anie 78/99 13.06.08, 12:14 Witam:) Moje wymiary to 78/99. Mój "najlepiej" dopasowany stanik to polskie 75F, oczywiście obwód zaczął wędrować, miseczki też lekko bułkują. Czy jest prawdą że powinnam nosić rozmiar 70I (polskie) i analogicznie 32FF(brytyjskie)+ Melissa 70H?Troszeczkę mnie to przeraziło;).Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie producentów:to Freya czy Panache są wąskofiszbinowacami?Zaczynam przygotowywać się teoretycznie do zakupów:) Odpowiedz Link
agafka88 Re: 78/99 - anie 13.06.08, 13:28 Witaj :) Twój najlepiej dopasowany stanik jak sama zauważyłaś ma niestety zbyt szeroki obwód i zbyt małą miseczkę Moja koleżanka ma takie same wymiary jak Ty i nosi właśnie 32FF, co odpowiada polskiemu 70I :) Co do Melissy, to niestety nie jestem pewna jaki u nich to będzie rozmiar ;) Czemu przeraziły Cię te rozmiary? Ja bym się na Twoim miejscu zaczęła cieszyć, że wreszcie będę miała śliczne staniki i biust na swoim miejscu, tak jak w tym przypadku: stanikomania.blox.pl/2007/10/Biust-czternasty.html Freya ogólnie jest odbierana jako wąskofiszbinowa, panache jako szerokofiszbinowe - ale powyżej miseczki G freya też nie ma takich wąskich fiszbin. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
anie Re: 78/99 13.06.08, 16:10 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:)"Przeraziły" bo to 9 literka alfabetu jednak jest:)Dzięki forum wiem, że istnieje ich jeszcze więcej:)Standardowo myślałam, że taki rozmiar nie istnieje, a tu masz ci los..:)Tak naprawdę to cieszę się na nowej, uświadomionej drodze życia. Do pełni szczęścia jeszcze brakuje mi dobrze dobranego stanika, no ale mam nadzieję to szybko i bezkomplikacyjnie (miejmy nadzieję) zmienić:) Odpowiedz Link
staro Re: 95/112 kosaostra 13.06.08, 14:09 A nie powinnaś! Przede wszystkim miseczki na pewno masz za małe! Poza tym sądzę, że spokojnie się zmieścisz w węższe staniki. Dlatego poleciłabym Ci ze staników europejskich rozmiar 85H. Jest to rozmiar, który na szczęście da się w polskich bieliźniakach spotkać. Przymierz i zobaczysz, jak Ci pasuje. Jeśli jednak masz możliwość przymierzenia staników brytyjskich w sklepie stacjonarnym lub jesteś zdecydowana robić zakupy stanikowe via internet, to polecam u brytyjczyków Twej uwadze rozmiar 38F (różnica wynika z inaczej liczonej rozmiarówki, nie myl tych dwóch podanych rozmiarów!). No i zapraszam do uważnej lektury forum, najpierw polecam FAQ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64532723 oraz wątek o stanikach polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kimi1990 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 13:10 mam 70/87 i dotychczas kupowalm B70, czy dobrze robilam? Odpowiedz Link
agafka88 70/87 - kimi1990 13.06.08, 14:02 Witaj, 70B to nie jest zbyt dobry pomysł. Biust utrzymuje się na obwodzie, a nie na ramiączkach. Ponieważ odwody staników są strasznie rozciągliwe i 70tka nie utrzyma dobrze piersi osoby, która ma 70cm pod biustem. Zresztą możesz sprawdzić do ilu cm rozciąga się Twoja 70tka. To 70cm pod biustem to tak bardzo ściśle mierzone, że aż miarka trzeszczała? Jeżeli tak, to na początek możesz zacząć od stanika w brytyjskim rozmiarze 30DD ewentualnie 30E - podejrzewam, że lepiej zacząć od 30E, żeby miały gdzie Ci piersi przemigrować :) Początkowo 30E może być troszkę za duże, jednak po pewnym czasie powinno się zapełnić. W polskiej rozmiarówce będzie to 65F. Jeżeli jednak nie zmierzyłaś się wystarczająco ściśle, ewentualnie okaże się że 65tki są zbyt luźne, to polecam stanik w brytyjskim rozmiarze 65F/FF. W polskiej rozmiarówce będzie to 60H. Pamiętaj, że my tu na forum polecamy MIĘKKIE staniki na fiszbinach. Taki stanik ładnie uniesie biust i nie będzie go spłaszczał jak push-up. Zresztą spójrz na tą dziewczynę: stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html Prawda, że lepiej wygląda w miękkim? :) Jeśli chcesz, to zajrzyj też na małobiusciaste.prv.pl - tam więcej dziewczyn nosi podobny do Ciebie rozmiar stanika :) Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
armyofme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 13:40 Hej.Miałabym prośbę o ustalenie rozmiaru stanika. Obwód pod biustem (ciasno mierzony) 85 cm Obwód w biuście (bez stanika) 97 cm Obecnie noszę 75 C. Dzięki z góry :) Odpowiedz Link
agafka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 13:48 Obwód w staniku 75C jest dobry i nie podjeżdza? Jeżeli tak, to zostaniemy przy tym obwodzie przy ustalaniu rozmiaru :) Bo miseczkę to koleżanko nosisz stanowczo za małą :) Z brytyjczyków celuj w rozmiar 34DD/E - musisz to nabiustnie sprawdzić, ja bym skłaniała sie bardziej przy 34E, ponieważ wtedy zostawisz sobie miejsce na migrację piersi. W polskiej rozmiarówce przymierz sobie 75F. Pamiętaj, że na początek polecamy miękkie modele. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwcei ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawaćmajątku na stanik Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
armyofme Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 14:00 agafka88 napisała: > Obwód w staniku 75C jest dobry i nie podjeżdza? Jeżeli tak, to zostaniemy przy > tym obwodzie przy ustalaniu rozmiaru :) Bo miseczkę to koleżanko nosisz > stanowczo za małą :) > > Z brytyjczyków celuj w rozmiar 34DD/E - musisz to nabiustnie sprawdzić, ja bym > skłaniała sie bardziej przy 34E, ponieważ wtedy zostawisz sobie miejsce na > migrację piersi. W polskiej rozmiarówce przymierz sobie 75F. Pamiętaj, że na > początek polecamy miękkie modele. > > Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszydobrystanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jakprawidłowomierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej > rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwceiściśliwce oraz wątek o stanikach z większymilubmniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu > warto zajrzeć do spisuproducentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. > > Polecam tez lekturę wątku jak niewydawaćmajątku na stanik > > Pozdrawiam :) Dzięki za ekspresową pomoc :) obwód 75 obecnie jest idealny, nie podjeżdża ani nie uciska :) Z tą miseczką to jestem w szoku, będę przymierzać :) Zaczęłam się mierzyć bo jestem w ciąży i potrzebuję dobrze dobranego stanika do karmienia :) Odpowiedz Link
agafka88 85/97 - armyofme 13.06.08, 14:07 Dobry stanik w okresie ciąży i karmienia to podstawa! :) Jeżeli szukasz staników do karmienia, to koniecznie zajrzyj do naszego wątku okarmnikach. Tam uzyskasz fachową pomoc na temat tego, jaki stanik jest najlepszy do karmienia :) Co do miseczki, to przekonasz się, że będzie Ci wygodniej w dobrze dobranej miseczce i nie bój się literek, one nic nie znaczą, najważniejsze jest nasze zadowolenie :) Odpowiedz Link
staro Re: 85/97 - armyofme 13.06.08, 14:12 Dodam jeszcze, że słowa, iż w trakcie ciąży i karmienia jedynym odpowiednim jest stanik bezfiszbinowy, to mit. Wystarczy naprawdę dobrze dopasowany stanik, a fiszbiny zamiast - jak twierdzą niektórzy - ranić i powodować zatory - spełniają swoją rolę i podtrzymują piersi w okresie, kiedy tego najbardziej potrzebują! Odpowiedz Link
bialy_oleander7 70 pod 95 w - jaki rozmiar?? 13.06.08, 14:56 No cóż, po długim karmieniu mój biust pozostawia bardzo wiele do życzenia. Noszenie nieodpowiednich staników też zrobiło swoje. Mam nadzieję, że nie jest za późno na poprawę jego wyglądu... Jako świeżo "oświecona" przymierzam się do zakupu któregoś z tych biustonoszy (balkonetki): - Panache Tango II - Freya Pollyanna - Fantasie Gabrielle Ponoć te modele dobrze trzymają rozmiarówkę i nadają się na początek. Z kalkulatora wychodzi mi rozmiar 65FF, jednak z tabelki rozmiarów brytyjskich wynika, że miska FF może być za mała. Bardzo proszę doświadczone forumki o radę: zamawiać 65FF czy 65G? Mój biust jest bardzo wiotki i pewnie da się "upchnąć" w mniejszej miseczce. Odpowiedz Link
olusimama 70/95 bialy_oleander7 13.06.08, 22:11 Najlepiej byłoby zamówić oba rozmiary i przymierzyć. Za przesyłkę płacisz raz i masz wybór, widzisz od razu co jak na biuście wygląda. Tango II jest dość ścisłe a miski ma regularne, zatem jest szansa, że miękki i kompresowalny biust zmieścisz w 65FF. Ale na 99% za 2-3 tygodnie wypłyniesz z niego góra skutkiem migracji ;-) Więc gdyby 65G miało być tylko trochę za duże - lepiej zostać przy nim. Pollyanna też jest raczej ścisła, mam doświadczenie z białą i przy 75cm pod biustem obwód 32 wciąż mnie ciśnie. Za to miseczki ma trochę mniejsze od standardowych.. Zatem tutaj celuj raczej w 30G. O Gabrielle nie wiem nic, więc się nie wymądrzam. generalnie - jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić finansowo, zamawiaj więcej na raz - większa szansa, że coś przypasuje i zostanie z Tobą. powodzenia pozdrawiam Monika Nie ma za dużychbiustów, są tylko za małe staniki. Odpowiedz Link
bialy_oleander7 Re: 70/95 bialy_oleander7 13.06.08, 22:32 Dziękuję bardzo za radę :) Chyba zamówię jednak większy rozmiar, żeby uniknąć kolejnego wydatku za parę tygodni. Niestety, finanse raczej nie pozwolą mi na zamówienie od razu większej ilości staników. Moim faworytem była Gabrielka, ale może skuszę się na Pollyannę, którą polecasz. Pozdrawiam serdecznie Ula Odpowiedz Link
lampeczka111 Marta 90/120 13.06.08, 17:28 witam, obwód pod biustem w zaleznosci jak ułozy sie centymetr 90 (bardzo ścisło)do 93 (mogę swobodnie oddychać) - obwód mierzony przy wydechu. obwód w biuście - 118 do 122 Obecnie najcześciej nosze staniki 90D bądź 95c mam też 95D Myślę że najlepszy z moich staników to ten 95D. Jako laik powiedziałabym że jest bardzo dobry ale: po założeniu jest wszystko ok po pół godzinie natomiast muszę wszystko poprawiać ponieważ piersi mi opadają - nie wyglądają tak jak powinny. Poza tym ten biustonosz jest w porządku - przylega do ciała pod biustem, zapiecie nie idzie za bardzo w górę, troszke opadaja ramiączka (jak je skracam - zapięcie dochodzi pod łopatki) To tyle tytułem wstępu. Proszę o porade - jaki rozmiar biustonosza byłby dla mnie najlepszy (prosiłabym również o rozmiar europejski) oraz gdzie można się zaopatrzyć w odpowiedni rozmiar. Z góry dziękuje za poradę. pozdrawiam Odpowiedz Link
lampeczka111 Re: Marta 90/120 13.06.08, 17:47 i jeszcze jedno pytanko - nie orientuje się za bardzo w typach biustonoszy. Jaki powinnam nosić do duże go dekoltu itp. Odpowiedzią może być skierowanie mnie na jakies forum - prosze tylko o wskazówke. jeszcze raz dzięki i przepraszam za marudzenie :) Odpowiedz Link
nika-a21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 18:54 Hej.chce sobie dobrac stanik.jaki mam rozmiar jezeli pod biustem mam 77,a w biuscie 100.Mierzylam sie dokladnie w opisie Odpowiedz Link
olusimama 77/100 nika-a21 13.06.08, 21:58 Przy podobnych wymiarach do Twoich nosiłam 32FF brytyjskie, myślę, ze jako punkt wyjścia do przymiarek i prób ten rozmiar będzie właściwy. Odpowiedz Link
nika-a21 Re: 77/100 nika-a21 14.06.08, 09:00 a jesli chodzi o polska rozmiarowke? to jaki? Odpowiedz Link
bathilda Re: 77/100 nika-a21 14.06.08, 19:52 Polskie 70H/I. Tylko że one się zwykle mocno rozciągają, a obwody 65 to nie jest polska specjalność. Odpowiedz Link
laura-2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 19:11 Witam! Pytanie mam standardowe :) Jakiego rozmiaru stanika szukać w sklepach przy wymiarach 77/93 ? Dziękuję za pomocne informacje Odpowiedz Link
agafka88 77/93 laura-2 13.06.08, 19:49 Z rozmiarówki brytyjskiej przymierz 32E, natomiest z polskiej 70F. Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierwszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Przed zakupem konkretnego modelu warto zajrzeć do spisu producentów, gdzie forumki dzielą się wrażeniami na temat danego stanika. Polecam tez lekturę wątku jak nie wydawać majątku na stanik Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
teuflisch 71/99 13.06.08, 20:04 Średnio 71-72/99-101 zależnie od dnia. Przymierzałam Pollyannę Freyi w rozmiarze 70G, pod biustem za luźna, ale miska dobra, 65GG Arabella jesdzcze luźniejsza niż tamta 70, a miski za duże. Nic innego w sklepie nie było i nie wiem, czy ryzykować zamawianie przez internet. Nie mam pojęcia w co celować. Odpowiedz Link
olusimama 71/99 teuflisch 13.06.08, 21:56 Zamów sobie tę Polyannę, jeśli dobrze leżała, tyle, że ciaśniejszą - miska w 32G była dobra, to idź tym tropem i weź 30H. Jak masz pieniądze do zamrożenia, to zamów w tym samym rozmiarze modele, które Ci sie podobają i poprzymierzaj. Punkt wyjścia masz :-) Odpowiedz Link
teuflisch Re: 71/99 teuflisch 13.06.08, 21:59 Spróbuję tego 30H. Najwyżej będę wymieniać do skutku :)Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
natinat Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 20:40 Wpisałam się w wątku ratunkowym, ale nie ma odzewu :( No więc... Zamówiłam póki z Intimo4you to co było również w ang. sklepach, bo zależało mi na czasie. Były: Pollyanna i Antoinette, oba Freya i oba 70 H. Chciałam zamówić też Panache, ale nie mieli :/ No i poza tym, że mają grubasieczne ramiączka i 3 haftki z tyłu, to ogólnie chyba ok. choć na jedną pierś są za duże a na drugą za małe. To by mi mi nie przeszkadzało, bo odchudzam się wiec niedlugo beda pewnie dobre, ale... Piersi są jakoś dziwnie spłaszczone na górze i są upchniete po bokach. Tzn. fakt, że miałam zawsze za mały stanik, w końcu piersi mi się łączyły, a fiszbiny absolutnie nie dotykały mostka, ale mimo, że "wypływały mi dołem", to wyglądało to lepiej, takie 2 kuleczki... a teraz? Strasznie to wygląda pod bluzką, poszerza mnie to i w ogóle :/ Zdeka się załamałam. :| No ale może gdybym jednak wzięła to HH byłoby lepiej? Czy są jakieś staniki, gdzie nie ma przerwy między piersiami, albo jest, a mimo wszystko nie "wywala" piersi na boki? No i najlepiej na cieńszych ramiączkach (bo nie rozumiem po co takie grubasy, skoro i tak 90% ciężaru opiera sie ponoć na pasku poziomym...) Proszę o pomoc, muszę zamówić coś innego, bo w tych w letnich, bardziej przylegających bluzkach się nie pokażę :((( Dodam, że muszą być jednocześnie mocno podtrzymujące. Może też możecie poradzić stroje jednoczęściowe i tankini przy okazji? Moje wymiary: 79/105, rozmiar sukni ok. 44 - 46. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :) Odpowiedz Link
katarzynasophia 85/100 13.06.08, 21:15 Obecnie noszę 80 B Z góry dziękuję za informację o nowym wymiarze :-) Odpowiedz Link
staro Re: 85/100 katarzynasophia 14.06.08, 12:45 katarzynasophia napisała: > Obecnie noszę 80 B A nie powinnaś. Jeśli chciałabyś koniecznie nosić obwód 80, to tylko baaaaaardzo baaaardzo ściśliwy, i to jeszcze z miseczką D! B przy tym obwodzie jest na 95 cm W biuście, więc nie wiem, gdzie te pozostałe 5 cm upychasz. A! Pewnie pod pachami... Polecam Twej uwadze obwód 75. Konkretnie - staniki o rozmiarze europejskim 75G. Na ogół da się je w miarę bez problemu kupić, a zobaczysz, jaki będzie komfort noszenia. Tylko nie zapomnij wygarniać całych piersi spod pach, zobaczysz, że "aż taaka" miseczka będzie dla nich w sam raz! ;) Jeśli trafiłabyś na jakieś staniki brytyjskie, to szukaj dla siebie rozmiaru 34E. Miłych poszukiwań i znalezienia tego właściwego życzę! Odpowiedz Link
margaretka781 86-112 13.06.08, 21:24 Moje wymiary to 86/112-113 po długim karmieniu mój biust woła o ratunek ... do tej pory nosiłam 85d ale czuję że za mały i nie wygodny ... Jaki powinnam kupić rozmiar aby stanik był OK ?? Odpowiedz Link
staro Re: 86-112 margaretka781 14.06.08, 13:12 Jeśli mierzyłaś się pod biustem ściśle i na wydechu, to Twój biust powinien Cię zrugać za te staniki 85D. Przecież one są na jakieś 104 cm w biuście!!! A sam obwód na pewno Ci na plecach podjeżdża, bo za luźny i biust go pewnie ściąga w dół. O stanikach polskich chyba musisz chwilowo zapomnieć... Poszukaj dla siebie czegoś wśród brytyjczyków, oto np. staniki polecane na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 A sam rozmiar? Twój rozmiar w brytyjczykach to 34HH, jeśli masz biust bardziej lejący i "kompresowalny", to może będzie dobry w miseczkach o oczko mniejszy, czyli 34H. 34 to nasze 75, ale sądzę, że z Twoimi wymiarami dopniesz się w nie śpiewająco. Staniki różnych firm jednak różnią się od siebie, niektóre są mniej lub bardziej rozciągliwe: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 Niektóre mają mniejsze lub większe miseczki od rozmiarów nominalnych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 Życzę miłej lektury forum i jeszcze milszych uczuć przy noszeniu właściwego stanika! Odpowiedz Link
soplowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 21:40 Jestem, jak to ktoś ładnie określił "puszysta" - pod biustem mam 95cm - w biuście 114-115. Noszę biustonosz 85C,na fiszbinach,z wkładkami, z przodu jest o.k. miseczki pełne, biust ładnie się układa, ale z tyłu - "urocze wałeczki", które spędzają mi sen z powiek.Proszę o radę. Odpowiedz Link
staro Re: 95/115 soplowa1 14.06.08, 13:35 Czy jesteś puszysta jest ciut mniej ważnie niż to, czy obwód pod biustem zmierzyłaś ściśle i na wydechu? Załóż ten biustonosz 85C i spójrz w lustro. I pozwól, że opiszę, co pewnie zobaczysz: - miseczki może i masz pełne, ale patrząc z frontu Twój biust - założę się - znajduje się na poziomie Twoich łokci, zamiast w połowie odległości między łokciem a ramieniem. - ramiączka masz pewnie naciągnięte do maksimum. - obwód na plecach podjeżdża Ci w górę i nad nim tworzą się te "urocze wałeczki". Diagnoza - obwód rozciągnięty, nie podtrzymuje właściwie biustu. Miseczki za małe, w miseczkach brak miejsca na biust dzięki niepotrzebnym wkładkom, "zamałość" przejawi się przy podciągnięciu ramiączek - u góry miseczek wyjdą buły biustu... Owszem, obwód 85 możesz nosić, pod warunkiem, że nowy stanik zapniesz na ostatnią, najluźniejszą haftkę. Ale tylko z odpowiednią miseczką!!! Zapomnij o miseczkach usztywnianych. Pewna jestem, że Twój biust będzie kształtny w miękkich stanikach, koniecznie na fiszbinach. No i najważniejsze - odpowiedni rozmiar! Staniki polskich firm przymierz w rozmiarach 85H - 85I - 85J. Ten najmniejszy sugeruję tylko z powodu Twej - jak piszesz - puszystości, bo zakładam, że oznacza to, iż większa część Twojego obwodu w biuście przypada na tłuszczyk na plecach. W rozmiarówce brytyjskiej jest w Twoim rozmiarze dużo większy wybór. Polecam Twej uwadze rozmiary w okolicach 38E - 38F - 38FF. Pamiętaj, że to są rozmiary sugerowane, to Ty musisz "nabiustnie" przekonać się, który rozmiar na Ciebie najlepiej pasuje. Polecam też lekturę forum, a w szczególności wątku o pierwszym dobrym staniku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 Pozdrawiam! Odpowiedz Link
soplowa1 Re: 95/115 soplowa1 14.06.08, 17:42 Bardzo dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź. Rzeczywiście jest tak jak opisujesz, ale już wiem na co mam zwracać uwagę i czego szukać. Pozdrawiam serdecznie:-) Odpowiedz Link
schilke Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 13.06.08, 21:45 Pod biustem - 81 cm. W biuście - 104 cm. Obecnie noszę 80B. Odpowiedz Link
olusimama 81/104 schilke 13.06.08, 22:04 80B wywal na śmietnik ;-) Jak Ci się udaje zmieścić 104 cm biustu w misce uszytej na 94? To musi boleć. A serio - jeśli mierzyłaś się pod biustem naprawdę , ale to naprawdę ściśle, możesz wypróbować obwód 34 (75), wtedy potrzebujesz miseczki FF, być może wystarczy F, ale to już w przymierzaniu wyjdzie. Natomiast jeśli przy mierzeniu nie przesadziłaś ze ściskaniem od razu uderzaj w obwód 32 (70) i miskę G lub GG. Operuję rozmiarówką brytyjską, od razu uprzedzam, z kontynentalna jestem mocno na bakier i zawsze się boję, że coś pomylę. Odpowiedz Link
magdalenax Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 16.06.08, 10:40 Witajcie, Obecnie noszę 80C lub 85C. Mam 83 pod biustem i 96-100 w biuście (obwód zmienia się w zależności od fazy cyklu). Poproszę o rozmiarówkę polską i brytyjską. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link
k_linka 83/96-100 16.06.08, 23:01 Czesc, Twoj post zaginal gdzies posrod innych:) Jesli dobrze sie zmierzylas - czyli mocno sciskajac pod biustem i raczej luzno w miskach to Twoje dotychczasowe staniki nie sa najgorsze. Bardzo scisliwe modele beda dobre w rozmiarze 80 C lub 80 D (brytyjskie 36 C i D), ale to tylko wyjatkowe scisliwce. I mam dziwne wrazenie ze skoro nosisz 85 C przeznaczone na 104 cm w biuscie!! to pewnie zanizylas troche pomiar:) i spokojnie mozesz zmierzyc scisliwe 36 DD, jakkolwiek Twoj biust lepiej poczulby sie w obwodzie 75 (brytyjskie 34) E lub F (to w stanikach kontynentalnych bedzie F i G)... Odpowiedz Link
mi.al 72-72/ 93 13.06.08, 21:59 Witam! Bardzo proszę o pomoc, bo powoli popadam w desperacje... Moje wymiary to 72, 73 pod biustem bez biustonosza. W biuscie ok. 93 mierzone luzno. Stanik, ktory teraz mam jest stanikiem do karmienia Anita cos tam.. rozmiar 75 G. Obwod byl jednak przerabiany, wiec jest ok. 70. Mysle, ze obwod powinien byc 65... Zamowilam bikini Panache Ilussion 65 F. Obwod pasowal super, miska robila buly na gorze i troche po bokach. Czekam teraz na 65 G. Zamierzam jeszcze jakis czas troche karmic Malucha,ale zalezy mi na zakupieniu wygodnego stanika na codzien(mam nadzieje, ze po zakonczeniu karmienia mi jeszcze posluzy) Marze o Frei i pewnie kupie cos z Melissy.. Prosze o pomoc pod kontem tych dwoch firm... Jest mi tak strasznie niewygodnie,wiec baaardzo zalezy mi na czasie- prosze was o pomoc. Dzieki! Odpowiedz Link
bathilda Re: 72-72/ 93 - mi.al 14.06.08, 20:03 Freya tabelkowo wychodzi 65FF. Czyli po środku tego co zamówiłaś z Panache Ilusion :) Jeśli chodzi o Melissę o oni mają własną dziwną rozmiarówkę. Spróbuj może 65G. Aha - jak będziesz odstawiać to biust Ci na kilka tygodni zmniejszy się o jakąś miseczkę ale potem może wrócić więc nie wyrzucaj staników które kupisz teraz :) Odpowiedz Link
lampeczka111 90/120 13.06.08, 22:09 witam, obwód pod biustem w zaleznosci jak ułozy sie centymetr 90 (bardzo ścisło)do 93 (mogę swobodnie oddychać) - obwód mierzony przy wydechu. obwód w biuście - 118 do 122 Obecnie najcześciej nosze staniki 90D bądź 95c mam też 95D Myślę że najlepszy z moich staników to ten 95D. Jako laik powiedziałabym że jest bardzo dobry ale: po założeniu jest wszystko ok po pół godzinie natomiast muszę wszystko poprawiać ponieważ piersi mi opadają - nie wyglądają tak jak powinny. Poza tym ten biustonosz jest w porządku - przylega do ciała pod biustem, zapiecie nie idzie za bardzo w górę, troszke opadaja ramiączka (jak je skracam - zapięcie dochodzi pod łopatki) To tyle tytułem wstępu. Proszę o porade - jaki rozmiar biustonosza byłby dla mnie najlepszy (prosiłabym również o rozmiar europejski) oraz gdzie można się zaopatrzyć w odpowiedni rozmiar. jeszcze raz dzięki i przepraszam za marudzenie :) Z góry dziękuje za poradę. pozdrawiam Odpowiedz Link
molowiak Re: 90/120, lampeczka111 13.06.08, 22:50 Zacznij od obwodu 80. Nie martw się, ze będzie zbyt ciasno, staniki o takim obwodzie potrafią sie rozciągać do ponad 100 cm. Z doborem miseczki może być trudniej, bo przy dużych obwodach tabelki bywają niemiarodajne.Trzeba brać pod uwagę fakt, że spora część obwodu "w biuście" to plecy i mierzyć do skutku. Spróbuj zacząć od 80GG lub H(angielskie) albo kontynentalne 80L. A kupić go można np tu: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=36&cup=gg Dobór pierwszego stanika bywa trudny, wiem co mówię, bo mam podobne wymiary, ale wierz mi, efekt końcowy jest tego wart. Odpowiedz Link
lampeczka111 Re: 90/120, lampeczka111 13.06.08, 23:30 od razu dzięki za informację. Teraz mam nowy problem - wybór. ale znalazłam już odpowiedni temat, który ma mi w tym pomóc jeszcze raz wielkie dzięki Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/122 - lampeczka111 14.06.08, 20:01 Hej :) Wybacz, że żadna z nas nie odpowiedziała na Twój poprzedni post, ale w tej części tabeli strasznie ciężko coś z sensem doradzić. Myślę, że obwód 95 to jednak bardzo dużo - nie znam żadnej dziewczyny której wygodnie w staniku który ma obwód większy niż jej obwód pod biustem. Zwykle zapięcie jednak podjeżdża do góry a nie leży w linii z przodem. A wtedy stanik nie podtrzymuje biustu który "spuszcza nos na kwintę". 95D jest na 114 w biuście. To gdzie się ma podziać te prawie 10 cm? Pewnie ucieka pod pachy - stąd wrażenie, że stanik jest dobry. Jak byś porządnie wygarnęła pierś spod pachy do miseczki to pewnie wylałaby się górą. Zaproponuję więc małą rewolucję :) 85G brytyjskie. Choć możliwe jest też 80FF albo 85GG, to zależy od Twojej budowy ciała. Np. takie 59 różnych modeli): www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=g A z czasem raczej 80H. I koniecznie popatrz tutaj - wymiary prawie jak Twoje: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Warto mieć dobry stanik :) Odpowiedz Link
marisella Re: 90/120 16.06.08, 10:40 Gdy zaczynałam swoją przygodę z lobby, miałam wymiary podobne do Ciebie - jakieś 92 pod biustem, 121-123 w biuście i też nosiłam 95D, aczkolwiek ja w pełni zdawałam sobie sprawę, jak bardzo do d. jest ten stanik ;-) W kazdym razie na mnie wtedy okazała się idealna Freya Polyanna 80HH (czyli brytyjskie 36HH, bo europejskiej rozmiarówki takiej już chyba nie ma) oraz Freya Arabella 75J (czyli 34J). I z mojego doświadczenia - jeśli zaczynałabym się stanikować teraz, to chyba kupiłabym od razu o rozmiar miseczki więcej, bo to bardziej rozwojowe, a po tym 95D będzie Ci miało co do biustonosza wracać (u mnie Arabella okazała się za mała po dwóch tygodniach już) Buziaki i powodzenia, mari. Odpowiedz Link
polta polta 13.06.08, 22:38 Witam :) Pod biustem mam 82, w biuście 100,5-101. Obecnie noszę staniki Samanty. 80E (za duża miska trochę) 80D (raczej w porządku) 75E(tez w porządku) Odpowiedz Link
limonka_01 82/101 - polta 13.06.08, 23:35 A mierzyłaś 75G Samanty? Przy mierzeniu trzeba skrócić ramiączka, założyć stanik, a następnie pochylić się do przodu i trzymając w jednej ręce dół fiszbiny, a w drugiej górną krawędź miseczki, energicznie potrząsnąć. Wówczas pierś ułoży się ładnie w miseczce i będzie widać czy rozmiar miski jest dobry. Zrezygnuj ze staników o obwodach 80. Są na Ciebie za duże. Przerzuć się na 75-ki, a z czasem być może sięgniesz po 70-ki. Gdybyś zamierzała kupić stanik którejś z brytyjskich marek (Panche, Freya, Fantasie), to pamiętaj, że miseczki są inaczej liczone i do wymiarów takich jak Twoje najczęściej pasuje 34F lub 32G. Odpowiedz Link
nika-a21 77/100 14.06.08, 11:21 MAM PYTANIE.KOLEZANKA NAPISALA MI ZE MAJAC PODOBNE WYMIARY JAK JA NOSILA 32FF BRYTYJSKIE,CO ODPOWIADA 70G FIRMIE KRIS LINE.ZAS SAMA JAK PATRZYLM W TABELI OBWODOW ZANIZAJAC OBWOD DO 75 I W BIUSCIE 100 TO POWINNAM NOSIC 75F (KRIS LINE)BARDZO CHCIALABYM ZAMOWIC STANIK Z TEJ FIRMY TYLKO TERAZ NIOE WIEM KTORY ROZMIAR?BARDZO BYM PROSILA O POMOC DOSWIADCZONYCH DZIEWCZYN.DODAM JESZCZE ZE NIE MAM MOZLIWOSCI PRZYMIERZENIA STANIKA NIZ MISECZKA D. Odpowiedz Link
mauzonka Re: nika-a21 77/100 14.06.08, 21:45 Nika, nie sugeruj się tą tabelą Kris Line'a. Obwód pod biustem musisz mieć maximum 70 (32 w rozmiarówce brytyjskiej) a jeśli chodzi o miseczkę - celowałabym w G, a u KrisLine'a - GG. Wiem, co piszę, sama mam Kris Line Porcelain Pink 32GG i uważam go za rozciągliwca z miskami mniejszymi, niż w standardzie, jest na mnie w michach za mały:( Wymiary mam 78/102, w normalnych brytyjczykach noszę 30H. Odpowiedz Link
kas.iwo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 14.06.08, 12:10 pod biustem- 79cm. w biuscie w staniuku- 93cm. w biuscie bez stanika - 106 cm. w biuście bez stanika w pozycji leżącej- 92/93 cm. miałam bardzo duży problem ze zmierzeniem się bez stanika (oklapły jest (delikatnie mówiąc;/) i może dlatego taka różnica? nosiłam 75F (głównie Triumph) i był mi za mały. teraz kupiłam sobie Panache Tango II 70H i boje się, że obwód jest za mały bo mnie ciśnie;/ Odpowiedz Link
staro Re: kas.iwo 14.06.08, 12:38 Tango II moim zdaniem można zaliczyć do ściśliwców. Spróbuj założyć go z przedłużką, ponosić trochę, potem jak się ciut rozciągnie, to nie powinnaś przy Twoich rozmiarach mieć problemu z dopięciem ;) A spróbuj się może jeszcze zmierzyć w biuście w tym Tango? Odpowiedz Link
kas.iwo Re: kas.iwo 14.06.08, 12:44 w Tango te 95 cm. najgorsze jest to, że kupiłam od razu dwa. będę musiała poszukać tych przedłużek;/ Odpowiedz Link
staro Re: kas.iwo 14.06.08, 13:03 A jak miseczki? Leżą? nie bułkują? wygarniasz wszystko spod pach? Masz podciągnięte odpowiednio ramiączka? Jeśli miseczki masz dobre, to jednak poszukaj przedłużki, ja tam Tango lubię i właśnie chcę kupić drugie ;) Co do samych przedłużek - ja niestety trafiłam tylko na takie, u których pomiędzy haftkami jest dość rozciągliwa guma. Ale na moim zadupiu nikt o przedłużkach nie słyszał i kupowałam via net. Myślę, że jednak lepsze są takie (o ile istnieją), które są uszyte w całości z dość sztywnego materiału. Nie potrzebujesz przecież dodawać obwodowi 10 cm, ale pewnie 2-3 cm... Odpowiedz Link
kas.iwo Re: kas.iwo 14.06.08, 13:37 miseczki super:) mogę skakać, biegać i nic nie wyłazi;D co jest dla mnie dużą odmianą;)z pachami pewna nigdy nie zwracałam na to uwagi. musze to dokładnie obadać;) no ja o przedłużkach dowiedziałam się tutaj i w ogóle się na tym nie znam. też mieszkam na zadupiu i mam obawy, że będzie problem z zakupieniem ich... Odpowiedz Link
olusimama Przedłużki 14.06.08, 14:40 polecam przedłużki firmy Soyelle, są dobrej jakości, nie rozciągają się i występują w wielu rodzajach (1,2 3 i 4 haftkowe) O: tiny.pl/kddm Odpowiedz Link
nefretete1980 pod biustem 85 cm, w biuście 104 14.06.08, 13:01 Witam! prosze o pomoc w okresleniu prawidlowego rozmiaru biustonosza. teraz nosze 80d ale biustonosz unosi sie do gory. z gory dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
staro Re: 85/104 nefretete1980 14.06.08, 13:19 Nie dziwię się, że stanik unosi Ci się do góry, skoro jest dużo za mały! Z Twoimi rozmiarami spokojnie powinnaś się dopiąć w 75tki. Jeśli znajdziesz taki dość rzadki rozmiar, to wśród polskich staników powinnaś wybrać 75I (u niektórych firm pomijane jest I i od razu jest J). Wśród staników brytyjskich jednak jest stanowczo większy wybór. Tu Twoim rozmiarem powinny być okolice 34FF. Poczytaj koniecznie wątek o stanikach polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941 Oraz o drobnych różnicach względem rozmiarówki standardowej: rozciągliwce i ściśliwce - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=32203&w=64219281&a=64219281 dużo- i małomiseczkowce - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=32203&w=73825506&a=73825506 Miłych poszukiwań i jeszcze milszego uczucia we właściwym rozmiarze stanika! Odpowiedz Link
magnolia_83 107/128 14.06.08, 14:08 Witam, pisze w imieniu mojej cioci która prosiła mnie o radę :) Jest w trakcie karmienia dziecka piersią i prosi o rade odnośnie doboru właściwego stanika. Do tej pory kupowała rozmiar 95 C (takie jakie były akurat w sklepie) Stanik był zły, podjeżdżał do góry na plecach i szuka teraz odpowiedniego rozmiaru. Z góry dziękuję Odpowiedz Link
staro Re: 107/128 ciocia magnolii_83 14.06.08, 22:47 Cześć. Ciocia powinna te 95C omijać szerokim łukiem! Pewnie jeszcze - jak to "dla karmiącej" - były bez fiszbinów? Brr... Tu jest cały wątek dotyczący staników dla karmiących: tnij.org/karmnik A rozmiar, na jaki Ciocia powinna zapolować, to... Jeśli te 107 mierzone jest bardzo ściśle, to owszem, 95 może być. Wtedy w poslkichstanikach powinna poszukać rozmiaru 95K... Znaleźć taki stanik do karmienia jest niestety wręcz nierealne, więc pozostają staniki brytyjskie. Tu powinna przymierzyć rozmiary w okolicy 42GG. Z tym, że wymiar w biuście u karmiących powinien być mierzony przed karmieniem, kiedy piersi są najbardziej pełne. W innym wypadku mógłby taki stanik mieć za małe miseczki. Piszesz jednak, że obwód 95 podjeżdżał Cioci... Jeśli jest krótko po porodzie, to naturalne, że ubywa obwodu pod biustem, bo wszystkie narządy wewnętrzne wracają na swoje miejsce. Zasugerowałabym więc nawet rozmiar 40HH. Oczywiście podane przeze mnie rozmiary są orientacyjne, trzeba je na żywo zweryfikować, dobierając odpowiedni stanik do konkretnego biustu... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
magnolia_83 Re: 107/128 ciocia magnolii_83 17.06.08, 12:14 staro napisała: > A rozmiar, na jaki Ciocia powinna zapolować, to... > > Jeśli te 107 mierzone jest bardzo ściśle, to owszem, 95 może być. > Wtedy w poslkich stanikach powinna poszukać rozmiaru 95K... > Znaleźć taki stanik do karmienia jest niestety wręcz nierealne, więc > pozostają staniki brytyjskie. > Tu powinna przymierzyć rozmiary w okolicy 42GG. > Z tym, że wymiar w biuście u karmiących powinien być mierzony przed > karmieniem, kiedy piersi są najbardziej pełne. W innym wypadku > mógłby taki stanik mieć za małe miseczki. Bardzo dziękuje w imieniu cioci za odpowiedz! :) Zapomniałam wpisać że ona urodziła 4 miesiące temu wiec już sie rozgląda za stanikiem nie dla karmiących a za takim już normalniejszym chyba.. Ale w razie co odpowiedz w sprawie wymiarów dla niej zostaje taka sama? Odpowiedz Link
frezja.3 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 25 14.06.08, 14:10 Witam prosze o pomoc w doborze stanika moje wymiary to 90/118 .Do tej pory nosiłam 90G ale miski są na pewno za małe.Pozdrawiam Odpowiedz Link
staro Re: 90/118 frezja.3 14.06.08, 22:56 Jeśli to 90G było polskie czyli europejskie, to nic dziwnego, że miseczki za małe!!! W dodatku pewnie obwód pod wpływem ciężaru biustu podjeżdżał Ci pod sam kark? Poszukaj dla siebie staników brytyjskich o rozmiarach w okolicy 36HH. Oto na przykład wątek o stanikach polecanych jako pierwsze: tnij.org/pierwszylepszy Polecam też zbiór często zadawanych pytań: tnij.org/czzp Pozdrawiam! Odpowiedz Link
frezja.3 Re: 90/118 frezja.3 16.06.08, 10:29 Dziękuję za pomoc i zaczynam szukać 36 HH pozdrawiam Odpowiedz Link
mauzonka Re: jeasie 78-80/94 14.06.08, 21:47 Próbuj na początek w brytyjskich: 32E, w polskich 70E/F. Odpowiedz Link
aluussia 77/92 14.06.08, 16:40 witam:)nazywam się Ala, mam 17 lat:)mam straszny problem z dobraniem biustonosza:(moja mama zauważyła artykuł o was w gazecie, dlatego postawiłam się zalogować:) aktualnie noszę 75 D, nie uważam żeby był to dla mnie dobry biustonosz, cały czas podnosi mi sie do góry, piersi wypadają z miseczek. czekam na odpowiedź:) pozdrawiam Odpowiedz Link
songor Re: 77/92 aluussia 14.06.08, 19:03 Mysle ze przy twoich wymiarach na poczatek warto przymierzyć brytyjskie 70DD lub nawet E (skoro w tej chwili nosisz 75D przeznaczone na 94 cm w biuscie i jest "wielkosciowo" ok a wypadanie nastepuje tylko ze wzgledu na za duzy obwód), a jesli stwierdzisz ze 70 jest jednak za luzne to sprobuj 65F (lub odowiednio FF). Mysle ze o jakims czasie jak już przyzwyczaisz sie do ciasności obwodu i po migracji będziesz mogła spróbowac obwodu 60 z odpowiednio wieksza miseczka. Sprawdz także jak prawidłowo przymierzyć stanik forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 A przed zamówieniem konkretnego modelu poczytaj: o producentach i konkretnych modelach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 które staniki to rozciągliwce i ściśliwce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 które to dużo i małomiseczkowce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 i koniecznie zobacz jakie staniki polecamy na początek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941--- Niepowtarzalne projekty decobazarowe :) Make-up Stylist - portfolio Zastanawiasz się jak wygląda biust w rozmiarze 70H ? - sprawdź ! Odpowiedz Link
kami_slonce 67-68/87 14.06.08, 18:33 do tej pory nosiłam rozmiar 70C ale to dlatego, że nigdzie nie mogłam znaleźć obwodu 65 z miseczką większą niż A. moje wszystkie biustonosze zapinam na najciaśniejszą haftkę ale i tak są dość luźne, zwłaszcza te bardziej rozciągliwe. We wszystkich miseczki mam bardzo wycięte bo w bardziej zabudowanych ściskało mi biust dość mocno a tutaj trochę sie on wylewa i jest wygodniej. Wiem, że to błąd ale kiedy chciałam kupić miskę D to zawsze się okazywało, że jest trochę za duża i nie czułam się komfortowo. Zastanawiałam się też co jest, bo C za małe a D za duże, czy w ogóle w tym kraju nie ma rozmiarów dla mnie?:( Aha jeszcze coś, biust trochę wypada dołem w stanikach no i mam takie małe bułeczki przy pachach ale już wiem czym to spowodowane. Ech te polskie realia:/ Proszę o rozmiary zarówno brytyjskie jak i polskie. Z góry dziękuje i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
songor Re: 67-68/87 kami_slonce 14.06.08, 19:11 Stanikowa przygode rozpoczynałam z podobnymi wymiarami Rozmiary brytyjskie - myśle ze warto zaczac przymiarke od 60F lub FF (czli 28F/FF) - w tej chwili mam 68 pod biustemi swobodnie moge sie zapiac nawet na najciasniejsza haftke i oddychac :) W wyjątkowo ściśliwych stanikach będzie to odpowiednio 65DD / E (30DD /E) Polski rozmiar to 60H Pamiętaj ze kazdy biust jest inny i zeby poznac swoj dokladny rozmiar nie pozostaje nam nic innego jak tylko mierzyc. Sprawdz także jak prawidłowo przymierzyć stanik forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 A przed zamówieniem konkretnego modelu poczytaj: o producentach i konkretnych modelach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 które staniki to rozciągliwce i ściśliwce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 które to dużo i małomiseczkowce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 i koniecznie zobacz jakie staniki polecamy na początek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Odpowiedz Link