Dodaj do ulubionych

pytanie o miseczki i obwody

07.05.09, 09:47
Mam pytanie, pewnie dla Was to oczywiste, ale mnie męczy od jakiegos
czasu ;) jeśli mam rozmiar 75GG to bedzie na mnie pasował stanik
70H, 80G, 85F itd? Chodzi mi oczywiście o miseczki, bo obwód
wiadomo, że będzie niedopasowany... więc pytanie brzmi czy w miarę
jak wzrasta obwód to zaniżam miseczkę o jeden, a jak zmniejsza się
owód to zawyżam? Nie zamierzam stosować tej metody, ale mnie to
ciekawi.
Obserwuj wątek
    • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 09:52
      Jeśli 80G, to 85FF, a nie 85F.

To jest po prostu różnie.

U większości kobiet przy zmianie stanika o jeden rozmiar obwodowy trzeba zmienić
      miseczkę o jedną literkę.

U części kobiet jednak trzeba zmienić o dwie miseczki.
      Przy czym nawet u nich nie działa to ZAWSZE, ale często w ramach jednego
      konkretnego przeskoku - czyli na przykład zamiast 70FF biorą 65GG, ale już jeśli
      trafiłyby na bardzo rozciągliwą 60tkę, to lepsza byłaby raczej 60H niż 60HH, a
      przy przeliczaniu w górę z większym prawdopodobieństwem będzie lepsze 75F niż 75E.
      • megana-88 Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:03
        dzieki wielkie, znów eksperymentuje i mam nadzieję, że tym razem
        trafię :)
      • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:09
        zaaaraz, w tabelce panache jest jak byk, ze zjezdza (i wjezdza) sie o 2 dwie
        miseczki? Z 85GG zjezdzam na 80HH. I tak mowily mi wszystkie dotychcasowe
        brafiterki... I u mnie to sie sprawdza na razie.
        Czy moze mowisz, mahedo, z doswiadczenia? Wtedy oczywiscie :)
        • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:23
          Już obecnie na ten temat nie mogę się wypowiadać inaczej, jak z doświadczenia :)
          • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:39
            maheda napisała:

> Już obecnie na ten temat nie mogę się wypowiadać inaczej, jak z doświadczenia :)

To właśnie założyłam :) ale w takim razie jak korzystać z tabelki?

> Mam też pytanie - czy u Ciebie się sprawdza przeskakiwanie także w kolejnych
            > obwodach? czy tylko na przełomie dwóch konkretnych?

nie sprawdzałam kolejnych obwodów, więc jeszcze nie wiem :) - poza tym musialby
            to byc ten sam model, prawda?
            Zreszta musialabym znalezc stacjonarnie np. 75JJ co wydaje mi sie niewykonalne :)
            I czy nie jest tak, ze skoro biusty z "wiekszego" konca tabelki zaprzeczaja
            zasadom stanikologii :) to tak jest tez w tym wypadku?

• maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 11:17
              jul-kaa napisała:

> I czy nie jest tak, ze skoro biusty z "wiekszego" konca tabelki zaprzeczaja
              > zasadom stanikologii :) to tak jest tez w tym wypadku?

Ależ wcale nie zaprzeczają...
              • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 11:34
                maheda napisała:
                > Ależ wcale nie zaprzeczają...
                >

Hmmm. Wszystkie osoby z konca tabelki, ktore znam (a nie jest to grupa
                reprezentatywna:)) stosują wręcz "przeciwnie" zasady... Np. to, co małe ma
                wąskie fiszbny, duże ma szerokie. Mały uznany dziobujący stanik w większym
                rozmiarze zaokrągla. Kalkulator mariski wylicza ksiezycowy rozmiar, od ktorego
                nawet nie warto zaczynac. Zanizanie obwodu o 7cm nic nie daje, trzeba zaniżyć o
                kilkanaście cm. Dyskusje rozmiarowo-miseczkowo-fiszbinowe nie do konca
                przekladaja sie na wieksze obwody z wiekszymi miseczkami.
                Nie chce być jakims okropnym wywrotowcem, wiec jakby co - wybaczcie :)

A pozostałe moje pytania?
                • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:15
                  jul-kaa napisała:

>Kalkulator mariski wylicza ksiezycowy rozmiar, od ktorego
                  nawet nie warto zaczynac.

a co to jest ten kalkulator mariski?
                  • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:17
                    Chyba jestes poczatkująca, co? Poczytaj forum :)
                    A na zachete - link: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html
                    • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:51
                      jul-kaa napisała:

> Chyba jestes poczatkująca, co?

owszem, Kiedys kazdy jest;):)

>Poczytaj forum :)

czytam ale na ten mariska kalkulator jeszcze nie natrafilam
                      • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:53
                        jul-kaa napisała:
                        >A na zachete - link: www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/index2.html

a dziekuje. omatkosalatko! Jestem tam 30HH a realu HH juz jest za duze!
                        • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:58
                          princesswhitewolf napisała:

>omatkosalatko! Jestem tam 30HH a realu HH juz jest za duze!

hihihihihi
                • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:06
                  1. Każdy stanik, który ma trochę za małą miseczkę - dziobuje. Założony, w
                  odpowiednim rozmiarze, zaokrągla biust (o ile ma taki kształt).
                  2. Moje wymiary jakiś czas temu to 87/120 - wpisz je do kaltulatora Mariski.
                  Idealne dla mnie były staniki 75(34)JJ/75(34)K. Nie od razu, bo zaczęłam od
                  80(36)G ze względu na to, że miałam bardzo zniszczony biust.
                  3. Zaniżenie obwodu o kilka cm działa, o ile pomiar pod biustem został
                  przeprowadzony poprawnie, to znaczy dana osoba po pierwsze wypuściła z płuc
                  powietrze, a po drugie bardzo silnie ścisnęła się miarą krawiecką pod biustem.
                  Większość osób mierzy się źle, ściskając się tylko tak leciutko - stąd błędne
                  pomiary.
            • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:12
              jul-kaa napisała:

> To właśnie założyłam :) ale w takim razie jak korzystać z tabelki?

Tabelka jest orientacyjną pomocą, orientacją. Dokładnie, to się przymierza na
              własny (albo cudzy) biust.

> nie sprawdzałam kolejnych obwodów, więc jeszcze nie wiem :) - poza tym musialby
              > to byc ten sam model, prawda?

Tak, musiałby to być ten sam model.

> Zreszta musialabym znalezc stacjonarnie np. 75JJ co wydaje mi sie niewykonalne

Ależ ja i inne dziewczyny noszące staniki w rozmiarach okolo 75JJ i 75K również
              możemy już obecnie kupić stanik w sklepie stacjonarnym w Polsce.
              Kilka takich istnieje.

Możesz też przymierzyć dla odmiany 90FF.
              • jul-kaa Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 14:08
                maheda napisała:

> 1. Każdy stanik, który ma trochę za małą miseczkę - dziobuje. Założony, w
                > odpowiednim rozmiarze, zaokrągla biust (o ile ma taki kształt).

Miałam na mysli stanik, ktory w DOBRYM rozmiarze nadaje mniejszym piersiom
                ksztalt dziobujacy, a wiekszym zaokraglajacy. Przeciez sa staniki uznane za z
                natury dziobujace, nie?

> 3. Zaniżenie obwodu o kilka cm działa, o ile pomiar pod biustem został
                > przeprowadzony poprawnie, to znaczy dana osoba po pierwsze wypuściła z płuc
                > powietrze, a po drugie bardzo silnie ścisnęła się miarą krawiecką pod biustem.
                > Większość osób mierzy się źle, ściskając się tylko tak leciutko - stąd błędne
                > pomiary.

Jak rozciągnę miarkę (a mam taką troszkę elastyczną) to wychodzi mi obwod "pod"
                92. Zanizony o kilka centymetrów daje 85. A 85 najczęściej jest za luzne. Dla
                mnie to nawet logiczne - wiekszy obwod to więcej rozciagliwego materiału w
                obwodzie (pomijam miski), wiec automatycznie sie bardziej rozciaga. Mam
                wrazenie, ze jesli 10cm danej tkaniny rozciaga sie do 15, to 20cm NIE ROZCIAGA
                sie do 30, a do - powiedzmy - 35cm. Moj mąż mowi, ze nie mam racji, co jest
                baaardzo mozliwe :)

> Tabelka jest orientacyjną pomocą, orientacją. Dokładnie, to się przymierza na
                > własny (albo cudzy) biust.

No wlasnie to mialam na mysli - ze w moim przypadku (i innych duzoobwodowych
                duzomiskowych) nie daje nawet orientacji.

> Ależ ja i inne dziewczyny noszące staniki w rozmiarach okolo 75JJ i 75K również
                > możemy już obecnie kupić stanik w sklepie stacjonarnym w Polsce.
                > Kilka takich istnieje.
                >
                Musialabym miec mozliwosc zmierzenia rownoczesnie co najmniej trzech (a w sumie
                szesciu) stanikow tego samego modelu jednoczesnie. Jeszcze nie znalazam sklepu,
                w ktorym by to było wykonalne :) Nawet dwa sasiednie mi sie nie zdarzyły :)
                • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 14:28
                  jul-kaa napisała:

> Miałam na mysli stanik, ktory w DOBRYM rozmiarze nadaje mniejszym piersiom
                  > ksztalt dziobujacy, a wiekszym zaokraglajacy. Przeciez sa staniki uznane za z
                  > natury dziobujace, nie?

Nie mogę odpowiadać za to, co kto uznał... Nie znam staników, które ZAWSZE
                  dziobują ani takich, które ZAWSZE zaokrąglają.

> Jak rozciągnę miarkę (a mam taką troszkę elastyczną)

Trzeba się mierzyć taką całkiem nieelastyczną, inaczej pomiar jest nierzetelny.

> Mam wrazenie, ze jesli 10cm danej tkaniny rozciaga sie do 15,
                  > to 20cm NIE ROZCIAGA sie do 30, a do - powiedzmy - 35cm.
                  > Moj mąż mowi, ze nie mam racji, co jest baaardzo mozliwe :)

Przychylam się (jako inżynier) do zdania Twojego męża. Każdy materiał ma swoją
                  rozciągliwość. I jeśli się rozciąga o 50%, to właśnie będzie się rozciągał na 10
                  cm o 5 cm, czyli na 20 cm się rozciągnie o 10.

> No wlasnie to mialam na mysli - ze w moim przypadku (i innych duzoobwodowych
                  > duzomiskowych) nie daje nawet orientacji.

Ależ właśnie DAJE - patrz przykład mnie samej, który Ci podałam!
                  Tylko że nie sprawdza się w przypadkach, kiedy biust jest baaardzo mocno
                  rozjechany na plecy, ale to nie jest kwestia ani obwodu, ani miseczek, tylko
                  zniszczenia biustu.

...
                  Oczywiście każdemu wolno mieć odmienne opinie i zdanie od mojej, nie zamierzam
                  nikomu niczego udowadniać :)
                  Odpowiedziałam zgodnie ze swoją najlepszą obecną wiedzą zdobytą na
                  doświadczeniu, więcej nie wymyślę. A zastanawiać mi się teoretycznie....
                  zwyczajnie nie chce :)
        • maheda Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:23
          Mam też pytanie - czy u Ciebie się sprawdza przeskakiwanie także w kolejnych
          obwodach? czy tylko na przełomie dwóch konkretnych?
          • effuniak Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:32
            Maheda ma 100% racji

Ja tylko dodam, że jeżeli rozciągnął się obwód i z tego powodu szukasz
            mniejszego to przeskakujesz literkami o jedną w górę ale jeśli nałoży się na to
            migracja to zdecydowanie o dwie w górę

...też z doświadczenia :)
            • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:44
              effuniak napisala:
              >ale jeśli nałoży się na to
              >migracja to zdecydowanie o dwie w górę

co znaczy migracja w tym znaczeniu he he??? Przyrost biustu w miseczce czy co
              macie na mysli?

Nosze Freya Antoinette 30H, czy 30GG bedzie tez w miare dobre?
              Jaki rozmiar powinnam nosic RIO bo 32GG ma nieco dziwnie marszczaca sie miseczke
              • effuniak Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 10:53
                migracja - przemieszczenie tłuszczyku spod pach do piersi czyli realny przyrost
                wielkości piersi
                Z 30H nie przesiadaj się na mniejszy rozmiar , no chyba, że ten ma za duże miseczki
                Jednak jeśli ma dobre to dobre miski będzie miało właśnie 32GG ale będzie za
                luźne w obwodzie - stąd dziwne marszczenie

Oczywiście te wszystkie moje rady dotyczą DOBRZE SKONSTRUOWANYCH staników
    • nathd Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 11:20
      Ja noszę normalnie 65H i 70G :) Oczywiście ściśliwe 70-tki. Także ja
      "przeskakuję" wg tabelki. Natomiast 80DD czy nawet 80E jest na mnie małe (tylko,
      że porównuję zupełnie inne modele). Wyjątek Antoska Maskaradkowa - stanik ma
      75FF, gorset 80E, gorset zdecydowanie ma trochę mniejsze miseczki.
      • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 12:13
        nathd napisała:
        > Ja noszę normalnie 65H i 70G :) Oczywiście ściśliwe 70-tki.

Wspolczuje ci i wspolczuje sobie, bo w 65H (30H) jest dosc ograniczony w tym
        rozmiarze i w dodatku jesli juz cos jest to szybko jest "wyzarte" lol w tym
        rozmiarze ze sklepow.

Czy masz moze Rio Freya? W sumie nie wiem jaki rozmiar bylby dla mnie wlasciwy
        bo wiesc niesie ze to stanik inaczej ukladajacy sie niz normalne...

• nathd Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:14
          Na wrocławskim zlocie mierzyłam Rio 65H (kolor fuksja) i było na mnie idealne
          (jestem w sumie na granicy rozmiarów 65H i 65HH, ale staram się zrzucić sadełko
          ;p również z jednej piersi, więc dalej noszę moje 65H, które minimalnie bułkują
          na jednej piersi). Ogólnie lubię się z Panache bardziej jak z Freyą, ale Rio
          było IDEALNE :)
          • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:23
            nathd napisała:
            >(jestem w sumie na granicy rozmiarów 65H i 65HH, ale staram się zrzucić
            sadełko;p również z jednej piersi, więc dalej noszę moje 65H, które minimalnie
            bułkują na jednej piersi).

wcale nie musisz miec powodu do zrzucania sadelko jesli masz powyzej 170 wzrostu
            z takimi wymiarami.
            Jest mozliwe w ogole zrzucenie z... jednej tylko piersi...<wytrzesz>?
            • nathd Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:28
              Mam 157cm, niestety trochę mam do zrzucenia, ach te zimowe zapasy...
              Chce zrzucić z jednej piersi, to będę dalej w rozmiarówce D-G ;p Na pewno jakoś
              się da, trzeba ćwiczyć konkretna ręką, albo coś :D
              • princesswhitewolf Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 13:32
                Ja nan 174 ale tez wiecznie odczuwam ze mam do zrzucenia. To chyba juz taka
                damska natura ze zawsze chcemy byc szczuplejsze he he
            • kk345 Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 18:49
              > Jest mozliwe w ogole zrzucenie z... jednej tylko piersi...<wytrzesz>?
              Nie da się, nathd żartowała...Zawsze jest ryzyko, ze zjedzie w dół obwód, a
              biust zostanie bez zmian i wtedy jeszcze większy problem z dobraniem stanika:-)

> wcale nie musisz miec powodu do zrzucania sadelko jesli masz powyzej 170 wzrost
              > u

Yyyyyy, dziewczyny, czy możecie się opanować??? Princess, czy twoim zdaniem
              tylko wzrost powyżej 175 cm uzasadnia obwód 70-75 pod biustem i ok, 70 w pasie
              (lub mniej)? BO tyle pewnie ma nathd, skoro nisi 65-tki. Kurczę, czy ktos
              zatrzyma to szaleństwo nieakceptacji własnego ciała, które NATURALNIE
              • kk345 Re: pytanie o miseczki i obwody 07.05.09, 19:00
                za szybko enter:-)Miało być:

które NATURALNIE JEST OKRĄGŁE, bo taka jest jego konstrukcja? Princess, w Twoim
                wątku, o ile pamiętam,dziewczyny komentowały Twoją, OBIEKTYWNIE szczupłą
                sylwetkę, dlaczego widzisz w lustrze coś innego niż my?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka