cavova Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 07.04.10, 20:41 a u mnie na poczcie to problemy z pisaniem mają... mniejsza, że listonosz na awizo zamiast imienia i nazwiska bazgrze jakiś szlaczek. ale jak mi na drugi raz na potwierdzeniu nadania napiszą numer przesyłki w taki sposób, że nie da się go odczytać, to wezmę, wypełnię kolejny druczek i zaproponuje szanownej pani w okienku, żeby wypełniła jeszcze raz, może tym razem uda się czytelnie. i będę powtarzać powyższą czynność do skutku. bo jak im się uda zgubić paczkę, to potem jest jeszcze większy problem, bo nawet nie wiadomo, co wpisać w formularzu reklamacyjnym. i potem inna pani w okienku rozkalda bezradnie ręce i mówi, że odpowiedź do dwóch tygodni albo dłużej, no bo wie pani, w tej sytuacji... tia. paczka ze zwrotem w końcu się znalazła, ale szczerze mówiąc odechciewa mi się korzystać z usług poczty totalnie. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 07.04.10, 21:26 Skoro już ktoś podrzucił temat... W ubiegłe wakacje kupiłam na allegro strój kąpielowy. Spodziewałam się, że może przyjść, kiedy akurat ani mnie, ani rodziców nie będzie, więc wtajemniczyłam babcię. Babcia odebrała, wysłała mi na poste restante, załatwione. Kilka dni później babcia dzwoni: Spodziewałaś się jeszcze czegoś? Bo masz awizo, "paczka zagraniczna". Ja zdziwiona i zaciekawiona, babcia chyba bardziej. Dzień później dzwoni: Nie dawało mi to spokoju i poszłam sprawdzić. A oni mówią, że to awizo to pomyłka, było do tego stroju, w którym już pływasz. Uśmiałyśmy się. W dniu powrotu znajduję ponowne awizo na paczkę. Zupełnie skołowana idę z nim na pocztę. Miła pani oświadcza, że przesyłki nie ma i że może ktoś ją wcześniej odebrał. Ja się nie poddaję, za babcię ręczę głową, w ręku mam awizo świeżo wyjęte ze skrzynki jako dowód moich słów. Pani przeszukuje połowę budynku poczty, angażując jeszcze kilka osób. Po kwadransie odnajduje się pudełko, które nie wiadomo co robiło w dziale listów poleconych, chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi, a zwłaszcza na tymże pudełku świadczą o tym, że jest ono paczką. W środku była sadzonka drzewka, która przyszła do mnie bez zapowiedzi w związku z programem ekologicznym. Drzewko jeszcze żyło, bo było stosownie wyposażone na podróż, ale dziesięć dni w paczce nie podziałało mu na zdrowie i w efekcie po paru dniach został mi sam korzeń. :| Odpowiedz Link
edhelwen "wartość handlowa nie przekracza 20zł" ?!! 15.04.10, 23:05 wysyłałam dzisiaj stanik, polecony priorytet, pani na poczcie "ale to nie są dokumenty, to jest ee co innego, proszę napisać na potwierdzeniu, że wartość handlowa nie przekracza 20zł" !!!!!! znowu Wielki Brat patrzy? a może będą otwierać przesyłki i sprawdzać? Całkiem niedawno była w moim województwie akcja, że wymuszano na klientach wysyłanie różnych przedmiotów paczką zamiast listem, co oczywiście nie miało potwierdzenia w przepisach. Odgórnie ten proceder ukrócono. Teraz znowu się zaczyna?! Chyba to jest klienta sprawa co i do kogo wysyła. Co to oznacza "wartość handlowa"? A jak komuś wysyłam prezent na urodziny itp.? Już kiedy nadawałam zwrot "effuniaka" to na poczcie "wymusili" wysłanie tego pudełka listem wartościowym "bo to większe, żeby nie było problemów". Czy tego typu wymagania mają jakąkolwiek podstawę w regulaminie? Odpowiedz Link
elftherinii Re: "wartość handlowa nie przekracza 20zł" ?!! 15.04.10, 23:24 edhelwen: przed wysyłaniem sprawdź czy wymiary się zgadzają - jeśli tak to upieraj się przy swoim. Ja, jako że jest jedna mała poczta a wysyłam dużo to mnie pamiętają chyba, raz się postawiłam, że nie wyślę kartonika (z effuniakiem) jako paczki bo mieści się w wymiarach na list. Pani trochę wilkiem patrzyła ale wysłałyśmy po mojemu. Swoja drogą, co panią w okienku obchodzi co jest wysyłane w środku? Oczywiście jeśli nie jest żywe i nie miauczy. Odpowiedz Link
edhelwen Re: "wartość handlowa nie przekracza 20zł" ?!! 16.04.10, 00:06 ech zawsze sprawdzam :/ czasem dyskusyjne jest, czy wymiary przekraczają gabaryt A i konieczny jest gabaryt B, ale ok, niech im będzie. Wysyłałam kilka razy staniki i tylko z effuniakiem był problem, pewnie znowu mi się to przydarzy :/ Chyba będę odwiedzała inne poczty - mam dwie w odległości ok. 20 minut pieszo plus 2 w centrum miasta gdzie bywam, ale z kolei na swojej mam obczajone wymiary kopert i ceny, tzn. orientuję się cenowo jeśli chodzi o wymiar koperty i na innej poczcie musiałabym prosić żeby mi koperty pokazywali zamiast prosić kopertę w cenie X :/ bo ceny mogą się różnić. Mam znajomych w różnych miastach, swego czasu przesyłaliśmy sobie różne przedmioty (teraz w dobie internetu jest inaczej, chociaż nadal zdarza mi się wysyłać płyty CD ;) ), np. kasety, kasety wideo, płyty, mangi, pamiętniki etc. i nie było żadnych problemów - wsadzało się wszystko do zwykłej koperty i nadawało jako list, nikt o nic nie pytał... Odpowiedz Link
edhelwen Re: "wartość handlowa nie przekracza 20zł" ?!! 07.05.10, 21:28 wysyłałam też jakiś czas później na innej poczcie (tym razem centrum miasta ;) ) i znowu pytanie o wartość O__o Nie miałam śmiałości pytać o co chodzi :/ Odpowiedz Link
ayaa89 awizo 07.05.10, 17:05 Mam złamaną nogę, całymi dniami przesiaduje w domu jednak zawsze znajduję awizo w skrzynce, że mnie tam o ktorejś godzinie nie było. Śmieszne. Po to płacę więcej żeby paczkę donieśli mi do domu i żebym nie musiała dopłacać za taskówki (inne środki lokomocji tam nei dojeżdżają)! Chyba jutro się pofatyguję na pocztę i im awanturę zrobię bo już mi ręce opadają :( Odpowiedz Link
pandziksa Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 10.05.10, 14:49 Niedawno pisałam na wątku, ze mi na poczcie w Ustce stanik gwizdnęli (no może nie tu a w sortowni ale na miejsce nie doszedł) . Tango II jednak doszedł ale był przez pomyłkę na igrzyskach :D Misssent to canada vancouver. Dobra tango doszło ale Alana z wymiany wysłana zwykłą już na pewno nie. Wysyłana do mnie 19 marca :( 1 maja bravissimo wysłało do mnie signed for dwa biustonosze. Dziś 10 i dalej nie ma. Nie wiem co mam myśleć. Ile najdłużej szła wam przesyłka signed for z Anglii. Czy gdybym poznała numer nadania to mogę jej poszukać jakoś na Polskiej poczcie? Odpowiedz Link
mirtos Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 16.08.10, 14:31 Zaginęła mi paczka z Bravissimo o wartości ponad 250 zł. Sklep co prawda zwrócił mi pieniądze (przysługuje jeden zwrot na klienta w przypadku niedoręczenia przesyłki), ale kolejny raz raczej u nich nic nie zamówię, bo nie mam gwarancji, że na poczcie polskiej przesyłka znów nie trafi do rąk złodzieja. W historii moich zakupów to drugi taki przypadek. Napisałam do nich maila ze skargą. Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli takich mail będzie więcej, to może kiedyś wyeliminują kradzieże. Ręce opadają:( Odpadły mi dwa sklepy, w których robiłam zakupy. Teraz czekam na przesyłkę z ebaya. Na razie mija tydzień. A zamawiam na adres pracy, z nazwą firmy, miałam nadzieję, że to zniechęci złodzieja... Odpowiedz Link
jaagna Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 16.08.10, 17:35 Jeśli kupowałaś w Bravissimo, to mogłaś wybrać opcje "signed for" czyli taki nasz polecony - wtedy szansa "zaginięcia" przesyłki jest mniejsza. Kosztuje to tyle samo, wystarczy tylko po złożeniu zamówienia napisać do sklepu prośbę o wysyłkę poleconą. I czujesz się bezpieczniejsza. Odpowiedz Link
mirtos Re: Osiągnięcia Poczty Polskiej (2) 19.08.10, 23:28 Ooo, dzięki za informację:) Nie wiem czemu, ale myślałam, że signed for jest sporo droższy, że kosztuje jakieś 15GBP, więc nawet nie pytałam... Następnym razem skorzystam z tej możliwości. Odpowiedz Link
imp18 A mnie trafia.... 16.08.10, 16:24 ostatnio na 4 przesyłki z UK 3 zaginęły :(( Wczesniej kupowałam z 15/20 razy i żadnych problemów (wszystkie zwykłym listem) Kurcze przecież nie bede płaciła 15-25zł za wysyłkę gdy wartość towaru mniejsza :( No i co z tego, że dostałam zwroty od sprzedawców i w sumie nie jestem stratna, ale jak tak można! Nie wiem co z tym fantem robić, następnym razem jak coś zaginie to zagadam na poczcie - pytanie czy jeszcze bede coś zamawiać bo mi się teraz nie uśmiecha ;/ Odpowiedz Link