i PL do przymiarki, bym mogła wybrać sobie pasujący model.
      Obwód w obu odczułam jako taki sam - Effu-standard, ale wygodniejszy niż w Kurczaku (więc nie wiem, może ciut luźniejszy?). W ogóle oba staniki b. wygodne (choć właściwie tyczy to noszonego PL, CHP miałam na sobie 2 minuty, ale ze względu na ten sam materiał itd., przypuszczam, że wygodne są oba).
      Miski odebrałam w obu jako takie same (więc może ciut mniejsze tu CHP niż w Kurczaku? A może to kwestia pianki?).
      Długo zastanawiałam się, którego zostawić, bo leżały oba dobrze i w sumie - podobnie (tj. żaden nie wyłaził spod bluzek docelowych). Został w końcu PL, bo chciałam w końcu stać się właścicielką jakiegoś Effuniaka z wkładkami (w CHP nie ma).
      I teraz będzie o wkładkach - jeśli test z jedną/dwoma jest wiarygodny, jest tak, jak myślałam, i moja realna asymetria jest rzędu 1 1/2 miski. I w sumie z wkładką szt. 1 mniejsza wygląda lepiej, ale... bez niej w tych Effuniakach też jest OK :). Bardzo mnie to cieszy, bo to znaczy, że jednak problem w mojej głowie przestał być tak ogromny, jak był kilka lat temu (czyt. przestał być problemem). A, i kieszonka w misce bez wkładki w niczym mi nie przeszkadza, tj. jest miękka, nie odznacza się, nie widzę potrzeby wycinania.
    • genepi Re: EFFUNIAK - 15 03.05.12, 22:13
      Czy ktoś mógłby mi w przystępny i łopatologiczny sposób objaśnić czym się różni CHP od CH? Bo ni CH nie rozumiem. To znaczy widzę że literką P w nazwie. Ale czymś jeszcze? Irytują mnie to nazewnictwo. Na stronie sklepu też nie ma zająknięcia z wyjaśnieniem co do czego.
      • nayhe Re: EFFUNIAK - 15 03.05.12, 22:27
        CHP to połączenie kroju HP i CH. Można je rozróżnić od CH brzegiem miseczki. W CH jest widoczna fala od ramiączka, a w CHP linia jest prosta :)
    • boziaj kiedy doły do pieknej finezji? :) 10.05.12, 20:16
      finezja wreszcie sie objawiła, jest piękna
      teraz tylko pytanie: kiedy bedą doły (tj. kiedy będzie moja ;)) ?
    • zania_uk Jaki rozmiar? 10.05.12, 22:06
      Wymiary pod 70/75, w 92/92-94. Kalkulator Effuniaka mi pokazuje 70D/70DD, ale normalnie nosze 30FF, a jak przegladam dziewczyny z tym rozmiarem na balkonetce to maja effuniaki zazwyczaj 70DD/E/F.

Nie chce zamawiac miliona rozmiarow, bo wysylka za granice, i odsylanie mnie bedzie kosztowac fortune...

Jeszcze inne pomocne dane: mam raczej mniejsze 65ff, nosze w tym rozmiarze glownie panache porcelain (balkonetke i plunge), harmony, confetti, curvy kate rozne; niektore 65ff (glownie freye) sa mi przyduze, ale nie o caly rozmiar. Biust raczej jedrny, lekka asymetria (prawie niewidoczna, ale w staniku widac lekka roznice).

Jakies rady w co najlepiej celowac?
      • madzioreck Re: Jaki rozmiar? 11.05.12, 00:06
        Hm... ja przy podobnych wymiarach (inne w zwisie, i biust kompresowalny dość mocno) i brytyjskim standardowym 30F mam miękkie effuniaki 70E, a usztywniane pasują 70F.
        • sbarazzina Re: Jaki rozmiar? 11.05.12, 11:11
          Hehe, a ja przy identycznych wymiarach 70/75 i 94/94, brytyjskie 32DD, biust jedrny, stozkowy, nosze effuniakowe 75D, a w miekkich moze nawet 75C. Wrzucilam wczoraj do malej galerii porownanie Motyla w tych 2 rozmiarach.
          Madzioreck, zajrzyj jak bedziesz miala chwile, moze bedziesz miala pomysl co jest nie tak.
        • ptasia Re: Jaki rozmiar? 12.05.12, 10:16
          ja przy podobnych wymiarach, ciut (1cm) może większe w zwisie (i ciut mniej - 2 cm - w luźnym pomiarze) + spora asymetria noszę miękkie Effu 70dd, usztywniane 70e. Chyba najlepiej zamówić parę do porównania...
      • zania_uk Re: Jaki rozmiar? 12.05.12, 22:43
        zamowilam w koncu. 70DD/E/F - zobaczymy co z tego wyjdzie, i mam nadzieje ze cos bedzie pasowac. kosztowalo mnie to fortune, ale plulabym sobie w brode gdybym zamowila tylko jeden albo dwa rozmiary, a one by nie pasowaly.
    • helenka333 Stroje kąpielowe 11.05.12, 13:08
      Miały być w maju, połowa za pasem. Jest jakiś przewidywalny termin pojawienia się ich? Bo potrzebuję max do końca maja strój...
      • kamamil Re: Stroje kąpielowe 11.05.12, 16:50
        przyłączam się do pytania
        • effuniak Re: Stroje kąpielowe 12.05.12, 09:43
          Jeszcze chwilkę
          • ekropkape Już? :P 12.05.12, 12:26
          • ja-32hh Re: Stroje kąpielowe 12.05.12, 22:01
            A można konkretniej- ile ma chwilka ???Bardzo proszę bo mam wyjazd i nie wiem co robić.
            • andziula_ania Re: Stroje kąpielowe 13.05.12, 14:26
              ja też potrzebuję, wyjeżdżam 11 czerwca więc do końca maja chciałabym mieć strój.
              Pytałam w sklepie, dostałam odpowiedz że do końca maja powinny być.
              Ciekawa jestem czy będą dostępne od razu czy będzie termin oczekiwania, doliczając czas na ewentualną wymianę- raczej się nie wyrobię
              ale czekam z nadzieją.
              szkoda że nie ma info czy w tym sezonie będą wersje typu monokini, jednoczęściowy czy tylko bikini, jakie kolory
              może Pani Ewa uchyli rabka tajemnicy- w końcu muszą już być jakieś prototypy...
          • zzielono Re: Stroje kąpielowe 22.05.12, 12:53
            ...gdyby chociaz pojawily sie jakies zapowiedzi, wiedzialabym czy mam na co czekac..
            • helenka333 Re: Stroje kąpielowe 26.05.12, 14:12
              Maj za pasem i nadal nic nie wiadomo :/
              • effuniak Re: Stroje kąpielowe 28.05.12, 05:41
                długo nie ozywałam się w sprawie kostiumów bo kolejny raz dano mi odczuc jak niewielką i mało istotną dla ogółu działań innych kolosów jest moja firemka
                Producent, który bez zwlekania wysłał mi próbki dzianin kostiumowych nie jest w stanie określić konkretnego terminu dostawy i z tygodnia na tydzien przesuwa planowaną datę dostawy ....
                Dlatego - nie mam pojęcia czy wogle jest sens w tym sezonie szyć kostiumy skoro nawet nie mam surowców :(

Wybaczcie, ale nie potrafię powiedzieć nic ponad to, co sama wiem a nie wiem nic ...
                Jeśli do środy nic się nie zmieni w tej kwestii - kostiumów w tym roku nie będzie
                W środe napiszę jak się sprawy mają
                • anika772 Re: Stroje kąpielowe 29.05.12, 15:13
                  To bardzo zła wiadomość, szkoda:-(
                  • eekhm Re: Stroje kąpielowe 30.05.12, 21:41
                    Środa się kończy, wiadomości nie widać...
                    • effuniak Re: Stroje kąpielowe 31.05.12, 07:47
                      Kostiumów raczej nie będzie - surowca brak, odpowiedzi ze strony kontrahenta - enigmatyczno-wykrętne ....
                      • eekhm Re: Stroje kąpielowe 31.05.12, 14:05
                        "Raczej" czyli szukać czego innego, czy któregoś dnia będzie jakaś pewna informacja? Szkoda...
    • zania_uk Oplata za platnosc paypal - pytanie 11.05.12, 23:48
      Czy w przypadku odsylania czesci zamowienia dostane zwrot tej dodatkowej oplaty?

Konkretnie sytuacja wyglada tak, chce zamowic sasiednie rozmiary zeby dopasowac rozmiar. Zalozmy ze zamowie dwa sasiednie rozmiary (chociaz wolalabym trzy), dwa rozne modele, srednio ok 130zl kazdy, to razem daje ponad 30zl samej oplaty za paypala... (prawie 50zl przy 3 rozmiarach). A zamierzam zostawic tylko jeden/dwa staniki, te w dobrym rozmiarze. Dlaczego w ogole ta oplata, tylko dlatego ze nie ma sie konta zlotowkowego?
      • effuniak Re: Oplata za platnosc paypal - pytanie 12.05.12, 09:42
        Oczywiście, że tak
        • ja-32hh Kiedy będą kostiumy-bardzo proszę 14.05.12, 16:19
          o odpowiedź.I mniej enigmatycznie niż " za chwilkę".
          • ja-32hh Re: Kiedy będą kostiumy-bardzo proszę 20.05.12, 19:30
            Ja już na urlopie i chciałam podziękować pani Ewie za zainteresowanie...i odpowiedź.
            • czarnulka1-5 Re: Kiedy będą kostiumy-bardzo proszę 20.05.12, 22:49
              Ja co prawda nie w kwestii kostiumów pytałam, ale czekam od ponad miesiąca, zapytanie powtórzyłam dwukrotnie i ... cisza. W tym czasie zdążyłam wymienić kilka maili "rozmiarowych" z Comeximem, zamówić, zapłacić i czekam na przesyłkę. Komentarz zbędny...
    • azymut17 karmnik Biszkopty 70E 21.05.12, 21:55
      Swoje wątpliwości rozmiarowe wyrażałam tutaj, zostawiłam sobie 70E. I była to bardzo dobra decyzja, obecnie to mój ulubiony karmnik (gwoli sprawiedliwości muszę dodać, że mam jeszcze dwa, z czego jeden za duży ;-)) Ale serio stanik mnie bardzo do siebie przekonał, bo na początku byłam bardzo sceptyczna. Miał następujące wady:
      1. miska wbijała się w większą pierś (przy czym do tej pory nie wiedziałam, że różnią się rozmiarem, w innych stanikach tego nie widać)
      2. trochę czułam po bokach fiszbiny
      3. kształt pod bluzką był fatalny: sztywne rakietujące dzioby, do tego mocno spłaszczające
      4. białe klik-klaki

Mimo powyższych postanowiłam zaryzykować, bo niestety jestem niekompatybilna z większością karmników dostępnych na rynku, dobrze leży tylko Freya i krój niski z Hot Milka. I obecnie:
      1. miska nadal trochę się wbija, ale coraz mniej, bo rozmiar ciągle mi się zmniejsza. Wbijanie jest bezbolesne, nie powoduje zastojów ani żadnych innych atrakcji, jest niewidoczne pod bluzką.
      2. muszę starannie wygarniać, ale w ciągu dnia poprawki nie są konieczne, chyba że przy karmieniu będzie dużo szarpania ze stanikiem
      3. po pierwszym praniu dziobowanie zniknęło i zrobiły się piękne kulki
      4. kolor jest jedyną ich wadą, jest to najłatwiejsze odpinanie i zapinanie (zwłaszcza to drugie) z jakim miałam do czynienia! Sprawdza się bardzo dobrze w warunkach terenowych, gdy trzeba manewrować na ślepo pod bluzką.

Chętnie nabyłabym podobny, waham się nad zielonym. Misie mi nie przeszkadzają, ale nie wiem jaki jest wzór na obwodzie, na zdjęciach w sklepie widzę albo kropki albo pepitkę. Wolałabym gładki. Czy ktoś widział/ma i może napisać?
      • olazdaleka Re: karmnik Biszkopty 70E 22.05.12, 00:33
        Zielony jest na Balkonetce í ma obwód w kropki.
        • azymut17 Re: karmnik Biszkopty 70E 22.05.12, 08:23
          Dzięki za info.
          To już wolę kupić drugi identyczny beżowy, bo kropki i kratka plus naszyta koronka to zupełnie nie moja bajka. A zwykły plunge dla mnie odpada, bo niewygodnie mi karmić odginając miskę.
      • urkye Re: karmnik Biszkopty 03.06.12, 13:42
        Zamówiłam ten karmnik dla siostry. Siostra jest bardzo zadowolona, wreszcie ma biust porządnie wyeksponowany;) Zadowolona jest również z wygody samego karmika i łatwości karmienia. Super produkt:) Mam nadzieję, że jak będę sama potrzebować karmika, to ten typ staników będzie jeszcze w ofercie:)
        Przydałby się sis taki sam, ale czarny, pod ciemne bluzki - jest może planowany?
        • kotwtrampkach Re: karmnik Biszkopty 20.06.12, 23:02
          urkye napisała:

> Przydałby się sis taki sam, ale czarny, pod ciemne bluzki - jest może planowany?

:-) kiedyś, dawniej, jak jeszcze karmiłam dałabym się pokroić za stanik w nasyconym mocnym kolorze - czerwony, szafirowy, fiolet - cokolwiek, co mozna by bez skrępowania pokazać światu.. Czarny też byłby ok
    • boziaj Finezja HM 65F, 70DD, 70E i figi 38 25.05.12, 18:22
      to moje drugie podejście do kroju HM
      zamówiłam 3 rozmiary do porównania: 65F, 70DD i 70E. Standardowo effu noszę 70E (CH i PL), ale w halfach często potrzebuję rozmiaru mniej
      i faktycznie, 70E za duże, 65F i 70DD wydają się być ok
      70DD ciut spłaszcza biust z boków, ale poza tym bez zastrzeżeń co do kształtu
      65F ma odczuwalnie wyzszy mostek i zabudowanie misek (co niezbyt mi odpowiada) oraz ramiączka nie są taki ładne jak w 70tkach - grubsze (co mi akurat nie przeszkadza), gładkie gumki
      obwód 70 stabilny, ale nie jest specjalnie scisły, w 65tce dopiełam się bez zadnego problemu i nie udusiła mnie
      wizualnie stanik prześliczny, w realu nieco bardziej różowy niż na moim monitorze w sklepie, ale nadal bardzo delikatny, koronka bardzo ładna biało - różowa (2 odcienie różu) z małym złotym elementem przyciagajacym wzrok srok :)
      subtelne wykonczenia, na miseczkach haft idealnie symetryczny
      ramiaczka w 70tkach ozdobne, o szerokosci ok12mm, w 65F gładkie 17mm
      falbanka na dole obwodu śliczna (była powodem dyskusji, więc tylko wspomnę, ze podobną miała Freya Ines i w niczym nie przeszkadzała w użytkowaniu)
      figi standardowe, aż szkoda, ze nigdzie nie maja gdzieś tej falbanki ;) tył wykonany z koronki, która w staniku nie występuje, ale jest idealnie dobrana kolorystycznie
      • boziaj Re: figi 38 25.05.12, 18:25
        uzupełnię tylko, że figi są standardowe rozmiarowo, krój natomiast mają nieco inny, są odrobinkę wyższe niz perełka, czy ze starszych modeli bakłazan i chili
    • evensis HP Ulis - pytanie do Pani Ewy 31.05.12, 10:39
      Witam,

Odkupiłam od jednej z użytkowniczek Balkonetki HP Ulis w rozmiarze 70 DD, czyli w moim standardowo noszonym effuniakowym rozmiarze. Od razu po wyjęciu z koperty stanik wydawał mi się jakiś mały. Potwierdziło się to po założeniu - wygląda jakby był za mały o rozmiar lub nawet półtora. Podobny efekt miałam w staniku La Senza Georgia w rozmiarze 70 C, który był na mnie sporo za mały. Porównałam Ulisa z HP Niną i HP Pudrem, które również mam w rozmiarze 70 DD i okazało się, że po pierwsze mój Ulis ma znacznie węższe fiszbiny oraz dużo płytszą i mniejszą miskę (na moje oko co najmniej o rozmiar). I stąd moje pytanie - czy Ulis po prostu jest rozmiarowo mniejszy niż inne HP i powinna z tego modelu mieć miskę więcej czy też może do mojego egzemplarza źle została wszyta metka? Sam w sobie Ulis jest przepiękny i od dawna marzyłam, żeby go mieć....
      • ptasia Re: HP Ulis - pytanie do Pani Ewy 01.06.12, 09:18
        mam Pudra i Ulisa w tym samym rozmiarze, U bez kanalików jest takie samo, miska o podobnej głębokości.
        • evensis Re: HP Ulis - pytanie do Pani Ewy 01.06.12, 10:45
          Czyli może być tak, że coś z tym moim Ulisem jest nie tak :(.
    • clarisse Pytanie o Groszki i Róże oraz Bratki 31.05.12, 12:47
      Czy któraś z Was mierzyła PL Groszki i Róże (zielony) i/lub PL Bratki (niebieski) w zakresie dużych misek i może potwierdzić, czy obwód i miski wypadają standardowo czy jakoś inaczej? Ewentualnie porównać do innych modeli PL?
      Będę wdzięczna :)
    • peranema Strapless - jaki rozmiar? 31.05.12, 21:53
      Dziewczyny,
      normalnie zamówiłabym w ciemno i najwyżej odesłała, ale tym razem czas mnie goni i z odsyłaniem się nie wyrobię. A na balkonetce widzę mnóstwo nietrafionych straplesowych zakupów, więc radzę się : ) Wymiary - 72(69)/85 (w zwisie). Z effuniaków mam/miałam:
      1) Ninę 70C, Motyla 65D i jest idealna (w "górkowe" dni ich funkcję pełni Ulis 70D)
      2) Atrament 70C, Violet 70C, Onyksa 65D - lekko przyciasne w obwodzie, ale jest to odczuwalne dopiero pod koniec dnia
      3) Perełkę 70D - obwód super, ale topiłam się w niej, nawet w górkowe dni.
      4) Baklażana 70C, z którym byłam totalnie niekompatybilna i dźgał mnie fiszbiną w pierś.

Jako że ma być na lato, to chciałabym, żeby stanik był w obwodzie wygodny. Piersi z gatunku "samonośne", na tyle, że onyks bez ramiączek daje radę bez problemu. Teraz pytanie, co brać? Standardowe 70C? Czy spróbować luźniejszego? 75B? Trochę mnie kusi, ale z drugiej strony boję się zawyżania obwodu, ostatecznie nie potrzebuje stanika, ktory będzie ze mnie spadał : )

• madzioreck Re: Strapless - jaki rozmiar? 31.05.12, 22:02
        Mnie strapless pasuje w takim samym rozmiarze jak inne usztywniane effuniaki (PL, CHP) i z tego co widzę jego rozmiar w większości przekłada się podobnie (tyle, że strapless to inny rodzaj usztywnienia, miseczki nie pracują w ogóle i nie dostosują się ani trochę do kształtu biustu). Ile masz ciasno pod biustem? Bo effuniaki są na tyle ścisłe, że nie sądzę, aby 75, czyli 1 rozmiar więcej, spadało Ci, tym bardziej, że silikon się przykleja do ciała, a samonośny biust nie próbuje ściągać stanika w dół. U mnie w każdym razie też spokojnie dałoby radę 75 (usztywniane 70F, miękkie 70E lub 65F). Może po prostu zamów i 70C, i 75B, jeśli nie masz czasu na wymiany - najwyżej odeślesz ten, który nie pasuje.
        • peranema Re: Strapless - jaki rozmiar? 31.05.12, 22:38
          Ciasno mam 68 cm. Ale już się nauczyłam, że nie lubię, jak mi ciasno :)
          Może rzeczywiście zamówię obydwa i zdam relację.
        • peranema Re: Strapless - jaki rozmiar? 07.06.12, 21:03
          Raportuje - ostatecznie zamowiłam tylko 75B, bo był dostępny od ręki w przeciwieństwie do 70C. Jest zdecydowanie luźniejszy niż cała reszta moich staników, ale trzyma się bez problemów, więc zostaje. Nieuciskający zupełnie stanik przyda się na lato. Miseczki bardzo ok.
          • madzioreck Re: Strapless - jaki rozmiar? 07.06.12, 22:22
            No to super :)
    • anka-ania Szarak, Magnolia, Finezja 70E - porównanie 08.06.12, 19:43
      Magnolię 70E kupiłam używaną na giełdzie. Strzelałam na pewniaka, bo mam już Szaraka HM w tym rozmiarze, ale niestety chybiłam. Miska wydaje się większa o około rozmiar od Szaraka (miseczki w Magnolii są około 1 cm wyższe). Poza tym stanik bardzo miękki, milusi, obwód dość luźny, ale na środkowej haftce nosi się komfortowo; ramiączka rozciągliwe. Noszę go tylko w górce, ale raczej na siłę, z braku innych jasnych, pasujących staników w szufladzie.

Zdziwiona różnicą między Szarakiem a Magnolią, Finezję zamówiłam asekuracyjnie w rozmiarach 70DD i 70E - dla porównania. No i co? 70E pasuje! Stanik jest po prostu piękny - delikatna, różowa mgiełka. Jestem nim zachwycona: ramiączka, haftki, dzianina obwodu idealnie dopasowane kolorem do miseczek, pomponiki na mostku urocze. Jeszcze go nie nosiłam, więc o komforcie nic nie napiszę. Mam nadzieję, że nie będzie tak drapieżny jak Szarak, który na początku masakrował mi mostek (ale potem się dopasował i jest najczęściej noszonym przeze mnie biustonoszem).

Figi Finezja 38 wypadają standardowo. Krój bardzo przyjazny, nie wbijający się krawędziami w pośladki. Proszę o taki częściej. :-)

PS Magnolia faktycznie standardowo wypada większa, czy trafił mi się źle ometkowany egzemplarz?
      • pierwszalitera Re: Szarak, Magnolia, Finezja 70E - porównanie 10.06.12, 23:41
        anka-ania napisała:

> PS Magnolia faktycznie standardowo wypada większa, czy trafił mi się źle ometko
        > wany egzemplarz?

U mnie Magnolia wypada miskowo tak jak Szarak HM, oba 80D. Jeżeli jest jakaś różnica, to jej nie zauważam, więc na pewno nie o cały rozmiar. Magnolia jest tylko nieco luźniejsza w obwodzie i robi nieco naturalniejszy kształt biustu (koronka jest bardziej miękka). O drapieżności nic nie mogę napisać, bo mnie jeszcze nigdy żaden stanik nie gryzył w mostek, a Effuniaki to już w ogóle. No, ale ja nie biorę kalkulatorowego 75, tylko 80, bo nie lubię ciasnych staników.
      • yaga7 Re: Szarak, Magnolia, Finezja 70E - porównanie 11.06.12, 11:47
        U mnie Magnolia wypada miskowo jak inne HM, natomiast faktycznie obwód jest ciut luźniejszy, ale na pewno nie aż tak, żebym musiała zaniżać.
        • anka-ania Re: Szarak, Magnolia, Finezja 70E - porównanie 11.06.12, 23:00
          To widocznie ta moja Magnolia jest jednak źle oznaczona. Szarak i Finezja wypadają miskowo identycznie, oba idealnie na mnie leżą, a Magnolia odstaje. Żeby ją nosić, muszę dość mocno podciągać ramiączka, przez co miseczki "ciągną się", ramiączka wrzynają, a biust i tak nie jest specjalnie uniesiony. Może w przyszłym miesiącu spróbuję zamówić 70DD (jeśli jeszcze będzie, bo 70E już wyszło) dla porównania,

Finezja nosi się bardzo dobrze. Obwód, zapięty na najluźniejsze haftki, jest niewyczuwalny (ciaśniej też mogę się zapiąć, ale po co, skoro tak trzyma idealnie). Fiszbiny na szczęście nie dziabią w mostek. Może już się przyzwyczaiłam do wyższych mostków, bo przed Szarakiem nosiłam same plunge. :o)
          • yaga7 Re: Szarak, Magnolia, Finezja 70E - porównanie 12.06.12, 06:38
            Wiesz co, może to też kwestia koronki. Magnolia ma taką samą koronkę jak Gold, natomiast Finezja, Szarak ma trochę bardziej sztywną. Więc żeby na pewno stwierdzić, czy faktycznie jest źle oznaczona, czy po prostu ta koronka u Ciebie inaczej leży, musiałabyś sprawdzić Golda. Albo w sumie Motyla, on też ma tę bardziej miękką koronkę.
            Aha, i na pewno Magnolia nie będzie unosić tak samo jak Finezja, one są z innej koronki, inaczej leżą na biuście.
    • ptasia Granatowy Motyl 70dd 08.06.12, 20:46
      Mierzyłam kiedyś w W-wie, ale nie zdecydowałam się na zakup; pojawił się mój rozmiar w okolicach 10% promocji i wzięłam.
      70DD to mój HM-owy standard (w usztywnianych 70E). Miski odbieram jako podobne rozmiarowo do Szmaragda czy Burgunda (bo z Białego Motyla wyrosłam). Obwód natomiast jest najluźniejszy w posiadanych przeze mnie Effuniakach (mam ok. 7-8 - wszystkie 70-tki). Odbieram go podobnie do używanego dość regularnie Toffika czy Burgunda, tj. najwygodniej mi na środkowej lub ostatniej haftce, a jest to stanik nowy (dla porównania - posiadanego ponad 1,5 roku Szmaragda wciąż mogę nosić na 1 haftce). Gdyby był rozmiar na wymianę, wzięłabym 65E, ale nie ma, więc zostaje. Poza tym jest b. wygodny, ramiączka (wbrew temu, co sądziłam) można w pełni regulować, tylko trzeba przepchnąć regulator na część karbowaną. Haft delikatny, mgiełkowy. Poza tym obwodem jestem b. zadowolona.
    • femalespirit Strapless czarny i mleczny 09.06.12, 15:19
      Ten stanik jest swietny , choc poczatkowo czulam sie w nim bardzo dziwnie. Wydawal sie za duzy, po ulozeniu dokladnym jednak jest ok w standardowym dla mnie rozmiarze sztywniakow, czyli 85D. Nadaje ladny zaokraglony ksztalt (mam niezbyt pelne od gory piersi, wiec u mnie jest to kosztem lekkiego zalamania piersi od gory na wysokosci pachy), nie wystaje nigdzie spod bluzki na ramiaczkach, a przede wszystkim - niesamowicie trzyma. Odbylam w nim kilkunastominutowa rundke gry na xbox kinnect (duzo skakania) i wszystko pozostalo na swoim miejscu. Rewelacja :). Jedyny mankament to wykonczenie koronka u gory miseczki - jest dosc grube i odznacza sie pod cienkimi bluzeczkami.
    • joagru Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 10.06.12, 22:57
      Witam.. miałam już dość patrzenia w szufladę ze stanikami.. gdzie w kącie nieudane zakupy, a ja nie mam w czym chodzić. Więc piszę..
      Mam biust po przejściach. 36-latka po wielu dietach i jo-jo. Ostatnio -30 kg a potem +10 kg, obecnie oceniam swój rozmiar na chyba 95 H. Malo jędrne, obwisłe piersi.
      Rok temu odkrylam Effuniaki. Kupiłam PL Garden 95H. Kilka dni szcześcia, a potem już smutku, bo dziwnie mi w nim było, naramka lewa zjeżdżała a pod biustem bolesna czerwona pręga na ciele.
      Uznałam że jest za duży, miski jakby ciut za duże. waga wtedy spadała.
      Kupiłam PL Fuksja 95F. Kilka dni noszenia i konkluzja, że coś jest nie tak, piersi mi górą wychodzą.. i środkiem.
      No to dawaj... Zwiększam miskę.. Kolejny to CH Pawie Oka 90FF. Ledwo się dopinałam, ale przywykłam do ciasności, bo ciało jak ciasto, da się mocno ścisnąć. Po odchudzaniu mam za dużo skóry. No i po kilku dniach stanik do szuflady... wylewa się górą.
      Odczekalam kilka miesięcy.. w listopadzie nabyłam PL Malachit 90G. Tragedia.. ledwo dopięłam, nadal górą mi wyłazi biust...

Kilka miesięcy obrazy na staniki, chodzenie nie powiem w czym.. W końcu wiosną 2012 wyjęłam Gardena.. Chodzę w nim. Ale... na mostku noszę podłożoną chusteczkę bo rani do krwi. Jedyny w ktorym górą nie wylewa mi się pierś, nawet.. lekko odstaje miska. Naramka lewa przestałą uciekać. Ale znów wrażenie... że jest za duży! Ale już wypróbowałam miskę G w Malachicie i FF w Pawie Oka... ale zmniejszałam tam obwód.. może źle robiłam?
      Kurcze.. Mam przed nosem wszystkie cztery staniki, porównałam je... ten Garden ma najwyżej zabudowaną miskę, praktycznie jest wyższy od reszty prawie o szerokość tej czerwonej koronki na górze miski.. czyli o jakieś 4-5 cm.. I to mi pasuje.. tak wysoka miskę chcę, ale żeby nie odstawała. Jest jedyny w którym mi środkiem piersi nie uciekają, ma wysoki mostek. Obwód pasuje, nie uwiera, nie podjeżdża.
      Potrzebuję nowy stanik... Effuniaka.. ale co z tym rozmiarem? Nigdy nie odsylam.. nie mam nerwów, zresztą potrzebuję zwykle kilku dni by stwierdzić jak mi się chodzi.. wiadomo że metkę usuwam.
      Jaki inny stanik z tych nowości ostatnich będzie bliski Gardenowi mostkiem, wysoką miską.. ale żeby nie dziubał na mostku, i żeby miski przylegały? Rankiem codziennie maltretuję piersi by w staniku je umieścić.. to nie jest kwestia złego wygarnięcia..
      Czy ja źle myślę? Może zmniejszając miskę na początku nie powinnam zmniejszac obwodu do 90? A może krój krojowi nierówny? Większość moich zakupów to PL, prócz Pawiego Oka CH. Ale.. na zdrowy rozum plunge nie dla mnie.. luźny biust wylezie środkiem.. To dlaczego Garden PRAWIE dobry?
      • kasiadj07 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 00:16
        Co do rozmiaru Ci nie doradzę, chociaż pewnie najrozsądniej byłoby pomierzyć się według wskazówek na stronie sklepu i celować w rozmiar zgodny z kalkulatorem i rozmiarach sąsiednich. Najlepiej kupić kilka sztuk i pomierzyć na spokojnie, zobaczyć który leży najlepiej, oczywiście, jeśli możesz sobie pozwolić na zamrożenie większej gotówki. Odsyłania się nie bój, to nie boli:) I będziesz to tego zmuszona, jeśli chcesz dopasować stanik drogą wysyłkową. Na odesłanie masz 10 dni, przez ten czas możesz spokojnie poprzymierzać wszystkie staniki np. o różnych porach dnia (oczywiście nie mówimy o noszeniu).
        Wiem o czym piszesz o Gardenie. Mam sporo Effuniaków i faktycznie miski wydają się głębsze niż w innych i też robi mi krzywdę pod jedną piersią, mimo dobrego rozmiaru. Nim więc najlepiej się nie sugeruj, bo wychodzi inny, niż obecnie dostępne modele.
        Z tego co piszesz, dobry powinien być obwód 95, niepotrzebnie zaniżałaś go przy zmianie miski. Przez to stanik wydaje się jeszcze ciaśniejszy. Spróbuj może dokupić przedłużkę (można dostać w lokalnych pasmanteriach albo ostatecznie zrobić samemu z zapięcia starego stanika), może to doraźnie pomoże, żeby któryś z tych posiadanych był znośniejszy, zanim nie kupisz czegoś dopasowanego.
        Przy miękkim biuście model PL to faktycznie nie najlepszy wybór. Ale HP dobrze dobrany przymurowuje biust do klatki, jeśli wylewa Ci się górą, to stanowczo jest za mały. Dobry może się okazać krój CHP, daje kształt bardziej odstający od sylwetki, ale tu miękkie piersi mogą górą lekko falować.
        • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 14:37
          Zamrażanie pieniędzy w staniki? Wczoraj patrzylam z zadumą na moje 4 effuniaki myśląc ze zgrozą że oto patrzę na 400 zl ponad :)) Bo 3 sztuki nowe i nienoszone. Jedynie Garden mocno noszony.,. w praniu zeszły mi te czerwone kwiatuszki... Dziwne.. ale może farba była słaba. Nie mam innego teraz, więc z chusteczką pod mostkiem, ale noszę dzielnie.

Mam w domu effuniakowe przedłużki. Pomajstruję dziś z tymi za małymi, może coś to da? Chwilowo... Bo naprawde Garden nie ma zmiennika. Ale chyba się łudze.. bo po prostu Garden jedyny ma tak wysokie miski, i się nie wylewa nic.
          Jak wrócę z pracy przyjrzę się z lupą dostępnym modelom w sklepie, czy któryś ma tak wysoką zabudowę jak Garden..

Jak pisałam wyżej, mam w domu 3 plunge i jednego CHP. I co ciekawe.. CHP miał krótszy mostek od Gardena który też plunge... Nie rozumiem czasem. Ale cóż.. jak widać model modelowi konstrukcyjnie nierówny.
          Falowanie biustu aż tak mi nie przeszkadza, podobnie jak przymurowanie do klatki. Tylko na miłość boską niech się nie wylewa... I żebym nie musiała już chusteczki podkładać. Ostatnio u lekarza zapomniałam wyjąć przed badaniem.. Wstydziłam się jak nie wiem co.

Dziekuję za odpowiedź :)
          • snowflake86 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 15:03
            "Ale chyba się łudze.. bo po prostu Garden jedyny ma tak wysokie miski, i się nie wylewa nic.
            Jak wrócę z pracy przyjrzę się z lupą dostępnym modelom w sklepie, czy któryś ma tak wysoką zabudowę jak Garden.."
            "Jak pisałam wyżej, mam w domu 3 plunge i jednego CHP. I co ciekawe.. CHP miał krótszy mostek od Gardena który też plunge... Nie rozumiem czasem. Ale cóż.. jak widać model modelowi konstrukcyjnie nierówny. "

nie porównuj wysokości różnych rozmiarów i krojów staników, bo nie ma to najmniejszego sensu. wiadomo, że większy rozmiar będzie bardziej zabudowany od mniejszego, bo jest na większy biust. im większy rozmiar w TYM SAMYM kroju, tym większe zabudowanie - proste.
            CHP, CH i HP mają wyższe mostki od PL, ale raczej niewiele (a przynajmniej w przypadku mniejszych rozmiarów różnica wynosi zaledwie ok. 1cm).
            btw, jeśli masz wiotki biust, to prawdopodobnie najlepiej sprawdzi się u Ciebie krój HP. byleby był we właściwym rozmiarze (a o tym pisała już Pierwszalitera -> spróbuj 95g i 95gg).
          • kryklu Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 15:11
            > Jak wrócę z pracy przyjrzę się z lupą dostępnym modelom w sklepie, czy któryś m
            > a tak wysoką zabudowę jak Garden..

Garden ma "tak wysoką zabudowę" bo jest w największym rozmiarze.

Jak pisałam wyżej, mam w domu 3 plunge i jednego CHP. I co ciekawe.. CHP miał k
            > rótszy mostek od Gardena który też plunge...

Bo Garden jest w największym rozmiarze :)
            Gdybyś porównała różne modele w JEDNYM rozmiarze, zauważyłabyś, że plunge mają zawsze najniższy mostek.

Nie rozumiem czasem. Ale cóż.. jak
            > widać model modelowi konstrukcyjnie nierówny

Mylisz się :) Te staniki w jednym kroju mają identyczną konstrukcję. Różnią się nieznacznie np. rozciągliwością, ze względu na różnice materiałowe. Ja wszystkie moje effuniaki noszę w tym samym rozmiarze, tylko niektóre z przedłużką.

> Zamrażanie pieniędzy w staniki? Wczoraj patrzylam z zadumą na moje 4 effuniaki
            > myśląc ze zgrozą że oto patrzę na 400 zl ponad :)) Bo 3 sztuki nowe i nienoszon
            > e. Jedynie Garden mocno noszony.,.

Dlatego wybierz sobie jeden model i zamów w kilku okolicznych rozmiarach. Zostaw sobie ten najlepiej leżący, a pozostałe odeślij. Zamrożenie pieniędzy będzie krótkotrwałe. A te nienoszone staniki może sprzedaj, chociażby za część ceny wyjściowej.
          • kasiadj07 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 18:00
            > Zamrażanie pieniędzy w staniki? Wczoraj patrzylam z zadumą na moje 4 effuniaki
            > myśląc ze zgrozą że oto patrzę na 400 zl ponad :))

Tak jak ktoś już napisał, kup jeden model w kilku rozmiarach i porównaj. Wtedy zamrażasz pieniądze na tydzień - dwa, a potem odzyskujesz odsyłając niepasujące staniki. Zostawiasz tylko ten naprawdę dobry:) Czasami zdarza się, że trzeba odesłać wszystkie i zamówić jeszcze coś innego, ale Ty już masz orientacyjny rozmiar, więc nie powinno być tak źle. Uwierz, większość z nas przechodziła przez to samo, tylko kiedyś nie było Effuniaków i musiałyśmy polować za granicą. Głowa do góry, na pewno trafisz niedługo wygodny stanik.

Ten garden to naprawdę jest wyjątek, u mnie też sprały się kwiatki. Inne modele są zdecydowanie lepszej jakości. Tamta dzianina trafiła się jakaś felerna. A miski ma dużo większe, bo jest po prostu w dużo większym rozmiarze, niż pozostałe, które posiadasz:)

Tak się zastanawiam, czy dużo za luźny jest ten garden w miskach? Bo on jest u mnie trochę większy, niż inne modele (tak z 1/4 miski), więc jeśli jest tylko trochę za luźny, a miałabyś zamawiać jakiś model HP, to może warto byłoby przymierzyć oprócz polecanych przez dziewczyny 95G i 95GG, również i 95H. No chyba, że garden jest dużo za luźny, to ten ostatni nie ma sensu. Sprawdź jeszcze co Ci pokaże effuniakowy kalkulator.

Za małe staniki możesz sprzedać. Niestety aby dostać dostęp do naszej lobbowej Giełdy, trzeba się wykazać jakimś stażem na forum, ale zawsze możesz wstawić sobie informację w stopce, albo wystawić na allegro. Może chociaż odzyskasz kasę na jeden nowy:)

Acha, i nie ściskaj się za bardzo. Luźna skóra lepiej wygląda w luźniejszych obwodach, po zbytnim ściśnięciu robią nam się nad i pod stanikiem baleroniki:) Więc jeśli tylko obwód nie podjeżdża, a biust jest uniesiony, nie trzeba zmniejszać obwodu.
            Powodzenia;)
          • pierwszalitera Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 20:42
            joagru napisała:

> Mam w domu effuniakowe przedłużki. Pomajstruję dziś z tymi za małymi, może coś
            > to da? Chwilowo... Bo naprawde Garden nie ma zmiennika. Ale chyba się łudze.. b
            > o po prostu Garden jedyny ma tak wysokie miski, i się nie wylewa nic.

Wiele to nie da, bo z za małej miski nie zrobisz przedłużką pasującej. Przedłużka służy do przedłużenia obwodu kiedy ten jest za ciasny. I jeszcze raz: Garden ma wysokie miski, bo to jest twój największy rozmiar stanika. Nie możesz porównywać go z innymi stanikami w mniejszych rozmiarach, bo te są na mniejszy biust, więc mają mniejsze i krótsze miski. Nie szukaj więc nas stronie sklepu modelu z największą miską na zdjęciu, bo wysokość miski zależy od rozmiaru. Najpierw musisz więc dopasować sobie rozmiar, znaczy taki, w którym biust się nie wylewa, a miska nie odstaje. Spróbuj modelu CHP ale rozmiarze 95GG, ewentualnie sąsiednie, czyli 95G, albo 95H. I ułóż sobie biust porządnie w misce, czasem miska wydaje się za duża, a biust ukrywa się gdzieś pod pachą.

> I co ciekawe.. CHP miał k
            > rótszy mostek od Gardena który też plunge... Nie rozumiem czasem.

Dlatego, że ten CHP był dla mniejszego biustu (mniejszy rozmiar) niż ten PL. Patrz wyżej.

• madzioreck Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 20:44
            > myśląc ze zgrozą że oto patrzę na 400 zl ponad :))

lepiej zamrozić na parę dni i odzyskać, niż wyrzucić...
      • pierwszalitera Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 00:18
        Kupiłam PL Garden 95H. Kilka dni szcześcia, a pote
        > m już smutku, bo dziwnie mi w nim było, naramka lewa zjeżdżała a pod biustem bo
        > lesna czerwona pręga na ciele.
        > Uznałam że jest za duży, miski jakby ciut za duże. waga wtedy spadała.
        > Kupiłam PL Fuksja 95F. Kilka dni noszenia i konkluzja, że coś jest nie tak, pie
        > rsi mi górą wychodzą.. i środkiem.
        > No to dawaj... Zwiększam miskę.. Kolejny to CH Pawie Oka 90FF. Ledwo się dopin
        > ałam, ale przywykłam do ciasności, bo ciało jak ciasto, da się mocno ścisnąć. P
        > o odchudzaniu mam za dużo skóry. No i po kilku dniach stanik do szuflady... wyl
        > ewa się górą.

Poczekaj, poczekaj. Kupiłaś Gardena 95H i miski były za duże. Ale dlaczego kupiłaś jako następny stanik od razu 95F? Pomiędzy 95H i 95F masz jeszcze trzy rozmiary: 95FF, 95G, 95GG. Trzeba było zejść kolejno i wypróbować najpierw ten o miskę mniejszy, czyli 95GG.
        Ponadto po stwierdzeniu, że 95F jest za małe, wcale nie zwiększyłaś miski, tylko kupiłaś tą samą tylko z węższym obwodem, bo 90FF odpowiada właśnie 95F. Jasne, że był za mały. I pewnie za ciasny.
        Skoro 90G (to nie to samo co 95G) był też za mały, więc 95FF też taki pewnie będzie, bo to ta sama miska.
        Ja zaczęłabym więc teraz od 95G i 95GG. To są rozmiary, których jeszcze nie próbowałaś. 95G albo 95GG mają też szansę mieć wyżej zabudowaną miskę od staników, które mierzyłaś po tym lekko za dużym Gardenie, bo tamte były dla ciebie za małe. Jeżeli 95-tki okażą się za luźne, to możesz spróbować obwodu 90, ale wtedy miskowo 95G to 90GG, a 95GG to 90H. Tak sugeruje zresztą Effuniak w tabeli na stronie sklepu.
        • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 14:27
          Dziękuję za wskazanie mi błędów.. Faktycznie niemądrze było aż tak obniżać miskę po stwierdzeniu że Garden za duży. Myślę że to był zbytni optymizm wagowy.. Byłam pewna, że chudnac równo, lepiej wybrać mniejszy stanik niż za chwilę zamawiac nowy. Optymizm okazał się nietrafiony. Teraz juz wiem, że chudnięcie ciała nie zawsze oznacza równomierny spadek w biuście. Niestety.. z bólem to widze.. piersi raczej wiotczeją niż zmniejszają się w sposób jaki bym chciała. Ważąc więcej miałam fajne piersi, teraz bardzo się zmniejszyły, straciły na fasonie. Ale coś za coś..
          Przyjrzę się w domu dokladnie tej tabeli Effuniaka, bo jak czytam co piszesz to wszystko rozumiem, ale jak sama próbuję przeliczać rozmiary to wychodzi mi siano..
          Dziękuję :))
          • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 11.06.12, 23:03
            A więc wyniki śledztwa są następujące:
            Zdecydowałam się zamówić 2 staniki w rozmiarze 95G i 95GG i ew. 95H (Garden jest naprawdę niewiele za duży w misce).
            Przejrzałam sklep i trochę się zmartwiłam, że w podanych rozmiarach są tylko PLUNGE. I nie wszystkie mi się podobają... Dopuścilabym ew. Purple, Burgund, Onyx, Bella, Toffik.
            (95H jest tylko Onyx, Bella, Toffik).

I po tych ustaleniach.. przemyślałam sobie jedną wypowiedź, że może... 95 obwód jest za ciasny? Faktycznie w lustrze wystają baleroniki.. tyle że przywykłam do tego, jestem duża dziewczyna, w każdym staniku tak mam, mniej lub więcej... No i skóra za luźna też.
            Mogła bym zaryzykować i kupić obwód 100. Jeśli dobrze przeliczyłam.. to brałabym pod uwagę 100FF, 100G, 100GG?
            Te trzy rozmiary wsytępują tylko w plunge... i znów mamy Toffik, Bella, Onyx. Kręcę się w zasadzie wokół trzech modeli.
            Oglądałam Bratki, Malwa, Groszki i Roże... ale mostek strasznie niski mi się wydaje. Te 3 modele mają w zasadzie jeszcze pełną rozmiarówkę.

No i jaki obwód w końcu wybrać? W Gardenie jest mi nieźle, ale noszony rok, miał prawo się rozciągnąć w obwodzie. Jak mierzę się ściśle w obwodzie.. na wdechu.. to mam 110 cm, luźno...jest 117 cm. A chodzę w Gardenie 95 cm..
            Chyba jednak powinnam nosić 100 cm.
            Z reguły panie noszą za luźne obwody.. ale ja chyba przesadziłam w drugą stronę... oj.
            • kasiadj07 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 12.06.12, 00:19
              O, faktycznie masz do wyboru tylko modele PL. Jak nie wiesz co wybrać, to może dopasuj sobie kolorem do większości ubrań.

> Oglądałam Bratki, Malwa, Groszki i Roże... ale mostek strasznie niski mi się wy
              > daje. Te 3 modele mają w zasadzie jeszcze pełną rozmiarówkę.
              Mostkami na zdjęciu się nie kieruj, to są mniejsze rozmiary. W Twoim mostek będzie taki sam, jak w innych, taki mniej więcej, jak w gardenie. Jeśli Ci się któryś podoba, to nie rezygnuj:)

> I po tych ustaleniach.. przemyślałam sobie jedną wypowiedź, że może... 95 obwód
              > jest za ciasny? Faktycznie w lustrze wystają baleroniki.. tyle że przywykłam d
              > o tego, jestem duża dziewczyna, w każdym staniku tak mam, mniej lub więcej... N
              > o i skóra za luźna też.
              > Mogła bym zaryzykować i kupić obwód 100. Jeśli dobrze przeliczyłam.. to brałaby
              > m pod uwagę 100FF, 100G, 100GG?
              Dobrze przeliczyłaś. Wiesz, w miękkim ciałku baleroniki jakieś tam będą się robiły zawsze, grunt, żeby się nie ściskać nadmiernie. Ponoś może jutro sobie tego gardena z przedłużką parę godzin i zobaczysz, czy obwód nie podjeżdża Ci na plecach. Jak nadal trzyma się poziomo, a biust jest podtrzymany, to w sumie czemu nie?

Jak mierzę się ściśle w obwodzie.. na wdechu
              > .. to mam 110 cm, luźno...jest 117 cm. A chodzę w Gardenie 95 cm..
              Ale mierzyć się należy na wydechu, czyli bez powietrza w płucach:) Może jednak masz mniej:) Zresztą to, o ile zmniejszasz obwód, powinno zależeć jedynie od Twojej wygody, nie ma na to jednej reguły dla wszystkich.
              • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 12.06.12, 23:59
                A! Błąd pisarski.. :) Oczywiście mierzę się na WYDECHU. Dziękuję za radę z przedłużką do Gardena, przekonam się, czy nie jest za ciasny. Że też nie wpadlam na to :)
            • azymut17 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 12.06.12, 06:59
              joagru napisała:
              > I po tych ustaleniach.. przemyślałam sobie jedną wypowiedź, że może... 95 obwód
              > jest za ciasny? Faktycznie w lustrze wystają baleroniki.. tyle że przywykłam d
              > o tego, jestem duża dziewczyna, w każdym staniku tak mam, mniej lub więcej... N
              > o i skóra za luźna też.

A czy zakładasz poprawnie stanik? Wygarniasz biust do miseczek?
              • izas55 Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 12.06.12, 07:19
                > > I po tych ustaleniach.. przemyślałam sobie jedną wypowiedź, że może... 95
                > obwód
                > > jest za ciasny? Faktycznie w lustrze wystają baleroniki.. tyle że przywyk
                > łam d
                > > o tego, jestem duża dziewczyna, w każdym staniku tak mam, mniej lub więce
                > j... N
                > > o i skóra za luźna też.

Ja też duża dziewczyna ;-). Z Effuniaków noszę 90tki i zauważyłam, że w większości dużo mocniej wpijają mi się gumki na dole obwodu niz sam obwód. Wbija mi się również w brzuch mało podcięta dolna krawędź mostka. I choć Effuniaki robią mi cuda z samym biustem, to obwody są nie do końca wygodne. Ciągle załapuję się na halfcupy robione do 90G/95FF i te są dla mnie wygodniejsze niż plunge. W moim przypadku potrzebuję również innej, większej miski w plunge niż w halfcupie, to chyba najbardziej zależy od kształtu i konsystencji biustu, nie jest więc powiedziane, że tak samo będzie u ciebie.
                Częściej zakłądam staniki Elomi, która specjalnie szyje staniki o dużych obwodach. Tu masz link do wątku z ich recenzjami forum.gazeta.pl/forum/w,32203,87384160,0,a_kto_ma_doswiadczenie_z_ELOMI_.html .Nieststy są droższe of Effuniaków ;-(.
                • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 13.06.12, 00:29
                  Pozdrawiam również dużą dziewczynę :) W pewnym sensie ulżyło mi że nia ja jedna narzekam na niedogodności stanikowe związane.. co tu dużo mówić.. z posiadaniem dużego brzucha.
                  Też wolę halfcupy.. ale załapuję się rzadko. Dziś już późno.. ale jutro przyjrze się polecanej przez Ciebie firmie.

Dobranoc :)
              • joagru Re: Garden vs Fuksja, Pawie Oka, Malachit 13.06.12, 00:06
                A wygarniam, wygarniam.. mało sobie pachy nie wydrapię :)
    • anika772 HM Finezja 80DD, HP Cielak 80E 14.06.12, 18:34
      Miska wypada większa niż we wcześniejszym miękkusach. Mam Szmaragda 75E, jest nieco ciasnawy w obwodzie, zatem postanowaiłam spróbować 80DD (wszak miska ta sama jak w 75E). No i niestety, jest za duża, powiewa po prostu- i chyba przez tę zadużość- nie mam wrażenia "trzymania" biustu. Szmaragd trzyma idealnie. Chyba wymienię na 80D, choć kalkulator kategorycznie odradza;-)
      Finezja to dzieło sztuki. Jest po prostu piękna, delikatna, zwiewna i elegancka.

HP Cielak jest świetnym codziennym stanikiem, bardzo wygodny, wygląda też na solidny. Zostaje. Miałam wielką ochotę spróbować nowego kroju CHP, ale niestety nie było cielistego, więc następnym razem.
    • boziaj Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są na fb 16.06.12, 08:19
      nt
      • magda2em Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 10:35
        Obejrzałam zdjęcia kostiumów.. i chyba się cieszę, że trafiłam pomiędzy rozmiary i chwilowo effuniaki nie wchodzą w grę przy zakupach. Ani kolory, ani wzory (no chyba że coś się pojawi co mnie powali na łopatki), a zdjęcia wołają o pomstę do nieba (nawet backstage powinien zachęcać do kupienia, to coś co się pojawiło na FB odstrasza, i żadne powtarzanie filozofii "takie jesteśmy, takie się pokazujemy" nie usprawiedliwia pokazywania po prostu brzydkich zdjęć, niedoświetlonych, z poobcinanymi nogami, przedziwnie wykadrowanych). Szkoda mi dziewczyn, bo zostały oszpecone aparatem (co nie znaczy, że same w sobie są brzydkie, dodam dla porządku, żeby nikt mi nie włożył w usta tego, czego nie powiedziałam). Antyreklama, ot, co.

I taka myśl dnia - skoro pod własnymi (zapewne) nazwiskami kobiety rzucają aż takie bluzgi na FB pod zdjęciami, publicznie, a nie pod nickami, to chyba warto by było zastanowić się, czy to jest dobra metoda na promocję firmy. Pani Ewo, niech pani zacznie współpracować z jakąś agencją pr-ową albo reklamową, bo szkoda dobrych staników i dobrych konstrukcji na tak tragiczny marketing i równie tragiczną promocję.
        • onion68 Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 12:37
          > I taka myśl dnia - skoro pod własnymi (zapewne) nazwiskami kobiety rzucają aż t
          > akie bluzgi na FB pod zdjęciami, publicznie, a nie pod nickami, to chyba warto
          > by było zastanowić się, czy to jest dobra metoda na promocję firmy. Pani Ewo, n
          > iech pani zacznie współpracować z jakąś agencją pr-ową albo reklamową, bo szkod
          > a dobrych staników i dobrych konstrukcji na tak tragiczny marketing i równie tr
          > agiczną promocję.

Bo ja wiem.
          Mnie te zdjęcia na fejsbuku nie przeszkadzają, nawet mam dość pozytywne nastawienie - ze względu na kolory, naturalność, uśmiechnięte, a nie nadęte modelki.
          Skoro już mi wiadomo, że staniki Ewy Michalak są dobre, może z mojego punktu widzenia pozostać jak jest. W końcu za współpracę firmy z profesjonalną agencją ja musiałabym zapłacić w podwyższonej cenie bielizny, przypuszczam. Nie wierzę raczej, że rynek na bieliznę EM pozwoli na rozwinięcie jakiejś bardzo masowej produkcji, która pozwoliłaby zminimalizować jednostkowy koszt.
          • kasica_k Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 12:58
            Poza tym kampanie robione przez agencje są przeważnie śmiertelnie nudne. Tak samo jak profesjonalnie prowadzone strony na fb, w większości.
            • anika772 Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 13:29
              Bardzo mi się podobają te naturalne, "niedorobione" zdjęcia. Niestety, same kostiumy, tym razem, nie. Różowy za jasny, gdyby to była ciemna fuksja... Kwiatki też nie.
          • pierwszalitera Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 13:41
            onion68 napisała:

> Mnie te zdjęcia na fejsbuku nie przeszkadzają, nawet mam dość pozytywne nastawi
            > enie - ze względu na kolory, naturalność, uśmiechnięte, a nie nadęte modelki.

Pomiędzy tym, co tam zaproponowano, a nadętymi modelkami jest sporo miejsca na sympatyczną prezentację targetu. Rada z firmą marketingową (albo przynajmniej kimś z odpowiednią wiedzą) jest moim zdaniem dobra, bo nie jest prawdą, że konsumentki chcą widzieć rzeczywistość. Wszystkie badania, a na nich opiera się praca PR, potwierdzają, że konsumentki chcą się z modelkami identyfikować, dlatego powinny one wyglądać jak nieco wygładzony obraz nas samych, w kierunku ładniej, nawet sporo ładniej, bo nawet brzydcy ludzie wolą oglądać ładne obrazki i sprawia im przyjemność (zachęca do zakupu) ładniejsze o sobie wyobrażenie. Kupujemy obietnicę ładnego wyglądu, a nie potwierdzenie naszego własnego odbicia w lustrze. Tak zachowują się nawet ludzie deklarujący brutalny realizm. Pomiędzy deklaracją bowiem, czyli tym jak chcielibyśmy się zachować, a faktycznym zachowaniem istnieje zwykle przepaść. Prawie cała psychologia bazuje na badaniu tej niezgodności. ;-) Dlatego modelki Curvy Kate nie spełniają wprawdzie konwecjonalnych wychudzonych standardów kolorowych magazynów, ale są atrakcyjniejsze od przeciętniej kobiety w tej kategorii wagowej. Ja w każdym razie tak jak te modelki u Ewy Michalak wyglądać nie chcę. Brrr.....Ja wyjdą mi takie prywatne zdjęcia, to chowam je głęboko i nikomu nie pokazuję. I martwię się o firmę, bo to jedyne staniki, które momentalnie noszę i nie chcę by firma zniknęła. Ale nie bardzo rozumiem dlaczego Effuniak uparła się na polaryzowanie, zupełnie bez potrzeby. Martwię się, bo komentarze stają się coraz bardziej nieprzychylne i nie wiem, jak długo te udane konstrukcje będą markę ratować. Tym razem jest w komentarzach na fb też sporo niezadowolenia produktem, a moim oosbistym zdaniem te kostiumy to nawet horror i nie bardzo wiem kto niby te wzory ma kupować, i komu w ogóle w tym ładnie? Czegoś tak brzydkiego jak ten turkus w kwiatki już dawno nie widziałam. Zarąbisty róż może się komuś spodoba, przynajmniej jest bez wzorów, ale na zwracanie na siebie aż takiej uwagi na plaży odważą się pewnie nieliczne, te o super zgrabnych figurach i opalonych na czekoladkę ciałach. Zamiast tego trzeba było zrobić neonowe miękkie half cupy. Takie jak w notce Kasicy. Dziwne, niektóre marki mogłyby z odrobiną więcej wyczucia rynku i trendów robić furorę na rynku, a marnują zupełnie swój potencjał.
            • nelyen Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 18:37
              co do zdjęć w pełni się zgadzam, sama zrobiłabym lepsze, a zawodowcem nie jestem. backstage? starczy spojrzeć na backstage onlyher;] wnioski przychodzą same.

kostiumy? różowy dla mnie odpada, ale myślę, że może mieć wiele zwolenniczek wbrew pozorom.

kwiatki? gdyby były na fioletowym tle to może nawet bym się skusiła (gdyby nie chroniczny brak funduszy) myślę, że też znajdzie się target dla tych kolorowości.

trochę offtop: patrząc po balkonetce widzę wyraźne zmiany w postrzeganiu różnych kolorowych wzorów. na początku działalności effuniak (czasy bloga i zamawiania staników) najazd był na pastelowości, kwiatki i inne takie. teraz bratki i groszki sprzedają się całkiem nieźle i pojawia się sporo pozytywnych opinii o ich estetyce. Nadin comeximu - DLA MNIE najbrzydszy stanik ever, połączenie wsi, ceraty i kto wie czego jeszcze - zachwytów jest mnóstwo, że taki śliczny. gusta się zmieniają, akceptacja rośnie, czy jak?
              • gruby_elf re: offtop - taka moda 16.06.12, 19:01
                tej wiosny po prostu modne są pastele i etno (czyli może "rustykalne" wzory się pod to podpinają ;)
              • pierwszalitera Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 16.06.12, 21:44
                nelyen napisała:

> trochę offtop: patrząc po balkonetce widzę wyraźne zmiany w postrzeganiu różnyc
                > h kolorowych wzorów. na początku działalności effuniak (czasy bloga i zamawiani
                > a staników) najazd był na pastelowości, kwiatki i inne takie. teraz bratki i gr
                > oszki sprzedają się całkiem nieźle i pojawia się sporo pozytywnych opinii o ich
                > estetyce.

Ojej, o tym też już przecież było. Balkonetka zrobiła się specjalną niszą, ja tam na przykład już w ogóle nie zaglądam.
                • pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 13:05
                  > Ojej, o tym też już przecież było. Balkonetka zrobiła się specjalną niszą, ja t
                  > am na przykład już w ogóle nie zaglądam.

Nie no, dla mnie balkonetka rządzi :). Ostatnio trochę mniej tam wzajemnej adoracji, a taka baza realnych zdjęć jest nie do pogardzenia. Effuniaki wciąż królują, ale dziewczyny wyciągają też mniej popularne firmy.

Co do kostiumów - mi się podoba ten w kwiatki, nie do końca mój typ, ale też nie uważam, że jest brzydki. Obawiam się, że przy mojej typowej letniej opaleniźnie wypadłabym na plaży blado w takim turkusie (już raz popełniłam ten błąd kupując turkusowe bikini). Chociaż kwiatki go trochę ożywiają. Kostiumu i tak raczej nie kupię, bo mam mały biust i nie widzę potrzeby wydawania na coś, co założę parę razy w roku tyle, co za stanik, który założę w roku kilkadziesiąt razy, może kiedyś.
                  Co do zdjęć - dla mnie ok. Nie są doskonałe technicznie, ale ja mniej więcej widzę to, co mnie interesuje. Tyle, że ja nie jestem nową klientką, znam firmę od dawna i firma nie musi mnie "łapać". Zgadzam się, że zdjęcia reklamowe są bardzo ważne, dobra reklama na pewno mnie zachęci do zapoznania się z marką, ale w tym przypadku zapoznałam się już dawno temu, więc interesuje mnie tylko wzornictwo, jak dla mnie mogłyby to być zdjęcia nawet samych staników na podłodze, chyba, że firma wprowadza nowy krój, wtedy wolę go widzieć na modelkach. W sumie mi się pomysł na reklamę dość podoba, wykonanie może trochę mniej, ale z pewnością to wyróżnia tę firmę, wyfotoszopowana modelka na sofie w stylu "wczesne rokokoko" to już nuda nad nudy i w tę stronę na pewno bym nie szła.
                  Komentarzy na FB nie przeczytałam, nie mam konta więc i tak nie będę mogła dodać swoich 3 groszy, więc szkoda moich nerwów.
                  • kis-moho Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 19:42
                    A teraz są już na balkonetce, myślę, że dużo lepiej się prezentują (z tym, że to nie są już producenckie zdjęcia): Link
                    • pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 20:49
                      > A teraz są już na balkonetce, myślę, że dużo lepiej się prezentują (z tym, że t
                      > o nie są już producenckie zdjęcia): Link

Nooo, na takiej karnacji ten turkus wygląda fajnie :). Mi taki kolor nie pasuje kompletnie. Ale ten czarny kostium aż bym kupiła, odprułabym te farfocle z tyłu i nosiła na co dzień :D.
                      • kis-moho Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 20:57
                        Ale ten czarny kostium aż bym kupiła, odprułabym te farfocle z tył
                        > u i nosiła na co dzień :D.

Ale farfocle podobno zasłaniają stanikowo-haftkowe zapięcie. Mi też czarny się podoba, ale dla mnie wygląda zbyt bieliźnianie (głównie ramiączka).
                        • pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 21:05
                          > Ale farfocle podobno zasłaniają stanikowo-haftkowe zapięcie. Mi też czarny się
                          > podoba, ale dla mnie wygląda zbyt bieliźnianie (głównie ramiączka).

Jak dla mnie też wygląda bieliźnienie, aż by mi go było żal na moczenie w glonach, bo bardzo lubię taką prostą, gładką bieliznę :). Szkoda, że nie powstał taki kostium w wersji HM :).
                          • effuniak Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 21:55
                            HM ??? akto by chciał mieć tak zabudowany dekolt ???

;)
                            • pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.06.12, 22:05
                              > HM ??? akto by chciał mieć tak zabudowany dekolt ???
                              >
                              > ;)

No cóż, sama widzisz, czas na miękusy z niższym mostkiem :D. No nie ma wyjścia ;).
                            • pierwszalitera Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.06.12, 11:50
                              effuniak napisała:

> HM ??? akto by chciał mieć tak zabudowany dekolt ???
                              >

Niektórzy korzystają z plaży i basenu dla wody i słońca, a nie obnoszenia maksymalnie wyciętego dekoltu do pępka. ;-) Zresztą założę się o 1000 zł, że moja czarna jednoczęściowa Freya Black Russian zrobiłaby na widowni na plaży większe erotyczne wrażenie od turkusu z szalonymi kwiatkami, nie tylko głębokość dekoltu się liczy. A na mnie zresztą HM są ładnie wycięte i mnie akurat te mostki w niczym nie przeszkadzają. Ale ja nie jestem i tak klientką kupującą stanikowe stroje, bo wolę proste, bezfiszbinowe bandeau. Kupiłam sobie takie dwa lata temu w Hunkemoellerze w rozmiarze 80D. Obwód pod biustem nie gra roli, bo górę się zawiązuje na plecach. Nie robi może zarąbistego dekoltu, ale i tak wyglądam w nim cudownie, jasna, złotawa oliwkowa zieleń gra wspaniale z moją cerą i wśród tych wszystkich turkusów oraz zimych różów na plaży wyglądam zjawiskowo. I nawet sztucznie brązowić się nie muszę, by nie wyglądać w turkusie jak trup. Komuś tam opłaca się sprzedawać moje kolory. ;-)
                            • miss-alchemist Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.06.12, 23:34
                              Ja bym chciała. Dziewczyna Bonda jest cudowna na plażę i na pewno będę jej jeszcze używać, ale do pływania nieco bardziej intensywnego się już zupełnie nie nadaje, chyba że ma się ochotę na to, żeby piersi pokazywały się wszystkim na basenie ;) Dlatego w tym roku kupiłam bardziej zabudowany kostium.
                          • indigo-rose Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.06.12, 12:34
                            Ja popieram HM, ale to dlatego, że nie lubię usztywnień, pianek, gąbek w strojach. Źle potem schną.
                            • pinupgirl_dg Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.06.12, 13:03
                              > Ja popieram HM, ale to dlatego, że nie lubię usztywnień, pianek, gąbek w stroja
                              > ch. Źle potem schną.

Też racja. O ile gąbki w stanikach mi nie przeszkadzając (chociaż ostatnio coraz bardziej mnie ciągnie w kierunku różnych mgiełek), to kostiumy wolę bez. Ogólnie najprzyjemniej się pływa bez niczego, ale to inna bajka :).
                    • kotwtrampkach Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 17.10.12, 00:12
                      o rany, przegapiłam kostiumy... one były choć chwilę w sprzedaży? któraś się załapała?
                      :-) Czy te zdjęcia na balkonetce to podpucha po prostu?
                      • helejabea Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 17.10.12, 12:10
                        kotwtrampkach napisała:

> o rany, przegapiłam kostiumy... one były choć chwilę w sprzedaży? któraś się za
                        > łapała?
                        > :-) Czy te zdjęcia na balkonetce to podpucha po prostu?

Były tylko na zamówienie :)
                        • kotwtrampkach Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 19.10.12, 23:27
                          helejabea napisała:
                          >
                          > Były tylko na zamówienie :)

hmm, przeszukuje stare wątki i nie znalazłam nic. Nawet opinii więcej nie widzę - kto używa, nosił, kąpal się w effuniaku? no kto?
                          A można jeszcze kupić/zamówić? Bo ja chcę...
                          • helejabea Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.10.12, 08:00
                            kotwtrampkach napisała:

> hmm, przeszukuje stare wątki i nie znalazłam nic. Nawet opinii więcej nie widzę
                            > - kto używa, nosił, kąpal się w effuniaku? no kto?
                            > A można jeszcze kupić/zamówić? Bo ja chcę...

Chyba niewiele osób zamawiało, ze względu na brak mozliwości zwrotu. Ja mam tylko górę CHP kwiaty i jestem z niej bardzo zadowolona. Doły effuniakowe do stroju jakoś na mnie źle leżą (za bardzo są powycinane figi, a szorty za niskie) i są zbędnym wydatkiem. Natomiast góra stroju warta jest każdych pieniędzy i nadaje się szczególnie do plażowania, opalania. W kąpieli lepiej sprawdzają się miękkie staniki, które szybko wysychają.
                            W sprawie zamawiania, to pisz do Effuniak.
                          • 3_asiunia Re: Zapowiedzi (fotki) strojów kąpielowych - są n 20.10.12, 14:11
                            Ja mam cały komplet CHP w kwiaty i 2 pary fig, w kwiatki i jednokolorowe z kwiatkowym paskiem.
                            Strój jest super, bardzo wygodny i świetnie wygląda. Wodę znosi dobrze. Mój był testowany przez 2 tygodnie na zmianę z innym, plus kilka pojedynczych kąpieli :) Jestem bardzo zadowolona :)
        • madzioreck Dajcie linkę, proooszę... 16.06.12, 23:58
          bo ja, fejsbukowy głupek, oczywiście nie mogę znaleźć :/
          • madzioreck Już mam... 17.06.12, 00:26
            Komentarze pod fotkami poniżej wszelkiej krytyki :/ Kobieta kobiecie wilkiem...
            • magda2em Re: Już mam... 17.06.12, 07:56
              Głosy pod zdjęciami miejscami naprawdę są niemiłe i ostre. A to, że się robią tak ostre, to tylko dowód, że się coraz większej ilości osób nie podoba linia promocyjna, jaką Ewa przyjmuje. Ma do wyboru albo brnąć w to dalej i tracić klientki, albo zwrócić się do pomoc do profesjonalisty, który wytłumaczy jak chłop krowie na rowie, że pokazywanie 100% rzeczywistości na nieostrych, niedoświetlonych zdjęciach jest strzelaniem sobie w stopę.

Lobby uwielbia realizm i odzworowywanie rzeczywistości w reklamie, ale to nie znaczy, że poza Lobby uwielbia się realizm, zwłaszcza w reklamie, i klientki potencjalne/istniejące spoza Lobby, których ta maksymalna realistyczność szokuje i odstręcza od marki, Ewa też powinna brać pod uwagę.

Bardzo bym chciała, żeby zamiast takich zdjęć były takie w stylu Curvy Kate; kobiety większe, nie zawsze z idealną figurą, ale sfotografowane tak, że aż miło się patrzy. Na te zdjęcia, które były pokazane do tej pory NIE patrzy się przyjemnie.
              • effuniak Toco piszecie 17.06.12, 08:54
                MA SENS !!!

To do mnie trafia i to rozumiem
                Dziękuję za logiczną i chłodną ocenę a nie wiadro pomyj
                Myślę, że czas na zmiany ....
              • indigo-rose Re: Już mam... 17.06.12, 10:46
                Bo z Photoshopem to jest tak: jest retusz i jest retusz. Kiedy ja chcę wrzucić jakieś zdjęcie siebie do obiegu (do sieci albo wywołać i dać mamie do ramki), to usunę sobie pryszcza z czoła i zadrapanie z brody, żeby się miło patrzyło, ale nie będę specjalnie rzeźbić kości policzkowych ani kolorować tęczówek, bo wtedy to już nie będę ja.
                Tak samo, jeśli chce się pokazać, jak coś leży na konkretnej figurze: zretuszowanie rozstępów czy jakichś blizn - tak, bo to nie wpływa na samą figurę, a lepiej dla patrzących i dla modelki; wygładzanie fałdek i zwężanie talii - nie, bo to już jest przekłamanie. Plus oczywiście dobre oświetlenie i sensowny kadr. :)
              • madzioreck Ale ja nie o tym 17.06.12, 14:56
                Ale my tu mylimy dwie rzeczy - wszystko można napisać merytorycznie, nie ma obowiązku umieszczać wpisów wyłącznie pochwalnych, każdemu ma prawo nie podobać się produkt albo zdjęcia, ale jak ktoś zaczyna jeździć po modelkach, to to jest przegięcie. Jeśli laska pisze, że modelki "wyglądają, jakby ktoś wszedł do tramwaju i wybrał najbrzydsze jakie były", to mnie się podnosi ciśnienie. A po komentarzach pod sesją onlyherków (fałdy tłuszczu itp.) mam już pewność, że kobiety w gruncie rzeczy chcą oglądać fotoszop i rzucać potem mięchem przed lustrem. Przykre to.
                • indigo-rose Re: Ale ja nie o tym 18.06.12, 18:55
                  Ja nie widziałam przy onlyherkach nic takiego - możesz zalinkować? Po prostu dlatego, że nie chce mi się wierzyć. Obie modelki są szczuplejsze ode mnie (przynajmniej wizualnie, bo bardziej biuściasta jest mniej więcej taka jak ja), a ja zawsze obrywam za mówienie, że mam fałdkę tłuszczu pod obwodem. O.o
                  • ptasia Re: Ale ja nie o tym 18.06.12, 18:59
                    Żartujecie - ktoś naprawdę tak napisał??? Przecież to szczupłe dziewczyny, Rudywróbel jest w ogóle jak wróbelek :(
                    • gruby_elf Re: fałdki tłuszczu - onlyher 18.06.12, 19:04
                      www.facebook.com/media/set/?set=a.10150865658240547.409440.303217850546&type=1
                      "korekcja kolorystyczna niezbędna, ukłony dla Eweliny za precyzyjne i obrazowe porównanie, i photoszhop też by się przydał do tych wszystkich nierówności. Nie jest dobrze, jak patrząc na fotkę bielizny najpierw widzi się fałdki tłuszczyku. Taaaak, wiem, tak wyglądają prawdziwe kobiety, tyle że to mają być zdjęcia bielizny, a nie kobiet. W tej chwili bielizny nie widać zza naturalnego ciała. Modelka to doskonały wieszak a nie kobieta z wnętrzem. Od tego jest fotografia artystyczna a nie reklamowa. Żeby zacytować ulubiony tekst profów z warszawskiej ASP - brak decyzji. Dopasowaną bardzo lubię i zawsze będę wierną klientką, ale ta sesja zdecydowanie wymaga jeszcze sporo pracy."
                      • indigo-rose Re: fałdki tłuszczu - onlyher 18.06.12, 19:47
                        Ja też żadnych fałdek nie widzę. Już prędzej zgodziłabym się z tekstem, że można poprawić oświetlenie dla lepszej prezencji ciała, ale to o fałdach tłuszczu to jakaś bzdura rodem z thinspirations. :|
                        Pewnie chodziło o lekką krągłość (uroczą!) brzuszka jednej z modelek - ale to nie fałdka i nie tłuszcz, większość kobiet po prostu ma takie zaokrąglenie w tym miejscu i ja nie rozumiem, dlaczego z uporem maniaka lansuje się wklęsłość w tym miejscu, skoro czasami i bez grama tłuszczu ciało się tam tak kształtuje.
                        Szczęście, że autorka tej bystrej wypowiedzi została zaraz doprowadzona do pionu.
              • kasica_k Rzeczywistość na zdjeciach 20.06.12, 18:01
                Przede wszystkim należy sobie powiedzieć jasno: żadne zdjęcie nie pokazuje RZECZYWISTOŚCI. Zdjęcie to tylko częściowe i niedoskonałe odwzorowanie rzeczywistości, nasz umysł postrzega je też zupełnie inaczej niż trójwymiarowy świat. To nigdy nie będzie "rzeczywistość", to może być co najwyżej rzeczywistość mocno przefiltrowana przez optykę aparatu, programy graficzne, a na końcu nasze oczy i mózgi. Dlatego robiąc, a następnie poddając obróbce zdjęcie, musimy zdawać sobie sprawę z tego, co chcemy przy jego pomocy przekazać i jakie wywołać wrażenie. Kobietę o przeciętnych wymiarach i tuszy można pokazać na zdjęciu w sposób zachwycający i można ją też oszpecić, zresztą nawet idealnie zgrabną modelkę da się pokazać w sposób niekorzystny. Jedno i drugie będzie "rzeczywistością" (a właściwie żadne nią nie będzie). Między "maksymalnym realizmem", czyli minimum kreacji a maksimum spontanu (co często oznacza niestety brzydotę i też wcale nie jest realistyczne tak naprawdę), a wymalowanymi praktycznie przez grafików figurami hiperszczupłych modelek na zdjęciach niektórych firm jest olbrzymie spektrum, w którym można się zmieścić, pokazując produkt z wystarczającą dozą realizmu (=staniki dla bardzo różnych kobiet - na bardzo różnych kobietach).
                • ganbaja Re: Rzeczywistość na zdjeciach 03.08.12, 13:55
                  Nie mam FB, ale czytam z zapartym tchem Wasze wypowiedzi. A zainteresowało mnie to, gdyż jestem fotografem. Ale nie takim z XXI wieku, ale z poprzedniego wieku a uczyła mnie rzemiosła kobieta, która swój fach zdobywała jeszcze przed II wojną światową.
                  Na pewno znacie stare czarno-białe fotografie. One też podlegały retuszowi. Ręcznemu, żmudnemu, potwornie trudnemu. I one też bywały przerysowane, wygładzone, sztuczne. Ale dobry fotograf retuszował zdjęcia tak by wyglądały jak najnaturalniej, ale bez plam i innych zbędnych załamań światła. Retuszowanie negatywu to była sztuka z najwyższej półki bo negatyw ujawniał niemiłosiernie wszystkie nasze mankamenty. Szefowa moja lała nas po łapach jak za bardzo się rozpędziłyśmy w poprawianiu i czasami zaczynało się od początku wiele, wiele razy aż ona była zadowolona.
                  Tak więc naturalne zdjęcie musi budzić skojarzenie bezpośrednie z naturalnością, ale musi być poprawione tak by nie rzucało się w oczy a zarazem powodowało uczucie przyjemności patrzenia. To sztuka, której już dziś chyba się nie uczy nikogo bo aparaty same robią zdjęcia i każdy jest domorosłym mistrzem retuszu wg własnego widzi mi się.
    • kolumna7 HM Gold, źle dobrany rozmiar:( 16.06.12, 19:31
      Witam serdecznie. Właśnie dostałam paczkę z HM Gold, ale kompletnie nie trafiłam z rozmiarem. Gold jest dość sztywny, już teraz widać, że się nie rozciągnie. Design ma ładny, aczkolwiek jak dla mnie materiał nieco toporny, szczególnie po usztywnianym, ale miękkim effuniaku beżowym.
      W centymetrach: 99/117
      kalkulator wskazuje: 100C/100D
      W sklepie stacjonarnym kupowałam effu Cielak i bra-fitterka dobrała mi rozmiar 90F, po miesiącu odczułam, że wyraźnie się rozszerzył, aż za bardzo, miski też nagle zrobiły się za duże i stanik zaczął latać. Jestem zadowolona z Cielaka i chciałam coś czarnego i cienkiego, więc się skusiłam na Golda. Do tego ładnie wygląda na biuście.
      Golda wzięłam i mniejszy rozmiar i mniejszą miskę - 85F. No i jest drastycznie za mały w obwodzie! Tylko z przedłużką jest dobry, ale nie wygląda na rozciągliwiec. Miska jest w porządku. W co teraz celować? Na pewno szerszy obwód - 90, albo nawet 95 bo chyba jest sztywniejszy niż Cielak, ale jak dobrać miseczkę? W stacjonarnym nie ma Goldów.
      • kolumna7 Re: HM Gold, źle dobrany rozmiar:( 18.06.12, 13:16
        Przekopałam wątki Effuniakowe z notatnikiem w ręku i znalazłam taką wypowiedź: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,130977281,135079394,Re_EFFUNIAK_14.html
        co mi podpowiada, że z zza luźnego jednak trochę Cielakowego 90, w przypadku Golda nie powinnam była zmniejszać obwodu do 85. Należało kupić 95 tak jak autorka cytowanej wypowiedzi.
        Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy w effuniaku miękkim przy braniu szerszego obwodu miskę należy zmniejszać? Na Goldy się czeka ok. 2 tygodni, więc zbyt duża ilość wymian wykluczy sensowność kupowania stanika na lato.
      • effuniak Re: HM Gold, źle dobrany rozmiar:( 19.06.12, 06:12

Cielak 90F = 85FF- z tą samą miską ale ciaśniejszym obwodem
        Miska w 90F "zrobiła się " za luźna bo prawdopodobnie Twoje ciałko uciekło spod obwodu czyli stanik już nie dociąga misek jak na początku do ciała
        ....a nie próbujesz się ciut odchudzać ? ....
        Gold 85F z przedłużką czyli 90E bez przedłużki z taką samą miską
        • kolumna7 Re: HM Gold, źle dobrany rozmiar:( 19.06.12, 14:01
          Pani Ewo, serdecznie dziękuję za odpowiedź.
          Swoją drogą wiem, że cudów nie ma i na odległość i z samego opisu Pani nie oceni, więc poniekąd zawsze jest element ryzyka w zamawianiu konkretnego rozmiaru:)
          Po lekturze różnych effuniakowych wątków podejrzewam, że może bra-fitterka mogła mi polecić lekko za ciasny obwód w Cielaku (zdałam sobie sprawę, że nie miała większych, więc i nie było co przymierzać), a pod wpływem noszenia i ciągłego naciągu Cielak mógł się rozciągnąć stając się początkiem serii źle dobranych rozmiarów. Na prawie 100 pod biustem zdecydowałam się na zamówienie HM Gold 95 i miseczki DD. Trudno, najwyżej będę odsyłać i poczta zarobi.
          Cielaczka bardzo polecam mimo wszystko. Jest dobrej jakości, wygodnym stanikiem, ma bardzo ładny kolor, ładnie kształtuje biust (mam Cielaka PL), nie odznacza się pod bluzkami, może trzeba tylko uważać i nie nosić go do ciemnych ubrań, bo może się zafarbować, ale to częsta przypadłość jasnej bielizny.
          Dopiero wczoraj zauważyłam, że Effuniaki mają na stronie super tabelkę, pewnie więszość ją zna, ale podam linka, jakby się przypadkiem jakaś kolejna podobna do mnie sierota życiowa pogubiła w rozmiarach. Tabelka (uwaga - jest na dole strony, przez to jej wielokrotnie nie zauważyłam) służy przeliczaniu rozmiarów i odpowiada na pytanie jaką brać miseczkę w stosunku do jakiego obwodu, gdy chcemy zwiększyć lub zmniejszyć obwód stanika.
    • czerwona_pomadka Kiedy turkusowy kostium w sklepie? 19.06.12, 17:48
      Wie ktoś? Ten niebieski plunge wygląda bardzo zachęcająco :)
    • andziula_ania strój strapless, bandeu ? 20.06.12, 08:02
      w tym sezonie bardzo modny krój
      czy i u Pani Ewy pojawi się coś w tym roku o takim kroju?
      Najpiękniejsze są te z jakby przełożonym materiałem między piersiami...
      Effuniak ma rewelacyjne bezramiączkowce ale czy podszycie sylikonem nie przeszkadza na plaży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka