Dodaj do ulubionych

ortografia

IP: *.tktelekom.pl 08.12.10, 15:37
Przeglądając różne fora internetowe, czytając wypowiedzi młodych ludzi jestem przerażony poziomem ortografii. Jest wręcz na żenującym poziomie. Pamiętam w podstawówce częste dyktanda, nie było przeproś - trzeba było umieć. Czy teraz szkoły przestały uczyć ortografii?
Obserwuj wątek
    • Gość: proboszcz Re: ortografia IP: 178.159.168.* 08.12.10, 17:36
      Dokładnie odkąd pojawiło się dysmózgowie (wszelkie dysgrafie, dysleksje, dysortografie) szkoły położyły lagę. Kiedyś za ortografa dostawało się pałę. Teraz toleruje się debilizm.
      • Gość: y Re: ortografia IP: *.sistbg.net / 10.10.0.* 08.12.10, 18:15
        A czy w szkole uczono kiedykolwiek ortografii?gdyby nie własny zapał do czytania książek, nie wiele by się ze szkoły wyniosło.
        • Gość: gbur Re: ortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 20:10
          widocznie za malo jednak miales tego zapalu, bo zasady pisowni 'nie' z przyslowkami od lat niezmienione :P
          BTW marzy mi sie skrypt czy cos w tym stylu /nie znam sie/, ktory blokowalby np. taka pisownie jak moja na forach, komunikatorach, klientach pocztowych itp ;)
    • e-ftalo Re: ortografia 09.12.10, 01:31
      Nie ma jednej słuszne ortografii.Zależnie od języka/gwary/dialektu są różne systemy zapisu.Nie można nikogo zmuszać ortogtafii,są ważniejsze rzeczy. Tym bardziej wpieprzanie się z ortografią gdy temat dotyczy czegoś innego jest brakiem kultury
    • Gość: x__x Re: ortografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 01:43
      Obrońcy ortografii jak obrońcy krzyża - może jakieś krucjaty po szkołach będziecie robić:).
    • Gość: lolek Re: ortografia IP: *.tktelekom.pl 09.12.10, 20:51
      Nacisk na ortografię w szkole wyszedł mi na dobre mam nadzieję. Nawet w Internecie staram się pisać poprawnie. Poza tym dzisiejsze wersje przeglądarek mają wbudowane moduły podkreślania błędów.
    • e-ftalo Re: ortografia 10.12.10, 01:58
      ja nie mam tego dodatku,aby nie spowalniać przeglądarki i jakoś zyję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka