Dodaj do ulubionych

Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.12, 13:05
Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? Od główki czy metra kwadratowego?
Czy ktoś wie?

Obserwuj wątek
    • Gość: tubylec Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.12.12, 16:33
      Rada starszych na sesji uchwalała coś ostatnio - jakiś regulamin utrzymania czystości w miasteczku czy coś. Opublikują na stronie to będziemy wiedzieć.
      • Gość: śmiecący Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.12, 14:23
        wiadomo coś w temacie kosztów wywozu śmieci w 2013 roku w stołecznym mieście Tarnobrzeg?
        • Gość: To skandal! Wzrost stawek o 50% IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.12.12, 16:04
          Wzrost stawek o prawie 50% z 6.92 do 10 zł od osoby. Skandaliczna decyzja przechodzi bez echa. Media milczą.
          • Gość: hm Re: Wzrost stawek o 50% IP: *.flash-net.pl 27.12.12, 17:17
            na drugą palmę zbiera?. A zresztą to i tak wina mlecznej ekipy.
            • Gość: ogon mlecznych Re: Wzrost stawek o 50% IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 17:31
              a masz jeszcze jakieś wąty co do tego mleczusiu?
            • Gość: Artur Re: Wzrost stawek o 50% IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.12, 18:10
              Media milczą mimo tego, ze problem jest istotny i dotyka wszystkich. Dlaczego? Odpowiedź jest oczywista. Wydaje się, że jest zakaz przedstawiania niekorzystnych dla władzy komunikatów. Było to dnia 13 grudnia 2012 podczas zwołanej naprędce radzie miasta. Była to też druga rocznica tej władzy, więc taki prezent dla wyborców?
              Przebieg obrad i głosowanie nad wysokością opłat za śmieci tv.tarnobrzeg.pl/2012/12/xxxiii-nadzwyczajna-sesja-rady-miasta-tarnobrzeg/
              • Gość: gbur0 Re: Wzrost stawek o 50% IP: 80.51.96.* 27.12.12, 19:31
                A nie pytaliście ciulasy jak mleczni sprzedwali PGKiM dla ASA, która w nastepnym roku podniosła opłaty 3 krotnie - skąd to?. Mleczni dusili firmę nie pozwalając na podwyżki bo wtedy łatwo było parszywym firmom colnsultingowym pisać jaki to nieopłacaly biznes i trzeba umyć łapki od odpowiedzialności bo jak jeszcze zamkną Piaseczno to będzie wielka kupa.
                • Gość: hm Re: Wzrost stawek o 50% IP: *.flash-net.pl 27.12.12, 19:50
                  no nie mówiłem, że to mleczni podnieśli nam ceny śmieci o 100%. Włodarz na pewno był przeciwko, ale co mógł biedaczysko zrobić.
              • Gość: zszokowany Re: Wzrost stawek o 50% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 21:40
                Tragedia, za co my płacimy, trzy godziny na przyklepanie czegoś "nieuniknionego". Uzasadnieniem ma być porównanie cen z ościennymi gminami? A gdzie przedstawienie kalkulacji i merytoryczna dyskusja. Rewelacyjna poprawka oddawania 8 opon roczne na osobę przy jednoczesnym limicie 40l odpadów zielonych na miesiąc świadczy o głębokim wyczuciu przez radnych potrzeb mieszkańców.
                Teraz oddaję więcej śmieci płacąc dużo mniej, podwyżki są horrendalne.

Limit 4 opon roczne na osobę musiał być poprzedzony głęboką analizą statystyczną i kosztową.
                • ja-tarzan Re: Wzrost stawek o 50% 30.12.12, 13:21
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13117756,Podatek_smieciowy_uzalezniony_od_zuzycia_wody__Radny.html
    • Gość: leszek Śmieci 100% w górę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.12, 07:29
      no to nas włodarz ładnie załatwił. A była taka piękna piramida.
      • Gość: pamięć Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.12, 13:46
        a to nas mleczni załatwili na następne 20 lat, i dalej się pchają do koryta, bezczelne hemoroidy
        • lechowski51 Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 13:57
          Tarnobrzezanie nic sie nie stało!.najwazniejsza ciepła woda w kranie....no i Sylwester na Placu Głowackiego z zyczenia prezydenta wszystkich mieszkancow cieszacych sie z POdwyzek.
        • Gość: miś Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.12, 14:49
          ale palma za to jest, cieszcie się, że za to zapłacicie za śmieci drugie tyle.
          • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 15:25
            Czy poza osobą podrzucającą link do nagrania ktoś zna przebieg posiedzenia RM?

Czy ktoś w ogóle wie lub zastanawia się skąd problem ze śmieciami w polskich gminach (nie tylko w TBG)?
            Czy ktoś o rzeczowej ustawie słyszał?

Czy może też nie ma potrzeby, by się tym zainteresować, bo przecież najważniejsze, by móc chlapnąć o mlecznych sierotach, narcyzach, czy przerzucać swój mesjanizm anty-rządowy?
            ;)

• Gość: Darko Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.pppoe.sistbg.net 28.12.12, 17:35
              Chcieliście Unii to ją macie!
              Jak dowalą CO2 za prąd i gaz to jeszcze wspomnicie NIEPODLEGŁOŚĆ, którą przecharataliście za "dotacje, wsparcie i dofinansowanie".
              Spoko, Unii się to wszystko zwróci.
              W Polsce zostanie NIC.
              • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 17:49
                > Chcieliście Unii to ją macie!
                > Jak dowalą CO2 za prąd i gaz to jeszcze wspomnicie NIEPODLEGŁOŚĆ, którą przecha
                > rataliście za "dotacje, wsparcie i dofinansowanie".
                > Spoko, Unii się to wszystko zwróci.
                > W Polsce zostanie NIC.

Darko,

łatwo jest psioczyć "po fakcie" i wypinać pierś z dumy, że byłeś przeciwko akcesowi do UE.
                ... gdy nie jesteś w stanie udowodnić, że sytuacja w Polsce byłaby lepsza, gdybyśmy poza unią pozostali.
                Lewactwo sie jedynie rozlpenia po naszej ojczyźnie i zaraża naród wybrany, który byłby pępkiem świata, gdyby tylko spełnić dwa podstawowe warunki:
                1. Nie być w Unii
                2. "Właściwie" skreślić karty wyborcze

Zdaje się to być dowodem w negacji wszelkiego zła, czasem nawet myślę, że jak mi sie kiedyś wrzód na dupie pojawi, to będę wiedział co jest przyczyną ;)

• Gość: tarnobrzeżanin Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.12.12, 21:12
                  tarzanie? lewactwo się rozlpenia - rozplenia czy rozplemia? bo ja sam niewiem jak pisać?
            • Gość: wiem Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 28.12.12, 17:37
              Sprawa jest prosta, jak całe rządy PO. Chodzi o to, żeby wyrzucić z rynku niewielki firmy polskie, takie jak SanTaEko u nas. Gmina będzie zbierać od ludzi opłaty w formie parapodatku w takiej wysokości jak się szanownemu włodarzowi spodoba. Ogłosi przetarg, do którego wystartują firmy niemieckie i austriackie, jak choćby ASA. Na początek dadzą niskie ceny, poniżej kosztów, włodarzowi zostanie na pięć palm i trzy koncerty nad jeziorem. A spółki polskie upadną. Wtedy ceny się podniesie i wtedy to już włodarz rozłoży ręce i powie, co ja mogę, przecież takie są ceny tynkowe. Sprawdźcie za 4 lata czy tak nie będzie. To samo przerobili Czesi i mają włośnie Niemców i Austriaków. Obecnie płacę za 2 wywozy kubła ok 73,80 zł na kwartał, wywozi SanTaEko. I firmie chyba się opłaca, bo widać, że ma nowe samochody, inwestuje, znaczy ma z czego. Po zmianach opłaty wyniosą 120 zł, nie wiadomo netto czy brutto jest podana ta kwota 10 zł na osobę/m-c.
              • Gość: wiem Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 28.12.12, 17:39
                zapomniałem napisać, że nie jest to absolutnie atak na panującego obecnie włodarza. W całej Polsce tak jest i będzie za kilka lat. Na tym właśnie polega wyprzedaż majątku i interesów polskich na rzecz innych nacji.
              • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 17:44
                Pożyjemy zobaczymy. Czego nie da się sprawdzić, to to, czy gdyby prezydentem był Dziubiński, to ceny za wywóz smieci byłyby te same. ;)

Firma z Sandomierz radzi sobie i z tego co wiem raczej zdobywa rynek niż traci.

10 złotych jest górną stawką, do ustalenia której zobowi,ązuje ustawa. jaka będzieta faktyczna zobaczymy. Siarkowiec póki co - z tego co mi wiadomo - utrzymuje stawkę 6 zł + vat.

Znam te sprawę tez z "innego podwórka", gdzie sytuacja się pogorszyła, głównie ze względu na częstotliwość i sposób odbioru śmieci.
                Tak więc optymizm mój raczej górnych lotów nie jest.

• Gość: tarnobrzeżanin Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.12.12, 21:18
                  tarzanie? zobu,wiązuje czy zobowiązuję? pozdrawiam.
                  • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 21:25
                    > tarzanie? zobu,wiązuje czy zobowiązuję? pozdrawiam.

Powinieneś wiedzieć ;)

Przepraszam za literówki, ale czasem klepie szybciej niż poprawność kontroluję.
                    • Gość: tarnobrzeżanin Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.12.12, 22:59
                      A więc nie zwracaj uwagi drugiemu, ponieważ czynisz to samo co każdy.
              • Gość: olo Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.12, 19:15
                Gość portalu: @wiem napisał(a): ....Sprawa jest prosta, jak całe rządy PO. Chodzi o to, żeby wyrzucić z rynku niewielki firmy polskie, takie jak SanTaEko u nas. Gmina ....Ogłosi przetarg, do którego wystartują firmy niemieckie i austriackie, jak choćby ASA. Na początek dadzą niskie ceny, poniżej kosztów..... A spółki polskie upadną. Wtedy ceny się podniesie......

Hehehhe..., nie ma to jak powtarzać brednie. Może wskaż jakiś przykład...

No patrz, a w Tarnobrzegu mamy najdroższą wodę dostarczaną przez "polską, niewielką firmę " ?

Zobaczymy jak to będzie działać, może wywożenie śmieci do lasu po prostu przestanie się opłacać. Oby. Bo na tych cholernych "spryciarzy" nie było żadnej rady..

• Gość: benny Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 28.12.12, 19:36
                  Hehehe. Brednie to ty wypisujesz, na dodatek powtarzane bezmyślnie od lat. Jeżeli chodzi o ceny wody to Tarnobrzeg jest w tej chwili na 227 miejscu, za Sandomierzem i Stalową Wolą zresztą. www.cena-wody.pl/index.php?p=1&lu=150000&Kol=4&Klo=1&po=0&da=sr&iw=a
                  tu można sprawdzić.
                  Durnotą jest uważać, że od podwyższenia ceny wywozu znikną śmieci w lesie. No chyba że jest się wyborcą PO, czytelnikiem Załganej Szmaty i oglądaczem WSI24. Mimo to staraj się korzystać z własnego mózgu, chyba , że te gadzinówki całkiem go ci wyjadły.
                  • lechowski51 Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 20:18
                    A`PO co ma myslec?!.Od tego ma Panow z "zaprzyjaznionych telewizji", ktorzy kazde kretynstwo i skoorwysynstwo tej władzy, sa w stanie jak w czasach Gierka przekuć na sukces.
                  • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 28.12.12, 20:43
                    > Durnotą jest uważać, że od podwyższenia ceny wywozu znikną śmieci w lesie. No c
                    > hyba że jest się wyborcą PO, czytelnikiem Załganej Szmaty i oglądaczem WSI24. M
                    > imo to staraj się korzystać z własnego mózgu, chyba , że te gadzinówki całkiem
                    > go ci wyjadły.

Zamysł, idea była dobra - nie poprzez podwyżkę cen, a kontrolę nad gospodarką śmieciami chciano sytuację poprawić.
                    Zamiast indywidualnych umów mamy opłatę i bezpośredniego "kontrolera", czyli gminę.

Oczywiście skuteczność tej konkretnej ustawy, biorąc pod uwagę jej wady, pewnie jest wątpliwa, ale zamysł dobry.

Po drugie premiuje się wreszcie segregację śmieci.

Dość sceptyczny mam stosunek do rezultatów w obecnej sytuacji, ale optymizmu nie tracę.

Natomiast sprowadzanie dyskusji do manipulacji słowami i pluciem na rozmówców jest bez sensu. Daj spokój. Nie zniżaj się do poziomu forumowych szczekaczy i trolli.

• Gość: OK Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 28.12.12, 21:16
                      Wszyscy właściciele zamieszkałych posesji mieli juz dawno obowiązek zawrzeć umowę na opróżnianie pojemnika z firmą mającą zezwolenie na wywóz śmieci z terenu danej gminy. I straż miejska w Tarnobrzegu sprawdzała, czy każdy ma kubeł na śmieci tzn czy ma umowę. Problem w tym, że zawierano umowe na wywóz śmieci raz w miesiącu, żeby mieć podkładkę, a reszta albo jak kukułka do kontenerów spółdzielni albo do lasu. I ta ustawa tego nie zmieni.
                      • Gość: nie Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.12.12, 21:32
                        To co piszesz OK jest nieprawdą, gdyż do tej pory Urzad Miasta nie widział problemu ,ponieważ nie w jego interesie nie było sprawdzanie umów. Dopiero teraz będzie zaiteresowany sprawdzaniem. czy konsument "właściciel" zgłosił obowiązek.
                        • Gość: OK Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 28.12.12, 21:54
                          to co napisałem jest prawdą. Straż Miejska sprawdzała, czy właściciele posesji mają zawarte umowy na wywóz śmieci jak również sprawdzała tych, którzy nie podłączyli się do kanalizacji czy maja zawarte umowy na opróżnianie szamb i czy te szamba są regularnie opróżniane.
                          • Gość: widać Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.smsiarkowiec.pl 05.01.13, 18:15
                            taaaa są regularnie opróżniane w niedzielne popołudnia wężykiem na drogę, wystarczy się o tej porze przespacerować po osiedlu
                      • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 07:33
                        Problem w tym, że zawierano umowe na wywóz śmieci raz w
                        > miesiącu, żeby mieć podkładkę, a reszta albo jak kukułka do kontenerów spółdzi
                        > elni albo do lasu. I ta ustawa tego nie zmieni.

Może zmieni, bo teraz to rodzaj podatku. Łatwiej ściągnąć, czy skontrolować.

Tak samo będzie z abonamentem radiowo-telewizyjnym. Jeśli zostanie wprowadzony w formie podatku potrącanego podatnikowi zamiast opłaty ponoszonej po rejestracji odbiornika przez właściciela, to wpływy wzrosną.

Gdy ten, czy ów buraczyna będzie musiał zapłacić, a więc do jego posesji śmieciarka będzie musiała przyjechać lub ten kubełek będzie zmuszony mieć, to może choćby mniej syfu do lasu wywiezie.

Jest korzyść:)
                  • Gość: olo Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.12, 09:53
                    @benny może zajmij się swoim mózgiem, o ile jeszcze takowy posiadasz. Durnotą się popisujesz, jeżeli dla ciebie sens 'ustawy śmieciowej' polega na podwyższeniu cen. Najpierw przeczytaj o co chodzi, potem będziesz się mądrzył. Ty, jak @lechowski, nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Zapytałem, jaki związek ma "mala polska firma" z niskimi cenami? Zamiast coś sensownego odpowiedzieć, wyjeżdżasz z wyborcą PO, czytelnikiem Załganej Szmaty i oglądaczem WSI24 ! To po co czytasz i siedzisz na forum Załganej Szmaty? Kolejny klon @lechowskiego.

A cena wody w Tarnobrzegu jest wysoka. Wystarczy popatrzeć na Rzeszów. To, że ty się cieszysz, że gdzieś jest jeszcze drożej, jest bez znaczenia.

• lechowski51 Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 10:04
                      Ty zamiast zapluwac sie o tym ze inni nie potrafia czytac,wez chłopie wytłumacz skad u Ciebie taki entuzjazm aby płacic za wywóz śmieci 50% drożej?!.Były konsultacje partii zwanej "obywatelska" w sprawie sposobu naliczania?!.Kolejny klonie tarzana....
                      • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 13:32
                        > Kolejny klonie tarzana....

Odpieprzysz się w końcu ode mnie?

Prośby grzeczne nie wystarczają? Mogę to zrobić w twój sposób ...
                        • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 13:39
                          Olo,

problem polega na tym, że wiele osób lubi "wyrokowac" tak naprawde nie znająć sprawy. Oczernia sie twórców nie widząc "dzieła".
                          komentuje się - oczywiście w specyficzny sposób - ustawy, czy uchwały nie czytając ich.
                          Komentuje się deyzje rady miasta nie oglądając posiedzenia.

Ustawa niesie dobra ideę, wykonanie może niezbyt skuteczne lub jak wolą inni nawet wadliwe.
                          Ale to nie zmienia faktu, że RM ustala "maksymalną stawkę", a za jej ostateczna wysokość odpowiadają spółdzielnie, czy inni odbiorcy negocjujący ją.

nie ma znaczenia, że spółdzielnia Siarkowiec na najbliższy rok 2013 (jak napisano w piśmie do mieszkańców) pobierać będzie 6 złotych z groszami + 8% VAT, łatwiej napisać, że Narcuyz lub inny leming, czy czytelnik załganej szmaty żąda 10 !

Nic nie jest istotne, skoro przedstawiciele PiS w radzie krytykują, skoro dobrze to brzmi jako oskarżenie to jest OK.

Bo przecież liczy się tylko walka.;)

Cierpliwości życzę, opanuj nerwy i cierpliwie pisz swoje. Tarnobrzeskie forum musi kojarzyć się też z głosem rozsądku, rzeczowa dyskusją, a nie tylko opluwaniem i szczekaniem na jedną modłę - załganej szmaty i ruch_ania kota.
                          Rzygać się od tego chce.

• Gość: Artur Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.12, 17:10
                            Jeżeli zapoznałeś się z treścią ustawy śmieciowej to jej konsekwencją jest sprawowania nadzoru i przejęcie administrowania gospodarką odpadami przez gminy. To czy nowe wyliczone stawki są trafione sprawdzi się po rozstrzygnięciu przetargów na usługi. Jeśli przyjęto znaczący wzrost w stosunku do aktualnych stawek będzie to skutkować tym, że firmy zajmujące się gospodarką odpadami mogą startować do przetargów z wyższymi kwotami. Za wszystko zapłacą mieszkańcy z góry od łebka. Dla przykładu: rodzina 4 osobowa zapłaci 10 zł * 4 osoby * 3 miesiące = 120 zł na kwartał. Ciekawostką jest fakt błędu matematycznego w przedstawionej analizie stanowiącej podstawę do proponowanych zmian, za którą miasto zapłaciło okrągłą kwotą firmie z Kraśnika.
                            • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 18:07
                              > Jeżeli zapoznałeś się z treścią ustawy śmieciowej to jej konsekwencją jest spr
                              > awowania nadzoru i przejęcie administrowania gospodarką odpadami przez gminy.

Dokładnie tak ma być. I chyba być powinno.

> o czy nowe wyliczone stawki są trafione sprawdzi się po rozstrzygnięciu przetar
                              > gów na usługi. Jeśli przyjęto znaczący wzrost w stosunku do aktualnych stawek b
                              > ędzie to skutkować tym, że firmy zajmujące się gospodarką odpadami mogą star
                              > tować do przetargów z wyższymi kwotami.

Ja myślę - choć oczywiście, że mogę się mylić - że gdyby tych górnych stawek gmina nie musiała ustalać, to i tak ceny szły by w górę.
                              Czy faktycznie ten max. pułap ustalony na poziomie 10 zł. będzie raczej stymulował wzrost cen niż studził zapały oferentów? Nie wiem.

Wiem natomiast, że "na innym podwórku" miałem problem już w zeszłym roku, gdy choć cena zmieniła się "kosmetycznie", to jednak w ramach "oszczędności" ograniczono odbiór smieci. Wychodzi na to samo.

ja osobiście jednak wolę nie gromadzić śmierdzących odpadów czekając na przyjazd "zbawcy".

>a wszystko zapłacą mieszkańcy z góry od łebka. Dla przykładu: rodzina 4 osobowa zapłaci > 10 zł * 4 osoby * 3 miesiące = 120 zł na kwartał.

No z góry i od łebka. Teraz wszyscy biorą z góry ile się da. Za prąd, za wodę wyliczają Ci średnią (oczywiście wg maksymalnych wskazań;)
                              za telefon płacisz abonament z góry itd.

Czy 10 złotych na łebka to dużo? Czy ja wiem...

Jaki błąd sie pojawił w analizie?

• Gość: jaś Re: Śmieci 100% w górę. IP: *.flash-net.pl 29.12.12, 19:34
                                w tym roku płaciłem 72 zł teraz będę 120 zł. I płaciłem z dołu, na koniec kwartału. Ja wiem, czy to dużo? - że zacytuję poprzednika. Wolałbym jednak mieć te 48 zł w kieszeni niż płacić włodarzowi. Wskaźnik inflacji jest ponoć 2,7%. A śmietniki po lasach nie znikną, tego jestem pewien.
                                • lechowski51 Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 20:24
                                  Kiedys za wywoz smieci płaciłes 45% procent mniej.Przy założeniu ze kiedys kilkanascie procent mieszkancow nie placilo za wywoz smieci,to z prostej logiki wydawałoby sie ze dzisiaj wywoz 1m3 powinien byc tanszy a nie o połowe drozszy.Moze ktos potrafi wytłumaczyc ten fenomen?!
                                • ja-tarzan Re: Śmieci 100% w górę. 29.12.12, 21:37
                                  > w tym roku płaciłem 72 zł teraz będę 120 zł. I płaciłem z dołu, na koniec kwar
                                  > tału. Ja wiem, czy to dużo? - że zacytuję poprzednika. Wolałbym jednak mieć te
                                  > 48 zł w kieszeni niż płacić włodarzowi. Wskaźnik inflacji jest ponoć 2,7%. A
                                  > śmietniki po lasach nie znikną, tego jestem pewien.

Rozumiem Jasiu, że chciałbyś płacić jak najmniej, to oczywiste.

Czy kwota 120 jest już ustalona?
                                  I komu te rachunki płacisz?

.. co do śmietników w lasach, to też jestem sceptyczny, bo przecież coś chamstwo z ponadnormatywnymi śmieciami musi zrobić, przecież jak do tej pory wywoziło do lasu, to i teraz nie zamówi dodatkowego transportu.
                                  Ale wole pozostawać optymistą ;)

• Gość: mieszkanka Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.smsiarkowiec.pl 30.12.12, 15:00
      A od kiedy to płaci się za śmieci od metra kwadratowego, od główki niestety, od główki. "Główki" smiecą i to jak ? Widać wkoło! I jeszcze za zaśmiecanie wkoło bloków, trawników itp. też co niektórzy powinni słono płacić. Dodatkowo te mamusie, które nie nauczyły swojej dziatwy, że śmieci wyrzuca się tylko i wyłącznie do kosza, a nie wyrzuca się papierków po czekoladkach, lizaczkach i butelki po soczkach, gdzie tylko się da !!!!
      • ja-tarzan Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? 30.12.12, 16:33
        > A od kiedy to płaci się za śmieci od metra kwadratowego, od główki niestety, od
        > główki. "Główki" smiecą i to jak ?

Logiczne moim zdaniem.

Żadne metry kwadratowe mieszkania, ani ilość zużytej wody, czy prądu tudzież "uśrednienie" kosztów, czyli "płaci rodzina" nie wyznacza lepiej orientacyjnej ilości śmieci, a co za tym idzie wysokości koniecznych do ponoszenia kosztów niż ilość osób w rodzinie.

• Gość: bronek wielkie skooorwysyństwo IP: *.flash-net.pl 31.12.12, 23:37
      w tym roku za 4 osoby zapłaciłem 288 zł rocznie za smieci , wywóz Santaeko. W przyszłym roku będzie to 720 zł ( 4 osoby ). Dzieki ci miłościwie panujący, stawiaczu palm i budowniczy piramid. Miłego Sylwestra w wynajętym za grosze zamku.
      • Gość: chłopek-roztropek Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.12, 23:43
        dotychczas miałeś prawie za darmo, teraz będziesz miał rynkowo i właściwie, wreszcie
        • Gość: jaś Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.flash-net.pl 01.01.13, 10:23
          uważasz, że do tej pory firma santaeko dopłacała do swojej działalności?. Własnie teraz całkowicie zanika wolny rynek, bo będzie tak jak uważa władza, której zawsze brakuje na przedszkola, szkoły, służbę zdrowia a wystarcza tylko na bale, koncerty nad jeziorem i propagandę własnych sukcesów.
          • lechowski51 Re: wielkie skooorwysyństwo 01.01.13, 11:32
            Tak jak za komuny wyznawcy władzy potrafia wytłumaczyc kazdy nonsens i beznadziejne rozporzadzenia rządzących.A to swiatowy kryzys,a to Unia nakazała,a to z dbałoscvi o nasze bezpieczenstwo/radary/,a to z troski o ekologie/podwyzka wywozu smieci/.Bezrefleksyjny wyznawca,jedynie słusznej władzy słuchajac "zaprzyjaznionych telewizji" wie,ze musi popierac wladze ludu pracujacego,bo wejda tutaj amerykanscy imperialisci...Nie!.Kaczor z Maciarewiczem i Mariusz Kaminski i pozamykaja nam nasze autorytety,podłacza podsłuchy a opornych wysla na Syberie a moze na Mozambik.
            • Gość: lol Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.01.13, 12:51
              pojeb!!!!!!!!
            • Gość: hi hi Re: wielkie skooorwysyństwo IP: 62.233.160.* 01.01.13, 13:13
              sb-ek lechowski51 napisał prawdę, skąd on to wie? z autopsji i cytuje sb-ków w sutannach, ot moralista, gdyby skopiował i wkleił nie popełniłby tego błędu, jak widać myślenie to nie twoja bajka robaczku, hi hi
          • Gość: chłopek-roztropek Re: wielkie skooorwysyństwo IP: 62.233.160.* 01.01.13, 13:08
            jesteś mleczny matoł, spróbuję cię nieco naprowadzić na prawdę matole mleczny, oczywiście santa-eko ma własne wysypisko śmieci?
            • Gość: leszek Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.flash-net.pl 01.01.13, 21:32
              wyzywanie od mlecznych matołów nie ma tu nic do rzeczy. Podwyżkę o 150% funduje nam obecny prezydent.
              • Gość: chłopek-roztropek Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.13, 23:09
                żebyś miał rynkowo a nie na mój koszt, proste ale nie dla Ciebie, mlecznym się należy
                • Gość: jaś z toronto Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.13, 07:09
                  ten chłopek-roztropek to dureń czy tak służbowo pisze?
                  • Gość: chłopek-roztropek Re: wielkie skooorwysyństwo IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.13, 19:00
                    A wiesz kogo prezentuje Jaś w kawałach? Zawsze durnia i niekoniecznie z Toronto nieuku.
    • Gość: pelli Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.flash-net.pl 02.01.13, 18:52
      Rodzina 4 osobowa zapłaci rocznie 15 zł x 4 x 12 = 720 zł. Super. Zapewne to wszystko przez mleczne sieroty, bo przecież nasz władca nie ma z tym nic wspólnego.
      • Gość: chłopek-roztropek Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.13, 18:58
        czyli goowniane pieniądze, a chciałbyś żeby ktoś za ciebie płacił? Za komuny solidarnościowej musisz wreszcie płacić i tak ma być, niech żyje kapitalizm przywrócony przez lechowskich51 i sukienkowych
        • Gość: ela Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.flash-net.pl 02.01.13, 20:42
          do tej pory był właśnie jakiś kapitalizm, bo umowę dobrowolnie zawierałem z firmą trudniącą się wywozem śmieci za kwotę odpowiadającą obu stronom. Natomiast teraz miesza się w sprawę państwo, ustalając zasady jakie jemu odpowiada a ja muszę się na to zgodzić. Władza ustala cenę 2,5 raza wyższą i jest z tego bardzo zadowolona. Rząd ma większy vat, prezio na nowe palmy ale z kapitalizmem nie ma to nic wspólnego. A wspominanie przy okazji ceny smieci o sukienkowych dowodzi silnych ubeckich tradycji u dyskutanta.
          • Gość: chłopek-roztropek Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.13, 13:46
            nie elu, dowodzi zdroworozsądkowego spojrzenia na rzeczywistość, a twoje węszenie wszędzie ubeckich tradycji dowodzi tylko zawężenia twojego widzenia świata przez okno kruchty.
    • Gość: ciekawy Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.13, 07:02
      a ta podwyżka o 150% na 15 zł/osoba/m-c to z vatem czy jeszcze trzeba doliczyć 8%?
      • Gość: poszukiwacz Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.tktelekom.pl 05.01.13, 12:08
        Nasi wielmożni panowie politycy kombinują jak jeszcze można zabrać parę złoty naszym ziomalom. A może politycy lobbują spółki zagraniczne ? Kosztami utylizacji i oczyszczania miast powinni ponosić na równi z mieszkańcami tego dziwnego kraju firmy i spółki które wymyślają różne opakowania bo nie interesuje ich utylizacj . Podam przykład spółka belgijska dostarcza towar opakowany w świecidełka które Kowalski musi zutylizować , bo kupił towar i niech się śmieciami bawi w utylizację. Polska to jeden z największych śmietników europy. Z Niemiec przywożone są do utylizacji samochody w nich jest wliczony koszt utylizacji , ale zapłacony na terenie wyprodukowanego auta. To wydaje się za proste dla naszych ministrów , żeby producentów zmusić do płacenia kosztów utylizacji. Takich oto mamy osłów nie ubliżając tym inteligentnym zwierzakom..
    • Gość: ciekawy Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.13, 13:59
      to w końcu o 150% drożeją śmieci czy dzięki włodarzowi tylko o 100%?
      • Gość: kuba Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.flash-net.pl 07.01.13, 19:46
        ma być podwyżka o 143%, ale to wina mleczarzy i hemoroidów.
        • Gość: mleczek hemoroidal Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.13, 00:42
          to ty on czy ona a może obojniak elu kubo?
      • Gość: kubeł Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 07.01.13, 21:29
        biznes.onet.pl/czesc-wojewodow-bedzie-ponaglac-gminy-ws-ustalenia,18490,5385588,1,news-detal
        • Gość: bruner Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.flash-net.pl 07.01.13, 22:43
          tysiąc miast i gmin protestowało? biznes.onet.pl/trybunal-konstytucyjny-zbada-ustawe-smieciowa,,5387623,1,news-detal .
          Czy nasz włodarz też? Czy może w magistracie nie rozumieją w ogóle o co chodzi?
    • Gość: ciekawy Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.13, 14:08
      no i co w końcu zadecydowano: 100% czy 150% w górę?.
      • Gość: gosc Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.13, 07:50
        wie ktos?
        • Gość: proste Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.smsiarkowiec.pl 18.01.13, 10:57
          co wy się tak żołądkujecie? pyta was ktoś o zdanie? obchodzi to kogokolwiek? najbliższe wybory w 2014 i do tej pory swoje gorzkie żale możecie sobie w buty wsadzić
    • Gość: gość Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 16:53
      są jakieś nowe info?
      • Gość: mleczuś Re: Jakie plany ma magistrat w sprawie śmieci ? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 18:34
        hauuuu, hauuuu
        • Gość: marynia mleczarze winni IP: *.flash-net.pl 24.01.13, 18:51
          na razie tematem jest wina ekipy mlecznej w związku z bałaganem śniegowym i tym zajmuje się wódz. Winą za 150% podwyżkę śmieci mleczna ekipa zacznie być obciążana od marca, jak śniegi szczęśliwie roztopią się.
          • Gość: ze młyna Re: mleczarze winni IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 20:12
            auuuuuu, auuuuu, auuuuu
            • Gość: marynia Re: mleczarze winni IP: *.flash-net.pl 24.01.13, 20:38
              to jest skowyt miłośnika brodzenia po śniegu czy płacenia 3 razy tyle co obecnie za śmieci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka