olka68 25.05.05, 22:07 Pdziwiam Wasze przygotowanie historyczne! Jak tyle wiecie , to może spróbujecie odpowiedziec na pytanie: Jaki pomnik stał na placu szkolnym w Chorzowie Starym? Ps. gosik12- ty wiesz, ale daj szansę innym! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosik12 Re: Test historyczny! 25.05.05, 22:13 Wiem, ale on stał nie na placu szkolnym tylko na miejscu obecnego przystanku autobusowego w kierunku Maciejkowice Odpowiedz Link Zgłoś
olka68 Re: Test historyczny! 25.05.05, 22:21 rico-chorzow napisał: > Wilym To prosze o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 25.05.05, 22:29 olka68 napisała: > rico-chorzow napisał: > > > Wilym > To prosze o odpowiedź. Przecież - Wilym - jest odpowiedzią,mam dołożyć Car,Cesarz,Shah,Kaiser.. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:01 olka68 napisała: > to nie jest poprawna odpowiedź!!! Chętnie zostanę pouczony. Odpowiedz Link Zgłoś
olka68 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:06 pomnik przypominał odwrocony kieliszek , tak opisywała mi go ciotka. Na zdjęciach rzeczywiście tak to wyglada. Byl poświęcony powstańcom śląskim. gosik mi napisala , że odsłonieto go 15 lipca 1928 roku. Nic nam nie wiadomo o pomniku " wilusia"- jeżeli cos wiesz to poproszę o blizsze informacje> Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:15 olka68 napisała: > pomnik przypominał odwrocony kieliszek , tak opisywała mi go ciotka. Na > zdjęciach rzeczywiście tak to wyglada. Byl poświęcony powstańcom śląskim. gosik > > mi napisala , że odsłonieto go 15 lipca 1928 roku. > Nic nam nie wiadomo o pomniku " wilusia"- jeżeli cos wiesz to poproszę o > blizsze informacje> Widzisz,pouczyłaś mnie,tam zawsze od roku 1000,stał pomnik powstańców pogańskich,z roku 1019,przepraszam z Wilusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:29 Już go nie ma, bo zostoł rozebrany w 1939 roku Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:32 gosik12 napisała: > Już go nie ma, bo zostoł rozebrany w 1939 roku A kej go srobiyli? Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:37 Jak już wyżej (chyba) napisala olka 68 odsłonili go 15 lipca 1928, jako że już mo trocha na łoczy padło to moze ty jednak pytosz o mój stołek a nie o ten pomnik, co? Jak zwykle żartowniś z ciebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:49 gosik12 napisała: > Jak już wyżej (chyba) napisala olka 68 odsłonili go 15 lipca 1928, jako że już > > mo trocha na łoczy padło to moze ty jednak pytosz o mój stołek a nie o ten > pomnik, co? Jak zwykle żartowniś z ciebie:) Pamiyntej siy jedno,jo je zawsze powarzny abo i niy,a prowda pedzieć,uo Chorzwie niy wimm niyc. Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:21 We Hajdukach kole gazownie (dzisioj Świyntochlowice) my tyż mieli taki dynkmal (Nieznanego Powstańca - Hallerczyka) ale go w 1933 roku wysadzili w luft niyjakie Jorg Kostara ze Świyntochlowic i Wilhelm Ramola ze Zgody. Chcieli bez to uzyskać prawo do zamiyszkanio we Niymcach. Niy chycili ich bo uciekli do Hindenburga. To byli czasy po wielkim kryzysie i ludziom sie we polskij czynści Górnygo Ślonska żyło sie richtig ciulato bestoż mieli poniekiere takie plany coby sie utorować droga do lepszyj przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:25 Projekt pomnika wykonał budowniczy Burzyński. Był to obelisk wzniesiony na planie sześcioboku o dwu brylach. Na bocznych płaszcyznach znajdowało się sześć tablić brązowych z godlem państwowym, nazwiskami poległych i napisami pamiątkowymi. Całość wieńczył znicz z betonu (dlatego wyglądał jak odwrócony kieliszek)do ktorego doprowadzono ma koszt gminy gaz. Pomnik przetrwał do 1939 roku Źródło: Przemyslaw Nadolski - Pomniki Królewskiej Huty, Hajduk Wielkich i Chorzowa (1945) Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Test historyczny! 25.05.05, 23:32 Sorry ale odpowiedz mi kajś powędrowała do góry, chyba juz pójda spać:) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Test historyczny! 30.05.05, 00:19 > Źródło: Przemyslaw Nadolski - Pomniki Królewskiej Huty, > Hajduk Wielkich i Chorzowa (1945) Mozeby wpisac do naszej Biblioteczki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 26.05.05, 11:34 Chciałem się przeprosić za nieścisłość,powstanie pogański na Sląsku było 1037~39. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 29.05.05, 17:52 www.vogel-soya.de/Chorzow_Wilhelmplatz.jpg A mnie się ciągle wydaje,że pierwszym pomnikiem,który na tym placu stał,był Wiluś. Odpowiedz Link Zgłoś
gosik12 Re: Test historyczny! 29.05.05, 18:13 Może i stoł ale w sumie nie ma nigdzie na tyn temat informacji, chyba że ty jakies mosz. Pozdrowiom cie serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Test historyczny! 29.05.05, 18:21 gosik12 napisała: > Może i stoł ale w sumie nie ma nigdzie na tyn temat informacji, chyba że ty > jakies mosz. Pozdrowiom cie serdecznie. Witej Gosik, som,som,niy je jo 100% pewny i jak siy niy myla,wysadziyli go te,co we 1928 siybiy dynkmal postawiyli,tysz jak siy niy myla Reden mo te bildy,yno widzis jaki pieron uparty;))), poosdor Odpowiedz Link Zgłoś