02.07.13, 16:28
Hej, dziewczyny z FB i bez. Slyszalyscie o Strapgate ktora sie rozpetala na angielskiej stronie Ewy Michalak?
Dla tych co nie maja FB i nie slyszaly wyjasniam - wiekszosc zagramanicznych klientek Ewy ma tendencje do zanizania obwodu - to wlasnie dla nich szyte sa te wszystkie 60, 55 i nawet 50, do czasu. Az jedna z nich pokazala jak przerobila stanik od Ewy - oczywiscie z za malym owodem ktory rozciagnal misku i rowniez przeciagnal ramiaczka w kierunku ramion tak ze zaczely pilowac pachy. Dziewczyna odciela i przesunela ramiaczko... Ewa sie zdziwila, bo my przeca raczej tych problemow nie mamy, nie z jej stanikami no i zapytala inne dziewczyny czy maja ten sam problem. Po czym rozpetala sie burza. Ewa popelnila wpis na swoim blogu: ewamichalak.blogspot.com/2013/06/klient-ma-zawsze-racje.html?showComment=1372512503978#c6552564423853166225 czym tylko dolala oliwy do ognia, i dziewczyny sie poobrazaly.
Troche sie tez poudzielalam na tym fb wpisie, ale do nich nic do dociera. Laski jedna z druga sciagaja na maksa, tak dobrze slyszalyscie, na maksa ramiaczka i dziwia sie ze obwod im podjezdza itd itd
Postanowilam sie zmoblilizowac i skrobnac cos na bf cidade o tym problemie. Tlumaczyc nic nie zamierzam, tlumaczenia do nich nie docieraja. Chce zrobic tabele pokazujaca jakie Effuniaki nosimy na zasadzie: obwod pod biustem, obwod w biuscie, rozmiar effuniakowy i ewentualnie uwagi wlascicielek typu ocena, bez nickow. Czesc materialu niby jest na Balkonetce - mam nadzieje ze dziewczyny nie beda mi mialy za zle wykorzystanie tego typu danych. Z tym ze na Balkonetce sa glownie malo i sredniobiusciaste. Czy bardziej biusciaste z Lobby by pomogly?
Obserwuj wątek
    • kasienka.body Re: Strapgate 02.07.13, 17:50
      Jeśli chcesz wykorzystać zdjęcia z balkonetki to koniecznie zapytaj najpierw o zgodę autorki wpisów.
      Wg mnie to i tak nic nie da, bo Amerykanki są święcie przekonane o swojej racji niestety.

-----------------------------------
      Zapraszamy na letnie kolekcje w sklepie BODY.
      www.body.sklep.pl
      kontakt@body.sklep.pl
      • aleksandralm Re: Strapgate 02.07.13, 20:37
        Kasienko, nie zamierzam wykorzystywac zadnych zdjec. Chce tylko zrobic tabelke pokazujaca jak sie rozkladaja wymiary glownie podbiustne i obwody wsrod naszych klientek. Nieglupio by bylo do tego dodac jeszcze to co proponuje kalkulator i czy rozmiar z kalkulatora pasuje.
        Ale forum balkonetkowe mi nie dziala - jakis blad sie wyswietla, a jakbym przy kazdej effu-wrzutce chciala teraz pisac taka prosbe... <wzdycha>
        • yaga7 Re: Strapgate 02.07.13, 20:46
          Do tabelki wymiary mogę dać. Aczkolwiek z zaznaczeniem, że effuniaków nie noszę, nowe modele mają zbyt wąskie fiszbiny.
          • aleksandralm Re: Strapgate 02.07.13, 20:56
            Jesli nosilas te starsze modele od Ewy to dawaj.
    • 1ch1 Re: Strapgate 02.07.13, 18:52
      Sorry for interfering from the outside but there is one thing you seem to ignore. The reason why most Ewa Michalak customers from abroad want really small band sizes is because they can't get them anywhere else. Women who need 90, 80 or 70 bands can get them where they live, why would they pay shipping from Poland and wait weeks for the bra to arrive? But the small percentage of women who need small band sizes can only get them from only a couple of places in the entire world and Ewa Michalak is one of the few who would make bras for them.

When you think about customers who need these small band size bras, some of them are children or people with dwarfism. Girls start growing breasts younger and younger! And even the full grown women who buy small band size bras have tried all other options first before coming to Ewa Michalak.

Ewa Michalak filled a market niche that nobody else did, and that's why so many of her customers are buying in that niche! She may not like that she's known for her custom size options and she can of course stop making them (as she now has) but that will mean these people will find another company who will work with their needs, not that they will buy Ewa Michalak 65 band bras.

Also, you can't deny from the blog entry that it is absolutely true that Ewa Michalak bra underwires and straps get unproportionately too wide in small band size. She recommends sizing up in band and down in cup to fix it, but that isn't an option for her customers. They came to her because they need the small band sizes.
      • tfu.tfu Re: Strapgate 02.07.13, 20:15
        and I am not quite sure if they really need bands that small. what Ewa shown on her blog is obvious: too small band, too big cup. and honestly, she makes these bras, she knows how to fit her own creation. why can't you trust a real expert? that's a wonder to me. I do not think that I know better than Ewa and I was a bra-fitter myself. I've seen gazillions of poorly fitted bras, I've seen what poorly fitted bras could make to woman's body and really, I would still ask Ewa for advice if I was to fit her own bras...
        pity, that you cannot really use a good advice from an expert, but of course: it's always your choice.
        regards
      • madzioreck Re: Strapgate 02.07.13, 20:48
        > Sorry for interfering from the outside but there is one thing you seem to ignor
        > e.

You seem to ignore, that Ewa's bands are tigher then in other bras. I'm a brafitter and believe me, I have never seen a woman who needs 55 band. Not in EM's bras. And I have never seen straps hurting arm or armpit - I wonder, how do you do that? Nobody in Poland has that kind of problem.
        Yoy also seem to ignore, that EM's bands are not the same as british bands. You see only 60, 65.
      • aleksandralm Re: Strapgate 02.07.13, 20:54
        Honey, it's not about really about hyper slim people, people with dwarfism or teenagers with growing tits (btw, teenagers also grow, they shouldn't squeeze their torsos too much with bra bands).
        It's about the fact that most of you started to exaggerate and and fit EM bras the same way you would fit British ones. This way wires started to distort stretched apart by too tight band, the cups didn't fit well either. Quite a few of you did that you started to have the problem with the straps cutting of your arms, you started to remake them. You had this girl post the remake pics on Ewa's FB, Ewa looked, her private reaction was probably like WTF. After that she addressed the matter in her usual 'charming' way - she can be brutally honest in certain matters and we all know too well she has never been a diplomat. But she told you the truth. Most of you who order costum 60s or 55s or 50 don't really need them. Pampi, her model with dreadlocks has 59 cm UB, she wears EM 60G(G), she has a few models in 65 too - and yes, she says they are on the loose side, but if she fastens them on the last hook they're ok.
      • pinupgirl_dg Re: Strapgate 02.07.13, 21:13
        > Sorry for interfering from the outside but there is one thing you seem to ignor
        > e. The reason why most Ewa Michalak customers from abroad want really small ban
        > d sizes is because they can't get them anywhere else. Women who need 90, 80 or
        > 70 bands can get them where they live, why would they pay shipping from Poland
        > and wait weeks for the bra to arrive? But the small percentage of women who nee
        > d small band sizes can only get them from only a couple of places in the entire
        > world and Ewa Michalak is one of the few who would make bras for them.

Hi, thank you for your voice.
        I understand, there are also not much women with a small band in Poland too. But they also wear EM's bra and don't have yours problem. I saw same of you with small bands and big cups not have really small UB measurement. I know (for EM's blog), yours methods to take measurement are different than our, maybe it's a cause our disagreement. But some of you wear yours bras in this way, which Ewa showed. If Ewa will have changed her construction, her customers with really small band, about 60cm (24 inches), lose.
      • mefistofelia Re: Strapgate 02.07.13, 21:26
        >Also, you can't deny from the blog entry that it is absolutely true that Ewa Michalak bra >underwires and straps get unproportionately too wide in small band size. She recommends sizing >up in band and down in cup to fix it, but that isn't an option for her customers.

The wires wouldn't be too wide if the size was right You choose to ignore the constructor's advice - sure, you've got the right to do this. Each to his own. However, in such situation, criticizing the bras' design is simply presumptuous.
      • maith Re: Strapgate 03.07.13, 01:54
        1ch1 napisał(a):
        > When you think about customers who need these small band size bras, some of the
        > m are children or people with dwarfism. Girls start growing breasts younger and
        > younger! And even the full grown women who buy small band size bras have tried
        > all other options first before coming to Ewa Michalak.

Ok, but we are shocked not because we are sure that this size does not existe in nature. We are shocked because we look at photo, when girl have too tight band and too big cup FOR HER.
        And next girl and next and next. All this girls make the same mistake. And because of this mistake, they all change deposition of the straps.
    • pinupgirl_dg Re: Strapgate 02.07.13, 20:36
      Moim zdaniem jak najbardziej warto o tym dyskutować. Uważam, że trochę tutaj Amerykanek nie doceniamy, nie wszystkie ich pomysły są złe. Zatem ja stawiam na szeroką wymianę doświadczeń z tymi osobami, które tego chcą. Sama trochę pisze z właścicielką bloga Obsessed With Breasts i naprawdę fajnie się z nią dyskutuje. Ona naprawdę stara się zrozumieć nasz punkt widzenia, stara się zrozumieć mój kulawy angielski, szuka lepszych rozwiązań. Natomiast z osobami, które rozmawiać nie chcą, szkoda mojego czasu (a po angielsku schodzi mi go trochę).
      Zgodzę się w jednym, mało- i średniobiuściaste mają mniejszą siłę rażenia. Bardzo by się przydało parę biuściastych, najlepiej w wąskich obwodach, które by chciały się podzielić swoim doświadczeniem. Posłużyłam się na balko przykładem Pampi, której zdjęcia są w tej galerii, co prawda nie jest J+, ale myślę, że zdjęcia kobiet z wąskim obwodem i dużym biustem przemawiają lepiej, niż słowa.
    • kasica_k Re: Strapgate 03.07.13, 00:25
      Dziewczyny, przyjrzałam się trochę tej dyskusji, na razie pobieżnie, przyznam, z braku czasu - ale doszłam do wniosku, że powinnyśmy trochę się wstrzymać z osądzaniem i krytykowaniem. Klientki Ewy za granicą to inna grupa niż w Polsce. Potrafię uwierzyć, że znajdują się w tej grupie osoby o naprawdę wyjątkowych wymiarach (bardzo wąskie obwody pod biustem i duże biusty), które mają problem z dopasowaniem nawet staników Ewy (czy to rozmiaru, czy kształtu), nie mówiąc już o innych markach. Nie powinnyśmy przesadzać z uogólnianiem, ton pełen wyższości jest nie na miejscu (sama zrobiłam ten błąd i teraz żałuję :). Lepiej postarać się zrozumieć i pomóc zdiagnozować problemy. Najlepiej byłoby, gdyby Ewa mogła spotkać się z tymi osobami osobiście... Ale możei bez tego uda się osiągnąć zrozumienie :)
      • mefistofelia Re: Strapgate 03.07.13, 02:03
        >Klientki Ewy za granicą to inna grupa niż w Polsce.
        > Potrafię uwierzyć, że znajdują się w tej grupie osoby o naprawdę wyjątkowych wym
        > iarach (bardzo wąskie obwody pod biustem i duże biusty), które mają problem z d
        > opasowaniem nawet staników Ewy (czy to rozmiaru, czy kształtu), nie mówiąc już
        > o innych markach.

U nas też znajdzie się parę takich osób. Zapewne kilka z kobiet zamawiających 55-tki i 60-tki to rzeczywista nisza i taki rozmiar jest dla nich najoptymalniejszy. Jednak przez ogólną tendencję do zbytniego zaniżenia nagle ta nisza sztucznie się rozrasta. Duża część tych kobiet nie musiałaby wcale zamawiać staników z Polski gdyby nie owijała się miskami. Co więcej, założę się, że gdyby jako punkt wyjścia podawano obwód dobrany wg metody +2 cale a nie +0, statystyka rozmiarów zamawianych przez Amerykanki znacząco by się zmieniła. "Tabelkowy" rozmiar ma bardzo duże znaczenie przy zakupach przez internet, bo sieć mocno ogranicza możliwość eksperymentowania.

Tak naprawdę to mam wrażenie, że problemem nie są wyjątkowe wymiary czy różnice w budowie, tylko różne oczekiwania i brak pomocy brafitterskiej w realu. Dziewczyny z amerykańskiej społeczności mają tego pecha, że bardziej cenią sobie stabilność i przymurowanie do klatki piersiowej niż wyeksponowany dekolt, w który celuje Ewa Michalak. Stąd właśnie próby przerobienia Effuniakowych plandży na TangoII. Zdają się tylko nie wiedzieć, że te staniki najlepiej leżą i podtrzymują przy dobrze dopasowanej misce i paradoksalnie zrezygnowanie z owijania się miskami poprzez zwiększenie obwodu i zmniejszenie miski (przy optymalnym uregulowaniu ramiączek!) mogłoby zapewnić im więcej stabilności i rozwiązać problemy, na które się skarżą (obwód jeździ po plecach, fiszbina dziabie w pachę, zbyt szeroko wszyte ramiączka itd.) Sądząc po zdjęciach właśnie tak brzmiałaby diagnoza i porada w większości przypadków.

• kasica_k Re: Strapgate 03.07.13, 04:00
          mefistofelia napisała:
          >
          > Tak naprawdę to mam wrażenie, że problemem nie są wyjątkowe wymiary czy różnice
          > w budowie, tylko różne oczekiwania i brak pomocy brafitterskiej w realu. Dziew
          > czyny z amerykańskiej społeczności mają tego pecha, że bardziej cenią sobie sta
          > bilność i przymurowanie do klatki piersiowej niż wyeksponowany dekolt, w który
          > celuje Ewa Michalak. Stąd właśnie próby przerobienia Effuniakowych plandży na T
          > angoII. Zdają się tylko nie wiedzieć, że te staniki najlepiej leżą i podtrzymuj
          > ą przy dobrze dopasowanej misce

Tylko że przy naprawdę dużym, ciężkim biuście stabilność jest ważniejsza od dekoltu. Dekolt to bonus, a najważniejsze jest to, żeby móc się wygodnie poruszać bez przelewającego się biustu i nie musieć go zbierać do stanika po każdym schyleniu się. Efektowne wysunięcie do przodu jest może fajne wizualnie, ale np. powoduje większe obciążenie ramion (wiem, co czują moje ramiona w halfie Effuniaka, a co w przeciętnej angielskiej balkonetce, po paru godzinach). Niektórym biustom naprawdę potrzebne jest mocniejsze przytwierdzenie do klatki piersiowej, niepopularnie zwane rozpłaszczaniem ;) Dlatego ja doskonale rozumiem, że są osoby preferujące wyższe zabudowanie miski. Dopuszczam myśl, że prawidłowo dopasowane Effuniaki mogą wcale nie być dla nich lepsze niż nieprawidłowo dopasowane.

Możemy oczywiście powiedzieć, że w takim razie halfy czy plunge Ewy w ogóle nie są dla nich i zdziwić się, że je kupują. Tylko że istnieje moim zdaniem możliwość, że niektóre osoby nie mają, póki co, wielu innych opcji. Oprócz może zaczekania, aż Ewa opracuje nowe kroje dla tych największych biustów przy małych obwodach :)

Nie twierdzę, że uczestniczki "strapgate" nie popełniają błędów (niektóre foty mocno mnie zdziwiły...) ale obawiam się, czy włożenie wszystkich do jednego worka "owijaczek miskami", których problemy można rozwiązać przez zmniejszenie misek i zwiększenie obwodów, nie zamaskuje realnych problemów. Najlepszym scenariuszem wg mnie byłoby, gdyby Ewie naprawdę udało się spotkać z niektórymi z tych dziewczyn. Ewa jest ambitna i na pewno zaczęłaby kombinować, jak ich problemy rozwiązać. W każdym razie moja wrodzona dociekliwość nie pozwala jednak zbyć całej tej afery stwierdzeniem, że dziewczyny robią błędy i że gdy się tylko nauczą prawidłowego brafittingu, wszystko będzie cacy, bo nadal może się okazać, że niektóre zostaną bez odpowiednich staników.
          • turzyca Re: Strapgate 03.07.13, 09:13
            To moze rozwiazaniem byloby wprowadzenie fullcupa i moze tradycyjnej balkonetki? Choc pamietam deklaracje Effu, ze ona czegos takiego szyc nie bedzie i rozumiem skad jej sie bierze.

Ale... w sumie sa tez inni producenci. Skoro komus zalezy na podtrzymaniu, a nie na dekolcie, to moze powinien kupowac staniki Melissy? Np. 0329? Oni szyli na zamowienie 55, zdaje sie, ze cos takiego jak 55N widzialam po raz pierwszy wlasnie w ich wykonaniu. I mysle, ze dla obydwu stron jest to calkiem niezle rozwiazanie - klientki beda mialy staniki zgodne z ich potrzebami, Effu bedzie szyla staniki dla osob o innych potrzebach.
            • kasica_k Re: Strapgate 03.07.13, 14:28
              Nie wiem, jak tam konstrucje Melissy i jak tam u nich z podtrzymaniem, nadal nie mam żadnego ich stanika ;) Przede wszystkim bardzo duży biust przy wąskim podbiuściu to olbrzymie wyzwanie konstrukcyjne, moim zdaniem bardziej dla Ewy, bo dotąd praca w tym kierunku szła jej zdecydowanie najlepiej ze wszystkich znanych mi firm. Jeśli się zaweźmie i jeśli oczywiście będzie chciała. By the way, Ewa szyje już bardzo fajną miękką balkonetkę SM www.ewa-michalak.pl/product-eng-361-SM-Trefl.html

I nieprawda, że brytyjskie balkonetki zaspokajają potrzeby wszystkich zwolenniczek staników niebędących halfami i plandżami (najlepszy dowód: miłośniczki Daliowskich K-24 i K-26), i że balkonetki made by Ewa nie mogłyby konkurować z produkcją UK, choć oczywiście z dużymi firmami konkurować jest na pewno bardzo trudno. Piszę z punktu widzenia klientki, nie ekonomii firmy ofkors.

I tak swoją drogą, pamiętajmy o tym, że i wśród nas wciąż są osoby, którym średnio pasuje zarówno produkcja UK, jak i z Effuniakami mają problemy. Pamiętam np. takie osoby jak Zazulla czy Slimfast (bardzo duże biusty), którym było bardzo trudno znaleźć coś odpowiedniego i które jakoś nie krzyczą, że znalazły ideał... Zresztą dotyczy to nie tylko dużych biustów - małych, średnich, nietypowo osadzonych itp. też. Nie wszystkie biusty świata są już dobrze ostanikowane :) I może właśnie trafiłyśmy na grupę zawierającą m.in. takie właśnie wyjątkowe, "trudne" biusty.
              • pinupgirl_dg Re: Strapgate 03.07.13, 16:26
                > I nieprawda, że brytyjskie balkonetki zaspokajają potrzeby wszystkich zwolenniczek
                > staników niebędących halfami i plandżami (najlepszy dowód: miłośniczki Daliowskich
                > K-24 i K-26), i że balkonetki made by Ewa nie mogłyby konkurować z produkcją UK,
                > choć oczywiście z dużymi firmami konkurować jest na pewno bardzo trudno.

Też zaproponowałam Dalię, ale ich strona na razie nie zachęca. Nie wiem nawet, czy w ogóle wysyłają za granicę?

Ja się domyślam, że są osoby o wąskim podbiuściu i dużym biustem, są takie i wśród nas, chociaż niewiele. Ale sporo dziewczyn tam faktycznie próbuje przerobić effuniaka na TangoII, jak to tu ktoś obrazowo napisał. Oczywiście, ja rozumiem, że ktoś może chcieć tak nosić stanik, zgadzam się, że to może być bardziej stabilne, niż dobrze dobrany rozmiar, effuniaki to w końcu z założenia dekoltowce, a nie staniki sportowe. Ale trudno mieć pretensje do producenta, gdy bierze się wycięty plunge i robi z niego full cup, o to tu chodzi. Wiele osób biorących udział w dyskusji ma zupełnie przeciętne wymiary, chociaż warto zauważyć, że Amerykanki inaczej biorą pomiar pod biustem, nie mierzą się aż tak ścisło, jak my.

Z drugiej strony zgadzam się z Tobą, że ton wyższość w żadnym wypadku nie jest potrzebny i raczej powoduje tylko, że każda ze stron zaczyna się okopywać na swojej pozycji.
                • pierwszalitera Re: Strapgate 03.07.13, 18:57
                  pinupgirl_dg napisała:

Wiele osób biorących
                  > udział w dyskusji ma zupełnie przeciętne wymiary, chociaż warto zauważyć, że A
                  > merykanki inaczej biorą pomiar pod biustem, nie mierzą się aż tak ścisło, jak m
                  > y.

Ale akurat przy Effuniakach nie gra to aż takiej roli, bo ja mam na luźno pod biustem 78cm i biorę rozmiar 75/80. Częściej nawet 80. Więc nawet gdyby te dziewczyny zmierzyły się luźno, to nie musiałyby tu wcale aż tak dużo zaniżać. Najwyżej do nabliższego rozmiaru w dół. W wyjątkowych wypadkach bardzo ciężkiego biustu może dwa rozmiary, chociaż w to wątpię. Bo kto ma różnicę pomiędzy wymiarem na luźno a na ciasno w okolicach 10-15 cm? Tu trzeba mieć już sporo ocieplacza, a i nie wszystko da się skompresować, dlatego osoby otyłe rzadko noszą effuniakowe rozmiary mniejsze niż 70.
                  • pinupgirl_dg Re: Strapgate 03.07.13, 19:19
                    > Ale akurat przy Effuniakach nie gra to aż takiej roli, bo ja mam na luźno pod b
                    > iustem 78cm i biorę rozmiar 75/80. Częściej nawet 80. Więc nawet gdyby te dziew
                    > czyny zmierzyły się luźno, to nie musiałyby tu wcale aż tak dużo zaniżać. Najw
                    > yżej do nabliższego rozmiaru w dół. W wyjątkowych wypadkach bardzo ciężkiego bi
                    > ustu może dwa rozmiary, chociaż w to wątpię. Bo kto ma różnicę pomiędzy wymiare
                    > m na luźno a na ciasno w okolicach 10-15 cm? Tu trzeba mieć już sporo ocieplacz
                    > a, a i nie wszystko da się skompresować, dlatego osoby otyłe rzadko noszą effun
                    > iakowe rozmiary mniejsze niż 70.

Zgadzam się, ale to też może powodować pewne nieporozumienia. Jeśli np. ktoś mierzy się luźno, nie na wydechu i ma trochę ocieplacza, to może się okazać, że nie zaniża 15-20cm, tylko np. 8-10, co zdarza się również u nas. A już przy za dużej, naciągniętej misce jestem w stanie uwierzyć, że one te staniki odbierają jako luźne.
                    Ja bym effuniaka nie umiała zaniżyć ani 5cm, ten, który mam, jest zawyżony w stosunku do kalkulatora a jeszcze z parę cm by się przydało, ale są kobiety bardzo ściśliwe. Na pełnym wydechu i ścisku i 67 wycisnę, może nawet mniej, gdyby mnie ktoś mierzył, ale normalnie jakieś 73, do tego oddycham do 80. Oczywiście zwykle nie robię wydechu do zawrotów głowy, rzadko też biorę taki pełny głęboki wdech, ale sposób pomiaru daje spory rozrzut, a jeśli ktoś jeszcze ma trochę otulinki, to wszystko się jeszcze bardziej komplikuje.
                    Pewnie równie rzadko spotyka się kogoś, kto faktycznie potrzebuje takie dużego zaniżenia, nie wynikającego z obwodów jak pończocha, jak realną 55, ale nie wykluczam że są takie osoby.
                  • kasica_k Re: Strapgate 04.07.13, 00:36
                    pierwszalitera napisała:
                    > pinupgirl_dg napisała:
                    >
                    > Wiele osób biorących
                    > > udział w dyskusji ma zupełnie przeciętne wymiary, chociaż warto zauważyć,
                    > że A
                    > > merykanki inaczej biorą pomiar pod biustem, nie mierzą się aż tak ścisło,
                    > jak m
                    > > y.
                    >
                    > Ale akurat przy Effuniakach nie gra to aż takiej roli, bo ja mam na luźno pod b
                    > iustem 78cm i biorę rozmiar 75/80. Częściej nawet 80. Więc nawet gdyby te dziew
                    > czyny zmierzyły się luźno, to nie musiałyby tu wcale aż tak dużo zaniżać.

Ale my nie wiemy, jak one się mierzą dobierając Effuniaki oraz jak się mierzą, żeby napisać, ile mają pod biustem. To mogą być całkiem różne pomiary. Co do tego zaś, czy i ile kto musi zaniżać - to jednak zależy od rozmiaru i ciężaru biustu. Miska J będzie wymagała zwykle ciaśniejszego obwodu niż miska np. D, bo ciężar takiego biustu ciągnie obwód z tyłu w górę z dużo większą siłą niż w przypadku D.
                    • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 00:49
                      > Ale my nie wiemy, jak one się mierzą dobierając Effuniaki oraz jak się mierzą,
                      > żeby napisać, ile mają pod biustem.

To prawda, chociaż biorąc pod uwagę ich tendencję do zaniżania, pewnie raczej ciasno. Teoretycznie, o ile dobrze rozumiem i pamiętam, szkoła jest taka, żeby się mierzyć tak ścisło, jak się chce nosić stanik. Z wypowiedzi pod wrzutką Feline_Fatale wynika, że to jednak dość ścisły pomiar, aczkolwiek nie można wykluczyć, że ktoś ma trochę otulinki, mierzy na wdechu tak, że taśma prawie się zsuwa i potem "zaniża" te 15cm. Chociaż ja też podejrzewam w większości przypadków owijanie się miskami.

BTW nam łatwo mówić, kiedy ja zaczynałam moją historię z Lobby, miałam w zasięgu 20 kilometrów dwa dobrze zaopatrzone sklepy. Nie było wtedy tylu marek i modeli, ale mogłam sobie iść, pomierzyć całą brytyjską tabelę, bez żadnego ryzyka i wybrać to, co wyglądało najznośniej (chociaż jak teraz patrzę, co wtedy uznawałam za znośne...). Amerykanki mają dużo mniej różową sytuację. Np. patrząc na zdjęcia Rhoffman kompletnie nie wiem, co jej doradzić. Raz, że nie moje rejony, dwa, gdyby była w Polsce, to może bym zaryzykowała z radzeniem jej konkretnego rozmiaru, ale tak nawet nie mam pewności, że jej biust w ogóle się z tym modelem dogada. Tyle dobrego, że szersze obwody są dostępne od ręki i można je zwracać, ale obawiam się, że zwrot z US pewnie i tak uczyni imprezę nieopłacalną. Nie wspominając o czasie. Nie dziwię im sie, że tak ostrożnie podchodzą do nowości i wolą podążać swoimi, utartymi ścieżkami.
                    • mefistofelia Re: Strapgate 04.07.13, 00:56
                      > Ale my nie wiemy, jak one się mierzą dobierając Effuniaki oraz jak się mierzą,
                      > żeby napisać, ile mają pod biustem. To mogą być całkiem różne pomiary. Co do te
                      > go zaś, czy i ile kto musi zaniżać - to jednak zależy od rozmiaru i ciężaru biu
                      > stu. Miska J będzie wymagała zwykle ciaśniejszego obwodu niż miska np. D, bo ci
                      > ężar takiego biustu ciągnie obwód z tyłu w górę z dużo większą siłą niż w przyp
                      > adku D.

Ależ wiemy :) Link do ich forum: www.reddit.com/r/ABraThatFits/ instrukcja mierzenia: i.imgur.com/FxlxShI.png Z Effuniaków radzą brać ten sam rozmiar co z innych firm.
                      Nadal uważam, że żeby stwierdzić, że potrzebuje się zaniżenia trzeba najpierw spróbować dobrać stanik wg instrukcji producenta. Poza tym zdaje się, że dziewczyny o większych biustach również noszą tabelkowe rozmiary u Effuniaka, więc to nie jest tak, że konstruktorka ignoruje fakt, że większy biust potrzebuje ściślejszego obwodu, co by uzasadniało masowe zaniżanie.
                      • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 01:35
                        No faktycznie. Z tego wynika, że też biorą dwa pomiary, w tym jeden super ściśle, na wydechu. Ten ścisły obwód używają do obliczania miski i obwodu.
          • madzioreck Re: Strapgate 03.07.13, 14:45
            > Tylko że przy naprawdę dużym, ciężkim biuście stabilność jest ważniejsza od dek
            > oltu. Dekolt to bonus, a najważniejsze jest to, żeby móc się wygodnie poruszać
            > bez przelewającego się biustu i nie musieć go zbierać do stanika po każdym schy
            > leniu się.

Ale w takim razie po co się sięga po dekoltowce...? A oczekuje podtrzymania jak w fullcupie albo balkonetce? Tego, przyznam, nie rozumiem.
            • kasica_k Re: Strapgate 03.07.13, 14:54
              Jak napisałam akapit niżej: bo się nie ma innej opcji (ilu producentów dostępnych w US szyje 60tki, oprócz importu z UK, który ma jeszcze inne wady niż Effuniaki?). Te dziewczyny wielokrotnie powtarzały to w komentarzach.
              • madzioreck Re: Strapgate 03.07.13, 20:37
                No dobrze, ale to nie wyjaśnia zarzutu błędów konstrukcyjnych...
          • roza_am Re: Strapgate 03.07.13, 14:58
            > Możemy oczywiście powiedzieć, że w takim razie halfy czy plunge Ewy w ogóle nie
            > są dla nich i zdziwić się, że je kupują. Tylko że istnieje moim zdaniem możliw
            > ość, że niektóre osoby nie mają, póki co, wielu innych opcji. Oprócz może zacze
            > kania, aż Ewa opracuje nowe kroje dla tych największych biustów przy małych obw
            > odach :)

A czy możemy przejść od abstrakcji do konkretów? Tzn. jakie konkretnie wymiary mają dziewczyny, które zgłaszają problemy. Jakie mierzyły staniki (od Ewy i nie tylko) i co było z nimi nie tak? Bo imho bez tych podstawowych danych dyskusja o tym, co komu nie pasuje i dlaczego oraz gdzie w takim razie szukać rozwiązania nie ma racji bytu. Najpierw zdefiniujmy problem, a potem zróbmy burzę mózgów nt. możliwych rozwiązań.

> Nie twierdzę, że uczestniczki "strapgate" nie popełniają błędów (niektóre foty
            > mocno mnie zdziwiły...)
            W każdym razie moja wrodzona dociekliwość nie pozwala jednak zbyć cał
            > ej tej afery stwierdzeniem, że dziewczyny robią błędy i że gdy się tylko nauczą
            > prawidłowego brafittingu, wszystko będzie cacy, bo nadal może się okazać, że n
            > iektóre zostaną bez odpowiednich staników.

No, ale skoro - jak sama mówisz - foty pokazują ewidentne błędy, to chyba możemy uznać, że te błędy są przez jakąś tam grupę popełniane oraz że ta grupa namawia inne kobiety do popełniania tych samych błędów. W ten sposób kuku robią te osoby samym sobie (no trudno, ich problem), innym kobietom, które do tego namawiają (szkoda tych innych kobiet) oraz producentce, której konstrukcje przy okazji krytykują (nieuzasadniony czarny PR).
            No i, jeśli masz rację, przy okazji dzieje się kuku jakiejś mniejszej grupie, która ma problem ze znalezieniem pasujących staników i dla której (jak do tej pory) przeróbki były jedynym rozwiązaniem. I tutaj wracamy do pktu poprzedniego. Zdefiniujmy obie grupy (tych, które tylko popełniają błedy i tych, które mają faktyczny problem) i pogłówkujmy wspólnie nad rozwiązaniami. Bo może będziemy miały dla drugiej grupy jakieś podpowiedzi, tylko na razie nie wiemy, jak dokładnie brzmi pytanie.
            • kasica_k Re: Strapgate 03.07.13, 15:11
              roza_am napisała:
              >
              > A czy możemy przejść od abstrakcji do konkretów? Tzn. jakie konkretnie wymiary
              > mają dziewczyny, które zgłaszają problemy. Jakie mierzyły staniki (od Ewy i nie
              > tylko) i co było z nimi nie tak? Bo imho bez tych podstawowych danych dyskusja
              > o tym, co komu nie pasuje i dlaczego oraz gdzie w takim razie szukać rozwiązan
              > ia nie ma racji bytu. Najpierw zdefiniujmy problem, a potem zróbmy burzę mózgów
              > nt. możliwych rozwiązań.

"No i od tego właśnie zaczniemy", że zacytuję pewien dowcip. ;) Są osoby, które bardziej "siedzą" na tamtych forach (ja póki co przeczytałam głównie komcie na blogu Ewy), może Wy jesteście w stanie dokładnie dopytać, zorientować się. Bez uprzedzeń, tylko na zasadzie obiektywnej diagnozy.
              • maggianna Re: Strapgate 03.07.13, 15:46
                Na facebooku sa dokladne opisy bo Ewa pytala o rozmiar biustonosza i wymiary pod biustem:
                www.facebook.com/pages/Ewa-Michalakeng/393975224005973?fref=ts

Przy wymiarach powyzej 70 cm pod biustem standardem jest 60-65, przy wymiarach ponizej 70 zazwyczaj jest 60 a nawet 55. Z dyskusji np 66 scislo pod biustem, 85 w biuscie, rozmiar 55F/55FF. Dziewczyny podaja tez wymiary z kalkulatora Effuniak i rozbieznosci sa czasem ogromne - gdzies czytalam ze kalkulator podal 75F ale najbardziej pasowalo 60HH. Jest tez w watku o brafitingu amerykanskim zdjecie gdzie dziewczyna ma siniaki i wybroczyny na wysokosci obwodu - porazajace.

Mam wrazenie ze czesc wypowiedzi ze strony polskiego lobby bylo lekko protekcjonalnych ale ogladalam zdjecia i w zasadzie nie widzialam tam zadnej bardzo szczuplej dziewczyny z bardzo duzym biustem, raczej srednie dziewczyny z duzymi (ale nie bardzo duzymi) biustami.

Mysle ze jednym z problemow jest to ze lobby jest jednak bardziej doswiadczone, lobbystki spotykaly sie w realu i latwiej wtedy bylo o wymiane doswiadczen i nauke. Mam tez wrazenie ze przy slabej jakosci zdjec i piankowych biustonoszach nie jest tak latwo sprawdzic ze biustonosz jest za duzy (jak dlugo fiszbina nie laduje na plecach), a na amerykanskim forum standardowa porada na niepasujacy biustonosz jest zwieksz miske, zmniejsz obwod - dowodem na luznosc obwodu sa zdjecia na ktorych da sie go odciagnac na 3 cm.

Mam nie za duzy biust, przy 83 scislo i 87 luzno pod biustem nosze EM w rozmiarze 85FF/85F, Panache 80G/80FF, Freya Deco pasowala dopiero w rozmiarze 75G. Trefl mam w mniejszym rozmiarze 85E i biustonosz jest najnizej zabudowany ze wszystkich jakie posiadam, podtrzymanie jest dobre (choc fiszbiny troche waskie) - jestem pewna ze gdybym sprobowala np 70GG z przedluzka to mialabym idealnego full cupa.
                Kasica - jestem pewna ze gdybys zwiekszyla miske o 2-3 rozmiary i wziela duzo mniejszy obwod to rowniez i u Ciebie biustonosz bylby zabudowany pod szyje ale chyba nie o to chodzi.
                • yaga7 Re: Strapgate 03.07.13, 15:55
                  Ta dziewczyna z masakrycznymi odciskami od obwodu pisała gdzieś, że niestety cierpi na jakąś chorobę skóry i dlatego ma takie brązowe i czerwone ślady.

Ja przy 78/83 pod biustem nie wyobrażam sobie zapięcia w EM w obwodzie 75. Serio. Mam nawet takie sprzed przytycia, więc mogę sprawdzić, no i sorry, przy głębszym oddechu stanik by po prostu strzelił w kosmos.
                  • maggianna Re: Strapgate 03.07.13, 16:15
                    W 80tke od EM zazwyczaj sie zapne choc czasem wymaga to sporych akrobacji ale dlugo nie wytrzymam, w 75 nawet nie probuje. Mialam tez jeden model ktory w rozmiarze 80 dal sie zapiac dopiero na osobie noszacej 65 od EM, w rozmiarze 85FF potrzebowalam 2 przedluzek :-)

• yaga7 Re: Strapgate 03.07.13, 16:25
                      No właśnie, dlatego nie wiem, może mam bardzo kiepską wyobraźnię, ale nie pojmuję, jak można sobie effuniaka zaniżyć o 15-20 cm.
                      • pinupgirl_dg Re: Strapgate 03.07.13, 16:34
                        > No właśnie, dlatego nie wiem, może mam bardzo kiepską wyobraźnię, ale nie pojmuję,
                        > jak można sobie effuniaka zaniżyć o 15-20 cm.

Po prostu, biorąc za dużą miskę. Te dziewczyny dlatego nam nie wierzą, bo my nie wierzymy im. Wydaje nam się, że zaniżenie 15cm _musi_ boleć, a one naprawdę tego tak nie czują, dla nich te staniki są luźne i jeżdżą po plecach, a biust nie jest stabilny. Nie są masochistkami. Wydaje im się, że obwód pod biustem i wielkość miseczki to są dwa niezależne parametry, a tak nie jest, odczucia dotyczące obwodu są związane z doborem miski. Biorąc 80A w sieciówce pewnie też byłoby mi ciasno, bo miska byłaby za mała (pomijam, jak by to wyglądało). To działa też odwrotnie.
                  • mefistofelia Re: Strapgate 03.07.13, 22:09
                    > Ja przy 78/83 pod biustem nie wyobrażam sobie zapięcia w EM w obwodzie 75. Seri
                    > o. Mam nawet takie sprzed przytycia, więc mogę sprawdzić, no i sorry, przy głęb
                    > szym oddechu stanik by po prostu strzelił w kosmos.

No to dobierz sobie miskę na tyle dużą by fiszbiny lądowały 3cm za piersiami. Voila! +6cm do obwodu gratis.
                    Zapewne nie byłoby ci w takim staniku wygodnie, fiszbiny wpijałyby ci się w pachy, a ramiączka próbowałyby odpiłować ramiona, oczywiście z powodu złej konstrukcji.
                    • kasica_k Re: Strapgate 04.07.13, 00:47
                      mefistofelia napisała:
                      >
                      > No to dobierz sobie miskę na tyle dużą by fiszbiny lądowały 3cm za piersiami. V
                      > oila! +6cm do obwodu gratis.

To oczywiście prawda, że za duża miska powiększa obwód, ale gwoli ścisłości, dzieje się to trochę w inny sposób niż opisane przez Ciebie dodawanie się centymetrów. W spoczynku stanik 60J nie powinien być dłuższy niż stanik 60G, w końcu oba mają rozmiar 60. To dopiero w naciągu dzieją się cuda, bo rozchodzący się drut dużej miseczki, zwłaszcza jeśli jest nadmiernie ciągnięty za krótkim obwodem, powiększa cały stanik w obwodzie.
                      • miss-alchemist Re: Strapgate 04.07.13, 06:57
                        > To oczywiście prawda, że za duża miska powiększa obwód, ale gwoli ścisłości, dz
                        > ieje się to trochę w inny sposób niż opisane przez Ciebie dodawanie się centyme
                        > trów. W spoczynku stanik 60J nie powinien być dłuższy niż stanik 60G, w końcu o
                        > ba mają rozmiar 60. To dopiero w naciągu dzieją się cuda, bo rozchodzący się dr
                        > ut dużej miseczki, zwłaszcza jeśli jest nadmiernie ciągnięty za krótkim obwodem
                        > , powiększa cały stanik w obwodzie.

Drut się nawet nie musi dużo naciągnąć. Takie szerokaśne fiszbiny przy zaniżonym obwodzie to kombinacja kilku czynników. Po pierwsze, fiszbiny będą trochę szersze w innej grupie rozmiarowej (tzn między G a H nie powinno być wyraźnej różnicy, ale między G a J różnica już może być widoczna). Po drugie, tak duża, głęboka miska "położy się", zwłaszcza naciągnięta ramiączkami. Końcówka fiszbiny przesunie się tak, że będzie celować w plecy, nie w górę, a miska dodatkowo się zamknie, powodując buły. Tak jakby stanik ustawiony był do tułowia nieco pod kątem, na tyle, żeby jeszcze mostek nie przerżnął na pół.

Poza tym one biorą to 60J przy tym jak powinny nosić np 70FF czy 65G. 60J jest przeznaczone na zupełnie inny kształt klatki piersiowej i to też odgrywa niebagatelną rolę. To tak jak byś sobie kupiła buty w rozmiarze 45 o małej tęgości i próbowała materiał naciągnąć tak, by but się skrócił i poszerzył ;) Zawsze to będzie źle wyglądało i nie dlatego, że ten but jest źle skonstruowany, tylko on jest skonstruowany na kogoś, kto ma bardzo długą i wąziutką stopę.
                      • maggianna Re: Strapgate 04.07.13, 12:00
                        Z tego co czytalam amerykanskie forum ich "blad" polega na tym ze biora swoje bardzo scisle wymiary w calach i ten pomiar traktuja jako punkt wyjsciowy i dopiero od tego jeszcze ida w dol z rozmiarem obwodu.
                        Tutaj jest nawet mala dyskusja dziewczyn ktore twierdza ze obwod nie jest w zaden sposob zwiazany z masa ciala (www.reddit.com/r/ABraThatFits/comments/1hl3y7/small_band_sizes/) i ze przy wadze ponad 90 kg, majac 30.5 cala bardzo scislo pod biustem najlepszym obowodem jest 30 a nawet moze i 28. I tu sie pojawia problem - 30.5 cala to ponad 77 cm - na lobby nikt nie radzilby zanizac na poczatek obwodu o 12 a nawet o 17 cm.
                        Dodatkowo dyskutuja ze sa bardzo scisliwe i waga (rozmiar ubran) przy dobiorze rozmiaru biustonosza nie ma znaczenia - i z tym sie absolutnie nie da zgodzic bo tkanka tluszczowa jest scisliwa do pewnego poziomu, majac 83 pod biustem nijak nie zapne sie w 65 nawet z brytyjskich marek, tak samo jak nie zmieszcze sie w bluzke w rozmiarze 38.

Amerykanki odrzucaja teorie dodawania czegokolwiek do pomiarow a wrecz radza lekko zanizac i potem osoba z super scislo mierzonymi 31 calami pod biustem (czyli prawie 80 cm) uwaza ze idealny biustonosz EM bedzie z obwodem 65 bo tak wychodzi z pomiarow - 31 cali to przeciez biustonosz w rozmiarze 30. I zeby taki biustonosz zapiac i zeby zmiescil sie biust nalezy naturalnie zwiekszyc miske - skoro biust sie nie miesci (bo jest gnieciony ciagnacym obwodem) to zamiast zwiekszyc obwod bierzemy miske 4 rozmiary wieksza i jest ok.

• yaga7 Re: Strapgate 04.07.13, 12:36
                          > Amerykanki odrzucaja teorie dodawania czegokolwiek do pomiarow a wrecz radza le
                          > kko zanizac i potem osoba z super scislo mierzonymi 31 calami pod biustem (czyl
                          > i prawie 80 cm) uwaza ze idealny biustonosz EM bedzie z obwodem 65 bo tak wycho
                          > dzi z pomiarow - 31 cali to przeciez biustonosz w rozmiarze 30. I zeby taki biu
                          > stonosz zapiac i zeby zmiescil sie biust nalezy naturalnie zwiekszyc miske - sk
                          > oro biust sie nie miesci (bo jest gnieciony ciagnacym obwodem) to zamiast zwiek
                          > szyc obwod bierzemy miske 4 rozmiary wieksza i jest ok.
                          >

Dokładnie, to jest ten problem :(
                        • kasica_k Re: Strapgate 04.07.13, 13:47
                          maggianna napisała:

> Z tego co czytalam amerykanskie forum ich "blad" polega na tym ze biora swoje b
                          > ardzo scisle wymiary w calach i ten pomiar traktuja jako punkt wyjsciowy i dopi
                          > ero od tego jeszcze ida w dol z rozmiarem obwodu.

To się nie zgadza z tym, czego ja się dowiedziałam o technikach mierzenia w UK (nie wiem, na ile tak samo jest w US). Tam dla dziewczyn nie było zaskoczeniem, że mierzyć się należy w miarę ścisło, ale to było W MIARĘ ścisło, a nie z wydechem i łamaniem żeber. I to ten pomiar, zrobiony oczywiście w calach, był punktem wyjścia. Oczywiście nikt nie patrzył na centymetry i na to, co sobie producent napisał na metce jako rozmiar EU (60 czy 65 czy 70) - one nie myślą w centymetrach - jak któraś miała 32 cale pod biustem, to zaczynała mierzyć rozmiar 32. Dla niektórych obwód trzeba było powiększyć o 2 czy 4 cale (to zależało też od stanika - np. w sportowym pasował większy, w zwykłym - mniejszy, co też znamy), a dla jednej - zmniejszyć (szczupła, wysoka dziewczyna, dla której Tango w rozmiarze 30 było za luźne, mimo że pod biustem miałą 30 cale). To było szkolenie u producenta, a nie spotkanie nawiedzonych lobbystek ;) Było jednak powiedziane wyraźnie, że tu nie ma tak, że z automatu będzie pasował taki sam rozmiar, jak wyszedł z pomiaru w calach - rozmiar się dobiera do konkretnego biustu i podbiuścia i modelu, a nie prosto wylicza.

I tak sobie właśnie pomyślałam - jeżeli one dobierając staniki EM patrzą najpierw na metkę brytyjczyka, który im wychodzi, to ktoś powinien im szybko wytłumaczyć, że rozmiarówka EM to NIE JEST TO SAMO co rozmiarówka brytyjska. Że 60 napisane na metce Effuniaka to nie jest to samo, co EU60 napisane na metce Tango by Panache w rozmiarze UK28. My to wiemy, porównując swoje rozmiary w stanikach UK do tego, co nosimy w Effuniakach. Być może część z nich przekłada automatycznie angielskie metki na rozmiary obwodów u Ewy.

> Dodatkowo dyskutuja ze sa bardzo scisliwe i waga (rozmiar ubran) przy dobiorze
                          > rozmiaru biustonosza nie ma znaczenia - i z tym sie absolutnie nie da zgodzic b
                          > o tkanka tluszczowa jest scisliwa do pewnego poziomu, majac 83 pod biustem nija
                          > k nie zapne sie w 65 nawet z brytyjskich marek, tak samo jak nie zmieszcze sie
                          > w bluzke w rozmiarze 38.

My tu też nie raz dochodziłyśmy do wniosku, że waga to nie jest najlepszy wyznacznik jeśli chodzi o rozmiary staników :) Bo mogą być osoby z grubszą i cieńszą warstwą tkanki tłuszczowej. Ale oczywiście bez przesady, ja też nie dopnę się ani w 65 ani w 70. Tłuszcz nie jest niematerialny i nie wyparowuje, gdy się go ściśnie :)

> Amerykanki odrzucaja teorie dodawania czegokolwiek do pomiarow a wrecz radza le
                          > kko zanizac i potem osoba z super scislo mierzonymi 31 calami pod biustem (czyl
                          > i prawie 80 cm) uwaza ze idealny biustonosz EM bedzie z obwodem 65 bo tak wycho
                          > dzi z pomiarow - 31 cali to przeciez biustonosz w rozmiarze 30.

No właśnie, może to tu przede wszystkim jest pies pogrzebany. EM z obwodem 65 to nie jest to samo, co brytyjski rozmiar 30.
                          • maggianna Re: Strapgate 04.07.13, 14:09
                            > My tu też nie raz dochodziłyśmy do wniosku, że waga to nie jest najlepszy wyzna
                            > cznik jeśli chodzi o rozmiary staników :) Bo mogą być osoby z grubszą i cieńszą
                            > warstwą tkanki tłuszczowej. Ale oczywiście bez przesady, ja też nie dopnę się
                            > ani w 65 ani w 70. Tłuszcz nie jest niematerialny i nie wyparowuje, gdy się go
                            > ściśnie :)

W pelni sie zgodze ze waga nie jest wyznacznikiem rozmiaru stanika ale pewna prawidlosci jednak bedzie - zakladajac (zaleznosci od wzrostu) 20 a nawet ponad 30 kg nadwage (dziewczyny pisaly ze waza ponad 90 kg) cudow nie ma i w rozmiar 60-65 standardowo sie nie zmiesci, tak samo jak bardzo szczupla dziewczyna nie bedzie miala rozmiaru 85-90.
                            Na pewno zdarza sie tak ze osoba ze takim samym rozmiarem pod biustem co ja bedzie nosila zarowno 75 (a moze nawet i 70) jak i 90 - kazdy jest inny, ale tak jak napisalas tluszcz niestety jest materialny i dobrego stanika nie da sie rozciagnac tak zeby nie tylko sie zapial ale byl i wygodny i dalo sie w nim oddychac.

Mam szczupla, wysoka ale umiesniona i "grubo" koscista kolezanke i co prawda rozmiar konfekcyjny to 36-38 (glownie ze wzgledu na wzrost) to Panache nosi w rozmiarze 70F ale EM zazwyczaj w rozmiarze 80DD, tluszczu wcale ale ma szerokie zebra i nie ma co sciskac, ale pozostale szczuple kolezanki nosza zazwyczaj 65 w Panache i 70-75 EM. Zadnej nie udalo mi sie wcisnac w 65 - zapinaly sie ale jak zaczynaly sie ruszac to robilo im sie niewygodnie (majac ok 70 cm pod biustem).
                            • pierwszalitera Re: Strapgate 04.07.13, 20:09
                              maggianna napisała:

> Mam szczupla, wysoka ale umiesniona i "grubo" koscista kolezanke i co prawda ro
                              > zmiar konfekcyjny to 36-38 (glownie ze wzgledu na wzrost) to Panache nosi w roz
                              > miarze 70F ale EM zazwyczaj w rozmiarze 80DD, tluszczu wcale ale ma szerokie ze
                              > bra i nie ma co sciskac, ale pozostale szczuple kolezanki nosza zazwyczaj 65 w
                              > Panache i 70-75 EM. Zadnej nie udalo mi sie wcisnac w 65 - zapinaly sie ale jak
                              > zaczynaly sie ruszac to robilo im sie niewygodnie (majac ok 70 cm pod biustem)
                              > .

Ja jestem sczczupła, mój BMI wynosi 21,5 i na pewno nie jestem grubokoścista, czy mocno umięśniona. Nie mam też szerokich żeber i pleców pływaczki. Mam jednak 74cm pod biustem i noszę effuniakowe 80D. 75-tki mnie gniotą. Wydaje mi się, to sprawa wysoko osadzonego biustu. Zmierzę się bowiem zaledwie centymetr niżej od miejsca, gdzie u mne zwykle leżą fiszbiny, wychodzi mi już tylko 71cm. Jeszcze dalej w stronę talii, wymiar staje się coraz mniejszy. Dziewczyna z budową podobną do mojej, ale z biustem nieco niżej może mieć tam więc nawet wymiar poniżej 70-tki i nosić inny rozmiar obwodu. Wizualnie nie będziemy się jednak różnić i obie zaliczane będziemy jako szczupłe.
                          • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 14:55
                            > I tak sobie właśnie pomyślałam - jeżeli one dobierając staniki EM patrzą najpierw
                            > na metkę brytyjczyka, który im wychodzi, to ktoś powinien im szybko wytłumaczyć,
                            > że rozmiarówka EM to NIE JEST TO SAMO co rozmiarówka brytyjska. Że 60
                            > napisane na metce Effuniaka to nie jest to samo, co EU60 napisane na metce Tango
                            > by Panache w rozmiarze UK28. My to wiemy, porównując swoje rozmiary w stanikach
                            > UK do tego, co nosimy w Effuniakach. Być może część z nich przekłada automatycznie
                            > angielskie metki na rozmiary obwodów u Ewy.

Dlatego powstał ten wątek i pomysł tabeli. Szkoda, że na razie tak mało osób się wpisało :(.

> Oczywiście nikt nie patrzył na centymetry i na to, co sobie producent napisał na metce
                            > jako rozmiar EU (60 czy 65 czy 70) - one nie myślą w centymetrach - jak któraś miała
                            > 32 cale pod biustem, to zaczynała mierzyć rozmiar 32. Dla niektórych obwód trzeba
                            > było powiększyć o 2 czy 4 cale (to zależało też od stanika - np. w sportowym pasował
                            > większy, w zwykłym - mniejszy, co też znamy), a dla jednej - zmniejszyć (szczupła,
                            > wysoka dziewczyna, dla której Tango w rozmiarze 30 było za luźne, mimo że pod
                            > biustem miałą 30 cale). To było szkolenie u producenta, a nie spotkanie nawiedzonych
                            > lobbystek ;)

Wiesz, producenci też nie żyją w próżni. Mało kto jest tak marketingowo szalony, jak Ewa Michalak i zawsze mówi, co myśli ;). Jeśli ich klientki są przekonane, że tak należy stanik dobierać, a producenci, którzy uznają zasadę +4 to partacze, to co mieli robić? Mówią "oczywiście, obwód dobieramy na wymiar pod biustem, ale Pani tak ładnie umięśniona i z taką małą ilością tkanki tłuszczowej, dla Pani trzeba będzie zrobić wyjątek, myślę, że +4 będzie lepiej leżało na Pani kształtach, każda kobieta jest wyjątkowa".
                            Teoria w UK i US jest w sumie podobna do naszej, szczególnie kilka lat temu. Też niby wiadomo, że każdy jest inny, że stanik ma być wygodny, one naprawdę mają dość dobre pojęcie, wiedzą, że jedne biusty i podbiuścia potrzebują większego zaniżenia, inne mniejszego, ale praktyka jest taka, że owijanie się miskami to częsta sprawa. Myślę, że to faktycznie taki okres odreagowania, nagle ma się do wyboru tyle rozmiarów, można się ścisnąć praktycznie dowolnie mocno, miska wziąć, jak się chce dużą, w dodatku nie jest to "namiot w brudnym beżu". Z czasem im się to opatrzy, przyzwyczają się to tych cyferek i literek, rynek też pewnie pójdzie do przodu, co skłoni je do szukania również wśród innych, bardziej tabelkowych, rozmiarów.
                            • kasica_k Re: Strapgate 04.07.13, 16:17
                              pinupgirl_dg napisała:
                              >
                              > Wiesz, producenci też nie żyją w próżni. Mało kto jest tak marketingowo szalony
                              > , jak Ewa Michalak i zawsze mówi, co myśli ;). Jeśli ich klientki są przekonane
                              > , że tak należy stanik dobierać, a producenci, którzy uznają zasadę +4 to parta
                              > cze, to co mieli robić?

Ale to był dobry dobór. Ani te, które dostały +0, ani te, które +2 czy +4, nie miały za ciasnych obwodów. Ani za luźnych. To był krótki, ale przyzwoity kurs, nie jakaś ściema. A klientki nie sądzę, żeby przyszły tam z jakimikolwiek przekonaniami na temat dobierania obwodów - o brafittingu nie miały większego pojęcia, to nie były blogerki bieliźniane ani forumki z reddit. Niektóre z nich myślały, że obwód ma podjeżdżać na plecach :) Dla mnie jednak ciekawe było to, że nie usłyszałam tam ani słowa na temat słynnego obligatoryjnego dodawania 4 - może po prostu dlatego, że większość była zupełnie nie w temacie, a może po prostu metoda ta już nie jest tak forsowana przez sklepy jak kiedyś.

> Myślę, że to faktycznie taki okres odreagowania, nagle ma się do
                              > wyboru tyle rozmiarów

To na pewno. Im większy wybór, tym więcej okazji do eksperymentów, nie zawsze udanych.
                              • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 16:33
                                > Ale to był dobry dobór. Ani te, które dostały +0, ani te, które +2 czy +4, nie
                                > miały za ciasnych obwodów. Ani za luźnych. To był krótki, ale przyzwoity kurs,
                                > nie jakaś ściema

Ale ja nie twierdzę, że to była ściema, albo że obwody były źle dobrane. Ale nie wydaje mi się, że zasada +0 jest najbardziej uniwersalna, czy wręcz że tak teraz producenci projektują staniki. To, że Pani powiedziała, że na 32 bierze się 32, aaaaale to sprawa indywidualna, czasami trzeba zawyżyć, jeszcze nic nie znaczy, równie dobrze mogła powiedzieć, że do 32 trzeba dodać 4 cale, a czasami trzeba zaniżyć. Tylko wtedy jest ryzyko, że na sali znajdzie się jakaś gorliwa neofitka i wykrzyknie "jak pani śmie!" ;). Spora część zainteresowanych brafittingiem w UK uważa zasadę +4 za niecny spisek przemysłu bieliźniarskiego, czasami nie ma co się kłócić, lepiej przytaknąć i robić swoje.
                                • kasica_k Re: Strapgate 04.07.13, 16:44
                                  pinupgirl_dg napisała:

> Spora część zainteresowanych brafitti
                                  > ngiem w UK uważa zasadę +4 za niecny spisek przemysłu bieliźniarskiego, czasami
                                  > nie ma co się kłócić, lepiej przytaknąć i robić swoje.

No i temu się wcale nie dziwię, sama +4 stosuję tylko przy maksymalnie niepracujących ściśliwcach (wg +4 wychodzi mi obwód 38, noszę najczęściej 36) jak np. Orla. Jak przymierzyłam ostatnio jakieś 38 w M&S, to był to dramat.

A na kursie było wyraźnie powiedziane nie to, że na 32 bierzemy 32, tylko:

1. W normalnym brafittingu właściwie nie posługujemy się miarką w ogóle. Widać, w czym przychodzi klientka, jaki to daje efekt, i wg tego dobieramy jej rozmiary do przymierzenia. Na podstawie przymiarki dobieramy konkretny stanik.

2. Jeśli jesteśmy bardzo początkującymi brafitterkami (tak jak wszystkie osoby na kursie), to możemy zacząć od mierzenia, bo inaczej na razie nie umiemy.

3. To, co wychodzi z mierzenia, jest tylko jedną z wielu informacji i w żadnym wypadku nie jest decydujące.

Bardzo podobne podejście ma np. Bravissimo, w ich poradnikach z tego co pamiętam nie ma ani słowa o mierzeniu się.
                                  • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 17:11
                                    > No i temu się wcale nie dziwię, sama +4 stosuję tylko przy maksymalnie niepracu
                                    > jących ściśliwcach (wg +4 wychodzi mi obwód 38, noszę najczęściej 36) jak np. O
                                    > rla. Jak przymierzyłam ostatnio jakieś 38 w M&S, to był to dramat.

No widzisz, a u mnie całkiem nieźle pracuje nawet +6. Faktycznie spisek ;).
                                    Naprawdę uważasz, że większość osób potrzebuje 10cm zaniżenia, aby tę zasadę stosować jako punkt wyjścia? Dodam, że mówimy jednak o obwodzie mierzonym bardzo ciasno, a brytyjskie staniki podobno są bardziej ścisłe, niż kiedyś. Ja tego nie zauważam, ale na pewno nie są luźniejsze. To, że producent nie wspomniał o +4 nie znaczy, że zasada +0 jest lepsza, on sam się zresztą odżegnuje od miarki (i bardzo dobrze).

Swoją drogą - co innego kurs dla brafitterek, czy w ogóle spotkanie z brafitterką, co innego doradzanie przez internet. Tutaj, niestety, to czasami wróżenie z fusów, nawet nie wiadomo do końca, jak dana osoba się zmierzyła.
                                    • kasica_k Re: Strapgate 05.07.13, 13:32
                                      pinupgirl_dg napisała:

> Naprawdę uważasz, że większość osób potrzebuje 10cm zaniżenia, aby tę zasadę st
                                      > osować jako punkt wyjścia?

A czy gdziekolwiek napisałam coś takiego?

> Dodam, że mówimy jednak o obwodzie mierzonym bardzo
                                      > ciasno,

A ja piszę nie o obwodzie mierzonym bardzo ciasno tylko "trochę" ciasno - tak mierzyły się Brytyjki, które widziałam i rezultaty ich pomiarów były właśnie takie, jak napisałam.

> a brytyjskie staniki podobno są bardziej ścisłe, niż kiedyś. Ja tego ni
                                      > e zauważam, ale na pewno nie są luźniejsze. To, że producent nie wspomniał o +4
                                      > nie znaczy, że zasada +0 jest lepsza, on sam się zresztą odżegnuje od miarki (
                                      > i bardzo dobrze).

Nie napisałam też nigdzie, że "zasada +0 jest lepsza". U jednych kobiet się sprawdza, u innych nie. Moim zdaniem pokrzykiwanie, że "+0 jest złe złe złe" jest tak samo głupie, jak podobne pokrzykiwanie na temat "+4", "+2" czy jakiegokolwiek innego "+".
                                      • pinupgirl_dg Re: Strapgate 05.07.13, 13:47
                                        > A ja piszę nie o obwodzie mierzonym bardzo ciasno tylko "trochę" ciasno - tak m
                                        > ierzyły się Brytyjki, które widziałam i rezultaty ich pomiarów były właśnie tak
                                        > ie, jak napisałam.

Dlatego ja piszę, na spotkaniach pod okiem brafitterki, kiedy nie bierze się obwodu na granicy utraty przytomności, można zaczynać od 32 na 32, tak samo jak od 36 na 32, wszystko w sumie jedno. Ale te dziewczyny jednak mierzą się bardzo ciasno, dobrze dobranych staników nie widziały, bo gdzie, co najwyżej pokazy VS. Zakupy netowe od czegoś trzeba zacząć, nie wiem, czy zasada +0 jest faktycznie najszczęśliwszym punktem odniesienia. To, że na spotkaniu z Panache tak powiedzieli, nic nie znaczy, bo oni po 1. mierzą inaczej, po 2. mają na bieżąco możliwość korygowania, z której zresztą, sądząc z opisu, korzystały w wielu wypadkach. I tak osoba, która potrzebowała mniejszego obwodu, była tylko jedna, więc nawet w przypadku niezbyt ciasnego mierzenia, więc to +0 nie wygląda mi na średnią, chociaż mogę się mylić.
                                      • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 14:42
                                        kasica_k napisała:

> A ja piszę nie o obwodzie mierzonym bardzo ciasno tylko "trochę" ciasno - tak m
                                        > ierzyły się Brytyjki, które widziałam i rezultaty ich pomiarów były właśnie tak
                                        > ie, jak napisałam.

Ale ile niby wynosi ta różnica pomiędzy trochę ciasno i bardzo ciasno? U normalnie zbudowanych ludzi bez dużej otyłości nawet różnica pomiędzy wymiarem luźno i ciasno nie jest też aż tak olbrzymia, by aż tak bardzo się rąbnąć przy wyborze i tak zaniżanego rozmiaru. A co dopiero pomiędzy trochę ciasno, czy bardzo ciasno. I co mi z tego, że przy łamaniu żeber i stracie przytomności wycisnę jeszcze jeden centymertr mniej, gdy i tak nie będą nosić stanika aż tak dusząco?

• mefistofelia Re: Strapgate 04.07.13, 16:45
                              > Dlatego powstał ten wątek i pomysł tabeli. Szkoda, że na razie tak mało osób si
                              > ę wpisało :(

No właśnie! Wpisujmy się! Ja jestem już na małym lobby :)
                              I proponuję, żeby do ewentualnych porównań używać staników dobranych wg ich metod. Wszystko jest dokładnie wyłożone tutaj:
                              i.imgur.com/FxlxShI.png
                              Szybkie tłumaczenie:
                              1

1) Zmierz obwód klatki piersiowej tak by miarka wygodnie przylegała do skóry (bez ściskania). Dopilnuj by była równolegle do podłogi
                              2) Zmierz obwód tak ściśle jak się tylko da (na wydechu)
                              3) Zmierz biust na stojąco
                              4) zmierz biust w pochyleniu
                              5) Zmierz biust na leżąco

2 Obliczenia

Spójrz na wynki pomiarów. Czy pasuje do nich któreś z poniższych stwierdzeń?
                              a) Ścisły wymiar pod biustem jest większy niż 36 cali
                              b) Różnica między pomiarem pod biustem a w biuście jest większa lub równa 9 cali, I twój ciasny pomiar pod biustem (punkt 2) jest większy lub równy 32 cale.

Jeśli nie przejdz do części 6)

Jeśli tak: Możliwe, że wynik nie będzie wiarygodny. Zapytaj się o poradę rozmiarową na naszym forum.

6) Ustal rozmiar obwodu. Zaokrąglij swój ciasny pomiar pod biustem (punk 2) do pierwszej pełnej liczby

Przykład: 31,25 cali to obwód 32

Uwaga! Przy mniejszych obwodach (poniżej 30) często zawyża się obwód dla komfortu. Zmierzenie stanika z miseczkami przesuniętymi na plecy pomoże ci ustalić czy potrzebujesz większego obwodu.Panie o większych obwodach często muszą je dodatkowo zaniżyć, bo takie obwody mają więcej materiału więc bardziej się rozciągają. Pamiętaj, że staniki powinny pasować zapięte na ostatnią haftkę, tak by można je było przepiąć na ciasniejszą gdy się rozciągną.

7) Ustal miseczkę. Czy między pomiartem na stojąco (3) i w pochyleniu (4) jest różnica większa niż 2 cale?

Jeśli tak: wyciągnij średnią z tych pomiarów.
                              Jeśli nie: Użyj wymiaru w pochyleniu

Odejmij ciasny pomiar pod biustem od powyższego wyniku. Ustal miseczkę wg tabelki.
                              1 cal- A, 2-B, 3-C,4-D,5-DD itd.

• kis-moho Re: Strapgate 04.07.13, 17:03
                                Ooo. Według tej metody na szybko policzyłam sobie 60E. Od Ewy noszę ,70C a w upały nie wiem czy 75B nie byłoby lepsze...
                                • miss-alchemist Re: Strapgate 04.07.13, 18:13
                                  Mi wyszło 28G :D Nawet biorąc pod uwagę obwód pod biustem 70 (chociaż bez łamania żeber ścisnę się i do 68). Ciekawe, co bym włożyła do takiej michy... Obie piersi zmieściłyby mi się do jednej ;);) Aż trzy razy liczyłam, bo nie mogłam w to uwierzyć ;P

Obecnie u Ewy 70D/DD, z brytoli najczęściej 65DD ;)
                                • kis-moho Re: Strapgate 05.07.13, 09:01
                                  > Ooo. Według tej metody na szybko policzyłam sobie 60E.

Swoją drogą, wydaje mi się, że mój pierwszy pierwszy stanik, który zamówiłam na podstawie forumowych wyliczeń (nie wiem, czy ten rozmiar mi poradzono, czy sama sobie wykombinowałam) to była Freya Rio w rozmiarach 28DD i 28E. Za żadne skarby nie pasował, ale obawiam się, że w mojej ocenie ścisłość obwodu nie odgrywała specjalnej roli, miseczki wydawały mi się dziwne ;o)
                                • indigo-rose Re: Strapgate 07.07.13, 22:25
                                  Mnie wyszło 55H. OK, zawyżę obwód dla komfortu i będę miała 60, w brytyjczykach pasuje. Ale H?
                              • yaga7 Re: Strapgate 04.07.13, 17:12
                                Zmierzyłam się. Wyszło mi 30H/30HH ;) Nie wiem, czy istnieje tak rozciągliwy stanik w obwodzie 30, żebym się zapięła.

A obecnie noszę np. Cleo 36FF. A Elomi nawet 36F :P
                                • margo13ak Re: Strapgate 05.07.13, 13:06
                                  Mnie wyszło nieco mniej ekstremalnie, ale i tak... 30HH, hmmm... Effuniaki noszę 75FF, brytyjczyki 32G/FF, w 65 się zapnę, ale fiszbiny drapią łopatki :-) W Effuniaku 65, nawet, gdybym się zapięła, to zejdę w kilka minut - uduszona... :P
                                  • kasienka.body 32HH 05.07.13, 13:40
                                    Wg ich wskazówek wyszło mi 32HH :D
                                    Mam 81 cm ścisło pod biustem, 86 luźno, noszę z brytyjczyków zazwyczaj 34FF lub 36F z ciaśniejszych modeli. Effuniak zdaje się, że pasował najlepiej w 80F.

Nie wiem co bym musiała napchać do misek, żeby to HH wypełnić, pomijając już obwód :P
                              • pinupgirl_dg Re: Strapgate 04.07.13, 17:28
                                Mi wyszło uwzględniając szerszy obwód dla wygody - 28FF.
                              • pierwszalitera Re: Strapgate 04.07.13, 20:30
                                Rany boskie, mi wyszedł rozmiar 28, dla komfortu biorę 30 i umieram. ;-) U Effuniaka nic poniżej 75 (34) mi nie wejdzie na ciało, a dla komfortu noszę rozmiar 80(36). A nawet w brytyjskich stanikach noszę zwykle rozmiar 32 i posiadam też 34. Miski według tej metody nawet nie liczę, bo na takie bzdury szkoda czasu.
                                • maggianna Re: Strapgate 04.07.13, 21:23
                                  Jeżeli wyszło Ci 28 to obwód 30 jest zdecydowanie za duży, sugerowalabym 26 z odpowiednio duża miska, 26H brzmi duzo lepiej niz 36 :-)) i nagle okazałoby sie ze ramiaczka sa za szeroko a z half cup zrobił sie full i to wina producenta bo stanik jest idealnie dobrany :-)

Wg tych wytycznych powinnam nosić obwód 32 ale obawiam sie ze potrzebowalabym silnego faceta zeby mnie przycisnal kolanem i dopiął ;-) Miska wychodzi co najmniej HH - w koncu pozbylabym sie kompleksu małego biustu ;-)
                              • madzioreck Re: Strapgate 04.07.13, 23:17
                                No tak, wyszło mi coś koło 60G (komfortowo ;)) albo 55GG....

Noszę 70DD/E, od Ewy i nie tylko, z wyjątkowych luzaków 65F, przy czym większości 65 nie zniesę...
                              • beauty-gosiek Re: Strapgate 05.07.13, 08:23
                                wyszło mi 32ff haha
                                noszę brytyjskie 34e, effuniakowe 36dd
                                brytyjskie 32 może bym zapięła, ale effuniakowe w żadnym razie
                              • roza_am Re: Strapgate 05.07.13, 14:14
                                A mnie wychodzi całkiem OK. Czyli 28HH, a noszę 30H. Zatem, po uwzględnieniu pktu: "> Uwaga! Przy mniejszych obwodach (poniżej 30) często zawyża się obwód dla komfor
                                > tu." wszystko się zgadza.
                                • yaga7 Re: Strapgate 05.07.13, 14:19
                                  Mnie nawet przy pomiarze na luźno wychodzi obwód 34, a noszę 34 i 36.
                                • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 14:52
                                  roza_am napisała:

> A mnie wychodzi całkiem OK. Czyli 28HH, a noszę 30H. Zatem, po uwzględnieniu pk
                                  > tu: "> Uwaga! Przy mniejszych obwodach (poniżej 30) często zawyża się obwód
                                  > dla komfor
                                  > > tu." wszystko się zgadza.
                                  >

Nie, nie zgadza się, bo u mnie się nie sprawdza. Zawyżam pomiar do 30, a noszę w Effuniakach 34-36. I wygląda, że u większości się też nie sprawdza, więc to ty jesteś wyjątkiem od reguły. Przy obwodzie mierzonym luźno wychodzi mi 32, a to jest mój rozmiar brytyjski, a nie effuniakowy.
                                  • roza_am Re: Strapgate 05.07.13, 15:05
                                    > Nie, nie zgadza się, bo u mnie się nie sprawdza.

Nie pisałam o Tobie, tylko o sobie - u mnie się zgadza ("mnie" z pierwszego zdania dotyczyło całego akapitu).
                                    Nie wiem, czy mierzę się inaczej niż większość czy mam bardziej amerykańską budowę, ale po uwzględnieniu tamtej uwagi, pasuję do amerykańskiego modelu pomiarów.
                                    • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 17:22
                                      roza_am napisała:

> Nie wiem, czy mierzę się inaczej niż większość czy mam bardziej amerykańską bud
                                      > owę, ale po uwzględnieniu tamtej uwagi, pasuję do amerykańskiego modelu pomiaró
                                      > w.

Twój przypadek potwierdza tylko reguły statystyki, jakaś grupa kobiet będzie zawsze z lewej i prawej strony rozkładu normalnego. Ale większości nie opisuje, więc zastosowana przez Amerykanki metoda jest w przypadku przeciętnej kobiety błędna i prowadzi do złego rozmiaru stanika.
          • pinupgirl_dg Re: Strapgate 03.07.13, 16:37
            > Tylko że przy naprawdę dużym, ciężkim biuście stabilność jest ważniejsza od dekoltu.

Co nie znaczy, że dla nich dekolt nie ma dla nich znaczenia, ta blogerka, o której wspomniałam, szuka raczej staników, które będą ładnie eksponować.
      • sbarazzina Re: Strapgate 04.07.13, 23:30
        kasica_k napisała:

> Dziewczyny, przyjrzałam się trochę tej dyskusji, na razie pobieżnie, przyznam,
        > z braku czasu - ale doszłam do wniosku, że powinnyśmy trochę się wstrzymać z os
        > ądzaniem i krytykowaniem. Klientki Ewy za granicą to inna grupa niż w Polsce. P
        > otrafię uwierzyć, że znajdują się w tej grupie osoby o naprawdę wyjątkowych wym
        > iarach (bardzo wąskie obwody pod biustem i duże biusty), które mają problem z d
        > opasowaniem nawet staników Ewy (czy to rozmiaru, czy kształtu), nie mówiąc już
        > o innych markach. Nie powinnyśmy przesadzać z uogólnianiem, ton pełen wyższości
        > jest nie na miejscu (sama zrobiłam ten błąd i teraz żałuję :).

Podpisuję się obiema rękami.

Już gdzieś czytałam na reddicie, że stanikomaczki z Polski UPIERAJĄ się, że Amerykanki noszą złe rozmiary. Taka nachalność raczej nie buduje zaufania. I dlatego nie mam zamiaru przyłączać się do masowej akcji edukacyjnej.

Jeśli piszą na naszym forum, wrzucają zdjęcia na Balkonetkę to owszem, moim zdaniem powinnyśmy przedstawić im nasz punkt widzenia, ewentualnie doradzić. Ale takie udawadnianie na siłę, że się mylą, raczej nie przyniesie pozytywnych skutków.

Na Reddit przyjęłam zasadę, że nie doradzam w wątkach rozmiarowych (pewnie by mnie i tak zaraz zbanowały ;) (Na forum każdemu postowi można dawać plusy i minusy). Udzielam się w wątkach merytorycznych, czyli takich gdzie ktoś szuka rozwiązania konkretnego problemu.

W którymś wątku, przy okazji, wytłumaczyłam, zę staniki EM układają się na plecach w łuk i dziewczyny były dość zaskoczone, bo nikt im tego wcześniej nie powiedział.

---
        Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
        tnij.org/staniki01
        • kis-moho Re: Strapgate 05.07.13, 08:55
          >Taka nachalność raczej nie buduje zaufania.

Zgadzam się, i dlatego żałuję, że EWa nie zrobiła bardziej edukacyjnego materiału.
          • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 10:09
            kis-moho napisała:

> Zgadzam się, i dlatego żałuję, że EWa nie zrobiła bardziej edukacyjnego materia
            > łu.

A jak tak sobie myślę, że Ewie nie płacą za edukację. To marka jakby nie było niszowa, powstała na potrzeby pewnej grupy kobiet ceniącej sobie staniki na realne obwody z pewnymi walorami estetycznymi. Effuniaki to nie są staniki sportowe i nie dla każdego nadają się nawet jako codzienniaki. Jeżeli ktoś kupuje te staniki w złym rozmiarze, to jego sprawa. W podobny sposób można wykorzystywać Iphona jako talerzyka pod sushi i skarżyć się u producenta, że jego produkty nie nadają się do zmywarki. Producent nie musi ulegać, ale nie musi takim klientom moim zdaniem też nic wyjaśniać. Ewa chce zakończyć produkcję 60-tek, to jej sprawa. Przypuszczam, że tych zamówień z Ameryki wcale nie ma aż tak dużo. A jeżeli jakaś maleńka i mało znacząca finansowo część produkcji robi aż taką wielką falę, że imię marki na tym cierpi, to się nie opłaca takich staników produkować. W Polsce, czy w ogóle w Europie, jest cała masa kobiet liczących rozmiary w rozmiarówce metrycznej i do ostanikowania, czyli potencjalnych klientek. Ja bym tam kichała na Amerykę i nie wdawała się z nimi w żadną dyskusję. Nie będą mogły kupić sobie 55HH, to kupią sobie przez jakiś czas 65J ze stałej kolekcji. Niektóre z tego wyrosną i staną się jak każdy dorosły człowiek pragmatyczne, spróbują wygodniejszych rozmiarów. A niektóre zostaną w sekcie, ale ta tak jakbyśmy chciały wytłumaczyć ewolucję kreacjoniście. Nie da się. Ameryka to nie Europa, tam ludzie są odrobinkę inni. ;-)
            Jeżeli Ewie zależy na podbijaniu nowych rynków, to powinna uwzględnić raczej gusty europejsko-kontynentalnych klientek i przestawić się na nieco bardziej wyszukany design. Brytyjczycy mają bowiem może szeroką rozmiarówkę, ale Francuzki, Włoszki, czy nawet Rosjanki tych staników nie kupują, bo one nie odpowiadają gustom tej grupy klientek. Pole do działania dla Ewy.
            • aleksandralm Re: Strapgate 05.07.13, 11:34
              Akurat Rosjanki to miewaja dosc 'okreslony' gust ;)
              • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 11:52
                aleksandralm napisała:

> Akurat Rosjanki to miewaja dosc 'okreslony' gust ;)

Ja bym się powstrzymała z podobnymi stereotypami, bo nasz polski gust w Europie Zachodniej też uchodzi raczej za nieco przaśny, z tendencją do kiczu i Polkę od Rosjanki rozróżnia się tylko po niuansach rozpoznawalnych dla wtajemniczonych. ;-) Ogólnie jest tak, że im bardziej na wschód, tym lepiej sprzedaje się wzornictwo bogate i dekadenckie, ale (zamożne) Rosjanki już od dawna należą do najlepszych klientek zachodnich dyzajnerów i nie kupują tylko Versace.
                • pinupgirl_dg Re: Strapgate 05.07.13, 12:14
                  > Ja bym się powstrzymała z podobnymi stereotypami, bo nasz polski gust w Europie
                  > Zachodniej też uchodzi raczej za nieco przaśny, z tendencją do kiczu

Czy ja wiem? Dla mnie po prostu wschodnie. Akurat mi bliżej do gustu Brytyjek, chociaż takie bogate, dla nas może przeładowane i trochę egzotyczne i orientalne wzornictwo nie jest w niczym lepsze czy gorsze. Może być kiczowate, ale może wyglądać świetnie. Dla mnie wiele rodzimych marek (włączając w to EM) jest zbyt bogato zdobionych, co nie znaczy, że mi się to nie podoba, ale na kimś :). W sumie nawet wolę, gdy ktoś w tym stylu idzie na całość.
                  • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 12:35
                    pinupgirl_dg napisała:

> Czy ja wiem? Dla mnie po prostu wschodnie.

Ale ja nie piszę o indywidualnych gustach, a bardziej o "narodowych" trendach i te są uwarunkowane wieloma, nieraz bardzo skomplikowanymi sprawami. Nie oceniam, co jest bardziej, czy mniej gustowne. Kicz ciekawie użyty może być poza tym interesującą formą przekazu i tu Rosjanki chyba podchodzą do sprawy nieco mniej problematycznie od nas. ;-) Na nich kicz wygląda często mniej kiczowato, one potrafią to jakoś nosić. ;-) A brytyjskie staniki do mnie osobiście wizualnie w większości nie przemawiają, wiele z pomysłów Effuniaka zresztą też nie, na szczęście nie jestem na nie skazana. ;-)
                    • pinupgirl_dg Re: Strapgate 05.07.13, 13:05
                      > Ale ja nie piszę o indywidualnych gustach, a bardziej o "narodowych" trendach i
                      > te są uwarunkowane wieloma, nieraz bardzo skomplikowanymi sprawami. Nie ocenia
                      > m, co jest bardziej, czy mniej gustowne. Kicz ciekawie użyty może być poza tym
                      > interesującą formą przekazu i tu Rosjanki chyba podchodzą do sprawy nieco mniej
                      > problematycznie od nas. ;-)

Rozumiem :). Też uważam, że u nas kicz oraz szeroko rozumiany przepych jest źle odbierany, chociaż sami mamy do tego tendencję (może właśnie dlatego ;), jestem zwolenniczką teorii, że najbardziej u innych denerwują nas te cechy, które sami posiadamy ;) ). A przecież w historii estetyka wschodu nie raz stanowiła dla zachodniego świata inspirację.
                      Myślę też, że poglądy na temat gustów Rosjan kreują w głównej mierze programy telewizyjne, jednak myślę, że stosunkowo więcej Polaków ma osobiste doświadczenia z podróży do krajów zachodnich, niż do Rosji.
      • maith Re: Strapgate 05.07.13, 21:53
        kasica_k napisała:
        > to inna grupa niż w Polsce. Potrafię uwierzyć, że znajdują się w tej grupie osoby o naprawdę
        > wyjątkowych wymiarach (bardzo wąskie obwody pod biustem i duże biusty)

No tak, tylko że:
        -na zdjęciach są zupełnie średnie dziewczyny - ja tam nie potrafię dojrzeć ani wyjątkowo wąskich obwodów ani specjalnie dużych biustów

-w oczy rzucają się raczej źle dobrane staniki

-do tego nie rozumiem, czemu J przy 60 ma być cięższe niż J przy 85. Jest wręcz przeciwnie. A u nas jakoś posiadaczki bardzo dużych biustów nie szaleją aż tak z obniżaniem obwodu u Ewy.
        Czyli jeżeli nasze nosicielki 80-90 H-J nie zaniżają aż tak obwodów u Ewy (a dodatkowo statystycznie będzie wśród nich więcej kobiet mających co ściskać) to tym bardziej nie widzę uzasadnienia dla aż takiego ściskania przy 55-60 H-J.

-wierzę, że może istnieć ktoś o wymiarach potrzebujących 60J u Ewy Michalak.

-ale nie wierzę, że może ich potrzebować ktoś z 78 pod biustem.
    • joankara Re: Strapgate - dane do tabelki 03.07.13, 23:05
      Jestem w dolnej strefie stanów średnich, ale podaję dane - do wykorzystania.
      Wymiary 68/95. Freya Rio - 65F, Panache - w tej chwili mam tylko sportowca 70DD, wcześniej miałam 65FF, ale chyba 70F(lub E) byłoby lepsze. Curvy Kate 65FF, Effuniaki - plunge 70E, mam jednego 75DD i po trzech latach (czarny plisowaniec, to chyba trzy lata temu był?) ciągle jest dobry, halfcupy 70 DD. Podaję dla porównania rozmiary Brytyjczyków, bo to pokazuje, jak ścisłe są Effuniaki. Również nie wyobrażam sobie założenia węższego Effuniaka - pewnie by się dało zapiąć na bezdechu, ale powietrza nabrać, to już nie, bo jak oddycham pełną piersią, to obwód dochodzi prawie do 80. Ocieplacza mam niewiele, ale pojemność płuc dużą.
      • aleksandralm Re: Strapgate - dane do tabelki 03.07.13, 23:10
        Dzieki
        • anabja Re: Strapgate - pomysł na eksperyment edukacyjny 04.07.13, 15:21
          Ja mam pomysł jak pomóc tym dziewczynom musimy je uświadomić jak według Nas wygląda dobre dopasowanie. Najlepiej wyjaśnią całe zagadnienie zdjęcia. Potrzebne będą dziewczyny ochotniczki, które mając dość wąskie obwody i spore miski pozwolą sobie zrobić zdjęcia w za wąskich obwodach z za dużą miską. Potrzebna będzie blogerka, która stworzy cykl wpisów w kilku językach jak poprawnie dobrać stanik aby nie owijać się miskami. Oczywiście musimy mieć takowe staniki i tu musiałby być ukłon od Ewy aby takie uszyła na potrzeby eksperymentu.
          Jak ja to widzę: zgłaszam się na ochotnika. Moje wymiary w pod biustem super ścisło 72 i biuście w zwisie 117 nosze obecnie Porcelankę 70 JJ oraz Beżyka 75 HH, oba wygodne. Mój pomysł polega na tym aby zrobić zdjęcia w tych stanikach wraz z komentarzem oraz w kolejnych mniejszych obwodach z przeliczoną miseczką. Myślę że zmieszczę się w 65 K i 60 L lub LL bo jestem ściśliwa.
          Potrzebne będą także zdjęcia sposobu mierzenia podbiuścia w calach i centymetrach. Mam nadzieję że to pokaże tym dziewczynom w którym miejscu robią błąd i dlaczego. Uwidoczni się problem rozjeżdżania konstrukcji w nadmiernie zaniżanych obwodach. Co Wy na to?
          • aleksandralm Re: Strapgate - pomysł na eksperyment edukacyjny 04.07.13, 16:48
            Ba, ale poniekad to samo zrobila Ewa w blogu, ino na swojej pracownicy (tak podejrzewam)
            • miss-alchemist Re: Strapgate - pomysł na eksperyment edukacyjny 04.07.13, 18:15
              Ale anabja byłaby jeszcze lepszym przykładem, bo ma naprawdę spory biust i niewielki wymiar pod biustem ;) Myślę, że równie świetnym przykładem byłaby Clarisse, bo chyba ma podobne wymiary (dobrze pamiętam?) i do tego jest niewysoka, więc teoretycznie te straszliwie wysokie miski i okropnie szeroko rozstawione ramiączka powinny odcinać jej ręce ;)
    • slotna Re: Strapgate 05.07.13, 16:44
      Pomyslalam sobie, ze moze i ja zle dobieralam rozmiar w effuniakach (chociaz zmierzylam ich tez sporo pod okiem brafiterki) i moze czas znow sprobowac, co prawda dizajn nadal do mnie nie dociera, ale jakosc sie podobno poprawila... Po czym przeczytalam wypowiedzi firmowe na fb, no i nie, jednak nie :P Moim zdaniem Amerykankom przeszkadza forma tych tekstow i mnie niestety tez.
      • pierwszalitera Re: Strapgate 05.07.13, 17:35
        slotna napisała:

Po cz
        > ym przeczytalam wypowiedzi firmowe na fb, no i nie, jednak nie :P Moim zdaniem
        > Amerykankom przeszkadza forma tych tekstow i mnie niestety tez.

Komunikacja marki z klientkami zawsze była beznadziejna, więc trudno oczekiwać tu wielkich zmian, ale można też jedno oddzielać od drugiego. Tylko dlatego, że Ewa używa (lekkio) aroganckiego języka nie oznacza, że merytorycznie nie ma racji. Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie wplątała się w tą dyskusję, dyplomatyczne "przykro mi, że moje produkty Wam nie pasują, ale nie będą w najbliższej przyszłości niczego zmieniać w konstrukcji, bo wiele klientek wymaga właśnie takich a nie innych staników" całkowicie by wystarczyło. Również rezygnacja z szycia rozmiarów 55-60 też nie wymga specjalnych tłumaczeń, pisze się pięć razy sorry i już. Amerykanki do takiego obchodzenia się z klientami są przyzwyczajone. ;-)
        • slotna Re: Strapgate 05.07.13, 18:02
          > Tylko dlatego, że
          > Ewa używa (lekkio) aroganckiego języka nie oznacza, że merytorycznie nie ma racji.

Ja nawet jestem pewna, ze ma racje, ale takim jezykiem z pewnoscia Amerykanek do tego nie przekona, tylko je do siebie zrazi (co zreszta juz nastapilo). Ciagle jednak jeszcze mam nadzieje, ze w koncu to sie zmieni, firma sie powiekszy i zostana zatrudnione osoby przeszkolone w zakresie komunikacji z klientami i tylko one beda sie wypowiadac.
        • maggianna Re: Strapgate 05.07.13, 19:54
          Zgadzam sie z Pierwszalitera - Ewa chciała pomoc i spróbować je uświadomić ale to obrocilo sie przeciwko niej - dziewczyny sa niereformowalne i skoro chcą sobie robic krzywdę i uważają ze wiedza lepiej to niech tak zostanie - i tak nam nie wierzą, wiec po co kogoś uświadamiać na siłę? Wystarczyło napisac ze uwagi o ramiaczkach sa bardzo cenne ale w tej chwili nie da sie tego rozwiązać i tyle.

Porady rozmiarowe sa przerażające, ale wszystkie zgodnie maja taka sama koncepcję wiec nie ma szans zeby wzięły po uwagę jakiekolwiek sugestie z zewnątrz - Europejki maja szerokie klatki piersiowe wiec inaczej dobierając rozmiar i najwyraźniej sa duzo szersze bo nie noszą 55.
          I link do standardowej porady - zmniejsz obwód, zwiększ miskę dla osoby z 91 luźno i 87 ścisło idealny bedzie obwód 34.
          www.reddit.com/r/ABraThatFits/comments/1hoshu/fit_check_36h_is_a_big_upgrade_over_40dd_but/
    • aleksandralm Re: Strapgate 14.07.13, 12:17
      Ok, wczoraj w nocy (a moze raczej dzis w nocy) opublikowalam cos takiego:
      bfcidade.wordpress.com/2013/07/14/strapgate/
      Co myslicie?
      Angielskojezyczne zapraszam do wymiany zdan z innymi klientkami Ewy co przyjda.
    • aleksandralm Re: Strapgate 15.07.13, 12:23
      Hmmm... dotychczasowy odzew na artykul jest przewidywalny - one wiedza swoja. Zanizac trzeba bo duzy biust potrzebuje dodatkowego podrzymania. A ramiaczka moga pilowac pachy z innych powodow. W domysle, zla konstrukcja. (hmmm... moze nadinterpretuje)
      Gdyby ktores z was dysponujace biustem powyzej Effuniakowego H/HH w jakimkolwiek obwodzie i poslugujace sie languagem mogly dorzucic do komentarzy pod artykulem swoje 3 grosze nawet w postaci wlasnie wymiarow i noszonego rozmiaru od Ewy to byloby super. Na Balkonetce sa glownie jednak biusty srednie. Tych naprawde duzych - na lekarstwo.
      • kis-moho Re: Strapgate 15.07.13, 13:49
        > Hmmm... dotychczasowy odzew na artykul jest przewidywalny - one wiedza swoja.

Oczywiście, że jest przewidywalny, Twój post jest chyba jeszcze mniej sympatyczny niż Ewy. Jeżeli masz ochotę iść komuś z pomocą i szerzyć wiedzę, lepiej byłoby napisać coś bardziej delikatnego, i unikać walenia głową w biurko. I może zaprosić dziewczyny do naszej galerii/na balkonetkę, osobiste porady są skuteczniejsze niż ogólne posty.
    • nelyen Re: Strapgate 08.08.13, 23:25
      po zobaczeniu tego: www.butterflycollection.ca/bra-size-calculator/

już mnie to cale zaniżanie u nich nie dziwi. zaniżanie po 10-15cm na start...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka