Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 16

• nientepaura Pytanie techniczne - czas wysyłki 01.06.14, 10:31
      zrobiłam zamówienie - czas wszystkich dostępnych produktów wynosił 48h. po przejściu do opłacenia wyświetliło się, że towar zostanie wysłany w przeciągu 10dni roboczych. Pewnie, jak to zazwyczaj u Effuniak, zostanie wysłany wcześniej, ale skąd taka rozbieżność?;) zagadka na niedzielę;) ps. fajne promocje na dzień dziecka;)
    • yaga7 S Trapez - pomocy :) 13.06.14, 11:33
      Czy jeżeli w Trapezie 80FF zapinam się na środkową haftkę i stanik jest dobry tylko z wkładkami (bez wkładek jest widocznie za duży), to 75FF będzie dobre czy za małe?

• clarisse PL Orange 70KK 13.06.14, 11:45
      Otóż więc - zamówiłam, bo zakochałam się w jego kolorkach, zestawienie różu i pomarańczu - zupełnie nie moje, ale to taka esencja lata, że aż hej!

A kiedy przyjechał, nie wyglądał aż tak atrakcyjnie, jak na zdjęciach, aż do momentu, kiedy go założyłam. Miałam już naprawdę wiele wiele PL-ek, ale ta pasuje po prostu idealnie i robi mi z biustem coś, co normalnie robi S-ka. Do góry i do przodu - po prostu bomba.

Ramiączka są regulowane na całej dlugości - dla mnie mus-bonus, bo jak nie, to muszę ciachać.

Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu zapięcie jest na dwie haftki i obwód z tyłu dość wąski, co dla bułek naplecnych może być niekorzystne. Ale spokojnie mnie ten obwód udźwignął, więc jest dobrze.

Obwód odczuwam jako relatywnie ścisły. Relatywnie, to znaczy na pewno NIE tak ścisły jak ostatnie S-ki czy SM-ki, ale jakoś ściślejszy niż np. PL Charlie. Jednak nie mierzyłam, wrażenie może być subiektywne, związane z typem materiału, lub po prostu z poziomem spuchnięcia w dniu noszenia biustonosza.

Są wkładki do regulacji asymetrii i chyba pierwszy raz skorzystałam na poważnie - w sensie używam po jednej stronie. :)

Generalnie teraz to mój absolutnie ulubiony plandż - a sądziłam, że już mi PL-ki minęły i że zawsze będę woleć S-ki.
      • maggianna Re: PL Orange 85F 13.06.14, 12:35
        Moim zdaniem biustonosz na zywo wyglada duzo lepiej niz na zdjeciach, jest rewelacyjny, fajne polaczenie kolorow, dokladne wykonanie, koronkowe boki, po prostu cudo. Podoba mi sie tez ze zapiecie jest dwuhaftkowe - stanik wyglada przez to delikatniej a nie ma to (przynajmniej u mnie) zadnego wplywu na uzytkowanie (mam takie zapiecie w PL Wiosenka).

Niestety w moim rozmiarze okazal sie za luzny :-((( Zapielam sie na najciasniejsza haftke ale nadal mialam luz. Effuniaki maja to do siebie ze u mnie w za luznym biustonoszu zaczyna wbijac mi sie mostek, wiec mimo calej urody tego biustonosza, musialam go odeslac.
    • clarisse S Turkusik 70KK 13.06.14, 11:57
      Skusiłam się na niego przede wszystkim ze względu na kolor - to jest po prostu mój kolor na starość, nie ma co do tego wątpliwości. ;)

Wzięłam ten sam rozmiar co S Tęczowe Kfiaty, bo Pani Małgosia obiecała, że wypada luźniejszy.

Faktycznie, S Tęczowe Kfiaty noszę z przedłużką lub na najluźniejszą haftkę, zależnie od dnia, natomiast S Turkusik pasuje mi jak dotąd na najciaśniejszą lub na środkową.

Miskowo nieco przesadziłam, wydaje mi się ciut większy nawet od Tęczowych Kfiatów. Co akurat w moim przypadku nie przeszkadza, bo podlegam sporym wahaniom i potrzebny mi też stanik na dni, kiedy z innych się wylewam. Ma oczywiście wkładki - na razie noszę z wkładkami.

Ramiączka - wizualnie śliczne, niestety regulowane tylko do połowy, więc muszę je sobie skrócić, bo na razie nie mam możliwości manewru.

Za to sprawdził mi się w ważnym boju, a mianowicie miałam go już dwukrotnie pod sukienkami, w których pod pachami widać mi zwykle wyłażące lekko i PL-ki, i S-ki. Nie wiem, czego to zasługa, czy podkrój pod pachami się zmienił, czy zmieniło się moje cialo, czy to kwestia dopasowania - w każdym razie ten oczobijny turkusik mi spod niczego nie wychodził, co wprowadziło mnie w zachwyt, by wyłażącej bielizny nie lubię bardzo a bardzo.

Kokardka jest mniej fuksjowa, a bardziej bordowa dla mojego oka, ale to nic jej nie ujmuje. Żałuję tylko, że nie ma do tego wysokich fig, bo aż się prosi o komplet!
      • maggianna Re: S Turkusik 85F + figi 46 13.06.14, 12:44
        Widze ze mamy z Clarisse podobny gust :-)

Tez zamowilam Turkusa, chociaz obiecywalam sobie ze nie kupie kolejnego usztywnianego stanika bo nosze ostatnio tylko miekkie ale kolor byl obledny i nie moglam sie powstrzymac.

Uwielbiam takie kolory i dobrze w nich wygladam, biustonosz jest intensywnie turkusowy, zarowno miski jak obwod jest z tej samej koronki, miski od srodka biale.
        Rozmiar jak dla mnie standardowy, z wkladkami robi sie za maly, bez wkladek miski rozmiarowo w sam raz, obwod nie za ciasny ale i nie za luzny, nosze zazwyczaj na srodkowa haftke.

Bardzo fajne ramiaczka - ciekawie odszyte, mialam bluzke spod ktorej momentami widac bylo ramiaczka i musialam kolejno wszystkim kolezankom prezentowac biustonosz bo zachwycaly sie ramiaczkami.

Co do majtek - w moim rozmiarze wyszly wysokie figi, siegaja mi do pasa, znacznie ponad pepek, zupelnie inaczej niz na zdjeciach na stronie. Dla mnie zdecydowanie za wysokie, wystawalyby mi kilka centymetrow ze wszystkich ubran, gdybym wiedziala ze sa takie wysokie to bym nie zamowila, ale z drugiej strony biustonosz az sie prosi o majtki do kompletu, nie dobiore nic rownie spektakularnego kolorystycznie.
        Rozmiar 46 (na ok 130 w biodrach) dobry, nie wpijaja sie ani nie sa za luzne.
    • alex331 Re: EFFUNIAK - 16 14.06.14, 15:02

SM Cynamon 75FF na 78/102

Cudowny biustonosz, bardzo wygodny, mostek w sam raz, nic nie ucieka środkiem, ramiączka nie wpijają się w ramiona, kolor w sam raz na moją opalona skórę, dość ciemny, coś jak Toffik, ale ciut inny odcień, jakby ciut żółtego dodano do koloru. Zapinanie na 3, dla mnie idealne, obwód w sam raz, miałam 80, ale był sporo za luźny.
      Do kompletu wysokie figi 40r. na 102 w biodrach niby dobre, ale mam trochę luzu na pupie bo dość płaska jest, może 38 byłyby lepsze.
      Generalnie jestem zakochana w tym staniku, teraz czekam na Szarotkę:)

pozdrawiam Ola

78/102 70G
      • kerima71 Re: EFFUNIAK - 16 14.06.14, 15:22
        alex331 ja też jestem zakochana w cynamonie.Nie opalam się raczej .myślałam ,że będzie za ciemny.Jednak kolor jak dla mnie ok.Mam pieprzyka 75dd .Cynamona wzięłam 70E.Czasem dokładam przedłużkę.Moim musisztomieciem jest Motyl.Niestety lub stety wypadłam dołem z rozmiarówki.
        • alex331 Re: EFFUNIAK - 16 14.06.14, 15:36
          Motyl tez mi się bardzo podoba, ale teraz wymarzyłam sobie coś kwiatowego, przeszukiwałam neta za czymś ładnym, a tu Szarotka się pojawiła.
          Mam generalnie ciemniejszą karnację, opalenizna utrzymuje się cały rok, ale teraz, gdy już złapałam trochę słonka, to Cynamon zlewa mi się idealnie ze skórą.
          Tak w ogóle to się zastanawia, czy nie pozbyć się innych staników na rzecz effuniaków. Jest mi w nich najwygodniej.
      • alex331 dot. SM Cynamon 75FF + wysokie figi r.40 20.06.14, 23:05

• elle-est-la Jaki model na początek : 75 JJ ? 20.06.14, 22:53
      Śledząc wypowiedzi na forum przymierzam się od jakiegoś czasu do zakupu effuniaka. Tylko za cholere nie wiem od jakiego modelu zacząć. Mój rozmiar to 75 JJ. Przy takim rozmiarze najbardziej zależy mi żeby zebrał zgrabnie wszystko do kupy i był wygodny. Mam dość czerwonych ramion (niektóre z Freya) czy wbijających się niemiłosiernie fiszbin (panache cleo albo confetti). Ostatnio najlepszymi/najwygodniejszymi stanikami jakie miałam były elomi. Ramiona ok, fiszbin nie czułam, ale jakoś dziwnie wypychają boczną część jeszcze bardziej na bok. W dodatku są mocno zabudowane i przy ciut większych dekoltach niestety się nie sprawdzają.
      Będę ogromnie wdzięczna za pomoc i jakieś wskazówki. Niestety w mieście w którym mieszkam nie ma żadnego stacjonarnego sklepu ze stanikami większymi od H...
      Pozdrawiam serdecznie.
      • madzioreck Re: Jaki model na początek : 75 JJ ? 23.06.14, 18:37
        Najprościej będzie skorzystać zgodnie z instrukcją z kalkulatora na stronie Ewy Michalak, nic lepszego na odległość się nie wymyśli, a kalkulator dość trafnie wylicza rozmiary. Po ustaleniu rozmiaru na stronie możesz ewentualnie skonsultować wybór konkretnego modelu, bo też jedne są ciaśniejsze, inne luźniejsze.
      • yo_anka Re: Jaki model na początek : 75 JJ ? 11.07.14, 10:50
        Witam biuściastą siostrę! :)
        Mam podobny rozmiar.
        Też nie mogę już patrzeć na fiszbiny Panache i słaby uniesieni Frei
        Tez najlepiej nosi mi się Elomi bo najwygodniejszy, ale niestety efekt pod bluzką daje mizerny
        Dobre efekty natomiast wizulanee masz na pewno gwarantowane w Effuniaku
        Może cię nieco zmartwię ale w tym rozmiarze nic nie jest wygodne, nawet Effuniaki, które i tak sa o niebo wygodniejsze od Panache. Ale coś za coś :)
        A co wolisz?
        Miękkie czy usztywniane?
        Maiłam wiele Effuniaków w tych rozmiarach 70KK-70J, 75JJ-K, 80J-K, itp.
        Kazdy mi się nieco wbija w ramiona, bo mam naprawdę ciężki i wysoko osadzony biust, ale za to jakie cuda z nim robi :D
        Ze sztywnych wszystkie S - tylko wzór wybierz jaki ci sie podoba :) www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_S-piankowy-146.html Charlie jest super, Pieprzyk
        Z miękkich w tych rozmiarach SM www.ewa-michalak.pl/pol_m_Biustonosze_SM-162.html
        osobiście uwielbiam Trefla, Margo i Nanę, czyli Pompidou w beżu
        Teraz czekam na SM Frappe, Burka i Cynamona
        Jakby co możesz zacząć od używanych z naszej Giełdy forum.gazeta.pl/forum/f,72041,Gielda_LB_LMB.html
        A coś już zamówiłaś?
        Jak wrażenia
    • alex331 BM Szarotka 75FF 20.06.14, 23:07
      BM Szarotka 75FF na 78/102

To jest ten stanik w stylu "załóż i zapomnij", zupełnie nie czuję go na sobie, nie muszę poprawiać, nic nie gryzie, obwód idealny, uniesienie idealne. Po prostu ideał.
      Ale tak nie do końca udaje mi się o nim zapomnieć, bo to dla mnie wizualne cudo. Przepiękny jest, jestem nim zachwycona. Jeśli wszystkie Bm-ki są takie, to są moje, tylko muszę sobie kasy uzbierać :)
      • margo13ak BM Szarotka 75FF + figi 44 29.07.14, 16:52
        Właśnie dostałam swój, ten sam rozmiar :D
        Zgadzam się, że stanik jest bardzo ładny. Nie przepadam za połączeniem kolorowego dołu i pastelowej koronki, ale tu wygląda ok. W rzeczywistości ma w kolorystyce więcej czerwieni, niż mi się wydawało, wrażenie przewagi różu dają mu różowe dodatki.
        W moim odczuciu obwód jest odrobinę ciaśniejszy niż standard, ale przypuszczam, że po dłuższej chwili bym się przyzwyczaiła. Miseczki standardowe. I tu muszę pochwalić - mierzyłam BM Bibi beżową i koronka nad szwem bułkowała, tu problem został rozwiązany paskiem podszewki - szew nie dzieli piersi, podszewki nie widać (kończy się niżej, niż koronka), a koronka się dopasowuje i wszystko gra :-) Przy czym nie ma żadnego szwu na wykończeniu podszewki, więc miseczka nie jest zamknięta od góry, podszewka też jest elastyczna. Koronka jest mięciutka i niedrapiąca, ramiączka ze szlaczkiem na środku, wygodne. Zapięcie 3x3. Dopasowanie jest w porządku, profil mi się podoba. Jedyny problem, to zmarszczka na mniejszej piersi przy ramiączku, widocznie te pół rozmiaru mniej robi różnicę...
        Figi są DUŻE. Szerokie, ale i wysokie. Na górnym brzegu wykończone tiulową falbanką, owszem uroczą, ale podwyższającą je optycznie, no i nie mającą odpowiednika w staniku. Coś pomiędzy zwykłymi figami a wysokimi.
        Stanik, mimo prawie idealnego dopasowania, nie zostaje ze mną, mając do wyboru Szarotkę i SM Bambino w podobnej tonacji kolorystycznej, zostawiam Bambino :-)
        No i skoro BM na mnie pasuje, zamawiam Aqua :D
        • effuniak S Diament 01.08.14, 10:39
          S Diament - ostatnia nowość tego lata :)

Elegancki, minimalistyczny biustonosz z wyższym mostkiem w bestselerowym kroju S z trzema kompletami ramiączek w tym, z tak cenionymi przez Klientki poszerzanymi, wyściełanymi miękką pianką :)

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_S-Diament--582_3.jpg

cena 179zł

Zapraszam
          Ewa Michalak
          • effuniak Urlop 15.08 - 3.09 2014 01.08.14, 10:41

informujemy, że w dniach 15 sierpnia - 3 września firma będzie na zasłużonym wypoczynku

W tych dniach nie będą realizowane wysyłki

Zwroty /wymiany będą rozpatrywane po przerwie urlopowej, jednocześnie informuję,

że wysyłki realizowane od 2 sierpnia będą miały przedłużony termin na dokonanie zwrotu/wymiany aż do 8 września

W czasie trwania urlopu ewentualne paczki zwrotne BĘDĄ odbierane.

Za wszelkie niedogodności - przepraszamy

Ewa Michalak
          • maggianna Re: S Diament 01.08.14, 16:21
            Jak to ostatnia nowosc?!?! To fatalna wiadomosc :-(
            Marzy mi sie czerwony biustonosz i za kazdym razem jak pojawia sie nowosc to mam nadzieje ze to czerwona SMka ktora byla na zdjeciach na fejsie:
            www.facebook.com/photo.php?fbid=722330677800778&set=pcb.722330751134104&type=1&theater
            Obiecalam sobie ze nie bede kupowac nowych biustonoszy bo do biustonoszowego szczescia brakuje mi tylko czerwonego Effuniaka...
            • pierwszalitera Re: S Diament 01.08.14, 22:28
              maggianna napisała:

> Jak to ostatnia nowosc?!?! To fatalna wiadomosc :-(

Dla mnie też. Liczyłam po cichu na jakąś jasną albo kolorową mgiełkę. Hafty są fajne, ale robią mi często kalafiory. Najchętniej nosiłabym więc na okrągło Nanę, niestety ze względu na czarne elementy nie zawsze jest to możliwe. Ale kupiłam wczoraj fajne szorty w wyprzedaży za 1 euro w kolorze różyczek na Cukiereczku, może więc zamówię sobie tego HM-do kompletu. Cukierczek w sklepowym komplecie (figi/stringi) jest mi zbyt... cukierkowy. ;-)
              • maggianna Re: S Diament 02.08.14, 11:57
                Mgiełka bardzo chetnie - gładka i najlepiej czerwona (ale nie malinowa) i jednokolorowa, w sumie gdyby była jednolita mgiełka w jakimś soczystym letnim kolorze to tez bym kupiła. Mogłabym nosić tylko miękkie Effuniaki ale pod cienkie letnie bluzki niestety czasem musze zakładać usztywniane bo efekt kalafiora tez mi przeszkadza.

Tez rozważam Cukiereczka na pocieszenie :-)
    • mania_aniam stroje kąpielowe 2014? 21.06.14, 13:17
      Dziewczyny wiemy coś o terminie (lub czy w ogóle będą) pojawienia się strojów kąpielowych u Effuniak? Lato właśnie dziś się zaczyna:-)
    • metia Wysokość mostka w SM-kach w rozmiarze ok. 100DD 22.06.14, 11:32
      Wiem, że wszystko jest odpowiednio dobrane do rozmiaru, ale potrzebuję znać dokładniejszy wymiar. Szukam stanika dla babci, odpowiednio zabudowanego, ale z niskim mostkiem. Tradycyjne balkonetki mają ok. 9-10cm w tych okolicach rozmiarowych, a ja nam potrzeba ok. 5cm. Zwykły plunge odpada, bo stanik ma być miękki.
      Pomoże ktoś?
      • kryklu Re: Wysokość mostka w SM-kach w rozmiarze ok. 100 22.06.14, 15:22
        Noszę SM-ki w rozmiarze 80G. W przeliczeniu jest to taka sama miska jak w 100DD. W moim rozmiarze mostek ma wysokość 8 cm. Może w rozmiarze 100DD fiszbiny są szersze, łuk fiszbiny niższy, a więc i mostek niższy?
        Może wyślij to pytanie do sklepu?
    • margo13ak Summer Time 75FF + figi 44 04.07.14, 13:48
      Wizualne cudo. Rzeczywiście kolorystycznie ciepły, toffi-pomarańczowy, haft uroczy, dość jasny, lekko błyszczący. Niestety, jest to kolejna SM-ka, z którą się nie dogadałam... :(
      Obwód dość szeroki, stabilny, wygodny, dość ścisły, ale nie na tyle, żebym musiała brać szerszy. Trzyhaftkowe, czterorzędowe zapięcie. Dość wąskie jak na rozmiar (17mm) ramiączka, z ozdobnym szlakiem pętelkowym w środkowej części, trzymają, ale wolę gładkie i nieco szersze. Dość długie - dla mnie to plus, przynajmniej mam co regulować (zdarzało się ostatnio, że były za krótkie w niektórych modelach), regulują się dość ciężko, na całej długości.
      Niestety, układa się nieco inaczej, niż posiadane przeze mnie SM-ki - głównie chodzi o profil. Jest jakby spłaszczony od dołu, z boku patrząc mój biust jest trójkątny z lekko wyokrąglonym szczytem. Aż przymierzyłam moje inne SM-ki, tam jest ładniej - dół jest w nich lekko zaokrąglony, choć podniesiony, naturalny. Mam też wrażenie, że Summer jest pojemnościowo ciut większy od standardu, tak o 1/4 do 1/3 miski (porównuję do Burka, Beżyka i Cynamona). W efekcie na mniejszej piersi wygląda... cóż, źle, jakby pierś wpadła w za dużą miskę, krawędź przy mostku odstaje, siateczka jest dość sztywna więc marszczy się w środkowej części miseczki - na większej pojemnościowo jest idealnie, więc rozmiar mniej nie rozwiąże problemu, niestety. Nieco mnie to zdziwiło, przyłożyłam go więc do Burka i Cynamona 75FF - otóż Summer ma ciutkę dłuższe fiszbiny/dłuższe kanaliki/wyższą miskę. Minimalnie (ok. 1cm na długości fiszbiny), ale wystarczyło, żebym wpadła w dziurę rozmiarową :(
      Figi też ładne, dopasowane kolorystycznie i stylem, wypadają dość duże, mogłabym spokojnie na moje 110 w biodrach wziąć 42, bo 44 jest luźne z tyłu, zwłaszcza na dolnym wykończeniu.
      Ogólnie przy cenie za komplet 218zł - no, niestety, nie pogodzę się z tym profilem, za taką kwotę chciałabym perfekcyjnego dopasowania. Nie wykluczam, że to taki egzeplarz, albo kwestia mojego dość wymagającego przy miękkusach biustu - ogólnie mój pech, bo urody Summer Time odmówić nie można :(
      • effuniak SM Miękki Bambino 05.07.14, 11:20
        https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_SM-Miekki-Bambino-569_1.jpg

SM Miękki Bambino
        cena 149 zł

Zapraszam
        Ewa Michalak
      • ptasia Re: Summer Time 70E 09.07.14, 21:37
        Mam Summer Time w standardowym Effurozmiarze 70E i w moim odczuciu wypada właśnie standardowo: i obwód (ścisły, w sensie, że jak brytyjskie 65, ale normalny dla marki) i miski. Całość b. wygodna. Haft na tych ostatnich bardzo mi się podoba, herbaciane róże :). Połączenie z obwodem może być kontrowersyjne, ale nie przeszkadza mi. Chyba najmniej podobają mi się ramiączka - i nie pogniewałabym się o grubsze, i miałam b. duży problem z wyregulowaniem - dowiedziałam się od sklepu, że klientki prosiły o ściślejsze regulatory, i stąd tak jest. Też mam wrażenie, że są dłuższe. Aha, dołu nie brałam, bo miałam stare wysokie majtki od "starych" Karmelków. Widzę minimalną różnicę odcienia, ale nie wiem, czy to nie kwestia prania.
        Natomiast co do kształtowania: @Margo13ak, taki kształt jak opisałaś, to mnie kojarzy się z jakąś pomarańczą w szklance, czyli ze zbyt płytką miską/niekompatybilną z kształtem... U siebie widzę, że SM-ki ciut inaczej kształtują w zależności od materiału, tj. Burek jest chyba najdelikatniejszy i efekt jest najbardziej "luźnonaturalny", choć okrągły, a w najsztywniejszej Nanie najbardziej widać zadarte noski. Summer jest gdzieś pośrodku. Chyba najgorzej profil wypada w Cynamonie, tj. jest ciut przypłaszczony.
        PS. Korzystając z okazji chciałam podziękować obsłudze sklepu za sprawne załatwienie sprawy stringów do Bibi i nie tylko :*
        • margo13ak Re: Summer Time 70E 10.07.14, 12:23
          A widzisz... Mam Burka, Cynamona, Beżyka (75FF), Trefla (75F) i Nanę 80F. Pierwsze trzy leżą ładnie, żadnego spłaszczenia od dołu, lekko okrągły, podniesiony profil z lekkim "noskiem". Trefl ok, choć bywa przymały, Nana rzeczywiście leciutko płaszczy, ale nadal efekt jest dla mnie do przyjęcia, mniejsza pierś leży gorzej, ale krawędź nie odstaje, miska się nie marszczy od góry, efektu sprasowanego trójkąta brak. A w Summer Time - tragedia. Nieco inaczej, niż miałam w Boginii, tam poza efektem trójkąta były jeszcze schody :( Nie mam pojęcia, od czego to zależy - od krojczyni, szwaczki, materiału, biustu... pewnie od wszystkich ww. :( Czyli mam pecha, niestety i loterią jest, co będzie pasowało. Nie da się też ukryć, że od stanika za 159zł będę wymagać więcej, niż od Avy za 67zł, również marka dała się poznać jako taka, od której można wymagać perfekcji, bo konstrukcja jest wyjątkowa. Nie da się też ukryć, że dla mnie osobiście nieco zniechęcająca jest tendencja do odchodzenia firmy od krojów mnie osobiście pasujących - HP, HM, starego kroju PL. CH i CHP - niekompatybilne, nowe PL - niekompatybilne, S i SM to przy moim biuście loteria, BM testuję, na razie z niepowodzeniem (Beżowa Perła). W efekcie mimo sympatii dla firmy, coraz mniej mogę dopasować dla siebie i "popierać portfelem". Nie mam czego... i z zazdrością patrzę na te śliczne, dopasowane CHP i PL :( Ceny i nieprzewidywalność skutecznie zniechęcają mnie do zamówień indywidualnych. Jeśli więc moja recenzja zawiera nutkę goryczy - to właśnie dlatego ;-) I nie wykluczam, że większość kupujących Summer Time będzie zadowolona - czego im życzę, bo stanik jest śliczny :-)
          • effuniak Cukiereczki :) 11.07.14, 09:50
            SM Cukiereczek
            https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_SM-Cukiereczek-577_1.jpg

cena - 149zł

HM Cukiereczek
            https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_HM-Cukiereczek-574_1.jpg

cena - 149zł

Zapraszam
            Ewa Michalak
    • margo13ak SM Miękki Bambino 75FF + 44 figi 29.07.14, 16:29
      Cóż mówić, wreszcie SM bez wpadki z profilem, kształtuje jak prawidłowy SM, obwód standardowy, ramiączka dość długie - dla mnie dobrze, bo zostaje mi luz na regulację, miseczki standardowe, całość wygodna, nie obgryza :-)
      Połączenie obwodu w kropeczki i ekstremalnie przejrzystej różowej siatki jest na pierwszy rzut oka lekko szokujące, ale mnie się to podoba, haft na miseczkach jest moim zdaniem naprawdę ładny, całość taka inna, że aż fajna ;-) Może dziwna jestem :P
      Nie obeszło się jednak bez kropli dziegciu - ramiączka, mimo, że wygodne, to są lekko niedobrane kolorystycznie :( Otóż są... różowo-beżowe, jaśniutki róż w stronę łososiowego. Nie rzuca się to w oczy, ale jednak jest poza resztą kolorystyki stanika, przy zdecydowanym, słodkim różu siateczki wyglądają jak cieliste :(
      Figi standardowe, to zresztą figi od S Bambino, który mnie nie zachwycił, więc pasują tylko teoretycznie (panel z tyłu jest z szarej gładkiej siateczki, do SM ni przypiął, ni przyłatał) - zapewne poproszę sklep o dosłanie albo pomponików, albo kokardy, to sobie ujednolicę komplet, teraz mam na jednym pomponiki, a na drugim kokardę.
      Stanik zostaje, ale zdecydowanie zaczynam mieć dość beżu/różu (Burek, Beżyk, Cynamon), rozumiem, że jest lato (wiwat miękkusy!), ale pastele nie muszą być różowe, beżowe, białe... Zamawiam Aqua ;-)
    • yaga7 SM Frappe / Wróżka / Burek 01.08.14, 11:36
      Wszystkie 80F na 78/102.

Największą ochotę miałam na czarną Wróżkę, bo naprawdę brakuje mi czarnych staników. Ale z tego wszystkiego leży najgorzej. Jakby trochę bułkowała, a większa byłaby za duża, bo była za duża jak miałam 104/105 w biuście, więc teraz tym bardziej. Nie wiem, czy to kwestia sztywnej koronki, czy co...

Zamówiłam Burka, bo stary się zrobił za duży, ale mam wrażenie, że ten nowy Burek jest inny. Po pierwsze, nie jestem pewna, czy nie zmieniono ramiączek, bo te nowe są nawet dla mnie za jasne względem reszty, a nie jestem jakąś fanatyczką dopasowania wszystkich elementów stanika. No i stary jakoś ładniej zaokrąglał, ten leży po prostu poprawnie.

Zamówiłam Frappe z ciekawości i okazał się być strzałem w dziesiątkę. Nie wiem, na czym polega róznica, czy to kwestia materiałów, czy co, ale leży najlepiej. Wydaje mi się, że jest trochę wyżej zabudowany, dzięki czemu nic nie bułkuje, a robi piękne kulki.

Bardzo chętnie przygarnęłabym inny model, który dawałby taki sam efekt - czy któraś z Was zaobserwowała, że Frappe jest jakiś inny? Lepszy?

Aha, mam też stringi do Frappe w 42 i wydaje mi się, że wychodzą dość spore.

Aha numer dwa, mam też w tym samym rozmiarze Nanę, która wychodzi najmniejsza z tych wszystkich SM, i Motyla. Ale Frappe leży znacznie lepiej.
      • ja-minka SM Frappe , Cynamon, BM Migdały 01.08.14, 15:32
        Każdy w rozmiarze 80FF. Moje wymiary 78/84 /105.
        Najściślejszy jest Cynamon, Frappe ma najluźniejszy obwód.

Najlepsze Niebieskie Migdały, to chyba najlepiej dopasowany
        stanik jaki wiałam(może z wyjątkiem Charlotte Fauve 34G).
        Ładnie zaokrągla, nigdzie się nie załamuje. Pomysł z koronką
        na asymetrię dla mnie super, a mam różnicę około 1/2 miski.
        W balkonetkach Cleo i Freya ramiączko ciągnie miskę i robi mi się
        takie nieładne wgłębienie z boku na większej piersi. W BM jest
        to nie widoczne. Obwód jest komfortowy. Stanik może nie jest
        przecudnej urody, ale miło mnie zaskoczył, wygląda ładnie, taki
        delikatny.

Frappe dla mnie najładniejszy, ale coś jest nie tak. Piersi są mało
        uniesione, podtrzymanie dość słabe. Pod bluzką wygląda tak sobie,
        tylko dekolt robi niezły.Nie wiem w czym problem, że górna koronka
        albo powiewa, albo przy podciągniętych ramiączkach spłaszcza. Ramiączka
        muszę skracać maksymalnie i wtedy łączenie między szelką a miską mocno
        się marszczy i nie przylega do ciała.

W Cynamonie dekolt jest super. Miski wyglądają na dobre, kształt ładny
        ale tu jest coś nie tak z obwodem. Marszczy się od końca fiszbiny pod pachą, te
        fałdy biegną ukośnie w dół w stronę pleców. Problem znika jak przytrzymam
        palcami po 1 cm materiału na misce i obwodzie przy fiszbinie. W nim też mam
        tą lukę nad piersiami

Nie wiem czy SM na mnie nie pasują, cz zły rozmiar. W Cynamonie nie
        mogę mieć mniejszego obwodu, bo mnie udusi. Zostaną Migdały. Jednak
        nie wiem co zrobić z Cynamonem, może ten obwód się dopasuje.
        Potrzebuję więcej niż jednego nowego stanika,bo ostatni normalny kupiłam
        4 lata temu przed ciążą.

• nientepaura SM SummerTime 65f + 36 08.08.14, 20:47
      no i mam. wrażenia - hmm - mieszane. na żywo jest śliczny, to fakt. ale:

1. to najluźniejsza 65-ka, jaką mierzyłam (nie licząc używanego cielusia), zapinam się od razu na środkową haftkę
      2. ma bardzo długie ramiączka i ścisłe regulatory - trudno ramiączka wyregulować - być może ramiączka regulowane do połowy byłyby lepsze. teraz mam prawie maksymalnie ściągnięte, no ale ja mam wysoko osadzony biust i jestem niska
      3. miska głębsza o ca 1/3 niż inne SM (porównanie do Cynamona i Trefla)
      4. gatki standardowe

jestem teraz w dołku wagowym, więc mogę nie być obiektywna, co do wielkości - pomierzę jeszcze na spokojnie (mam sporo czasu, bo effu-urlop) i podejmę decyzję, czy zostaje. 60tki nie zamówię, bo nie wiem, jak z miską, no i bezzwrotnie ;/
      • nientepaura Re: SM SummerTime 65f + 36 11.08.14, 16:03
        wrażenia z noszenia: ramiączka bardzo wygodne, miska się wypełniła, a podejrzewam, że haft po praniu zmięknie i się dopasuje całkowicie ;) wygodniczek, nawet bardziej niż trefl i cynamon, a nie sądziłam, że to możliwe;)
    • rudaa26 S Diament 70K 12.08.14, 08:38
      Właściwie mogę wyrazić same superlatywy o tym biustonoszu. Niezwykle unosi i zbiera biust. Super wykonanie. Może ciut bardziej ścisły niż moje inne Effuniaki. Ogólnie wielki zachwyt tylko jest jeden minus. Na razie miałam go na sobie raz i podczas tego czasu (ok 10h) trzy raz odpięło mi się ramiączko: raz z przodu dwa razy z tyłu. Nie wiem czy wynika to z faktu że to duży rozmiar i biust ciężki czy wszystkie tak będą mieć:/
    • agam86 Re: EFFUNIAK - 16 09.09.14, 21:59
      BM Szarotka 75E
      Kupilam mamie na biust po wielu przejściach zgodnie z wynikami z tabelki - obwód troche ją uciska, natomiast miska odstaje od góry tak, że marszczy się koronka. Pod pachą leży dobrze po solidnym wygarnięciu. Jak sądzicie, lepiej w tej sytuacji iść w stronę 80D, czy próbować 75D z przedłuzka? Czy ktos ma doswiadczenia z tym rozmiarem?
      • madzioreck Re: EFFUNIAK - 16 09.09.14, 22:55
        Jeśli koniecznie chcecie wariantu z przedłużką, to 75DD, a nie 75D (to będzą 2 miski mniej), ale ten sam obwód przy mniejszej misce nie tylko będzie bardziej gniótł, ale w dodatku może nie być możliwe porządne wygarniecie spod pachy. Za ciasnego obwodu nie przeskoczysz.
        Ja bym proponowała mniejszą miskę na luźniejszym obwodzie, czyli 80D. Osobiscie uważam, że przedłużka jest po to, aby się poratować, kiedy nam się nagle zrobi za ciasno, utyjemy, albo nie ma możliwości kupić szerszego obwodu, a stanik cud-miód. RTym bardziej, ze effuniaki są znane z tego, ze jaki obwód weźmiesz, w takim zostaniesz, nie ma więc co brać na zapas za ciasnego stanika.
    • cavova Pytanie o kroje - 3D vs PM, SM vs. BM 18.10.14, 14:17
      Witam,
      Pewnie ta informacja gdzieś się przewinęła na forum, ale się do niej nie dokopałam.

Jaka jest różnica pomiędzy krojem SM i BM? SM wg informacji na stronie www.ewa-michalak.pl/Przewodnik-po-fasonach-cinfo-pol-6.html to miękka balkonetka, BM, który tam nie jest wspomniany, to wg opisu przy produktach też miękka balkonetka... Mam jednego SM, lubię, ciekawa jestem, czy BM też będzie podobnie leżał.
      Poza tym zastanawiam się, jak się mają do siebie 3D i MP - wg. opisów oba to usztywniane plunge, dostępne rozmiary też wypadają podobnie. Jeśli chodzi o plunge to nosiłam jedynie modele PL, ale obecnie mieszczę się w rozmiarówkę 3D i PM, chciałabym wypróbować.

Czy to jest po prostu różnica w nazwach, czy są widoczne różnice w kroju, a co za tym idzie w układaniu się biustu - tak jak to ma miejsce w przypadku dostępnych halfcupów?
      • pierwszalitera Re: Pytanie o kroje - 3D vs PM, SM vs. BM 18.10.14, 15:16
        SM, to miękka balkonetka, BM, to też balkonetka, ale nieco wyżej zabudowana, dla biustów bardziej problematycznych, albo takich, które lubią wyższe zabudowanie. BM ma chyba nieco wyższy mostek.

3D przeznaczony jest dla biustów mniejszych. Znaczy albo pasujesz w rozmiarówkę S, albo 3D, zdaje się, że te grupy rozmiarowe się nie przecinają. 3D jest więc odpowiednikiem S dla mniejszych biustów i przez to stanik 3D jest niżej zabudowany niż S, dopasowany do wymagań mniejszych biustów po prostu. Praktycznie 3D na małych biustach przypomina bardzo krój PL, czyli 3D jest w zasadzie też plungem. Różnica do PL jest taka, że PL, czyli typowy plunge (usztywniany) z niskim mostkiem, szyty jest także w większych rozmiarach.
        Kroje bez M na końcu (S, 3D, PL), to kroje usztywniane, z M (SM, 3DM), to ten sam fason, ale miękki.

CH/CHP to usztywniane half cupy. HM jest miękkim half cupem.
        A MP to nie wiem. Istnieje w ogóle taki krój? Jakiś nowy?
        • cavova Re: Pytanie o kroje - 3D vs PM, SM vs. BM 18.10.14, 19:34
          Dzięki :)
          MP - mały plunge. Co sugeruje, że jest to plunge dla mniejszych biustów - podobnie jak 3D. Również jest usztywniany. Stąd się zastanawiam, na czym polega różnica.
          W sklepie są teraz dwa takie modele, ten, już od jakiegoś czasu: www.ewa-michalak.pl/product-pol-387-MP-Truskawki-z-malinami.html i Kleksik, który się dzisiaj pojawił.
          • pierwszalitera Re: Pytanie o kroje - 3D vs PM, SM vs. BM 18.10.14, 20:14
            cavova napisała:

> Dzięki :)
            > MP - mały plunge. Co sugeruje, że jest to plunge dla mniejszych biustów - podob
            > nie jak 3D. Również jest usztywniany. Stąd się zastanawiam, na czym polega różn
            > ica.

Faktycznie, mały plunge. Różnica polega na tym, że na mniejsze biusty kroje są zwykle bardziej wycięte. Te dla większych biustów mają wyższe mostki, szersze ramiączka i wyżej zabudowaną miskę.
            Zwykle jednak twój rozmiar decyduje o tym, jaki krój możesz nosić, wystarczy sprawdzić rozmiarówkę przy danym modelu, MP jest na przykład do rozmiaru 65FF, a S zaczyna się od rozmiaru 65F, więc tylko rozmiary graniczne, tutaj F-FF, mają wybór, ale to przecinanie się rozmiarów chyba nie jest regułą i nie przy każdym obwodzie.

• cavova Re: Pytanie o kroje - 3D vs PM, SM vs. BM 18.10.14, 23:02
              Zdaję sobię sprawę z różnic w zabudowaniu, szerokości ramiączek itp... Choć wydaje mi się, że w effuniaku to bardziej zależy od rozmiaru niż kroju.
              Zauważyłam też - mając wszystkie możliwe wersje effuniakowych halfów - jak różnie kształtują biust. Stąd jestem ciekawa, jak te różnice wyglądają w przypadku plandży.
              Zastanawiam się, czym się różnią te dwa kroje - 3D i MP. Oba usztywniane, oba na mniejsze biusty, oba plunge. MP jest chyba o miskę wyżej produkowany - w obwodzie 70 jest do F, 3D - do E.
    • alex331 Wysokość mostka w kroju S roz 75FF 18.10.14, 18:53
      Czy mogłabym prosić którąś z właścicielek kroju S w rozmiarze 75FF o zmierzenie wysokości mostka? Byłabym bardzo wdzięczna:))
      • metia Re: Wysokość mostka w kroju S roz 75FF 18.10.14, 19:32
        Moja S Czekolada ma 6cm.
        • alex331 Re: Wysokość mostka w kroju S roz 75FF 18.10.14, 21:11
          Dziękuję:)
          To dokładnie tyle samo co mój SM Cynamon. A czy masz może porównanie w tych krojach miseczek. Cynamona mam 75FF i leży idealnie, a ostatnio kupiony Marcepan(fakt, to inny krój) w tym samym rozmiarze, jest już ciut za mały. Może to kwestia sztywności miseczek. Sama nie wiem:)
    • effuniak sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 10:13
      Ponieważ nie wszystkie z Was używają FB wiec pozwolę sobie pokazać tutaj mój pomysł na międzypokoleniową sesję jakiej sie ostatnio dopuściłam ;)
      Na zdjęciach jest Babcia, Mama i Córka

https://www.ewa-michalak.pl/pol_pl_3D-Nostalgia--606_1.jpg

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10406781_808194729223421_6322836178740470306_n.jpg?oh=cff0d695bd14c106472b8521a50d34f3&oe=54F7E4E9

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10300780_808194805890080_2794041753090882551_n.jpg?oh=3b4f564ca32ff0fbaccf708aaea01643&oe=54AC5A3F&__gda__=1420810581_2746332d3848d59a661295cdd8c61b4e

https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10001545_862631370437374_56197254525249753_n.jpg?oh=cbc4f463f9f73e890993b7cd139a4711&oe=54F7609B

Uważam, że to dobry pomysł a Wy ?
      • pierwszalitera Re: sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 11:27
        Bardzo ładnie. Gratulacje za odwagę dla wszystkich pań, od producentki do modelek. Dla mnie tym bardziej super, bo to moja kategoria biustowa. Poproszę tylko jeszcze o podanie effuniakowych rozmiarów tych nowych modelek.
        I o miękkie staniki szyte na te modelki, bo na BM chyba się nie łapią. ;-)
        • maggianna Re: sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 17:03
          Sesja świetna, modelki rewelacyjne. Gratulacje!
          I przyłączam sie do Pierwszejlitery - tez proszę o miękkie staniki :-)
        • azmika88 Re: sesja międzypkoleniowa :) 10.11.14, 13:55
          Super sesja, Pani Ewa naprawdę się stara i dba o wszystkie klientki. Chcę uzbierać pieniądze i pojechać do sklepu firmowego po kilka modeli. Tylko mam małe pytanie: czy w sklepie firmowym Pani Ewa obsługuje osobiście? Na tym by mi bardzo zależało.
          • effuniak Re: sesja międzypkoleniowa :) 11.11.14, 23:28
            Tak, albo moja Siostra ... jesteśmy prawie jednakowe ;D ... ale jakby co - możemy się umówić bym na 100% była :)
            • yo_anka Re: sesja międzypkoleniowa :) 12.11.14, 11:33
              W soboty sklep stacjonarny macie nieczynny?
              Bo wybrałabym się ze starym na boat show do Łodzi...
      • onion68 Re: sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 12:24
        Świetny pomysł i wykonanie, gratuluję.
      • urkye Re: sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 13:53
        Świetny pomysł, panie wyglądają rewelacyjnie :)
      • anika772 Re: sesja międzypkoleniowa :) 26.10.14, 19:49
        Świetna fotka i takież kobiety! Ile radości i energii:-)
        Ąż sobie zakup poczyniłam, z tym, że nie nostalgiczny, a nudny czarny i cielisty:-)
      • pinupgirl_dg Re: sesja międzypkoleniowa :) 27.10.14, 15:09
        Bardzo fajna sesja, gratuluję.
      • yo_anka Re: sesja międzypkoleniowa :) 29.10.14, 09:27
        SUPER!
        Ewo! - Kocham cie za to! :)
        Jakie piękne i kobiece modelki!
        Piękne i naturalne.
        Tak właśnie powinny wyglądać zdjęcia katalogowe, może wtedy kobiety nie miałyby tylu kompleksów :)
        BRAVO!!!!
    • pierwszalitera Effuniaczku drogi ;-) 28.10.14, 20:53
      Każda Twoja nowa kolekcja jest śliczna, już nawet tandety i kiczu zarzucić Ci nie mogę. ;-) Ale 90 procent to staniki usztywniane, absolutnie nie mój wybór. W porządku, założę się, że istnieje cała masa chętnych klientek. Dlaczego jednak wprowadzając w końcu miękkuska po raz kolejny musi to być stanik czarny? Po diabła mi kolejny czarny stanik? Ostatnio kupiłam nawet HM Cukiereczka, nie dlatego, że kolor mi się podobał, nie lubię nawet różowego, ale postanowiłam kupować każdego effuniakowego miękkuska w kolorze innym niż czarnym i białym. Jestem niepocieszona, że z moim rozmiarem nie łapię się na BM i SM, przynajmniej beżowych bym sobie kupiła, ale czemu w mniejszych rozmiarach tak trudno o coś innego niż czerń? No śliczny ten HM Sekret Wiktorii, podobnie jak 3DM Guzik, ale czarnych staników mam pełną szafę. Pojawi się jeszcze w tym roku coś nowego miękkiego w innym kolorze w kroju HM albo 3DM? Już nawet czerwony bym kupiła, ale bez czarnego plizzzz. :-)
      • maggianna Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 20:56
        Przyłączam sie do pytania i prośby o miękkie kolorowe biustonosze. Na mnie co prawda swietnie lezą wszystkie miękkie kroje ale mam juz wystarczajaco bazowki, mimo ze krój BM jest dla mnie ciut zbyt zabudowany to nawet zaczęłam rozważać zamowienie Aqua bo to odmiana od czarnych i cielistych.

Ze względu na krój zamówiłam nowego HM ale bez entuzjazmu - mimo ze piękny to niestety czarny :-(

Czerwony kupiłaby z wielka chęcią, nadal boleje ze czerwony miekkus który pojawił sie w zapowiedziach na FB nie został wprowadzony do sprzedaży.
        • pierwszalitera Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 21:15
          maggianna napisała:

> Czerwony kupiłaby z wielka chęcią, nadal boleje ze czerwony miekkus który pojaw
          > ił sie w zapowiedziach na FB nie został wprowadzony do sprzedaży.

O tak, to był zdaje się taki ognisto- czerwony? Ale ja nie straciłam całkiem nadziei, bo ten Millie ala Sekret Wiktorii też już widziałam jakiś czas temu w zapowiedziach. Wtedy bardzo go chciałam, ale to było przed Margot, Naną, Czarną Mgiełką, Wróżką, Treflem i Guzikiem. One wszystkie są takie same - czarne.
          • maggianna Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 21:30
            Tak dokładnie, czerwony i nie mgiełka tylko koronkowy jak Wróżka. I bez kolorowych wzorów czy przeszyc w innym kolorze, cały w jednym kolorze i nadal nie tracę nadziei ze sie pojawi.
            Rozumiem ze bazowka sprzedaje sie dużo lepiej ale skoro nowy HM jest w zasadzie szyty na zamowienie to moze i kolorowe by sie dało - chetnie kupowałalabyn tylko miękkie Effuniaki w kolekejnych kolorach :-)

• pierwszalitera Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 21:50
              maggianna napisała:

> Rozumiem ze bazowka sprzedaje sie dużo lepiej

Śmiem wątpić, że kolejny czarny stanik dobrze się sprzeda. Ciągle mam bowiem wybór mojego rozmiaru w prawie każdym chyba modelu. Natomiast te nieliczne kolorowe bardo szybko się sprzedały. Cukiereczek pewnie nie, bo to model albo dla koneserek ceniących sobie szczególne i niepraktyczne połączenie beżu z wściekłym różem, albo desperatek wdzięcznych za każdy miękki effuniakowy stanik. ;-) Ja należę wprawdzie do desperatek, ale po pewnym czasie to połączenie kolorystyczne też zaczęło mi się podobać. Ale możliwość indywidualnego zamówienia kolorowego stanika też by mi się podobała.
              • kis-moho Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 22:13
                Pamiętam, że Ewa kiedyś pisała, że nowe kolory to też zmiana nici. I że to spory wysiłek, i dlatego średnio by się opłacały kolory na zamówienie, w sensie pojedyncze sztuki.
                Aczkolwiek przyznam, że pomysł zacny.
                • pierwszalitera Re: Effuniaczku drogi ;-) 29.10.14, 22:36
                  kis-moho napisała:

> Pamiętam, że Ewa kiedyś pisała, że nowe kolory to też zmiana nici. I że to spor
                  > y wysiłek, i dlatego średnio by się opłacały kolory na zamówienie, w sensie poj
                  > edyncze sztuki.

Ok, zgoda, ale może wtedy jakoś lepiej koordynować kolory staników usztywnianych z miękkimi? Przecież te sztywne też nie są tylko czarne. No i od biedy mogłoby być łączenie czarnego z kolorami, coś jak Nana i Pompadour w innych odcieniach. Mgiełki w różnych kolorach- cudo! :-)
    • alex331 jaki rozmiar w kroju S? 29.10.14, 08:58
      W BM noszę 75FF, Szarotka jest idealna, natomiast Niebieskie Migdały mogłyby być większe, mam Marcepana CH 75FF i jest ciut za mały, SM Cynamon 75FF jest idealny, Tofik CH 75FF też ciut za mały.
      Chciałabym zakupić Kleksika lub Paris w kroju S i nie wiem czy na 75FF czy raczej na 75G. Mam biust pełny na górze. Wolę otwarte staniki. Możecie mi pomóc?
      • spolaryzowana Re: jaki rozmiar w kroju S? 29.10.14, 15:33
        Większość effuniaków noszę w rozmiarze 75G. Krój BM w tym rozmiarze (mam Niebieskie Migdały i Aqua, zamówiłam też Gwiezdny Pył), dzięki elastycznej koronce, jest idealny zawsze (mój ulubiony!), bez względu na wahania rozmiarowe. Natomiast S-ka (mam Czekoladę i Turkusika) w sytuacjach, kiedy BM jest wciąż dobry, bywa na mnie za mała.
        Jeśli nie możesz zamówić dwóch sąsiednich rozmiarów (tak by było najsensowniej), to spróbuj najpierw raczej 75G.
        • yaga7 Re: jaki rozmiar w kroju S? 29.10.14, 15:39
          Pewnie wszystko zależy od biustu.
          Mam jedną BMkę w 80FF i nie jest za duża, bo ma elastyczną koronkę, natomiast na pewno ma za wąskie fiszbiny, więc jej nie noszę i tak.
          SMki mam w 80F, niektóre bywają w niektóre dni za małe. Skę Czekoladę mam w 80F i pasuje doskonale, nie jest za mała, Skę Trapeza mam 75FF, bo 80F było za luźne.
          Wniosek jeden - trzeba sprawdzać nabiustnie.

Teraz czekam na Skę Kameę, zobaczymy, czy trafiłam z rozmiarem.
          • alex331 Re: jaki rozmiar w kroju S? 31.10.14, 19:14
            Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, jednak zdecydowałam się na BM Gwiezdny Pył, podobają mi się te nowe eski, ale jakoś nie bardzo mogę się przekonać do zakupu usztywnianego biustonosza:))
    • effuniak Re: EFFUNIAK - 16 02.11.14, 12:25
      zapraszam do przeczytania nowej notki w Szufladzie :)
      ewamichalak.blogspot.com/
      • anika772 Re: EFFUNIAK - 16 04.11.14, 10:20
        Świetny wpis, Pani Ewo! Bardzo budujący i oby więcej takich inicjatyw:-)
    • maggianna Babydoll Only for you 05.12.14, 23:48
      W sklepie pojawiły sie czerwone Babydoll - sa urocze ale czy jest szansa na sam miękki biustonosz taki jaki jest w Babydoll?
      Kolor i materiał biustonosza wygląd świetnie, byłby idealny prezent na Święta bo czerwony miękki Effuniaki jest moim marzeniem.
      • pierwszalitera Re: Babydoll Only for you 06.12.14, 01:49
        maggianna napisała:

> W sklepie pojawiły sie czerwone Babydoll - sa urocze ale czy jest szansa na sam
        > miękki biustonosz taki jaki jest w Babydoll?
        > Kolor i materiał biustonosza wygląd świetnie, byłby idealny prezent na Święta b
        > o czerwony miękki Effuniaki jest moim marzeniem.

Muszę przyznać, że regularna cena tej Babydollki mnie powaliła. Na jednorazowy występ jako pomocnica św. Mikołaja zdecydowanie za dużo, a do normalnego noszenia ta halka zupełnie niepraktyczna. Też jestem za biustonoszem. Na Facebooku padło już to pytanie, Effuniak wspominała coś o Walentynkach, więc w lutym. Oby w podobnym odcieniu czerwieni, oby nie róże, maliny i buraczki.
        • maggianna Re: Babydoll Only for you 06.12.14, 10:37
          Kolor i koronka bardzo mi sie podobają wiec chetnie kupiłabym dokładnie ten biustonosz który jest w Babydoll. Koszulki sa na zamowienie, szkoda ze przy okazji nie można kupić samego biustonosza. Jak dla mnie to dobry odcień czerwieni i nie chciałaby innych kolorów lub dodatkowych wzorów czy przeszyc w innym kolorze, prosty jednolity czerwony byłby idealny.
          • pierwszalitera Re: Babydoll Only for you 06.12.14, 12:02
            maggianna napisała:

Jak dla mnie to dobry odcień czerwieni i n
            > ie chciałaby innych kolorów lub dodatkowych wzorów czy przeszyc w innym kolorze
            > , prosty jednolity czerwony byłby idealny.

Czego i sobie życzę. Miejmy nadzieję, że mikołajkowe życzenia mają większą moc rażenia. ;-)
    • alex331 Gwiezdny Pył 75FF + figi 40 06.12.14, 09:17
      Jakoś nie kocham czarnej bielizny, ale ten jest po prostu przepiękny, połączenie czerni z tą połyskującą koronką wygląda genialnie.
      Leży super, nie mam się do czego przyczepić. Obwód bardzo wygodny, ściśliwy ale nie duszący, miseczki prawa idealna, lewa ciut za duża - asymetria.
      Stanik nosi się super, ale figi to koszmar, koronka jest mało elastyczna, nie trzyma się na pupie, jeździ po niej, w dodatku są bardzo krótkie i co chwilę zjeżdżają mi w dół, muszę podciągać, no i ta cienka gumka w ogóle nie trzyma ich na swoim miejscu. Kompletna porażka. Wizualnie piękne i co z tego, nosić się ich nie da. Chcę zaznaczyć, że nie mam jakiegoś wielkiego brzucha, trochę wystający jest i tyle. 59 zł za figi do zdjęcia po 5 minutach to za drogo, następnym razem kupię kolorystycznie dobrane zwykłe, bawełniane.
      • pierwszalitera Re: Gwiezdny Pył 75FF + figi 40 06.12.14, 12:00
        alex331 napisała:

> Stanik nosi się super, ale figi to koszmar,

Nie chcę negować, że te figi są faktycznie do kitu, bo tych nie mam, ale wiem z doświadczenia, że doły często bardzo trudno dobrać. Jeszcze trudniej od staników, bo pupy mają chyba jeszcze większy rozrzut w formach i kształtach. Na mnie effuniakowe figi leżą zawsze dobrze, niektóre nawet doskonale i ostatnie czego bym sobie życzyła, to to by były wyższe. Oczywiście jestem za tym, by każdy znalazł coś dla siebie, ale jak Ewa zmieni jeszcze figi, to się pochlastam, już i tak nie ma wiele w asortymencie firmy dla mnie i strasznie zazdroszczę, że załapujesz się na Gwiezdny Pył. W moim rozmiarze tego stanika nie ma.
        • yaga7 Re: Gwiezdny Pył 75FF + figi 40 06.12.14, 12:02
          Nie chcę Cię martwić, ale wydaje mi się, że zmiana fig już nastąpiła. Jak sobie popatrzysz na nowsze modele typu Prohibicja, Kamea czy coś tam jeszcze, to ja widzę, że te nowe figi są wyższe. Osobiście wolałam te starsze niższe, więc tych nowych nie sprawdzałam. Ale na fejsie było napisane, że modne są teraz wyższe, dlatego są wyższe.
          • pierwszalitera Re: Gwiezdny Pył 75FF + figi 40 06.12.14, 13:50
            yaga7 napisała:

> Nie chcę Cię martwić, ale wydaje mi się, że zmiana fig już nastąpiła. Jak sobie
            > popatrzysz na nowsze modele typu Prohibicja, Kamea czy coś tam jeszcze, to ja
            > widzę, że te nowe figi są wyższe. Osobiście wolałam te starsze niższe, więc tyc
            > h nowych nie sprawdzałam. Ale na fejsie było napisane, że modne są teraz wyższe
            > , dlatego są wyższe.
            >

Dobrze wiedzieć. Nie kupowałam już długo majtek u Effuniaka, bo czarne bawełniane figi do czarnych staników znajdę wszędzie i to taniej. Jedynym nie czarnym stanikiem ostatnio był u mnie Cukiereczek, ale tu też się okazało, że wściekle różowe szorty (dwie pary za 3 euro) pasują lepiej do kompletu. Sportowe szorty dopasowane do kokardek i haftu rozbrajają trochę ten stanikowy kicz. ;-) Przy kolorowym (miękkim) staniku miałabym nowy problem, ale nie będę martwić się na zapas. Możliwe bowiem, że taka sytuacja nie zaistnieje i nie będą miała dylematu.
            • alex331 Re: Gwiezdny Pył 75FF + figi 40 06.12.14, 14:26
              Gdyby do wyboru były wyższe to bez zastanawiania kupiłabym. Mam te niby modelujące od Cynamona i fajnie się noszą, modelują niewiele ale są wygodne.
    • magda_krakow Nie ogarniam nowych "literek" 15.12.14, 00:58
      Help! Moje ukochane effuniaki to wszystko modele CH, CHP (z wyjątkiem jednego PL Onyksa) i uwielbiam to, co one robią z moim biustem. Po dłuższym czasie bez zakupów stanikowych postanowiłam odświeżyć ciut szufladę (wzbogacić raczej), ale pojawiło się tyle nowych "literek" (fasonów w sensie), że nie bardzo wiem, w co celować? Żeby dawało efekt taki (lub choćby zbliżony), jak dawały właśnie CH, CHP? Rozmiarowo jestem w okolicach 65E/F
      Pomożecie coś, rozjaśnicie sytuację? Z góry dzięki! :)
    • margo13ak Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 42 16.12.14, 13:52
      Nie mam ostatnio szczęścia do zakupów Effuniaków :(
      Liczyłam na Kicię, mój obecny rozmiar to 75F, lekko malejący (SM Bambino 75F, S Fresh 75F, S Lolita 75F, S Ivette 75F i S Satine 75F) i Kicia jest za duża... nawet z wkładkami, po kilku ruchach krawędź zaczyna odstawać, piersi "leżą" w miseczkach :( Nie będę ryzykować i liczyć na skurczenie pianki w praniu, wymieniać też nie - wydaje mi się, że wpadłam między rozmiary, i jakoś straciłam do Kici serce :( Chociaż, owszem, jest ciekawa, ten panterkowy materiał jest uroczy. Model bardzo przypomina mi starą Panterkę ;). Figi są wyższe, niż przywykłam, byłyby akceptowalne, gdyby nie przejrzystość z przodu - jakoś mnie krępuje, z tyłu - proszę bardzo, boki, jak najbardziej, ale w tej wersji jednak nie dla mnie.
      Modelująca Halka Koronkowa 42
      Wzięłam rozmiar, jaki pasuje mi w majtkach - i wydaje się w sam raz. Halka jest porządna, ładna i nie za krótka. Mam jednak wątpliwości, czy ją zostawiać... Plusy - zgrabnie modeluje po całości, odejmuje mi 1,5cm w biodrach i 4cm!!! w talii (bo miękka po odchudzeniu...), gładko układa się na plecach, wyrównuje wałeczki nad/pod obwodowe biustonosza. Trzyma się na dole. Minusy - cienkie ramiączka, muszę je układać na biustonoszowych, inaczej się wbijają, nie wiem, czy przy dłuższym użytkowaniu się nie rozciągną, bo żeby uzyskać gładką linię, trzeba je dość mocno podciągnąć. Modelowanie brzucha jest średnie - u mnie nie trzyma jakoś rewelacyjnie, raczej wygładza linię brzucha, niż go spłaszcza - co daje owszem wygodę, ale mam wrażenie, że mogłoby być lepiej. Największy problem mam jednak z dołem z tyłu - mam tyłek wysoki i szeroki, w efekcie majtki halki lekko odcinają mi dół pośladków i zamiast gładkiej, krągłej pupy mam na dole bułeczki - nie jakoś mocno widoczne, ale gładkiej linii na pewno nie ma. Pod pupą halka mi się z tyłu na nogach marszczy. No i trudno w niej zrobić większy krok, ale tego chyba należałoby się spodziewać ;)
      Top Nina 75F
      Pasuje. Trzyma. Płaszczy - czego się spodziewałam. Wygodny. Nie obciera. Profil jest całkiem fajny :)
      Niestety, jeśli ma być do spania, to ma jedną, wielką wadę - materiały, z których jest uszyty. Sztuuuuczne, nieoddychające, a ja do spania preferuję jednak coś miękkiego, najlepiej bawełnę... żeby choć od wewnątrz...

Podsumowując - Kicia wraca, nad halką i topem myślę...
      • yaga7 Re: Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 16.12.14, 13:57
        No to jestem bardzo ciekawa mojej halki, bo zgodnie z fejsową radą Ewy wzięłam 40, skoro ostatnio majtki mam 40. Hmmm.
        Niepokoi mnie to, co piszesz o tych pośladkach. No i to, że nie da się w niej zrobić większego kroku, mam dwie halki Flexees, w których spokojnie mogę chodzić, nie muszę specjalnie robić mniejszych kroczków ani nic.

Hmm, idę jutro na pocztę odebrać to cudo :)
      • ptasia Re: Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 16.12.14, 14:05
        Hm, sztuczny ten topik? Wg opisu na stronie z przodu powinna być "dzianina bieliźniana", z tyłu siatka (ale to widać dokładnie na fotach). Ten front też sztuczny? Planowałam zakup jako top niwelujący duże dekolty i do długich podróży/na weekend/na po nartach, ale widzę, że wymiotło rozmiary (w ogóle wymiotło chyba 3/4 sklepu... o.O).
        • margo13ak Re: Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 16.12.14, 19:49
          No, sztuczny... dzianina to może i jest (splot materiału jest dzianinowy), ale sztywna, nierozciągliwa (rozumiem, forma i potrzymanie), coś jak grubsza, półmatowa halka, dwie warstwy. Wg metki to 84% poliamidu, 8% poliestru i 8% elastanu. Mam obecnie dość wrażliwą skórę (przesuszoną), więc mam wrażenie, że jak się spocę, to będzie drapał :(
          Uprzedzam - odczucie jest subiektywne i uwarunkowane stanem obecnym mojej skóry ;)
          • rudaa26 Re: Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 17.12.14, 09:37
            Moja halka i top przyszły w poniedziałek.
            Top wzięłam 70 J taki rozmiar jak noszę miękkie biustonosze. Niestety delikatnie bułuję i nie wiem czy tak może zostać czy lepiej wymienić na większy. Ogólnie czuję się w nim swobodnie i wygodnie.
            CO do sztuczności materiału to własnie latem może być problem. Ten materiał jest taki delikatnie szeleszczący. Ogromny plus za detale które są urocze.

Odnośnie halki wzięłam rozmiar 38 taki jak noszę w Biubiu. Ciężko wcisnąć przez biodra, ale potem już jakoś idzie:D Faktycznie wygładza wszystkie fałdki bułki itd z boczków i pleców. Natomiast jeśli chodzi o brzuch to szału nie ma. Odstaje jak odstawał, a np. w takich wysokich majtkach korygujących brzuch płaszczy się elegancko:) (A ostatnio coś zaczął mi zbytni wystawać:( ) Nie wiem czy brać większą czy zostawić tę czy całkiem zrezygnować:/
            Musze zrobić zdjęcia i wstawić do galerii tym bardziej że ostatnio obkupiłam się stacjonarnie effuniakowo to się pochwalę
            • ptasia Re: Top Nina, Kicia Szałowa 75F, Modelująca Halka 27.02.15, 20:05
              Top mam i ja: 70E, czyli standardowy rozmiar. Jest nieco miskowo na styk, ale akceptowalnie, jest też b. wygodny, kształt spłaszczony, ale nie jak po przejechaniu walcem. Obwód postrzegam jako potencjalnie rozciągliwy (choć w stanie spoczynku wydaje się tyci), ale ponieważ to ma być top do spania itd., itp. nie będę się czepiać (dodam tylko, że zakładam go przez głowę, bo to zapięcie z przodu... może jestem dziwna, ale mnie to nie przekonuje ;). Na razie użytkowałam do spania. Materiał mi nie przeszkadza, choć faktycznie może jakaś bawełna/bawełnopodobny materiał byłby milszy.
              Zainwestowałam także w Bibi Niebieskie Migdały i ku mojemu zdziwieniu miski pasują (ten sam rozmiar, co SM) i jest niebiańsko wygodny i leciutki, a do tego przyjazny dla asymetrii. Trochę zdziwił mnie kolor, tj. wydaje mi się ciemniejszy niż na zdjęciach sklepowych. Obwód jak na Effuniaki luźniejszy (może nie tak, żebym musiała brać 65, ale w sumie komfortowo mi na 2 haftce, nie jak zazwyczaj 1).
        • nientepaura Re: do Ptasi 16.12.14, 21:24
          w sprawie rozmiarówki p. Ewa pisała na fb, że rozmiary wrócą po nowym roku;) też się nań czaję
          • ptasia Re: do Ptasi 16.12.14, 22:40
            Dzięki, ciekawe, czy zdąży się pojawić i dotrzeć przed wyjazdem, na którym by mi się przydał... no nic, zobaczymy, bo niezależnie od uwag ^^ pewnie bym spróbowała. Ciekawe też, co z koszulką nocną?
            • nientepaura Re: do Ptasi 17.12.14, 10:48
              A Panache Sport próbowałaś? Moim zdaniem powinien zdać egzamin. Cenowo wyjdzie trochę drożej niż effutop, chyba że upolujesz swój rozmiar na amazonie czy innym ebayu;)
              biorę taki sam rozmiar jak w effu (65F), czyli oczko więcej w obwodzie i miska mniej niż w brytyjczykach (z których noszę 60ff). choć niby 60ff przekłada się miskowo na 65e.
              • ptasia Re: do Ptasi 17.12.14, 10:55
                Mam PS, ale moim zdaniem zupełnie się do tego celu nie nadaje ;). Tzn. nie, że niewygodny, ale w moim odczuciu dość pancerny, plus ma fiszbiny, a zauważyłam, że po kilkunastu godzinach w samochodzie potrafią się dać we znaki. Nie, że nie jeżdżę w fiszbinowcach - owszem, zdarza się, ale i najwygodniejszy potrafi się wtedy dać we znaki.
                Rozmiarowo zaś pasuje mi w nim zupełnie inny rozmiar niż w Effuniakach, tj. 65E przy EM 70E. Moim zdaniem jest dużomiseczkowy (w sposób nieprzyjazny dla asymetrii, niestety), obwód ścisławy, ale bez przesady. A, no i w moim odczuciu jednak 60FF przekłada się na 65F (nie mówię o tabelkach, co jest na ile w biuście, bo imho przeskakiwanie o 2 miski między obwodami nigdy się nie sprawdza).
                • ptasia Re: do Ptasi 17.12.14, 10:56
                  Tzn. PS nadaje się do sportu, ale nie do podróży czy po sporcie ;). A o to mi chodziło z Effutopem...
                  • nientepaura Re: do Ptasi 17.12.14, 21:48
                    heh, a ja w swoim śpię i bardzo sobie chwalę ;)
                    • ptasia Re: do Ptasi 18.12.14, 21:52
                      Haha, znalazłam tymczasowy zamiennik ;). Bezfiszbinową (tzn. ma tylko boczne) Avę ;).
                      • nientepaura Re: do Ptasi 18.12.14, 22:10
                        zarzucisz linką ? ;)
                        • ptasia Re: do Ptasi 19.12.14, 10:54
                          www.kontri.pl/biustonosz-miekki--ava-1234,58836,45,1,pl-PL.html uprzedzam, że trochę rakietuje, ale pod bluzką noski się spłaszczają. Jestem pozytywnie zaskoczona. Chłopu jednak spróbuję się nie pokazywać, bo chyba ucieknie z krzykiem ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka