emilatys 71/83 29.04.08, 10:18 Witam!!! Jestem po wykarmieniu 2 dzieci i biust jest poddany procesowi grawitacji. Kupiłam Melissę 0125 czarną rozmiar 65D i jest jakby dobra - przyjemnie ściśliwa (o niebo lepsza od dotychczasowych usztywnianych pushapów w rozm. 70C, w których cycki wyskakiwały środkiem...) ale robią się nieznaczne bułki podpachowe Obecnie czekam na Panache Tango II biały 65D i Freya Arabella brązowo-pistacjowy 65D(domyślam się, że jednak będzie za szeroka ta Arabelka). Po przymiarce Melissa 0131 rozmiar: 65D kolor: niebieski okazała się być jednak miska za duża i czekam na 65C A wg Was jaki ma być ten mój rozmiar????? Odpowiedz Link
mimini.m Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 29.04.08, 11:39 ...ale fajny pomysł...cieszę się,że tu trafiłam i dzięki Tobie mahedo "trafię" w swój rozmiar ;)...u mnie jest 92/120.Aktualnie noszę 90 DD,niestety...niezbyt trafiony jeżeli chodzi o obwód,jest zalużny,chociaż...o zgrozo...próbowałam go sobie zmiejszyć igłą i nitką-takimi "szczypankami",nic to nie dało,dalej "się kręci",a jak podciągnę ramiączka to zamiast "pod biustem" mam stanik między łopatkami.Niestety ten rozmiar obwodu ma najbardziej(chyba)zbliżone rozmiarowo miseczki,chociaż co jakiś czas muszę piersi "przywoływać" na miejsce..u mnie to już taki nawyk,że boję sie abym go nie przekazywała dziedzicznie;))Próbowałam mniejszy rozmiar 85DD lecz wtedy piersi wydostają się "na wolność"..próbowałam nawet 80DD (chociaż chyba nie do końca tyle ten obw.miał wg mnie +2 lub 3cm) zapięłam się nawet ale miseczka za mała,"poduszki" pod pachami,piersi spłaszczone,a na dodatek ..podniosę rękę,czy się lekko schylę to brodawki na wolności.Cieszę się,że mimo swojego ciężaru moje piersi nie są obwisłe lecz jak długo to potrwa bez dobrego stanika?Z góry dzieki za pomoc !I proszę poradżcie mi od razu jaki fason pasowałby do mojego rozmiaru najlepiej? 31 maja "biorę" ŚLUB i chciałabym taki ładny do sukienki z dekoltem,a drugi taki ;) może poradzicie mi? i gdzie najpewniej kupowac przez internet staniki(bielizny jeszcze przez internet nie kupowam).Wy w tym temacie jak ryby w wodzie..ja raczkuję...jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam serdecznie*mimini Odpowiedz Link
charissa Melissa ? 29.04.08, 12:13 dla brytyjczyków mam dobrany rozmiar 65H (ale nie wiem czy nie powinnam mieć GG, bo mi gdzieś 2 cm z biustu uciekło, podczas kiedy innym rośnie :) zastanawiam się nad Melissą, bo przeczytalam w jednym z watków raczej pochwałę ich raczej wąskich fiszbin. Może bym coś zaryzykowała i u nich kupiła. Ale nie jestem pewna czy dobrze celuję z rozmiarem - 65K ? (73/100-102) Odpowiedz Link
jaagna Re: Melissa ? 29.04.08, 12:33 Na 100% przekonasz się, jak przymierzysz, ale tak wynika z własnej tabelki Melissy: 65K (róznica 37 cm więc miska K). Wg mnie dobrze obliczyłaś. Napisz moze jeszcze do Melissy (chętnie odpowiadają na pytania): wskaż, który model cię internesuje i zapytaj o proponowany rozmiar. Odpowiedz Link
0remedios0 88/112 29.04.08, 12:45 Wymiary mojej mamy, z kalkulatora wyszło 36G ale miseczka jest za duża, obwód w porządku.Proszę o podpowiedź bo właśnie wymieniam i zastanawiamy się nad Panache Profile i Panache Frilly. Dziękuję Odpowiedz Link
tybroksi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 29.04.08, 15:28 Witam ponownie, jeszcze raz dziękuję za poradę - wiem, że mój rozmiar to 70H lub 70 I, ale takich nie ma w Gai!!! Poradźcie, gdzie szukać i proszę na początek nie sklepy anglojęzyczne, bo się w nich zagubię. Pomocy;) Odpowiedz Link
jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 29.04.08, 16:26 A czy owo 70H lub 70I to rozmiar europejski czy brytyjski? Bo to istotna różnica. Najlepiej podaj swoje wymiary (jak to zrobić podano w pierwszym poście tego wątku), a poszukamy czegoś odpowiedniego. Polecamy polskie sklepy z brytyjską bielizną: www.peachfield.pl/ www.intimo4you.com/ www.bellissima.com.pl Albo poszukaj czegoś na naszym forum w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562065 lub napisz swoje ogłoszenie w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77562241 Ale najpierw zmierz sie i podaj w tym właśnie wątku swoje wymiary. Odpowiedz Link
franczeska74 63/81-82 29.04.08, 16:27 wymiar pod biustem na wdechu, wymiar biustu bez stanika. Piersi mam jędrne, właściwie moge chodzić bez stanika. Zazwyczaj noszę 70C, bo do tej pory zaopatrywałam się w trumphie, a tam nic niżej 70-tki nie ma. obwód jest za szeroki, miseczka, pod warunkiem ze nie jest usztywniana, tylko miękka, ma tylko fiszbiny jest ok. co radzicie?? Odpowiedz Link
the_mariska Re: 63/81-82 30.04.08, 01:47 Spróbuj na początek brytjskiego 60DD, na polskie to będzie 60E lub 60F. Tylko przy 63 centymetrach pod biustem będziesz potrzebowała raczej ścisłych staników, więc przejrzyj sobie wątek o rozciągliwachi ściśliwcach. Polecam też nasze siostrzane forum małobiuściastych, tam jest więcej dziewczyn o podobnych wymiarach i na ich giełdzie będziesz mogła tanio znaleźć coś dla siebie ;) Odpowiedz Link
joana.mz 75/96 29.04.08, 16:58 po raz trzeci się wpisuję do wątku. Tym razem proszę o doradzenie w kwestii konkretnych staników. Chciałabym zamówić sobie kilka, upatrzyłam freyę tylko właśnie jaki rozmiar? W tej chwili mam gossard 70F i jest dobry, nigdzie nie odstaje i jest to mój jedyny stanik. Mam też fantasie 70G - ten z kolei jest dużo za duży w miskach. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 75/96 30.04.08, 01:54 Freye w ogólności (poza Tią i Rio) są raczej rozciągliwe, więc możesz spokojnie brać obwód 65. W większości staników Freyi powinno być dobre 65G, jeżeli chcesz kupić Arabellkę lub Zetę, to 65FF, z Rio może być nawet 70E. Warto też przejrzeć wątekFreyi oraz <a href="https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75254815>wątek archiwalny</a>, tam dziewczyny opisują swoje doświadczenia z konkretnymi modelami. Odpowiedz Link
monia-93 67/89 29.04.08, 18:38 Cześć :-) Moje wymiary to 67/89. Mam 15 lat i chciałabym wyglądać i czuć się lepiej, bo dotąd było... lepiej nie mówić. Obecnie mam jeden (!) stanik Feliny 70D. Jest za mały w miseczce, a zdecydowanie za luźny w obwodzie. Kupiony tylko dlatego, że mama dała ultimatum: ten, albo żaden, ewentualnie chiński za 20 zł. Mam jeszcze "domowy" chiński (nie bijcie!) 85niewiadomojakamiseczkajaktowchińskich zwężony miesiąc temu do 58 w spoczynku, 69 po rozciągnięciu, który teraz na w spoczynku ok. 68, a po rozciągnięciu 75... Mam mamę-nastolatkę - uważa, że idealną figurę ma modelka, a nawet Shakira (moja idolka) jest trochę za gruba. Mówi, że bułki są sexy... Nie mam u niej szans na stanik brytyjski, kupiony wysyłkowo, za więcej niż 120 zł. Nie dostaję kieszonkowego regularnie, tylko wtedy, kiedy potrzebuję. A brytyjski stanik za ponad 100 zł to nie jest potrzeba, tylko zachcianka. HELP ME!!! Odpowiedz Link
bambinia 68/87 29.04.08, 21:04 Witam, zaczęłam nawracać koleżankę jej wymiary to 68/87 od jakiego rozmiaru powinna zacząć? Trochę zgłupiałam, bo ona ma dużo większe pełniejsze piersi ode mnie ( jest też szczuplejsza) a ma 87cm, a ja mam dużo mniejszy biust i mam 70/90. Do tej pory nosiła chyba C z którego wylewa się albo pod biustem albo z misek. Chciałbym ją dobrze ostanikować, więc proszę poradźcie jaki rozmiar. Z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 68/87 - koleżanka bambinii 30.04.08, 02:56 Na początek możesz spróbować brytyjskiego 60F, ewentualnie 65DD z wyjątkowo ścisłych staników (przejrzyj wątek o ściśliwcach i rozciągliwcach). Gdyby chciała zamówić coś z polskich staników, to niech celuje w 60G lub 60H. To, że jej biust wydaje się optycznie większy może być kwestią proporcji całej sylwetki, właśnie przez to że jest szczupła. Dopiero kiedy kupi pierwszy stanik będzie można coś dokładniej określić. ;) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 67/89 - monia-93 30.04.08, 02:24 Wiem, że może być bardzo ciężko przy uczniowskich funduszach, ale przy odrobinie szczęścia na pewno upolujesz coś taniego na forumowej giełdzie czy allegro. Pamiętaj, że jeden dobrze dobrany stanik daje dużo więcej niż 10 w złym rozmiarze ;) Z brytyjskich staników rozejrzyj się za 60FF, w polskiej rozmiarówce to będzie 60H (którego prawie nikt nie produkuje ;)). Poszukaj tego rozmiaru na małobiuściastej giełdzie, może akurat uda ci się coś upolować. Właściwie to, ponieważ jesteś młoda i pewnie się jeszcze rozwijasz, możesz spróbować też 65E, staników w tym rozmiarze możesz poszukać w tym wątku. A odnośnie mamy - spróbuj jej podrzucić jakoś zdjęcia biustów tygodnia ze stanikomanii. One naprawdę są przekonujące i sporo dziewczyn (w tym ja) dało się nawrócić na nowy rozmiar właśnie dzięki nim. Życzę szczęścia w nawracaniu mamy ;) Odpowiedz Link
anya_g 71/86 29.04.08, 20:46 Obwód pod biustem ściśle - 71 cm Obwód w biście luźno - 86 cm Byłam na dobieraniu w Atucie na Grochowskiej, noszę teraz zwężane w obwodzie 70D. Moje wnioski (powiedzcie proszę, czy prawidłowe:) * mój rozmiar polski = ~65E * mój rozmiar brytyjski = 30DD Z racji promocji w brastopie chciałam spróbować zakupów przez Internet, ale wolę się wcześniej upewnić u specjalistek co do rozmiaru ;) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 71/86 - anya_g 30.04.08, 02:27 Jak najbardziej potwierdzam twoje wnioski ;) Co prawda, dopiero po zakupie miękkiego stanika można na 100% ocenić, czy rozmiar jest dobry, ale 30DD i polskie 65E to są właśnie te okolice rozmiarowe, od których powinnaś zaczynać. Życzę powodzenia na zakupach ;) Odpowiedz Link
hasarapasa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 29.04.08, 21:17 83/103 myslałam ze nie jestem gruba, zaczyma rozumiec ze 75 C to chyba zły rozmiar a taki kupuje... czasami anwet 75 B... wstyd mi. pomocy!! prosze o rozmiarówke kontynetalna Odpowiedz Link
the_mariska Re: 83/103 - hasarapasa 30.04.08, 03:03 Biedne twoje piersi upychane w aż tak za małej miseczce ;) Ale nie martw się, dobry stanik może naprawdę poprawić ich wygląd i kondycję. Spośród brytyjskich staników możesz spróbować 75F lub 75FF i porównać który rozmiar lepiej leży. W rozmiarówce kontynentalnej ich odpowiednikiem jest 75H. Przeczytaj sobie wątek o tym, jaki stanik jest zalecany jako pierwszy (staniki tam wymienione są szyte według brytyjskiej rozmiarówki). Warto też zajrzeć do wątku jakdobierać stanik, gdzie znajdziesz znakomity opis tego, jak dobry stanik powinien leżeć. Pamiętaj tez, żeby nie szaleć na początku za bardzo z zakupami, bo pod wpływem dobrego stanika twoje wymiary mogą się trochę zmienić i być może będziesz potrzebowała węższego obwodu i większej miseczki. Odpowiedz Link
maraxela 76/90 29.04.08, 21:40 prosze o polska numeracje,nosze obecnie 70C jak sie schyle to z miseczek widac mi piersi-nie wychodza ale stanik jakby odstaje Odpowiedz Link
victoria1985 a jaki dla mnie 83/105 29.04.08, 22:37 mam 83 (na ścisk) pod biustem i 105 w biuscie obecnie nosze 80 f ale widze cos mi sie powiekszyły Odpowiedz Link
the_mariska Re: a jaki dla mnie 83/105 - victoria1985 30.04.08, 03:11 Na początek spróbuj przymierzyć brytyjskie 75FF lub 75G, na polskie to będą okolice 75H (lub 75I w firmach, które takie produkują). Zajrzyj sobie do wątku pierwszydobry stanik, gdzie znajdziesz modele polecane na początek, przyda ci się też poradnik jakdobrać stanik, ktory opisuje najczęstsze problemy przy mierzeniu stanika oraz ich rozwiązania. Pamiętaj też, że pod wpływem dobrych staników twoje wymiary mogą się nieco zmienić, więc nie kupuj na razie ich za dużo i od czasu do czasu sprawdzaj swoje wymiary. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 76/90 - maraxela 30.04.08, 02:43 Na początek możesz spróbować brytyjskiego 70D lub 70DD, w polskiej rozmiarówce to będzie 70D lub 70E (najlepiej przymierzyć obydwa rozmiary i porównać, który lepiej leży). Pamiętaj, żeby na początku brać stanik miękki na fiszbinach - tylko w takim można jednoznacznie ocenić, czy rozmiar jest dobrze dopasowany. Nie zdziw się też, jeżeli z czasem biust zmieni swój kształt i będziesz potrzebowała węższego obwodu i większej miseczki - dlatego nie szalej z zakupami i mierz się od czasu do czasu. Odpowiedz Link
maraxela 76/90 29.04.08, 21:41 teraz nosze 70C-jak sie schyle to widac piers miseczki odstaja lekko.prosze takze o polska numeracje Odpowiedz Link
flara83 69/96 29.04.08, 23:27 Juz raz wpisalam sie z rozmiarami 72/100. Teraz zmierzylam sie w nowym RIO i mam 69/96. Z tabelek wychodzi mi 60H, ale prosze o potwierdzenie. Troche sie zalamalam bo stanikow w tym rozmiarze to raczej malo :( Odpowiedz Link
the_mariska Re: 69/96 - flara83 30.04.08, 02:50 A czy bez stanika masz w biuście nadal 100 centymetrów, czy też 96? Bo jeżeli bez stanika masz więcej niż w staniku, to znaczy, że nosisz za małą miseczkę, która cię spłaszcza... Nie przejmuj się tak tym 60H, sama mam pod biustem 68-69 i po prostu kupuję zazwyczaj staniki w obwodzie 65 i zapinam je od razu na środkową a czasem nawet najciaśniejszą haftkę. Grunt, żeby dobrze leżało ;) Jeżeli mierząc się bez stanika wyjdzie ci też 96 centymetrów, rozejrzyj się za ścisłymi 65G, ewentualnie regularnymi 60H, których jak sama wiesz nie jest zbyt dużo. A jeżeli przy mierzeniu się bez stanika wyjdzie ci więcej, spróbuj ścisłych 65GG. Poczytaj sobie wątek o ściśliwcachi rozciągliwcach, żebyś wiedziała na jakie staniki warto polować. Odpowiedz Link
lori_anna 70/97 (drugie podejście do rozmiaru) 30.04.08, 09:16 po pierwszej przymiarce bylo 73/96, wiec zaczelam od 65G W tak zwanym międzyczasie trochę się zmieniło - wczorajszy pomiar jak w tytule 70/97 (z asymetria :( Wczoraj przyszla antoinette 65GG i na moje "nowe wymiary" jest przymała :( szczegolnie ze wzgledu na spora roznice rozmiarow pomiedzy piersiami (1 rozmiar albo i 1,5), bo na prawej lezy super, na lewej strasznie bułkuje czy ja mam juz zapomniec o 65GG (czy to moze tylko antośka) i szukac 65H albo (nie daj Boże) 28HH?? pomożcie :) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 70/97 (drugie podejście) - lori_anna 30.04.08, 14:38 W przypadku asymetrii generalna zasada jest taka, żeby dobierać stanik na większą pierś, a w mniejszej odpowiednio wyregulować ramiączka lub uzupełnić ją wkładką. Jeżeli przy 65GG lewa pierś strasznie ci bułkuje, rozejrzyj się za nierozciągliwymi 65H, może nawet okazać się, że 65HH będzie jeszcze lepsze. Najlepiej byłoby, gdybyś zamówiła obydwa rozmiary i porównała, który leży lepiej. Na razie nie musisz się martwić obwodem 60, pod warunkiem, że nie będziesz kupować staników wybitnie rozciągliwych (przejrzyj sobie wątek o ściśliwcachi rozciągliwcach). Jeżeli po ustaleniu rozmwiaru okaże się, że wszystkie 65 są na ciebie za luźne, to dopiero będziesz mogła się martwić ;) Odpowiedz Link
lori_anna Re: 70/97 (drugie podejście) - lori_anna 30.04.08, 14:58 dzięki :) a antośkę wymienię na 65h, bo mi się baaardzo podoba (poza jednym małym minusikiem, czyli szerokimi ramiączkami, ech) Odpowiedz Link
eksel 78/96-101 30.04.08, 11:01 Witajcie :) Od października jestem kobietą uświadomioną w kwestii odpowiedniego rozmiaru stanika. A właściwie byłam, bo od tamtego czasu (wizyta w sklepie na Smolnej w W-wie) moje wymiary troche się pozmieniały. Moją pierwszą Felinę 34G odłożyłam w kąt bo mimo iż obwód przestał robić rany pod biustem i przy pachach to miseczka dzieli pierś na pół i tworzą się bułki. W moim drugim biustonoszu Elixir (niestety nie pamiętam modelu, ale dałam się nieźle naciągnąć na 430 zł bo "w Pani rozmiarze to mam tylko to i to" gdzie to drugie "to" to była mega zabudowana sztywna Felina) w rozmiarze 70G dzisiaj w obwodzie jest ok, nie przesuwa się, przylega wszędzie tak jak powinien, ale marszczy się od połowy miseczek w górę. Pierwszy zakup internetowy - Curvy Kate Portia 34G w momencie zakupu był idealny. Niestety teraz troche podjeżdża na plecach, materiał miseczek marszczy się pionowo po bokach a brzegi na piersiach odstają. Regulacja ramiączkami powoduje obtarcia przy pachach. W związku z tym postanowiłam uzupełnić zawartość szafy. W momencie zakupów obwód biustu wynosił 96 cm w związku z czym zdecydowałam się na rozmiar 32F. Paczka ze stanikami dotarła i troche się podłamałam bo wszystkie staniki mają zbyt małe miseczki!! Złapałam więc znowu za miarkę i wyszło mi o zgrozo 101 cm (w staniku i 100 bez). W związku z tym paczka wraca do Anglii a ja chciałabym coś na wymianę - stąd moja prośba o dobranie rozmiaru. I tak: Panache Frilly Louise - miseczka zdecydowanie za mała ale to moja wina, bo przeciez jak wół piszą, zeby wziąć większą Elbrina Embroidery Wirebra - obwód ok, za mała miseczka Kriss Line Bianca - nawet się nie dopięłam więc o miseczce nic nie powiem Ruby Pink Ophelia - za mała miseczka. Dzięki, Eksel Odpowiedz Link
the_mariska Re: 78/96-101 - eksel 30.04.08, 17:15 Nic dziwnego, że miseczki w 32F są na ciebie za małe, skoro masz teraz 100-101 cm w biuście. Przy nowych wymiarach powinnaś wymienić zamówione staniki na 32G, jeżeli chcesz zamówić coś z dużomiseczkowych staników może być 32FF. (Przejrzyj sobie wątek o dużo i mało miseczkowcach - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 ). Pamiętaj też, że Kris Line to polska firma, która ma inną rozmiarówkę niż brytyjskie staniki - u nich powinnaś zamawiać coś w okolicach 70H lub 70I. Odpowiedz Link
julka1-1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 30.04.08, 11:23 Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniego stanika.Teraz noszę 80E ale wydaje ni sie trochę za luźni , pod pachami też nie jest rewelacyjnie itrochę wylewa się z przodu. Moje pomiary dokonane zgodnie ze wskazówkami to 82cm pod biustem i 104cm w staniku. Odpowiedz Link
staro Re: 82/104 julka1-1 30.04.08, 13:31 Z Twoim rozmiarem 82 (ściśle?) pod biustem od razu zapomnij o 80tkach. I nie dziw się, że stanik 80E źle leży. Powinnaś poszukać dla siebie z europejskiej, polskiej rozmiarówki, czegoś w okolicach 75I!!! Jeśli chciałabyć zamawiać coś w rozmiarówce brytyjskiej, to polecam Twej uwadze rozmiar 34FF. Pozdrawiam i życzę miłego mierzenia staników w nowym, lepszym rozmiarze! Odpowiedz Link
julka1-1 Re: 82/104 julka1-1 30.04.08, 13:43 Dziękuję za pomoc .Mierzyłam ściśle na wydechu.Spróbuję zamówić polecany rozmiar. Odpowiedz Link
gorzkie_migdaly Re: 88/115 30.04.08, 13:48 Witam, zamierzam właśnie ostanikować moją mamę i próbuję ustalić jej rozmiar. Tylko ona marudzi, że te wszystkie staniki, które jej w internecie pokazuję są prezentowane na młodych kobietach, a jej sześćdziesięcioletni biust już taki jędrny nie jest. (Choć ja tam twierdzę, że jak na 60 lat to biust trzyma się bardzo dobrze.) Pytania: 1)czy możecie polecić jakiś staniczek właśnie na taki "starszy biust", jak na razie po lekturze forum zauważam, że starsze panie stanikuje się w to samo co młodsze:) Jakoś nie znalazłam informacji, że jakiś model jest lepszy dla jędrnych czy bardziej obwisłych biustów? 2)mama ma problemy z sercem i ciśnieniem boję się, że jak jej kupię 80pod biustem to może mieć duszności i problemy z oddychaniem, gdy ją, że tak powiem, za bardzo ścisnę. Z drugiej strony ma tez sporą nadwagę i dużo tkanki tłuszczowej, więc pewnie 85 pod wyląduje jej na karku po 5 minutach:) Pewnie mi powiecie, że musi zmierzyć i tyle:) i będziecie miały 100% rację:) 3)o co chodzi z zakrzywieniem tabelki dla większych rozmiarów? Ale się rozpisałam, pewnie zadałam milion pytań na które odpowiedź gdzieś już jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
staro Re: 88/115 mama gorzkich_migdałów 30.04.08, 21:07 Poczytajcie z Mamą wątek o pierwszych stanikach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 Podobno dojrzałe Panie wolą często full-cupy, więc może przejrzyjcie takie modele. Mama powinna sięgnąć po 36GG/H, ale skoro bałaby się ściśnięcia (myślę, że te obawy są nieuzasadnione), to może poprzymierzać 38FF/G. Powodzenia w przekonywaniu! Odpowiedz Link
gorzkie_migdaly Re: 88/115 mama gorzkich_migdałów 02.05.08, 09:52 Dziękuję bardzo, też myślę, że zamówię jej jednak kilka 80cm pod do przymierzenia. Ona teraz nosi 85F/G (F/G Polskie nie brytyjskie), skoro nie dostaje duszności w za małej misce to tym bardziej 80GG/H nie powinno jej szkodzić. W sumie to ona jest bardzo reformowalna i pozytywnie do zmian nastawiona, tylko trochę marudzi co do kroju misek:) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
kamila-online Jaki powinnam nosić rozmiar stanika?? 03.05.08, 00:14 Witam :) Biust (lużno, bez stanika) --> 82-84 Obwód pod biustem (ciasno) --> 68-72 Z tego wynika że powinnam mieć miseczkę B, prawda?? Obecnie noszę stanik 32/70B,jednak wieczorem z ulgą go ściągam, bo mnie uwiera.., wydaje się być za ciasny w obwodzie pod biustem.., a na plecach i pod biustem powstają takie jakby odciski.. Próbowałam także 75B, jednak ten z kolei jest za lużny.., podczas drobnych ćwiczeń, biustonosz unosi się z tyłu do góry. Zapinałam o każdą możliwą haftkę, ale to nie przynosi żadnego efektu i tak jest raczej za lużny.. Pomyślałam sobie, tyle producentów jest na świecie, może żle dobieram krój stanika?? Jeśli chodzi o miseczkę B, czasem podczas np. skłonów, piersi uciekają mi dołem, co świadczy o źle dobranym obwodzie, który jest zbyt duży oraz miseczka zbyt mała, taa? ----> 75B No i na koniec fiszbiny, które przynajmniej na rzut oka wydają się być wporzo :) No ale cóż, pozory mylą??? Otóż miseczka wypełnia całe piersi ( z wyjątkiem podczas skłonów o czym wspominałam wyżej), a fiszbiny są tam gdzie powinny - znaczy się na mostku, nie nachodzą na piersi (nie wliczając w to skłonów:P), jednakże jedna fiszbina trochę odstaje.. nie jest równo pod pachą, tylko troszkę wcześniej (nie w stronę pleców, tylko bardziej ku klatce piersiowej) Odpowiedz Link
fiamma75 82/96 mama 30.04.08, 13:57 Wg mnie-początkującej dobre powinno być 75E czyli 34DD(75DD) brytyjskie. Czy dobrze myślę? Obwód mamy taki sam i moje 75 leżą dobrze. Odstąpiłam mamie moje Panache Heave 34E - mi ciut przymałe w miseczkach, jej leży dobrze. Za to Tango II 34E jest ewidentnie za duże w miskach, więc powinna celować w miseczkę mniejsze. Odpowiedz Link
staro Re: 82/96 mama 30.04.08, 21:11 Nic dodać,nic ująć - widzę, żezasady dobierania rozmiaru są dla Ciebie jasne, a reszta po prostu musi być zmierzona "nabiustnie" ;) Odpowiedz Link
marcin-ola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 30.04.08, 15:09 90/119 Proszę o rozmiar dla Krystyny- przyjaciółka. Odpowiedz Link
wegielek 88/114- jaki rozmiar? 30.04.08, 16:53 chodzi o mnie, poprosze o pomoc w doborze. dodam, zem mama karmiaca:) Odpowiedz Link
staro Re: 88/114 wegielek 30.04.08, 21:19 Na początku poczytaj wątek o stanikach do karmienia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 oraz o własnoręcznych przeróbkach zwykłych staników na "karmniki": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76158462 Co do rozmiarów - myślę, że może mogłabyś się załapać na Melissę, rozmiar w okolicach ichniego 80K. Sprawdź jeszcze opinie dziewczyn w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955&a=75006588 Z brytyjskich rozmiarów celowałabym w 36GG. Przy wyborze stanika do karmienia ważne też jest, by mierzyć się raczej przed karmieniem, kiedy piersi są największe, i według tego dobierać rozmiar. Odpowiedz Link
staro Re: 90/119 Krystyna 30.04.08, 21:03 Niech spróbuje przymierzyć brytyjskie 36HH, w zależności od "kompresowalności" biustu mogą to być rozmiary okoliczne ;) Odpowiedz Link
the_mariska KONIEC WĄTKU. 30.04.08, 17:19 Nowe pytania prosimy wklejać do nowego wątku rozmiarowego numer 22: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79011753 Po udzieleniu odpowiedzi na wszystkie pytania wątek będzie zamknięty, ze względu na błędy pojawiające się w wątkach powyżej 500 postów. Odpowiedz Link
quintafalsa 67/89 (87) 30.04.08, 18:15 Witam Was serdecznie! Dopiero niedawno pod wpływem forum i blogów zrezygnowałam z jedynie słusznego 75B ( w którym było mi niewygodnie, ale mimo to nosiłam jak jakieś cielę). Mam pod biustem 67 cm, a w biuście 89 bez stanika i 87 w staniku. Obecnie poszukuję swojego staniczka. Mam co prawda na sobie 70D WiesManna, w którym miseczki mam wypełnione,a obwód podjeżdża pod kark - ale po prostu mniejszych obwodów nie było w sklepie, a ja już się chciałam pozbyć 75B. Mam też wrażenie, ze ostatnio zaczyna bułkować pod pachami, ale akurat zbliża mi się okres, więc mam piersi nieco powiększone. Zaczęłam szukać wśród 65. No i pojawił sie problem, bo zupełnie nie wiem w co celować. Mierzyłam Arabellę czarno-różową 65E i 65DD, obwód w zasadzie spokojnie zapięłam na najciaśniej,ale miseczka na dole była wypełniona, a na górze pustka (w DD mniejsza). W dodatku pierś utworzyła kaczy dziobek. Nie było D, więc nie mogłam zmierzyć. Mierzyłam też Allesa Brigitte 65E. Obwód ciasny, ale z piersi zrobił mi dwa płaskie naleśniki. Przymierzam się do sklepów internetowych, brytyjskich, więc proszę o poradę - od jakich rozmiarów najlepiej zacząć zamawianie? Obawiam się, ze nie uda mi się celować tylko w obwód 28, bo jest bardzo mały wybór :( Chyba że się mylę :D Dziękuję z góry za podpowiedź. Odpowiedz Link
lolkalolka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 30.04.08, 18:48 Za radą forumowiczek wpisuję się w tym wątku, choć do bardzo biuściastych to ja nie należę ;) Zmierzyłam zgodnie z waszymi wskazówkami: - pod biustem: 75 cm (ciasno ale bez przesady, nie ma za bardzo co ściskać, bo kości ;)) - w biuście 90 cm (92 cm w dość grubym staniku więc odjęłam 2) - bez stanika nie mierzyłam, ponieważ po ciąży i karmieniu mam takie kłapouchy, ze nawet nie wiem w którym miejscu je mierzyć ;( Na stronie bra fitter wychodzi mi tak: Rozmiar brytyjski: 65E (30E) Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 60FF (28FF) Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 70D (32D) Rozmiar polski: 65G Dodam, ze jak pierwszy raz wstawiałam tam dane, parę tygodni temu, to wyszło mi w polskim 70 E, jakoś miałam wtedy więcej cm pod biustem, więc albo się źle zmierzyłam, albo schudłam (co jest bardzo możliwe). No i trochę zgłupiałam :) To 65 G mnie trochę przeraża - jak ja się w to wcisnę? :D Dodam, że poszukuję stanika na pierwszy raz z nowym rozmiarem, takiego który pomoże moim oklapłym piersiom choć trochę wrócić do formy (przed ciążą były świetne a teraz to masakra). Biorąc powyższe pod uwagę - jaki rozmiar brać? Jakby co to mogę jeszce dodatkowe informacje jakieś napisać ;) Odpowiedz Link
rosalianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 74/97 30.04.08, 19:56 To wymiary mojej siostry...jaki staniczek? Z gróy dziękuje za pomoc:) Odpowiedz Link
niesia79 75/92 30.04.08, 21:50 To moje drugie pytanie bo lekko zgłupiałam, jak się dzisiaj wymierzyłam, a na dniach chcę złożyć zamówienie w listkach figowych. W marcu wyszło mi 77/92 i forumki ustaliły mój rozmiar na 32DD lub 30F w rozciągliwcach, ale chyba źle się wymierzyłam, bo na pewno nie schudłam od tamtego czasu, a w obwodzie pod mniej. Kupiłam używaną Kikę Avocado 70E i po jednym dniu chodzenia zapinam się na ostatnią haftkę. Miseczki się marszczą po zewnętrznej stronie, licząc tak od połowy wysokości piersi i lekko odstają na górze, pomogło "złapanie" i doszycie górnego rogu do ramiączek. Mierzyłam w sklepach kilka 70D (mimo zakazu:)) i 70E. Wyszło że 70D za małe, a 70 E jest dobre jak stoję nieruchomo tuz po wygarnięciu, jak podskoczę to zaczyna odstawać. Obecnie chodzę w kółko w tej Kice lub usztywnianym plungu 75B z Atlantica - takim z szerokim rozstawem, który co prawda nic nie podtrzymuje, ale jest najwygodniejszy i największy z moich starych staników. Teraz chcę kupić Polyanne jako "standardowy" stanik i coś tam jeszcze i nie wiem czy celować w 32DD czy 30F. Odpowiedz Link
schnee_wittchen 69/82 30.04.08, 22:47 Zmierzyłam siostrę z doskoku, stawiała opór i nie chciała zdjąć stanika, ale jakieś orientacyjne wymiary mam: 69 ciasno pod biustem w biuście.. 82, ale mierzyłam ją w lekko usztywnianym (miski miękkie, ale dużo materiału jakoś, nie gąbka, ale pare warstw) staniczku 70A chyba. Dziewczyna strasznie schudła w biuście po operacji, i teraz właściwie prawie go nie ma :( Jaki rozmiar dobrać, żeby nie zepsuć wszystkiego doszczętnie? Z 70b/c (miała niewielkie, kształtne piersi), przesiadła się na 70A, bo po komplikacjach medycznych załapała sporą anemię, schudła sporo, i jej piersi 'wyschły'. Dodatkowo mają dość niskie 'zawieszenie' - nie, że są obwisłe, bo nie są, ale zaczynają się dość nisko na klatce piersiowej. Odpowiedz Link
jennyj 67/86 01.05.08, 13:37 i wyszło w kalkulatorze 60G, nosze 70A Ava, a biust sterczący taki niepełny... Odpowiedz Link
rzastinna help;] 01.05.08, 15:42 no i sie zalogowałam i zmierzyłam tylko jaki mam kupic a juz tak bardzo chce kupic i wygladac swietnie... wiec pomozcie... pod biustem 74 i w biuście 90..... i ewentualnie jakis super sklep w lublinie lub poznaniu.... Odpowiedz Link
labiatae Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 21 01.05.08, 19:24 witam. jako nowouświadomiona będę wdzięczna za pomoc w ustaleniu jaki rozmiar stanika ( polski i brytyjski ) powinnam nosić. moje rozmiary: pod biustem 80 cm, w biuście 91,5 cm. a może przy okazji ktoś wie gdzie we wrocławiu jest sklep z bielizną z dużym wyborem rozmiarów? smutne są te wieszaki gdzie obwody zaczynają się od 70cm a miseczki to najczęściej max. D. Odpowiedz Link