Dodaj do ulubionych

stanik na ufoludka

26.09.08, 11:38
Witam wszystkich!

Poszukuję nazw firmy produkujących staniki na asymetryczne piersi po karmieniu. (I nie chodzi mi o tuszowanie kompleksów ani silikonowe poduszeczki!!!, jedynie o komfort i wygodę!!!)
Szukam miekkich elastycznych miseczek dopasowujacych sie do ksztaltu piersi, z fiszbinami siegajacymi prawidlowo pod pache, na szerokich ramiaczkach.
Przerobiłam firmy Alles, Gaia, Felina, i rozne bezfirmowce. Mialam tez sportowy Joanna, ale gdzies ta firma zniknela mi sprzed oczu. Jesli macie doswiadczenia w tym temacie, bardzo prosze o namiary na sklepy /firmy/modele. Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • rennya Re: stanik na ufoludka 26.09.08, 11:41
      niestety, takichn amiarów nie jestemw stanie podać, jedynie napiszę,
      ze nie jestes ufoludkiem a normalną kobietą (moja asymetria sięga
      przynajmniej jednego rozmiaru i radzę sobie z normalnymi stanikami,
      różnice niwelując podciąganiem ramiączka przy mniejszej piersi)
      może inne foremki mogą coś takiego polecić
      • hiltrud10 Re: stanik na ufoludka 26.09.08, 11:54
        ale mi nie chodzi o niwelowanie róznicy (wątek na ten temat znalazlam w faq)....
        to mi nie przeszkadza. chodzi o to zeby ramiaczka sie nie wciskaly w skore,
        fiszbiny nie drapaly, biust nie wyplywal ani nie latal w srodku... takie banaly,
        na ktore jak sie okazuje nie maja rozwiazania nawet producenci stanikow za grubą
        kasę. Najbardziej bymi odpowiadalo cos w stylu Alles Havana, tylko gdyby
        fiszbiny byly fragmentem większego okręgu, ze się tak wyrażę. Bardzo prosze o
        wskazówki!
        • turzyca Stanikologia stosowana. :) 26.09.08, 12:04
          hiltrud10 napisała:

Poanalizujmy
          > ale mi nie chodzi o niwelowanie róznicy (wątek na ten temat znalazlam w faq)...
          > .
          > to mi nie przeszkadza. chodzi o to zeby ramiaczka sie nie wciskaly w skore,
          1) ramiaczka wciskajace sie w skore - klasyczyny objaw zle dobranego stanika, zazwyczaj za luzny obwod, ktory nie trzyma stanika i dlatego ten wisi na ramiaczkach. Przy dobrym obwodzie mozna miec ramiaczka z zylki wedkarskiej i tez jest git.
          > fiszbiny nie drapaly,
          2) Kolejny objaw zle dobranego stanika, fiszbiny drapia jak nie leza plasko na ciele czyli albo obwod zly (bo nie trzyma we wlasciwej pozycji) albo rozmiar miseczki (bo fiszbina przeznaczona na inny ksztalt piersi.) Zazwyczaj obydwa. Czasem niekompatybilnosc z modelem.

biust nie wyplywal
          3) Jeszcze jeden objaw zle dobranego stanika, stanik ma miec na tyle pojemne miseczki, by biust sie miescil.

>ani nie latal w srodku...
          4) ale jednoczesnie ma byc na tyle dopasowany, zeby biust nie mial luzow.

takie banaly
          > ,
          > na ktore jak sie okazuje nie maja rozwiazania nawet producenci stanikow za grub
          > ą
          > kasę. Najbardziej bymi odpowiadalo cos w stylu Alles Havana, tylko gdyby
          > fiszbiny byly fragmentem większego okręgu, ze się tak wyrażę. Bardzo prosze o
          > wskazówki!

Podsumowujac - chwilowo widze 4 objawy zle dobranego stanika, wiec zaczelabym od mierzenia i prob dobrania lepszego stanika. Nasze metody na zniwelowanie asymetrii sa jednoczesnie metodami na zwiekszenie komfortu - bo dopasowujac miseczke przez regulacje ramiaczka czy dolozenie wkladki zmniejszasz miseczke i powodujesz, ze mniejsza piers nie bedzie w niej latac.
          Alternatywnym rozwiazaniem, ktore jednak teraz bedzie pewnie pare tygodni trwac, jest odezwanie sie do naszej forumowiczki effuniak, ktora szyje znakomite biustonosze i uszycie stanika o dwoch roznych miseczkach nie jest zadnym problemem. Tyle ze wlasnie jest w fazie otwierania wlasnej firmy, wiec troche ma urwanie glowy. Ale ja bym sprobowala bo staniki ma naprawde cudne i strasznie wygodne. Popatrz tu.
          • hiltrud10 Re: Stanikologia stosowana. :) 26.09.08, 12:12
            dzieki.... jestem po solidnym mierzeniu i gdybym sobie z tych 4 punktow nie
            zdawala spawy, nie zajrzalabym tu.... na szczescie zwykle w jednym staniku
            wystepuje na raz jeden, gora dwa:)
            Bardzo dziekuje za poinformowanie mnie o istnieniu pani Effuniak, kiedys ją
            odwiedzę:)
    • pierwszalitera Re: stanik na ufoludka 26.09.08, 11:54
      Gdybyś chciała aż takich elastycznych miseczek, które dopasują się do kształtu piersi o różnych rozmiarach, to możesz być pewna, że te miseczki nie będą trzymywać należycie biustu. Ja sama mam taki lekko elastyczny w miseczkach biustonosz niemieckiej firmy Hunkemoeller i jest fajnie gładki, miękki, ramiączka wygodne, fiszbiny idealne, ale co z tego, jak mam wrażenie, że przez tą elastyczność miseczek podtrzymanie odrobinę traci. Pod wpływem ciepła trochę się bowiem rozciągają. Jedna forumka pisała kiedyś, że ma Fantasie Smoothing bra i miseczki choć elastyczne, to trzymają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka