Dodaj do ulubionych

Stanik dla nastolatki

13.08.07, 20:41
Ostanikowałyśmy już koleżanki, siostry, mamy, babcie a nawet prababcie.
Ja się dzisiaj zaczęłam zastanawiać nad nastolatkami i wyszło mi, że nie
umiałabym pomóc - nie chodzi mi o starsze nastolatki, które biusty już mają.
Raczej o te młodsze, którym dopiero coś tam się pojawia.
Co na początek - koszulki obcisłe, sportowa bawełna, bawełniane staniczki?
Pamiętam, że sama najpierw długo nie nosiłam nic, potem dostałam od babci
staniki po mojej mamie (z jej młodości) - a jestem zupełnie innej budowy.
Druga babcia sprezentowała mi czarny komplet o kosmicznym obwodzie (którym
byłam zażenowana - wolałam coś mniej rzucającego się w oczy)a później
wściekle-różowe cudo, które strasznie drapało. Tak, że dalej chodziłam bez -
nawet jak już miałam 14 - 15 lat i trenowałam. Później przyszedł czas na
sławne 80B bawełniane i już przy tym zostałam na długo, późniejsze przytycie i
zwiększenie rozmiaru biust przeżył tylko dlatego, że z zasady nie nosze nic co
mnie uwiera i gryzie - nosiłam więc rośiągliwce o za małych miskach, ale
przynajmniej nic sobie nie zmasakrowałam - tyle mojego.
Z takimi doświadczeniami nie potrafiłabym doradzić mamie dorastające córki czy
małoletniej kuzynce. Tym bardziej, że w ofercie nie mam zupełnie rozeznania. A
pewnie trzeba wykazać się refleksem coby w odpowiednim momencie zacząć nosić,
zmienić na większy i nauczyć zasad doboru.
Moja prośba - wpisujcie tu porady dla mam i dziewcząt w wieku rożnym - może
uda się zrobić jakiś poradnik czy coś???
Obserwuj wątek
    • klymenystra Re: Stanik dla nastolatki 13.08.07, 21:27
      to jest rzeczywiscie ciekawy problem. mi sie wydaje, ze nie ma co
      sie wykosztowywac na super staniki- biust jednak rosnie w miare
      szybko. co nie znaczy, ze maja one byc niedopasowane. moim zdaniem
      powinny to byc biustonosze z fiszbinami (jesli sa dostepne), ale
      miekkie. no ifakt- trzeba popatrzec, jaka jest oferta. moge sie
      zalozyc, ze wiele z nich nalezaloby pozwezac w obwodzie.
      ja sama zaczelam nosic biustonosz w czwartej klasie i bylam bardzo
      dumna :-) najpierw to byly sliczne bawelniane staniczki (i chyba nie
      mialy fiszbin). rozmiar- jaks malutki, z tandety za 3 zlote :-)
      potem przerzucilam sie na usztywniane. nosilam 75b/c kupowane tez na
      bazarku. moj rozmiar oceniam na 55/60 c/d wtedy, ale te staniki byly
      tak nierozciagliwe, ze chyba sobie nie zaszkodzilam. i ciesze sie,
      ze nosilam te sztywne, mimo nie do konca dobrego rozmiaru, bo nic mi
      nie zdeformowaly :-)
    • maheda Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 09:20
      Pierwsze staniki - na pewno NIE z fiszbinami!
      Mam córkę, która powoli wchodzi w etap kupowania jej biustonoszy, byłam z nią
      już parę razy w sklepach, żeby coś znaleźć.
      Dziewczynka musi się przyzwyczaić, że w ogóle coś tam nosi, nie można od razu
      wsadzać jej w druty, fiszbiny ją uwierają,

Na początek dostała trzy różne staniczki, jeden z fiszbinami, drugi miękki,
      trzeci - top.

I to ten top poleciłabym jako pierwszy stanik!!!

Staniki kupowałyśmy z Key, top jest firmy Atlantic - mają rozmiary "0", "A", "B".

Co do Keya - mają śmieszną rozmiarówkę. Zaczyna się od AA, potem jest A, BB, B.
      Pierwszy raz spotkałam się z miseczką BB!
      Ma ona o tyle sens, że w przypadku dziewczynek istotnie różnica między
      głębokością miseczki A i miseczki B jest kosmiczna i dobrze, że istnieje między
      nimi połówka. Nie wiem, czy w Key są 65tki, ja nie widziałam.

W Atlanticu są natomiast na pewno 65tki, rozmiarówka "0", "A", "B", w trzech
      nieśmiertelnych kolorach.

Co śmieszniejsze - młoda nie chce nosić ani Keya, ani H&Ma (miękki kolorowy
      staniczek na fiszbinach, ze Snoopym), uwielbia za to cielisty top, który jej nie
      przeszkadza i nie uwiera.

Dzieci mają inną wrażliwość skóry, więc z tymi fiszbinami, to bym nie przesadzała.
      • klymenystra Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 10:48
        to chyba dosyc indywidualne :) ale moze rzeczywiscie wiekszosc
        dziewczynek nie lubi fiszbin. a ja bylam dziwna :-)
        • maheda Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 12:12
          Wątpię, że dziewczynki w wieku 10-11 lat lubią fiszbiny ;)
      • patja12 Re: Stanik dla nastolatki 05.09.07, 17:13
        Tak, tak, wiem, stary wątek, ale chciałabym sprostować :)
        Jako dwunastolatka (no, prawie) nosiłam przez jakiś czas staniczki
        Keya (75BB!). Ich rozmiarówka jest rzeczywiście dość dziwna, ale da
        się zrozumieć :) Po prostu w kolekcji dla nastolatek A zostało
        zastąpione AA, a B zmieniono w BB. Biustonosz Keya 70BB dla
        nastolatek od biustonosza 70B z kolekcji dla kobiet różni się nie
        tyle wielkością, co rozstawem miseczek. Jednak i 70BB, i 70B są
        przeznaczone na ten sam obwód w biuście :) W Keyu są też obwody 65,
        jednak chyba tylko w kolekcji dla nastolatek i tylko do miseczki BB
        ("pierwszy stanik" :))
        • patja12 Re: Stanik dla nastolatki 05.09.07, 17:17
          Argh. Przepraszam, to miała być odpowiedź na ten pierwszy post
          Mahedy :)
          • maheda Re: Stanik dla nastolatki 05.09.07, 18:13
            Tak, widzę :)
            Dzięki za uściślenie, bo wg tabelek keya wychodziło co innego :/
            Nic już z tego nie rozumiem. Ech...
            • patja12 Re: Stanik dla nastolatki 08.09.07, 14:48
              Nie ma sprawy. Pozwolę sobie zacytować Ciebie z forum na
              mydziewczyny.pl- "Większość tabelek jest o kant nie powiem czego
              roztrzaskać" ;) Tutaj się jak najbardziej sprawdza ;)
    • ekler.ka Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 12:44
      ja pamietam,ze moje pierwsze ukochane staniki byly z serii triumpha dla
      nastolatek-beedees :) najpierw bezfiszbinowe,ale sliczne. i w dosc pokaznym
      rozmiarze jak na jedenastolatke,bo 70b :) potem dlugo trzymalam sie tej serii
      (takze z fiszbinami) az doszlam do miseczki d i musialam zaczac szukac gdzie
      indziej ;)
    • ananke666 Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 13:27
      Co do fiszbin... różnie bywa. Ja np. z wielką radością przesiadłam się na fiszbiny tak szybko, jak się dało.
      Po drugie, pamiętajmy, że pierwszy stanik nie musi i nawet nie powinien być przesadnie ścisły. Po pierwsze dlatego, że nie musi za dużo podtrzymywać, a po drugie, należy się do niego przyzwyczaić. Pierwszy stanik to nic innego, jak zasłaniacz :) Myślę, że dziewczynce z wymiarem pod biustem w okolicach 70 (czyli nawet jeśli ma ciut mniej pod biustem), można spokojnie tę siedemdziesiątkę kupić. I tak nie będzie służyć bardzo długo, młoda z niego wyrośnie.
      Staniczek nie musi być wcale bawełniany, wystarczy, jeśli będzie po prostu z przyjemnej tkaniny, za to ważne, żeby miał podszyte miseczki bawełną albo innym miłym materiałem. Rosnące piersi są wrażliwe, a często i trochę bolą przy dotyku, byle co je drażni, zwłaszcza brodawki! dopiero z wiekiem przychodzi przyzwyczajenie. Pierwszy stanik to trochę jak pierwsze obcasy albo stringi, to jest coś obcego, w czym dopiero trzeba nauczyć się chodzić, żeby powoli w zasadzie przestać zauważać. Nie są więc wskazane ani ścisłe obwody (przyjdzie na nie czas później), a szczególną uwagę trzeba zwrócić na wewnętrzne szwy w miseczkach.
      Poza tym, dużo zależy od samej dziewczyny. Jedna postawi na wygodę i wybierze top, a inna znacznie chętniej będzie zakładać stanik, który będzie ładny. Ja np. pamiętam, że chciałam mieć ładny staniczek. Bardzo podobał mi się taki jeden od siostry, miękki w kwiatuszki :) Top u mnie by raczej nie przeszedł. No chyba, że do sportu.
      • ananke666 Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 13:36
        Ach i oczywiście zależy, w jakim wieku zaczyna się staniczek nosić. Im młodsza osóbka, tym delikatniejszy. Dla 10-11 letniej dziewczynki rzeczywiście topik może być najlepszy. Ja w tym wieku byłam płaska jak naleśnik, wiec się nie wypowiem :) Piersi zaczęły mi rosnąć gdzieś tak ok. 12 roku życia, najpierw prawie nic, jak miałam latek 13 już coś, w 14 wiośnie miałam gdzieś koło C, a do liceum poszłam już z miską D.
        • heliamphora Re: Stanik dla nastolatki 14.08.07, 15:15
          Ja w wieku 11-12 lat mialam już pokaźny biust i zdecydowanie powinnam była nosić
          stanik z fiszbinami (tak na dzisiejsze moje oko powinien to byc jakiś 65 F czy
          70 E). Niestety długo nie nosiłam żadnego, a później - bawełniane badziewia
          niczego nie podtrzymujące, z gumową taśmą pod biustem. Teraz nie mogę sobie tego
          darować, bo negatywne efekty odczuwam do dziś dnia. Żeby to człowiek wczesniej
          mądry był... W każdym razie moje podstawowe zalecenie dla nastolatek jest takie
          - nosić stanik od razu, jak tylko pokażą się pierwsze zarysy piersi, a typ i
          rozmiar dobierać do wymiarów i rodzaju biustu, a nie do wieku.
    • edytaf5 Re: Stanik dla nastolatki 06.09.07, 14:23
      Rozumiem, ze ten stanik ma byc dla nastolatki, ktorej urosnie biust? Bo np. mi
      od pierwszego stanika ten biust sie nic nie zmienil :/
      Jesli tak, to faktycznie polecilabym bawelniany stanik bez fiszbin. Teraz
      dziewczynkom szybciej rosnie biust. Moja sasiadka chodzi do 4 klasy i chodzi w
      staniku. Ale to sa jeszcze dzieci i wlasnie dlatego powinny sie przyzwyczaic do
      stanikow, tak jak napisano wyzej. Pamietam, ze kazda z nas chciala, zeby piersi
      zaczely jej rosnac i chciala nosic stanik a jak do tego doszlo to juz sie takim
      szczesliwym nie bylo. U mnie wiele dziewczyn wstydzilo sie nosic stanik :/
      Dlatego mysle, ze taki bawelniany staniczek bylby idealny. Teraz to nawet jest w
      czym wybierac a kiedys to byl jeden wzor i tyle, no czasami trafialo sie jeszcze
      czarny kolor. Teraz mozna przebierac :)
    • thalassa Re: Stanik dla nastolatki 07.09.07, 15:51
      ja swoj pierwszy stanik dostalam w 6 klasie. byl bialy i bawelniany, 65A. musze
      przyznac ze swietnie sie sprawdzil i naprawde ciezko bylo pozniej kupic tak
      wygodny. sluzyl mi bardzo dlugo. do tego mialam rowniez topik.
      uwazam, ze na poczatek jest to bardzo dobre rozwiazanie.
    • sybla1 Re: Stanik dla nastolatki - proszę o pomoc 21.04.13, 21:59
      Odświeżam stary wątek żeby nie robić bałaganu.
      Mamy z siostrą kłopot z wyszukaniem dla jej 12-latki odpowiedniego biustonosza. Młoda do tej pory nosiła koszulki - topiki, ale już przestały wystarczać, tym bardziej, że to typ sportowca, dużo się rusza i powinna jednak mieć odpowiednie biustonosze.
      W czym problem. M. ma szeroki tułów i dość szeroko rozstawione piersi plus nieco tłuszczyku dość skutecznie maskującego kształt i rozmiar gruczołów sutkowych. Dlatego przy sprawdzaniu kolejnych egzemplarzy patrzyłam, czy fiszbina jest mniej więcej w okolicy pachy - niestety większość nie była, wyraźnie leżały na piersi i dziewczę mówiło, że" to tu (czyli na piersi) gniecie i jest niewygodne".
      Z przymiarek staników posiadanych w domu (zakres rozmiarowy dość spory, zebrałyśmy trochę po rodzinie do celów przymiarkowych - od 30A do 34C) wyszło, że najlepiej się czuje w obwodzie 32. 34 zdecydowanie luźny, w 30 się nie dopięła. Kłopot jest z dopasowaniem miseczki - wszystkie mierzone miały fiszbiny za wąskie o conajmniej 1,5cm, czasami o 2cm. 32A było miskowo mocno za małe, 32B lekko odstawało, ale w sumie naprawdę delikatnie. Problemem jest szerokość miseczki, jeśli dobrze zmierzyłam, to fiszbina powinna mieć jakies 14cm bez kanalika, może 13. Szczerze mówiąc nie widziałam nigdzie biustonosza 32B z miseczką podobnej szerokości, zwykle są mniejsze - ale to nie moje okolice rozmiarowe więc do końca się nie orientuję.
      Na razie Młoda nosi sportowy biustonosz 32B z bocznymi pionowymi fiszbinami i miękkimi miseczkami z jednym pionowo-ukośnym cięciem. Ale nie może zostać w jednym staniczku, potrzebuje chociaż ze 3.
      Do "kompletu" biustonosz ma być wygodny, miękki, nieuciskający nigdzie i tani. A, i żeby tamiączka miał wszyte z tyłu dość blisko zapięcia, takie w przeciętnym biustonoszu wychodziły jej prawie spod pachy (z tyłu na obwodzie). Ufff.

Podpowiedzcie proszę, czego szukać, jakie modele, kroje, na co jeszcze możemy zwrócić uwagę? Gdzie oprócz ciucholandów spróbować?
      • turzyca Re: Stanik dla nastolatki - proszę o pomoc 22.04.13, 10:46
        A moze wrzuc to pytanie do Malobiusciastych? One maja zdecydowanie lepiej obcykane szerokosci fiszbin szczegolnie w tych zakresach rozmiarowych, pewnie beda mogly rzucic konkretnymi markami/modelami.

A za niebalaganienie na forum chwala Ci, choc musze przyznac, ze bylam zaskoczona widzac watek sprzed SZESCIU lat. Ciekawe jak gazeta to zrobila. :)
      • kis-moho Re: Stanik dla nastolatki - proszę o pomoc 22.04.13, 13:32
        Myślę, że najlepiej będzie wrzucić temat na lobby małobiuściastych, dziewczyny tam mają większe doświadczenie z takimi rozmiarami.
        Tak na szybko - problem z fiszbinami w tych rozmiarach to niestety norma w wielu firmach. Najszersze znane mi fiszbiny (plus w miarę sensowne ceny) ma firma Change. OnlyHer ma nieco węższe, ale też szerokie, za to ceny już koło 100+, co rozumiem nie za bardzo wchodziłoby w grę. Nie wiem, może dziewczyny coś jeszcze wymyślą. Ja jestem z w miarę podobnych rejonów rozmiarowych (65D/70C), biust mam też relatywnie szeroko rozstawiony (tzn. potrzebuję w miarę szerokich mostków, jak zresztą wiele małobiuściastych) i większość sieciówkowych staników leży na mnie fatalnie. Po pierwsze fiszbiny są za wąskie (mostki też, co w połączeniu daje efekt miseczek siedzących po wewnętrznej stronie biustu), po drugie miseczki zbyt zamknięte. Jakiś czas temu mierzyłam z ciekawości staniki w HM, i rozciągliwe obwody to był naprawdę najmniejszy problem. Oczywiście mierzyć warto, bo a nuż coś się znajdzie, ale obawiam się, że poniżej chyba 60 zł za staniki Change może być trudno zejść.
        Ostrzegałabym jeszcze przy tych rejonach rozmiarowych przed wyciąganiem wniosków na temat pasującego rozmiaru. Szczególnie w sieciówkowych firmach panuje taka wolna amerykanka, że 70B w modelu X będzie zupełnie inne niż 70B w modelu Y. Zastanawiam się też, czy jeżeli na dziewczynę pasuje 70B z za wąskimi fiszbinami, to czy nie powinnyście szukać też czegoś nieco większego - w końcu spory procent biustu jest teraz poza miseczką.
        Jeżeli chodzi o kroje - mniejsze biusty chyba najbardziej lubią się z pionowymi cięciami, ale to już sprawa indywidualna.
        Na pewno wrzuć temat na małobiuściaste, Miss-alchemist dobrze się zna na stanikach Change, na pewno doradzi tutaj lepiej niż ja.
        • sybla1 Re: Stanik dla nastolatki - proszę o pomoc 22.04.13, 14:18
          Dziękuję za podpowiedzi, zaraz idę pisać na małobiuściastym forum :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka