kotka_na_goraco Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 16.02.09, 13:20 92/120 Witam serdecznie Nie posiadam dobrze dobranego stanika:( i chyba nigdy takowego nie miałam;)więc podam swoje wymiary: 92 cm pod biustem i aż 120 cm w biuście, jaki powinnam nosić stanik? od 17.12.08 stałam się po raz pierwszy mamą(małej Ani) więc szukam staniczka dla mamy karmiącej.Lubiłam biustonosz firmy Gaia seria Linea Maxima 202 SELENA www.ekskluzywna.com.pl/?zobacz=9221 za to jak się układał w nim mój biust ale stanowczo za dużo miałam pod biustem 100I(schudłam po ciąży:)). Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
yovenna Re: 92/120 - kotka_na_goraco 16.02.09, 16:05 Witam serdecznie :) Mając 92 pod biustem powinnaś celować w 80tki, wtedy celuj w rozmiar 80HH (Polski rozmiar 80L) Jeżeli zmierzyłaś się wyjątkowo ciasno możesz również spróbować 85tek, wtedy spróbuj rozmiarów 85GG lub 85H (polski rozmiar 85J lub 85K) Jeżeli chodzi o karmniki to na brytyjskim eBayu rozmiar 85GG, czy nawet 85H nie jest rzadkością, jeżeli chodzi o polskie firmy to przyznam się, że nie wiem czy produkują karmniki w rozmiarze 85K... [rozmiary podałam w rozmiarowce brytyjskiej tabelka: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Projektuje w niej większość firm polecanych na Lobby i dostępnych na Allegro (Freya, Fantasie, Panache) i w polskich sklepach internetowych, rozmiarowka polska rożni się od rozmiarówki brytyjskiej przede wszystkim tym, że nie występują w niej podwójne litery] Pozdrawiam Ciebie i małą Anię :) Odpowiedz Link
kozunia91 kolezanka 16.02.09, 20:05 Poniewaz mam zamiar siac stanikowa propagande wsrod kolezanek to zaczynam. Moja przyjaciółka ma 73 obwodu i 94 w biuście? Jaki stanik? Teraz nosi 80 i strasznie się dziwi ze niby za luźne xD Odpowiedz Link
yovenna Re: kolezanka 73/94 - kozunia91 16.02.09, 20:18 Niech spróbuje brytyjski rozmiar 65FF lub sąsiedni 65G. Pozdrawiam Ciebie i koleżankę :) Odpowiedz Link
kozunia91 Re: kolezanka 73/94 - kozunia91 16.02.09, 20:24 heh :) mamy to szczescie ze mamy Yoshi niedaleko :):) Wybieram sie jutro po moj pierwszy idealny stanik(dzisiaj juz przymierzałam).Wiec ona pojedzie na przymiarke :) Odpowiedz Link
calawtrawie2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 16.02.09, 22:03 Witam :) Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Jestem zielona w tej tematyce, a zwłaszcza rozmiarówkach niepolskich. Pod biustem 70 W biuście 87 Tradycyjny rozmiar to 75C Odpowiedz Link
maheda Re: 70/87 - calawtrawie2 17.02.09, 02:10 Rozmiar tradycyjny ma zbyt szeroki obwód pod biustem. Powinnaś celować w staniki z obwodem pod biustem 65 lub 60 w bardziej rozciągliwych modelach. W stanikach z obwodem 65 (brytyjskie 30) próbuj zaczynać stanikowe dopasowanie od europejskiego 65F, względnie brytyjskiego około 30E (brytyjskie 65E). W stanikach z obwodem 60 (brytyjskie 28) - od europejskiego 60G lub 60H, bądź też brytyjskiego 28F-28FF (brytyjskie 60F-60FF). Odpowiedz Link
calawtrawie2 Re: 70/87 - calawtrawie2 17.02.09, 21:29 dziękuję za pomoc :) poszukam i w razie czego będę pytać. Odpowiedz Link
gos.w 73/96 bez fiszbin 16.02.09, 23:25 Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam o to, jesli nie to prosze skierujcie mnie do odpowiedzniega wątku:) Po zachwalaniu spania w staniu zakupilam takowy, jednak bez fiszbin Royce Candy rozmiar 65H (nie maja w rozmiarze podwójnych literek czyli FF, GG). Staniki na fiszbinach nosze 65G/65GG/60H zależnie od modelu. No i teraz mam problem, bo nie jestem do konca pewna czy to dobry rozmiar tj. czy miski nie sa za male. Niestety nie znalazlam nigdzie wskaowek po czym poznac kiedy stanik bez fiszbin jest dobrany dobrze. Bułek nie mam, ale wydaje mi sie ze nie sposob je miec, bo stanik siega mi ponad piers, ale mam uczucie ściśnięcia, splaszczenia. Kiedy ułoże piersi w staniku, to nie stykają się, ale kiedy leże to owszem. Obówd jest bardzo ścisły, jednak biust "wisi" mi na ramiaczkach. Kiedy je sciągnę, obwód nie zjeżdza, ale cały stanik odwija sie tak, że piersi z niego wypadaja. Nie trzyma jakoś super, ale poniewaz jest do spania, to w zasadzie jest wygodny i na pewno lepiej sie śpi "w" niz "bez". Nie chciałabym tylko sobie zaszkodzić śpiąc w za małym czy niedobranym staniku i nie wiem czy te objawy to po prostu urok stanika bez fiszbin czy wynik niedopasowania. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/96 bez fiszbin 17.02.09, 14:44 gos.w napisała: > Obówd jest bardzo ścisły, jednak > biust "wisi" mi na ramiaczkach. No to jednak ten obwód Ci wg mnie nie trzyma. Gdyby trzymał, to nie wisiałby Ci biust na ramiączkach... Chociaż, psiakość, może w miękkich stanikach miękka konstrukcja nie jest w stanie utrzymać biustu?... No ale to w nie powinien być problem przy Twoich wymiarach. > Kiedy je sciągnę, obwód nie zjeżdza, ale cały > stanik odwija sie tak, że piersi z niego wypadaja. Kolejny kamyczek do ogródka przemawiający za tym, że jednak obwód za duży. > Nie trzyma jakoś super, ale poniewaz jest do spania, to w zasadzie > jest wygodny i na pewno lepiej sie śpi "w" niz "bez". No i na tym bym chyba poprzestała :) Wg mnie są to objawy zarówno stanika bez fiszbin, jak i niedopasowania. Dlatego właśnie śpię w fiszbinach ;) Odpowiedz Link
gos.w Re: 73/96 bez fiszbin 18.02.09, 11:29 Dzięki mahedo:) Skoro to obwód jest za duży to chyba spoko (do spania), nie chcialam sobie tylko zgnieść bistu w małych miskach, a że wisi na ramiączkach to na lezaco nie przeszkadza:) Tak naprawde martwi mnie to że miski sa strasznie zabudowane i zazwyczaj przy zamalych piers sobie ucieka bokiem, góra albo i dolem, a tu wydaje sie ze nie ma na to szans i cizko mi rozpoznac ew zamałość. Dziekuje za wskazowki:) Odpowiedz Link
irenka_n 91/113 17.02.09, 11:26 9-ty miesiąc ciąży, przed ciążą nosiłam 80F, teraz i biust i obwód trochę urosły (ale niedużo). W jaki rozmiar powinnam celować z karmnikiem? Odpowiedz Link
justyna-8 80/106 17.02.09, 14:26 Witam, dwa miesiące temu skończyłam karmić piersią i proszę o pomoc w dobraniu rozmiaru. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 80/106 21.02.09, 21:30 hmm, Ty tutaj Justyno? :-) Przecież najlepiej wiesz, czy wygodniej Ci w ciaśniejszym obwodzie, jak z miseczkami się dogadujesz--> masz punkt odniesienia - już nosiłaś dobry stanik.. Wiesz już że nie ma czegoś takiego jak "jedyny właściwy rozmiar" - tylko przymierzanie jest na 100%. Podając dwa wymiary tylko, dostaniesz bardzo uogólnioną odpowiedź.. 34G :-) kalkulator jest tu: www.atlastravel.nazwa.pl/mini/ Ale wszystko zależy od modelu - czyli konstrukcji, fiszbin, kształtu; firmy, Twojego ciała i wygody ;-) Odpowiedz Link
marisa80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 17.02.09, 14:40 Witam, poproszę o pomoc w doborze rozmiaru i być może modelu. Mam na mocnym wdechu 79 cm pod biustem i 109 cm w staniku Anita Maternity 75H, a 111 cm w Tango Pure 70J. 75tki zaraz robią się za luźne, uciekają do góry, 70tki są ciasne zawsze mam odciski. Karmię 5ty miesiąc moją córeczkę, laktacja ustabilizowana. Stanik z Anity oczywiście jest mocno za mały w miskach, tango... mhm... przymierzałam ostatnio różne w tym rozmiarze (70J) i tylko w tym jako tako wyglądałam, ale denerwują mnie fiszbiny na plecach, stanik raczej odwodzi piersi na boki niż je zbiera, mam luzy w nim pod pachami. Piersi niestety już nie jędrne i jedna od zawsze odrobinę większa od drugiej. Będę wdzięczna za wszelkie rady, które zbliżą mnie do "idealnego" stanika. Pozdrowionka marisa80 Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 79/111 21.02.09, 21:13 czekasz długo na odpowiedź, bo ciężko cokolwiek napisać.. Sama się męczę z tymi fiszbinami za szerokimi i dużo juz było o tym na forum.. W nowej notce na stanikomani jest info w notce o kolekcji jesiennej panache, jakoby poprawiono fiszbiny w modelach Tango i Harmony. No ale jeszcze poczekamy, zanim ta kolekcja znajdzie się w sklepach. W wątku effuniakowym jest opisany model, który wchodzi do sprzedaży - mozę dałoby się go przerobić na karmnik? Możesz zawsze sprawdzać inne firmy, albo zwężać obwody w 34G (chociaż też nie w każdym modelu) - najlepiej wraz ze zwężaniem obwodu zwężać fiszbiny lub wymieniac na sztywne.. Ślady od fiszbin mogą być z różnych powodów - za ciasny obwód, za luźny, zły kształt fiszbin, w niewłaściwym miejscu leżą.. Udanych poszukiwań mimo trudności - wszystko przed nami - w końcu znajdziemy coś idealnego :-) Odpowiedz Link
nala5 90/114 17.02.09, 18:24 Zazwyczaj noszę 85D albo 90C, ale jak przeczytałam, że przy dobrze dobranym staniku nie powinno się go poprawiać 30 razy dziennie to utwierdziłam się w przekonaniu, że moje staniki nie pasują. Proszę o pomoc Odpowiedz Link
nunia01 Re: 90/114 19.02.09, 15:02 Zgadza się - przy dobrze dobranym staniku nie trzeba go 30 razy dziennie poprawiać, bo sie nie przesuwa:) Zakładam, że nosisz staniki w rozmiarówce kontynentalnej, więc 85 D jest na 104 w biuście, natomiast 90 C na 107. Na Twoje 114 może to być zdecydowanie za mało i biust może mieć tendencję do 'wyskakiwania' z miseczek. Na początek trzeba ustalić obwód pod biustem. Skoro nosisz staniki o obwodzie 85 z za małą miseczką, być może możesz spróbować obwodu 80 (brytyjskie 36) pod biustem? Najłatwiej sprawdzić to zapinając stanik w obwodzie bez zakładania miseczek - sprawdzisz czy obwód 85 (38) jest odpowiednio ścisły. Jeśli tak, to próbuj rozmiaru - 85 (38) F/FF w rozmiarówce brytyjskie. Jeśli obwód 85 okaże się zbyt luźny, wypróbuj 80 (36) GG w rozmiarówce brytyjskiej. I pamiętaj o właściwym zakładaniu z wygarnianiem:) Odpowiedz Link
ulka_b87 pytanko o rozmiarówke 17.02.09, 20:01 Czy stanik w rozmiarze 32FF (70f) jest taki sam czy wiekszy od rozmiarowki 32FF(70FF)??? Odpowiedz Link
madzioreck Re: pytanko o rozmiarówke 17.02.09, 21:29 A mogłabyś doprecyzować swoje pytanie? Bo wyszło, czy rozmiar 32FF jest większy od 32FF...? :) Odpowiedz Link
ulka_b87 Re: pytanko o rozmiarówke 17.02.09, 21:54 Mianowicie chodzi o to,ze podajac moje rozmiary oszacowano,ze rozmiar jaki powinnam szukac na swoj biust to 70H badz z brytyjskiej rozmiarowki 32fF (70F) a szukajac staniki znalazlam jeden w brytyjskiej rozmiarowce 32FF ale w nawiasie bylo podane (70FF) i nie wiem czy to jakos rozni te rozmiary 32(70F) od 32(70FF) czy to to samo Odpowiedz Link
nunia01 Re: pytanko o rozmiarówke 20.02.09, 10:56 Jeśli stanik z rozmiarówki brytyjskiej to 32FF to będzie 32 FF:) Podają zazwyczaj również rozmiar dla niezorientowanych w calach, żeby wiedzieli, że to 32 to 70. Oznaczenie miseczki zostaje z rozmiarówki brytyjskiej. Jeszcze nie spotkałam się z tym żeby na brytyjskich stanikach uwzględnili zmianę oznaczenia miseczki w rozmiarówce kontynentalnej. Moje brytyjskie 36G są oznaczone jako 80G, ale to w dalszym ciągu brytyjskie G, bo w kontynentalne 80G bym się nie zmieściła. Odpowiedz Link
ulka_b87 Re: pytanko o rozmiarówke 20.02.09, 21:12 Wlasnie zamowilam stanik z panache inferno i w rozmiarówce jest podane 32 FF (70FF) a mi radzono na tym forum rozmiar 32 ff (70F) i w koncu znalazłam na jakies stronce tabele z rozmiarami i okazalo sie,ze 32FF(70F) jest mniejsze od 70FF w brytyjskiej rozmiarowce! Dlatego sie pytałam bo boje sie ,ze bedzie za duzy dlatego rodzilam sie czy to bedzie bardzo duza róznica miedzy tymi rozmiarami!!Pierwszy zakup internetowy i ryzyko a takze bark doswiadczenia, stad moje pytania. Odpowiedz Link
z_lublina 72/86 17.02.09, 21:06 Witam i prosze o pomoc. Zmierzyłam wymiar pod biustem na wdechu i biust luzno i wyszlo 72/86. Aktualnie noszę rozmiar 70D, ale tylko bardotki. Prosze o opinnię czy to dobry rozmiar i pomoc w dobraniu stanika z ktorego moj biust nie wyciekłby dołem i bokami. Mysle ze najwiekszym problemem jest to ze mam biust jak sadzone jajka :), ze wszystkim modeli innych niz bardotka wycieka mi dolem albo bokami, albo przodem :D. Ostatnio pani w bieliznianym radzila mi biustonosze na szeroki rozstaw miseczek, myslicie ze to dobra sugestia? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz :) Odpowiedz Link
yovenna Re: 72/86 18.02.09, 11:12 Witam serdecznie :) Aktualnie noszę rozmiar 70D, ale tylko bardotki. > Prosze o opinnię czy to dobry rozmiar i pomoc w dobraniu stanika z ktorego moj > biust nie wyciekłby dołem i bokami. Mam rozumieć, że z tego 70D biust Ci "wycieka"? Jeżeli tak, to objaw za dużego (za bardzo rozciągliwego) obwodu. Dlatego na 72 pod biustem polecamy raczej 65tki. Celuj wtedy w rozmiar 65DD, ewentualnie sąsiednie: 65D lub 65E. Może się okazać, że potrzebujesz wyjątkowo szerokich fiszbin, nie ma problemu, takie staniki też są produkowane (Panache), ale najpierw musisz przymierzyć choć jeden model w odpowiednim rozmiarze. Pozdrawiam :) [rozmiary podałam w rozmiarowce brytyjskiej tabelka: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Projektuje w niej większość firm polecanych na Lobby i dostępnych na Allegro (Freya, Fantasie, Panache) i w polskich sklepach internetowych, rozmiarowka polska rożni się od rozmiarówki brytyjskiej przede wszystkim tym, że nie występują w niej podwójne litery] Odpowiedz Link
z_lublina Re: 72/86 18.02.09, 12:27 Dzieki bardzo za ta tabelke :) Z tego 70D, ktore mam na sobie nic mi nie "wycieka", ale to ze wzgledu wlasnie na kształt bardotki, nie udało mi sie znalezc innego modelu w ktorym moj biust, swoja droga nie duzy, by sie zmiescil (chyba ze miekkie ktore calkiem mnie splaszczaja). Troche nie bardzo wierze w zakupy przez internet skoro po przymierzeniu 15 stanikow w jednym tylko sklepie zaden nie jest dobry ... ;/ Odpowiedz Link
aga1173 Jak mierzyć osobę z nadwagą 17.02.09, 21:13 witam, ja juz uswiadomiona ale mam koleżankę która tez chciałaby mieć porządny biustonosz. Jednak ma ona ponad 20 kg nadwagi i to prawie wszytko w orębie brzucha i biustu. Czyli typowe jabłko: szczupłe nogi nie duży tyłek a pas zokrąglony. Jak ja zmierzyć? Też tak bardzo ściśle? Wiadomo, ze na całym obwodzie będą bułki pod biustonoszem. Czy kupując biustonosz jeszcze dużo się zaniża obwód czy tak jak wychodzi? Chciałabym jej dobrze doradzić:) Odpowiedz Link
joa33 76/96 po karmieniu 17.02.09, 22:28 wymiary 76/96-97 po karmieniu dzieciatka przez rok (jesli to ma jakies znaczenie) = obwisle piersi ;) Z gory dziekuje :) Odpowiedz Link
nunia01 Re: 76/96 po karmieniu 18.02.09, 15:19 Brytyjskie 32F (70F), kontynentalne 70G. Pamiętaj o prawidłowym wygarnięciu wszystkiego do miseczki. Możesz skorzystać z porad zawartych tutaj: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jeśli na początku będzie Ci zbyt ciasno poszukaj większej miseczki (być może jest pewna niedokładność w pomiarze ze względu na kształt biustu). A kształt biustu powinien się poprawić po jakimś czasie noszenia właściwego rozmiaru:)! Odpowiedz Link
izas55 Re: Jak mierzyć osobę z nadwagą 18.02.09, 08:12 Ja mam dokladnia taka sama figure i wiecej niz 20kg extra. Aby dobrac dobry biustonosz mierzylam sie "wg. forum" a potem dochodzilam do idealnego rozmiaru metoda prob i bledow. Po pierwsze w dobrze dobranym biustonoszu czyli dostatecznie scislym, te bulki beda znikac. I z plecow i spod pach. Scisly stanik je po prostu sciagnie, a zbyt luzny nie i porobia sie waleczki. Ja bym radzila zmierzyc sie scislo pod i luzno w biuscie czyli tak jak zalecane na forum. Z dobraniem idealnego rozmiaru moze byc problem bo taki "tluszczyk" moze byc albo bardziej zbity albo troche bardziej miekki i w zwiazku z tym moze sie roznie ukladac. A same piersi tez w zaleznosci od ilosci ciala na plecach moga potrzebowac mniejszych lub wiekszych misek niz wynika z tabelki. Zmierz wiec kolezanke tak normalnie a potem po ustaleniu rozmiaru "tabelkowego" trzeba by bylo sprawdzic czy jest OK i bedzie wiadomo w ktora strone korygowac rozmiar. Odpowiedz Link
nunia01 Re: Jak mierzyć osobę z nadwagą 18.02.09, 10:14 Zgadzam się z izas55 - ja tez mam nadwagę a mierzę się normalnie 'forumowo'. Bardzo ciasno pod biustem - tu trzeba być szczególnie skrupulatnym - bo ja mierząc się naprawdę ciasno i na wydechu mam 81-83 cm pod, a mierząc się zwyczajnie ciasno mam 87-92, co daje dużą różnicę. Obwody noszę 75 w stanikach bardziej rozciągliwych, ale np. Polkę i Siennę mam 80 i obwody są ścisłe. Do miseczki trzeba dobrze wygarniać, bo jeśli koleżance biust 'uciekł' pod pachę, to jest szansa dużej migracji. Acha - przy ciasnych obwodach wcale walki na plecach nie wyłażą jakoś przesadnie:) Odpowiedz Link
aga1173 Re: Jak mierzyć osobę z nadwagą 18.02.09, 12:36 jeszcze do niej nie dotarłam i zmierzyła sie sama i wyszło jej 100 pod biustem i 123 w biuście. Wg kalkulatora wyszło 40GG. ale muszę zmierzyć ją sama:) czy w takim razie można zaniżyć do 38? wtedy chyba H albo HH? Nie mamy możliwosci przymierzyć nigdzie takiego rozmiau. Trzeba będzie próbowac Odpowiedz Link
aga1173 Re: Jak mierzyć osobę z nadwagą 18.02.09, 12:38 dodam jeszcze, ze koleżanka chudnie w końcu:) Od nowego roku schudła 9 kg i mam nadzieję, ze to się nie skończy na tym. Ona sama sie zaparła:) Kazałam jej sie wstrzymacze stanikiem ale ona juz chce!! Znam to:) Więc myślę, że chyba możemy zaryzykowac 38? Większy wybór tego rozmiau Odpowiedz Link
nunia01 Re: Jak mierzyć osobę z nadwagą 18.02.09, 13:44 Ponieważ nie wierzę w prawidłowość pomiaru pod biustem:) a w dodatku koleżanka chudnie faktycznie można próbować 38 - najwyżej na początek z przedłużką. Co do wielkości miseczki - to trzeba mierzyć - mi z wyliczenia wychodzi 36HH, w którym bym się utopiła i pasują na mnie zdecydowanie mniejsze miseczki przy tym obwodzie (G, GG). Odpowiedz Link
madzioreck aga1173 18.02.09, 19:44 Zasady mierzenia są takie same, pod biustem bardzo ścisło i na wydechu. Możliwe, ze trzeba będzie zaniżyć bardziej obwód, bo niektóre osoby są bardziej ściśliwe (np. ja - też mam mniej więcej taką nadwagę i trochę tłuszczyku), a niektóre mniej, bo tłuszczyk będzie gdzie indziej. Odpowiedz Link
lupusonly Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 82/101 18.02.09, 14:26 Witam, chciałabym prosić o pomoc ostanio pytałam się na forum jaki powinnam nosić rozmiar stanika i doradzono mi coś koło 75g. BYlam w sklepie gdzie Pani pomagała mi dobrać bieliznę i mierząc mnie wyszło jej ze mam 75 cm mimo iz mierzyłam siebie i kilka razy i mi nie wychodzi taki rozamir. Pani mi dobrała stanik Freye Eleanor 65gg i Panache Harmony 65h, mam tez Freye Tigerlily 65gg. Wydaje mi się jednak że 65 pod biustem jest na mnie zaciasne i jedynie freya tigerlily nie zostawia mi odcisków na ciele. Zresztą miseczki we Freyi tigerlily i Eleanor już bułeczkują zwłaszcza na jednej piersi(biust mi troszkę przemigrował pewnie). Z kolei Panache wydaje mi się że miski są za duże albo za szerokie fiżbiny bo wchodzą bardzo głęboko pod pache Pliz pomóżcie:( Odpowiedz Link
sweet_cannelle 76/95 18.02.09, 15:09 do tej pory nosiłam 75D, często zapięcie podchodziło do góry, a biust nieładnie się układa. W niektórych stanikach, tych bardziej wyciętych biust 'ucieka' górą. Mam 'szerokie' piersi (często biust 'ucieka' ze stanika pod pachami, mimo, że zawsze go 'zbieram'), jak mocno ściągnę ramiączką to biust wygląda ładnie - ale mam czerwone ślady na ramionach. Interesują mnie polskie rozmiarówki, mogłybyście coś polecić na początek? Odpowiedz Link
nunia01 Re: 76/95 20.02.09, 11:12 Na dobry początek polecam rozstanie się z 75 D na rzecz mniejszego obwodu 70 z miseczką G (w rozmiarowce kontynentalnej) lub 32E (70E) w rozmarówce brytyjskiej. Niestety nie jestem znawczynią oferty polskich producentów, ale dlaczego wykluczasz brytyjczyki? Są już do kupienia stacjonarnie w kilku miastach nie mówiąc już o ofercie wysyłkowej. Ramiączka powinny być podciągnięte, żeby ładnie kształtować biust, ale nie mają prawa powodować dyskomfortu na ramionach. Nosząc zbyt szeroki obwód powodujesz, że większa cześć ciężaru biustu podtrzymywana jest przez ramiączka, a nie przez obwód. Pamiętaj jednak, że dobrze dobrany stanik również zostawia ślady na ciele, które powinny dość szybko znikać 9podobnie jak ślady od skarpetek i innych części garderoby). Szybkość znikania śladów zależy od cech indywidualnych:) nie mogą natomiast powstawać otarcia czy trwałe odgniecenia. Odpowiedz Link
sweet_cannelle Re: 76/95 20.02.09, 12:38 dziękuję bardzo za odpowiedź :) Nie mam doświadczenia w kupowaniu przez internet, więc najpierw chciałabym kupić dobry biustonosz w stacjonarnym sklepie, a nie miałam pojęcia jak pisałam prośbę, że te brytyjskie też tam znajdę :) Znalazłam kilka sklepów w moim regionie, więc jak tylko będę miała czas pojadę poprzymierzać. W internecie jest tyle ślicznych staników, które do tej pory w moim mniemaniu były zarezerwowane dla miseczek A i B, może wreszcie sprawię sobie jakieś kusidełko :)) Dziękuję jeszcze raz! Odpowiedz Link
anett-ls Re: jaki rozmiar na 70/94-95 18.02.09, 15:53 Rozpocząłem już poszukiwania właściowego stanika, zgodnie Pani poradą powinnam nosić 65ff, zakupiłam rio i okazął się idealny, chodź na poczatku był trochę luźny a teraz juz się wypełnił, zakupiłam również fantasie lily w tym samym rozmiarze ale piesi trochę bułkują, co chyba oznacza ze mam rozmiar 65G???? czy mogę prosic o informację, czy arabella ma też duże miski jak rio, czy powinnam raczej celować w biustonosze 65G?? Z góry dzięuję za odpowiedz. Odpowiedz Link
yovenna Re: jaki rozmiar na 70/94-95 - anett-ls 19.02.09, 08:51 Witam :) > prosic o informację, czy arabella ma też duże miski jak rio, czy > powinnam raczej celować w biustonosze 65G?? Tylko wersja czarna z różową wstążką jest dużomiseczkowa. Odpowiedz Link
juleq Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 19.02.09, 00:07 Mam pod biustem 78cm, a w biuście 102-104. Dotychczas nosiłam rozmiar 75D-E, ale zdecydowanie nie czuję, żeby to był odpowiedni... Odpowiedz Link
nunia01 Re: juleq 78/102-104 19.02.09, 15:41 75 D jest na 94 w biuście, E na 96. Jeśli masz 102-104 w biuście to przy obwodzie 75 powinnaś próbować miseczkę H lub I z rozmiarówki kontynentalnej lub 75 (34) FF z rozmiarówki brytyjskiej. Niewykluczonej jednak, że lepsze będą staniki o ciaśniejszym obwodzie - 70 (32) z miseczką GG lub kontynentalne 70 K. Odpowiedz Link
elka136 Re: 82/106JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 19.02.09, 10:33 Witam, jestem tutaj po raz pierwszy. Poczytałam troszkę o doborze rozmiaru stanika i wiem, że nie mam ani jednego, który byłby odpowiednio dopasowany. Przez cały czas kwestia biustu i staników jest moją "zmorą". Obecnie zaczynam 7 miesiąc ciąży i kompleks za dużych piersi, wypadających z biustonosza coraz bardziej się powiększa. Pamiętam jak to było przy pierwszym dziecku, piersi wisiały do pasa, a ja nie miałam żadnego dobrego stanika. Teraz chciałabym tego uniknąć, szczególnie że będzie to okres letni i nie ukryję się pod grubymi swetrami. Aż boję się myśleć jak będę wyglądała podczas nawałów i w ogóle po porodzie, kiedy pewnie jeszcze trochę centymetrów przybędzie. Pomóżcie prosze! Chcę być kolejną szczęśliwą kobietą, która dzięki Wam zapomni o dotychczasowym kompleksie. Moje wymiary w tej chwili to 82 cm pod biustem i 106 w biuście. Odpowiedz Link
nunia01 Re: 82/106JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 3 19.02.09, 11:59 elka136 przy wymiarach 82/106 możesz celować w 75 G w rozmiarówce brytyjskiej i w 75 J w rozmiarówce kontynentalnej. Przy właściwie dobranym staniku nic nie ma prawa 'wisieć do pasa'. Nie mam osobistych doświadczeń ciążowo-karmiących, ale z teorii wiem, że miseczka może się jeszcze zwiększyć. Lepszy jeden dobrze dobrany stanik niż stadko takich, w których źle sie czujesz. Co do Twoich 'zmor' i kompleksów dużych piersi, to ja przy wymiarach 81/118 czasami myślę, że mogłabym mieć większy biust:) Uważaj, bo również Ciebie może to spotkać po dobraniu właściwych biustonoszy:)! Odpowiedz Link
elka136 Re: 82/106JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 3 19.02.09, 12:45 Dziękuję za diagnozę rozmiaru biustu:) Zastanawiam się jeszcze nad tym czy w tej chwili kupić nowy biustonosz czy poczekać do narodzin dziecka. Nie chciałabym wydawać pieniędzy na stanik, który może pasować bardzo krótko, z drugiej strony mam dosyć odgniecionego biustu. Fiszbiny wbijają mi się z każdej strony, daleko im do położenia na mostku. Może kupić miseczkę o rozmiar większą? Odpowiedz Link
nunia01 Re: 82/106JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 3 19.02.09, 14:13 Nie czekaj z prawidłowym rozmiarem. Biust w ciąży podtrzymuje odpowiedniego wsparcia a i tak nie unikniesz kupienia więcej niż jednego biustonosza. Moja ciężarna koleżanka zastosowała patent z kupieniem ciut za dużego w miseczce i maksymalnym ściągnięciem ramiączek. Kiedy biust się jej powiększył - poluzowała ramiączka. Ale uwaga - biust nie może 'wpaść' w za dużą miseczkę - bo nie uzyskasz efektu podtrzymania. Najwyżej później odsprzedasz stanik. A może przyda sie po ustabilizowaniu karmienia? Zresztą dobry biustonosz to nie tylko względy estetyki czy lepsze samopoczucie, to również względy zdrowotne: - wbijające się fiszbiny mogą powodować zastoje pokarmu, - niewłaściwy stanik z wbijającymi sie ramiączkami i brakiem podtrzymania to prosta droga do bólów kręgosłupa i do jego destabilizacji, a o to w ciąży bardzo łatwo. Poczytaj tutaj, nie tylko o stanikach do karmienia: stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html i jeszcze tu: stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html o przeróbce zwykłego stanika na taki do karmienia. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 82/106 21.02.09, 20:50 tak tylko chciałam dodać, że 34G z brytyjskiej rozmiarówki to bardzo popularny rozmiar! Tzn, jest go dość łatwo kupić ( i nowy i używany) jak i sprzedać - w porównaniu z innymi. M&S 34G mimo ze tani i ich dużo, może być mały, bo trochę inaczej jest ponumerowany i wypada miseczkę mniejszy Odpowiedz Link
rrita Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 19.02.09, 11:28 Cześć, pierwszy "dobrany" biustonosz to Freya Rio 70 F, kupiłam na początku roku, teraz zapinam na środkową haftkę, ale nadal: fiszbiny wbijają mi się w mostek, zdarza się, że spadają mi ramiączka, w miseczkach od góry jest trochę luzu, a na dodatek prawa miseczka zaczyna się marszczyć w okolicy środkowego szwu... :( Dodam, że nie noszę go codziennie, ale tak co drugi dzień... Wcześniejsze błędne zakupy typu Triumph 85B są tak maciupkie teraz i nie trzymające, że muszę się ich pozbyć. Czy uważacie, że powinnam teraz spróbować czegoś z niższymi fiszbinami? Rio kupowałam w sklepie po kilkunastu przymiarkach tego co akurat było, ale teraz raczej jestem zdana na zakupy w internecie. Odpowiedz Link
rrita Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 19.02.09, 11:31 Zapomniałam podać aktualne wymiary: 75pod biustem)/ 99 rrita napisała: > Cześć, > pierwszy "dobrany" biustonosz to Freya Rio 70 F, kupiłam na początku > roku, teraz zapinam na środkową haftkę, ale nadal: fiszbiny wbijają > mi się w mostek, zdarza się, że spadają mi ramiączka, w miseczkach > od góry jest trochę luzu, a na dodatek prawa miseczka zaczyna się > marszczyć w okolicy środkowego szwu... :( > Dodam, że nie noszę go codziennie, ale tak co drugi dzień... > Wcześniejsze błędne zakupy typu Triumph 85B są tak maciupkie teraz i > nie trzymające, że muszę się ich pozbyć. Czy uważacie, że powinnam > teraz spróbować czegoś z niższymi fiszbinami? > Rio kupowałam w sklepie po kilkunastu przymiarkach tego co akurat > było, ale teraz raczej jestem zdana na zakupy w internecie. Odpowiedz Link
kotwtrampkach re; 75/99 21.02.09, 20:30 większą szansę na konkretną odpowiedź masz w wątku ratunkowym. A może najlepiej byłoby wysłać zdjęcie do galerii? Wbijanie się w mostek może być wynikiem za luźnego obwodu jak i niekompatybilności - podobnie marszczenie miseczki może świadczyć o różnych rzeczach.. Odpowiedz Link
kalia2010 81/102 19.02.09, 20:06 Bardzo proszę o pomoc. Jestem na etapie szukania odpowiedniego stanika i znalazłam juz mnóstwo wariantów, czasami znacznie się od siebie rózniących. Mam mętlik! Z góry bardzo dziękuję za pomoc!:) Pozdrawiam serdecznie kalia Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 81/102 21.02.09, 20:24 tak to już jest, że te nasze odpowiedzi będą bardzo różne.. POdajemy tutaj tylko dwa wymiary, a przecież kobiety różnią się od siebie trochę bardziej niż obwodami "w" i "pod" ;-) Niestety nie ma rady innej jak trochę poprzymierzać, poćwiczyć dobre zakładanie stanika, pooglądać się dokładnie z każdej strony, skakać i machać rękami, znowu się pooglądać, może znaleźć sklep z profesjonalnym brafittingiem? Tutaj możemy tylko zasugerować od czego zacząć - a i tak co model to innej wielkości biust zmieści się w staniku (nie mówiąc już o różnicach pomiędzy firmami).. Na początek możesz próbować coś wg kalkulatora, tylko trzeba zacząć - żeby znaleźć jakiś punkt wyjścia! Odpowiedz Link
malgoha79 84/100 19.02.09, 20:45 Jakoś tak z przyzwyczajenia, kupując biustonosz, pytam o 75 ewentualnie 80 C. Niby wszystko jest OK, a jednak wychodzą mi z miseczki tzw. bułeczki, tak jakbym miała za małe miseczki. Wydaje mi się, że nie mam aż tak dużego biustu, by nosić miseczkę D, ale może się mylę. Zmierzyłam się zgodnie z instrukcją i wyszło 84 pod biustem i 100 w biuście. proszę o podpowiedź co do właściwego rozmiaru. z góry dziękuję. Odpowiedz Link
nunia01 Re: 84/100 20.02.09, 10:51 W kontynentalnej rozmiarówce (a takie staniki pewnie nosisz) 75 C jest na 92 w biuście, a 80 C na 97 w biuście (swoją drogą 'odpowiednikiem' rozmiaru 80 C będzie rozmiar 75 E -przy zmniejszeniu obwodu o jedno 'oczko' miseczka przeskakuje o dwie. W tej chwili z za małej miseczki wychodzą Ci bułeczki, a obrażony biust próbuje również schować się pod pachą. Możesz spodziewać się migracji (zmniejszenia obwodu pod biustem i zwiększenia obwodu w biuście). Przy obwodzie w biuście 100 powinnaś celować w rozmiarówce kontynentalnej w 75 G, natomiast w brytyjskiej w 34 (75) E. Jeśli dobrze czujesz sie w obwodach 75, to taki obwód z większą miseczką wydaje się bardziej sensowny. jeśli jednak trafisz na staniki bardzo ścisłe pod biustem (z nierozciągliwych materiałów), to przymiarki zacznij od 80 E (w kontynentalnej) i 80 D/DD w rozmiarowce brytyjskiej. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: 84/100 21.02.09, 20:16 tak sobie myślę, może oglądnięcie galerii "biusty tygodnia" trochę ośmieli Twoje myślenie o literkach? zobacz tutaj stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-odslona-pierwsza.html miłego czytania :-) Odpowiedz Link
dzeta_d Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 19.02.09, 21:51 dzeta_d napisała: > 74/94 Kupuję najczęściej 75D lecz z piersi często robią mi się bułeczki i nie wygląda to ciekawie, często też na plecach zapięcie stanika podjeżdza mi do góry. Proszę o poradę i pozdrawiam serdecznie całe Lobby :) Odpowiedz Link
nunia01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 20.02.09, 11:23 75 przy obwodzie 74 pod biustem jest na pewno za duży, stąd podjeżdżające zapięcie. Powinnaś spróbować obwodu 70, a może i 65. Kontynentalne 75 D jest na obwód w biuście 94, więc teoretycznie pierś powinna mieścić się do miseczki cała. Być może będziesz potrzebować większych miseczek niż na to wskazują tabelki. Tabelkowo powinnaś spróbować: brytyjskie 32 E (70E) lub 30FF (65FF) kontynentalne 70 F/G lub 65 I Powodzenia w poszukiwaniach właściwego biustonosza:) Odpowiedz Link
dzeta_d Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 20.02.09, 15:31 Dziękuję za informację, zaczynam poszukiwania. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
esta69 64/85 19.02.09, 22:01 Chciałabym kupić stanik z Comeximu taki, który zbierze piersi do środka (zrobi kulki). Trochę schudłam ostatnio, moje Arabelki 60FF są już lekko zmarszczone Odpowiedz Link
maheda Re: 64/85 - esta69 23.02.09, 14:53 W rozmiarówce europejskiej celuj w okolice 60G. Niestety, nie poradzę Ci co do modeli staników Comeximu. Poszukaj informacji w wątku producenta. Odpowiedz Link
pilis11 81/100 -pilis11 20.02.09, 10:12 Prosze o pomoc w doborze. Ostatnio noszony rozmiar to 34F, ale mam wrażenie,że niedostatecznie podtrzymuje. Lekka asymetria piersi -prawa mniejsza od lewej o jakieś 1,5 cm w obwodzie. Dziękuję bardzo i pozdrawiam Odpowiedz Link
turzyca Re: 81/100 -pilis11 21.02.09, 19:41 A moglabys napisac na czym polega to niepodtrzymywanie? Na pewno prawidlowo zakladasz stanik? Wyregulowalas ramiaczka? Model jest kompatybilny z Toba? Odpowiedz Link
pilis11 Re: 81/100 -pilis11 23.02.09, 11:09 Stanik zakładam prawidłowo, instrukcję i ćwiczenia wypróbowałam na samym początku. Mam wrażnie że biust nie jest stabilny w staniku, czasami przy szybszym podbiegnieciu podskakuje. Być może jest za luźny pod biustem, ale po całodniowym noszeniu wyraźnie widzę odciski po biustonoszu. Przy większej piersi także sporadycznie ale uciążliwy jest ucisk fiszbiny na piersi od strony pachy. Obecnie w tym rozmiarze mam Polyannę oraz Polkę. Bardzo ważne -po powtórny pomiarze z pomocą Męża okazało się, że pod biustem mam 79 a w biuście 102:) Dziekuję za odp. Odpowiedz Link
turzyca Re: 81/100 -pilis11 24.02.09, 13:04 To tym bardziej siegnij po ciasniejszy obwod, 32G powinno byc dobre. A co do sladow - mam z dawnych czasow topy z wbudowana tasma na biust, taka dodatkowa wewnetrzna falda materialu zakonczona gumka. Podtrzymanie minimalne, a odcisk mam rowno dookola calego czlowieka. :) Odpowiedz Link
pilis11 Re: 81/100 -pilis11 26.02.09, 09:06 Dziekuję bardzo za odp. Wniosek jeden-czas zmienić rozmiar, ale teraz musze tylko znaleść czas (duuużo czasu:) żeby pójść do sklepu i poprzymierzać te wszystkie cacka Pozdrawiam Odpowiedz Link
set_ka1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 20.02.09, 10:27 Zaczel sie przekonywania mnie przez kolezanke zebym zajrzala na to forum. Zajrzalam i chyba przez 3 dni siedzialam po nocach zaglebiajac sie w tajniki wiedzy:)) Stwierdzilam, ze musze cos zmienic. Czas na nowy porzadny stanik. Zamowilam z Bellissima ze pierwszym razem Panache Lilly 4486 no i az mi sie rece trzesly jak przyszedl listonosz. Nawet nie potrafie opisac uczucia ktore mi towarzyszylo kiedy okazalo sie ze jest za duzy. Ale otrzasnelam sie i szukalam dalej. Kolejny model St Tropez Pour Moi? Ale juz nie 65 GG tylko 65G. No i kurcze znowu pudlo:(( Sliczny, wymarzony. Ale fiszbiny az wbijaly mi sie poz pachami. W obwodzie dobry tylko wlasnie ta miska tak duza ze wchodzila mi jeszcze pod reke. Bylam na spotkaniu z effuniakiem wymierzyla mnie na 65GG No i co robic dalej?? Odpowiedz Link
set_ka1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 36 20.02.09, 10:42 Jak wroci maz to zrobi mi zdjecie w tym staniku st tropez.Tylko do kogo moge je przeslac?? Odpowiedz Link
kotwtrampkach (65GG) set_ka1 21.02.09, 20:44 jeżeli wymierzyła Cię effuniak, to co my mozemy jeszcze zrobić na odległość ;-) :-) A tak na serio, może to byc niedopasowanie z fiszbinami, a może z obwodem.. Za mało informacji.. Wysyłanie zdjęć jest opisane pod tym linkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524 Powodzenia :-) Odpowiedz Link
set_ka1 Re: (65GG) set_ka1 23.02.09, 10:20 No wlasnie o to chodzi........... tak bardzo chcialabym miec dobrze dobrany stanik, bo moje piersi po 2 dzieci az sie o to prosza:)) A na stanik od effuniak trzeba cierpliwie czekac. dzisiaj sie spreze i wstawie te zdjecia (poki jeszcze nie odeslalam stanika:))tylko na jaki adres?? najwiekszy problem z tymi fiszbinami, mam je pod reka a nie na koncu piersi:( Odpowiedz Link
ugorczyca 84(85)/114(115) 20.02.09, 11:28 Halooooo, jestem tu nowa, i od razu proszę o doradztwo stanikowe :) Jestem psychicznie gotowa na rewolucje stanikową ;) Jestem osobą niską i nieco krągłą. Po porodzie zostało trochę brzuszka, a po ponad rocznym karmieniu biust stracił wiele ze swej jędrności. Dlatego niezbyt odpowiadają mi staniki z grubymi fiszbinami, bo przy siedzeniu wpinają się w brzuch :( Na razie zamówiłam z melissy model 125 w rozmiarze 80 J i okazal sie za mały - za wąskie fiszbiny odstawały od mostka, za mała miseczka, i ciasny w obwodzie (taki mało rozciągliwy stanik). Dokupiłam przedłużkę ale i tak nic to nie dało, fiszbiny wbijały się w brzuch, nie okalały całej piersi więc wymieniłam na 85J. Na razie czekam, mam nadzieję że będzie dobry. Zamówiłam też Panache Harmony full 36GG. Jeszcze czekam na przesyłkę. Proszę o rady jakie jeszcze inne modele i jakie rozmiary mogłyby być dobre. Przy okazji, czy znacie jakiś dobry sklep w Katowicach lub Jaworznie? Proszę o kontakt osoby z podobnymi wymiarami :) pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
turzyca Re: 84(85)/114(115) Ugorczyca 21.02.09, 19:44 Poczekaj, przyjdzie Panache, bedziesz myslec. Tylko ze Harmony to kaprysny model, moze nie byc kompatybilne. Sklepy stacjonarne sa do znalezienia w odpowiednim watku - popatrz w spisie tresci - w Katowicach chyba cos jest, ale nie wiem z jaka obsluga. Odpowiedz Link
katia.seitz 79/97, ciąża-wkrótce potrzebny stanik do karmienia 20.02.09, 11:58 No właśnie - jak w temacie. Wasze forum podczytuję od dawna i dzięki temu nawróciłam się z rozmiarów typu 80C/D na coś właściwszego. Pierwszy "prawidłowy" stanik, kupiony w początkach ciąży i dobrany przez panią ze sklepu Avocado w Warszawie, to Chantelle w rozmiarze 70 F. Pasował bardzo dobrze (na ile potrafię to stwierdzić :), dopóki mi biust nie urósł. Jako że w trakcie ciąży nieco mi urosły piersi, następny zakup został dokonany w Melissie: ten model w rozmiarze 70 G. No i niestety, klapa - pomimo wielokrotnych wysiłków nie mogłam się dopiąć, miałam wrażenie, że miseczki są za duże, a ramiączka za bardzo po bokach (miseczki obcierały mnie pod pachami). Nie miałam pojęcia, co dalej, wymieniłam tą Melissę na rozmiar 75 F, i noszę ją do tej pory. Na początku było w miarę okej, ale teraz wydaje mi się być zbyt rozciągnięta w obwodzie - choć z drugiej strony, miseczki nadal włażą głęboko pod pachy... Chętnie kupiłabym sobie coś naprawdę odpowiedniego, problem w tym, że ze względów finansowych preferowałabym zakup przez internet. Kalkulatory rozmiarów sugerują mi coś w rodzaju 70 H, ale po porażce z melissową 70 G nie wiem, czy to taki dobry pomysł... A wkrótce będę potrzebowała stanika do karmienia (jestem w 34 tygodniu ciąży). Z góry bardzo dziękuję za wszelkie porady i dziękuję za pomoc, którą uzyskałam do tej pory :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 79/97 katia.seitz 21.02.09, 19:48 Normalnie bym Ci podpowiadala wlasnie 70H i ew. przedluzke lub nawet dwie, a na karmienie 70J. Ale skoro jestes z Warszawy, to moze bys sie przejechala do Peachfield? Albo skorzystala z ofertu ktoregos innego warszawskiego sklepu? Bedziesz miala od razu bra-fitting w pakiecie. Marysia z Peachfield ma wlasne doswiadczenia ciazowo-laktacyjne, wiec pewnie bedzie Ci mogla lepiej doradzic. Z karmnikami jest ten problem, ze oprocz Melissy chyba nikt nie produkuje karmnikow na fiszbinach, a skoro Melissa jest z Toba niekompatybilna, to albo bezfiszbinowe karmniki np. Freyi albo robotki reczne. Odpowiedz Link
katia.seitz Re: 79/97 katia.seitz 23.02.09, 13:05 Dzięki. Chyba rzeczywiście się przejadę do Peachfield, bo coś ta Melissa mi ewidentnie nie pasuje niestety :( Odpowiedz Link