Gość: urzednik IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.05.11, 13:28 Nie zalew a Jezioro Machowskie, taka jest ogficjalna nazwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: znajoma Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 13:34 e, tam, zalew krócej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jezioro Machowskie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.05.11, 13:51 Zlew, jeszcze krócej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 14:29 pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 14:31 pl.wikipedia.org/wiki/Zalew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzednik Re: Jezioro Machowskie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.05.11, 15:17 No i wszystko sie zgadza. Wystarczy wysadzic zapore w Solinie i juz mamy tylko rzeke. Jezioro Machowskie to zbiornik wydaje sie sztuczny ale juz trawaly, 500 ha i ponad 40m glebokosci, zasilany co prawda okresowo wodami Wisly, bo chcemy utrzymac wysoka jakosc wody, ale zamkniety napewno nie wyschnie bo wody opadowe go zasila, pewnie sa tez zrodla /nie jestem fachowcem w tej branzy/, jestem jednak patriota tego pieknego miasta i chce dodac mu jak najwiecej walorow, korzystam wiec z okazji ze pasuje tu tez nazwa jezioro, moim zdaniem prawnie przyjeta a i bardziej dostojna. Dziwie sie wiec tym wszystkim malkontentom co tylko zle widza. Plac Bartosza Glowackiego to raczej rynek niz czerwony. Trudno, z przyzwyczajeniami walczyc, ale przemyslcie. Nie jestem ani przewodnikiem, ani naukowcem branzy turystycznej ale o naszym miescie i o jego perspektywach rozwoju moglbym godzinami opowiadac, a niektorzy nie potrafia kilku zdan wydukac /ktos pytal w ktoryms poscie na temat miasta, i co - bryndza/, ale do opowiadania glupot no to wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 15:27 Polecam, byłam, pływałam:-) www.youtube.com/watch?v=LZFKX8UeinE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwowy Re: Jezioro Machowskie IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 15:32 pl.wikipedia.org/wiki/Zalew_Machowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jezioro Machowskie IP: *.tktelekom.pl 11.05.11, 16:07 Zobacz jak wygląda obecnie Jezioro Machów tu są fotki wykonane wczoraj czyli z 10.05.2011 r. Wpisz w wyszukiwarkę "chomik szeq1106" i w folderze Jezioro Machów .Piasek jest nasypany do trzcin porośniętych w wodzie tj. do ok. 2m.głębokości od brzegu . Już nie będą kolić kamyki w stopy , będzie super kąpiel !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ; Re: Jezioro Machowskie IP: *.smsiarkowiec.pl 11.05.11, 17:48 Taaa, taka oficjalna, a na znaku przy Wisłostradzie jak byk pisze: ZALEW Machowski:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Jezioro Machowskie IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 11.05.11, 17:55 No to wstyd urzednicy Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Jezioro Machowskie 12.05.11, 20:02 Jezioro to coś co powstało naturalnie. A zalew to coś zalane sztucznie przez człowieka. Ot i tyle wyjaśnień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziuk66 Re: Jezioro Machowskie IP: *.tktelekom.pl 12.05.11, 20:53 Jest u nas jakaś dziwna moda nazywania sztucznych zbiorników jeziorami. Mamy zalew machowski zwany Jeziorem Machowskim,mamy zalew solinski zwany Jeziorem Solinskim o zgrozo przejezdzajac przez Janów Lubelski spostrzegłem tablice kierujące na Jezioro Janowskie choć kazdy tubylec tam wie ,że to jest zalew.Jakie to proste - wystarczy uchwała rady gminy i mamy jeziora.Wojewoda w ramach nadzoru to palcem nie raczy kiwnąć by skonczyć z radosna twórczością.Jak wytłumaczy małemu dziecku jeżeli po lekcji geografii zadaje proste pytanie - dlaczego nasz zalew jest jeziorem ? Dziwny ten nasz kraj choć czasy niewątpliwie ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Jezioro Machowskie 12.05.11, 21:06 Gdyby pedantycznie podejść do tematu to mamy tutaj do czynienia jednak ze zbiornikiem poeksploatacyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znajoma Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 21:25 Ja tam zaproszę gości nad zalew a Ty Karambello zaproś znajomych nad zbiornik poeksploatac yjny ;-) Do E-ftalo - ja też tak się uczyłam na geografii, pewnie mieliśmy tego samego nauczyciela:-) Wróciłam z " kijków", w moich wiejskich zbiornikach zwanych potocznie sadzawkami jest melodia taka: rech, rech, uła, uła, uła:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacko Re: Jezioro Machowskie IP: *.tktelekom.pl 12.05.11, 21:33 Dla przypomnienia " znajoma" i "karambello"odsyłam was do poczytania i obejrzenia ten link : www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1165943 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Wacko Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 21:49 Za dużo czytania, Karambello podaj to w pigułce:-) Ja wolno czytam, starość nie radość:-) Można już pływać? Nikt mnie nie przegoni? Stęskniłam się już za zalewem. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Jezioro Machowskie 17.05.11, 02:09 można już jechać nad zalew?Są jacyś plażowicze? Nie ważne że zimne noce,ale w dzień ciepło. No to co tam słychac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grafi_tg Re: Jezioro Machowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 12:46 po 1 czerwca ;) ____________________________________ www.zalew-machow.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Jezioro Machowskie 18.05.11, 21:18 w ogóle budzi zastanowienie dlaczego w ogóle jest zamknięty? Zbierzmy się i wspólnie go otwórzmy już teraz Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: Jezioro Machowskie 12.05.11, 21:34 Na szczęście nie jestem pedantem :-) ale przez przekorę zaproszę ich nad jezioro ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyzbych Re: Jezioro Machowskie IP: *.tktelekom.pl 12.05.11, 21:35 po tym co się stało w Piasecznie to na miejscu Zbyszka podałbym się do dymisji, kto to widział najpierw lustro wody podnieść a później brzegi równać, które są namoknięte raczej w odwrotnej kolejności to się robi niech sobie sam pojedzi po nasiąknietym brzegu spychem ważącym 50 ton, Odpowiedz Link Zgłoś