Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30

• ingac1 Re: 81/97 cm 10.09.08, 13:00
      Witam, troszkę "podejrzeń" dzięki LB na ten temat już mam, ale pewna
      nie jestem, a planuję w końcu nabyć coś odpowiedniego dla siebie.
      Wymiar pod biustem, ciasno i na wydechu - 81 cm, obwód biustu bez
      stanika - 97 cm.
      Stanik wąskofiszbinowy 75C leży w miarę ok, dość ciasno, ale nie
      wrzyna się, niestety niektóre podjeżdżają mi na plecach w górę, więc
      chyba ten obwód za duży?...? buł podpachowych nie stwierdzam, no
      chyba, że usiłuję wcisnąć się np. w dość zabudowany 75A. Biust mam
      raczej bardziej skierowany w przód, niż na boki, ale coraz częściej
      zauważam, że mimo stanika zaczyna to wyglądać na uszy spaniela...
      będę wdzięczna za podpowiedź :)

• maheda Re: 81/97 - ingac1 10.09.08, 14:49
        Chciałam Ci - po zobaczeniu wymiarów - zaproponować stanik w rozmiarze
        kontynentalnym 75E/75F (brytyjskie 34DD-34E), ale skoro mówisz, że obwód Ci
        podjeżdża, to spróbuj przymierzyć stanik w rozmiarze kontynentalnym 70H lub
        produkcji brytyjskiej w rozmiarze 32F (bryt. 70F).
        A potem się zastanawiaj dalej :)
        • ingac1 Re: 81/97 - ingac1 - buły z przodu POD stanikiem 10.09.08, 20:04
          bardzo dziękuję :) uświadomiona już znajoma też poleciła mi 32F. Mam tylko
          jeszcze jedną wątpliwość: czy przy zaniżonym obwodzie stanik nie będzie mi
          podjeżdżał w górę, ale z przodu? zauważyłam, że czasem z przodu, pod stanikiem,
          robią mi się buły, jakby mi druga para piersi wyrosła, tylko malutkich ;)
          teoretycznie tego pod ubraniem nie widać, ale po zdjęciu stanika mam "werżnięte"
          ślady, no i przyjemne to to nie jest...
          • maheda Re: 81/97 - ingac1 - buły z przodu POD stanikiem 10.09.08, 20:39
            A nie zakładałaś przypadkiem kiedyś staników w taki sposób, że fiszbiny były NA
            piersiach? Jeśli tak było, to mogłaś piersi podzielić, spychając ich część w
            stronę brzucha - i to by była wtedy tkanka też piersi.
            Może być jednak tak, że jest to zwykły, normalny tłuszcz ma brzuchu :) który
            można spalić ;-)
            • ingac1 Re: 81/97 - ingac1 - buły z przodu POD stanikiem 10.09.08, 20:48
              no właśnie się cały czas zastanawiam co z tymi bułami, ale raczej nigdy nie
              nosiłam staników "na pół cyca" ;) tym bardziej, że sytuacja nie jest stała,
              tylko jak zakładam jeden czy dwa konkretne staniki to najpierw jest ok, ale po
              dwóch-trzech godzinach one jakby "wypuszczały" kawałek piersi dołem i same się
              przesuwały w górę...
              no nic, będę się "nawracać" i próbować znaleźć coś odpowiedniego dla siebie :)
    • mariupis Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 10.09.08, 14:38
      witam :) mnie już pomogłyście w doborze odpowiedniego rozmiaru stanika, teraz
      pozazdrościła mi mama i proszę o pomoc również dla niej. Jej wymiary: 94 cm pod
      biustem i 111cm w biuście. Jej obecny rozmiar to 85 D (biustonosze kupuje
      najczęściej w cubusie lub triumphie), z przodu odstają, zaś z boku miseczki są
      za małe. proszę o podanie rozmiaru w obu wariantach. dziękuję!
      • maheda Re: 94/111 - mariupis - mama 10.09.08, 15:37
        A czy może Twoja mama próbowała mierzyć większe miseczki?
        Czy mogłaby spróbować przymierzyć stanik w rozmiarze kontynentalnym 85F?
        Koniecznie miękki, usztywniany jedynie fiszbinami, bo na nim pięknie będzie
        widać, czy stanik jest dobry, czy nie.
        • mariupis Re: 94/111 - mariupis - mama 10.09.08, 15:39
          bardzo dziękuję, dzisiaj polecę z nią do sklepu!
          pozdrawiam :)
    • pinupgirl_dg 71/89-88 i 79/100 10.09.08, 16:34
      Hej. Proszę was o rzucenie okiem na moje wymiary i przy okazji mojej mamy.
      Moje: 71 pod biustem, 89 (w porywach 90) w biuście, 88 w staniku.
      Mojej mamy: 79 pod biustem i 100 w biuście. W staniku jeszcze jej nie mierzyłam, postaram się ją jakoś zmusić przy najbliżesz okazji i dopiszę.
      W tej chwili noszę 75B (miałam też jeden czy dwa 70C).
      Po tajemnym przeszukaniu szafki z bielizną mojej mamy stwierdzam, że nosi 75D-80C. Wybacznie taką konspirację ale ona nie jest jeszcze przekonana a nie chcę jej spłoszyć :).
      • pinupgirl_dg Re: 71/89-88 i 79/100 10.09.08, 16:38
        Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem jak edytować

pinupgirl_dg napisała:

> Hej. Proszę was o rzucenie okiem na moje wymiary i przy okazji mojej mamy.
        > Moje: 71 pod biustem, 89 (w porywach 90) w biuście, 88 w staniku.

W tym miejscu dodam, że po okresie zdaża mi się mieć w biuście nawet 87cm

> Mojej mamy: 79 pod biustem i 100 w biuście. W staniku jeszcze jej nie mierzyłam
        > , postaram się ją jakoś zmusić przy najbliżesz okazji i dopiszę.
        > W tej chwili noszę 75B (miałam też jeden czy dwa 70C).
        > Po tajemnym przeszukaniu szafki z bielizną mojej mamy stwierdzam, że nosi 75D-8
        > 0C. Wybacznie taką konspirację ale ona nie jest jeszcze przekonana a nie chcę j
        > ej spłoszyć :).

ps: interesują mnie też rozmiary polskie
      • maheda Re: 71/88 - pinupgirl_dg 10.09.08, 17:02
        Spróbuj staników w kontynentalnym rozmiarze około 65F albo 60H.
        W brytyjskich rozmiarach daje to mniej więcej 30 (brytyjskie 65E) albo 28F-28FF
        (bryt. 60F-60FF).
      • maheda Re: 79/100 - pinupgirl_dg - mama 10.09.08, 17:04
        Mamie spróbuj podrzucić jakiś stanik w rozmiarze kontynentalnym 75F, albo lepiej
        70H.
        Co do rozmiarówki brytyjskiej - staniki w rozmiarze około 34E (bryt. 75E) albo
        okolice (w to wierzę bardziej) 32FF (brytyjskie 70FF).
        • pinupgirl_dg Re: 79/100 - dziekuję! 10.09.08, 17:08
          Bardzo dziękuję za tak szybką pomoc. Zapiszę sobie te rozmiary. Na dniach
          powinnam dostać przelew i nie ma bata, wyciągam mamę na zakupy.
          • somiko 103/119 10.09.08, 20:05
            Witam,
            Pod biustem mam 103 cm w biuscie 118-119, jestem szeroka w klatce a
            piersi mam raczej "podpachowe" od zawsze, do tej pory myślałam, że
            ten typ tak mam a okazuje się, że nie koniecznie.
            Stanik jaki obecnie noszę to 90D - obwód niby dobry, ale miseczki za
            małe, trochę ostatnio przytyłam i coraz bardziej to czuję.
            Na bra-fitterze sprawdzałam i wyszlo mi 90I, ale zupełnie nie mam
            pojęcia jaki rodzaj stanika byłby dla mnie dobry. Będę wdzięczna za
            szybką odpowiedź bo w obecnym staniku czuję się jak w uprzeży i z
            ulgą go zdejmuję. Pozdrawiam
            • maheda Re: 103/119 - somiko 10.09.08, 20:36
              Jeśli ten obwód 90 Ci pasuje, to na razie przy nim zostań.
              Natomiast miseczkę mierz koniecznie większą - nie szalałabym tak z tym
              kontynentalnym 90I, bo miseczki przy dużych obwodach są - zwłaszcza na początku
              - lepsze trochę mniejsze, niż tabela wykazuje.
              Spróbuj dorwać gdzieś i przymierzyć kontynentalne 90G.
              Zwróć uwagę na to, żeby to był stanik miękki, ale na fiszbinach.
              I żeby wszystko wygarnąć z pleców i pach do miseczki, pochylając się w przód -
              nic nie ma prawa z tych miseczek uciekać.

Pamiętaj, że jeśli schylisz się w przód w już założonym staniku, to górna
              krawędź miseczki będzie trochę odstawała - to jest normalne w dobrze dobranych
              stanikach.

W brytyjskich stanikach celuj na początek w 40F (brytyjskie 90F).

A potem się zastanów, co dalej :)
              • somiko Re: 103/119 - somiko 10.09.08, 20:40
                bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jak tylko coś upoluję to
                powiadomię o rezultatach. Pozdrawiam
    • ewapraska 76/102 ewa 11.09.08, 08:21
      w czasie wakacji szukałam porady, kupowałam już nawet dwa modele różnych firm i
      niby jest lepiej, ale to jeszcze nie to. Mam polyannę freya 70GG, ale do góry
      trochę odstaje, pod biustem uciska tak, że momentami boli, ale najgorsze jest
      to, że ramiączka umieszczone są jakoś tak dziwnie jakby miały spaść z ramion.
      Dla mnie chyba za bardzo na skraju i - zwłaszcza prawe- po prostu mnie
      obcierają, zostawiając ślad. Ten model chyba nie jest dla mnie.
      • maheda Re: 76/102 - ewapraska 11.09.08, 10:07
        A w którym miejscu pod biustem Cię boli?
        Może masz troszeczkę za lyźny obwód, który wbrew pozorom potrafi się bardzo dać
        we znaki? Próbowałaś zapinać na ciaśniejszą haftkę?
        Szeroko rozstawione ramiączka to już urok balkonetek, większość z nas ma je
        właśnie na samych końcach barków - ma to wg mnie tę zaletę, że można nosić
        szerokie dekolty i ramiączka z nich nie wychodzą.
        Kolejna sprawa to cisnące ramiączko - jesteś pewna, że masz równe ramiona i nie
        masz np. skoliozy? Zastanawiam się nad powodami, dla których może Ci się jedno
        ramiączko wrzynać bardziej...
        A może przez zbyt luźny obwód jednak, ramiączka dźwigają zbyt duży ciężar?
        • mewa1966 Re: 76/102 - ewapraska 11.09.08, 20:48
          maheda napisała:

> A w którym miejscu pod biustem Cię boli?
          > Może masz troszeczkę za lyźny obwód, który wbrew pozorom potrafi się bardzo dać
          > we znaki? Próbowałaś zapinać na ciaśniejszą haftkę?
          > Szeroko rozstawione ramiączka to już urok balkonetek, większość z nas ma je
          > właśnie na samych końcach barków - ma to wg mnie tę zaletę, że można nosić
          > szerokie dekolty i ramiączka z nich nie wychodzą.
          > Kolejna sprawa to cisnące ramiączko - jesteś pewna, że masz równe ramiona i nie
          > masz np. skoliozy? Zastanawiam się nad powodami, dla których może Ci się jedno
          > ramiączko wrzynać bardziej...
          > A może przez zbyt luźny obwód jednak, ramiączka dźwigają zbyt duży ciężar?
          >
          To nie o to chodzi, że ramiączka się wbijają. Pod tym względem jest nieźle, bo
          ramiona mnie nie bolą. Tu faktycznie nastąpiło odciążenie. Skórę mam
          zaczerwienioną i faktycznie jakoś tak poocieraną znacznie niżej, właściwie na
          początku ramiączek, ze dwa centymetry od miejsca połączenia z miseczką. Ręce
          zazwyczaj trzymam z przodu, bo coś robię i wtedy właśnie czuję brzeg ramiączka.
          Nie wiedziałam, że to się nazywa balkonetka, ale może to w tym rzecz. Gdyby to
          był model, w którym ramiączka są bardziej przesunięte ku środkowi miseczki, to
          chyba nie odczuwałabym takiego dyskomfortu.(JAK SIę TAKI NAZYWA?). Jeśli zaś
          chodzi o ucisk, to czuję go na całym obwodzie.
          • maheda Re: 76/102 - ewapraska 12.09.08, 08:08
            Mnie też wszystkie staniki tak uwierały, dopóki "tłuszcz" podpachowy nie
            zmigrował do miseczek - teraz już nic a nic nie uwiera.
            Ramiączka bardziej na środku mają wszystkie brytyjskie staniki typu fullcup -
            ale seksowne, to one nie są...
    • artemisia25 70 pod biustem, 85 w biuście 11.09.08, 11:46
      Witam i proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru. Zazwyczaj kupowałam staniki 70B lub 75B. W staniku 75B zapiętym na ostatnią haftkę czuję się całkiem dobrze, ale on jest jeszcze w miarę nowy i nierozciągnięty. Miseczka leży nieżle, ale może być trochę za mała, bo robią mi się fałdy pod pachami. Kiedy się schylam, miseczki lekko odstają.
      • maheda Re: 70/85 - artemisia25 11.09.08, 14:39
        Miseczka w 75B jest większa od miseczki w 70B...

Spróbuj staników w rozmiarze kontynentalnym 65D albo 65E (bryt. 30D albo 30DD -
        czyli brytyjskie 65D albo 65DD).
        Z bardziej rozciągliwych obwodów - kontynentalne 60F-60G, albo ewentualnie
        brytyjskie 28E - 28F (bryt. 60E albo 60F).
        • artemisia25 dziękuję :) NT 11.09.08, 15:30
    • mag-de Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 11.09.08, 13:38
      Pomóżcie drogie Biuściaste, bo ja już nic nie wiem.
      Moje uświadamianie zaczęło się w dość dziwnym momencie mojego życia, bo w trakcie ciąży ;-)) Biorąc pod uwagę możliwe wariactwa, jakie może wykonać później mój biust nabyłam wtedy tylko jeden stanik - avocado tango 70E. Pasował dobrze, ale wtedy miałam pod biustem więcej, gdzieś ok. 75cm. Nadal jest niestety moim jedynym w dobrym rozmiarze :-(
      Teraz po porodzie, z cudownie jędrnego (przechodził nawet ten durny test ołówkowy)i pełnego biustu zostało niewiele. Tzn. w obwodzie niby tylko troszkę mniej, ale jest duża różnica w kształcie. Nie mogę sie z tym pogodzić. Pomóżcie, bo naprawdę ryczeć mi się chce, na dodatek chodzę ciągle w tym jednym tangu, bo zakupy jak dotąd to same niewypały. Na dodatek mam widoczną asymetrię. Dziś przyszła la senza 70E z allegro, gładka, beżowa, obwód pasuje, fajnie ścisły na najluźniejszej haftce, ale michy do kitu. Wyglądam, jakby mi walec przejechał po klacie, piersi spłaszczone i rozjechane na boki, bez sensu zupełnie, chuda jestem ogólnie, a w nim wyglądam na 10 kilo więcej. Przedtem zakupiłam doris z gorsenii 70G, ale uwierała mnie cholernie w pachy (rozmiar dobry). Pomóżcie, bo depresji dostanę przez te cyce. Nie mogę na nie patrzeć, już nie mówiąc żeby robił to kto inny :'( Czy obwód 65 to nie będzie przesada? Bo doris na ten przykład to bardzo ciasna była, aż mnie żebra bolały (ogólnie tłuszczu to ja za dużo nie mam). Będę wdzięczna bardzo. Bardzo bardzo. Bo nie stać mnie żeby tak w ciemno kupować i chcę ratować te moje zwiski. Z góry dzięki.
      • mag-de 71/ 92? 93? 11.09.08, 13:40
        No i durna jestem, bo tematu nie zmieniłam :-)
        • maheda Re: 71/93 - mag-de 11.09.08, 14:22
          Żadne 70tki, tylko ścisłe 65tki albo normalne 60tki.

Z rozmiarówki kontynentalnej jakieś 65I, albo coś około 60K.
          Z brytyjczyków - albo 30FF (bryt. 65FF), albo 28GG (bryt. 60GG).

Nie przejmuj się zmianami wyglądu biustu - spokojnie! :)
          Biust się po pierwszej ciąży zmienia, w czasie karmienia jest większy i ciężki,
          a po zakończeniu karmienia zmienia się w pierwszych tygodniach w coś w rodzaju
          pustych skórzanych woreczków, ale po jakimś czasie noszenia dobrze dobranych
          staników znowu się wypełnia. Tylko trzeba nosić dobrze dobrane staniki - to jest
          bardzo, ale to bardzo ważne.
          • mag-de Re: 71/93 - mag-de 11.09.08, 14:42
            Obyś miała rację z tymi moimi woreczkami ;-)
            No i muszę się na nowo wdrażać. Tym razem w 65tki, rany. Dziękuję za odpowiedź.
            • maheda Re: 71/93 - mag-de 11.09.08, 14:47
              Pewnie, że mam rację...
              Poczytaj sobie wątek o spaniu w staniku :)
              • zielone.pojecie 67/90 jaki rozmiar? 11.09.08, 15:40

Witam!
                Mam 67/90. Dzis przymierzałam w sklepie freye i kobietka podala mi rozmiar
                65g. Niby lezał dobrze ale wedlug tabeli wychodzi inaczej?
                jaki powinnam nosic rozmiar?
                • maheda Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 15:46
                  Tabelkami wcale nie masz się co przejmować - tabelki chodzą sobie, a nasze
                  biusty sobie :)
                  Z tym, że wg mnie 65tki na Twój obwód 67 są raczej zbyt luźne?...
                  Nie lepiej byłoby spróbować jednak na przykład 60G?

I czy na pewno mierzyłaś 65G? Ono jest na 94,5 - 96,5 cm w biuście...
                  • zielone.pojecie Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 15:58
                    Na 100% mierzylam 30g z freyi model Daisy. Leżał bardzo dobrze. I miska byla
                    dobra i odwód. Nie wiem juz sama wobec tego jakiego rozmiaru szukac. Zaczęlam
                    mierzenie od 30f ale miska byla mała. Wiec pani dala mi wieszy i jest ok.
                    • maheda Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 16:07
                      A jak ciasno się mierzyłaś pod biustem?
                      I czy próbowałaś zapiąć sam obwód, bez nakładania miseczek?

Możliwe, że Twoim rozmiarem standardowym istotnie będzie 30G - my a tabelki to
                      często dwie kompletnie różne sprawy...
                      • zielone.pojecie Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 16:15
                        wyszlo mi 67 czy bardzo ciasnym mierzeniu.
                        Biustonosz trudno udaje mi się zapiąć bez nakladania miseczek. A o czym to swiadczy?
                        • maheda Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 16:24
                          Czyli jeśli miseczki masz np. na plecach, to ciężko Ci dopiąć ten stanik? I na
                          metce wszytej w stanik jest rozmiar 30G?

Jeśli tak, to wszystko jest OK, jesteś wyjątkowo mało ściśliwa i noś na zdrowie
                          30G :)
                          • zielone.pojecie Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 16:31
                            Dziekuje za pomoc ;]
                            Nie wiem tylko jak bedzie w przypadku innych firm np. panache?
                            • maheda Re: 67/90 - zielone.pojecie 11.09.08, 19:13
                              Wszystko zależy od konkretnego modelu - po to właśnie mamy wątki producentów :-)
                              Trzeba szukać, czytać i ryzykować ;)
                              Wszystkie tak robimy - powodzenia!!!

(Sprawdź jeszcze dla pewności tę swoją metkę wszytą w stanik)
    • mirimiri 79/95 11.09.08, 22:13
      witam, jestem kilka dni przed porodem i takie mam wymiary. biust od
      5 miesiaca ciąży mi nie rośnie, ale nie wiem jak to bedzie
      później.jaki powinnam kupić stanik? zawsze nosiłam 75b, ale teraz
      urosłam, pozdrawiam i czekam na pomoc!!!
      • turzyca Re: 79/95 minimiri 12.09.08, 00:31
        nie wiesz ile cm mialas pod biustem przed ciaza? A moglabys ocenic na ile
        rozeszly Ci sie zebra? Masz brzuch wysoko czy nisko? Zatrzymujesz wode?
        • mirimiri Re: 79/95 12.09.08, 11:45
          dzięki za szybką odpowiedż :) miałam tak z 7, 8 cm mniej pod stanem
          i tyle samo mniej w obwodzie piersi. kupowałam tradycyjnie grzesząć
          75b a teraz musiałam kupować 85b.ale to wszystko bzdrne rozmoary jak
          sie okazuje.staniki czesto przy podnoszeniu rąk wjeżdzały mi na
          piersi.brzuch mam bardzo nisko i teraz jestem juz troche napuchnięta
          wodą.mierząc obwód w stanie brodawki miałam bardzo sterczące wiec
          trochę oszukane jest to 95 :) dzięki serdeczne za pomoc!!!!
          • turzyca Re: 79/95 mirimiri karmnik 15.09.08, 13:16
            Bardzo dobrze, ze wiesz, ile cm mialas pod biustem przed ciaza. Ciaza rozpycha
            zebra, ale po porodzie wracaja mniej wiecej do dawnego polozenia i karmnik musi
            to uwzgledniac. Aczkolwiek dobieranie karmnika, to i tak wrozenie z fusow -
            trzeba przewidziec, ile mleka bedziesz produkowac. :)
            Zamow brytyjskie 65(30)G i GG. Prawdopodobnie raczej GG bedzie lepsze.
            W Polsce dobre karmniki produkuje Melissa, na zamowienie przerabiaja kazdy swoj
            model, ale maja tez spory wybor gotowych modeli, co wazne wiele z fiszbinami -
            fiszbiny w dobrym staniku sa poza biustem, wiec nie tylko nie zwiekszaja ryzyka
            zastojow, ale wrecz zmniejszaja, bo lepiej podtrzymuja biust. Oni maja dosc
            pokrecona rozmiarowke, ale na moje wyczucie 65J powinno byc dobre. Ale o
            melissach poczytaj w watku o karmnikach.

I moim skromnym zdaniem powinnas sie nastawic, ze za jakis miesiac, dwa powoli
            beda Ci potrzebne staniki w rozmiarze 60x - x bo teraz trudno sie o misce
            wypowiadac. Jesli zauwazysz, ze staniki zapinane na najciasniejsze haftki sa za
            luzne, to zglos sie tu jeszcze raz, dobierzemy nowy rozmiar.
            • mirimiri Re: 79/95 mirimiri karmnik 15.09.08, 15:52
              dzięki serdeczne za pomoc i rady! idę do sklepu poprzymierzać!
              jeszcze tu wrócę:) pozdrawiam
              • turzyca Re: 79/95 mirimiri karmnik 15.09.08, 18:36
                Nastaw sie psychicznie, ze to nie bedzie proste - w ogole znalezienie pierwszego dobrego stanika jest trudne, a jeszcze teraz gdy na poczatku laktacji piersi beda wariowac... Ale naprawde warto, bo to co teraz podtrzymasz, to nie opadnie (prawda ze mysl genialna w swojej prostocie? ;P) i nie bedziesz potem rozpaczac, ze karmienie zalatwilo Ci biust zupelnie.
                Jak Ci cos nie bedzie wychodzic, to pisz. Postaramy sie doradzic. A potem pisz jako doswiadczona karmiaca, :) to sie zawsze przydaje.
                I jeszcze jedna rada - istnieje forum karmienie piersia, gdzie radza nie tylko forumki ale i doswiadczona doradca laktacyjna. Jak bedziesz miala jakies trudnosci czy watpliwosci to koniecznie tam zajrzyj, na pewno dostaniesz _kompetentna_ pomoc. (Na dobry poczatek polecam watek o glupotach, czytam jak mam dola.)
                • mirimiri Re: 79/95 mirimiri karmnik 16.09.08, 22:10
                  no właśnie mam bardzo pozytywne nastawienie do zakupów, choć
                  rzeczywistość może mnie przerosnąć:o ponoc staniki melissy sprzedają
                  tylko w necie, a ja chciałam poprzymierzac bo oni w rozmiarówce nie
                  mają żadnych podwójnych literek.wiec zaczyna się obalanie marzeń...a
                  co do forum o karmieniu piersią to juz teraz czytam, choć jestem
                  zdeterminowana i nie uznaję innej opcji niż pierś. pozdr.
    • kledka82 88/106 12.09.08, 07:15
      Ostatnio czytalam o idealnych stanikach (nie zsuwajace sie ramiaczka,
      podtrzymywanie obwodem i inne takie) i doszlam do wniosku, ze chyba nie mam
      odpowiednio dobranego stanika.
      Moje wymiary to: 88 pod biustem
      106 w biuscie bez stanika, i ze stanikiem 103.

Obecnie nosze 85 C, ale 80 C i 85 B tez mi sie zdarza.

Prosze o wskazowki.. moze cos innego powinnam nosic, bylabym wdzieczna ze
      rozmiarowke brytyjska i kontynentalna :)

pozdrawiam :)
      • maheda Re: 88/106 - kledka82 12.09.08, 08:17
        Stanik 80C jest przewidziany na obwód w biuście 96-97 cm.
        Stanik 85B - na 99-100 cm w biuście.
        Stanik 85C - na 101-102 cm w biuście.

Powinnaś nosić obwód góra 80, z odpowiednią miseczką.
        Czyli albo kontynentalne okolice 80G (być może na początku 80F wystarczy), albo
        brytyjskie 36F /80F/ (być może na początku 36E /80E/ wystarczy).

W stanikach z rozciągliwym obwodem (albo, jeśli nie zmierzyłaś się ABSOLUTNIE
        ściśle) - 75tki. W kontynentalnej rozmiarówce 75I (na początku być może 70H),
        albo okolice brytyjskiego 34F - 34FF /75F - 75FF/.
    • e-m-k-a 73/99,5 12.09.08, 12:04
      Witam:)
      Chciałabym kupić dobrze dobrany staniczek i teraz problem... jaki rozmiar będzie najlepszy na moje wymiary?
      Przy czym chciałabym kupić Freya Rio albo Pollyanne...
      Z moich wyliczeń wynika że 30GG, ale ja sobie nie ufam, przecież torturowałam swój biust od lat...
      • nelly.86 Re: 73/99,5 12.09.08, 14:32
        Z tego co wiem (nie należe do ekspertów, ale orientowałam się akurat w tych modelach):
        Polyanna jest raczej standardowa, więc owszem 30GG, natomiast Rio 30G powinno być ok.
        (Poczekaj na inne opinie, bo głowy nie dam.)
      • turzyca Re: 73/99,5 15.09.08, 13:20
        Ja bym zamawiala tez wieksze miski, czyli polyanne 30H i rio 30GG, bo w
        standardowym 30GG jestes mocno na styk, miski moga byc wrecz malawe, miejsca na
        migracje nie ma.
        Jesli masz jedrny biust to nastawialabym sie na wieksze miski, jesli
        budyniowaty, szczegolnie podzieciowy, to mniejsze tez moga wchodzic w gre.
        • e-m-k-a Re: 73/99,5 19.09.08, 18:02
          No i zamowione rio GG, bardzo dziękuję za rady:) Teraz tylko mała batalia z
          mbankiem i bravissimo otrzyma pieniążki a ja staniczki dla siebie i mamy :)
    • bbkk 82/102 - mama 12.09.08, 13:33
      Biust ma wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba ...
      Jak ją mierzyłam pod biustem to na uwagę że ma 83 a nawet 82 pod stwierdzała -
      dlatego kupuję 85!
      Przymierzała moje Panache Harmony 32F i po pierwsze weszła(!) ale myślę że długo
      na początku by w nim nie pochodziła ale miski były sporo za małe - jak zaczęłam
      wkładać do nich z boków i dołu to górą uciekało ;-)
      I może jakaś podpowiedź co dla mniej na początek?Do tej pory niefiszbinowa była
      ale chyba się nie obejdzie ...
      • maheda Re: 82/102 - bbkk - mama 14.09.08, 11:29
        A w tym Twoim Harmony ile Twoja mama miała w biuście? Też 102?
        Spróbujcie od 34F (ew. kontynentalne 75G). A potem się zobaczy, co dalej :)
    • nelly.86 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - PANACHE HARMONY 12.09.08, 14:24
      Wymiary 88/106, czyli standardowy rozmiar brytyjski to 36F, nie wiem jednak jak wypada harmony (na forum nie ma zbyt wiele informacji o tym), więc proszę o pomoc w określeniu jego rozmiaru.
      • bdjp Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - PANACHE HARMONY 14.09.08, 22:35
        Wlasnie użytkuje Harmony i mysle ze wreszcie trafilam z rozmiarem:
        moje 90/116, Tango 36H ale Harmony 34 HH a może nawet i J bylby
        dobry...
        • rybka303 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR 14.09.08, 23:30
          Witajcie, mam prośbę o pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika.
          wymiary w staniku 95/127
          bez stanika 99/130
          Noszę obecnie biustonosze F&F z tesco (wiem, wiem :) o rozmairze 90 F
          NIby cyc się mieści ale obwód za duży i podjeżdza po szyję co za tym
          idzie cyc w dół.
          Dodam jeszce że karmię, ale nie uzywam już karmników bo żaden mi nie
          pasował. Cały czas noszę biustonosze sprzed ciąży. Czas dobrać
          wreszcie coś odpowiedniego.
          Mieszkam w Krakowie, gdybyście mi też mogły polecić jakiś sklep
          (doczytałam o INtimo, ale nie wiem gdzie się mieści)
          dziękuję z góry za pomoc.
          M.
          • turzyca 95/130 rybka 303 15.09.08, 13:24
            Wyszlo mi 85(38) JJ, ale nie jestem ekspertka w tej czesci tabeli. Sklep
            stacjonarny miesci sie na Wysłouchów 3 (Kurdwanów), to chyba faktycznie
            najlatwiejsze rozwiazanie.
    • h.zieba 79/99-Arabella 32F za mała Rio 32FF za duża-pomocy 12.09.08, 18:22
      Witam,
      Ja chyba mam jakiegos pecha albo po prostu nie umiem dobrac sobie
      stanika. Wg pomocy wczesniejszej na tym wspanialym forum,
      dowiedzialam sie ze powinnam zacząc mierzyc staniki od brytyjskiego
      32F(70F), Tak tez zrobilam i zamowilam internetowo piekny stanik
      Freya Arabella ktory tak bardzo mi sie podobal ze nie zauwazylam
      tego ze jest (wg wytycznych 'biuściastych' ) za mały. Pod biustem
      jest ok ale z gory się wylewa. Teraz zamowilam tez z Freya ale tym
      razem Rio 32FF. No i tu mam problem. Pod pachami fiszbiny trochę
      odstają jakby miski były za duże. Obwód wydaje się dobry, chociaż
      baardzo ciasny nie jest, spokojnie na ostatnią haftkę zapinam. Nie
      wiem co mam teraz zamowic- 32F za maly 32FF za duzy. Moze powinnam
      miec 30 pod biustem ale jaka wtedy miska i czy przy obwodzie 79cm
      nie bedzie za ciasno ?
      Troche sie rozpisalam :) moze jakas profesjonalna pomoc sie
      znajdzie :) pozdrawiam
      • maheda Re: 79/99 - h.zieba 14.09.08, 11:32
        A jaki kolor Arabelki kupiłaś? Bo jeśli któryś z tych nowszych, to im miseczki
        wypadają już standardowo, jak dziewczyny tu pisały.
        Rio jest natomiast bezwzględnie wielkomiseczkowcem, więc z niego powinnaś raczej
        celować w 32F.
        Z "normalnomiseczkowców" strzelaj w 32FF.
        • h.zieba Re: 79/99 - h.zieba 15.09.08, 17:27
          Dziękuję za odpowiedz
          Arabellę kupiłam czarną. Wymienię ten Rio, zastanawiam się tylko czy
          na pewno na 32F bo obwód nie jest bardzo ciasny. Czy przy obwodzie
          79cm Rio moze byc 30 ?
          • butters77 Re: 79/99 - h.zieba 15.09.08, 19:16
            Ja przy 77 pod biustem noszę staniki o obwodzie 30 (65) i uwierz mi, niektóre
            szybko robią się za luźne:) Słowem - śmiało wypróbuj 30-tkę - pamiętaj tylko,
            żeby automatycznie sięgnąć po większą miseczkę! Ryzykujesz niewiele, bo nawet
            jeśli stanik początkowo wyda się przyciasny, możesz kupić przedłużkę w
            pasmanterii - a po kilku założeniach prawdopodobnie biustonosz się rozciągnie.

Pamiętaj tylko, że biustonosz nie może być też zbyt ciasny - chodzi o to, żebyś
            swobodnie oddychała:) Pozdrawiam!
            • h.zieba Re: 79/99 - h.zieba 18.09.08, 10:23
              Dziekuję :)
              Czy mogę liczyc jeszcze na podpowiedz dot. stanika Rio. Gdybym w
              takim razie wzięła 30 to miseczka jaka ? wtedy FF ?
    • stas2008 88/108 12.09.08, 20:23
      hej,
      88 mam na dużym ścisku, ale licze że mi troche spadnie bo to ma być
      rozmiar stanika do karmienia, a narazie koniec 8 m-ca ciązy.
      W cyckach dobre 108, może być jeszcze więcej niedługo//
      Chce kupić karmnik, podoba mi sie Alles ale oni maja do G i
      zastanawiam się czy wejde w 80G..?? (Mama New))
      Aktualnie mam stanik 80F, obwód ciasny ale ok a miska za mała, bo
      stanik nie dotyka do mostka.
      Boję się że jak kupię 85 pod biustem to mi zjedzie po porodzie
      zamiast trzymac co trzeba..a chcę juz teraz kupic staniki żeby potem
      z dzidziakiem nie latać.
      Proszę też o polską rozmiarówkę.

help>>>
      • maheda Re: 88/108 - stas2008 - 8 miesiąc ciąży 14.09.08, 11:55
        Wiesz co, a powiedz mi - na ile myślisz, że się rozszerzyłaś w żebrach, pod
        biustem, w stosunku do czasu sprzed porodu?
        Bo jeśli dużo, to lepsze po porodzie mogą być staniki z obwodem 75, a nie 80...

Ale na razie zakładając, że będziesz celować w 80tki, a obwód w biuście Ci
        urośnie o ... dajmy na to... 2,5 cm (jak widzisz - to są zwykłe, najzwyklejsze
        ZGADYWANIA - powinnaś się obmierzyć na jakieś dwa tygodnie przed porodem, albo i
        tydzień - będzie może trochę bardziej wiadomo, w co celować...) - więc
        zakładając staniki 80tki dla 110-111 cm w biuście - powinnaś celować w
        kontynentalne (110-80=30 cm różnicy) 80J - biusty karmiące są z reguły
        "nadtabelkowe", czyli trzeba celować w większą miseczkę, niż to wynikałoby z
        tabelek.

W stanikach brytyjskich daje Ci to rozmiar około 36G, może 36GG (brytyjskie
        80G-80GG).

To nie jest wcale taki duży biust, do brytyjskiego G jest caaaała masa ślicznych
        staników :-)
    • allodium 95/114 - Jaki to rozmiar? 12.09.08, 21:33
      Witajcie, forumki :) Chciałam zapytać, jaki właściwie powinnam nosić rozmiar. Zmierzyłam się dokładnie według Waszych zaleceń. Mam 20 lat i dość duże (tak jak biust ;) problemy ze znalezieniem odpowiedniego biustonosza. Zwykle kupuje każde 85D jakie wpadnie mi w ręce, ale oczywiście miseczka zawsze jest za mała. Mam jeden biustonosz polskiej firmy Viola, akurat w rozmiarze 85C, ale czuję się w nim świetnie i wyjątkowo miseczka trzyma całą pierś, nic nie wypływa dołem, mam dwie piersi a nie cztery itp. Mam też jeden biustonosz firmy Alles 85D, ale miseczka jest za mała. Ciężko mi coś znaleźć w sklepach, ech... żebym tylko wiedziała, w jakim rozmiarze właściwie szukać? Z góry dzięki za pomoc :)
      • maheda Re: 95/114 - allodium 14.09.08, 12:03
        Staniki w rozmiarze 85C są przeznaczone na osoby z obwodem w biuście 102 cm.
        Staniki 85D - na obwód w biuście 104 cm.
        Owszem, przy sporych obwodach pod biustem często musimy zaniżać miseczki, ale
        bez przesady...
        Celowałabym raczej w brytyjskie 38E-38F (brytyjskie 85E-85F), co odpowiada
        kontynentalnemu 85F-85G...
    • e-m-k-a 81/100 dla mamy 12.09.08, 22:00
      Po zadziwiająco krótkiej rozmowie, pokazałam mamie zdjęcia przed/po... moja mama
      uznała, że jeżeli dla niej też tak można dobrać, to coś trzeba zrobić. Po
      dokładnym obmierzeniu wyszło 81/100, czyli z wyliczeń wyszło mi 34E (ale głowy
      nie dam), dodam że w grę wchodzi Freya Rio, bo się mamie spodobał. Czy na
      pierwszy dobry staniczek kupić mamie 34E czy 34DD bo wg porad to ma większe
      miski niż przeciętna. Ale czy nie będzie tak, że po miesiącu będzie za mały, bo
      z emigracji wrócą bułeczki od dawna "chodowane" pod paszkami?
      • maheda Re: 81/100 - e-m-k-a - dla mamy 14.09.08, 12:14
        Niestety, takie rzeczy wiadomo na pewno jedynie doświadczalnie :(
        Owszem, może tak być, że 34DD w chwili obecnej będzie leżał lepiej, i może być
        również i tak, że po miesiącu będzie za mały - taki już urok, niestety,
        stanikologii ;) Panta rhei! ;-)
      • butters77 Re: 81/100 dla mamy 15.09.08, 19:22
        Zgadzam się z Mahedą, że ostatecznie przekonać się można tylko nabiustnie;) Ale
        myślę, że na miejscu Twojej mamy sięgnęłabym jednak po to E - będzie to bardziej
        przyszłościowy zakup:) Tylko koniecznie wyjaśnij mamie, jak prawidłowo zakładać
        biustonosz (warto trochę się pochylić) - i zachęć do starannego wygarniania
        piersi spod pach. To zdecydowanie zwiększa szansę, że miseczka, która nawet
        początkowo wyda się za duża, wypełni się piersią:)
    • almetka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 12.09.08, 22:55
      Jestem mamą karmiącą tak będzie jeszcze kilka miesięcy.
      Moje wymiary to 81 pod biustem i 106 w biuście bez stanika.
      Obecnie noszę biustonosz Alles 80E MAMA NEW. Jedno jest pewne
      miseczki są zamałe widoczne bułeczki a po przychyleniu się biust
      całkiem wyskakuje ze stanika.
      Zapinam na najciaśniej ale myślę że 75 było by odpowiedniejsze
      (przed ciążą zawsze taki nosiłam).
      Po przejżeniu oferty dostępnych firm jestem bliska rozpaczy bo chyba
      nie produkuje się takich ramiarów.
      Czego powinnam szukać wziąwszy pod uwagę że biustonosze mocno
      zabudowane odpadają.Jaki jest właściwy dla mnie rozmiar?
      • maheda Re: 81/106 - almetka 14.09.08, 12:31
        Spróbuj kupić jakiegoś brytyjczyka w rozmiarze 34G albo i 34GG (brytyjskie 75G
        albo 75GG). Chociaż nie jestem przekonana, czy przypadkiem rozmiar 32H
        (brytyjskie 70H) nie okazałby się strzałem w dziesiątkę - wszystko zależy od
        tego, jak mocno ścisnęłaś się pod biustem.
        Nie wiem, dlaczego uważasz, że mocno zabudowane odpadają? Zawsze przecież możesz
        przerobić stanik na "karmnik", czyli stanik do karmienia. Zobacz wątek "robótki
        ręczne".
    • karamusibyc Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 13.09.08, 11:13
      pod biustem mam (ciasno) 75
      w biuście ( luźno) 92

do tej pory nosiłam b70, ale coś mi się wydaje, że to bardzo źle
      jaki rozmiar powinnam nosić ? :(
      • maheda Re: 75/92 - karamusibyc 14.09.08, 12:33
        Wg mnie lepsze byłyby staniki w rozmiarze kontynentalnym 70E/70F, albo
        brytyjskim 32DD/32E (brytyjskie 70DD/70E)...
        • karamusibyc Re: 75/92 - karamusibyc 14.09.08, 21:51
          najlepiej szukać tego 32 DD ?
          • maheda Re: 75/92 - karamusibyc 14.09.08, 22:20
            Ja nie wiem, czego najlepiej szukać :)
            Jeśli się nie mierzyłaś naprawdę BARDZO ciasno i jeśli masz na żebrach trochę
            tłuszczyku, to może się okazać w ogóle, że najlepszym wyjściem dla Ciebie będą
            65tki...
            Ale najpierw przejdź się do sklepu, w którym są staniki w rozmiarze 70E oraz
            70F, przymierz, i zastanów się, czy obwód dobry, czy bez problemu możesz się
            zapiąć na najciaśniejszą haftkę może.

Pamiętaj o odpowiednim skracaniu ramiączek oraz o wygarnięciu wszystkiego do
            miseczek - najlepiej w lekkim skłonie w przód.
            • karamusibyc Re: 75/92 - karamusibyc 18.09.08, 21:49
              hm 70 e troche w miseczkach za duze, moze byc 70 D?
          • butters77 Re: 75/92 - karamusibyc 15.09.08, 19:30
            Karamusibyc, kara musi być za noszenie za ciasnego stanika!:) Maheda słusznie wskazała Ci drogę - też celowałabym w polskie 70E/F (z pewnością jednak B to nieporozumienie!:) Ponieważ 70E to rozmiar, który da się jeszcze ustrzelić w sklepach stacjonarnych, przejdź się po wszystkich znanych sklepach i przymierz 70E lub 70F. Ważne, żebyś przymierzała bardzo uważnie - tu przeczytasz podpowiedź jak to zrobić :) Przyjrzyj się dokładnie swojemu odbiciu w lustrze (w tych przymierzanych biustonoszach) i każdorazowo sprawdź 3 flagowe objawy pomyłki: miseczkę, obwód i ramiączka. Wcześniej rzuć okiem na Piersiówkę , żeby zobaczyć, jak stanik powinien, a jak nie powinien leżeć:)

W kwestii obwodu dodam jeszcze, że przy Twoich wymiarach 70-tka może szybko zrobić się za luźna - wtedy będzie trzeba przerzucić się na obwód 65. Na początek więc nie kupuj hurtowo staników, a postaraj się przymierzyć jak najwięcej - i obserwować uważnie, w jakim rozmiarze Twoje piersi wyglądają dobrze, a w jakim każdorazowo tworzą bułki:) Powodzenia!
    • kjustynak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 13.09.08, 12:46
      Witam;)
      Jaki rozmiar doradzacie na wymiary: 102 cm w biuście i 80 pod. Zaznaczam że
      obwód 75 się nie nadaje. Za ciasny (przynajmniej u Melissy). Co radzicie? Nie
      mogę patrzeć jakimi biustonoszami raczy się moja mama. Czy rozmiar 80 GG były
      dobry??
      Jestem początkująca, proszę więc o rade.
      Pozdrawiam:)
      • somiko 85/110- koleżanka 13.09.08, 13:00
        Witam poownie, tym razem proszę o "zdiagnozowanie" mojej kolezanki.
        Jej wymiary to 85/110-111, obecnie nosi triumpha 85 E lub F (w
        zalezności co uda się kupić).Pozdrawiam
        • maheda Re: 85/111 - somiko - koleżanka 14.09.08, 12:41
          Oj, na pewno nie 85tki, tylko 80tki, a być może i 75tki (zależnie od tego, jak
          ściśle była mierzona pod biustem).

Jeśli 80tki, to brytyjskie 36FF albo 36G (bryt. 80FF albo 80G). Jeśli 75tki, to
          niech zacznie celowanie od okolic 34GG (bryt. 75GG).
          • somiko Re: 85/111 - somiko - koleżanka 14.09.08, 13:48
            Bardzo dziękuję, zmierzona raczej ścisło wg. wskazówek z forum, więc
            raczej to będzie 75. Czy dobrze rozumiem, że wg. polskiego rozmiaru
            to będzie 75K? Chyba będzie problem z takim biustonoszem w Polsce.
            • maheda Re: 85/111 - somiko - koleżanka 14.09.08, 14:36
              W Polsce jest coraz więcej sklepów, w których możemy kupić staniki produkcji
              brytyjskiej - poszukaj w wątku o sklepach stacjonarnych :-)
              • somiko Re: 85/111 - somiko - koleżanka 14.09.08, 15:59
                Jeszcze raz bardzo dziękuje, juz szukałam sklepów. Pozdrawiam
      • maheda Re: 80/102 - kjustynak - mama 14.09.08, 12:39
        Kochana, ja mam na absolutnym ścisku pod biustem ponad 80 cm (fakt, że niewiele
        ponad 80, ale za to taśmą spinam się tak, że ledwie nie pęknie), i 75tki są w
        sam raz...

Powiedz mi, jaką miseczkę Melissy mierzyła Twoja Mama? Jak zapinała obwód?
        Czy jeśli Twoja mama zapnie sam obwód, miseczki zostawiając na plecach - czy ten
        obwód naprawdę jest za ciasny?
        Fakt, że jeśli jest np. pływaczką i nie ma ani grama tłuszczu na żebrach, to
        staniki z obwodem 75 mogą być (w niektórych przypadkach) za ścisłe... Jeśli też
        mierzyła stanik Melissy z za małymi miseczkami, to też obwód będzie się wydawał
        zbyt ścisły.
        Koniecznie poproś mamę, żeby przymierzyła sam obwód, miseczki mając na plecach -
        sprawdź, czy ten obwód istotnie jest zbyt ścisły, proszę...

Wg mnie Twoja mama powinnaa celować w brytyjskie jednak 34F albo w 34FF
        (brytyjskie 75F albo 75FF).
        • kjustynak Re: 80/102 - kjustynak - mama 15.09.08, 14:21
          brytyjskie 75 FF (Panache Inferno) bułkowało. Wnioskuje po tym, że jednak G. A
          co do Melissy (75 J) Miska za mała, a obwód mamuś komicznie zapinał, jakieś
          wariacje na brzuchu. Spróbuję mamę przekonać do zakupów w Brastopie, ale będzie
          ciężko. Wymiguje się, że nie ma odpowiedniej karty do takich zakupów, ale chyba
          można ją bez problemów wymienić w banku.
          Spróbuję 75 K chyba... Fiszbiny nie dotykają mostka, a z drugiej strony materiał
          marszczy się w górnej części miseczki, koło ramiączek. Próbowałyśmy 70, ale to
          już walka okrutna. Długo trwała, zanim mamę zapięłam. Ale może to wina za małej
          miseczki (70 H było).
          Mama pływakiem nie jest, nawet pływać nie umie :D
          Powoli zaczynam głupiec...
    • kjustynak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 13.09.08, 13:00
      Widzę po postach, że chyba przesadzam z literką. Ale miska G przy obwodzie 75
      nie obejmowała całej miski. Niby przy 80 są głębsze, ale nie wydaje mi się żeby
      były dobre...
      Chciałabym zamówić mamie coś w melissie. Proszę też o pomoc w wybraniu
      melissowego rozmiaru (wczesniej był 75 J- miska za mała, a obwód z tego co mama
      mowi strasznie ciśnie). Myśle o 80 K...
      • maheda Re: 80/102 - kjustynak - mama (Melissa) 14.09.08, 12:47
        Jeśli miska była za mała, to ja się nie dziwię, że obwód był odczuwalny jako za
        ciasny - jeśli biust nie wchodzi cały do miseczek - rozpycha się wokół i wciska
        się między innymi w obwód.
        Absolutnie nie kupuj Mamie 80tek przy obwodzie pod biustem 80 cm, bo nie będą te
        staniki podtrzymywały biustu, fiszbiny przy zbyt luźnym obwodzie strasznie kłują
        w ciało - nie radzę.

Nie jestem specjalistką w Melissie, ale z tego, co piszą na stronach - Twoja
        Mama powinna próbować w staniki o rozmiarze 75G (102-75=27 cm różnicy). Wiem
        jednak, że staniki Melissy (jak zresztą wszystkich producentów) różnią się
        wielkością misek i obwodów w zależności od modelu. Być może z tego modelu, który
        mierzyłaś, trzeba by mierzyć albo 75H, albo i 75J?

Trochę się dziwię, że celujesz w Melissę, która owszem - jest polską marką - ale
        materiały staników są gorszej jakości, niż brytyjczyków, ubiera się je gorzej i
        szybciej się niszczą.
    • marta-mark Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 13.09.08, 14:55
      witam!
      bardzo prosze o porade w doborze rozmiaru stanika.mam pelna
      swiadomosc, ze do tej pory nosilam nieodpowiednio dobrane
      biustonosze,dlatego chce to zmienic.
      biust-91
      pod biustem-75
      prosilabym o rozmiarowke brytyjska i kontynentalna.
      aha...kupujac przez internet,jak moge rozpoznac czy jest to stanik
      rozciagliwy czy scisliwy??? :) czy wtedy zmieniaja sie troszke
      parametry miseczek i obwodow???
      z gory dziekuje za pomoc :)
      • anna.persena 83/103 14.09.08, 10:05
        Pomocy!!! Do tej pory nosiłam 75D... A tu , o zgrozo, bra fitter twierdzi że powinnam 75I (szok)....
        • maheda Re: 83/103 - anna.persena 14.09.08, 12:58
          Jeśli literki są dla Ciebie problemem, to popatrz na to tak, że wedle brytyjskiej rozmiarówki powinnaś celować 34F/34FF (brytyjskie 75F/75FF).
          Szczęściara! :-) Do miseczki G staniki są szyte trochę inaczej, niż od GG w górę - masz do wyboru na przykład takie staniki:
          PRZYKŁAD 34F (75F)
      • maheda Re: 75/91 - marta-mark 14.09.08, 12:55
        Próbuj mierzyć kontynentalne staniki w rozmiarze 70E/70F (jesteś na granicy
        rozmiarów) oraz brytyjskie w rozmiarze 32DD (bryt. 70DD).
        A co do tego, czy jest ściśliwy, czy rozciągliwy - po to właśnie mamy wątki
        producentów, żeby móc się dzielić wiedzą na temat takich danych :)
    • margo.t 71/92 14.09.08, 00:09
      do tej pory nosiłam 70C, ale piersi zaczęły mi wypadać więc kupiłam 75C ale
      obwód okazał się zbyt duży. Ostatnio zainwestowałam w nowy stanik 70D bardotkę,
      w obwodzie ściska mnie mocno, z kolei czasem wydaje mi się, że miseczka nie jest
      do końca dobra. Bra-fitter wyliczył mi polskie 65G. Co o tym myślicie?
      • maheda Re: 71/92 - margo.t 14.09.08, 13:12
        Wypadanie piersi jest efektem zbyt luźnego obwodu. Zwiększanie zatem go nie ma
        najmniejszego sensu :)
        Mówiąc o bardotce - masz na myśli stanik bez ramiączek? One mają często dość
        ścisłe obwody, żeby utrzymać biust na miejscu, jednak skoro już próbujesz 70tek,
        to na pewno nie ta miseczka. W rozmiarze kontynentalnym mogłoby to być 70E albo
        70F, ale raczej nie 70D.

Istotnie, odpowiednimi dla Ciebie stanikami będą te w rozmiarze kontynentalnym w
        większości przypadków około 65G, a w brytyjczykach zapewnie w okolicach 30F
        (bryt. 65F). Ale może się zdarzyć, że stanik będzie miał tak rozciągliwy obwód,
        że lepiej będzie leżeć na przykład stanik w rozmiarze kontynentalnym 60I czy też
        brytyjski 28FF (60FF).
        • margo.t Re: 71/92 - margo.t 15.09.08, 01:00
          Bardotka - właściwie tak z tym, że mój stanik ma ramiączka :)

dziękuję za odpowiedż :)
          • butters77 Re: 71/92 - margo.t 15.09.08, 19:38
            Margo.t, ja dodam tylko, że skoro do tej pory nosiłaś 70D, a teraz chcesz sięgnąć po 65G (notabene, bardzo słusznie!:), wybierz jeden z modeli polecanych na początek . Są to biustonosze przetestowane nabiustnie przez forumki;) - i oceniane najwyżej pod względem komfortu noszenia (a do nowego rozmiaru trzeba się przyzwyczaić) i skuteczności "przywracania biustu na miejsce" (np. spod pach). Warto wybrać jeden z takich pewniaków zamiast kupować np. cudeńko w zachwycającym kolorze, bo Twój biust po kilku miesiącach noszenia nowego rozmiaru może być za duży za to cudeńko. Dlaczego? Wyjaśnienie stanowi tzw. migracja piersi :)
    • jorka 86/110 14.09.08, 10:08
      Witajcie
      Zmierzyłam się właśnie i wyszło mi ściśle 86 pod biustem i 110 luźno
      w biuście.

Wczoraj coś mnie podkusiło i kupiłam 80E. Już wiem, że muszę oddać.

Zanim przytyłam, nosiłam 75F, było super. Ale to było paręnaście kg
      temu, niestety nie mam zapisanych pomiarów z tamtego czasu.

pozdrawiam
      Karola
      • maheda Re: 86/110 - jorka 14.09.08, 13:24
        Ano... Kontynentalne 80E jest przewidziane na obwód w biuście 80+21cm, czyli na
        101 cm. Do 110 cm nadal brakuje kilku miseczek, prawda? :)
        Liczymy dzielnie kontynentalną miseczkę dla obwodu 80: 110-80=30 cm, co daje
        rozmiar stanika 80J. Z tym, że miseczki przy większych obwodach trzeba często
        zaniżyć troszkę, bo biust jest często wokół klatki piersiowej. Na plecach może
        być spora warstwa tłuszczu na przykład...
        Ja przy ściśle liczonym obwodzie pod biustem mam 85 cm, a jak ścisnę tak, że
        miara krawiecka prawie łamie mi żebra, to mam 81-82 cm. I w większości staników
        dobrym dla mnie obwodem jest... 75tka. W jednym modelu nawet 70tka, jedna
        posiadana przeze mnie 80tka jest mocno ścisła i nie wyobrażam sobie zapięcia się
        w niej w rozmiarze 75 - różnie to bywa :)

Wracam do tematu, bo chyba dygresyję poczyniłam :P

Spróbuj przymierzyć staniki w polskim rozmiarze 80I, albo w brytyjskim rozmiarze
        36FF (brytyjskie 80FF).
        Jeśli będziesz celowała w stanik o rozciągliwym obwodzie - to próbuj polskie 75K
        (nie bój, nie bój, moje miseczki brzmią jeszcze bardziej abstrakcyjnie, bo przy
        twoim podbiuściu mam 120 cm w biuście ;) ), albo w okolice brytyjskiego 34G-34GG
        (bryt. 75G-75GG).
        • jorka Re: 86/110 - jorka 14.09.08, 18:22
          O w mordę misia... niezła różnica!
          No to będę szukać, na zakupy internetowe raczej się nie zdecyduję,
          muszę się dowiedzieć, co mi pasuje, na żywo...
          Dzięki wielkie i ruszam na poszukiwania ;)
          Pozdrawiam!
          • maheda Re: 86/110 - jorka 14.09.08, 18:31
            Sprawdź w naszym wątku o sklepach stacjonarnych, czy w Twojej okolicy są sklepy,
            w których możesz przymierzyć staniki w około swoim rozmiarze.
            :) Powodzenia.
            • jorka Re: 86/110 - jorka 16.09.08, 18:24
              Dzięki, już zlokalizowałam sklepy.

Spróbowałam oddać stanik, który kupiłam w Triumfie - było to 80E.
              Panie w sklepie nie zgodziły się na zwrot, jedynie na wymianę. Wg
              tabelki na ścianie powinnam nosić miseczkę G - wymieniłam na 75G.

Ale jednej rzeczy nie rozumiem.

Skoro obwód mam 87, teoretycznie rozmiar 75 powinien być ok, nawet
              80 powinien być ok. Miska G wg tabelki też.

A w tym 75G mam wrażenie, że biust nie wypełnia całej miseczki, że
              jest od niej mniejszy, takie zmarszczenie na szwie się pojawia.
              Przymierzanie 80G oczywiście dało ten sam efekt, trochę bardziej
              pomarszczony szew był.

Skąd w takim razie propozycja dla mnie, żebym przymierzyła 80I albo
              75K?
              • aadrianka Re: 86/110 - jorka 16.09.08, 18:48
                Wg jakiej tabelki powinnaś nosić G? Bo rozumiem, że chodzi o
                kontynentalny rozmiar.
                Pamiętaj, że miseczkę wyliczamy od już zaniżonego obwodu stanika,
                nie od Twojego obwodu pod biustem. Oczywiście w przypadku
                większego,"lejącego" biustu czasami potrzebna jest miseczka
                mniejsza, niż wynika z tabelki. I oczywiście miseczka G dla obwodu
                75 jest inna niż dla obwodu 80.
                Wrażenie, że biust nie wypełnia całej miseczki i marszczenie na
                szwie mogą być paradoksalnie objawem za małej miski. Klasyczna
                pomarańcza w szklance, opisana np w Balkonetce:
                balkonetka.pl/2008/06/02/pomarancza-w-szklance-czesc-ii/
                Czy założyłaś ten stanik prawidłowo? Wygarniając wszystko spod
                pachy, układając piersi w miseczkach, skracając ramiączka?
    • kamilan77 93/111 14.09.08, 10:14
      Witam!
      Pod biustem mam 93 cm, w biuście 111cm (w staniku 109cm).
      Aktualnie noszę stanik Triumph Beautiful Desire W w rozmiarze 90C.
      Dobrze leży też Triumph Poeme R w rozmiarze 80D (jest dużo bardziej
      elastyczny)
      Proszę o rozmiarówkę polską.

Z góry dziękuję!
      • maheda Re: 93/111 - kamilan77 14.09.08, 13:28
        Jeśli 80tki leżą na Tobie dobrze, to nie noś 90tek - chyba, że są naprawdę
        ogromnie ścisłe :)

Spróbuj staników w rozmiarze kontynentalnym 80G - wg tabel to co prawda za mała
        miseczka, ale może się okazać w sam raz na Ciebie - spróbuj przymierzyć, co Ci
        szkodzi...

W brytyjczykach zaczynaj od rozmiaru około 36F (brytyjskie 80F), a potem
        zobaczysz, co dalej.
        • kamilan77 Re: 93/111 - kamilan77 14.09.08, 22:10
          80tka ta jedna dobrze lezy, innej właściwie nawet nie dopnę.
          90 - ładnie ściska, ale nie wżyna się.
          Jaki więc rozmiar miseczki będzie dla 90tki?

Pozdrawiam!
          • maheda Re: 93/111 - kamilan77 14.09.08, 22:16
            Dziewięćdziesiątek nie kupuj. Przy odpowiednich miseczkach będą nieco za luźne i
            fiszbiny będą Cię kłuły gdzie tylko się da...
            • kamilan77 Re: 93/111 - kamilan77 15.09.08, 09:27
              Własnie spojrzalam (jeszcze raz)na metkę stanika, który dobrze mi
              leży - faktycznie nie jest to 90 ;) To 85. 90 tke miałam kiedyś i
              było tak jak piszesz - kupowałam przez internet wg tabeli sklepu,
              przy przymiarce okazało się, że jest zaszeroki :/
    • alice1984 81/101 14.09.08, 12:11
      Witam Was!
      Na forum jestem już jakiś czas i w sumie już raz prosiłam Was o dobranie rozmiaru. Było to 34G (przy wymiarach 85/107). Jednak ostatnio trochę zgubiłam ciałka i w związku z tym wymiary mi się pozmieniały. Tak jak w temacie wiadomości, teraz jest to 81/101. Jaki rozmiar teraz proponujecie?
      Z góry dziękuję za pomoc :)
      • maheda Re: 81/101 - alice1984 14.09.08, 13:31
        A kupiłaś jakiś stanik 34G? Jeśli tak - to jak się zachowuje? Czy miseczka jest
        wypełniona, czy nie? Co to za model? Jak się zachowuje obwód?

Jeśli chudniesz - koniecznie noś prawidłowo dobrany stanik, KONIECZNIE. Bo
        inaczej biust Ci oklapnie.

Dla obecnych wymiarów proponowałabym raczej 32G, ewentualnie 32FF, jeśli biust
        stracił na konsystencji i lekko obwisł. Ale to mija - po jakimś czasie noszenia
        prawidłowo dobranego stanika biust powinien Ci się znacznie, ale to znacznie
        poprawić.
        • alice1984 Re: 81/101 - alice1984 14.09.08, 14:23
          wiesz co, mam Freya Rio 34FF, bo G było nawet wcześniej za duże więc wymieniłam na FF i jak mam być szczera to nawet przy poprzednich wymiarach miałam wrażenie, że jest też za duże a teraz to już w ogóle duuużo w nim miejsca się zrobiło, więc musze coś nowego zakupić :)
          • maheda Re: 81/101 - alice1984 14.09.08, 14:35
            Rio to wielkomiseczkowiec, więc nie dziwię się, że lepsze było 34FF.
            Spróbuj 32G. Chyba, że Rio, to 32FF.
    • marta_ky 71/87 14.09.08, 17:54
      Pod biustem mam 71cm, w biuście 87. Noszę 70c, ale mam wrażenie, że biust wylewa
      się górą...
      • maheda Re: 71/87 - marta_ky 14.09.08, 18:30
        No tak, a spróbuj staników w rozmiarze kontynentalnym około 65F albo brytyjskie
        30(65)E.

Ewentualnie - ze staników z bardziej rozciągliwym obwodem - kontynentalne 60H
        albo brytyjskie 28(60)F-FF.

Powinno być lepiej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka