Gość: gft54 IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.05.11, 10:13 wyborcza.biz/finanse/1,108340,9653807,_DGP___Koniec_spoldzielni_mieszkaniowych.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @ Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.play-internet.pl 24.05.11, 10:55 Ale pie...sz głupoty cytując link! to tylko projekt ! a nawet gdyby, to i tak nic to nie zmieni poza nazewnictwem,myślisz że tyle ludzi podcinało by sobie gałąź na której siedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. 24.05.11, 11:40 No ale czynsze są dostatecznie wysokie,to po co jeszcze lokatorzy mają utrzymywać jakiś prezesów czy zbędne organizacje? Dobrze że jest taki projekt,oby to nie była kiełbasa wyborcza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franc Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.05.11, 11:45 Nie przejdzie niestety.Obym się mylił ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.05.11, 06:49 No jasne ,że tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.11, 12:23 Kto ruszy tomusia z ciepłego stołka sprzedaje co sie da puki jeszcze moze a dostał od miasta grunty za 1zł pod budowe bloków a od 20 lat nie postawił zadnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inverse Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 12:27 fakdonalda postawił za to. i to będzie pomnik trwalszy od spiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoldzielca Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.05.11, 07:09 inverse ale dzieki temu Mastalerz moze nie bedzie mial kompleksow. Nie slyszales jaki byl zakompleksiony ze McDonalda w Tarnobrzegu nie bylo. W koncu chlopina bedzie mogla zjesc cos porzadnego bleee ... Ada ma racje uwazam ze to wcale nie jest takie super posuniecie z ta likwidacja spoldzielni. Po pierwsze sprobuj sie dogadac ze wspolmieszkancami o to czy o tamto ... nie mowie ze wszedzie ale uwazam ze w wielu miejscach bedzie sporo problemow i konfliktow. Wszelakie konserwacje, remonty - za to trzeb a bedzie placic. I teraz taka sytuacja (z autopsji) ktos sobie grzebie przy prądzie w domku i wywala bezpieczniki lub powoduje awarie zasilania - gosc sie nie przyznaje - fachowca badz zaklad energetyczny trzeba wezwac - za darmo nie przyjada. Wiec moje pytanie kto za to zaplaci to tylko przyklad jeden z wielu. Nie mowimy kuz o ociepleniu bloku, wymianie kanalizacji itp. rzeczach. A na koniec i tak wychodzi ze musi byc jakis zarzadca i ktos pewne sprawy musi zalatwiac. Wiec uwazam ze .... zamieni stryjek siekierke na kijek. Oczywiscie wiem, iz takie wspolnoty istnieja i niektore maja sie dobrze - ale potrzeba do tego troche zgody a u nas wiadomo jak z ta zgoda bywa. No i jeszcze moze na koniec 1 przyklad - upierdliwy lokator ktory nie chce ponosic zadnych oplat i partycypowac w zadnych kosztach utrzymania bloku. I co wtedy ??? To tez nie takie proste ... wiem wiem sady i te sprawy ale kto w konsekwencji za niego zaplacic ????? Wiec tak naprawde nie wiadomo co jest lepsze - jak wszystko ma to swoje zle i dobre strony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.smsiarkowiec.pl 24.05.11, 14:26 Zamiast Spółdzielni będą wspolnoty i czym się będą różnić, może nie będziemy płacić czynszu jak to się mówi potocznie zapominając że w nim jest woda za którą płacimy a idzie do konkretnych instytucji i również wywóz śmieci , centralne ogrzewanie ,telewizja kablowa, internet,podatek ,konserwacja domofonów ,opłata za gaz dla tych co nie mają piecyków. Wspólnoty nic dobrego niby decydują o wszystkim mieszkańcy , ale zgodności nie ma , a co zrezygnujecie z wody np. i nic nie jest taniej , wiem bo mieszkam w takim bloku. Posłowie znalezli temat zastępczy i jątrzą wśród nas a my dajemy się i idziemy jak te barany na rzeż. No a wybory się zbliżają to trzeba ludziom obiecywać że darmo będą mieszkać, przecież mieszkania już nam dali te co obiecywali .Nie ten to inny administraror musi być. Niech Rząd lepiej zadba o rynek pracy byśmy mieli czym płacić ten czynsz. Jeden z drugim nie żyje za 1300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bekalosz Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 25.05.11, 21:38 Spółdzielnie źle inwestowały, ratunek Deweloperzy- ilu do dziś wykibicowało ludzi? Spółdzielnie - za duże czynsze, ratunek Wspólnoty- pożyjom uwidzim czy znowu nie bedzie że ulice Wasze, kamienice nasze? Prezes Lenard Zły - Prezes Mastalerz dobry? INTERNAUCI nikt Was nie zwalnia z myślenia przy pisaniu na forum! Ma ono kolosalną przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 26.05.11, 07:10 Nie będę bronił Tomasza Lenarda. Uważam, że jego pobory są niewspółmierne do zajmowanego stanowiska. Dodajmy do tego pobory Pawła - wiceprezesa - i otrzymamy miesięcznie wcale nie małą sumę. Jednakże. Jednakże TSM powinna mieć prezesa znającego sięna rzeczy. Lo zrobione gdzieś w okolicy, bo na Tarnobrzeg to za wysokie progi oraz politologia to tutaj za mało. Pan Tomasz ma przygotowanie techniczne. Kolejna prawa to mozliwy brak gody wśród mieszkańców wspólnoty. Interest mieszkańca parteru są inne niż mieszkańca 2 piętra które są jeszcze inne niż mieszkańca 4 piętra. Kolejna sprawa to awarie. Skąd na to pieniądza? Dodatkowa składka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 26.05.11, 07:32 Ktoś w imieniu wspólnoty będzie musiał zarządzać pieniędzmi, remontami itd. Da to jedynie możliwość obniżenia comiesięcznych kosztów, bo wspólnota nie zatrudni takiej liczby pracowników i będzie szansa ekonomicznego gospodarowania pieniędzmi. Natomiast będzie dobrze, gdy wszyscy członkowie wspólnoty solidarnie i zgodnie będą podejmować decyzje i partycypować w koniecznych kosztach. No i co mówi projekt o warunkach na jakich będzie możliwe zawiązanie takiej wspólnoty? Np. w kwestii własności mieszkania, wysokości spłaty itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 26.05.11, 18:39 A ty spakoj swoj leb do walizki i zuc na gnojownik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnietek Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tktelekom.pl 26.05.11, 18:58 no widzę wspólnotę wśród Polaczków ,dwóch polaków trzy partie. Ktoś znów wkłada kij w szprychy nie mając żadnego pojęcia o zarządzaniu, wymuszaniu opłaty za czynsz, a co dopiero dodatkowe pieniądze na remonty . I znów nas ktoś wypuści w maliny. Musi być ktoś kto będzie zarządzał finansami takiej wspólnoty (ktoś przypadkowo wybrany bo głośno pyskuje na komunę i obecny zarząd) po paru miesiącach okaże się że na nic niema kasy. Będzie klawo jak cholera , goło ale wesoło czyli po POLSKU.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pln Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: 69.22.170.* 09.07.11, 10:54 www.se.pl/wydarzenia/kraj/jak-uwolnic-sie-od-spodzielni_189487.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 07:08 a kto wam wspólnotowcy odda pieniadze za okna Tusk ?-niestety nie ma co się cieszy to jest tylko temat zastępczy-oczy trzeba otworzy a nie w ciemno klaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 27.05.11, 07:15 A skąd pochodzą pieniądze na te zwroty za okna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.torservers.net 27.05.11, 08:25 A np. ode mnie dupku. Bo stać mnie na opłacanie czynszu ale na wymianę okien nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Do dziadka IP: *.flash-net.pl 27.05.11, 13:19 Bierzesz udział w konkursie na idiotę roku, czy takim burakiem jesteś od urodzenia, by zamiast po prostu odpowiedzieć na pytanie obrzucać ludzi tym, w czym się kąpiesz...chyba nie muszę dodawać, że to gnojówka.Płacę co miesiąc na fundusz remontowy, z którego skorzystałem przez 10 lat może ze 4 razy, w tym 2 razy malowano klatkę schodową, a 2 pozostałe to jakieś awarie rur. I nie sil się na odwiedź, bo do takich imbecylów się nie zwracałem, ani nie zwracam teraz. jesteś pier_niętym osłem albo znudzonym gimnazjalistą...w obu przypadkach widać opóźnienie w rozwoju takie, że łatwiej podyskutować z orangutanem albo innym małpiszonem z czerwona dupą niż tobą dupku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: 212.160.172.* 27.05.11, 12:04 pieniadze na okna są z wpłat od wszystkich spółdzielców w jakims procenciku idą na okna a reszta na remonty itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek z cargo Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 08:37 Piszcie pracownicy spółdzielni nadal peany nt. jakie to spółdzielnie mieszkaniowe sa cacy i straszcie wyimaginowanymi problemami. Mieszkam w bloku wspólnoty mieszkaniowej. Płace z zimna wodą i funduszem remontowym 354 pln za m-c, za mieszkanie 60 m. Blok ocieplony, - /fakt, ze zbieralismy kase na funduszu przez 5 lat - ale nasz kase na nasz blok/, wymienione drzwi wejsciowe, wymieniona instalacja wodno-kanal. Zarządzanie zleca sie firmie zewnetrznej - a jest ich kilka na rynku. Wspólnota podejmuje uchwały wiekszoscia głosów - wiec nie ma problemu, ze ten by chciał tak, a ten inaczej-demokracja. Niepłacacych zarządca dyscyplinuje poprzez sprawy w sadzie - łacznie z mozliwoscia eksmisji. Spóldzielna ma moze sens, ale w zdroworozsądkowym wymiarze. Sprawna komórka finansowa + grupa awaryjno remontowa + jakis kierownik z wynagrodzeniem max 5 tys. za m-c - łącznie nie wiecej, niż 25-30 osób spokojnie moze zarzadzac tym, czym obecnie zarzadzaja spóldzielnie w Tarnobrzegu. A ile one zatrudniają ? ile zarabiaja tam prezesi, iich zastępcy i stada kierowników ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoldzielca Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.05.11, 09:16 Twoja wypowiedź nie jest jasna .Podaj dokładne składniki czynszu.Aja płacę za 55m. 350zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek z cargo Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 09:26 administrowanie, ogrzewanie, wywóz smieci, zimna woda - zaliczka, swiatło w piwnicy, fundusz remontowy - łacznie 354 pl/m-c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoldzielca Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.05.11, 09:46 Nie jestem zwolennikiem Spółdzielni ale jak sam widzisz opłata jest podobna a w spóldzielni nie ma problemu wywozu starych mebli, naprawy kanalizacji,naprawy chodników i dróg itp. Na dodatek niektóre Wspólnoty korzystają z altanek śmietnikowych Spółdzielni i parkują na ich terenach.Co będzie gdy trzeba będzie wydzielić wam grunty pod w/w elementy.Na dodatek wiem że niektóre Wspólnoty maja czynsz większy j/n/wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.05.11, 10:52 www.smpiekary.pl/pdf/komentarze/100_pytan_do_Pani_Poslanki_Lidii_Staron.pdf zachęcam do przeczytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.05.11, 12:29 przeczytałam pani Tolu, polecam wszystkim a w szczególności pkt. 17,25,49,93 Spółdzielnie Mieszkaniowe nie powstały za komuny a dużo wcześniej . Warto zapoznać się z pismem polecanym przez panią Tolę. pozdrowienia dla podżegaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 27.05.11, 13:26 Płacę co miesiąc na fundusz remontowy, z którego skorzystałem przez 10 lat może ze 4 razy, w tym 2 razy malowano klatkę schodową, a 2 pozostałe to jakieś awarie rur. Przez 10 lat odłożyłem na "moim" koncie blisko 8 tysięcy. Na czynsz mnie stać, na remonty nie ... stosując logikę pewnego obszczymurka. Nie uważam, by likwidacja spółdzielni była remedium i jedynym lekarstwem. Mogę sobie wyobrazić spółdzielnię, która dobrze gospodaruje pieniędzmi swoich członków. Ale jeśli przeliczyć w skali takich 10 lat kasę, którą wpłacam, ile jest konieczne na pokrycie niezbędnych kosztów, a z jakiej jej części korzystam podczas codziennej eksploatacji, to nie sposób nie dojść do wniosku, że za dużo jest utopione ... nie wiadomo gdzie. Nie mówiąc już o tym, że w finansach spółdzielni potrafi być taki burdel, że szkoda słów, a księgowa potrafi wyjaśnić nagle pojawiającą się kwotę w bilansie słowami "może to z innego dysku". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarzan Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.flash-net.pl 27.05.11, 13:27 Płacę co miesiąc na fundusz remontowy, z którego skorzystałem przez 10 lat może ze 4 razy, w tym 2 razy malowano klatkę schodową, a 2 pozostałe to jakieś awarie rur. Przez 10 lat odłożyłem na "moim" koncie blisko 8 tysięcy. Na czynsz mnie stać, na remonty nie ... stosując logikę pewnego obszczymurka. Nie uważam, by likwidacja spółdzielni była remedium i jedynym lekarstwem. Mogę sobie wyobrazić spółdzielnię, która dobrze gospodaruje pieniędzmi swoich członków. Ale jeśli przeliczyć w skali takich 10 lat kasę, którą wpłacam, ile jest konieczne na pokrycie niezbędnych kosztów, a z jakiej jej części korzystam podczas codziennej eksploatacji, to nie sposób nie dojść do wniosku, że za dużo jest utopione ... nie wiadomo gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty_ Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.189.221.50.skyware.pl 27.05.11, 15:49 Tarzan ale nikt ci nie karze byc czlonkiem spoldzielni - zbierz mieszkancow zrobcie wspolnote - przeciez nikt nie broni. Ale po co od razu likwidowac spoldzielnie - no moze oprocz szumu medialnego to nic to nie daje. Dlaczego nie mozna dac ludziom wyboru czy chca miec wspolnote czy spoldzielnie. Kazdy ma wybor. Nikt nikogo na sile nie trzyma. Ja uwazam ze i jedna opcja i druga ma swoje wady i zalety - na dzien dzisiejszy wybieram spoldzielnie ale moze kiedys zmienie zdanie. Dlaczego ktos chce mi zabrac prawo wyboru ???!!!! A aporo tego co placisz i masz wielkie zale ze nie wykorzystujesz - a zobacz co jest ze skladkami zdrowotnymi wiele osob mogloby powiedziec tak samo. Tylko co sie dzieje jak kiedys konieczna bedzie operacja, dlugotrwale leczenie itp. wtedy juz to tak rozowo nie wyglada. Tak samo i z tymi remontami. Odlozylbys ta kase jakby ci zostwala w kieszeni - szczerze watpie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnobrzeżanin Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.05.11, 16:01 tarżanie powiedz mi ile kosztuje wykonanie dachu lub ocieplenia budynku, a wtedy możemy podyskutować gdie idą pieniądze.A jeśli jesteś taki mądry to powiedz mi dlaczego przy twoim budynku wspólnota nie wykonuje parkingu.Jak nie wiesz to ja ci powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnietek Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tktelekom.pl 27.05.11, 16:33 do "tarzana" kiedyś istniały kółka rolnicze ,PGR-y, SKR-y i fenomen finansów p.Balcerowicz w ciągu 24 godzin je zlikwidował.Teraz słuchając unijnych ekonomistów namawiają oni aby ludzie organizowali się i zakładali spółdzielnie które będą miały siłę przebicia się na rynku unijnym. Teraz znów ktoś chce mieć swoich partyjnych kolesi w zarządach i po Polsku trzeba spółdzielnie rozwalić żeby powstało coś nowego do niczego nie podobne tzw. wspólnotę czyli KOMUNĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 21:50 A co z działalnością kulturalną dla dzieci, młodzieży i dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoldzielca Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.05.11, 05:45 Tak naprawde Panstwo zabiera nam tylko mozliwosc wyboru i tyle. Teee Waldus z cargo a moze juz eksmitowali kogos z twojego bloku ??? To nie takie proste jak sie wydaje. A po drugie pewnie mieszkasz w jakim 2 klatkowcu gdzie jeszcze nie jest zbyt wiele osob i jakos idzie sie dogadac pomysl o blokach gdzie jest po 6 klatek i roznych dziwnych przypadkow jest pelno. Za chwile bedzie chodzil taki "jeden" i robil kolo tylka "drugiemu" ( zazdrosc/ kompleksy/ ...i co tam chcesz - to takie Polskie to takie nasze ...) ktory bedzie np. w zarzadzie wspolnoty. Ja na chwile obecna wolalbym uniknac takiej zabawy. Uwazam ze jeszcze polacy nie dorosli do takich rozwiazan mentalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.05.11, 11:24 Gość portalu: Ada napisał(a): > przeczytałam pani Tolu, polecam wszystkim a w szczególności pkt. 17,25,49,93 Sp > ółdzielnie Mieszkaniowe nie powstały za komuny a dużo wcześniej . Warto zapozna > ć się z pismem polecanym przez panią Tolę. pozdrowienia dla podżegaczy! Tylko pogratulować,sama sobie Babo odp.na własny post:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sake Re: "Fachowcy" z TSM-u pakujta swoje walizy. IP: *.play-internet.pl 09.07.11, 12:36 za takie pieniądze (często większe jak premier czy prezydent Warszawy) jak mają prezesi za nic nierobienie w społdzielni(przepraszam zarządzanie sprzataczami wokoł bloków i poborcami opłat) - również w Tarnobrzegu to tak łatwo nie pójdzie - na pewno sprawa się oprze o jakieś trybunały Odpowiedz Link Zgłoś