Dodaj do ulubionych

Oto finezja Waszego idola Rydzyka

04.02.11, 18:55
Kilka cytatów z Pana Rydzyka (ja tam dalej nie mogę uwierzyć, że to ksiądz...):

"Ja to nazywam ja waj szalom. Widać, że to jest religia handlowa. To jest handel, a nie religia w Boga"
"Kochani, jeszcze Murzyn. Boże! Gdzieś ty się nie mył! Chodź tutaj bracie! On się nie mył wcale, zobaczcie, no!"
"Mniej dzwońcie, więcej płaćcie. A jak już dzwonicie, to mówcie krótko i na temat."
"Pani prezydentowa z taką eutanazją? Ty czarownico! Ja ci dam! Jak zabijać ludzi, to sama się podstaw pierwsza"
"Człowieka nie można kopnąć, chyba że czerwonego."
"Francja domaga się korytarza dla Rosji w Polsce. Gdzie my mamy Polaków w rządzie, nikt nie protestuje.(...) Najgorsze to jest współdziałanie niemiecko-żydowsko-rosyjskie. Tak samo jak protestanci, którzy rządzili Polską, to było coraz gorzej, jak Buzek rządził."

I na koniec jeszcze jeden, który jest auto-podsumowaniem wyżej wymienionych cytatów:

"Nie nazywajmy nigdy, że szambo jest perfumerią."
Obserwuj wątek
    • Gość: nikita Re: Rydzyk potega jest i basta.... IP: *.acanac.net 04.02.11, 19:05
      karambello - czego ma dowodzic te kilka zdan powyrywanych z kontekstu. Rydzyk to facet z "ogromna" glowa", potrafi organizowac religie, business i polityke. Pokaz w PRL II drugiego ktory to potrafi ? Rzady sie zmieniaja, kazda wladza ma ochote "udupic" Rydzyka i nikomu sie to nie udalo i nie uda bo Rydzyk to dzis potega. Moze Rydzyk ma za soba boga a moze diabla ktory tak na dobra sprawe tez jest bogiem. Co za roznica skoro wszystko (Rydzykowi) sie udaje. A uzywa jezyka ktory ty i tobie podobni rozumieja i o to wlasnie chodzi.
      • karrambello Re: Rydzyk potega jest i basta.... 04.02.11, 19:24
        Przeceniasz go. Nikt go nie udupił, bo dla nich to tylko nieszkodliwy dziwak, zresztą co oni do niego mogą mieć? To Kościół powinien go udupić, bo jest jego zakałą. Ludzie odchodzą od Kościoła przez Rydzyka. Nikt nie chce taplać się w tym błocie.

A te cytaty dowodzą, że to antysemita, nienapasiony cynik, który nazwał ś.p. Panią Prezydentową "czarownicą".

> Rydzyk to facet z "ogromna" glowa", potrafi organizowac religie, business i polityke.

To niech idzie na ekonomię, później do businessu i do polityki, zamiast kalać sutannę!
    • Gość: Darko Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.pppoe.sistbg.net 04.02.11, 19:14
      Ciekawy przegląd. Podpisuję się pod wszystkimi stwierdzeniami*

*za wyjątkiem jednego
    • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 07.02.11, 20:53
      I gdzie te Wasze kontrargumenty, nie bronicie swojego bożka?
      • lechowski51 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 07.02.11, 22:00
        Tobie chlopie niezle odbilo!.Jak stworzysz z niczego radio,telewizje,ogolnopolski dziennik,wyzsza szkole ze swietnym zapleczem...to zglos sie biedaku i oglosimy Cie tarnobrzezaninem 100-lecia.Problem w tym ze kiedys Tarnobrzeg mial wielkich Tarnowskich a dzisiaj ma socjalistyczne miernoty takie jak Mastalerz.
        • Gość: gegangen Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.play-internet.pl 07.02.11, 22:17
          Przypominam wszystkim czytających ten topic, że lechowski51 był za czasów PRLu donosicielem milicyjnym o pseudonimie TW Pajac.
        • Gość: kris Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 08.02.11, 12:17
          Jak to stworzył "z niczego". A cegiełki na stocznię gdańską, a świadectwa udziałowe PPP, a emerytury, renty wpłacane przez starszych ludzi, a fundusze europejskie. Jedynym który stworzył coś z niczego jest Bóg.
        • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 09.02.11, 12:33
          A co to ma do rzeczy? Gówno mnie obchodzą sukcesy tego pana. Tematem są jego kontrowersyjne wypowiedzi.
        • sp1962 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 09.02.11, 15:30
          lechowski... nie z niczego a z wdowiego grosza, całe imperium kościelne jak grzyb wyrosło na cudzym organiżmie, a tarnobrzeg miał prof. pawłowskiego
    • e-ftalo Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 08.02.11, 00:35
      Niezły zbiór cytatów.Ale trzeba zauważyć że to jest wyjęte z kontektów ,a całe wypowiedzi z zawartymi cytatami nie stanowiły jakiegoś szoku dla słuchaczy.Teksty były skeirowane raczej na mniej inteligentnych ,którzy nie zwracają uwagi na takie coś. Cała istota tego radia,to mówić takim językiem aby się podobało tym najmniej kapującym. Są też audycje na wyższym poziomie i to wszystko zalezy od prowadzącego.
      Tak więc niekoniecznie trzeba to rozumieć jako obraźliwe,choć oczywiście nie podoba mi się taki język,to nie powinno mieć miejsca
    • Gość: miłość bliźniego Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 12:05
      Takim samym językiem posługuje się w tym portalu Lechowski !
      Niby mają się za Bóg wie co ?
      A tak na prawdę są prostakami .
    • Gość: Do Lechowskiego : Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 11:41
      Co marzy ci się praca u Tarnowskich ?
      Ty zaprzańcu , na pewno jako osobisty klecha pana Tarnowskiego podający opłatek na deser ?
      • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.02.11, 20:04
        Język Ojca Rydzyka to miód w stosunku do Waszego języka, jakim piszecie na tym forum.(Dotyczy większości). Pozdrawiam i życzę opanowania.
        • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 09.02.11, 21:21
          Elokwencja Rydzyka pozostawia bardzo wiele do życzenia. Ten człowiek wyraża się niespójnie, nie kończy jednej myśli, zaczyna drugą, wypowiada się w sposób chaotyczny. Nie wiem, co w tym pięknego... Wy chyba jesteście turpistami.
          • Gość: historyk Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 09.02.11, 23:32
            A co Ty ojca dyrektora na konkurs pieknosci chcesz wyslac? To kaplan, kaplan z powolania, wielki duchem. Nie widzisz, pociagnal za soba masy, a Ty te masy lekcewarzysz. Jako niewierzacy za kaplana sie bierzesz, pochamuj, pozostaw ocene kosciolowi. A Ty posluchaj kazan ojca Rydzyka, moze cos do Ciebie dotrze. Juz ktos napisal wczesniej o jego osiagnieciach, to fenomen. Programy Radia Maryja to wielka katecheza, a stworzone dziela, radio, telewizja, dziennik ogolnopolski, kompleks budynkow rozglosni RM, wyzsza uczelnia z poteznym zapleczem, geotermia i inne wystawiaja najlepsze swiadectwo. Pojedz, zobacz a oczy Ci wyjda z podziwu. To zrobil jeden czlowiek w okresie 15 lat, to machina cudownie dzialajaca.
            Ale Ty nie lubisz ojca dyrektora bo jego dzialalnosc rujnuje Twoj swiat, swiat ktory minal, zreszta nie chce Cie oceniac, ja Ciebie i Tobie podobnych poprostu nie rozumie, choc troche mam pretensje do ojca Rydzyka ze nie tworzy tego wszystkiego w Tarnobrzegu.
            • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 10.02.11, 08:38
              Srutututu. To nie jest kapłan, to jest szarlatan, a ludzi którzy go poważają jest mi po prostu żal. Trzeba być ślepcem, żeby nie widzieć zakłamania tego człowieka. W ogóle skończmy ten temat, nie zamierzam nikogo leczyć z naiwności. Każdy wierzy w to co chce. Dla Was Rydzyk jest bożkiem, dla mnie jest zerem, koniec i kropka.
              • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.02.11, 12:46
                Powiedział co wiedział. W Twoim przypadku milczenie jest więcej niż złotem. To dobrze ze zamilkniesz!
                • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 10.02.11, 13:04
                  Moje milczenie - złotem, słowa Rydzyka i jego giermków - błotem. Na szczęście w naturalny sposób wyginiecie jak dinozaury.
                  • Gość: katolik Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 10.02.11, 19:19
                    Panie Karambello prosze mi uwierzyc, pomimo ze jestem czlowiekiem o jasnych i jednoznacznych konserwatywnych pogladach, szanuje ludzi i ich innosc /chociaz chorobliwe inklinacje uwazam ze nalezy leczyc a nie przyjmowac jako norme/.
                    Panu chce powiedziec ze sznuje i podziwiam ojca Rydzyka, jestem katolikiem ale zyd, prawoslawny czy buddysta mi nie przeszkadza. Pytam wiec Pana, dlaczego Pan jako chyba ateista walczy ze mna, dlaczego Pan mi ubliza, dlaczego Panu przeszkadzaja moje przekonania. Przyznam ze moim marzeniem jest aby Pan sie nawrocil, dlatego modle sie za Pana, ale tez pozostawiam to dla Panskiego wyboru i nie wchodze z buciorami w Panskie sumienie.
                    W interesie populacji ludzkiej, tym samym nas samych, powiem za satyrykiem: "robmy swoje" . Od nas samych zalezy czy bedzie nam coraz lepiej.
                  • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 10.02.11, 19:28
                    Nawrócić to trzeba Rydzyka i jego popleczników, bo to co wyprawiacie z katolicyzmem ma mało wspólnego a intencje w których się modlicie są często chore. Mnie nawracać nie trzeba, jestem katolikiem. To Wy powinniście się opamiętać, utraciliście horyzont i utknęliście na mieliźnie, a przewodnika macie marnego...
                    • Gość: nikita Re:takie tam sobie IP: *.acanac.net 10.02.11, 19:48
                      karrambello - reprezentujesz mizerna wiedze jesli chodzi o wiare. Powinienes wiedziec ze kosciol katolicki to nie wiara choc wykorzystuje elementy tak judaizmu jak i chrzescijanstwa. Judaizm to wiara w stworce a chrzescijanstwo to wiara w jezusa . Katolicyzm to doskonale zaprojektowana i porowadzona instytucja ktorej celem nadrzednym jest zysk. Zysk ten uzyskuje np. obietnicami nieba za ktore trzeba slono placic, dzialalnoscia gospodarcza jak np.Rydzyk czy anagazowaniem sie w polityke. Kazdy datek czy pomoc okazana kk to inwestycja i nic wiecej. Jedni inwestuja by ominac pieklo ( katolicki wymysl) inni by zarobic. Co w tym zlego ? Ano nic. Kazdy decyduje za siebie i zbiera tego owoce. Ty tez.
                      • karrambello Re:takie tam sobie 10.02.11, 21:02
                        Stwierdzasz mizerny stan mojej wiedzy, jednocześnie przytaczasz swoją własną wizję Kościoła Katolickiego i wypowiadasz ją w formie definicji. Nie rżnij autorytetu, nie masz prawa definiowania pojęć już zdefiniowanych. W ogóle wyżej srasz niż dupę masz. Wyhamuj.

Zgadzam się, że Kościół odchodzi od pierwotnych założeń, że coraz bardziej się miesza w nie swoje sprawy i że efektów ubocznych tego mamy coraz więcej. Założyłem ten wątek, żeby podjąć nieśmiałą próbę uzmysłowienia pewnej części forumowiczów, jak daleko tkwią w błędzie wychwalając nad Niebiosa tego swojego Baala, ale poddaję się. Jesteście niereformowalni, być może w większości z racji wieku.
                        • Gość: nikita Re:takie tam sobie IP: *.acanac.net 10.02.11, 22:24
                          karrambello - ty rzeczywiscie jestes katolikiem . Prymitywny, chamski, msciwy i ...wyjatkowo glupiutki. Jak katolik. Pogratulowac. Dajesz chlopie w dupe....
                          • karrambello Re:takie tam sobie 11.02.11, 08:16
                            > karrambello - ty rzeczywiscie jestes katolikiem . Prymitywny, chamski, msciwy i
                            > ...wyjatkowo glupiutki. Jak katolik. Pogratulowac. Dajesz chlopie w dupe....

Powyższe świadczy, że wszystko co przypisujesz mi, odnosi się raczej do Ciebie. Wobec Ciebie nie używałem inwektyw, kto tu jest chamski i mściwy?
                        • lechowski51 Re:takie tam sobie 10.02.11, 22:26
                          Napracowales sie karambello i niestety bez zadnych rezultatow.Dla oslody mam dla Ciebie nagrode;
                          www.youtube.com/watch?v=2DDal7_fUis
                          • Gość: gegangen Re:takie tam sobie IP: *.play-internet.pl 10.02.11, 23:25
                            Czy ktoś wreszcie kopnie w dupę tego bredzącego nieustannie donosiciela Pacana ?
                            • Gość: kris Re:takie tam sobie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.02.11, 07:05
                              O "katolickim głosie w twoim domu" świadczy najlepiej to, że ani słowem wczoraj TV Trwam nie zająknęła się o śmierci arcybiskupa Życińskiego. Gdyby Głódź albo Frankowski mieli katar byłby to news dnia.
                              • Gość: elqa00 Re:uwaga! IP: *.sikornik.net 11.02.11, 10:24
                                Piszę do wszystkich wypowiadających się na tym forum i na powyższy temat. Już dawno słyszałam jakie kontrowersje krążą wokół rydzykowego radia. Skłoniło mnie to do refleksji, a żeby takowe mieć, musiałam poznać bliżej przedmiot kontowersji. Poświęciłam zatem 3 dni na to by posłuchać owej rozglośni. Przyznam że to był dla mnie szok. Pierwsze co mi się nasunęło to język prowadzących audycje: ciepły, spokojny glos prowadzacego ktory w bardzo lagodny sposob dociera do osób mających dość zgiełku innych rozgłośni oraz agresywnych niekiedy wypowiedzi na łamach prasy i audycji NORMALNYCH rozgłośni radiowych, czy stacji telewizyjnych. Cóż zatem czyni ten głos?-otóż zachęca do wykonywania telefonów przez osoby kierujące się gniewną agresją w stosunku do reszty świata. I nietstety wśrod dzwoniących są osoby , które bezkrytycznie przyjmują rzeczywistość radiomaryjną, kipiąc nienawiścia do przeciwników(jakież to chrześcijańskie- nieprawdaż?) Drugie- audycje o tematyce gospodarczo- społecznej prowadzone były wystarczająco apologetycznie( czyli-mówiąc o problemach ogólnych zgrabnie omijano kwestie 'niewygodne') . Trzecie-zestawienie przerywników-(np utworów muzycznych) utwierdzało sluchaczy w przekonaniu,że to radio jest jedynym żródlem poparcia dla ich statusu społecznego,że wypowiadając się poprawiają 'ten okrutny świat', że tworzona przez nich społeczność wirtualna jest mimo odległości zwarta i monolityczna i ''utwierdzona w Bogu''...a po kilku sekundach apel instruujący że dowolne kwoty należy wpłacać ............i tu podany numer konta.................... .
                                Więcej było jeszcze takich ''kwiatków'', ale opisałam nie bez powodu te 3 najważniejsze,ponieważ one głównie przypominają książkowy mechanizm działania stosowany przez guru wszelakich sekt.
                                Nasuwają mi się następujące wnioski : nad doborem tematów i sposobem tworzenia audycji MUSI pracować sztab fachowców tj. psychologow, socjologów itp..zastanawiam się jaka jest ich etyka zawodowa, jeśli wiedząc co robią, zestawiają narzędzia przekazu w tak destrukcyjny dla słuchaczy sposób?
                                a z innej strony zaś ,istnieje niezliczona ilość fachowców,którzy- nie wierzę, że nie zauważają tego co ja, a sporo ode mnie ważniejszych-i dlczego oni nie podnoszą wrzasku że to co robi rozglośnia rydzyka( sory ale nie potrafię pisać tego nazwiska z dużej litery) jest dla spoleczeństwa niebezpieczne?
                                Przekazy owego radia trafiają i zjednują sobie ludzi prostych, lub takich którzy popełnili błędy młodości, a po latach odkrywają że czas wrócić na prawą drogę i stają się zbyt ortodoksyjni.
                                Tacy osobnicy stanowią podwalinę radia.Jest to podatny grunt na manipulacje.
                                Poza tym istnieje przyzwolenie spoleczne i pewnego rodzaju ignorancja tych dostrzegających błędy w społeczeństwie, a nawet poparcie niektórych partii politycznych.
                                Pytam zatem jak można przeciwdziałać takiej patologii? jak uświadomić ludziom że ich bezkrytycyzm może popchnac ich w stronę uzależnienia od ''słowa głoszonego'' w w/wym rozgłośni?
                                • karrambello Re:uwaga! 11.02.11, 10:51
                                  Niestety się nie mylisz. Do podobnych wniosków dochodzi wielu ludzi. I niestety nie sądzę, żeby dało się cokolwiek z tym zrobić. Ludzie mają wolny wybór, chcą - słuchają, nie chcą - nie słuchają. Takie są uroki demokracji. Jeśli taki Rydzyk czy Nowak jest dla kogoś autorytetem, to nie ma szans na przekonanie tego kogoś, że oni są w błędzie.

Najbardziej boli łatwowierność słuchaczy. Łykają wszystko bez wyjątku, jak pelikany.
                                  • Gość: elqa00 Re:uwaga! IP: *.sikornik.net 11.02.11, 11:31
                                    No baa... ale mówiąc ''uratować'' mam na myśli powstrzymanie przed bezkrytycznym postrzeganiem tego co mówi cała ta ''ekipa''. mówię tu również o uzależnieniu, które może być łagodne (na początku) i przechodzi w coraz ostrzejsze etapy i cierpia na tym rodziny.Mechanizmy pseudoafiliacyjne w sektach tez bazują na stopniowym uzależnianiu od siebie czlonkow społeczności. I W TYM , JAK I W INNYCH PRZYPADKACH, ANTIDOTUM NA NIEŚWIADOME PODDAWANIE SIĘ MANIPULACJOM JEST WIEDZA..
                                    Uświadamiajmy zatem wszystkich, kogo się da, a kraj będzie bogatszy o świadomość obywateli a obywatele bogatsi o samoświadomość.
                                • Gość: kris Re:uwaga! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.02.11, 11:22
                                  Brawo, ktoś wreszcie zanalizował ten fenomen!
                                  • Gość: benek Re:uwaga! IP: *.tktelekom.pl 11.02.11, 12:06
                                    nie mam bardzo czasu na czytanie różnych bzdur - ale na wpis lechowskiego dotyczący "mrówczej pracy" rydzyka i "tworzenia imperium" - odpowiem - bo on to swoje "imperium" kradnie innym - cegiełki na ratowanie stoczni - na które przyznaje dałem sie nabrać i wysłałem kasę - "poleciały w swiat" choć oficjalnie -
                                    "...Radio Maryja ani jego komitet nigdy publicznie nie ujawnily, ile zebraly pieniedzy. Rozglosnia apelowala nie tylko o wplacanie gotowki, ale i o przesylanie swiadectw udzialowych NFI. Ile zebrala pieniedzy, nie wie ani stoczniowa "S", ani "komitet cegielkowy". Stoczniowa "S" szacuje, ze komitet RM zebral tyle, ile zebraly "cegielki", czyli okolo pieciu milionow. Mietlicka i Spiker z "komitetu cegielkowego" przypominaja, ze rozglosnia i komitet RM nieraz chwalily sie, ze byly bardziej skuteczne.
                                    W samej rozglosni niczego nie mozna sie dowiedziec. Udzielic informacji moze jedynie ksiadz Rydzyk. - Ojciec jest wlasnie poza Toruniem. Bedzie za kilka dni - informuje kobiecy glos w sluchawce. Za kilka dni okazuje sie, ze ojciec dyrektor jest, ale zajety. - Czesc pieniedzy zgodnie z wczesniejszymi deklaracjami Radia Maryja zostala zwrocona tym, ktorzy udokumentowali wplaty. Reszta pozostaje na subkoncie rozglosni. ..." występowałem do nich 2 razy o zwrot kasy, kwity mam - dostałem "wała" - co do innych "inicjatyw" tego biznesmena z torunia - nie pisze bo tam kasy juz nie wysłałem - lechowski tylko nie pisz że to jest uczciwe bo po grypie mi zwieracz szwankuje i wolę bieliznę zmieniać po ablucji - rydzyk to złodziej i hochsztapler - złoty okres w polsce sie skończył ( ludzie mniej naiwni...) to doi USA i Kanadę - ostatnio na "katastrofę smoleńską" - jeżdzi i głosi "prawdę" o mgle,magnesach ,rakietach,agentach na pokładzie - skoro sa naiwni i płaca ich kasa - ale lechowski nie rób z niego bohatera bo to kręt nad kręty jako wzorzec bardziej pasuje do wzorców sycylijskich ,a jego dziura w "zyciorysie" w latach 80 - "zatykana ogólnikami - praca z młodzieżą ,czy kapelan w żenskim klasztorze ( to drugie to takie "naturalne") są tak naciągane jak kiedyś skóra na twarzy ireny dziedzic - reasumując fakt stworzenia imperium jest - ale czym się różni złodziej rydzyk od "złodziei" krauze,zasada,niemczycki,kulczyk ? - tylko tym że nosi sukienkę i nie płaci podatków - bo fundacje związane z kościołem są od tego zwolnione na mocy prawa - taki z niego dobrodziej - kroi babcie i naiwniaków zza wielkiej wody i ma nas w d.........bo podatków nie płaci
                                    • Gość: emeryt Re:uwaga! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.02.11, 12:50
                                      W latach osiemdziesiątych, wszystkiemu co było złe w Polsce przypisywano imperialistycznym knowaniom Rolanda Regana. Teraz wszystkiemu jest winien Ojciec Rydzyk i jego wredne Radio Maryja i TV TRWAM. Brawo internauci, na pewno Wam wszyscy uwierzą. Tylko musicie wzmóc front walki z ciemnogrodem. Ataki musza być śmielsze. Prawda Was wyzwoli! Pozdrawiam!
                                      • Gość: benek Re:uwaga! IP: *.tktelekom.pl 11.02.11, 13:47
                                        emerycie - skoro ci rydzyk pasuje to go sponsoruj ,utrzymuj, płacz ze wzruszenia na jego widok - to twój problem - ale jak ktoś przywłaszczył "cudze" to jest złodziejem i krętaczem - i żadne twoje "odnośniki" do lat komuny tego nie zmienią - nie masz do czynienia z gnojkiem tylko człowiekiem ,który przeżył 50 lat i swoje wie - rydzyk ukradł kasę z cegiełek i zainwestował w radio - ot co - a skoro ci pasuje wielbić takie "indywidualności" jak paetz czy rydzyk - dawaj - twoja kasa
                                        • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: 66.49.229.* 11.02.11, 19:59
                                          Zajebiste to forum. Co jeden to madrzejszy a najzabawniejsze to to ze jest kilku ktorzy na sile chca uczyc innych, jak zyc, w co wierzyc i na kogo ujadac. Smieszy i to ze katolicy najglosniej ujadaja na swoj kosciol. Przeciwnicy Rydzyka akceptuja nieprawdopodobne przekrety kazdej swojej demokratycznej wladzy, nie przeszkadza im fakt ze to wlasnie ich rzady rozpiep...yly doszczetnie polska gospodarke, przeszkadza im natomiast to ze ludzie daja Rydzykowi a wlasciwie to wspieraja jego dokonania. Panie i panowie z katolickiej rodziny, jesli Rydzykowi wszystko sie udaje, wszystko wychodzi, to znaczy ze ma poparcie niebios, bo poparcie swego kosciola to juz ma i nie ma co ukrywac ze ci ktorzy popieraja PIS popieraja tez rydzykowe dokonania. Brawo ojcze dyrektorze, tak trzymac i na pohybel wszystkim opetanym przez szatana przeciwnikom radia maryja i prawd gloszonych przez to radyjo.

• karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 11.02.11, 21:01
                                            Chłopie, przestań się już kompromitować. Nawet nie mieszkasz w Polsce, patrioto zakichany. Nie masz nic konkretnego do powiedzenia to idź do pubu, łyknij whiskey i płyń.
                                            • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 11.02.11, 22:56
                                              1.Dziś rano próbowałam rzeczowo przedstawić argumenty potwierdzające sekciarską dzialalność rydzyka. jak widać dotarło to tylko do niektórych. nie pisałam tego ''bo tak mi się wydaje'', przykro to stwierdzić ale radio maryja TAK DZIAŁA.
                                              2.Ktoś napisał że katolicy krytykują swój kościół.. a jakże mają nie krytykować?? ileż zachowań księży, piastujących różne stanowiska w tej strukturze popełnia karygodne błędy.. a nawet i przestępstwa. Władze kościelne sprawy kompromitujące zamiatają pod dywan. No chyba że zajmą się tym media.. wtedy problem próbuje być albo zamaskowany albo przekłamany. Księża pobierają w różnej formie pieniądze od ludzi, sami opływając w luksusie.
                                              Pomoc biedniejszym jest jedynie ideą na pokaz. Jest jeszcze sporo podobnych ciekawostek, które sprawiają że CORAZ CZĘŚCIEJ WSTYD MI ŻE JESTEM KATOLICZKĄ.
                                              • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: 66.49.229.* 12.02.11, 00:57
                                                elqa - pierd...lisz jak potluczona powielajac idiotyzmy . Kosciol to ludzie, to tacy jak ty wysylaja dzieci do seminariow, to tacy jak ty daja pieniadze na budowe kosciolow, to tacy jak ty tyraja by te koscioly budowac, to tacy jak ty wpychaj ksiezom koperty w trakcie koledy, to tacy jak ty klada na tace, tacy jak ty przescigaja sie w urzadzaniu weselnych przyjec komunijnych, tacy jak ty dra gardla w czasie koscielnych zgromadze. Kosciol do doskonale zorganizowana instytucja i nie on jest winien ze ma co ma ale banda durni ktorzy bez przymusu napycha koscielne kieszenie. Tak bylo jest i bedzie bo madrzy do rzadzenia a glupcy do roboty. Z pretensjami to do siebie katoliczko bo to i ty jestes odpowiedzialna za kazdy grzech kosciola.

• Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 12.02.11, 09:03
                                                  Nikita,.. jestem swiadoma winy calego koscioła- czyli ludzi wchodzących w skład calej spoleczności rzymskokatolickiej. Fakt, to ludzie ''karmią'' ale i wymagają od przeciętnego proboszcza wysokiej postawy moralnej. Cóż dostają? JEDYNIE POZORY UCZCIWOŚCI. Mówisz.. banda durni..hmm nie nazwałabym tak ludzi oczekujących oparcia w wierze.Ludziom wiara jest potrzebna, ale nie w tak zdegenerowanej formie, i NIE JEST to wina ludzi że przedstawiciele grupy eklektycznej- zwanej duchowieństwem z datkami na rzecz kościoła robią co chcą.
                                                  Zgadzam się również że tak było i jest.. ale czy tak będzie to zależy od ludzi..właśnie takich jak ja czy Ty.
                                                  Ja się od tego odcięłam i zdarzyło się że wypowiedziałam swoją opinię kierując ją do przedstawiciela tej kasty. Nie kryję że nie czuję się już częścią kościoła. Odcięłam się od niego z takiej prostej przyczyny, ze nie chcę by ani ja ani moje dzieci uczestniczyły i wspierały to co się dzieje w całej hierarchii kościelnej.
                                                  • Gość: nikita Re:elqua - przepraszam IP: *.acanac.net 12.02.11, 13:29
                                                    elqua- skoczylem na Ciebie, przepraszam. Masz racje, ale wiesz doskonale ze wiara to nie kosciol. W kategoriach wiary kosciol jako taki, obrazy, monstrancje , kazania i ta cala nadbudowa sa sprzeczne z wymaganaiami jakie stawia przed czlowiekiem wiara. Kiedy czlowiek odsunie sie od kosciola a zblizy do wiary, kiedy nauczy sie rozmawiac z bogiem problemy o ktorych piszesz zatracaja jakiekolwiek znaczenie. Ale swoja droga odwazna jestes ( jesli ona to ty).
                                                  • Gość: elqa00 Re:elqua - przepraszam IP: *.sikornik.net 12.02.11, 23:04
                                                    Tak, ''ona'' to ja we własnej osobie. :) Faktycznie, kościół teraz przesiąknięty jest wszelkimi symbolami , które - im jest ich więcej-tracą na znaczeniu. krok po kroku powstają nowe budowle zwane Domami Boga.One pustoszeją po 1 dlatego że jest ich za dużo, po 2 że coraz częściej ludzie zwyczajni mają dość ..hmm inwazji w/wym symboli. pokusiłabym się o stwierdzenie że bywają one zbyt osentacyjne a nawet wszędobylskosć ich uważam za agresywną.. Pozostaje jeszcze jeden problem- dosc istotny, jeśli chodzi o samych księży. z powodów wymienionych we wcześniejszych moich wypowiedziach,w oczach społeczeństwa tracą autorytet.
                                                    A dzieje się tak z kilku powodów:
                                                    1- nieuczciwość i mijanie się z prawdą całego duchowieństwa(mówię tu ogólnie),
                                                    2-podwójne życie niektórych duchownych (co też jest formą nieuczciwości)
                                                    3-próba narzucania calemu państwu rozwiązań nie całkiem zgodnych z naturą człowieka, a niekiedy wręcz całkiem ją negujących,
                                                    4-wypowiadanie się z pozycji autorytetu, na tematy o których nie mają bladego pojęcia.
                                                    5-coraz większa świadomość ludzi.
                                                    Mam wrażenie że większość ludzi uczęszczajązych co tydzień do kościoła reprezentują pewien specyficzny rodzaj religijności. Nazywa się to religijnością tradycyjną- czyli po krótce opisując-
                                                    bezmyślny, zwyczajowy sposób spędzania niedzielnego przedpołudnia.
                                                  • Gość: nikita Re:elqua - przepraszam IP: *.acanac.net 12.02.11, 23:33
                                                    Znasz temat, jestes spokojna i opanowana, nie reagujesz na zaczepki , czy Ty aby nie jestes zakonnica ( pozytywne znaczenie ).
                                                  • maaac Re:elqua - przepraszam 12.02.11, 23:40
                                                    Przepraszam że się wtrącam bo mi hihocze biurko obok i nie pozwala się skupić na rozwalaniu orków.
                                                    Nie, nie jest. Sprawdzałem.
                                                  • Gość: elqa00 Re:elqua - przepraszam IP: *.sikornik.net 12.02.11, 23:43
                                                    Nie wiesz jak mnie tym rozbawiłeś. nie jestem zakonnicą ani w pozytywnym znaczeniu ani w żadnym. Jestem spokojna bo w dyskusjach wszelakich nie zwykłam ''chwytać za szabelkę''. a tak serio , bronią człowieka jest argument a nie wrzask i obrażanie. temat znam.. bo sprawy spoleczne mnie interesują zarówno zawodowo jak i hobby. ale czy zakonnica wypowiadalaby się tak na temat kościoła?????
                                              • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 12.02.11, 04:26
                                                @elqa00 nie karm tego trolla nikitę, bo to sfrustrowany emigrant. Bredzi.
                                                • Gość: emeryt Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.02.11, 13:01
                                                  elga 00 - Kto Ci broni wierzyć ze nie wierzysz. Od ogłoszenia terminu beatyfikacji Największego z Polaków Jana Pawła II, znacznemu wzmocnieniu uległy ataki nam Kościół Katolicki. Czy to nie dziwne? Pamiętajcie atakujący - "bramy piekielne go nie przemogą" Pozdrawiam!
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.acanac.net 12.02.11, 13:49
                                                    emeryt - zabawne. Kosciol stworzyl wlasna nomenklature. Jest papiez, sa pomniejsi i tak do spodu. Ta sama nomenklatura wybiera sposrod siebie rozne " ciala" a to od walki z szatanem, finansow i oczywiscie cudow no i czynienia swietymi. Zbiera sie gromada starych purpuratow i debatuje kogo tu wyniesc na oltarze , dajac gawiedzi to czego ta gawiedz oczekuje. I tak jest od czasow powstania kosciola: sw. Wojciech, swiety bo polazl na tereny Prusow choc nikt go tam nie prosil zabili go bo wlazl do ich swietego gaju za co zgodnie i ich prawem grozila smierc. No wiec zginal a w nagrode zostal swietym. sw. Stanislaw, zginal nie za wiare ale za krytyke swojego wladcy, Popieluszko zginal bo bawil sie w polityke, Wojtyla czyz nie blogoslawil walesy i solidarnosci wiedzac ze to droga do przelewu krwi, czyz nie spiskowal z amerykanami przeciw swemu narodowi, czyz nie nawolywal do rozprawy z komunizmem, czyz nie blogoslawil amerykanskich bomb rzucanych na balkanskie dzieci. Czyz nie tolerowal i zmiatal pod dywan problemow i przekretow finansowych watykanu, czy pedofili i homoseksualizmu w kosciele. Tojest twoj kosciol i jak widzisz nie ma nic wspolnego z nauczaniem jezusa. Pewnie, ze mozesz wierzyc w co chcesz i jak chcesz ale to twoja wiara i zachowanie buduje albo nie buduje autorytet kosciola. Myslenie nie boli i na nawrocenie zawsze jest czas.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 12.02.11, 23:35
                                                    Nie sądzę aby sama beatyfikacja spowodowała powszechną niechęć do kościoła. We wcześniejszych moich wypowiedziach znajdziesz jej powody. to tylko tyle że zbiegło się to w czasie. a obie sprawy.. opinia społeczna i działania wladz kościelnych toczą się własnymi torami. Jedna ma wplyw na drugą, owszem, ale beatyfikacja Polaka, ktorego każdy cenił nie ma z tym nic wspólnego.
                                                • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.acanac.net 12.02.11, 13:35
                                                  karrambello - ty na tym forum reprezentujesz prymitywizm i waskie myslenie, natomiast elqa - jest twoim przeciwienstwem, spokojna, rzeczowa i myslaca. Ty jestes z gromady ktora nazywa siebie katolikami i postrzegasz wiare przez pryzmat swojej niewiedzy a to juz nieszczescie dla kosciola.
                                                  Milej soboty karrambello.
                                                  • Gość: emeryt Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.02.11, 15:10
                                                    nikito - Jak czytam co piszesz to tak jakbym 30 lat temu slyszal wykład lektora Komitetu Wojewódzkiego PZPR. Po naszemu "toczka w toczke" Pozdrawiam!
                                                  • Gość: kris Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.02.11, 15:14
                                                    Nie każdemu dane było wysłuchiwać wykładów lektorów KW PZPR. Gratulacje!
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 12.02.11, 17:02
                                                    Ty natomiast nie reprezentujesz sobą nic. Totalne zero.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 13.02.11, 11:28
                                                    Karrambello..pleaseeee argumenty a nie obrażanie... ja wiem że czasem ręce opadają ale siła człowieka w wiedzy i odpowiednim jej wykorzystaniu.. :)
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 13.02.11, 19:59
                                                    Przepraszam Cię bardzo, ale to mnie się tutaj próbuje obrażać. Ja tylko ripostuję. Ciebie wziął pod włos i dałaś się wmanipulować, najpierw Ci dopiekł, a później bez wazeliny wlazł Ci w tyłek, teraz trzymasz jego stronę. Weź lepiej przeczytaj jeszcze raz, co ten frustrat napisał. Poza tym skoro wyjechał z tego kraju, tzn. że tak naprawdę ma w dupie to co się w tym kraju wyprawia. Obraża katolików pakując ich do jednego moherowego worka. A ja się nie dam, bo reprezentuję tę część społeczności katolickiej, która się nie poddaje wszechobecnej propagandzie narodowo-katolickiej Rydzyka, ani propagandzie plastikowego sukcesu Platformy Obywatelskiej. Jeśli ktoś ma tak płytkie zdanie o Kościele Katolickim, poparte tylko uogólnieniami - powtarzam - jest dla mnie zerem, zwłaszcza jeśli jako argumentów używa epitetów. Dno.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 13.02.11, 21:47
                                                    Manipulować mną nie jest tak łatwo, i nie trzymam niczyjej strony. Dla mnie liczy się opinia i tu na forum ona jest najważniejsza.Mogę się z nią zgadzać lub nie, i człowiek tu jest jej nośnikiem. Bez znaczenia zatem jest kto ją przedstawia, Patrzę na problem nie na czlowieka.
                                                    To przypomina mi obecną naszą politykę, gdzie miast odnieść się merytorycznie do rozwiązania problemów społecznych, przeciwnicy polityczni szukają przyslowiowego haka na innych.bo ten były ubek, tamten żyd, a jjeszcze trzeci miał wójka w wermachcie.... i tak naprawdę większość czasu i energii marnuje się na burzenie niż budowanie.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.acanac.net 13.02.11, 22:06
                                                    No panienko, jestem Toba oczarowany. Piszesz tak "... dla mnie lic
                                                    zy się opinia i tu na forum ona jest najważniejsza.Mogę się z nią zgadzać lub n
                                                    ie, i człowiek tu jest jej nośnikiem. Bez znaczenia zatem jest kto ją przedstaw
                                                    ia, Patrzę na problem nie na czlowieka.... Nic dodac, nic ujac.

• karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 13.02.11, 22:12
                                                    Czy jesteś świadomy swojej hipokryzji?
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 13.02.11, 22:09
                                                    > Manipulować mną nie jest tak łatwo, i nie trzymam niczyjej strony.

Nie jesteś do końca szczera, ale trudno.

> To przypomina mi obecną naszą politykę, gdzie miast odnieść się merytorycznie d
                                                    > o rozwiązania problemów społecznych, przeciwnicy polityczni szukają przyslowiow
                                                    > ego haka na innych.bo ten były ubek, tamten żyd, a jjeszcze trzeci miał wójka w
                                                    > wermachcie.... i tak naprawdę większość czasu i energii marnuje się na burzeni
                                                    > e niż budowanie.

No i tutaj się zgadzam. Dlatego proponuję nie odbiegać od tematu dyskusji. Obrzucanie inwektywami to nie dyskusja - to chamstwo. I na tym skończmy ten "nikitowy" offtopic.

A wracając do wątku dyskusji: krytykujecie oboje Kościół, odwracacie się od niego, ponieważ nie pasuje Wam jego współczesna forma. Łatwiej jest się odwrócić, niż cokolwiek zrobić, żeby było inaczej, prawda? Pamiętajcie, że Kościół tworzą jego wierni, a nie kapłani. Nikita ma rację, co do jednego: to wierni nauczyli kapłanów "brać". Ale te wszystkie uogólnienia (sama się do niego przyznałaś w jednym z postów) są niesprawiedliwe, bo opisują tylko patologie, dlaczego nie mówimy o tym co dobre w Kościele? To samo dotyczy Radia Maryja. "Cała prawda w Polskim domu" - niestety nie. Audycje RM to tylko czyjś punkt widzenia, prawdy jest w tym mało, czasem jest jej brak, a czasem słychać kłamstwa. Wspomina się o rzeczach wygodnych, mniej wygodne się pomija. I to jest patologia. Mało tego - jeśli ktoś się nie zgadza z opinią przedstawianą w RM - mówi się o nim od razu, że nie jest prawdziwym Polakiem, że nie jest patriotą, ba posądza się go o przynależność do fanklubu PO. Bo przecież, kto nie jest z nami, ten przeciwko nam... Wszystko jest dla RM białe albo czarne, RM nie zna pojęcia kompromisu.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.sikornik.net 13.02.11, 22:45
                                                    O błędach kościoła pisałam,i o tym że zniechęcają ludzi do identyfikacji z tą społecznością -też.jednym i dosc ważnym elementem zniechęcającym jest radio maryja. pisalam również o jej sekciarskich mechanizmach zjednywania sobie wyznawców. Nie umniejszaj, proszę znaczenia tej rozgłośni, bo ja zauwazyłam w ciągu 3 dni poświęconych na słuchanie kilkanaście dowodów na to ze radio owo jest NIEBEZPIECZNE DLA LUDZI KTÓRZY GO SŁUCHAJĄ, i poddają się mechanizmom manipulacji.
                                                  • Gość: Do elqi 00 Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 22:13
                                                    "Mam wrażenie że większość ludzi uczęszczajązych co tydzień do kościoła reprezentują pewien specyficzny rodzaj religijności. Nazywa się to religijnością tradycyjną- czyli po krótce opisując-
                                                    bezmyślny, zwyczajowy sposób spędzania niedzielnego przedpołudnia."

Rzeczywiście nie patrzysz na człowieka.
                                                    Dobranoc. znajoma
                                                  • Gość: elqa00 do znajoma IP: *.sikornik.net 13.02.11, 22:28
                                                    sorki , ale nie zrozumialam intencji komentarza..możesz wyjaśnić? jestem otwarta na dyskusję
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 13.02.11, 22:40
                                                    @Znajoma, może darzysz ludzi zbyt wielką wiarą, bo niestety elqa00 ma sporo racji. Obserwuję co tydzień tę gawiedź: jedni ziewają niecierpliwie spoglądając na zegarek, drudzy bezmyślnie dłubią w nosie, jest grupa kobiet, która ewidentnie przychodzi do kościoła na rewię mody. Oczywiście, że są i tacy, którzy przychodzą się szczerze pomodlić, ale ta grupa w ostatnich latach niestety topnieje. A Kościół robi zbyt mało, żeby przywrócić ludziom wiarę. Szczególnie w czasach, kiedy wychodzą na jaw "zalety" celibatu w postaci skrzętnie zamiatanych pod dywan patologii... Mieszanie się Kościoła w politykę przyciągnie do nich tylko pewien procent wiernych, zresztą równoznaczny w tej chwili z elektoratem PISu.
                                                  • Gość: katolik Re:Radio Maryja glosem prawdy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 13.02.11, 22:10
                                                    No to Panie Karrambello niezle mnie Pan ubawil, ja juz wczesniej pisalem o Panu w domysle jako o ateiscie, a tu prosze zdeklarowany katolik. Ciesze sie bardzo ze szeregi kosciola nie zmalaly dzieki Panu, ale niech Pan wybaczy, swoimi napastliwymi, publicznymi wypowiedziami gorszy Pan innych i nie bede juz tego udawadnial. A propo - obelzywie przez Pana nazwany mocher to tez katolik, choc nie wiem co u Pana znaczy mocher, bo znam mlodych, wyksztalconych 20-30 letnich mocherow i starszych tez.
                                                    Panie Karrambello, niech Pan pojmie to ze tak samo jak Pan nie rozumie nas, tak ja nie rozumie Pana.
                                                    Mysle ze nalezy powtorzyc nauke patriotyzmu i katechizmu..
                                                    Prosze Pana dzis mamy demokracje, ale ta nie moze byc bezrozumna.
                                                    Ostatnio przeczytalem nastepujace zdanie: "W latach 50-tych ludzie bali sie wladzy ale mysleli. Dzisiaj nie boja sie wladzy, ale przestali myslec. Wtedy nie bylo TVN, Polsatu, a przede wszystkim GW". No to zacznijmy myslec, aby nie wstydzic sie po latach.
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem prawdy 13.02.11, 22:28
                                                    Bawią Pana rzeczy, których Pan nie rozumie? Typowe.
                                                    Dla ścisłości: moher to przyjęty już na dobre kolokwializm, jeśli zawsze i wszędzie jest postrzegany jako pojęcie pejoratywne - trudno, ani to moja zasługa ani życzenie. Dla mnie moher to przedstawiciel tej części społeczności katolickiej, która jest bezwzględnie związana ze środowiskiem RM, które w mojej opinii jest zakłamane i stronnicze. W Pańskiej opinii jest głosem prawdziwych patriotów w polskich domach. Może to zabrzmi boleśnie, ale taki patriotyzm można łatwo porównać do patriotyzmu generała Jaruzelskiego, który to - jak sądzę - szczerze chciał dobrze dla kraju, ale na socjalistyczny sposób, ponieważ wierzył, że tak będzie dobrze i ponieważ nie wierzył, że kiedykolwiek suwerenność i demokracja zawita do Polski. Rydzyk też się uważa za patriotę, bo też wierzy, że można tylko na jego sposób zmienić Polskę na lepsze - i OK, tylko że posługuje się w tym celu kłamstwem i retoryką, której zaakceptować nie mogę, ponieważ uwłacza ona godności ludzkiej, ponieważ stawia tezy bez braku dowodów - mam na myśli liczne oskarżenia pod adresem Rządu i nie tylko. Powszechne głoszenie własnej rzekomej nieomylności to grzech pychy. Jeśli tego nie widzicie, to jesteście ślepcami.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.acanac.net 14.02.11, 03:14
                                                    Dyskusja nabiera rumiencow, karrambello wpada w pisarski amok piszac "nikitowy " w cudzyslowie i dodajac natychmiast niby angielskie slowko "offtopic" zapominajac w euforii sprowokowanej zazdroscia ze w jezyku angielskim takie okreslenie nie istnieje. Poprawnie jest "off topic" a czasem "off-topic". No , ale nie to jest najwazniejsze. Tak mysle ze karrambello nie bardo pojmuje istote wiary ( tak na marginesie , sa fora gdzie zakazane jest poruszanie tematow zwiazanych z religia i polityka bo prowadza one li tylko do awantur), zapominajac ze wiara to nie kosciol, nie obrazki, koledy, wycie niedzielne i okadzanie sie wzajemne. Wiara to to co jest w glowie. Wiara jesli juz jest to dobrowolne i bezdyskusyjne podporzadkowanie sie zasadom tej wiary bez ogladania sie na sasiadow, znajomych, ksiezy czy przydrozne figurki. Wiara to sposob postepowania. Wiara moze prowadzic do milosci ale i do zbrodni.. Czy Rydzyk klamie, czy ma w tym swoj interes. Przeciez nie o to chodzi, chodzi o to jaki on ma wplyw na ludzi myslacych. Rydzyk wykonuje doskonala robote, lepsza niz jakikolwiek ksiadz z papiezem wlacznie, bo Rydzyk zmusza do myslenia i opowiadania sie po jednej ze stron. Mozna bezkrytycznie isc za jego wolaniem ale mozna sie temu wolaniu sprzeciwic. Mozna rowniez przemyslec swoje miejsce w kosciele i stosunek do wiary. Mozna konfrontowac rewelacje RM z informacjami z tysiecy innych zrodel i ta droga wypracowywac sobie wlasny poglad. Jasne ze mozna jak osiol wierzyc we wszystko o czym trabi RM, GP, Kaczynski czy tuskowa gwardia.

Karrambello zawistnie oskarza mnie o wazeliniarstwo, a ja szczerze mowiac nie mialbym nic przeciwko temu by dostac na ten rodzaj pieszczoty przyzwolenie. Chlopie, ta dziewczyna, kobieta czy babcia, kto ja tam wie, ma spora wiedza a najwazniejsze ze pisze z sensem i ciekawie. Czyz to nie wystarczy by ja holubic ?

• karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 14.02.11, 08:09
                                                    Chłopie, zacznij czytać z uwagą, bo mam wrażenie, że zupełnie opacznie odbierasz to co piszę. A czepianie się braku kreseczki w słowie off-topic, wskazuje na brak argumentacji, tonący brzytwy się chwyta. I nie pisz więcej do mnie, bo nie będę się więcej zniżać do Twojego poziomu, nie zamierzam się więcej odnosić do Twoich idiotyzmów. Jesteś dla mnie trollem i zerem. Żegnam.
                                                  • Gość: emeryt Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.02.11, 13:01
                                                    BRAWO KARRAMBELLO! Tylko tyle potrafisz , no może jeszcze wierzyć w nieomylność A.M!
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 14.02.11, 13:35
                                                    @emeryt - wypowiadaj się na temat, wycieczki osobiste będę ignorował. Niby emeryt, a zachowujesz się jak dziecko. Trochę powagi.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.acanac.net 14.02.11, 14:01
                                                    karrambello - dales sie zapedzic w kozi rog, jak maly piesek ktory szczerzy zabki i straszy ze ugryzie. Poczytaj cos z Jana albo Mateusza pomysl a zlosc przejdzie. Mozesz przylaczyc sie do modlitwy rozancowej ze sluchaczmi RM. To tez pomaga. Kilka minut wyciszenia i odrobina refleksji nie zaszkodzi.
                                                    Milego dnia .
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 14.02.11, 14:48
                                                    No i zaczęło się..:) panowie chwycili za szabelki. a meritum przeszło na drugi plan.
                                                    Można by właściwie zakończyć dysputę na temat destrukcyjnej roli radia maryja, gdyby nie to, że problem do końca nie został zdiagnozowany. A żeby poszukać skutecznych rozwiązań
                                                    konieczne jest nazwanie po imieniu danego zjawiska.
                                                    Próbowałam udowodnić sekciarski charakter działania radia maryja, napisałam rozprawę na cały ekran i.. miałam pad systemu.. tekst znikł. aby odtworzyć to co pisałam musze poswięcić trochę czasu. nie mniej jednak ja problem nazwałam i jest na tyle grożny by z nim walczyć. może więc miast obdarzać się wzajemnie ''grzecznościami'' znajdziemy antidotum na tą formę patologii??
                                                  • Gość: Do Nikity. Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 14:56
                                                    "Wiara to to co jest w glowie. Wiara jesli juz jest to dobrowolne i bezdyskusyjne podporzadkowanie sie zasadom tej wiary bez ogladania sie na sasiadow, znajomych, ksiezy czy przydrozne figurki. Wiara to sposob postepowania."

Zgadzam sie z Tobą, Nikita. Pozdrawiam. Miłego popołudnia. znajoma
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 14.02.11, 15:24
                                                    Mam inną definicję wiary: To akceptacja pewnej dogmatyki.Zasady etyczno-moralne są przez jednostkę wprowadzone w życie w oparciu o w/wym dogmatykę, ale nie bezrozumnie i bezkrytycznie,tylko w sposób elastyczny. Wiara to dogmatyka ale i również interpretacja według własnego sumienia poszczególnych jej aspektów.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.acanac.net 14.02.11, 19:36
                                                    jesli uznac ze masz racje to i Rydzyk ma racje, bo to nic innego jak ewolucyjna "postac" albo nowsze oblicze klatolicyzmu. Czlowiek zawsze wierzyl w boga, takiego badz innego nie majac pojecia o dogmatach. To kosciol narzucil swoim wiernym wiare w to co on sam zaproponowal i to sa dogmaty, koscielne, wydumane "prawdy" niewzruszone. Takimi sa np:nieomylnosc papiezy w sprawach wiary, wieczne dziewictwo matki jezusa, wniebowstapienie maryji itd. Mozna z powodzeniem wierzyc w boga, a jednoczesnie odrzucic wszelkie dogmaty, przepisy i wskazowki kosciola. Kto choc pobieznie zna pismo swiete ten wie ze bog oczekuje tylko jednego: bezwzglednego posluszenstwa, ten rowniez wie ze jedyna akceptowana przez boga modlitwa jest ....ojcze nasz....... ( tu klania sie nowy testament), ten rowniez wie ze jedynym boskim przepisem na zycie jest dziesiec przykazan.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 14.02.11, 20:26
                                                    Bóg wymaga posłuszeństwa, ale dał ludziom wolną wolę. dowodzi to że człowiek ma postępować według własnej oceny rzeczywistości byle tylko nie przekroczył pewnej granicy. Ludzie nasz gatunek nazwali homo sapiens. Cechuje się on jak zapewne wiesz, posiadaniem mózgu i aktywnym z niego korzystaniem.Zatem człowiek analizuje,steruje własnym postępowaniem i rozgranicza dogmatykę religijną od sztucznego prawodawstwa kościelnego.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.acanac.net 14.02.11, 21:26
                                                    Twoje uwagi dotycza wiary jako takiej, ja natomiast pisze o tym co teoretycznie powinno obowiazywac katolikow jesli uznac ich za chrzescijan. Przykro mi ale podazajac za zasadami wyrazonymi w pismie sw. czlowiek nie ma wyboru, jego myslenie, zachowanie i postepowanie jest zdeterminowane wola stworcy niezaleznie od tego czy czlowiekowi to sie podoba czy nie. Czlowiek w tym kontekscie ma wolna wole ale moze z niej korzystac wylacznie w ramach zakreslonych przez stworce jesli ma ochote zobaczyc biblijna drabine Jakuba. Powtorze raz jeszcze, katolicyzm nie jest religia i nie moze byc przykladem na religijne zachowania. To instytucja ze swoimi prawami, falszywie pojmowanym religijnym liberalizmem i straszliwa hipokryzja.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 14.02.11, 21:52
                                                    Alez oczywiście nigdy nie był i nie jest.. już od wojen krzyżowych począwszy aż do czasów obecnych. ale nie zgodzę się z brakiem możliwości interpretacji.
                                                    Wiara zawiera się w Biblii. biblię trzeba interpretować, a nie przyjmować jej dosłownie, bo wyjda z tego rzeczy nieakceptowalne w naszej obyczajowości. została ona utworzona ponad 2000 lat temu w zgoła odmiennej obyczajowości i w zgola odmiennej kulturze.
                                                    Poza tym jest ona naszpikowana symboliką , nie mówiąc o sposobie pisania wśród autorów hebrajskich(charakterystyczne krasomówstwo). i nie da się jej rozumieć doslownie.
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 14.02.11, 21:56
                                                    @elqa00 - nie miałem na myśli problemu z interpretacją, tylko z jej różnorodnością :-) stąd podziały itd.
                                                  • Gość: nikita Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.acanac.net 15.02.11, 00:03
                                                    Na temat bibli napisze tak: biblia jest pomostem miedzy bogiem a czlowiekiem, inaczej mowiac zawiera przepisy na zycie takie by przypodobac sie bogu. Bog nie wspomina nigdzie o tlumaczach, interpretatorach, czy wyjasniaczach tresci zawartych w pismie.Jesli pismo swiete ma byc jedynym drogowskazem do zbawienia i jako jedyna ksiega boga skierowana do czlowieka powinno byc zrozumiale bez pomocy interpretatorow, przez kazdego czlowieka i zawsze, niezaleznie od miejsca i czasu. Jesli tak nie jest to znaczy ze bog zakpil sobie z czlowieka, konstruujac przepisy na zbawienie tak ze kazdy ma racje i nikt tej racji nie ma. Pomijajac biblijne opowiesci, opisy i bajeczki, mozna znalezc tam to co nie wymaga tlumaczenia, jest proste, zrozumiale i jednoznacznie okresla zasady jakimi czlowiek powinien kierowac sie w zyciu. To to co bog przekazal Mojzeszowi na gorze Horeb.
                                                  • Gość: znajoma Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:22
                                                    Ty mądry, Nikita jesteś , Biblia też jest dla mnie najważniejsza, choć czasami trudna. Dekalog jest moim drogowskazem w życiu, a niektórzy katolicy tak go naginają dla swoich potrzeb. Niestety są to czasami ludzie mi bardzo bliscy i niewiele mogę zrobić. Moje słowa trafiają w próżnię. Pozdro.
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 15.02.11, 08:37
                                                    Znajoma, zastanawia mnie Twoja postawa na forum. Wpadasz na chwilkę, robisz wpis ''z tym się zgadzam'', ''a z tym nie'' ''ty masz rację'', ''a ty nie''. Nie zadając sobie trudu by opinię własną uzasadnić. Proponuję czsem rozszerzyć horyzonty i pokusić się o argumentację. Od razu postawa stanie się wiarygodna. pozdrawiam :)
                                                  • Gość: znajoma Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 11:30
                                                    Bo ja leniwa jestem!
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 15.02.11, 12:00
                                                    no cóż przynajmniej szczerze.. ale .. leniwa w pisaniu?? myśleniu??,
                                                  • Gość: Do Eli. Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 14:57
                                                    Nie mam ochoty na forum rozmawiać o RM itp. Pozdrawiam. znajoma
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 14.02.11, 21:34
                                                    > Bóg wymaga posłuszeństwa, ale dał ludziom wolną wolę. dowodzi to że człowiek ma
                                                    > postępować według własnej oceny rzeczywistości byle tylko nie przekroczył pewn
                                                    > ej granicy.

Problem polega na interpretacji tej "granicy". Stąd biorą początek wszelkie podziały i to nie tylko w Kościele Katolickim. Tzw. autorytety moralne próbują narzucić nam sposób tej interpretacji, wmawiając nam przy okazji, że to jest właśnie ta wolna wola... przyznam, że to stwierdzenie zawsze mnie odpychało od Kościoła. Pamiętam lekcje religii, kiedy dyskutowałem z księdzem, kiedy pojawiało się hasło tzw. "wolnej woli", miałem wrażenie, że dyskusja toczyła się raczej w kontekście "tego, co powinienem", a nie tego co mogę wybrać.

Przyznaję, że jestem katolikiem czynnym na swój sposób: wolę pomodlić się raczej w pustym kościele, niż w trakcie nabożeństwa, ponieważ zbyt wiele mnie odpycha w widoku ludzi, którzy ewidentnie udają szczerą modlitwę, bądź też klepią strofy katechizmu, w ogóle nie zastanawiając się nad ich sensem.

Dlatego Radio Maryja jest dla mnie obrzydliwym medium. Ludzie, którzy dzwonią do tego radia, są raczej nieświadomymi niewolnikami tzw. "wolnej woli" Rydzyka niż orędownikami własnej wolności. Wczoraj dzwoniła jakaś "kobita", która skarżyła się, że w W-wie na mszy za ofiary Smoleńska wspomniano tylko o parze prezydenckiej, tym samym pominięto pamięć 94 pozostałych ofiar. Druga pani zadzwoniła ze sprostowaniem, że to nie jest prawda. Przypomniało mi się przedszkole i skarżenie jednego dziecka "Pani" na drugie dziecko. To taki wyścig szczurów, tylko w nieco innym wydaniu :-)
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 14.02.11, 22:15
                                                    Autorytety próbują nam narzucić.. a autorytety są niejako mianowane przez ludzi.. i są dowodem na ich interpretację moralności. (autorytety narzucane przez władze, bądż samozwańcze się nie liczą).
                                                    Dlaczego problem wolnej woli wydał Ci się odpychający?
                                                    Jeśli zaś chodzi o główny przedmiot dyskusji(RM), to masz rację. Ja poszłabym dalej w określeniu jej destrukcyjnego charakteru. według mnie społeczność radiomaryjna jest sektą. posiada wszystkie jej charakterystyczne cechy.
                                                    Jeśli pozwolisz opiszę je dokładniej jutro. Dziś Walentynkowy wieczór poświęcę rodzince ;)
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 14.02.11, 22:35
                                                    > Autorytety próbują nam narzucić.. a autorytety są niejako mianowane przez ludz
                                                    > i.. i są dowodem na ich interpretację moralności. (autorytety narzucane przez w
                                                    > ładze, bądż samozwańcze się nie liczą).

Ależ problem polega na tym, że autorytety to też ludzie, a ich poglądy postrzega się zbyt dogmatycznie. I tu widzę zagrożenie dla "wolnej woli". Wyobraź sobie sytuację, w której ktoś kwestionuje pogląd głoszony przez autorytet. Grupa ludzi poddanych bezwzględnie autorytetowi zakrzykuje oponenta: "O czym ty mówisz, głupcze, przecież to co mówi [nazwisko - autorytet] jest święte! To mądry człowiek mówił, on nie może się mylić!".
                                                    Reasumując: moim skromnym zdaniem przyjęcie autorytetu wiąże się z odrzuceniem "wolnej woli" - i dlatego katechetyczna interpretacja "wolnej woli" była dla mnie zawsze nie do zaakceptowania. Zbyt wyraźna jest tutaj sprzeczność. Przykład autorytarnego pozbawienia wolnej woli jest zawarty w temacie tego wątku :-)
                                                  • Gość: elqa00 Re:Radio Maryja glosem na puszczy IP: *.sikornik.net 15.02.11, 08:24
                                                    Grupa lud
                                                    > zi poddanych bezwzględnie autorytetowi zakrzykuje oponenta: "O czym ty mówisz,
                                                    > głupcze, przecież to co mówi [nazwisko - autorytet] jest święte! To mądry człow
                                                    > iek mówił, on nie może się mylić!".
                                                    Czyż nie przypomina Ci to poddania jednemu z samozwańczych PSEUDOautorytetów?? to taka mała dygresyjka.;)
                                                    Jeśli zaś chodzi o postrzeganie bezkrytyczne pogladów autorytetów i traktowanie ich jak dogmatykę to jestem ZA, ale nie wyklucza do ''wolnej woli''.Pod warunkiem posiaania autorytetów cząstkowych, które to uznane przeze mnie jako takie posiadają maximum wiedzy w określonych dziedzinach.tak więc autorytetem w dziedzinie medycyny był śp.prof Religa, w socjologii prof J.Turowski.. w psychologii Gordon..itd..(można by wymieniać bez końca i dla każdego człowieka mogą być inne). to oni stanowią podwalinę opiniotwórczą, na ich wiedzy opieramy się budując własny osąd. I tu ogromna rola WOLNEJ WOLI. Kazda jednostka ma nieskończony wybór autorytetów. Istnieje jeszcze autorytet moralny, niech więc będzie nim biblia jako wykładnia etyczna ponad wszelkie wątpliwości, no i nasze sumienie musi spełniać niebagatelną rolę. Przykład: powiedzmy że istnieje mozliwość dokonania eutanazji na bliskiej beznadziejnie chorej osobie. wykładnia mówi ''nie zabijaj'', autorytety medyczne nie dają szans, chory cierpi fizycznie , psychicznie i wyczekuje końca, a co na to nasze sumienie? czy dokonać(co byłoby bardziej humanitarne?) czy nie dokonać i sumienie spokojne, więc egoistyczne mamy daną osobę jeszcze te kilka dni.. hmm zagalopowałam się .. ale tu właśnie jest miejsce na naszą ocenę i woną wolę.
                                                  • karrambello Re:Radio Maryja glosem na puszczy 15.02.11, 21:18
                                                    > Mam inną definicję wiary: To akceptacja pewnej dogmatyki.Zasady etyczno-moralne
                                                    > są przez jednostkę wprowadzone w życie w oparciu o w/wym dogmatykę, ale nie be
                                                    > zrozumnie i bezkrytycznie,tylko w sposób elastyczny. Wiara to dogmatyka ale i r
                                                    > ównież interpretacja według własnego sumienia poszczególnych jej aspektów.

To co powyżej zdefiniowałaś w moim pojęciu jest religią, wiara to coś zupełnie innego. Wiara to stan ducha, a nie umysłu.
    • Gość: Sebex Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.02.11, 19:46
      Oddajcie Bogu co boskie ,a cezarowi co cezara. Rozwijajac ta mysl caly kler nalezalo by opodatkowac ,tzn sklepy ,firmy, majatki ziemskie .I oczywiscie wykastrowac ,aby juz nic nie odwracalo ich uwagi od kontemplacji i krzewienia wiary,a ponaddto Bog napewno sie ucieszy jak takie zastepy anielskie beda mu spiewaly anie ryczaly jak dotej pory
      Kler generalnie posiada za duza wladze chodzi o np in vito ,jest ono dostepne tak czy siak ale dla ludzi majetnych ,a dla przcietnie zarabiajacych nie . Dziecko ma byc przywilejem no chyba ze ojciec dyrektor zmieni branze i bedzie krecil nastepnego biznesa za przyzwoleniem kaczora
      • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 14.02.11, 22:35
        Mogę Wam kochani internauci się nie podobać. Macie wolną wolę. Ja jednak będę się modlił o zdrowie dla Was bo o rozum za późno. a TO PISZECIE UDAJĄC MĄDRYCH TO KPIENIE Z MĄDROŚCI Pozdrawiam!
        • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 14.02.11, 22:40
          Dziękujemy Ci emerycie za dobre słowo i modlitwę. Jakoś jednak Twoje oceny tej dyskusji koło wacka mi latają i z powrotem... Same przytyki, żadnej argumentacji. Trzy z dwoma - pamiętasz taką ocenę? Stawiam ją dzisiaj Tobie za poziom Twojej argumentacji.
          • Gość: elqa00 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.sikornik.net 15.02.11, 10:46
            Karrambello....:) znów chwyciłeś za szabelkę ;) cóż gorąca slowiańska krew:).. Natomiast ja winna Tobie i innym jestem obiecane dowody na dysfunkcjonalizm (rm) i poparcie argumentami tago co na ten temat sądzę (w oparciu o autorytet jakim jest nauka;))
            WIĘĆ W MOJEJ OPINI społecznosc radia maryja działa jak sekta gdyż :...
            po1- posiada autorytarnego władcę, który ma ambicje by sterować swoimi wyznawcami,(rm jest odłamem lub raczej eklektyczną społecznością wśród ogólnej religi)i.
            - traktuje wyznawców w sposób instrumentalny,
            -odłam, którego zasady uznane przez większość za niezgodne z panującą doktryną( nie tak dawno czytałam o zarysowującym się konflikcie władz katolickich z rydzykiem, które z uwagi na stosowane przez niego metody uważane są za niebezpieczne..no i nareszcie)
            -łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi,
            -brak samokrtytycyzmu
            - dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli (np. rodzina lub media).
            -brak tolerancjii religijnej(co widać w wystąpieniach wyznawców)
            -narusza prawa człowieka, nie jest tym samym zgodne z zasadami współżycia społecznego
            to jest społeczny aspekt zjawiska, przejdę teraz do jednostkowego
            -sterowanie emocjami, informacją, w sposób zjednujący sobie zwolenników(wspomniany już przeze mnie apologetyzm)
            -uzależnianie od siebie ludzi, wykorzystując ich do wzbogacania guru.
            -efektem nieprzemyślanego uczestnictwa w ich działalności, zamiast rozwoju - może się stać destrukcja osobowości przejawiająca się w zniszczeniu dotychczasowych cech osoby, jej funkcji w rodzinie i społeczeństwie
            -manipulacja.. czyli takie sterowanie umysłem członków, by ideologię i zasady przyjęli jako własne ,w wyniku czego,wszystkie dziedziny życia podporządkowane są jednemu nadrzędnemu celowi, oraz wszystkie sfery życia podlegają władzy jednego, niepodzielnego autorytetu.
            W polskim prawodawstwie ze względu na tolerancję wyznań nie ma spójnego określenia sekty, i nie jest stosowane w odniesieniu do żadnej grupy wyznaniowej. Nie mniej jednak wszyscy na własnej niemal skórze odczuliśmy działalność wyżej opiewanej społeczności i tu cytat: [ Ludzie, którzy dzwonią do tego radia, są raczej nieświadomymi niewolnikami tzw. "wolnej woli" Rydzyka niż orędownikami własnej wolności. ]
            Święta prawda, nic dodac nic ując.

• Gość: nikita Re: emeryta pozegnanie..... IP: *.acanac.net 15.02.11, 00:11
          emeryt - odnosze wrazenie ze dyskusja przerasta twoje mozliwosci pojmowania, skoro na pozegnanie wrzeszczysz ( to wielkie litery jakie stawiasz) i cytujesz katolickie zawolanie uzywane w kazdym przypadku kiedy katolik popada w panike bo nie wie o czym sie mowi.
          • Gość: kris Re: emeryta pozegnanie..... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.02.11, 07:44
            A mnie się ta polemika podoba. Uważam, że spotkało się paru niegłupich ludzi. Zauważcie także, że Lechowski zamilkł. Mało chyba chłopina rozumie z tej dyskusji.
            • Gość: jaska Re: emeryta pozegnanie..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.11, 08:16
              Pan Lechowski wychowal sobie zastepy i te pracvuja. Bog zaplac za takich Lechowskich, bo Wy juz dawno wykoleilibyscie sie.
        • Gość: elqa00 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.sikornik.net 15.02.11, 09:21
          Drogi Emerycie, mądrością jest myślenie,analizowanie, poszukiwanie kompromisów, wątpienie i debatowanie nad wątpliwościami. Już Kartezjusz pisał ''cogito ergo sum''. Wielu myślicieli żyjących na tym padole rozprawiało nad istotą mądrości, ale żadnemu nie wpadło do głowy że może nią być negacja i brak zrozumienia. Zatem wierzę że potrafisz wziąć udział w owocnej dyskusji i jeśli mogę.. zapraszam. :)
          • Gość: marysia Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 11:23
            To co uprawia ten duchowny z religią katolicką ma niewiele wspólnego....to coś porównywalne do inkwizycji. Samo radio czy telewizja nie są w swojej naturze złe, ja wręcz uważam, że dobrze że istnieją. Natomiast niepokojący jest szerzący się masowo fanatyzm...bo to zakrawa już na sektę. To, że miliony ludzi jest w stanie przepisać swój majątek dla tej wyższej idei, modlą się a potem nienawidzą...tak jak każe ojciec duchowny.
            • Gość: elqa00 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.sikornik.net 15.02.11, 11:58
              dokładniuśko.. i o tym pisalam. cieszę się że nie ja jedna.
              • Gość: kris Re: Do elqa00 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.02.11, 14:30
                Nie Ty jedna. Miliony Polaków, tylko boją się to zamanifestować bo dostaną parasolką po głowie od dziadka a od babci torebką. Serdecznie pozdrawiam i proszę pisz. Warto to czytać.
                • Gość: nikita Re: tak na zakonczenie.... IP: *.acanac.net 15.02.11, 15:02
                  Zabawne. Szanowne gremium doszlo do wniosku ze Rydzyk to przywodca sekty a te kilka milionow ktore wspieraja RM to sekciarze . Zabawne sa plycizny myslenia. Okazuje sie bowiem ze stolica apostolska, redemptorysci z ktorych wywodzi sie Rydzyk i jego ekipa, polski episkopat to banda durni ktorzy nie maja pojecia co to jest sekta i jak z tym zjawiskiem walczyc. Dla katolika a za takich uwazaja sie szanowni dyskutanci, slowo kosciola to rzecz swieta i skoro kosciol dozwala Rydzykowi prowadzic swoja dzialalnoscto znaczy ze kosciol nie widzi w tym nic zrdoznego. Podnosza sie glosy o przekazywanych Rydzykowi majatkach, i wspieraniu RM. No coz, ktos tu duzo pisal o wolnej woli. Zatem wszyscy ktorzy sluchaja radia maryja, przekazuja swoje pieniadze i majatki robia to z wlasnej i nieprzymuszonej woli. Robia co chca bo im zwyczajnie wolno." Madrzy" tego forum powiadaja ze Rydzyk to oszust, by nie powiedziec zlodziej i kanciarz. I znowu, no coz. Aparat ucisku tego panstwa ma wycelowane w Rydzyka wszystkie armaty ale nie moze nic zrobic, bo Rydzykowi tak naprawde niczego nie mozna zarzucic. Rydzyk bawi sie w polityke, to prawda, ale Rydzyka popieraja wyborcy PIS a jak wskazuja ostatnie wybory prezydenckie to prawie polowa ! narodu znad Wisly. Rodzi sie pytanie, Czy wojna z Rydzykiem nie jest wojna z kosciolem jako takim, czy piszacy na tym forum negatywnie o Rydzyku i jego dzielach nie sa zwyczajnie zazdrosni i msciwi ( te dwie cech doskonale opisuja polaka katolika). Czy RM jest jedynym drogowskazem w zyciu. Dla durni napewno jest, ale dla myslacych jest tylko przeslanka do myslenia o patriotyzmie, religijnosci, gospodarce i chlebie dla kazdego, o zagrozeniach z wewnatrz i zewnatrz, o aborcji, eutanazji, narkotykach, upadku obyczajow, kreowaniu jedynego boga ktorym jest pieniadz, o starych, chorych i niedoleznych spychanych na margines spoleczenstwa, o nienawisci do ruskich, czerwonych, homoseksualistow i dewiatow wszelkiej masci itp.,itp. Rydzyk to geniusz, czlowiek ktory w sposob prosty ciagnie za soba tlumy, prowokuje do milosci i nienawisci i z nich czerpie korzysci. Brawa dla Rydzyka.
                  • Gość: kris Re: tak na zakonczenie.... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.02.11, 15:11
                    Nie wiesz co to jest sekta. Wejdź na jakiś portal zakonu Dominikanów i poczytaj.
                  • Gość: katolik Re: tak na zakonczenie.... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.02.11, 16:46
                    Masz racje. Juz 14 lat wspomagam Radio Maryja, ale to moja suwerenna decyzja, mam piekne podziekowania podpisane przez Ojca Tadeusz Rydzyka dyrektowa tego radia i jego zalozyciela. Slucham i wyciagam wnioski i zapewniam Was nie jestem ani stetryczaly ani slepy fanatyk. Pewne jest ze Radio Maryja przyblizylo mnie do Boga, ale tez ubogacilo moja wiedze o historii , historii Polski tez, potegujac patriotyzm.
                    Podziwiam Ojca Dyrektora za jego serce do Boga, Ojczyzny, Narodu. Nalezy mu sie najwyzsza czesc. Bogactwo materialne ktorym dzisiaj zawiaduje to zysk calego Narodu, on jako kaplan, przede wszystkim zakonnik nie wezmie ze soba nic.
                    Zwalczaja go wrogowie Ojczyzny lub glupcy nic nie rozumiejacy, bo nawet innowierca ale Polak z szacunkiem odnosil by sie do jego dokonan.
                    A tak na marginesie, tylko bezmyslny glupiec jak papuga powtarza rzeczy zaslyszane, nierzadko rozsiewane przez wrogow naszego Narodu, wczesniej nie sprawdzajac informacji.
                    • Gość: kris Re: tak na zakonczenie.... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 15.02.11, 17:34
                      Opowiedz to wszystko dobremu psychiatrze. Może będzie Ci w stanie pomóc. Tobie i Twojej rodzinie.
                  • Gość: marysia Re: tak na zakonczenie.... IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 18:58
                    a ty droga nikito tak jesteś podatna na sugestie? homo sapiens to gatunek myślący...nie musi za ciebie myśleć ojciec dyrektor:) szanuję twoją wypowiedź ale wybacz nie mogłam się powstrzymać.
                    • Gość: nikita Re: tak na zakonczenie.... IP: *.acanac.net 15.02.11, 20:48
                      Lubie to forum, pisze roznie ale zawsze tak by wywolywac w was piszacych zamierzone odruchy.
                      Marysia z mojej tworczosci, a sporo tego bylo w tym temacie wyciagnela jeden wniosek: ze nikita jest podatny na sugestie. Probuje sie domyslic ze chodzi jej o to, ze nikita jest "za" ojcem dyrektorem i radiem maryja. No coz droga marysiu , ciesze sie ze chociaz tyle dotarlo do ciebie. Uspokoje cie; jestem za ojcem dyrektorem i radiem maryja i choc nie ze wszystkim o czym mowia sie zgadzam to jestem pelen podziwu dla ich doskonalej, choc katorzniczej i niewdziecznej roboty. Mysle ze to tylko kwestia nie tak odleglej przyszlosci kiedy po Polsce zostanie tylko plama na mapie.

Kris, dla mnie jestes doskonalym przykladem wspolczesnego mlodego polaka: prostolinijny, niewyksztalcony, chamski, brutalny i bezmyslny. Tak trzymac mlody czlowieku, tuskowa polska napewno ci sie odwdzieczy, no chyba ze wczesniej zapijesz sie na smierc albo ubija cie gdzies dla przykladu.

Polska to wspanialy kraj, zbiorowosc egzotycznych zwierzakow...szkoda tylko ze wypchanych.....

• Gość: Do Nikity Re: tak na zakonczenie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 22:27
                        A miałam Cię, Nikita pochwalić, że się zmieniłeśi juz nie jesteś wulgarny, a Ty tak z grubej rury.Wypchane zwierzaki, powiadasz? No ,walczę z tym, juz zgubiłam 3 kg! Już jestem mniej wypchanym zwierzaczkiem, jeszcze troszkę popracuję ( silownia, basen, aerobik,rowerek)

egzotyczny zwierzaczek domowy do konwersacji z Nikitą gotowy :-) Dobranoc.
                        • Gość: nikita Re: tak na zakonczenie.... IP: *.acanac.net 16.02.11, 02:28
                          do nikity - jestes sprytna przewrotna kokietka, wiec nie wierze ze nie zrozumialas aluzji o wypchanych zwierzaczkach. Gratuluje tych 3 kg.
                          • Gość: Do Nikity Re: tak na zakonczenie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 05:46
                            Zrozumiałam. Pozdro
                      • Gość: kris Re:do Nikity IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.02.11, 06:30
                        Analityk z Ciebie kiepski.
                        Kris, dla mnie jestes doskonalym przykladem wspolczesnego mlodego polaka: pros
                        > tolinijny, niewyksztalcony, chamski, brutalny i bezmyslny. Tak trzymac mlody cz
                        > lowieku, tuskowa polska napewno ci sie odwdzieczy, no chyba ze wczesniej zapije
                        > sz sie na smierc albo ubija cie gdzies dla przykladu.
                        Mam ponad 50 lat, wyższe wykształcenie, nie wydaje mi się że jestem chamski, brutalny i bezmyślny.I na pewno wiem, że "napewno" pisze się rozdzielnie - analfabeto.
                        • Gość: nikita Re:krisa wychowanie..... IP: *.acanac.net 16.02.11, 15:12
                          (krisa cytat).....Opowiedz to wszystko dobremu psychiatrze. Może będzie Ci w stanie pomóc. Tobie i Twojej rodzinie.....

Ten cytat pochodzi z twojej odpowiedzi na pisanie katolika. Nie mysle ze pisal go 50 latek i czlowiek z wyzszym wyksztalceniem, Jestem przekonany natomiast ze pisal to czlowiek:
                          .....prostolinijny, niewyksztalcony, chamski, brutalny i bezmyslny. Tak trzymac mlody czlowieku, tuskowa polska napewno ci sie odwdzieczy, no chyba ze wczesniej zapijesz sie na smierc albo ubija cie gdzies dla przykladu... tego jestem pewny albo inaczej mowiac wiem napewno.
                          S powarzanie. internetowy an alfabeta.
                          • Gość: Do Nikity. Re:krisa wychowanie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 15:23
                            Odpowiedz mi na pytanie,które Ci zadałam w Moderatorach.
                            Do Krisa i Nikity- mam rękawice bokserskie, mogę Wam pożyczyć i posędziować (obiektywnie)
                            Kris się zdenerwował i tak Cię nazwał. Na pewno tak nie myśli. Czekam na odpowiedź.
                            ps.Sędziowanie gartis za Wasz całokształt :-)
                          • Gość: kris Re: do analfabety nikity IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.02.11, 17:36
                            Ty nie jesteś internetowym analfabetą. Ty jesteś zwykłym analfabetą. Analfabeta to ktoś kto nie potrafi pisać. Tak jak ty. Poszukaj podręczników z klas 1-4 szkoły podstawowej. Powodzenia.
                  • karrambello Re: tak na zakonczenie.... 15.02.11, 21:10
                    Nie ma w tym ani krzty geniuszu. Nie trzeba być geniuszem, żeby pociągnąć za sobą tłumy, wystarczy:

1. Wskazać ludziom ich doznane krzywdy - np. ciemną stronę kapitalizmu - prywatyzację z udziałem kapitału zagranicznego, to woda na koło młyńskie.
                    2. Wskazać winnych tych krzywd - np. rządzących, bo jak można było dopuścić do tego, żeby polskie zakłady przeszły w ręce Niemców i innych inwestorów zagranicznych?
                    3. Wskazać męczenników, którzy przecież walczyli z powyższymi patologiami - ofiary katastrofy smoleńskiej doskonale się do tego celu nadają.
                    4. Na każdym kroku umacniać nienawiść do tych, którzy do powyższych zjawisk się przyczynili.

A wszystko to w populistycznym, narodowo-katolickim stylu okraszonym antysemityzmem, bo przecież w winni naszych krzywd są również Żydzi.

Szczególnie starszych ludzi - łatwo jest powyższymi zanętami zwabić. Target łatwo osiągalny, wszystko pod płaszczykiem religii katolickiej i miłości do bliźniego. O zgrozo, papież Jan Paweł II przewraca się w grobie...

To nie jest geniusz, Rydzyk to wyrachowany i cyniczny pająk, który ściele miód na swojej nici. Wielu z Was byłoby w stanie dokonać tego samego. Nikt z Was nie ma jednak tak czarnej duszy. Rydzyk wpadł przy tym we własne sidła, zaczął sam wierzyć w to, że tak właśnie trzeba i wręcz należy.
                • Gość: elqa00 Re: Do elqa00 IP: *.sikornik.net 15.02.11, 22:14
                  Właściwie już na temat RM napisałam większość moich spostrzezeń. Należałoby się zastanowić jak uodpornić ludzi na działaność tej rozgłośni, a nielatwe to będzie bo posługuje się ona bardzo skutecznym narzędziem: manipulacją. Ciężko zatem wymagać od wszystkich ludzi by mieli świadomość tego co co się dzieje z ich mentalnością gdy słuchają audycji,
                  poddają się wpływom inych słuchajacych..itd..
                  • karrambello Re: Do elqa00 16.02.11, 08:49
                    Według mnie to rzucanie grochem o ścianę. Target Rydzyka skupia w sobie ludzi, w większości w wieku, w którym mają oni już poglądy utrwalone. Można by się skupić na uświadamianiu młodych ludzi, żeby zamiast skupiać się na autorytetach, zaczęli wreszcie samodzielnie myśleć. To trudny proces.
                    • Gość: emeryt Re: Do elqa00 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.02.11, 14:37
                      Ja Wam podpowiem jak zniszczyć Radio Maryja!
                      W PR i TVP robić podobne audycje, programy, znaleźć częstotliwości na modlitwy, na Msze Święte codziennie, spotkania z wiernymi itp. Wydawać dziennik katolicki. Utworzyć dodatkowe uczelnie o profilu Chrześcijańskim. Jesteśmy wszak Nardem Katolickim i radio i telewizja publiczna jest nasze.
                      • Gość: nikita Re: czy mozna ..... IP: *.acanac.net 16.02.11, 14:59
                        Emeryt - polak, katolik i narodowiec rzecz jasna, podaje szczegolowy plan jak ZNISZCZYC radio ktore kazdego dnia modli sie z wiernymi, skladajac hold krolowej polski i jej synowi jezusowi z nazaretu. Inny rodzynek karrambello proponuje osiagniecie tego samego celu ( zniszczenie RM) poprzez manipulacyjne wychowanie mlodych polakow. Emeryt to staruszek, karrambello to nieopierzony mlodzieniaszek , rozpietosc wieku ogromna ale myslenie takie samo. Czego to dowodzi, ano tego ze polska wypelniona jest po brzegi nienawiscia, nietolerancja, zawiscia, pazernoscia i checia zemsty. A co na to "Pambog"....pambog coraz starejszy, coraz czesciej odpoczywa, a diabel nachalnieje z dnia na dzien...

Konia z rzedem temu kto wie z czego pochodzi ten cytat.

Panowie reformatorzy - emeryt i karrambello, nic nie bedzie z waszych planow unicestwienia RM. Przeminiecie, obrocicie sie w proch a idea Rydzykowa przetrwa bo trwa juz ponad 2 000 lat. Zmieniaja sie tylko formy modlitw i obrzedow religijnych. I was dosiegnie starosc, i wy nalozycie moherowe berety i gdzies w zaciszu i samotnosci bedziecie klepac zdrowaski z nadzieja ze dostapicie zbawienia a conajmniej przedsionka piekiel. Mowia ze bog nie rychliwy ale sprawiedliwy. Cos w tym jest skoro polakom od wiekow nic nie wychodzi. Moze za malo wiary w narodzie ?.
                        • lechowski51 Re: czy mozna ..... 16.02.11, 15:23
                          Kiedys z najwiekszym zdumieniem obserwowalem jak przed wscieklymi atakami na Radio Maryja bronil je ateista prof.Wolniewicz.Tutaj z nie wiekszym zdumieniem obserwuje jak tego radia broni polski Zyd z Kanady...nikita.
                          • Gość: elqa00 Re: czy mozna ..... IP: *.sikornik.net 18.02.11, 23:06
                            Jeśi ktoś żywi takie przekonanie, to może bronić i nie jest to dziwne, natomiast prof Wolniewicz być może deklaruje się jako ateista, ale jest nietolerancyjny a jego wypowiedzi sa o zabarwieniu nasistwskim. To czlowiek pełen nienawiści do ''obcych'', obłudny.
                        • karrambello Re: czy mozna ..... 16.02.11, 15:59
                          Z Konopielki. I znowu kulą w płot - choćbym bardzo tego pragnął - młody już nie jestem dawno
                          :-)

Oczywiście, że nici z naszych planów, gdybyś czytał moje posty od deski do deski, to byś spostrzegł moje zwątpienie. Ja nie chcę nikogo reformować i nie żywię do nikogo nienawiści. Skąd Ty wyciągasz takie skrzywione wnioski? Zbyt szybko wyciągasz wnioski i niezbyt uważnie czytasz i zbyt wysokie mniemanie masz o sobie, już Ci to kiedyś pisałem - choć - w nieco mniej grzeczny sposób...
                          • Gość: kris Re: czy mozna ..... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.02.11, 17:58
                            Nie dziwi mnie ten cytat z Redlińskiego. Większość Polonusów myśli, że Polska ciągle wygląda tak jak w Taplarach. Kanadyjscy Żydzi też.
                            • Gość: elqa00 Re: czy mozna ..... IP: *.sikornik.net 16.02.11, 21:05
                              I znów się włączę ..katolizacja normalnego polskiego radia i telewizji się przecież dokonuje. 1tv, nie stroni od audycji o tematyce chrześcijańskiej, a rm popada w przesadę. ale niech tam,jeśli słuchacze są tego zwolennikami. Jest tylko mały problem: jeśli już takie radio istnieje, niech ono będzie wolne od patologii, fanatyzmu, niech przekazuje rzetelną informację, niech nie manipuluje faktami..i co najważniejsze niech nie stosuje metod, za które każda inna rozgłośnia zostałaby zdyskwalifikowana. RM oczywiście jest nie do ruszenia bo niestety ma poparcie PiS.
                          • Gość: elqa00 Re: do Karrambello IP: *.sikornik.net 18.02.11, 23:51
                            Karrambello, tylko się cieszyć, jeśki kto uznał Cie za mlodego to nie zaprzeczaj :). zauważylam że na forum, jeśli czyjeś poglądy wydają się zbyt śmiałe, ''oskarża'' sie o młodość(w domyśle głupotę , brak doświadczenia i niewiedzę). Owi ''oskarżyciele' nie wiedzą że młodość to jasność umysłu, odwaga, śmiałość wypowiadania opini, patrzenie w przyszłość i otwartość na odmienności. I w większości modzi to ludzie wolni od wszelakich uprzedzeń, inteligentni. To same pozytywy i myślę że w swojej zachowawczej mentalności brak tym ''starszym'' cech, które postrzegają jako naganne tak bardzo jak bardzo chcieliby takie posiadać.
                      • Gość: elqa00 Re: Do elqa00 IP: *.sikornik.net 16.02.11, 21:22
                        Tak się przecież dzieje.. DO PEWNEGO STOPNIA i wystarczy. Przecież w naszym kraju są osoby, które wyznają inną wiarę..męczyliby się będąc zmuszonymi do ciąglego kontaktu z wszędobylskim agresywnym katolicyzmem.
                        Sami katolicy czuliby przesyt . Takie przechrystianizowanie- niestety działa odstraszająco na homo sapiens.
                        Jeśli więc chcemy w kraju zdrowego, pożądanego kościoła to trzeba zachować umiar.
                        • Gość: emeryt Re: Do elqa00 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.02.11, 21:23
                          Więc bardzo Cię proszę elgo - zachowaj umiar!
                          • Gość: nikita Re: lechowski IP: *.acanac.net 18.02.11, 18:57
                            Takie sobie uwagi o milosierdziu polakow, katolikow milujacych chrystusa krola polski i maryje krolowa polski.

............Żyd wart był 500 zł i 1 kg cukru. Mechanizm zachęcania do ich wydawania (nagroda lub groźba) działał doskonale, pisze w swojej książce "Judenjagd. Polowanie na Żydów 1942-1945" historyk J. Grabowski.......

....Jedną z osób "ratujących" Żydów miał być według jednego ze świadectw Michał K. - miał on przechowywać 10 osób, które przeżyły Zagładę. Grabowski przyznaje - Michał K. przechowywał troje Żydów, ale "zatłukł ich siekierą późną jesienią 1944 r., kiedy skończyły im się pieniądze na dalsze opłacanie gościny"......

• Gość: kris Re: do nikity IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 07:49
                              W czasie wojny bestie budzą się w wielu ludziach. A skąd się wziął polski antysemityzm- proponuję poczytać "Z pamiętnika włościanina" naszego rodaka Jana Słomki.
                              • Gość: znajoma Re: do nikity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 07:54
                                Kris, to samo miałam napisać do Nikity. Każdemu polecam tę książkę. Miłej soboty.
                                • Gość: nikita Re: kris, znajoma IP: *.acanac.net 19.02.11, 14:38
                                  Zrodlem antysemityzmu polskiego bylo przedewszystkim falszywe nauczanie kosciola katolickiego , wskazujacego zydow jao tych ktorzy zamordowali jezusa, protoplaste katolicyzmu. Zydzi to narod pracowity a przedewszystkim myslacy. Zderzenie polskiej niecheci do myslenia a zwlaszcza do cierpliwej i dlugotrwalej dzialalnosci nasilalo nienawisc do zydow ktorzy praktycznie na kazdym polu odnosili sukcesy ( handel, nauka, prawo ) i sukcesy te odnosza dalej czego nie mozna powiedziec o narodzie polskim ktorego glownymi zaletami sa: ustwiczne wojny miedzy soba, oszustwa na mala i duza skale, brak szacunku dla prawa, obluda i ...mordy z checi zysku, nie wspominajac o mordach na dzieciach, a sporo tego sie uzbieralo w okresie po polsku pojmowanej wolnosci . Nie chodzi jednak o niechec polakow do zydow ale o bestialskie mordy z checi zysku i wspolprace z okupantem. To ma sie nijak do nauczania jezusa, i jesli czlonkowie kosciola sa mordercami i grabiezcami to jakim jest ich kosciol ? Elqa nawoluje do laicyzacji zycia . Jesli zatem z koscolem jest tak zle to jak bedzie bez kosciola ? Nie zapominajcie tez i o tym ze to zydzi byli, sa i beda, wszedzie i zawsze. Tak ten swiat zostal urzadzony i nic z tym nie mozecie zrobic.
                                  • Gość: Do Nikity Re: kris, znajoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 14:55
                                    Nie jestem antysemitką, a książka jest ciekawa, czyłałam ją kilka razy, nawet dzieciom na głos, jak były młodsze. Jest tam poruszony wątek żydów i szczerze mówiąc sama byłam zdziwiona słowami autora. Znam dobrze Jego życiorys. Książka jest ciekawa. Opisuje życie i tradycje naszych okolic. Nikita, nie ocenaim ludzi ze wzgledu na narodowość czy religię.W wielu sprawach zgadzam się z Tobą , choć nie zawsze o tym piszę. Mam dobrego mĘża i fajne córki. Nie szukam przygód na forum. Jeśli czasem sie wygłupiam, to ze stresu. Tak w życiu to jestem nieśmiała, nie lubiĘ głupio żartować i może dlatego na forum odreagowywuję. Nie wiem , kim jesteś ,ale wiedz, że życzę Ci jak najlepiej. Masz rację Żydzi mają głowę do handlu i interesów,jest to też zaznaczone w książce. Polecam do przeczytania. Życzę Ci dużo zdrówka. znajoma
                                    • Gość: znajoma Re: kris, znajoma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 15:03
                                      www.linux.net.pl/~wkotwica/slomka/slomka.html
                                    • Gość: nikita Re: nikita do nikity IP: *.acanac.net 19.02.11, 16:03
                                      Zaskakuje mnie to ze jestes wyjatkowo spokojna i rozwazna. Pisze dosc ostro i prowokujaco ale ty nie dajesz sie wciagac w prowadzace do nikad pyskowki. Moze jestes niesmiala a moze nie mialas okazji by okazac swojego temperamentu.
                                      Ksiazki, poza naukowymi opracowaniami opartymi na suchych faktach, to ogromna doza subiektywnych odczuc ich autorow i z tej racji nie sa tak do konca wiarygodne. Kazdy czlowiek, kazda nacja moze osiagac sukcesy. To kwestie: celu, determinacji, ciezkiej pracy i czasu. Zydzi to narod doswiadczany w negatywnym tego slowa znaczeniu od zarania ich istnienia. Zeby istniec musieli wypracowac jakies metody obrony. Hermetycznie zamknieta spolecznosc ( nie do konca) , ogromny szacunek dla tradycji, pracowitosc i ogromna determinacja w osiaganiu celu.
                                      Pozdrawiam.
                                      • Gość: Do Nikity Re: nikita do nikity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 16:50
                                        Mieszkam sobie spokojnie na wsi. Zgadzam się z pierwszym zdaniem. Toleruję ludzi i ich charaktery. Nie próbuję ich na siłę zmieniać. Staram się raczej łagodzić "zgrzyty" w pracy , rodzinie i na forum. Akceptuję takimi, jacy są, z ich wadami. Do Twoich prowokacji ,Nikita, już się przyzwyczaiłam. Można być człowiekiem energicznym, wesołym i jednocześnie nieśmiałym. Tolerancji człowiek się uczy całe życie. Moja mamusia miała nauczycielkę Żydówkę i opowiadała mi niedawno, jak ona się starała, by te wiejskie dzieci czegoś nauczyć. Skończyłam taki kierunek studiów, że czytałam masę książek. Znam losy Żydów nie tylko w Polsce i nie raz się wzruszyłam ich historią. Wkurza mnie to, jak Cię nazywają Żydem. Niektórzy ludzie na forum są bardzo złośliwi. Ale dzięki forum poznałam też fajnych, życzliwych ludzi. Warto było !!! Pozdrawiam
                                        • Gość: nikita Re: nikita do nikity IP: *.acanac.net 19.02.11, 18:11
                                          Jesli znasz angielski: poczytaj wzruszajace wyznania mieleckich Zydow.

www.jewishgen.org/Yizkor/mielec/mielec.html
                                          • Gość: znajoma Re: nikita do nikity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 18:24
                                            Dzięki, poczytam chętnie, trochę znam. Mam sąsiada, który zna biegle angielski, czyta książki w oryginale. Poproszę Go o pomoc. Nudzi się mu, będzie miał zajęcie.
                                  • karrambello Re: do nikity 19.02.11, 15:20
                                    W zasadzie masz rację, aczkolwiek nie ze wszystkim się zgadzam, bo Żydzi również mają swoje grzechy np. konflikt z Palestyną i inne rzeczy na które świat przymyka oczy za sprawą m.in. USA. Twierdzisz, że Polacy są podzieleni. Otóż przyjmij do wiadomości, że niemal w każdym kraju istnieją podziały i w porównaniu do tych polskich, inne przykłady są mocniejsze. Żydzi też są mocno podzieleni, kiepsko że nic na ten temat nie wiesz...

W ogóle to ty sam przypominasz mi Rydzyka, bo rzadko kiedy wykraczasz poza obręb swoich stereotypów, a zarzucasz nam brak samodzielnego myślenia. Podobno tylko krowa nie zmienia poglądów, ale...
                                  • Gość: elqa00 Re: kris, znajoma IP: *.sikornik.net 19.02.11, 19:50
                                    Z całą moją odpowiedzialnością i obiema rękami podpisuję się pod wypowiedzią
                                    Nikity w sprawie antysemityzmu. kultura i obyczajowość żydowska stoi na bardzo wysokim pozimie, polacy tego nie potrafią. ... zaś Pamiętniki Włościanina J. Słomki, to najbardziej antysemicki twor literacki jaki kiedykolwiek czytałam. Autor nieustannie ma żal do żydów że potrafili zadbać o swoje dobra materialne, podczas gdy polacy wykazywali ogromną głupotę.
                                    • Gość: kris Re: kris, znajoma IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 20:20
                                      " Pamiętniki włościanina" - twór antysemicki ?. Nie, po prostu prawdziwy. Tacy byli i są Żydzi. Mi osobiście nie przeszkadzają. Pamiętam tylko o tym , że po wojnie wymordowali w bestialski sposób kwiat polskiej inteligencji. Hitlerowcy byli przy nich jak łagodne baranki. Zdaję sobie sprawę, że to tylko ułamek całej społeczności żydowskiej. Czy ktoś się zastanowił nad tym ,że w Jedwabnem, gdzie Polacy wymordowali swoich sąsiadów Żydów do mogiły wrzucono pomnik Lenina. Myślę, że tak samo silny w Polsce jest antysemityzm jak w Izraelu antypolonizm. Jest tylko jedna różnica- w Izraelu jest to celowa polityka państwa.
                                      • Gość: elqa00 Re: kris, znajoma IP: *.sikornik.net 19.02.11, 21:00
                                        Skąd wiesz o antypoloniżmie w Izraelu? Znam kilku żydow i z ich postawy ani z postawy ich rodzin nie wynika by jakąkolwiek narodofobię odczuwali. Jeśli zaś chodzi o Pamietniki Włościanina, hmm prawdziwe - nie mam co do tego wątpliwości, ale i prawda może mieć różną interpretację. Polacy zastawiali i przepijali swoj majątek w żydowskich karczmach. Nikt im tego nie kazał, żydzi póżniej domagali się spłaty długów. Nie rozumiem dlaczego pisząc to, autor przejawiał niechęć właśnie do żydow, a nie do polaków- utracjuszy.
                                        W Jedwabnem... cóż stało się co się stało..tu mówią fakty, ale ZAWSZE należy się zastanowić
                                        DLACZEGO doszło do takiego mordu ? wniknąć głębiej w kontekst historyczny. W tym przypadku głównie chodzi mi o odczucia zamordowanych i ich oprawców, o całą genezę zdarzenia. Dla mnie ktokolwiek by tego nie dokonał -to jest bestialstwo. Tym razem nasi rodacy okazali się bestiami.
                                        • Gość: kris Re: kris, znajoma IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 21:28
                                          Zobacz film na Youtube o wycieczkach żydowskiej młodzieży do Polski. I proszę dokładnie przeczytaj Słomkę. Byli chłopi utracjusze i byli żydzi-oszuści. Żaden Polak nie oszukał Żyda, wielu żydów oszukało Polaków. Zawsze mnie nurtowało pytanie: dlaczego "antysemityzm" jest terminem ogólnoświatowym ? Dlaczego nie ma w tym kontekście: antygermanizmu, ontymongolizmu, antyfrancuzczyzmu, itp a jest antysemityzm. Inaczej, dlaczego cały świat ma coś do Żydów ?
                                          • Gość: elqa00 Re: kris, znajoma IP: *.sikornik.net 19.02.11, 22:33
                                            Czy naprawdę wierzysz w prawość przedstawicieli narodu polskiego?''Żaden
                                            > Polak nie oszukał Żyda,'' oszukują nie tylko żydow,ale francuzów,niemców,rosjan....itd.. nie wszyscy rzecz jasna i nie zawsze. Kradzieże, pijaństwo cwaniactwo..takie cechy narodowe wykreowali nasi rodacy, i taki polski stereotyp funkcjonuje.
                                            Co do Słomki..oczywiście raz na jakiś czas warto przypomnieć sobie również i tą lekturę, ale czytałam dość dokładnie i starałam się być obiektywna. To co napisałam to moje spostrzeżenia, o istnieniu antysemityzmu, którego obecności w opowieściach Słomki nie da się zaprzeczyć..
                                            Na świecie jednak istnieją pewne antagonizmy narodowe. Można mowić o antygermaniżmie w Polsce...można mówić o antyamerykaniżmie w świecie,Korea pd z pn bardzo się nie lubią,Węgrzy nie przepadają za rosjanami... itp..itd... wszelkie niechęci zbudowane są na płaskiej wiedzy oraz stereotypach(ktore czasem- jak w przypadku polaków-mają silne podłoże realizmu)Heh a co do stricte polskiej niechęci do wszelkich nacji to chyba jest to pretensja do innych że osiągnęli sukces, który nie był dostępny polakom. tak na rozweselenie poważnej dysputy polecam: www.youtube.com/watch?v=C62rVPh9rD4
                          • Gość: elqa00 Re: Do elqa00 IP: *.sikornik.net 18.02.11, 22:43
                            Szanowny Emerycie, czyżby moja wypowiedż zdawala Ci się mało wyważona?
                            Starałam się w swoich wypowiedziach udowadniać to, co piszę(może przełamiesz się i poczytasz). moja opinia jest uzasadniona bo po 1-posidam dostateczną wiedzę na temat przedmiotu dyskusji(zjawiskiem sekt zajmowałam się już na studiach), 2- a radia sluchalam, pośiwęcilam na to 3 dni i wystarczyło by sposób przekazu oraz sam przekaz informacji zidentyfikować jako niebezpieczny. Czy posiadasz jakąś pozamaryjną wiedzę , by móc argumentować swoją opinię w takim stopniu jak ja to robię?
                • Gość: veto Re: Do elqa00 IP: *.pppoe.sistbg.net 19.02.11, 08:45
                  Tylko ci co w pewnym momencie dostali od Dziadka lub Babci / nie ważne czym i w co /wyszli na LUDZI!
                  • Gość: emeryt Re: Do elqa00 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 15:40
                    Zawsze podziwiam mądrych ludzi i korzystam z ich wiedzy, lecz jeśli ktoś pisze że słuchając Radia Maryja przez trzy dni stał się jego ekspertem to (bajka o orkiestrze). Nikito napisz w którym kraju w czasie II wojny światowej za ukrywanie żyda groziła kara śmierci ukrywającemu i jego rodzinie co oznacza ze ukrywający musieli stawać się więcej niż bohaterami oraz co robili żydzi amerykańscy by ratować żydów w Europie w czasie II wojny. Pozdrawiam!
                    • Gość: nikita Re:emeryt IP: *.acanac.net 19.02.11, 16:11
                      Probujesz postawic problem na glowie. Nie interesuje mnie w ktorym kraju grozila smierc za ukrywanie zydow ( nawiasem mowiac w calej Europie tamtego czasu), nie interesuje mnie co zrobili Amerykanie czy Rosjanie. Interesuje mnie zachowanie tej czesci polakow ktorzy z checi zysku ( najnizsza z pobudek) mordowali, okradali i wydawali Zydow na smierc.
                      • Gość: emeryt Re:emeryt IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 16:34
                        Bardzo to płytkie. Wolno Ci. Niema na świecie narodów, wśród których nie trafiają się kanalie. Nie wolno jednak generalizować. Można by dojść do tego ze na świecie kiedyś była polowa morderców bo Kain zabił Abla.
                        • Gość: nikita Re:emeryt IP: *.acanac.net 19.02.11, 18:42
                          Jestes pokretny emerycie, uciekasz w tematy zastepcze i ciezko ci przyznac, ze Polacy ( nie wszyscy) mordowali Zydow z checi zysku i nienawisci. Z tego samego powodu wydawali ich oprawcom skazujac na smierc.To jest fakt i nie ma nic wspolnego z opowiescia o Kainie. Polacy generalnie sa antysemitami ( nie wszyscy), przykladem to forum, sa tez rasistami i sa nietolerancyjni. A czy ojciec dyrektor i pare milionow jego wiernych sluchaczy nie pasuja do tego schematu ?.

A tak na marginesie wiesz chociaz dlaczego kain zabil Abla ?

• Gość: kris Re:do Nikity IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 19:09
                            Nie zadeklarowałeś, że przeczytasz książkę którą Ci poleciłem. Ciebie jak miliony Żydów nie interesuje prawda. Wy wiecie swoje. Wy tkwicie w przekonaniu, że Polacy to antysemici, Wy wiecie, że Polacy mordowali Żydów dla chęci zysku. Wy nie pamiętacie że po II wojnie 80% funkcjonariuszy UB było pochodzenia semickiego - Światło,Różański, Bristygierowa, Fiejgin, Radkiewicz. Ci Żydzi MORDOWALI NAJWYBITNIEJSZYCH POLAKÓW. Byli gorsi od hitlerowców bo mordowali w czasie pokoju. To były żydowskie bestie. Tego nie wiecie, czy nie chcecie wiedzieć? Wy tylko pamiętacie, że jeśli Polak ukrywał Żyda to dla pieniędzy. A z czego miał tego Żyda wykarmić jeśli jego rodzina przymierała głodem. Wy dalej karmicie swoją młodzież niechęcią do Polaków organizując przedpoborowe wycieczki do Polski dla izraelskiej młodzieży. Ale dzięki Bogu polska młodzież ma antysemityzm, antygermanizm,rusofibię itp w d.... I dobrze
                            • Gość: emeryt Re:do Nikity IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 19.02.11, 19:19
                              Za opowiadanie starych kawałów! I Ty takie czasami opowiadasz!
                              • Gość: nikita Re:emeryt IP: *.acanac.net 19.02.11, 21:24
                                jesli utozsamiasz sie z radiem maryja, to twoja postawa, wiedza i sposob rozmowy jest skandaliczny i nie dlatego ze czuje niesmak po tych twoich kilku zdaniach ale dlatego ze radio maryja generalnie jest takie jak ty. Ograniczone, albo raczej ukierunkowane na sianie nienawisci, nietolerancji i antysemityzmu. Czy to smutne ? Oczywiscie ze nie. Podpisujesz sie " emeryt" wiec nie masz juz czasu na poprawe. Czeka cie wiec pieklo.
                                • Gość: emeryt Re:emeryt IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 20.02.11, 09:44
                                  Niezbadane są wyroki Boskie! Nie bądź taki pewien co z Tobą będzie po śmierci. Bardzo dużo kłamiesz, zarzucając innym antysemityzm i sianie nienawiści oraz wiele innych przypadłości. Daqj sobie na uspokojenie, bądź tolerancyjny również dla mniej mądrych,tyle ze Polaków!
                                  • Gość: Andrzej Re:emeryt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.11, 15:20
                                    Widziano klechę,
                                    - gaz wciskał w dechę.
                                    Jechał z rozmachem,
                                    - Tadzio "Maybachem"
                                    Prędkość "Maybacha"
                                    - circa 3 Macha.
                                    Kurs do Lublina,
                                    - dobrze przycinał.
                                    Mknął jak rakieta
                                    - z przodu winieta.
                                    Stanął pod gmachem,
                                    - tym że "Maybachem"
                                    I się przywitał
                                    - z Dziwiszem Stachem.
                                    Jak się przywitał
                                    - z Dziwiszem Stachem.
                                    Poszli za gmachem
                                    - obalić flachę.
                                    Tak to też bywa
                                    - w duchownym fachu.
                                    Trzeba coś wypić,
                                    - potem do piachu.
                                    Siadł do "Maybacha"
                                    - pożegnał Stacha.
                                    Tylko za gmachem
                                    - została flacha
                                  • Gość: elqa00 Re:emeryt IP: *.sikornik.net 20.02.11, 20:54
                                    Emerycie piszesz o tolerancji. a jako taka nie istnieje a raczej jest pokrętnie negowana w opiewanej przez wszystkich rozgłośni. jak się to ma do prawa boskiego?
                                    • lechowski51 Re:emeryt 20.02.11, 21:27
                                      Tolerancja to wymysl lewactwa w XX wieku.Ludzi i ich poglady sie szanuje,ceni,kocha,lubi....badz tez budza niezgoda lub odraze.Toleruje sie bezmyslne zwierzeta.
                                      • karrambello Re:emeryt 20.02.11, 21:44
                                        Tolerancja to pojęcie sięgające czasów Imperium Rzymskiego, a w Polsce pierwszym propagatorem był Paweł Włodkowic, który przekonywał do tolerowania pogaństwa w XV wieku, więc nie twórz mitów lechowski51... Gdyby nie tolerancja, już dawno byłbyś pozbawiony prawa głosu na tym forum :-)
                                        • Gość: emeryt Re:emeryt IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.02.11, 17:10
                                          karrambello skasuj wpis amerykańskiego Niemca, który był przeciwnikiem przystąpienia \stanów Zjednoczonych do II Wojny. To ze był ateistą to jego sprawa ale sprzeciwianie się przystąpieniu do koalicji antynazistowskiej to mało chlubna sprawa. Pozdrawiam!
                                          • Gość: kris Re:emeryt IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.02.11, 17:21
                                            Panie i Panowie! Trochę odjeżdżamy od tematu. Miało być o Ojcu Dyrektorze.
                                            • Gość: elqa00 Re:emeryt IP: *.sikornik.net 21.02.11, 18:02
                                              W nawiązaniu do rydzyka i tolerancji.. to pojęcia sprzeczne. Nie ma tolerancji w rm ani w kk. W szelkie odmienności są spychane do poziomu patologii. Nie jest zdrowym społeczeństwo, w którym tolerancja nie istnieje. W dzisiejszych czasach mamy do czynienia z taką różnorodnością postaw religijnych, seksualnych,obyczajowych, że tolerancjia jest niezbędna. Kto deklaruje swoim przekazem (w różny sposób) jej brak, nie jest przystosowany do życia ''tu i teraz''. Prezentowana postawa braku tolerancji nie jest zgodna z prawem boskim.
                                      • Gość: nikita Re:nietolerancja lechowskiego IP: *.acanac.net 21.02.11, 17:47
                                        lechowski - czytam co piszesz nie tylko na tym forum ale i na innych i odnosze wrazenie ze zaczynasz "gonic w pietke". Mowiac inaczej, nie radzisz sobie z argumentacja swoich stanowisk. Coraz czesciej stajesz sie nerwowy, chamski i niesprawiedliwy w ocenach. Powiadasz ze toleruje sie bezmyslne zwierzeta a jednoczesnie domagasz sie tolerancji w stosunku do zachowan katolikow. Przy okazji jestes nietolerancyjny w stosunku do Zydow, czlonkow PO, SLD czy przeciwnikow ojca Tadeusza. Wiec jak to jest z ta tolerancja czyli najogolniej mowiac, akceptacja odmiennosci.
                • karrambello Re: Do elqa00 07.03.11, 12:43
                  MSPANC :)

www.youtube.com/watch?v=IgqkfLOJW5o&feature=related
                  • karrambello Re: Do elqa00 07.03.11, 12:45
                    ... to na dokładkę

www.youtube.com/watch?v=DR9ikfP7HVU&feature=related
                    • Gość: elqa00 Re: Do elqa00 IP: *.sikornik.net 08.03.11, 22:50
                      hehe.. no właśnie ..ten ''obrazek '' choć przejaskrawiony w przekazie świadczy o tym jak tą postać widzą niektórzy ludzie. Jestem przekonana że wyplywa to z niechęci, wrogości a nawet nienawiści - stwierdzam uzasadnionej. :)
    • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.03.11, 13:07
      Ostatni napis w filmie, mówi wyraźnie "bądź niezależny" a nie zależny od TVN I GW. Pamiętajcie że Bóg, Honor, Ojczyzna to wartości, które banda głupoli chce zniszczyć. Pamiętajcie, jeżeli Bóg z nami, to kto przeciw nam. Ciekawy kiedy Wam się znudzi to ciągłe atakowanie Radia Maryja i Tv TRWAM, to już niesmaczne. Nie wiem czy pamiętacie że naród polski jest przekorny i zawsze opowiada się po stronie słabszego. Prześledźcie historię. Pozdrawiam!
      • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 07.03.11, 13:20
        Kiedy Wam się znudzi atakowanie GW i TVN, nam znudzi się atakowanie RM i Trwam.
        Każdy kija ma dwa końce, emerycie!
        • Gość: Do Karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 14:45
          Przeginasz! Chodzi mi o wstawienie i ośmieszanie o.Rydzyka. znajoma
          • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 07.03.11, 20:55
            :-*

znajoma, ten facet sam się ośmiesza, nie chroni go ani immunitet ani dobry obyczaj, więc pozwoliłem sobie na odrobinę luksusu :-)

Brzydzę się na samą myśl, że ten facet jest księdzem. To, że tylu ludzi toleruje jego działalność jest wynaturzeniem i upadkiem obyczajów. Ksiądz ma pokornie prawić Słowo Boże, zamiast dzielić ludzi i bogacić się, dzięki ich naiwności.
            • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.03.11, 21:41
              carambello, już Ci pisałem byś przestał cytować amerykańskiego niemniaszka przeciwnika walki z Hitlerem. "NIUNIEK OPANUJ"
    • Gość: Do Lechowskiego : Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 01:02
      Księże Lechowski !
      O tych którzy deklarują poparcie innej partii a niżeli ty popierasz nazywasz zwierzętami.
      A ja nazwała bym tak tych, co pędem baranów pędzą do kościoła.
      Tam rozglądają się kto z kim przyszedł a kto przyjechał autem ( nowym z salonu i jakiej marki ? ) , jak są inni ubrani itp. sprawami zaprzątają czas trwania mszy.
      Klepią co im ksiądz każe , jedzą komunie i wychodzą przeświadczeni że są dobrymi ludźmi bo zaliczyli kolejną wizytę w kościele, jak inni kierując się jak ty to piszesz- zwierzęcym pędem!
      Lechowski , przestań oceniać ludzi po tym jaką wyznają wiarę, a staraj się to robić biorąc pod uwagę - jacy są dla innych.

• Gość: elqa00 Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.sikornik.net 09.03.11, 21:55
        święte slowa..Nie należy oceniać ludzi po wyznaniu..Jako dowód na to poddaję ogolnej refleksji fakt że w naszym katolickim kraju jest tyle rozbojów,przemocy, zabójstw,kradzieży czy choćby samej niechęci wzajemnej, że aż nie do pomyślenia że to wszystko'' dzieci boże''.
        • karrambello Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka 25.03.11, 20:43
          Przy okazji ostatniego programu Lisa dowiedziałem się, że Kobylański to wieloletni sponsor RM i RM wspiera go i nazywa wielkim patriotą... Po prostu wyszło szydło z wora.

Pluję na Radio Maryja i waszego idola rasistę, antysemitę, czarnego kapłana Rydzyka!
          • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.11, 12:36
            Nie zapominaj carrambello że niebezpiecznie jest pluć na nawietrzną!
            • Gość: rea Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.11, 13:39
              " Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii <prawdy> i <nieprawdy>. Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy.". ( F. Nietzsche)

Emerycie. Ten cytat pozostawiam bez komentarza, a Ty zdobądź się na chwile refleksji.
              • Gość: emeryt Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.11, 22:55
                Ja tam nie wiem, ludzie jednak gadają każdy ma swoich znajomych, do moich Nietzche i jego uczniowie nie należą,
          • Gość: nikita Re: genialny Rydzyk IP: *.acanac.net 26.03.11, 13:52
            karrambello - pozujesz na znawce niemal wszystkich tematow ale czesto piszesz jak czlowieczek malej wiary, naiwny i glupiutki. Wierzysz we wszystko co mowi Lis czy jego goscie, odrzucajac jednoczesnie to co mowi Rydzyk. Nawet gdyby Kobylanski zponsorowal RM to co w tym zlego, w koncu kazdy polski polityk uwiklany jest w szemrane interesy z ktorych czerpie korzysci i ktore pozwalaja mu bawic sie w polityke. Jezyk Rydzyka jest dokladnie taki sam jak twoj, lechowskiego, prl i wielu innych. Nasycony nienawiscia do wszystkiego o czym nie macie pojecia, popychajacy do konfrontacji, daleki od milosci blizniego. Natomiast Rydzyk jesli chodzi o interesy nie ma sobie w tym kraju rownego. To geniusz w sutannie, czy wam sie to podoba czy nie.
            Piszac ze plujesz na RM to tak jakbys plul na miliony ludzi ktorzy z nadzieja na lepsze jutro odmawiaja codziennie swoja koronke. Domyslam sie ze jestes katolikiem, nedznym katolikiem smiem dodac a wlasciwie reprezentujesz polska odmiane narodowego katolicyzmu, ktora nie ma nic wspolnego z bogiem, chrystusem czy wiara. Wstyd karrambello. Dawniej mowiono " uczciwy czlowiek nie dal by ci pola, bo scierwo jestes...."
            • Gość: rea Re: genialny Nikita IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.11, 14:22
              Nawiedzony przez ducha świętego Nikita w swej pysze i zarozumiałości zdolny jest usprawiedliwić każdą podłość, każde bezeceństwo, każde zaprzaństwo... Bo w życiu kieruje się wytycznymi z Biblii. A w niej jest tak wiele moralnie sprzecznych przesłań, że można znaleźć święte usprawiedliwienie dla niemal każdego działania. Jedni znajdują w niej usprawiedliwienie dla niewolnictwa, masowych mordów i innych bezeceństw, inni dla czynów najbardziej szlachetnych.
              Twoje wypowiedzi Nikito są tak pełne jadu, że czasami zastanawiam się czy nie jesteś nowym wcieleniem biblijnego węża (nie ubliżając wężom).
              • Gość: nikita Re: genialny Nikita IP: *.acanac.net 26.03.11, 21:38
                To prawda, nie wiem jaki jest Nikita ale wiem ze nikita jest genialny, czego o tobie powiedziec nie mozna.
                • karrambello Re: genialny Nikita 26.03.11, 21:48
                  > To prawda, nie wiem jaki jest Nikita ale wiem ze nikita jest genialny, czego o
                  > tobie powiedziec nie mozna.

"Im mniejszy rozum, tym większa zarozumiałość." - Ezop.
                  • Gość: emeryt Re: genialny Nikita IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.03.11, 22:59
                    No popatrzcie skąd ten Ezop wiedział że będzie taki carrambello!
                    • karrambello Re: genialny Nikita 27.03.11, 09:56
                      emeryt: na Ciebie też się coś znajdzie: "Krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje" - przysłowie ludowe ;-)
                      • Gość: emeryt Re: genialny Nikita IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.03.11, 11:03
                        Masz racje z tym przyslowiem .tylko w tym wątku "zaryczałeś" co najmniej 25 razy.
            • karrambello Re: genialny Rydzyk 26.03.11, 21:43
              nikita: jesteś taki sam jak Rydzyk, skoro nie dostrzegasz w jego postawie nic zdrożnego, ba! nawet go chwalisz. Stoisz w jednym rzędzie z Rydzykiem, więc i na ciebie pluję.

> Piszac ze plujesz na RM to tak jakbys plul na miliony ludzi ktorzy z nadzieja n
              > a lepsze jutro odmawiaja codziennie swoja koronke. Domyslam sie ze jestes katol
              > ikiem, nedznym katolikiem smiem dodac a wlasciwie reprezentujesz polska odmiane
              > narodowego katolicyzmu, ktora nie ma nic wspolnego z bogiem, chrystusem czy wi
              > ara. Wstyd karrambello.

Pluję na RM, bo to źródło zła, nienawiści i podziałów międzyludzkich. To źródło tzw. wojny polsko-polskiej. Pluję świadomie!

Nie skomentuję tej części o tym, kim jestem, bo przeczysz sam sobie. Czytaj swoje wypowiedzi, zanim wciśniesz "wyślij".
              • Gość: nikita Re: genialny Rydzyk IP: *.acanac.net 26.03.11, 22:18
                No coz, dla jednych Rydzyk to geniusz , dla pomniejszych i mniej rozgarnietych to zagrozenie. Ludzie malego pokroju boja sie wszystkiego czego nie rozumieja, a rozumieja tylko to co potrafia dotknac albo zobaczyc, bo analizy i wnioski sa poza ich mozgow mozliwosciami. Oczywiscie moga jeszcze pluc, ale to niezwykle prymitywne okazywanie niezadowolenia i rzadko stosowane w cywilizowanym swiecie; choc mozna znalezc jeszcze bastiony zaplutych i opluwajacych sie wzajemnie glupcow.
                • Gość: rea Re: genialny narcyz? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.03.11, 11:19
                  Natomiast Ty nikita widzisz nie to, co można dotknąć i zobaczyć, Ty się wzniosłeś ponad poziomy i lewitujesz w oparach absurdów, a Twoje megalomaństwo przekroczyło Himalaje. Czy wiesz, że pycha jest jednym z grzechów głównych? Kochaj biznesmena Rydzyka, podziwiaj jego zdolności biznesowe, ale przyjmij też do swojej zakutej mózgownicy, że są ludzie, którzy nie podzielają Twoich zachwytów, bo widzą to inaczej.
                  • Gość: nikita Re: genialny jak zawsze IP: *.acanac.net 27.03.11, 13:38
                    rea - mnie zupelnie nie interesuje co myslisz, co czujesz, kim jestes albo kim nie jestes. Wazna jest tylko moja genialnosc, doskonale pioro i ogromna wiedza. Czy to zle ze mam takie wyobrazenie o sobie ?. Czy to zle ze kocham samego siebie ? Oczywiscie ze jestem zachwycony dr. ojcem Tadeuszem Rydzykiem. To postac nietuzinkowa, wspanialy kaplan, ma przychylnosc nieba , doskonaly w interesach, szczery, prostolinijny , slowem czlowiek z ktorego nalezy brac przyklad. Czyz nie tak forumowy znawco religii ?

PS.Duzo zlosci, napiecia i niegrzecznosci w twoim pisaniu. Piszesz o zakutej mozgownicy , z tego wniosek ze dosc latwo toba manipulowac i.... to bylo do udowodnienia.A teraz usmiech rozbawienia okrasza moja piekna " mordke"..... so long jak mawial Wokulski (dla przypomnienia to bohater Lalki , kryminalu Reymonta, jesli nie wiesz)
                    • karrambello Re: genialny jak zawsze 27.03.11, 15:22
                      rea napisała ci prawdę, która cię kole w ten twój zarozumiały, zakuty łeb. Tyle i aż tyle. Idź się leczyć z egocentryzmu, założę się, że twoje otoczenie cię nie szanuje, ani nie lubi, na pewno też czynisz wielu ludziom z własnego otoczenia krzywdy, z których nie zdajesz sobie sprawy lub nie chcesz sobie zdawać sprawy. Jesteś skazany na samotność i umrzesz w samotności, sam na sam z "genialnym" sobą... Współczuję twojej rodzinie, jeśli ją posiadasz.
                    • Gość: rea Re: genialny jak zawsze IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.03.11, 15:36
                      " Ludzie mali biorą zwykle swój duży cień za miarę swej wielkości" (A. Świętochowski)

P.S. Dziękuję, że mnie oświeciłeś, iż autorem Lalki jest Reymont, a nie jakiś Prus. Jesteś wspaniały w swej mądrości piękny Adonisie.
                      • Gość: nikita Re: genialny jak zawsze IP: *.acanac.net 27.03.11, 18:02
                        karrambello - wielcy ludzie juz tak maja ze swoja wielkosc przezywaja w samotnosci. Ich, a w tym i moje myslenie jest poza mozliwosciami percepcji zwyklych zjadaczy chleba. Oczywiscie nie mam ci za zle ze tak cie drazni moja wielkosc, wiedza i doskonale obycie. Z tym trzeba sie urodzic, a jak wiesz nie kazdemu jest dana przychylnosc bogow. Biorac pod uwage moja wielkosc i geniusz i tak jestem skromny, moze nawet za skromny. Rzecz jasna ze jestem tez wyrozumialy, bo skoro nie mozesz osiagnac wyzyn mojego intelektu , pozostaje ci jedynie zlosliwe dopominanie sie o choc odrobine uwagi. Obdarowuje Cie zatem odrobina swojej uwagi, czerp z mej krynicy madrosci poki masz takie mozliwosci, ale z gory uprzedzam ze osiagniecie mojego poziomu wiedzy jest niemozliwe. Probowac zawsze mozna.
                      • Gość: nikita Re: genialny jak zawsze IP: *.acanac.net 27.03.11, 18:06
                        O ile mi wiadomo to Prus napisal powiesc obyczajowa o miedzywojennej Lodzi pod tytulem Chlopi. Oj nieladnie , rea , nieladnie , nie znasz klasyki polskiej literatury. Domyslam sie ze twoja wiedza odpowiada dlugosci twojego cienia , kiedy slonce stoi w zenicie.
                        • karrambello [OT] Koniec karmienia tego trolla :-D 27.03.11, 18:14
                          "[...] i nikt nie wmówi nam, że białe jest białe, a czarne jest czarne...[...]"
                          rea, proponuję już nie karmić tego trolla :-) tym bardziej, że robi sobie z nas jajca, nie wierzę, że ktoś mógłby być aż tak zarozumiały.
                          • Gość: rea Re: [OT] Koniec karmienia tego trolla :-D IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.03.11, 19:34
                            Też odniosłam takie wrażenie, ale musiałam się upewnić.
    • Gość: he,he,ha,ha... Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 23:45
      Wiem jedno,Rydzyk to bardzo cwany gość.Wiedział lepiej od samego prymasa,jak wydrzeć nawet ostatni grosik od człowieka.
      Dobrodziej dyr. nie pyta komu można pomóc.
      Dobrodziej ciągle żąda pomocy dla siebie.
      W innym kraju taki numer by się jemu nie udał.
      Na szczęście Polskę zamieszkują także ci co potrafią myśleć i nie dadzą grosza na nowe auto,czy inny luksusowy towar.

Zauważcie, że nie użyłem ani jednego obraźliwego słowa, chociaż wiem że zwolennicy biznesmena nie poskąpią mi epitetów.
      Wiem że jak brakuje argumentów to wyzywa się tych co mają swoje zdanie.

• Gość: nikita Re: Rydzyk, Rydzyk, Rydzyk......... IP: *.acanac.net 28.03.11, 01:16
        Pojawil sie kolejny zabawny tworca teorii o wyzysku narodu przez ojca dyrektora. Pozwol zatem ze naczelny troll tego forum postuka w twojej pustej glowie , ale od spodu.
        Rydzyk jest zakonnikiem a wiec ma swoich zwierzchnikow ktorzy przygladaja sie jego dzialalnosci i jak dlugo Rydzyk robi co robi znaczy ze wladze kosciola pochwalaja to i akceptuja.
        Przeciwko Rydzykowi wladze tego grajdola nad Wisla wytoczyly najciezsze dziala. Szukaja go i sprawdzaja na tysiace sposobow i co...i nic i nie ma sie do czego przyczepic. Rydzyk to tworca radia, telewizji, wyzszej szkoly, to czlowiek ktory zajmuje sie geotermia ( chwalebne ). Jego Radia sluchaja miliony w kraju i za granica. Tych ludzi gromadzi przy odbiornikach glownie modlitwa. To prawda ze Rydzyk prosi o pomoc ale z czego on ma niby utrzymac i rozwijac te dziela powstale przy radiu maryja.

karambol, rea i ty rozchichotany gosciu - jestescie polakami choc po polsku bazgrolicie a nie piszecie, dlaczego zatem z taka nienawiscia wypowiadacie sie o tym co stanowi o polskosci; o wierze katolickiej. Nikt was nie zmusza do sluchania czy wspierania radia maryja a przeciez wasza nienawisc do tego radia niczym nie prowokowana scieka wam po brodach. Dlaczego ? czy dlatego ze to takie polskie negowac wszystko, byc w opozycji do wszystkiego zionac ta swoja nieuzasadniona nienawisci do wszystkich i wszystkiego. Tarnobrzeskie forum jest szczegolne w negatywnym slowa znaczeniu. Czy to wplyw Jaroslawia , bo do Tworek troche daleko.
        • Gość: ! Re: Rydzyk, Rydzyk, Rydzyk......... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.03.11, 09:13
          " Tych ludzi gromadzi przy odbiornikach tylko modlitwa" - tak, i modlą się tylko o zdrowie, bo rozumu im bozia poskąpiła.
          • Gość: nikita Re: Rydzyk i manipulanci... IP: *.acanac.net 28.03.11, 13:53
            ! - wyrwales zdanie z kontekstu, zamiast "glownie " wstawiles "tylko".. Jestes j...nym manipulantem. Wiedziales o tym czy trzeba ci bylo to tak drastycznie uswiadomic .
            • Gość: ! Re: Rydzyk i manipulanci... IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.03.11, 14:35
              Nawet jeśli "głównie", to niechby "tylko" przy tych modlitwach pozostali i modlili się o zdrowie.
    • Gość: Ateista Re: Oto finezja Waszego idola Rydzyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 20:59
      Rydzyk powiedział że nie zapłaci kary przysądzonej przez nie zawisły sąd .
      I ja w to wierzę . Bo Polska nie jest państwem prawa .
      Każda partia rządząca boi się narazić ,, masie "wyborczej , jaką stanowią beretki .
      Dopóki nie oddzieli się państwa od kościoła dopóty księża będą bezkarni .

Nareszcie, ta myśląca samodzielnie społeczność jednej ze wsi zbuntowała się przeciwko księdzu , który za mszę żałobną zawołał 1300 zł .
      Wczoraj , jedna ze stacji telewizyjnych pokazała film z księdzem w roli głównej .
      Zastanawiające jest to że tylko zwolennicy księdza byli agresywni wobec kamerzystów .
      Wymachiwali pięściami przed ich nosem .
      Podobnie jak ci co chcieli by krzyż stał na wprost pałacu prezydenckiego .
      Z tego wniosek , że najbardziej agresywni są ci zagorzali obrońcy, pseudo - świętości !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka