madzia012 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 19:54 Witajcie :) Postanowiłam skorzystać z Waszych cennych porad. Zawsze kupowałam standardowe 75B (ostatnio 70B). Czy słusznie? Oceńcie proszę same: pod biustem (ciaaasno, na wydechu): 70 W biuście (luz): 89 Wizualnie moje cycuchy są małe i nie należą do najpełniejszych :/ Odpowiedz Link
aaagatkaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 20:24 hej dziewczyny, to a też chętnie skorzystam z waszych rat, bo mam mały problem ze stanikami, bo zawsze mi się wszystko wylewa, a najczęściej kupuje 75B a moje wymiary to pod biustem 71, w biuście 85, a moje piersi wizualnie wyglądają na duże. Z góry dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 22:22 a zmierzone "porządnie" ciasno pod i luźno w biuście? jeśli tak to na poczatek 65D lub DD Odpowiedz Link
madzia012 madzia012 - poprawne wymiary! 13.06.07, 20:46 Pod biustem: 70 cm W biuście: 84 cm Tak to jest jak się da facetowi centymetr do ręki - naturalne zawyżanie rozmiaru ;) Odpowiedz Link
madzia012 Re: madzia012 - poprawne wymiary! 14.06.07, 09:26 dziękuję za szybką odpowiedź. Teraz nie pozostaje nic innego jak iśc do sklepu i przymierzać :) No ale muszę przyznać, że zdziwiło mnie to D a E, ło matko! Ostatnio kupiłam push-up 70B z szeroko rozstawionymi miseczkami (ładnie zbiera i podnosi biust) oraz możliwością regulacji paska pod biustem. Jak dla mnie świetne rozwiązanie ponieważ każdy stanik kiedyś trochę sie rozciąga a wtedy można go sobie bez problemu zwęzyc :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: madzia012 - poprawne wymiary! 14.06.07, 09:55 Zmartwię Cię - pójść do sklepu sobie możesz, ale o przymierzaniu tam czegokolwiek należy zapomnieć. Sklepy udają, że najmniejszy obwód to 70. Odpowiedz Link
madzia012 Re: madzia012 - poprawne wymiary! 14.06.07, 10:39 czy mam rozumieć, że w sklepach jest problem z takim rozmiarem? Aż mi się wierzyć nie chce. A co w takimrazie robią osoby z drobną budową ciała. U nich 65 to chyba normalka? Aż z ciekawości zajrzę dziś do jakiegoś sklepu w drodze powrotnej z pracy. Odpowiedz Link
klocioplocio Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 20:44 To ja też z całą pewnością mam źle dobrany biustonosz bo mnie wszystko gniecie, uwiera i ściska:) Noszę standard czyli 70B... Moje wymiary: pod biustem 72 cm, w biuście 82 cm. A więc ile powinnam nosić? Dzięki za pomoc Odpowiedz Link
aaagatkaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 22:28 hej malowiak, a możesz mi doradzić w biuście 85, pod biustem 71. Z góry dzięki Odpowiedz Link
jagoda48 proszę o poradę :) 13.06.07, 21:12 witam i ja do Was trafiłam :) już wiem, że z moimi rozmiarami 69cm mierzone ciasno pod biustem i w biuście 84cm nie powinnam nosić rozmiaru 75 B :P niestety ten rozmiar dominuje w mojej szufladzie z bielizną... błagam, uświadomcie mnie, co to za rozmiar. i jeszcze jedna sprawa, polećcie mi proszę jakąś polską firmę, która szyje adekwatne do moich wymiarów biustonosze. nie jestem niestety "dobrze sytuowana", nie stać mnie na biustonosze za 100zł sztuka. w grę wchodzi max. 50zł... ehhh, no to czekam na wyrok :) pozdrawiam Odpowiedz Link
molowiak Re: proszę o poradę :) 13.06.07, 22:29 wypróbuj 65D lub 60E, w tym rozmiarze to chyba tylko melissa to trochę więcej niż 50 zł, ale myślę, ze lepiej mieć 2 dobre staniki niż 4 za małe i za luźne co? Odpowiedz Link
kasica_k Re: proszę o poradę :) 13.06.07, 22:39 jagoda48 napisała: > już wiem, że z moimi rozmiarami 69cm mierzone ciasno pod biustem i w biuście > 84cm nie powinnam nosić rozmiaru 75 B :P niestety ten rozmiar dominuje w mojej > szufladzie z bielizną... > błagam, uświadomcie mnie, co to za rozmiar. Przy 69 pod biustem maksymalny sensowny obwod dla Ciebie to 65, a miseczka wypada wtedy w okolicach D. 75 jest stanowczo za szerokie na Ciebie pod biustem. > nie stać mnie na biustonosze za 100zł sztuka. w grę wchodzi max. 50zł... Tu niestety gorzej. Z polskich firm szyjacych 65 ja znam Avocado (od 100 PLN wzwyz) i Melisse (okolice 70 PLN), tylko cos mi ich stronka przestala dzialac (gdy dziala, jest pod www.melissa.com.pl/). Mozna tez polowac na angielskich wyprzedazach, ale to tez sa wydatki powyzej 50 PLN. Mozna wreszcie kupowac 70tki i zwężać... Zawsze to lepiej niz 75. Odpowiedz Link
jagoda48 Re: proszę o poradę :) 14.06.07, 20:00 ale jesteście pewne dziewczyny, że miseczka D będzie dobra? wiem już, że jestem skazana na zakup w necie, ale troszkę tak niepewna jestem co do wydania ponad 100zł za biustonosz, a co jak nie będzie pasować? czy sklepy internetowe uczciwie zwracają pieniądze za odesłany towar czy nacięłyście się już kiedyś? Odpowiedz Link
kasica_k Re: proszę o poradę :) 14.06.07, 21:33 jagoda48 napisała: > ale jesteście pewne dziewczyny, że miseczka D będzie dobra? Tej pewnosci zadna z nas Ci dac nie moze. Dla nas jestes zestawem liczb, tymczasem kryje sie za nimi zywy biust :) A staniki nosi sie na biuscie, nie na tabeli rozmiarow. I tak musisz wyprobowac. Ale masz punkt zaczepienia. > czy sklepy internetowe uczciwie zwracają pieniądze za odesłany towar czy > nacięłyście się już kiedyś? Ja nigdy. Tylko trzeba pamietac, ze towar nie moze nosic sladow uzywania i musi miec nienaruszone metki, no i zostac odeslany w terminie. Pozgłębiaj troche watki o internetowych sklepach :) Odpowiedz Link
maith Re: proszę o poradę :) 14.06.07, 23:55 Najtańsza wersja, jaką widzę, to jeden z 2 staników Melissy za 56 zł www.melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/Melissa0329.php www.melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/Melissa0335.php Kolory do wyboru: biały, czarny, beż Plus 8 zł za przesyłkę za pobraniem. Razem 64 zł. Być może jednak zdecydujesz się na którąś z propozycji za 62 zł. To z kosztami przesyłki da 70 zł, tylko o 6 zł więcej. Tak czy inaczej do płacenia ponad 100 zł za biustonosz jeszcze Ci daleko. I nie martw się tą miseczką D. D samo w sobie nic nie znaczy bez obwodu. Podobnie jak B. Sprawdź sama - obejrzyj w sklepie z bielizną Twoje 75B i 80B i 85B. Od razu zobaczysz, że w większych obwodach i miseczki są większe. Utopiłabyś się w nich. I tak samo przy mniejszych, muszą być proporcjonalnie mniejsze. Dlatego musisz wziąć 65D. Wtedy miseczki dopiero będą miały taki rozmiar, jak w 75B. Ups, tak naprawdę, to żeby miseczki były równie duże jak w 75B, to musiałabyś wziąć 65E. Zatem jeśli w 75B miseczki Ci pasują, to poważnie rozważ 65E. Odpowiedz Link
joyeuse jaki rozmiar dla mnie ?? 13.06.07, 21:40 moje wymiary to 68/83. czy to jest 65 DD/E ? tak mniej wiecej znalazlam na forum. prosilabym tez o przelozenie na rozmiarowke angielska bo tej to juz w ogole nie rozumiem :/ prosze o rade i pomoc. dzieki Odpowiedz Link
molowiak Re: jaki rozmiar dla mnie ?? 13.06.07, 22:36 jeśli 65 to IMO raczej D www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia ale to tylko jeśli jesteś "chudziak" jeśli masz trochę ciałka na żebrach to raczej 60E, ale wiadomo, ze wysztko i tak wychodzi "w praniu" rozmiarówka angielska wygląda tak 28=60, 30=65, 32=70, 34=75, 36=80, 38=85 itd. (ang. przeskakuje o 2 cale pol. o 5 cm.) a jeśli chodzi o miski to najlepiej w kazdej firmie korzystać z ich tabelek, bo to różnie bywa Odpowiedz Link
sylvuszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 22:39 Witam serdecznie, odkryłam Was wczoraj i już drugą noc zarywam :) Moje wymiary to: - pod biustem na wdechu 71; - biust na wydechu 89. Piersi rozlane na boki i po rocznym karmieniu. Dziękuję z góry za pomoc!!! Odpowiedz Link
sylvuszka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 22:40 o rany, na odwrót oczywiście z tym wdechem i wydechem ;) Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 - sylvuszka 13.06.07, 22:48 W takim razie utrzymuje swoja propozycje: 65E albo w absolutnej ostatecznosci 70D (ktore w 5 minut po zalozeniu pewnie bedzie do zwężenia...) Odpowiedz Link
kasica_k sylvuszka 13.06.07, 22:43 sylvuszka napisała: > Moje wymiary to: > - pod biustem na wdechu 71; A na wYdechu ile? > - biust na wydechu 89. I znowu odwrotnie :) > Piersi rozlane na boki i po rocznym karmieniu. Moj werdykt wstepny: pod biustem najwyzej 65, miseczka przy tym obwodzie E albo F, ale powtorz pomiar :) Odpowiedz Link
sylvuszka Re: sylvuszka 13.06.07, 22:46 dziękuję za szybciutką odpowiedź, pomyliłam się - pod biustem mierzyłam na wydechu, ścisło, a biust na wdechu, luźno. I wyszło 71/89 Ale namieszałam - sorrki! Odpowiedz Link
dr_kaczusia a jak u ciezarnych? 14.06.07, 11:13 Czesc dziewczyny :) jestem tu nowa, troche juz poczytalam Wasze porady i zdazylam sie zorientowac, ze pewnie jak wieszkosc zblakanych tu trafiajacych mialam zly rozmiar biustonosza ;) Zawsze nosilam 75B, przy wymiarach jak sadzilam 75cm i 88cm. Juz sie zroientowalam, ze pewnie powinnam miec 70B? Ale moje pytanie dotyczy zupelnie innej sprawy, teraz jestem w ciazy (dopiero 3m-c), a juz wymiekam z tym 75B, jest mi ciasno. Poniewaz chwilowo nie mam centymetra zmierzylam sie orientacyjnie i wyszlo 73cm pod biustem na wydechu, 92 cm w biuscie luzo. Powinnam wiec zmienic stanik, ale na jaki? Przeciez nie moge co miesiac kupowac kolejnego bo zbankrutuje :( a ze tak powiem, nie wiem jaki bedzie rozmiar ostateczny ;) Co radzicie? Kupic wiekszy na zas? Poczekac jeszcze troche? Moze sa jakies regulowane dla ciezarnych? Help! Odpowiedz Link
molowiak dr_kaczusia 14.06.07, 12:38 przy twoich wymiarach minimalny obwód to 70 a najlepiej 65, jeśli chodzi o miseczkę to DD/E przy obwodzie 70 lub F/FF przy 65, mi piersi w ciązy urosły o około 2 rozmiary na początku i o jakieś dwa po porodzie, rozmiar pod biustem zmienia się dopiero kiedy brzuch mocno urośnie, no chyba, że bardzo przytyjesz :) radzę ci nosić dopasowane staniki - unikniesz rozstępów i zwisów :) Odpowiedz Link
dr_kaczusia Re: dr_kaczusia 14.06.07, 14:00 dzieki za odpowiedz! Boje sie tylko jedego, ze bedzie mi ciasno, bo w tych 75cm pod biustem wcale mi jakos luzno nie jest. Kiedys kupilam 70 i myslalam, ze sie wsciekne, nie pamietam jednak jaka wtedy wzielam miseczke wiec moze tu byl problem... no nic, nie pozostaje nic innego jak mierzyc :) pozdrawiam! Odpowiedz Link
molowiak Re: dr_kaczusia 14.06.07, 19:41 z początku faktycznie może być ci ciasnawo, ale to kwestia przyzwyczajenia :) Odpowiedz Link
maith Re: a jak u ciezarnych? 14.06.07, 23:33 Odpowiednikiem 75B przy obwodzie 70 jest 70D. Żeby otrzymać tę samą wielkość miseczki przy zmniejszonym obwodzie musisz zmienić literkę :) Przechodzenia na obwód 65 w ciąży bym Ci nie radziła. Może potem pobawisz się w rewolucje. Na razie przyjrzyj się 70. Skoro jednak Twój biust urósł do 92 cm (rozumiem, że biust mierzony był już bez ściskania), to w zależności od firmy powinno Ci pasować 70DD (jeśli mają ten rozmiar) albo 70E (w firmach, w których nie ma DD). Nic dziwnego, że jest Ci ciasno. Zrób jedną rzecz. Wybierz się do stacjonarnego sklepiku, ale takiego, gdzie podadzą Ci przynajmniej kilka staników w 70E (taki Triumph np. ma ich w do wyboru kilkanaście)i na tym przykładzie zobacz, czy Ci ten rozmiar bardziej pasuje. Jeśli będziesz czuła, że Cię obwód ciśnie, to kup sobie jakiś tani stanik 75C. Aczkolwiek przymierz na wszelki wypadek też 75D, czy nie będzie Ci w nim wygodniej. W H&M są tanie staniki, w hipermarketach też, na bazarach. Kupienie stanika przynajmniej z większą miseczką za jakieś 30 zł nie jest trudne. W ostateczności kup po prostu 75C na wyprzedazebielizny.pl Ceny zaczynają się od 16 zł. Choć lepiej, żebyś kupowała coś chociaż z firmy, którą wcześniej, gdziekolwiek zmierzyłaś. Tak czy inaczej nie zbankrutujesz. Jest upalne lato, Ty jesteś w ciąży, możesz chwilowo źle znosić przejścia na mniejszy obwód. Ale nawet w takiej sytuacji nie ma sensu, żebyś cisnęła sobie biust w staniku 75B, który jest dla Ciebie ewidentnie za mały, bo to znosi się o wiele, wiele gorzej. Ty po prostu musisz już teraz zmienić stanik, bo ściskanie sobie biustu, ciężarnego, w upał, jest niewybaczalne. Pamiętaj, że w zależności od firmy, czy nawet tylko modelu, może Ci pasować trochę inny rozmiar, więc jeśli zobaczysz, że coś jest za małe, to poproś o większe, nawet gdybyś musiała zamiast 70E poprosić o 70F, albo zamiast 75C poprosić o 75D :) Pamiętaj, żeby mierząc jakikolwiek nowy stanik dobrze włożyć sobie cały biust do środka, wyjmując go spod pach ruchem masującym. Pamiętaj, żeby dobrze wyprostować się przed lustrem. Osoby noszące za ciasne staniki stosują mnóstwo tricków, żeby się oszukać i tak długo, jak się da, myśleć, że wszystko jest ok. Potem przenoszą je na przymiarki większych rozmiarów i kupują stanik większy, ale nadal za mały. Musisz nad tym zapanować, jeśli chcesz, żeby nowy stanik przydał Ci się dłużej. Jeśli będziesz mieć wrażenie, że jesteś pomiędzy dwoma rozmiarami, to lepiej weź większy. Być może ten stanik nie będzie ostateczny, ale musisz go kupić już teraz, bo on może Ci pomóc ochronić biust przed zniszczeniem w ciąży. Kobiety myślą, że to ciąże niszczą piersi. A tymczasem nie zmieniają staników, nawet kiedy ewidentnie powinny to zrobić, potem kupują za szerokie obwody, żeby wyjmować luzem piersi z dowolnej strony. I nawet nie widzą, że to to zniszczyło im biust. Odpowiedz Link
natasha20 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 14.06.07, 11:53 Witam i proszę o radę :) obwod pod biustem - 68, w biuscie 82. Problem jest taki, ze jestem dosc wysoka (182 cm), baaaaardzo szczupla i w ciazy (to ostatnie to nie problem ;) ) W kazdym razie - "zarys" piersi jest "harmonijny" z typem budowy, natomiast sam biust jest dosc plaski (ale ksztaltny ;) ) Wobec czego 70 B ma w miare dobre miseczki, natomiast fiszbiny sa za male, 70 C - miseczki sa za duze :/ I co z tym fantem począć? :) Odpowiedz Link
molowiak natasha20 14.06.07, 12:47 jeśli jesteś bardzo szczupła to proponuję obwód 60 miska DD/E, efekt zbyt wąskich fiszbin mógł być spowodowany tym, że nosiłaś staniki przeznaczone na dużo szerszą klatę piersiową i dużo mniejszy biust, przy dobrym rozmiaże powinno być lepiej niemnie jednak szukaj raczej wśród "szerokofiszbinowców" tj Panache, poszukaj w wątkach producentów, które staniki mają szerokie fiszbiny Odpowiedz Link
kasica_k Re: natasha20 14.06.07, 15:00 Jesli natasha ma "same zebra", to w 60 moze jej byc za ciasno. Mysle, ze lepiej byloby zaczac od 65C i tu miseczka powinna okazac sie lepsza, niz w 70C, ktore jest na wiekszy obwod w biuscie. Co do ciąży się nie wypowiem, bo sie nie znam - zdaje sie, ze jest to czas, kiedy powiekszaja sie rozne obwody, wiec tym bardziej trzeba ostroznie z tym zaniżaniem :) Odpowiedz Link
natasha20 Re: natasha20 14.06.07, 21:15 wielkie dzieki :) 60 faktycznie moze cisnac po kosciach, wiec poszukam 65. I dziekuje za konkretna marke! Odpowiedz Link
bibita To teraz ja 14.06.07, 15:16 witam dziewczyny biusciaste:) na ejstem chudziasta ale i tak cos przekombinowałam z tym stanikiem bo nosze 70C nic mniejszego nie udaje mi sie znalezc z sklepach wiec po miesiacu zaczyna sie bawic w gorseciarke i przeszywam haftki moje wymiary 68 pod Bisutem, cisno 86 w biuscie swobodnie jestem chuda z zebrami na wierzchu-chyba pownnam zaczac kupowac staniki na dziecinnym stoisku Odpowiedz Link
kasica_k bibita 14.06.07, 15:40 Stawiam na 65D albo 65DD. Nie jestes skazana na dziecinne stoiska bynajmniej - da sie kupic 65-tki, ale glownie w necie, bo w normalnych sklepach tego luksusu nie uswiadczysz. Z polskich firm: www.melissa.com.pl/ (taniej) i www.avocado.com.pl/ (drożej), poza tym sklepy brytyjskie. Zajrzyj do wątku o sklepach netowych. Odpowiedz Link
chocochoco Re: bibita 14.06.07, 22:14 No i zawsze pozodtaje Allegro, da się dostac 65D lub DD :-). Odpowiedz Link
bibita Re: bibita 16.06.07, 00:24 zabwiałam sie dzis:) weszłam do kilku sklepów bielzniancyh i zażyczyłam sobie stanik 65 D pani szuka szuka, poci sie poci i pyta-ale na pewno D?????? przeciez Pani ma małe piersi Pani ma B, najwyzej ja mowie, ze na pewno D, taki poprosze ona do MNie ze D to ma dopiero od 80, czy chce przymierzyc-i sie głupio usmiecha mowie "(z usmiechem)), ze 80 D bedzie za duze, niech da 65 D szuka szuka mijaja minuty wreszcie wychodzi na zaplecze, wracaja we dwie i MOWI do mnie KoBIETA tak: Jestem ekspertka w dziedzinie doboru bielizny, po specjalnym kursie ( to sa kursy z tego???????) i moge dobrac Pani stanik bo chyba pomieszała pani rozmiary ja mowie , ze nie pomieszłam, ale co mi oze zapproponowac a ona , ze jakie mam wymiary, bo na jej oko to 75 B bedzie bardzo dobre ja jej ze 68 pod biustem i 86 w biuscie ( nie pamietam juz czy na epwno takie ale moze omysliłam sie o centymetr) to pami powiedziała, ze w takim razie 75 B moze byc luznawe, no bo obwod mam prawie 70 cm co oznacza rozmiar 70. A miski mi wyceniła na B. i powiedziała, ze D to jest bardzo duzy rozmiar i ona nie wie kto mi nagadał ze mam D. nistety nie kupiłam nic, ale było fajnie Odpowiedz Link
kasica_k Re: bibita :)))) 16.06.07, 01:22 Super opowieść :) Mamy już takich całą kolekcję, w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27003809 Pani zastosowała wobec Ciebie tak zwany manewr "rentgenowskie oko" - nawet gdybyś była w puchowej kurtce zapiętej po szyję, oceniłaby Cię od razu na 75B :) Zgaduję, ze 65-ek po prostu nie mialy, co zreszta bylo do przewidzenia. Najgorsze ze osoba, ktora chwali sie ukonczonymi kursami, wypowiada opinie "D to jest bardzo duży rozmiar", tak, jakby to była jakaś bezwzględna wielkość, identyczna dla wszystkich kobiet o tym rozmiarze miseczki. Tymczasem D to tylko różnica obwodów. Wystarczy porównać miseczki staników np. 75D i 85D - będą wyglądać zupełnie inaczej, bo pierś na większej klatce piersiowej ma inną objętość, niż na mniejszej. Bardzo zgrabnie ujęła to wszystko Maith w tym artykuliku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64109217&a=64209827 Odpowiedz Link
bibita Re: bibita :)))) 16.06.07, 01:33 bardzo mi sie popdobało, ze 68 pod biustem to prawie 70 czyli mieści sie w rozmiarze 70 a z tymi miskami to mi tak namieszała, ze masakra-eycena na 75 B ale jak nie to 70 B-obwod sie zmiejsza, miska sie nei zwieksza ":) to ja i bez kursów wiedziałam, ze miska B misce B nie rowna,ale widocznie Pani na tym kursie spała albo dłubała w nosie!!! w kazdym razie najlepszy był moment, kiedy ta ierwsza pobiegła po posiłki, po pomoc fachowa po kursie z nauki cyckologia. w innym sklepei juz był taki delikatniutki hardkorek-pani po rpostu poczuła sie lekko urazona, ze che D, bo ONA NOSI C A MA WIEKSZE PIERSI-wszedzie tylko słysze-no wie pani, ale to nie sa piersi rozmiar D, pani tak chudziutka, chudsza ode mnie a ja mam C psze pani Mysle ze juz nastał czas zeby Biuściaste zrobiły jakis kurs z cyckologi, bo normalnie w tych sklepach to sie zadnanie zna a potem dziwicie sie ze 80% polskich kobiet nosi 75 B Odpowiedz Link
maith Re: To teraz ja 14.06.07, 23:42 Taaa, bo 65DD to dzieci noszą ;) Podobnie jak 65G i 65H ;) Dziewczyno, Polki są szczupłe. Niektóre nawet bardzo. Mnóstwo dziewczyn powinno nosić obwody 65 czy nawet 60. I to nie ma nic wspólnego z dziecinnością. A tu masz Wasz osobny wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014 Odpowiedz Link
juszma Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 10:05 Witam Was serdecznie:) czytam ten wątke i czytam i powiem Wam że trochę Wam zazdroszczę tych rozmiarów :) co powiedzie na mój: 72/76... panie w sklelach z bielizną często się głupio uśmiechają jak proszę o 75A... i często jakiś komentarz po mierzeniu słyszę w stylu: O! Bierze pani ten najmniejszy?! no zawsze mi się wtedy smutno robi... ehh... najważniejsze w sumie że mąż nie narzeka :) pozdrawiam wszytskie Biuściaste :D Odpowiedz Link
ananke666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 10:34 Zejdź z obwodu na 70, a jeśli rozciągliwe, to na 65. 65A-B czasami daje się kupić w normalnych sklepach. Biust ci się od tego nie zwiększy, ale będziesz ładniej wyglądać :) Co do głupich tekstów pań sprzedawczyń, to zajrzyj sobie tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27003809 lektura jest przednia. Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 10:53 To, że 75A jest najmniejszy, to taki sam mit, że 95G jest największy :) My tak samo musimy się zmagać z głupota, nietaktownością i niedouczeniem przysłowiowej "pani z bieliźniaka". Przede wszystkim zapomnij o obwodzie 75 - obwód dla ciebie to conajmniej 70 albo nawet 65 i w zależności od tego, a nie mierzonego obwodu, wyliczaj miseczkę. Tak więc przy obwodzie 70 to będzie 6 cm różnicy, czyli miska A lub B a przy obwodzie 65 - 11 cm, czyli C lub nawet D :) Posługiwałam się tą tabelą www.thebraconnection.com/faq/sizes-common.html Musisz oczywiście sprawdzić to nabiustnie, bo co firma to rozmiarówka, ale nie daj sie już nigdy namówić na obwód 75 :) Przy wyborze firmy niestety nie pomogę, ale polecam zaprzyjaźnione forum wiekszepiersi.phorum.pl/ Odpowiedz Link
ananke666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 12:04 Nie popadajmy też w skrajności, nie ma się co ściskać obwodami do oporu, żeby miseczka miała wyższą literę. Z tabeli Bellissimy wypadają rozmiary 60B (biorę dolną granicę, bo C jest od 76,5 do 78,5) lub 65 (chyba) A. 60 należałoby dogłębnie przemyśleć, musiałby to być rozciągliwiec. Z polskich to już trzeba by było pomierzyć, ale też raczej wyjdzie 65A (może B). 60 w polskich to marzenie ściętej głowy ;) Oczywiście to 75 jest nieodpowiednie, za szerokie. Optymalne wydaje mi się 65, a jeśli trafi się model ściśliwy - 70. Przy małym biuście obwód nie musi nosić sporych ciężarów, więc i nie ma co przesadzać ze ściskaniem się - patrzę po przykładzie mojej siostry, nie musi zaniżać obwodów. Odpowiedz Link
juszma Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 12:34 dzięki dziewczyny za wskazówki :) z pewnością z nich skorzystam :) a "paniami z bieliźniaka" nie przejmuję się jakoś bardzo ale zawsze glupio mi się robi i juz:) pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 12:47 Nie tobie jednej się robi różnie ;) Tekst "takie małe?" jest równie głupi jak "takie wielkie?!" Normalka. Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 12:45 Coś źle policzyłaś, Molowiak :) 65tki C lub D przeznaczone są na obwód w biuście odpowiednio do ok. 81,5 i 84 cm. Najwyżej 65A lub 65B. Z 70tek - "zerówka", czyli AA. :) Powodzenia w łowach. Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 13:47 maheda napisała: > Coś źle policzyłaś, Molowiak :) trochę szyłam przyznaję :) patrzyłam na www.thebraconnection.com/faq/sizes-common.html bo innej "małorozmiarowej" tabeli nie znam, 6cm to ~ 2,5cala czyli wg tej tabeli A/B w "polskich" tabelach zwykle piszą, że A to 12 cm różnicy, co jest jakąś bzdurą, bo jest przecież mnustwo dziewczyn o mniejszej różnicy obwodów Odpowiedz Link
kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 15.06.07, 13:49 Tak na marginesie - rozmiar AA nie istnieje w swiadomosci naszych sprzedawcow podobnie jak G czy H... Tymczasem AAA tez istnieje na swiecie i da sie kupic. Odpowiedz Link
limonka_01 Re: na przyklad tu: 15.06.07, 21:47 Nie trzeba tak daleko szukać. Nasza Bellissima ma parę modeli 70AA. www.bellissima.com.pl/strona.php?nazwa=&kategoria=dowolna&kolor=dowolny&rozmiar=70AA&id_producent=0&site=wyswietlanie&what=szukaj Odpowiedz Link
tyb2 A JAKI JA POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? 15.06.07, 22:14 ...nadal nie wiem do końca. Byly momentu kiedy mialam przeblyski co do prawidlowego rozmiaru stanika, ale kończyly sie one na prawie dobrym rozmiarze. Ostatnio nosilam różne: 85E, 85F, 80E i 80F i tak naprawdę zadny z nich nie jest w porządku. 85 pod biustem jest z pewnoscia za szeroki, zapinam się na ostatnia haftkę i jest jeszcze troche za luzny, ale mają one miseczki z fiszbinami w stosunkowo szersze U niz 80tki, wiec te miseczki mi bardziej pasują. Ale podjeżdzają mi do góry na plecach, jak sa nowe to zapiete na trzecia haftke tylko trochę, po kolejnych praniach coraz bardziej. Aha, zapomnialabym o wymiarach. Pod biustem 88cm, w biuscie ok.118cm, tak mi sie przynajmniej wydaje. Wg tych tabel powinnam nosic 80HH. Chyba jednak najpierw przymierze sobie jakis staniczek 80G. Mam przeczucie ze to chyba powinien byc moj rozmiar. Jak przymierze gdzies to sie podzielę odczuciami. A teraz proszę ewentualnie o refleksje bardziej doświadczonych kolezanek. Odpowiedz Link
maheda Tyb2 15.06.07, 22:53 Ja startowałam od obwodu pod biustem 87, w biuście 120 cm. Dobre na mnie okazały się być staniki z brytyjskiej rozmiarówki 80GG, albo z niektórych modeli 75HH. Co kobieta, to trochę inna budowa i trzeba na sobie doświadczalnie sprawdzić, które staniki pasują. Na pewno nie kupuj 85tek, spróbuj kupić 80tki. Szerokie fiszbiny w 85tkach wynikają z tego, że mają większe miseczki. Staniki 80tki z większymi miseczkami też będą miały szersze fiszbiny, nie martw się. Jeśli jesteś z Krakowa lub okolic, to staniki w tych granicach rozmiarowych ma aktualnie na stanie Boochmenka. Do przymierzenia pewnie od ręki. Odpowiedz Link
aska01 Re: tyb2 15.06.07, 22:57 Ja nie jestem ekspertem w tych okolicach rozmiarowych, ale może nie bój się większych literek? Czasami tabelki mogą mieć rację ;) Odpowiedz Link
tyb2 Re: tyb2 15.06.07, 23:04 Ależ ja sie nie boję, tylko jeśli miseczka w biustonoszu 85F jest dobra, to znaczy ze 80G raczej powinno byc odpowiednie. Zreszta przymierzę i sie zobaczy:) Odpowiedz Link
aska01 Re: tyb2 15.06.07, 23:05 No tak, ale napisałaś, że fiszbiny w 85 są dobre, bez literki :) A to polskie F czy brytyjskie? Odpowiedz Link
tyb2 Re: tyb2 15.06.07, 23:18 Polskie F i polskie E. Mam wiele biustonoszy które prawie pasują, heh... Wiem, muszę w koncu kupic coś pasującego calkiem a nie prawie:) Dopiero niedawno Was znalazlam i się edukuję. Oby skutecznie:) Odpowiedz Link
maheda Re: tyb2 15.06.07, 23:21 Rozmiary powinno się zmienić o dwie miseczki, bo miseczki się zmieniają o 2, a czasem o 2.5 cm w obwodzie biustu, przy zmianie rozmiaru o jeden. Zmieniając obwód o 5 cm, miseczki trzeba przeliczyć +/- 2. Jeśli staniki, które kupujesz, są numerowane wg skali brytyjskiej, w której po F następuje FF, potem G, GG, H, HH itd, to oczywiście zamiast 85F trzeba mierzyć 80G. Ale jeśli mierzysz w firmie, w której miseczki idą F, G, H..., to zamiast 85F powinnaś przymierzyć z tej firmy 80H. Wyjątkiej jest Avocado, którego miseczek nie można w ten sposób przeliczać, bo oni mają coś podobnego do skali brytyjskiej, ale bez podwójnych literek, co daje w sumie abrakadabrę rozmiarówkową i co powoduje, że trzeba przed zakupem doradzać się u nich w kwestii dobrania rozmiaru. Odpowiedz Link
tyb2 Re: tyb2 15.06.07, 23:34 Ach niby wszystko takie proste, ale... No właśnie jest to ale. Dopóki nie zmierzę nie będę wiedziała jaki to jest rozmiar. Zamówię sobie 80G, a jak będzie małe to 80H jak radzisz. Najtrudniejsze jest chyba to pierwsze zamowienie bo mysle mysle i nie moge sie zdecydowac, heh. Ciężki ze mnie przypadek:) Wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link
tyb2 Re: A JAKI JA POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR? 18.06.07, 10:35 Ha!! Ostatnio się mierzyłam miesiąc temu mniej wiecej i mialam takie wymiary jak powyżej, ale po "wzięciu się za siebie", tzn. porządnej dawce ćwiczen i diecie ubylo mi tu i ówdzie kilka kilogramów no i teraz mam wymiary 83 pod biustem i 113cm w biuście. Hmm... A mialo ubyc gdzie indziej. Odpowiedz Link
justyhna Jaki rozmiar teraz 80 B ? 15.06.07, 23:33 Witam! Jestem nowa, i bardzo proszę o pomoc. Biust po ciązy i karmieniu oklapł totalnie.w czasie ciaży nosiłam 80E. Teraz Nosze 80 B z triumpha, bo żadne inne mi nie leżą dobrze. pod biustem mam 80,5 cm a w biuscie 91,5, 92cm. Czy dobry rozmiar noszę, z tego co powolutku tu czytam chyba powinnam zmienić na miseczkę C,ale czy obwód zmniejszyć? a jesli tak to 75 a jaka miseczka? zupelnie jestem zielona,ale mam nadzieje ze dam rade sie nauczyć. Odpowiedz Link
kasica_k Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 15.06.07, 23:38 Ja bym zaczęła od 75C. Jeśli miseczka okaże się przymała, to 75D. Odpowiedz Link
justyhna Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 15.06.07, 23:43 będę próbować, musze poprzymierzać i zakupić jakiś nowy bo wszystkie inne powycierały sie już,albo są za małe, choć wydawały mi sie dobre.Strasznie sie cieszę ze znalazłam Was dzięki! Odpowiedz Link
kasica_k Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 00:03 Cała przyjemność po naszej stronie :) Miłych zakupów. Odpowiedz Link
morgen_stern Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 09:14 Witam wszystkich! Wprawdzie nie jestem specjalnie biuściasta ;-) ale miewam problemy z doborem stanika i za sobą sporo nietrafionych zakupów, głównie nieśmiertelnych 75B... Zmierzyłam się - pod biustem ciasno 74, w biuście luźno 85. Tylko mi nie piszcie, błagam, że mam nosić miseczkę A, bo się załamię ;-)) Odpowiedz Link
morgen_stern Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 09:29 Eeee.. Nie żartuj ;-) C??? Ale ja mam naprawdę nieduży biust... Jestem w szoku ;-) Odpowiedz Link
maheda morgen_stern 16.06.07, 09:35 Bo C to jest nieduży biuścik :) Ale w ładnie i właściwie dobranym staniku wyglądający za to bardzo ponętnie i apetycznie :) Odpowiedz Link
origami_21 Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 09:39 Maheda ma rację, C przy Twoim obwodzie to nieduży biust:) Odpowiedz Link
morgen_stern Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 10:11 Dzięki za pomoc. Jak wyjdę z szoku i poprzymierzam rozmiary,które mi zaproponowałyście, to napiszę :D Odpowiedz Link
maith Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 13:33 To jak pójdziesz mierzyć, to porównaj sobie w sklepie miseczki o tej samej literce, wyliczane od różnych obwodów. Wtedy zrozumiesz :) Bo C oznacza kilkanaście różnych rozmiarów. I te mniejsze są naprawdę niewielkie. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Jaki rozmiar teraz 80 B ? 16.06.07, 12:33 Ostatnio zmusiłam moją siostrę do przymierzenia 70C ("dziecko" trochę urosło od mojej ostatniej wizyty u rodziców) i było na nią za małe. A ona ma mały biust... Odpowiedz Link
maheda morgen_stern 16.06.07, 09:33 Obstawiam 70B lub ew. 70C. Na szczęście w tych rozmiarach jest sporo staników - życzę powodzenia w zakupach :) W stanikach z luźniejszymi obwodami mogłabyś próbować nawet 65, ale tych już w polskich sklepach stacjonarnych nie uświadczysz, a szkoda. Wtedy mogłabyś próbować 65D-65DD. A w prawdziwie sportowych stanikach, typu ShockAbsorber czy Panache 2001, powinnaś celować w 75AA lub 75A, bo one mają bardzo ciasne obwody pod biustem. Odpowiedz Link
indra3 kolejna średnio zorientowana =) 16.06.07, 09:49 bardzo proszę o radę- obwód pod biustem mam na ścisło 80 a w biuście 115, noszę 75 h a i tak ten obwód podjeżdża do góry czasami....jaki ja kurcze mam właściwie rozmiar =p? poza tym potrzebuję stanika pod suknię ślubną raczej bez ramiączek, bo sukienka będzie z ramiączkiem na szyi i też mam wątpliwości, bo taki stanik powinien mieć chyba jeszcze ciaśniejszy obwód żeby dobrze trzymał.... pomóżcie dziewczyny... =) Odpowiedz Link
origami_21 Re: kolejna średnio zorientowana =) 16.06.07, 09:56 Maheda!:))) Pomóż koleżance, bo Ty się lepiej orientujesz w rozmiarach powyżej 110.Tam chyba za bardzo tabelki się nie sprawdzają. Odpowiedz Link
maith Re: kolejna średnio zorientowana =) 16.06.07, 13:38 Bo z tabelki wynika 70JJ, ale w praktyce ta miseczka może być za duża. W tym rozmiarze może być problem ze stanikiem bez ramiączek. Ja bym kupiła jakąś Melissę (bo najtaniej wyjdzie), jak by pasowała, to odcięłabym ramiączka i doszyła stanik do sukni, tak, żeby przytrzymywało go od góry ramiączko sukni. Gdzieś tu kiedyś dawno był wątek, gdzie dziewczyny się chwaliły gorsetami tak uszytymi, na miarę, że można było pod nie wcale stanika nie zakładać. Ale jak już masz suknię przygotowywaną, to opcja z doszyciem stanika za 60-70 zł może być niegłupia. Odpowiedz Link
maith O, tu masz ten wątek o gorsetach ślubnych 16.06.07, 17:27 O, tu masz ten wątek o gorsetach ślubnych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=40335522 Odpowiedz Link
molowiak Re: kolejna średnio zorientowana =) 16.06.07, 14:48 jeśli 75 podjeżdża to bierz 70 i nie patrz na miarkę, (ja mam pod biustem 86 a często biorę obwód 75) i od tego 70 wylicz sobie miseczkę www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia Odpowiedz Link
indra3 Re: kolejna średnio zorientowana =) 16.06.07, 23:46 czyli faktycznie obwód jeszcze ciaśniejszy... a pomysł z wszyciem stanika w sukienkę też mi przyszedł do głowy ale stwierdziłam po prostu, że mam zbyt bujną wyobraźnię =D dziękuję za rady i jeszcze tu wrócę na pewno =) Odpowiedz Link
postka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 11:50 o to teraz ja:) trafilam tu z forum slub i wesele - tam tez macie reklame:) Pod biustem mam 90, w biuscie 105, staniki kupuje 80C albo 80D - zaleznie od firmy, najczesciej w intimissimi (niech zyje Factory!). Biust jest jędrny i ładnie sobie sterczy, ale się boję, ze grawitacja robi swoje, a do trzydziestki coraz blizej... Jaki rozmiar powinnam nosic według Was? z gory baaaardzo dziekuje za pomoc:) Odpowiedz Link
origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 12:53 Na pewno masz pod biustem 90? Chociaż jeśli tyle masz to rzeczywiście 80 powinna być dobra. Spróbuj 80 E, może nawet F. Odpowiedz Link
postka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 13:07 Na pewno mam 90 pod biustem:) przy prawie 180cm wzrostu nie wyglada to monstrualnie:) w talii 83, w biodrach 105. Myslisz ze nawet E powinnam probowac? Odpowiedz Link
origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 13:26 Myślę, ze E to minimum:))) Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 13:29 Ona napisała E, albo nawet F :) I takie rozmiary powinnaś mierzyć. Przy Twoich rozmiarach 80E wygląda ledwie na opcję minimum. Skoro jednak nosisz 80C/D to zapewne stosujesz typowe tricki osób wciskających się w za małe miseczki. Być może się np. garbisz, być może nakładasz miseczki jak zasłaniacze, nie wyjmując piersi okolic miseczek i nie wkładając ich do środka. Być może nie podciągasz ramiączek, bo jakbyś podciągnęła, to by było widać bułki. Zatem teraz mierząc wyjmij cały biust spod pach, ruchem masującym, do środka miseczek, a potem podciągnij ramiączka. I wyprostuj się. Jeśli zrobisz coś takiego w 80C/D, to wyjdą Ci z przodu okropne bułki. Ale jeśli zrobisz coś takiego w 80E albo może dopiero w 80F, to wszystko będzie dobrze :) Odpowiedz Link
in_di_ra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 16.06.07, 23:04 Dziewczyny, strasznie jestem już skołowana, jaki powinnam nosić rozmiar w numeracji brytyjskiej?właśnie wypatrzyłam tango pure w cenie korzystniejszej niż w Polsce i się zgubiłam w ichniej tabelce. pod biustem 80 jak mi poradziłyście, w biuście 116. Odpowiedz Link
maheda in_di_ra 16.06.07, 23:58 Nikt Ci nie da tutaj 100% pewności, że kupisz dobry stanik. Musisz sama zmierzyć i próbować. Ja przy obwodzie w biuście 119-121 noszę 80GG, bo mam sporo tłuszczu na plecach. Odpowiedz Link
in_di_ra Re: in_di_ra 17.06.07, 09:44 Ja wiem i przecież nie wierze Wam zupełnie ślepo, natomiast dobrze jest znać czyjeś zdanie :) dziękuję :) Odpowiedz Link
benasir155 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 12:48 moj obwod pod biustem- 80, w biuscie- 99/100. nosilam stanik 80D, teraz piersi "wylewaja" mi sie z niego..pomozcie w doborze stanika. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 13:06 Czy zmierzyłaś zebra na wydechu i bardzo ciasno? 80 to są napewno na ciebie za szerokie. Raczej 75F ( w tych ścisliwyszych), i 70G ( w tych rozciagliwszych) Odpowiedz Link
maheda benasir155 17.06.07, 13:06 Zaczęłabym od przymierzenia w sklepach stacjonarnych staników Triumpha i Feliny w rozmiarze 75G, i zastanowiłabym się, co dalej. Wg rozmiarówki brytyjskiej powinnaś nosić 75E/75F (34E/34F), więc jak zobaczysz coś takiego taniego na Allegro z marek brytyjskich, to też możesz polować. Metoda prób i błędów jest - niestety - nieunikniona... ale za to jaki potem efekt! :-) Odpowiedz Link
benasir155 Re: benasir155 19.06.07, 11:34 dzieki maheda...poprzymierzam i napisze jaki efekt:) Odpowiedz Link
aganiecha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 13:09 Cześć i czołem wszystkim! :) Co prawda mam malutki biust i trochę do tego forum nie pasuję, ale skoro udzielacie tu porad w sprawach "piersiowych", to pomyślałam, że co mi szkodzi grzecznie poprosić Was o pomoc :D. Do tej pory nosiłam staniki 75A, ale z racji zbliżającej się szesnastki ostatnio biuścik gwałtownie podrósł, no i musiałam wymienić niektóre części garderoby na lepszy model ;). Pobiegłam więc w podskokach do mojego głównego sponsora (czyli mamy)i obrazowo przedstawiłam jej problem, prezentując przy tym piersi wylewające się ze stanika górą, dołem i bokami. Zszokowana rodzicielka stwierdziła, że coś się ma na rzeczy. Następnego dnia zaciągnęła mnie więc do sklepu z bielizną, gdzie urocza starsza ekspedientka stwierdziła, że więcej niż A to ja nie mam, a skoro 75A niedobre, to dziewczęciu się pewnie przytyło i trza mierzyć 80A. Podniosła mi tym ciśnienie, nie powiem, bo bardzo dbam o sylwetkę i żadne "się przytyło" nie wchodzi w grę. Ale dobra, przymierzyłam. Fakt, miseczka już była większa, już lepiej leżała, ale parę niepotrzebnych wybrzuszeń wciąż się pojawiało, więc sprzedawczyni podała mi 85A (tym razem miska leżała idealnie, za to zapięcie dyndało wesoło 10 cm od moich pleców). Zgłosiłam ten problem mamie, a ona na to, żebym nie wydziwiała, bo piersi mi się przecież nie wylewają i jest OK. Koniec końców kupiłam ten stanik... i teraz przeżywam straszliwy opad szczęki, czytając to forum. Ale do rzeczy. Zmierzyłam się właśnie i wyszło: - pod biustem - 68 cm - ciasno, na wydechu - w biuście - 87 cm - luźno, normalnie I jaki to rozmiar stanika? Bo coś mi się wydaje, że nie 85A ;). P.S.: Wybaczcie, że się tak rozpisałam, ale czasem człowiek potrzebuje się wygadać. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 13:17 :O . Jaka ekspedientka!!!!!! Koniecznie dopisz to do watku o ekspedientakach. Piersi ci urosły a nie żebra. Jesteś waskoobwodowcem tak jak ja:) Twój obwód to maks65. Być moze nawet 60 jesli masz troche tłuszczyku na zebrach, lub przy rozciagliwych stanikach. Wychodzi Ci 65DD/E lub 60F/FF. Wcale nie masz takich małych piersi, w stosunku do szczupłosci to chyab całkiem pokazne:)wiec nie niszc ich stanikiem 85A. Mozesz go jesze zwrócic?? Ta ekspedientak jest szalona. Odpowiedz Link
aganiecha Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 13:41 65E lub 60F? :O To się nazywa megaszybki wzrost biustu :D. Z A do E/F w ciągu jednego dnia ;). Dzięki za radę :*, tylko... gdzie ja taki stanik dostanę?! No i ten mój biust naprawdę nie wydaje się duży... Myślałam, że przy E to powinno się mieć między piersiami istny Rów Mariański, a nie, tak jak ja, wielką równinę :/. Pójdę jutro zwrócić to 85A. Co za podły babsztyl! Niemal wpędziła mnie w kompleksy :[. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 17.06.07, 13:46 To nie jest megaszybki wzrost biustu tylko megaszybkie chydniecie żeber:D. Muszę Cie zmartwic. E nie jest dużą miseczka. E wyliczone z małego obwodu (65) jest male natomiat E z duzego obwodu (85)byłoby na ciebie napewno za duże:) Staniki na siebie kupisz bez problemu w sklepach internetowych. Piszukaj na tym forum. Czasem cos sie znajdzi na allegro czy na e-bay i wtedy mozna kupic taniej. Jednak na początku polecam normalne sklepy ze wzgledu na to ze mozna odsyłać, jesteś na granicy rozmairów wiec odsyłanie będzie sie u Ciebie zdarzac. Jednak w dobrze dopasowanym staniku, a w koncu taki znajdziesz będziesz wyglądała fantastycznie. Odpowiedz Link
maheda Aganiecha - popatrz... 17.06.07, 13:53 Popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-odslona-pierwsza.html Znajdziesz tam zdjęcia kobietki noszącej rozmiar 75F (więc z większym od Ciebie biustem, bo F dla 60 i F dla 75 to naprawdę wielka różnica, jak zresztą widziałaś już po miseczkach A dla 75 i dla 85). Czy to naprawdę taki megawielki biust?... Odpowiedz Link
aganiecha Re: Aganiecha - popatrz... 17.06.07, 14:05 Kurczę pieczone, zaskoczyłaś mnie... Jeśli ta pani ma 75F, to taki rozmiar wcale nie jest rzadkością wśród polskich kobiet. Moja koleżanka ma biust mniej więcej takiej wielkości, a nosi 80 D. Hoho, kolejna w źle dobranym staniku... A tak poza tym nie wiem, jaki biust musiałabym mieć, żeby przy takim obwodzie wydawał się duży... 65 H, I? Troszkę mnie to przeraża... Odpowiedz Link
maheda Re: Aganiecha - popatrz... 17.06.07, 14:24 Owszem, masz we wszystkim rację :-) Taki rozmiar nie jest rzadkością, natomiast rzadkością jest biust ubrany w dobrze dobrany stanik, wg większości kobiet biusty normalnej wielkości kończą się na D, może E, więc noszą za małe miski przy zbyt dużych obwodach, co fatalnie wpływa na kondycję piersi, które robią się obwisłe i rozlazłe. A co do wielkości biustu - biusty, które się wydają już duże, to wg numeracji brytyjskiej jakieś GG-H. Miseczki poniżej to biusty nie rzucające się specjalnie w oczy. Popatrz tutaj, na tę tabelkę: bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia widzisz, do jakich rozmiarów są produkowane SERYJNE staniki w Wielkiej Brytanii? Seryjne, więc takie, które normalnie można spotkać na ulicy, żadne monstra! A tutaj masz cały blog Stanikomania, z którego pochodził tamten wpis: stanikomania.blox.pl Odpowiedz Link
maheda Aganiecha 17.06.07, 13:34 Broń Cię Boże wkładać ten koszmar! Wcale się nie dziwię, że 75A za mały, i cóż to za pomysł w ogóle, żeby Cię wcisnąć koniecznie w A?!?! Zdecydowanie powinnaś nosić staniki o rozmiarze 65 pod biustem, przy czym miseczka będzie zależała od firmy. W brytyjskich firmach (Panache, Freya, Fantasie, ...) odpowiednim dla Ciebie rozmiarem będzie albo 65DD, albo 65E (jesteś na granicy rozmiarów), albo przy luźniejszych obwodach 60F-60FF, czyli dokładnie tak, jak mówi Świerszczowa. Jeśli Twoja Mama upiera się zdecydowanie przy zakupach w sklepach stacjonarnych, możesz przymierzyć np. 70C albo 70D - ale tylko po to, żeby zobaczyć, czy miseczki Ci będą pasowały, bo obwód będzie na bank za luźny - nawet, jeśli Ci się będzie wydawało na początku inaczej ;) Odpowiedz Link
asiek831 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 11:31 Hej Dziewczyny! Bardzo proszę o pomoc. Powiedzcie mi, jaki powinnam nosić rozmiar. Teraz kupuję 75B albo 75C ale czuje, że to nie do końca jest to. Moje wymiary: pod biustem (ciasno): 80, w biuście (luźno): 98. Z góry dziękuję za rady :) Odpowiedz Link
origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 11:41 Próbuj 75 E, w brytyjskiej rozmiarówce. Odpowiedz Link
agnieszka9912 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 12:10 Cześć Znalazłam się tu, bo oczywiscie mam pytanie. Obecnie biustonosze. które noszę lub leżą w szufladzie to 80 C. Zaczęła dopiero czytać Wasze forum. Zaplanowałam wieczorny pomiar w domu ale..... Zmierzyc sie pod biustem na wydechu - OK A w biuscie? Łatwo mają dziewczyny z jędrnymi i sterczącymi piersiami. Ja niestety po dziecku (15 lat) kiliku dietach odchudzających itp. mam biust w okolicy pasa, ochlapnięty. Nawet nie pamietam co to jedrność. Niby nie jest duży ale plaskaty i aż pod pachy tzn jak założyłam półbardotke i zebrałam wszystko to mi sie taka półka na kufel piwa zrobiła pod brodą. Dlatego przed ustaleniem rozmiaru - mam problem z pomiarem. A drugi problem to fason. Nie noszę staników gdzie miseczka zakończona jest tylko fiszbiną - bez tego paska pod spodem. Coraz gorzej zresztą z tymi stanikami z fiszbinami, bo całym dniu w czyms takim mam straszne czerwone pręgi pod biustem. Poradźcie : 1. Jak zmieżyć moje naleśniki? 2. Jaki fason pozwoli mi oddychać i wygądac jak kobieta? 3. Czy gorset w sukience (szykuje mi sie ślub - cywilny) utrzyma takie naleśniki bez ramiączek? Odpowiedz Link
maheda agnieszka9912 18.06.07, 12:16 Przede wszystkim - to NIE po dziecku i dietach masz oklapnięty biust, tylko po źle dobranych stanikach. Ja też jeszcze 9 miesięcy temu miałam fatalne, oklapnięte naleśniki bez kształtu i wyrazu, a teraz zaczynam mieć dwie zgrabne piersi, bynajmniej nie oklapnięte. Weź sobie najluźniejszy stanik, jaki masz, i w nim zmierz sobie obwód w biuście. Będziesz wiedziała, od czego startować. Rozumiem Cię w kwestii staników zakończonych nie paskiem, tylko samą fiszbiną - też mi się wrzynają w brzuch, bo niestety mam na brzuchu sporą oponę. Wszystko jest kwestią dobrania odpowiedniego biustonosza - zobaczysz, że po znalezieniu swojego rozmiaru przestaniesz czuć dyskomfort, a piersi po pewnym czasie odzyskają, przynajmniej częściowo, swój kształt. Gorset - jeśli dobrze uszyty - powinien spokojnie utrzymać Ci biust. Sama mam dziecko trochę młodsze od Twojego, też za sobą wiele diet odchudzających, wiem, o czym mówisz. Odpowiedz Link
agnieszka9912 Re: agnieszka9912 18.06.07, 15:12 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Szczerze mówiąc pisałam te pytania bez nadzieji na pomoc. Bo przecież na takie naleśniki to raczej operacja, a stani taczej jak zbroja :) Ale podniosłaś mnie na duchu i mam nadzieję, że przy takiej fachowej pomocy znajdę biustosz o rozmiarze i fasonie który będzie ok. Narazie to jak wracam do domu to zdejmuję służbową zbroję i zmieniam na cienki domowy zwis. Teraz też już mnie bolą żebra i boczki :( W domu mierzenie i jutro rano stawiam się z prośbą o pomoc w doborze rozmiaru i fasonu. Odpowiedz Link
agnieszka9912 zmierzyłam "naleśniki" :) 18.06.07, 19:56 Czyli wychodzi mi pod biustem 80 - zgadza się tak dotąd kupowała, a w biuście (naleśnikach) jest 100 :) No i teraz właśnie dylemat nie tylko rozmiarowy ale i fasonowy, żeby to wyglądało jak trzeba :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: zmierzyłam "naleśniki" :) 18.06.07, 20:09 Jeśli chodzi o obwód, to kupuj nie większy niż 75. A w rozciągliwcach 70. Przy 75 spróbowałabym miseczki F (34F), a przy 70 (32) G. Fason trudno doradzić, bo to kwestia biustu. Czasem bardziej pasują pionowe szwy, czasem ukośne, a czasem poziome. Tak samo ze stopniem zabudowania miseczek. Przy dobrym rozmiarze nic nie ma prawa Ci wylatywaćz miseczek niezależnie od ich kroju, ale jeżeli masz się czuć niepewnie w czymś wyciętym, to kup najpierw jakiegoś full-cupa, albo balkonik, a nie plunge. 34F i 32G to dosyć popularne rozmiary, więc staników w tych rozmiarach jest pełno, poprzeglądaj sklepy i zobacz co Ci się podoba, a potem poczytaj na forum o wybranych modelach :). Odpowiedz Link
agnieszka9912 Re: zmierzyłam "naleśniki" :) 18.06.07, 20:28 Bardzo dziękuję :) Zabieram się za czytanie i oglądanie w rozmiarze 34 F :) Odpowiedz Link
asiek831 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 14:05 Dzieki za rade, wypróbuję :) Odpowiedz Link
klepsy1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 - Inferno 18.06.07, 18:58 Dziewczyny pomocy!!! Doczekałam sie w końcu na Inferno (a trwało to długie 3 tygodnie)i jest za mały. Zamówiłam 70F ale bez trudu zapnę się na najciaśniejszą haftkę a z przodu robią mi się bułeczki. Muszę wymienić tylko nie wiem czy 65G także nie będzie za małe, może 70FF? Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 - Inferno 18.06.07, 19:23 No jest problem, bo musisz wybrać mniejsze zło. Obiektywnie powinnaś wziąć nieistniejące 65GG. Czyli żeby wszystko działało, powinnaś w praktyce wziąć 70FF i jak się obwód rozciągnie, to go skrócić. Odpowiedz Link
klepsy1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 - Inferno 18.06.07, 20:22 Dzięki, tak zrobię, tylko to czekanie bardzo się dłuuuuuży:)))) Odpowiedz Link
dell5 rozmiar w panache 18.06.07, 19:59 Pod biustem 78 cm , w 94cm. Boję się małych obwodów. Kupiłam kiedyś 75D ale jak dla mnie to na pewno nie było 75:( ale jakieś 70. Po sciągnięciu miałąm obwódkę czerwoną i teraz mam uraz. Ale może to wina stanika. A w rozmiarówce Panache to jaki bym musiałą kupić? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:12 Obwód nie większy niż 75. W niektórych modelach bardziej pasowałoby 70, ale skoro się boisz, to próbuj chociaż 75, z czasem się przyzwyczaisz do tego, że obwód powinien być dosyć ścisły. Przy 75 (34) w modelach z większymi miseczkami powinno być dobre D, a w tych z mniejszymi DD. Odpowiedz Link
dell5 Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:29 bardzo dziękuję. Czyli jakbym się nie bała to zamawiać 70 DD? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:34 Przy 70 to raczej E, a w tych małomiskowych F :). Odpowiedz Link
dell5 Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:40 besame.mucho napisała: > Przy 70 to raczej E, a w tych małomiskowych F :). o mój boże... to ja chyba najpierw przejdę się po sklepach a później pobuszuję w internecie. Musze na własne oczy zobaczyć siebie 70 E a nawet 70 F :) zanim kupię Odpowiedz Link
besame.mucho Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:45 Ho ho, w sklepach to będzie 70F/G. Polskie staniki mają inną rozmiarówkę (miski wypadają mniejsze). A swoją drogą - tu się nie ma co bać rozmiaru. E/F przy 70 to to samo co D/DD przy 75, czy B/C przy 80. Nazywa się tylko inaczej i uwzględnia to, że jesteś szczupła. Zajrzyj na bloga Kasicy stanikomania.blox.pl/html i obejrzyj zdjęcia w najnowszej notce - na zdjęciach jest właśnie biust w rozmiarze 70E/F. Czy Twój wydaje Ci się mniejszy? Odpowiedz Link
dell5 Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:50 mam więcej pod biustem ,bo 78 a na blogu jest 72. Górny wymiar się zgadza. Nie wydaje mi się większy od mojego. Ale te 5 cm różnicy w obwodzie? Dziewczyna ładna, szczupła, a ja tylko ładna;) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: rozmiar w panache 18.06.07, 20:54 A właścicielka biustu na zdjęciach zastanawia się nad 65 :). Nie chcę Cię namawiać, bo to co pasuje jednemu, nie musi pasować drugiemu. Sama noszę 65 (chociaż w niektórych modelach bardziej pasowałoby mi 60), a pod biustem mam 67-8. To kwestia budowy, przede wszystkim tego, ile z tego obwodu pod biustem to tłuszczyk, a ile to same żebra. Dlatego osobom o podobnych wymiarach czasem pasują zupełnie inne obwody. Musisz pomierzyć i zobaczyć co najbardziej pasuje Tobie. Odpowiedz Link
asiek831 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 20:53 Dziewczyny, mnie już pomogłyście dobrać odpowiedni rozmiar i teraz mam prośbę o radę w sprawie rozmiaru mojej mamy. Jej rozmiar: pod biustem (ciasno) 71-72cm, w biuście: 90. Co radzicie? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 21:43 Ja bym sprobowała 65F Odpowiedz Link
asiek831 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 21:46 Dzięki. Tak myślałam, że powinno być 65 w obwodzie. A czy w Polsce można w ogóle kupić 65 w normalnych sklepach? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 21:50 chmmm. Napewno w Krakowie. A w innych miastach to moze być cięzko. zamów coś ładnego przez net a jak nie będzie pasować to odeślij. Odpowiedz Link
asiek831 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 22:15 Pewnie tak zrobię, dzięki. Ale jeśli któraś z was zna jakiś sklep w wawie z rozmiarami 65, to bardzo proszę o info. Odpowiedz Link
maith Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 18.06.07, 22:51 Nie licz za bardzo na stacjonarki, niestety chwilowo tak to wygląda, że zamiast kompetentnych sprzedawczyń siedzą tam osoby wmawiające cokolwiek, żeby tylko wcisnąć klientce rozmiar możliwie zbliżony do 75B. Zamów mamie np. Melissę - jest niedroga (60-70 zł). Mama ją przymierzy, obejrzy dodatkowo pod jakąś bluzką i jak będzie ok, to zostawi, a jak nie, to masz 10 dni na decyzję o odsyłce. Jak odeślesz, to zwrócą Ci pieniądze. A jeśli będzie ok, to Twoja mama zacznie być znacznie szczęśliwsza (szczególnie w te upały) już za parę dni :) Jeśli Twoja mama całe życie nosiła za szerokie obwody, to trzeba jak najszybciej zacząć to zmieniać :) Odpowiedz Link
nie-wiem-sama Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 11:03 Zmierzyłam się jak trzeba ("pod" ścieśle , "w" luźno)i wyszło mi 76/94. zwykle kupowałam 75D-E, ale po paru praniach zawsze robiło się zaluźne, a biust zaczynał wyłazić środkiem. Niedawno trafiłam do sklepu warszawsiej legendu p.Hani, która ubrała mnie w zwęzone 75E Triumpha. Stanik jest wygodny (mogę zapiąć środkiowe haftki), ale za mocno zabudowany na lato i moge zapomnieć o każdej bluzce bez rękawów, bo ramiączka mam podciągnięte tak wysoko, że praktycznie zakrywają dół pachy (czy tak ma być??). Ośmielona, że może być lepiej i po lekturze forum wybrałam się na samodzielne przymiarki. Z miękkich jakoś nic nie pasuje (mierzyłam np 70 F-G feliny - nie zaokrągla i słabo zbiera). Z usztywnionych nie było wielkiego wyboru i w końcu kupiłam usztywniony od dołu model liliana firmy Corrin 70F. Niestety po 1 praniu (ręcznym )zaczyna marszczyć się koronka na górze miseczki. Coś jest nie tak, ale nie potrafię sama zdiagnozować problemu... Poradżcie coś - jakiego polskiego/brytyjskiego rozmiaru mam szukać ??? z góry dzięki :) Odpowiedz Link
suziliu Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 11:19 Z angielskiej rozmiarówki wydaje się że powinno być dobre 70F (czyli 32 F). Co prawda z tabeli wynika że jesteś na przełomie rozmiaru e/F. Ale pewnie jak prawidłowo załozy się miseczki, to okaże się ok. Odpowiedz Link
nie-wiem-sama Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 11:25 dzięki :) ale co masz na myśli mówiąc o podciąganiu miseczki? właściwie jak wysoko? bo byłam w zachwalanym tu na forium sklepie eden i urocza pani powiedziała mi, że "stniaków nie nosi sie tak wysoko" i że ona zaraz znajdzie mi 75D, które jak opuszczę ramiączka będzie w sam raz ... no to ja już nie wiem sama ;) Odpowiedz Link
suziliu Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 16:06 Z podciąganiem ramiaczek to jest różnie - nie mozna przesadzić ani w jedną ani w druga stronę. Z jednej strony biust nie może opadać, powinien być podniesiony, mieć ładny zaokrąglony kształt. Z drugiej strony nie może też być unisesiony aż do szyi :) Mnie jeszcze nie zdazył stanik, w którym miałabym maxymalnie wydłuzone ramiaczka. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 17:55 O Edenie ktoś tu ostatnio pisał, że jest jedna pani kompetentna i dwie nie, więc może miałaś pecha i trafiłaś na tę niewłaściwą? Ramiączka podciąga się tak mocno, jak się da i nie boli (nie obciera ramion). U mnie dobrym testem jest próba poprzechylania ramion dość mocno w górę i w dół i sprawdzenie, czy ramiączka nie spadają - jak nie, to jest OK. Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 22:05 Witam wszystkie forumowiczki, zasilam Wasze szeregi;) ostatnio dosc radykalnie schudłam, no i zaczeły się lekkie schodki. w biuscie pozostało tyle, ile i było <a niby on chudnie jako pierwszy> a pod biustem ostało sie znacznie mniej. w tym momencie 86 pod a... 116 w ;] Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 22:14 Mam prawie identyczne wymiary :) Proponuję 80H z tych ciasniejszych i 75J z luźniejszych. Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 22:21 eee? Wybacz, nie zapoznałam się jeszcze z zawartością tego forum, dopiero dziś je odkryłam. Mam więc głupie pytanie, nie śmiać się:P - jak ja niby mam się zapiąc w 75? Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 23:29 normalnie. Staniki sa produkowane roznie, niektore sa ciasne zawsze, niektore, o tym samym rozmiarze, nieco luzniejsze. Z tych drugich bierze sie obwod ciasniejszy, majac na uwadze, ze nie bedzie az tak ciasny. Poza tym: STANIK TRZYMA SIE NA OBWODZIE. Ma byc dosc ciasno. Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 19.06.07, 23:36 ja się zapinam w "mellissach" :) pod biustem mam 86 cm Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 20.06.07, 07:21 juz kapuję mniej więcej;). wczoraj poczytałam forum i doznałam iluminacji;D dobrze, że w miarę szybko - mam 18 lat;) dzięki za porady, teraz czekać na pierwsza wakacyjna pensje, coby z niej część wydac na stanik o rozmiarze I/J...jakoś nie moge sobie jeszcze tego przyjąć;] Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 20.06.07, 09:32 Witaj w gronie "oświeconych". Zobaczysz, jak pięknie i szczupło będziesz wyglądała w dobrze dobranym staniku. Od razu zapomnisz jaką jest oznaczony literką, bo to przecież tylko oznaczenie, nic więcej. Liteka J wyliczona od obwodu 80 to żaden monstrualny biust, to biust spory, ale przecież proporcjonalny do figury. Większość z nas biuściastych, to po prostu klasyczne "klepsydry". Odpowiedz Link
nie-wiem-sama Re: JAKI ja POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR ? 25.06.07, 09:18 > O Edenie ktoś tu ostatnio pisał, że jest jedna pani kompetentna i dwie nie, > więc może miałaś pecha i trafiłaś na tę niewłaściwą? pewnie tak :( a to znak, że niestety, nie można za bardzo ufać starszym opiniom, bo sklepy (a właściwie obsługa) się zieniają ... > próba poprzechylania ramion dość mocno w górę i w dół próbuję tej Twojej gimnastyki i wychodzi mi że jednak to ja miałam rację i noszę właściwą długość ramiączek :) Odpowiedz Link
anias0401 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 11:51 No i za częła sie moja droga przez mękę- w kwestii doboru rozmiaru, oczywiście. Myslałam, ze jestem taka mądra i oświecona ( miałam dobrany przez p. Hanię z Atutu rozmiar 70F)- a tu pupa, nic z tego. Właśnie dzis rano rano odebrałam przesyłke z Anglii, no i oczywiście, zaraz po przyjściu do pracy wskoczyłam do toalety mierzyć te cudeńka. Zamówiłam: Arabelle czarną 65 FF, Inferno 65 FF i Tango pure 70F ( takie rozmiary poradziła mi Pani z Bellissimy). Moje wymiary to 72/ 92-94. A oto efekty po ekspresowym mierzeniu: Tango- obwód mógłby być ciut ściślejszy- al mierzyłam go na najlużniejszą haftkę i to jest chyba najlepszy stanik. Inferno- dramat- biust sie wylewai w żaden sposób nie chce sie ułozyc, Arabella- obwód- jest wygodny, ale nie ściska przy najluźniejszej haftce, a miska- no właśnie- tu jest problem. Z jednej strony- wydaje sie, że góra miski jest niewypełniona, a z drugiej- chyba mam buły ;(. Dziwne to. Wieczorem, po ;powrocie do domu obfotografuje sie i wyslę do Galerii- nie mam tam dostępu, ale może któraś z was tutaj te zdjątka skomentuje i doradzi, czy jest OK, czy wymieniać. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 18:10 No to po kolei: > Tango- obwód mógłby być ciut ściślejszy- al mierzyłam go na najlużniejszą > haftkę i to jest chyba najlepszy stanik Nie wiem jak z rozciągliwością Tango Pure, ale stwierdzenie "mógłby być ciut ściślejszy" powinno włączyć lampki ostrzegawcze. Zapniesz się na najciaśniejszą haftkę w nim? Możesz wtedy oddychać? > Inferno- dramat- biust sie wylewai w żaden sposób nie chce sie ułozyc Bo Inferno ma stosunkowo małe miski. Obwód też ma stosunkowo wąski, więc jeśli nie narzekasz, to powinnaś się nastawić na kupowanie 65tek. Jeśli wylewasz się tylko trochę, to może warto przymierzyć 65G? Bo 65GG nie ma niestety. > Arabella- obwód- jest wygodny, ale nie ściska przy najluźniejszej haftce, > a miska- no właśnie- tu jest problem. Z jednej strony- wydaje sie, że > góra miski jest niewypełniona, a z drugiej- chyba mam buły ;( Arabella jest ponoć rozciągliwa, więc nic dziwnego, że jej nie czujesz, pewnie warto byłoby wymienić na 60. Miska - no cóż, to jest Freya, która ma inne fiszbiny niż Panache, więc może o to chodzi? W każdym razie zdjęcia w galerii mogą pomóc :) Odpowiedz Link
anias0401 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 21:40 Serdeczne dzieki za porady, coś dzis krucho z czasem, a jutro jeszcze gorzej, więc sesje foto przesuwam na koniec tygodnia :) Odpowiedz Link
california_rose Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:02 witam wszystkie panie. jestem tutaj nowa.. przesledzilam cale forum i oczywiscie nikogo nie zdziwie tym, ze dzieki wam dowiedzialam sie ze przez pare lat nosilam zle dobrany stanik. ;/ a zgrozo. Mam wymiary 69-70/89-90 i oczywiscie nosilam 75B ;P zawsze mialam kompleksy z powodu malych piersi, ze staniki zle leza zwlaszcza ze mam "piersi pod pacha" :P wyedukowalam sie troche na tym cudnym forum i wyskoczylam na podboj sklepow. niestety entuzjazm szybko opadl. chcialam poprzymierzac troche stanikow i dobrac jakis dobry jakos 70D, 65 E,F czy jakis ktory dobrze by lezal ale niestety na moje pytanie czy jest taki rozmir ekspedientki w KAZDYM sklepie robily wielkie oczy i patrzyly sie na mnie z politowaniem. jedna wyskoczyla z " pani chyba zartuje ze D " no myslaam ze ja kopne. ;/ powiedzcie mi prosze czy jest gdzies w trojmiescie sklep ggdzie maja taka rozmiarowke i nie patrza sie na klienta jak ne debila? Odpowiedz Link
california_rose Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:06 aha i tak na marginesie to ekspedientki chcialy mi wcisanc 75c jedna jak powiedziala 80c to wyszlam ze sklepu ;p powiedzcie czy dobrze mysle ze przy moich wymirach to tak 70 D czy lepiej 65 i inna miska.. eh pomocy. Odpowiedz Link
aska01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:12 Lepiej 65 E lub F. Możesz kupić jakieś 70D przejściowo, żeby już nieco poprawić sytuację. W internecie na szczęście nikt Cię nie będzie oceniał "na oko". Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:27 Następne głupie pytanie - jestem w tym dobra<cfaniak>:P. Co zmieni dobrze dobrany rozmiar? Biust będzie lepiej się układał i wyglądał? Optycznie zmniejszy sie/powiekszy? Czy to raczej kwestia prewencji żeby nie obwisł? Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:44 1) Obejrzyj te obrazki. besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo- poradnikowo.html wyobraz sobie ze te panie maja na sobie jesze obcislą bluzeczke. Która by wyglądała najlepiej? Ta z podniesionym obwodem i miseczkami w dół? Czy ta z bułkami? Czy ta w dobrze dobranym staniku? 2) Dobry biustonosz będzie piersi podtrzymywał, nie będzie się biust bujał i bujal a wiec naciagał. Więc będzie długo ładny:) 3) W dobrym biustonoszu fiszbinuy obejmują pierś a nie wbijaja sie w nią, psujac jej kształt, spychajac coś pod pachy czy w inne dziwne miejsca. chmm... Można by o tym założyć osobny watek, bo chyba mozna powyminaic jesze dużo zalet dobrego biustonosza. Odpowiedz Link
swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 20.06.07, 19:45 besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Moze teraz się link uda wkleic:/ Odpowiedz Link
maheda zimnokrwista 20.06.07, 19:45 DObrze dobrany rozmiar spowoduje, że biust się będzie lepiej układał, że będzie lepiej wyglądał i jest to też kwestia prewencji - dobrze podtrzymany biust nie powinien obwisnąć. Nie zmniejsza się optycznie ani nie powiększa, za to w dobrze dobranym staniku wygląda się szczuplej, bo biust spod pach przechodzi do przodu, więc optycznie sylwetka wydaje się szczuplejsza. W centymetrach jest tyle samo, bo zmienia się tylko lokalizacja biustu, a nie obwód w biuście :) Odpowiedz Link
zimnokrwista Re: zimnokrwista 20.06.07, 19:56 Czasami dobrze kogoś mądrego posłuchac;) Dziękuję bardzo;] Odpowiedz Link
turzyca problem psiapsiolowy 20.06.07, 20:57 wymierzyla sie na odleglosc wg moich wskazowek i wyszlo jej 85 i 98 a nosi? tak 75B! no to przynajmniej obwod ma ciasny. :) Ale miseczka na moje skromne oko MUSI byc niewlasciwa ;D. To teraz jaka jest wlasciwa? I gdzie by Ja w Warszawie zaprowadzic, zeby odziala sie naziemnie i wzglednie tanio (studentka). Do landu? Odpowiedz Link
kasica_k Re: problem psiapsiolowy 20.06.07, 23:06 Jesli ma 98 w biuscie, to przy 75 pod biustem wychodza okolice E, a w firmach nie prowadzacych rozmiaru DD wyjdzie F. Jak sie mierzyla? Bo jesli bardzo scislo, to owo 75 jest dość odważnie ciasnym obwodem :) Naprawde nie potrafie sobie wyobrazic, jak sie zdolala wcisnac w 75B - musi nosic baaardzo rozciagliwe modele :) Odpowiedz Link
turzyca Re: problem psiapsiolowy 21.06.07, 12:25 Mam nadzieje, ze sama tu zajrzy i nie bede posredniczyc. :) A gdyby nie chciala szalec z tak ciasnym obwodem (bo przyznala sie ze nie we wszystkich stanikach fiszbiny opieraja sie jej na mostku) to przy 80 zwykle D, prawda? Zdolala sie wcisnac tak, jak to robi 80% polskich kobiet. :) Odpowiedz Link
maith Re: problem psiapsiolowy 21.06.07, 01:28 Nie wiem. Sprawdź Millavitsę w Wola Parku, albo zaprowadź ją gdziekolwiek niech to sobie przymierzy choćby na Triumphie. Kupi nie kupi, najwyżej widząc, że to jej rozmiar zamówi netowo w Melissie. Chociaż może jakieś starsze modele będą tańsze i lądowo... :) Odpowiedz Link
iosellin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 03:06 o, myslalam ze lobby biusciastych = tylko bardzo duze biusty :) Ale skoro widze doradza sie tu wszystkim :) to sie zapytam: obwod mierzony "na ciasno" - 72 [po przejrzeniu kilku watkow juz sie domyslam, ze powinnam nosic stanik 70;] biust w najszerszym miejscu - 85 rozmieszczenie: dosc "szeroko", z niewielka (ale zawsze) "rownina" pomiedzy. Stanik nosze, jak zapewne wszyscy sie domyslaja:D ... tak! 75 B :) (Triumph'a), aczkolwiek czesto chodze bez zadnego biustonosza. Niedlugo mam slub no i w sumie fajnie by bylo, zeby te cycki jakos sie ladnie ukladaly pod suknia ;) Co radzicie, jakie sklepy warto odwiedzic (wawa) i o co pytac? A, jeden stanik mam 70B, tez triumpha, nosze go bez ramiaczek i czuje sie jak w zbroi. Tzn, biust wyglada calkiem ladnie, da sie poupychac nawet tak, ze tworzy sie "rowek";), ale po zdjeciu czerwone pregi od uciskania. Help :) Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 14:17 celuj w 70C lub 65 D/DD z tych luźniejszych, czerwone pręgi to raczej z powodu za małych misek, jeśli początkowo stanik wydaje się za ciasny to noś przedłużkę puki się nie rozciągnie, ktoś kto nigdy nie nosił ciasnych obwodów z początku może faktycznie czuć sie ściśniety, ale to odczucie minie Odpowiedz Link
tishka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 10:08 no to teraz ja:) pod biustem 75, w najszerszym miejscu 86, w zasadzie zawsze kupowalam 75A, choc mam tez w swojej garderobie 75B, generalnie bardzo ciezko mi jest dobrac cos odpowiedniego i dlatego czesto chodze bez:) zdarza sie ze A za male, a B za duze (odstaje), preferuje raczej (jesli juz nosze:)) staniki usztywaniane, aha i jeszcze jeden problemik, biust jest dosc szeroko rozstawiony, czesto nie obejmuje po bokach i troszke wystaje ( nie wiem czy dobrze to opisalam:)) bardzo prosze o porade Odpowiedz Link
malerude Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 12:48 No to i ja zapytam, bo zobaczylam, ze mi wszystko wisi:(mimo mlodego wieku:((( Pod biustem 75 jak w morde strzelil;]w biuscie idealne 90...Zwykle kupowalam 75C ale zdarzalo sie tez ze pasowalo B, po czym po jakims czasie piersi wylazily pod spodem i po bokach;/Doradzicie?Troche nie wiem tez co zrobic, zeby nie byly takie wiszace;/czy dobry stanik i krem na poprawe jedrnosci pomoze mi wrocic do poprzedniego stanu?Dziekuje z gory za rady:) Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 14:25 Celuj w 70D/DD a w firmach w których nie ma DD bierz E, "wyłażenie" po bokach to wina zbyt nmałej miseczki a "wyłażenie" dołem zbyt luźnego obwodu, dobry stanik napewno poprawi wygląd biustu a i krem nie zaszkodzi :) Odpowiedz Link
molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 14:22 Proponuję 70C, przy szeroo rozstawionym biuście musisz szukać staników z szerokim rozstawem miseczek, ale może też być tak, że przy odpowiednim rozmiarze miseczki problem bułek pod pachami zniknie :) Odpowiedz Link
molowiak to powyżej było do tishka 21.06.07, 14:27 faktycznie wątki powyzej 500 postów szaleją :/ Odpowiedz Link
morgen_stern Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 21.06.07, 14:06 Hej, to znowu ja, ta niebiuściasta ;-) Przypominam się, pod 74, w biuście 85. Polecałyście głównie 70 C. Uzbrojona w tę ważką wiedzę ;-) udałam się krokiem tanecznym do Galerii Centrum w stolicy, zgarnęłam kilka biustonoszy w tym rozmiarze i niestety w przymierzalni się zdziwiłam - większość była za ciasna w obwodzie, niektórych modeli nawet nie dopięłam. No to Houston, mamy problem ;-) Bo obecnie noszę 75B i jednak jest coś nie tak: z przodu, między miseczki mogę włożyć palec, tak odstaje, a jednocześnie odstają mi też często miseczki w górnej części. Boki stanika trochę się marszczą. Cholera, 75 A? Pomóżcie! Odpowiedz Link
molowiak morgen_stern 21.06.07, 14:29 a w tym 70C miska dobra? jeśli tak to dokup sobie przedłużkę i noś dopuki stanik się nie rozciągnie, ktoś nieprzyzwyczajony do tego ze stanik jest ciasny, może na poczatku czuć się trochę dziwnie, ale po jakimś czasie przywykniesz, a toje piersi będą ci wdzięczne :) Odpowiedz Link
morgen_stern Re: morgen_stern 21.06.07, 14:33 Nie, no ale ja większości w ogóle nie dopięłam, więc nie wiem, czy miseczki były dobre, a pozostałe na wdechu i na ostatnią haftkę, a to chyba nie o to chodzi? Przecież to boli ;-) Nie usmiecha mi się też żadna przedłużka, wolę mieć po prostu dobrze dobrany stanik... Może jednak spróbuję 75A? Odpowiedz Link
molowiak Re: morgen_stern 21.06.07, 14:51 może być tak, ze 75A będzie dobry w miseczkach ale jeśli odstaje na mostku, to nie bedzie to "dobrze dobrany stanik", bo po kilku godzinach noszenia piersi wyjdą ci dołem (możesz to sprawdzić w przymierzalni robiąc różne wygibasy - stanik nie powinien nawet drgnąć) dlatego będę się upierać przy 70, sprubuj kupic sobie jakiś niedrogi (już niedługo zaczyna się szał wyprzedaży :))i sama sprawdź, ze początkowo ciasny obwód rozciaga sie(czasem nawet już po kilku godzinach noszenia), ale to oczywiście twój biust i twoja decyzja Odpowiedz Link
morgen_stern Re: morgen_stern 21.06.07, 14:37 Cholera, odpisałam i gdzieś mi zniknęło ;-) Więc napiszę jeszcze raz. Otóż problem w tym, że ja nawet nie wiem, czy miseczki były dobre, bo większości w ogóle nie dopięłam, a te, które jakimś cudem i na wdechu dopięłam sprawiły mi ból ;-) Więc chyba nie o to chodzi... Niespecjalnie tez uśmiecha mi się ta przedłużka. Może jednak spróbować z 75A? Odpowiedz Link
morgen_stern Re: morgen_stern 21.06.07, 14:38 Zniknęło i się pojawiło ;-) czary, panie ;-) Odpowiedz Link
malerude Re: morgen_stern 22.06.07, 21:33 z tym rozciaganiem pod biustem to racja, kilka stanikow mi sie rozciagnelo;/ Odpowiedz Link
dziewczynka1979 Re: morgen_stern 23.06.07, 15:00 jaki rozmiar powinnam nosić pod biustem mierzone ciasno 75 biust luźno 91 Odpowiedz Link
kasica_k !! to jest ARCHIWALNY WATEK !! 23.06.07, 15:26 Tutaj juz nie zadajemy pytan. Zapraszamy tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64602520 Odpowiedz Link
renik20 Re: !! to jest ARCHIWALNY WATEK !! 27.06.07, 23:41 A ja nie popatrzyłam i pytanie tu wkleiłam :((( nie bijcie... Odpowiedz Link
molowiak TEN WĄTEK JEST JUŻ ARCHIWALNY 21.06.07, 14:31 nowe pytania prosimy zadawać w nowym wątku rozmiarowym forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64602520 Odpowiedz Link
aguchniak86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 27.06.07, 23:23 ni ebede podawac wymiarow bo u mnie sie nic nie zgadza i jkas taka pokrzywiona jestem mierzylam dzis u Joasi z Intimo ( okazalo sie z emieszkam 3 ulice od niej;))kilka Freyi ( moj pierwszy kontakt z ta firma) bylam przekonana ze bede wybierac miedzy 70g a 70 gg ( w panache 70 g jest bardzo wypelnione ale bulek nie ma). Co sie okazalo rozmiar 70 jak chodzi o Freye jest za DUZY!! SZOK bo do najszczuplejszych nie naleze. i mam zgryza jesli 65 to jaka miseczka?? 65 gg czy 65 H?dodam ze strasznie sie napalilam na Arabelle;) Odpowiedz Link
xkiniax Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 08.07.07, 12:44 Ja tez poproszę o poradę... Wymierzyłam się przed chwilą i wyszło mi, że pod biustem mam ciasno sie mierząc 65cm, w biuście 85 (przed ciążą 82) - obecnie jestem matka karmiąca więc centymetry w biuście mogą być nieznacznie ruchome ;) Zawsze nosiłam 70B, czasem 70A (musiałam robić zaszewki, bo pod były za luźne). Kiedyś udało mi się dostać 65B - pod biustem ok, za to w biuście małe. Jaki rozmiar powinnam szukać? Odpowiedz Link
akroda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 09.07.07, 17:38 to my tez mamy prosbe o pomoc w doborze stanika :D ja - pod biustem 70, w biuscie 87-88 siostra - pod biustem 69, w biuscie 81 z gory dziekujemy za odpowiedz ;) Odpowiedz Link
maheda akroda 09.07.07, 17:49 > ja - pod biustem 70, w biuscie 87-88 Próbuj dopasowanie stanika od około 65E brytyjskiego. > siostra - pod biustem 69, w biuscie 81 Ja bym startowała od brytyjskiego rozmiaru 65C. Odpowiedz Link
maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 09.07.07, 17:48 Wg mnie 60F (28F). Ale jeśli upierasz się przy 65, to brytyjskie 65DD (30DD). Oczywiście musisz przymierzyć, żeby wiedzieć na pewno. Odpowiedz Link
maheda TUTAJ JUŻ NIE PYTAJCIE! Jest NOWY wątek 09.07.07, 17:50 Nowy wątek rozmiarowy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64602520 Odpowiedz Link
kofi06 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 10.07.07, 18:03 Witam serdecznie Dzięki Wam wiem już czemu zawsze miałam złe staniki. Mam zatem pytanie. Kupiłam Alles Havana w rozmiarze 75E i jest wg mnie dobry. Chciałabym coś z Melissy i się zastanawiam jaki powinnam rozmiar zamówić. Wg ich tabeli rozmiarów wychodzi mi coś dziwnego. Moje wymiary to ciasno pod: 86 cm, w biuście 106 Pozdrawiam. Odpowiedz Link