ganbaja Re: Koszty wysyłki 07.08.09, 18:16 Jakie są koszty wysyłki u Melissy? Bo na stronie widzę koszty rzędu 14 zł... Czym oni to wysyłają? Odpowiedz Link
simerila 0335 i 0337 - różnica? dobre dla bcbci? 20.08.09, 12:49 wiecie może jaka jest różnica między modelami 0335 i 0337? który z nich będzie lepszy dla babci? babcia ma ok 85/110 (w wyproście bez stanika, ale ma obwisłe piersi), w rozmiarowym radzono 80G/H, czy będzie to dobry rozmiar? chciałam wziąć z jednego modelu jeden z drugiego drugi, z którego który? Odpowiedz Link
scarlet_agta 0022 09.09.09, 21:29 Chyba jeszcze nie ma o nim opinii, więc wpiszę, choć to stanik mojej mamy. ;) Rozmiar 70F kupiony na wymiary 71cm pod biustem i 94cm w biuście, ale moja mama jest mało ściśliwa i 65-tka byłaby zdecydowanie za ciasna. Obwód stanika ma w spoczynku 64 cm, po naciągnięciu 80 cm. Bardzo ładny i podobno wygodny. Zdjęcia stanika: fotoforum.gazeta.pl/a/38112.html Odpowiedz Link
jul-kaa Największe miseczki w Melissie? 27.09.09, 01:37 Zastanawiam się (tak, o tej chorej porze:)) nad zakupem Melissy. Największe miski, to u nich 80L i 85K, dobrze widzę? Moje wymiary 92/98-126/136 i będą się zwiększać z powodu ciąży. Z brytyjczyków mój teoretyczny rozmiar to 36HH/J, ale zdarza mi się nosić dużomiseczkowe 38G (wiem, ciężki grzech, ale jaki przyjemny :))) Effuniakowy rozmiar to 85J. Mierzyłam kiedyś dwie Melissy - 80J i 80H, ale były za małe. I zastanawiam się, czy dawać szansę temu Melissowemu 85K, czy od razu będzie duuużo za małe. Jak myślicie? Odpowiedz Link
anna-pia Re: Największe miseczki w Melissie? 16.11.09, 13:53 Lepiej późno niż wcale :) Daj im szansę, ale poszukaj ściśliwego modelu. Odpowiedz Link
yo_anka Re: Największe miseczki w Melissie? 14.12.09, 22:33 Julko W czasie ciąży w 8 m-cu też nabyłam Melissy jeden zwykły i dwa karmniki Miałam wtedy 85-90 pod biustem i wzięłam 85H i 90G i 95G bo mi się wydawało ze będę coraz grubsza :) I to był błąd Po porodzie szybko zjechałam w podbiuściu i wszytki te staniki musiałam zwężać Największą miską u mich jest L Szyją na zamówienie większe, ale wtedy chyba nie ma możliwości zwrotu niestety Ogólnie jakości są nie najlepszej, ale za to nikt inny na mnie nie szył wtedy karmników i nosiłam te dwa dzień w dzień an okrągło przedzierając na zmianę i bardzo się ciszyłam ze mam jakieś karmniki!!!! Zamów może na próbę jeden 85L czy i zobaczysz czy się zmieścisz Odpowiedz Link
ganbaja Melissa 12.11.09, 11:40 Podbijam wątek. Czy ktoś ostatnio dokonywał zakupów? Jak się prezentują nowe modele? Nadal tak ścisłe? Zastanawiam się nad modelami 0060, 0046 oraz 0018. Jakie brać rozmiar przy wymiarach 82/108? Jak z jakością? Co z fiszbinami na mostku? Odstają tak jak dawniej, czy ta sprawa się poprawiła? Odpowiedz Link
boykotka Re: Melissa 24.11.09, 12:36 ganbaja napisała: > Jakie brać rozmiar przy wymiarach 82/108? > Jak z jakością? > Co z fiszbinami na mostku? Odstają tak jak dawniej, czy ta sprawa > się poprawiła Ja mam podobne rozmiary co Ty i w Melissie kupiłam 80F przy czym pod biustem jest ciut za obcisły a miseczki ciut za duże Odpowiedz Link
wronki12 na sportowo 14.12.09, 13:08 wreszcie i nasza Melissa uszyła sportowy stanik - może ktoś go już mierzył i może coś powiedzieć. Odpowiedz Link
zuzia_8 MELISSA - karmniki - pomocy 14.12.09, 13:53 jestem w desperacji. od pół roku dzielnie maszeruję w karmniku i przez następne pół roku będzie podobnie :) do tej pory miałam Freye ale jakoś bezfiżbinowiec do mnie nie przemawia i używam jej od czasu do czasu. do kompletu mam 2 melissy: 1030 (porażka bo fiżbiny wyłaziły przez materiał podczas normalnego używania i po praniu ręcznym) i 1329. ten był super. Miałam 85G - na początku nawet za ciasny a teraz nie dość, że luźny to i miskowo za mały. więc zamówiłam 85 H (just in case) i 80j. no i zonk. 85 H ma świetne miski, ale zapinam na 3 haftkę więc.... za to 80j - mały w miskach! bułki się robią - małe bo małe, ale zawsze. zamawiać 80K? czy zostać przy 85H skoro "w miarę"? Odpowiedz Link
estreno Kraków - gdzie mozna kupic? 14.12.09, 23:15 Czy ktos sie orientuje, gdzie w Krakowie mozna kupic Melisse? (mam nadzieje, ze w dobrym watku zadaje pytanie). Na stanikowej mapie stanikow jest informacja, ze w intimo4you, ale na stronie sklepu nie widze ich oferty. Strona Melissy mnie przeraza - takie malenkie zdjecia i zero mozliwosci sprawnego przechodzenia od modelu do modelu w danym rozmiarze (albo ja taka niekumata). Odpowiedz Link
filoruska Re: Kraków - gdzie mozna kupic? 14.12.09, 23:36 Nie można. Mają jeden jedyny sklep stacjonarny w Poznaniu. Innym sklepom raczej też nie dają swojej produkcji. Dostęp tylko bezpośrednio przez ich stronę. Odpowiedz Link
estreno Re: Kraków - gdzie mozna kupic? 15.12.09, 09:18 Tsk, napisalam do nich. Dostalam odpowiedz, ze Krakow nie jest ich odbiorca. :( Odpowiedz Link
ania.kar Melissa w Magic-Bra.pl 15.12.09, 09:43 > Innym sklepom raczej > też nie dają swojej produkcji. Dostęp tylko bezpośrednio przez ich stronę. W sklepie Magic-Bra.pl jest dostępnych kilka modeli Melissy, więc może zmieniają swoją politykę i gdzie indziej też będzie można je kupić. www.magic-bra.pl/9_melissa Tylko w tym powyższym sklepie znajdują się jakieś pojedyncze sztuki. Korzystając z innych sklepów internetowych można by ominąć wtedy to dziwne obostrzenie jakie jest w sklepie Melissy: "Ponieważ bielizna zamawiana w celu dobrania rozmiaru powraca do nas najczęściej w stanie nie nadającym się do ponownej sprzedaży, nie wysyłamy więcej, niż dwóch kolejnych rozmiarów do przymiarki z jednego modelu." Odpowiedz Link
mika_p Kolory! Są nowe kolory! 04.01.10, 01:44 Weszłam właśnie na stronę Melissy i przeżyłam szok kolorystyczny. Do tej pory widziałam tam biel (ew. z dodatkami), beże, czerń (ew. z czerwienią), no generalnie raczej nic, co by mi sie mogło po nocach śnić. Teraz jest stanik bordowy (0060), zielony (0059), czarno-fioletowy (0047), granatowy (0061) i nawet niebieski w maki (0058). Poszli też w drugą stronę... no dobra, przyznam się. Jak kupowałam poprzednio 0018, to dostałam zgodnie z opisem "Biustonosz cały pokryty tiulem, podszyty przeźroczystą stabilną dzianiną", a kupowałam oczami - na manekinie na zdjęciu wygląda półprzejrzyście. No i teraz widzę bordowe 0053, z opisem "Biustonosz w całości wykonany z haftowanego tiulu." i chyba zainwestuję :) Bo wygląda naprawdę ładnie. Ma ktoś? Czy mam być pierwsza? Odpowiedz Link
kasica_k Aua, moje oczy :) 05.01.10, 23:19 www.melissa.com.pl/kolekcja/modelp.php?menu=Melissa0058.JPG&m=Melissa0058 Powiedzcie mi, jak można było zepsuć taki fajny materiał tą kompletnie niepasującą czarną falbanką? No jak? Ech... taka doświadczona firma, mogliby szyć fajne rzeczy, ale oczy to gdzieś pogubili chyba. Odpowiedz Link
ella_2 model 1335 - proszę o pomoc! 13.01.10, 09:19 Witam i potrzebuję pomocy, moje wymiary to 75/98. Jakiś czas temu zakupiłam melissę 1335 (karmnik) w rozmiarze 70J. I była idealna choć na poczatku musiałam ją nosić z przedłużką. Teraz zamówiłam ponownie tę melissę bez patrzenia w tabelki rozmiarowe (mój błąd) i okazało się, że jest za duża. I w obwodzie i w miskach. Firma w międzyczasie zmieniła rozmiarówkę:( Chciałabym ją wymienić na coś o obwodzie 65, ale jak dobrać miseczkę? Od 98 - 65 = 33 - celować w 65H? Pomóżcie proszę! Odpowiedz Link
driadea Re: model 1335 - proszę o pomoc! 13.01.10, 09:34 Ja mam 0060 www.melissa.com.pl/kolekcja/modelp.php?menu=Melissa0060.JPG&m=Melissa0060 , wzięłam na próbę rozmiar 65K (zazwyczaj biorę od nich 55N, ale pani mnie zapewniała, że to tak ścisły model, że i tak się nie zapnę - znaczy stanika nie zapnę :)). Zapięłam, ale faktycznie jest ciasny i 55N nie miałabym szans założyć. Jest przepiękny, bosko kształtuje biust, nie gryzie, rozciąga się normalnie - nie za wiele, nie za mało. Miseczki wielkościowo idealne no i najważniejsze - fiszbiny są idealnie wąskie (jestem wybitnie wąskofiszbinowa)! Mam też 0057 - to w zasadzie taki sam stanik, tylko ma inny kolor: www.melissa.com.pl/kolekcja/modelp.php?menu=Melissa0057.JPG&m=Melissa0057 Uwielbiam je, to moje najlepsze staniki! Aha, moje wymiary to 68 pod biustem, w biuście 101( w zwisie 107cm) Odpowiedz Link
yo_anka Wrażenia z przymiarki 30.01.10, 13:52 Wybór w moim rozmiarze: 3 kolorowe i biały/beż/czarny Wrażenia: nieprzewidywanie rozciągliwe obwody i pojemność misek całkiem różna w każdym modelu Leżały raczej słabo, nie zbierały, spłaszczały i fiszbiny nie dochodziły mostka. Uwagi po mierzeniu: - kiepska jakość materiału. Może Brytyjczyki mnie rozbestwiły, ale te ich materiały wyglądają bardzo licho i zgrzebnie, prawie jak przysłowiowe namioty w brudnym beżu - konstrukcja wymaga ulepszeń przynajmniej w J+, bo nie unosi, a spłaszcza i rozstawia na boki - ramiączka w jednym cieniutkie i rozciągliwe, w innych szerokie, ale ze słabej jakości gumy zwijają się paskudnie i wrzynają Nic się nie zmieniło od 2 lat jeśli chodzi o te ramiączka Inni się rozwijają, Melissa stoi w miejscu. A jak stoi, tzn., że się zostaje w tyle. Szkoda, że osiedli na laurach :( Odpowiedz Link
yo_anka Re: I planują od wiosny stroje kąpielowe :) 30.01.10, 13:55 Ale planują od wiosny stroje kąpielowe jak dowiedziałam się w sklepie stacjonarnym - więc jednak coś robią, nie osiedli na laurach tak całkiem :) Ciekawa jestem jak będzie z konstrukcją tych strojów Odpowiedz Link
salomea_ różne wrażenia co do róznych modeli 18.02.10, 15:17 Moje wymiary to 76(ciasno)/98(luźno). Z melissy noszę w końcu ok. 70G (około, ponieważ mam 3 staniki używane i żaden idealnie nie leży: dwa staniki 70G i jeden 65G, przy tym mam niesymetryczne piersi). 1. im więcej haftów i koronek, tym ciaśniej i mniej rozciagliwie pod biustem (nawet do dwóch numerów róznicy w obwodzie, gdy cały w hafcie a zupełnie bez, np 0028 a 0335) - przez to bardzo trudno mi ustalić raz na zawsze, jakiż to ja mam rozmiar właściwie; 2. ja mam "niskie" piersi, więc wyszukuję zwykle staniki z małym stanem, najlepiej leżą mi wiec tego typu: 0018, 0051, a źle na mnie leżą balkonetki, np. 0040 (za dużo materiału u góry i lekko się marszczy); 3. ramiączka bardzo dobrze daja sie dopasowywać - nie są za długie nawet kiedy na częsci z przodu jest koronka; 4. karmniki uszyte są głupio - wszystkie przerabiałam odcinając wewnętrzną "szelkę", ale w PL nie znalazłam nigdzie wiecej karminików, co maja <75 pod biustem; po przeszyciu byłam ze staników zadowolona; zapięcia są ok. Odpowiedz Link
beauty-gosiek Re: różne wrażenia co do róznych modeli 18.02.10, 17:35 salomea_ napisała: > najlepiej leżą mi wiec tego typu: 0018, 0051, a źle na mnie leżą balkonetki, np A możesz napisać jakie rozmiary z 0018 i 0051 ci pasowały? Odpowiedz Link
bretta 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 20.02.10, 19:27 Witam! Moje wymiary 88/110. Według tabeli melissy wychodzi miska E. Teraz noszę G. Jaką miskę doradzacie? A jeśli chodzi o obwód to 75 czy 80? Czy mocno się rozciągają? Rodzę za 2 tygodnie, długo czeka się na przesyłkę? Doradźcie drogie Panie:) Odpowiedz Link
anesle Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? - 20.02.10, 22:10 podepnę się jeśli mogę bo też mam podobne wymiary - 85/108 ale jestem w 36 tygodniu ciąży Również myślę o zakupie Mellissy do karmienia - ale w jakim rozmiarze?? przecież mój rozmiar po porodzie to przecież jak wróżenie z fusów:( Drogie Panie doradźcie jaki rozmiar najlepiej zaryzykować? (przed ciążą miałam wymiary ok 77/94 - dokładnie nie pamiętam i wtedy nosiłam 70E Triumpha, a teraz 80F - ale jest już chyba przymaławy) Odpowiedz Link
salomea_ Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 21.02.10, 15:40 na pewno miska większa niż E i to sporo! jak sie karmi, rozmiar miski i tak musisz brać większy niż z wymiarów wynika - ale o ile, to nie wiem. Ja nawet karmiąc nie miałam obwodu w biuście >100cm, a miska wyszła mi K/L, przy 65 (pod biustem 78). jeśli chcesz brać 1028 lub 1031, to ja bym wzięła nawet 85 na Twoim miejscu, bo one słabo się rozciagają, ale np. taki 1102, to mógłby i 75 wystarczyć :/ Odpowiedz Link
bretta Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 1335 i 1329 21.02.10, 21:00 Wolałabym coś bez koronek... chyba. Zastanawiam się nad 1335 i 1329. Czy któraś z Was je nosiła? Chciałabym poznać opinie i ewentualną radę dot. rozmiaru dla mnie:) Odpowiedz Link
bretta Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 1335 i 1329 22.02.10, 14:38 Zamówiłam 85 G- tak mi doradziła Pani z Melissy. Zobaczymy:) Odpowiedz Link
anesle Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 1335 i 1329 22.02.10, 17:41 napisz proszę opinie co do modelu i rozmiaru jak juz dotrze do Ciebie stanik, bo ja jeszcze mam troche czasu a też zastanawiałam się nad tymi modelami co Ty:) mnie Pani z Mellisy poradziła 85F ewentualnie 80G na 85/108 Odpowiedz Link
bretta Re: 88/110 JAKI KARMIK z MELISSY?? 1335 i 1329 26.02.10, 16:36 Dostałam przesyłkę. Pani z Melissy doradzała mi 1329-85 F, a 1335-85 G. Ja wzięłam obydwa 85 G. Miski nieznacznie się marszczą, ale chyba podczas karmienia piersi mi jeszcze napęcznieją- wtedy miska będzie OK:) Jesli chodzi o obwód to zapinam na ostatnią haftkę i wcale nie jest za ciasno.Pomyślę, czy nie wymienić na 80. Obydwa są dość zabudowane. Jeżeli będziesz zamawiać więcej niż jeden to radzę wziąźc 2 rozmiary żeby mieć porównanie. Ja żałuję,że tak nie zrobiłam, bo nie wiem jaka byłaby różnica w rozmiarach:) Pisz w razie pytań Pozdrawiam Odpowiedz Link
salomea_ Re: różne wrażenia co do róznych modeli 21.02.10, 15:36 0018 mam 65G, ale przyznam, że najpierw mocno mnie cisnął, teraz sie trochę rozciagnął i jest ok. Choć wolałabym 70g, to leży mi zdecydowanie najładniej ze wszystkich moich stnaików i jest przy tym bardzo ładny :) 0051 akurat nie mam. mam za to 0028 - ma dużo haftów i jest bardzo ciasny i nierozciagliwy. mam 70g i z trudem go zapinam, myslałam, ze sie rozciagnie, ale nic z tego, więc w końcu go nie noszę. powinnam mieć 75, zeby było dobrze, a może nawet 80. Odpowiedz Link
yo_anka wyłażące fiszbiny :( 12.01.11, 01:41 jak w tytule: w żadnych innych staniku to mi się nie zdarza tak często jak u Melissy fiszbiny wyłażą i na mostku i przebijają się spod pach skądże to? kiepskie materiały, które łatwo się przecierają, za mało "gęsto" utkane?, wyjątkowo ostre fiszbiny? zła konstrukcja (we wszystkich mostek odstaje)? właśnie zaszywałam kanaliki w karmniku :( tez tak macie w Melissach? ki czort? Odpowiedz Link
sylaf Re: wyłażące fiszbiny :( 12.01.11, 10:07 Mnie sie tak stało w 4 Melissach. Jak próbowałam zaszywac kanaliki to te miejsca mnie okrutnie drapały, wiec dałam sobie spokój. I z tego powodu zrezygnowałam z tej marki. Dodam ze w zadnyn brytyjczyku mnie to dotej pory nie spotkało. Dawno temu jak kupowałam staniki na bazarach to niemal kazdy miał te przypadłosc:) Szkoda ze za tę cene Melissa nie potrafi sobie poradzic z problem juz tak długi czas. Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: wyłażące fiszbiny :( 12.01.11, 16:28 Miałam 3 karmniki z Melissy, nosiłam je na okrągło na zmianę przez ponad dwa lata (to były moje jedyne wówczas staniki), prałam w pralce i nic im nie wyłaziłom nie pruło, wszystko b Nadmieniam, że były to moje pierwsze uświadomione staniki i musiały sobie poradzić nie tylko z intensywnym karmieniem, ale też z migracją. Odpowiedz Link
ola_pozytywna Re: wyłażące fiszbiny :( 12.01.11, 16:35 jeszcze raz (dzieć mi nacisnął enter, przepraszam) Miałam 3 karmniki z Melissy, nosiłam je na okrągło na zmianę przez ponad dwa lata (to były moje jedyne wówczas staniki), prałam w pralce i nic im nie wyłaziło, nie pruło się, wszystko było bez zarzutu, a zapięcia uważam za wyjątkowo udane (te klapki karmnikowe). Nadmieniam, że były to moje pierwsze uświadomione staniki i musiały sobie poradzić nie tylko z intensywnym karmieniem, ale też z migracją. Odpowiedz Link
margot_susane Re: wyłażące fiszbiny :( 24.01.11, 18:39 @Yo-anka, właśnie - czy sa kobity którym melissa nie odstaje od mostku? Bo mam wrażenie że to taka uroda tego producenta - rozmiar OK, wygląd też, leży wszystko całkiem, całkiem, tylko ten mostek nieszczęsny... Ja mam chyba piersi nie tego kształtu co mellisa lubi :)) - mam luzy na samym dole miseczki. Czy ja dobrze rozumiem że to wąskofiszbinowiec i dlatego? Fiszbiny wychodzą - mam wrażenie że wychodzą często wtedy, gdy lekko ciasnawy już biustonosz. Raczej mają ostre fiszbiny i żle zabezpieczone końcówki - emailia z końcówek się zużywa i wtedy fiszbina przebija materiał. (kurna, 3 lata się nie odzywałam, to teraz musiałam nadrobić ;))) Odpowiedz Link
emma-bis 0335, 0337 24.01.11, 12:59 Wybrałam te modele w czasie karmienia bo są takie zwyczajne i proste. Wzięłam miseczki K i L. Pomyślałam, że wezmę jeszcze jakiś bardziej wyszukany i kupiłam karmnik zrobiony z koronki. Duży błąd. Koronka jest nieelastyczna i nie rozciąga się więc gdy w piesiach przybywało mleka to na skórze piersi odciskał mi się wzór koronki. A oba z tytułu posta były pod tym względem ekstra. Miałam te trzy przez pół roku, prałam w pralce w siateczce ochronnej i po kilku mieisącach rzeczywiście fiszbiny w 2 stanikach wyszły. Trzeci (jeden z powyższych) jest cały do dziś. Poza tym mankamentem buistonosze podobają mi się bardzo. Są fajnie zabudowane więc trzymały piersi na miejscu i nie czułam biustonoszy podczas noszenia. Zapięcia karmnikowe też są dobre - zapinałam i odpinałam jedną ręką. Czasem mleko sączyło mi się z piersi i plamiło biostonosze, ale po praniu nic na nich nie widać. Szkoda tylko, że te fiszbiny... Odpowiedz Link
armyofme Re: MELISSA - 2 jaki rozmiar? 29.08.11, 20:56 Chcę sobie kupić karmnik na początek, teraz jestem w 34t i moje wymiary to: 87/103. Wiem że rozmiarówka Melissy jest różna, w jaki rozmiar byście celowały po porodzie? 80F? Odpowiedz Link