Dodaj do ulubionych

Podpisz petycję!

27.01.13, 01:46
Ratujmy nienarodzone, masowo mordowane dzieciątka! Możemy im pomóc bo same nie obronią się przed rękami zbrodniarzy!

Więcej informacji:
www.milujciesie.org.pl/pg/pl/aktualnosci/i_ty_mozesz_powstrzymac.html
www.naszdziennik.pl/wp/19292,powstrzymac-rzez-niewiniatek.html
A tutaj można wysłać stosowny formula:
ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/signup.do
Obserwuj wątek
    • Gość: poruszony Re: Podpisz petycję! IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 03:10
      módl się za nie i buduj izby porodowe, przedszkola i dawaj pracę dla ich rodziców a najlepiej to niech ciupciają tylko ksienża i zakomnice
      • lechowski51 Re: Podpisz petycję! 27.01.13, 08:57
        Podpisałem.
        • Gość: Niepodpiszę Re: Podpisz petycję! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 29.01.13, 00:15
          A co prezerwatywami? Też zabijają?
          Już widzę nagrobek nienarodzonego: "Zabity przez prezerwatywę!"
          • Gość: Gość Re: Podpisz petycję! IP: *.pppoe.sistbg.net 31.01.13, 17:24
            Później sa pełne domy dziecka, a my podatnicy płacimy na utrzymanie tego
    • Gość: buchacha. Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 13:31
      Nastepny, świętojebliwy się znalazł.
      Wyobraż sobie brutalnie zgwałconą własną żonę, lub córkę.
      Z resztą nie potrzeba tutaj używać słowa brutalnie, zachodzi w ciąże i wtedy powinna mieć prawo wyboru urodzić lub nie.
      A nie powinni o tym przesądzać takie stare pryki jak ty!

Precz z tą ciemnotą szerzoną przez kosciół, precz z uciskiem narodu przez kosciół!

• Gość: buchacha Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 13:36
        Zobaczcie kto podpisuje takie durne petycje.
        Stare babki, stare dziadki i pisiury.
        A najbardziej zainteresowane mają gdzies to wasze bezsensowne ujadanie i wasz katolicki jad.
        Precz z ciemnotą szerzoną przez kosciół.
      • Gość: Madmoissele Re: Podpisz petycję! IP: *.static.cable.virginmedia.com 18.07.14, 13:41
        Przestańcie lansować podpisywanie gó...anej petycji! Nagle się banda baranów obudziła po aferze z Chazanem. Moje prawo, moja sprawa!
    • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 29.01.13, 20:52
      pl.gloria.tv/?media=389958
      • Gość: Icek Re: Podpisz petycję! IP: *.tktelekom.pl 29.01.13, 21:33
        mar1mar1 ty jesteś chory na zakazy jak i to całe PO-_jebane państwo RP numer IV ....
      • Gość: mamrar Re: Podpisz petycję! IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.13, 21:47
        ave wszystkie pedały w sukienkach, łaczcie się
    • Gość: wezyr Re: Podpisz petycję! IP: *.play-internet.pl 29.01.13, 21:51
      Mar1mar1 nie obraź się ale nie podpiszę mam swoje zdanie na pewne tematy!-szanuję twoje wpisy i poglądy ty też zrozum człeka! spokojnej nocki!
      • Gość: olo Re: Podpisz petycję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 13:10
        Ciekawe ciekawe. Równie ciekawy jest fakt, że nie tak dawno prawnicy pracujący dla KATOLICKIEGO szpitala w USA dowodzili przed sądem, że płód to nie człowiek. Sprawa o odszkodowanie została oddalona na korzyść KATOLICKIEGO szpitala. Jak widać, KATOLIK bardzo łatwo zmienia swoje przekonania jeśli w grę wchodzi kasa.
        • Gość: ramrar Re: Podpisz petycję! IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.13, 13:23
          odwieczna walka sekty o przetrwanie
          • Gość: buchacha NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 13:43
            Szkoda w ogóle wchodzić w dyskusje z tym zasztutym wymyślną isotą tłumem.
            Jeszcze tylko jedno pokolenie i będzie normalniej przynajmniej w tej kwestii.
            (NIE istniejącej istoty zwanej Bogiem).

• nessus Re: NIE 30.01.13, 13:58
              Sporo piszacych wypowiada sie negatywnie o bogu, zapominajac ze bog to wytwor swiadomosci czlowieka. To taki papierek lakmusowy ludzkiej wrazliwosci, tolerancji, czulosci slowem tych cech ktore powinny charakteryzowac czlowieczenstwo. Jaki jest zatem cel obrazania tych ktorzy w boga wierza ?

buchacha, moze wyjasnisz dlaczego boga nazywasz istota i dlaczego uwazasz ze boga nie ma. A do problemu aborcji podejdz z odrobina wyobrazni, pomysl ze skrobanka konczy zywot tego malenstwa i odbiera szanse na dorastanie i radosc z zycia. W koncu nie ma chyba wielkiej roznicy w zamordowaniu doroslego, zaraz po urodzeniu czy przed urodzeniem. Kiedy jeden czlowiek zatrzymuje serce innego czlowieka niezaleznie od tego jak to robi to nic innego jak morderstwo.

a petycje, to glaskanie wlasnego sumienia, chowanie glowy w piasek, pozoranctwo i rozgrzeszanie samego siebie z grzechu zaniedbania.
              • Gość: buchacha Re: NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 14:54
                Boga sam kosciół nazywa te nicość istotą, więc i ja używam po waszemu.
                Dlaczego Boga Nie ma?
                A co tu wyjaśniać, twarde dowody naukowe sa wystarczającym wyjaśnieniem.
                Jedni jak ja, wolą otwarcie sprzeciwiać się szerzeniu ciemnoty przez instytucję zwaną kościołem, która do swych celów panowania nad ludem używa cały czas od początku swojego istnienia tej samej sztuczki, straszenie Szatanem i Bogiem, których NIEMA.
                Kiedys inkwizycja mordowała mądrych, odważnych ludzi w imę Boga, bo nie mogli zrozumieć.. dzisiaj my ludzie jesteśmy bardziej cywilizowani i juz kościół nie morduje tylko próbuje niszczyć np. polityków którzy mówią NIE koscielnej głupocie.
                Np. w kwestii aborcji.
                To kobieta powinna decydować co ma zrobić z zarodkiem człowieka np. po gwałcie, lub kiedy okaze się po badaniach prenatalnych, że urodzi dziecko niepełnosprawne umysłowo.
                I to nie ksiądz ani zaden konserwatywny polityk z regóły męzczyzna, ani też staruszkowie z Radia Ma Ryja, tylko młode kobiety powinny wypowiadać się w tej sprawie a nie jeszcze raz podkreślam - stare dziady.
                Dzięki wpływom kościoła w tym kraju, już niedługo możemy być religijnym Afganistanem Europy (naszczęscie to najczarniejszy scenariusz), gdzie o życiu młodych i głównie kobiet decyduje rada starych zacofanych pryków- a jakże bardzo religijnych. Co z tego mamy widać na cały świat.

Wszyscy myślący ludzie podpisują się pod filmem "Contact" 1997 i światopoglądem głównej bohaterki na sprawy boskie, którą gra wspaniała Jodie Foster a która to jest lesbijką, przez kościół w Polsce i jego wyznawców w tym kraju byłaby traktowana jak człowiek drugiej kategorii.
                Bo przeciez z Was katolików są tacy wielcy humsniści, że wszystko co jest inne i niezrozumiałe to od razu trzeba zniszczyć.
                To tyle w sprawie waszej religijności, Waszego zmyślonego Boga.

• mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 31.01.13, 15:33
      www.fronda.pl/a/nadchodzi-rewolucja-zycia,25739.html
      • Gość: Buchacha Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 15:45
        Facio nie wyśilaj się..
        To tylko następny świętojebliwy robaczek, który bezmyslnie przyjmuje wszystko co się mu poda na tacy z naklejką Bóg.
        Porażka..
        • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 31.01.13, 15:59
          Idź trolu na inne fora i tam wylewaj swoje frustracje...
          • Gość: sekta Re: Podpisz petycję! IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 16:33
            przygadywał troll trollowi
      • Gość: katolik Re: Podpisz petycję! IP: *.szybszyinternet.pl 16.07.14, 19:59
        Krzysiu!- "mar1mar!" - wiem,że zależy Ci na nowych pacjentach, ale daj spokój. Nie na tym forum.
    • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 31.01.13, 16:05
      Oni zagłosowali za życiem a TY?
      www.za-zyciem.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=11&lang=pl
      I jeszcze ciekawy artykuł, polecam przeczytać dokładnie i w całości
      www.nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/numery/042011/06.html
      • Gość: Jasio Re: Podpisz petycję! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 31.01.13, 22:08
        Spadaj!
      • Gość: Sobol Re: Podpisz petycję! IP: *.pppoe.sistbg.net 01.02.13, 16:31
        A ja jestem, za wolnym wyborem. Po co darmo opłacać później domy dziecka. Jeszcze w czasach bezrobocia
        • Gość: znajoma Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.14, 16:11
          www.protestuj.pl/stop-szykanom--wesprzyj-prof--chazana,19,k.html
          • Gość: dona Re: Podpisz petycję! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.14, 16:29
            Podpisałam i podałam dalej. Kto jest człowiekiem w pełnym tego słowa znaczeniu, zawsze stanie w obronie tych ludzi, co chronią najmniejszych, którzy sami się obronić niestety nie mogą. A ci którzy są przeciw, niech sobie podpatrzą zachowanie zwierzątek które z pewnością przewyższają ich swoim zachowaniem wobec swoich młodych.
            • Gość: Do Dony Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.14, 20:34
              Dziękuję i pozdrawiam.
          • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 16.07.14, 18:18
            > rel="nofollow">www.protestuj.pl/stop-szykanom--wesprzyj-prof--chazana,19,k.html

Szykany?

Jeśli ktoś próbuje opluć człowieka, bo korzystając z klauzuli sumienia nie ma zamiaru przeprowadzania aborcji, to popieram.

Ale jakoś do tej pory nie przeczytałem ani słowa wytłumaczenia (pana profesora lub jego obrońców) kwestii sumienności przeprowadzania badań oraz wskazania placówki, gdzie mogłaby uzyskać pomoc zgodnie z polskim prawem. Nie znam ani jednego odniesienia się do zarzutu "przeciągania" procedur.
            Chciałbym to przeczytać, bo jeśli oskarżenia są sensowne, to nie popieram ... a wręcz przeciwnie.

Placówki podpisujące kontrakty z NFZ mają obowiązek wywiązywać się ze swoich obowiązków. Jeśli pracujący tam lekarze nie podejmą się aborcji w żadnej sytuacji muszą umożliwić niezwłoczne skorzystanie z usług innej placówki.

Choćbym nie wiem jak zagorzałym był chrześcijaninem, to na terenie państwa obowiązuje prawo państwowe, nie boskie, uchwalone przez sejm, przez wybranych przez nas przedstawicieli.

• mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 18.07.14, 13:38
              www.fronda.pl/a/szpital-swietej-rodziny-oficjalnie-odpiera-zarzuty,39605.html
              i to
              www.fronda.pl/a/bruzda-dotykowa-a-sprawa-prof-chazana,39653.html
              bo w "jedynych, słusznych" mediach w życiu tego nie przeczytasz i nie usłyszysz :)
              • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 18.07.14, 15:29
                > rel="nofollow">www.fronda.pl/a/szpital-swietej-rodziny-oficjalnie-odpiera-zarzuty,39605.html
                > i to

> bo w "jedynych, słusznych" mediach w życiu tego nie przeczytasz i nie usłyszysz
                > :)

Oczywiście, że przeczytam, bo dziś to oświadczenie jest we wszystkich mediach, pojawiło się w tym samym dniu, co we Frondzie ;):

www.google.pl/search?q=Szpital+%C5%9Awi%C4%99tej+Rodziny+oficjalnie+odpiera+zarzuty&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=biDJU_jBJsWg8wfMl4C4Cw
                ... czyżby Fronda to opublikowała przed wydaniem oświadczenia? ;)

... a za publicystykę jakiejś pani Marty dziękuję, nie skorzystam. Mam własne zdanie na ten temat i nie potrzebuję wskazówek jakiejś domorosłej publicystki, a na rozrywkę się nie kwalifikuje, jakoś mało ciekawie pisze.
          • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 16.07.14, 22:15
            Podpisane i podane dalej! Pozdrawiam!
            • Gość: znajoma Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 08:30
              Dzięki, Mar, pozdrawiam:-)
    • Gość: proboszcz Re: Podpisz petycję! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.07.14, 17:53
      katotalibski bełkot.
    • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 18.07.14, 13:29
      citizengo.org/pl/sprzeciw-wobec-odwolania-profesora-chazana?
      • Gość: pospolity Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.14, 16:14

www.abortioninstruments.com/

facet.interia.pl/obyczaje/historia/news-dlaczego-mengele-marzyl-o-bliznietach,nId,451552
    • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 12:12
      citizengo.org/pl/niewygodne-pytania-o-in-vitro-w-Polsce
      • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 12:14
        I dobry art do tego
        www.fronda.pl/a/ile-dzieci-z-in-vitro-jest-abortowanych,39783.html
        • Gość: pospolity Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 12:26
          O tym też trzeba wiedzieć:

"Dziecko w okresie przed narodzeniem już od drugiego miesiąca reaguje na bodźce, odczuwa ból - przypomina dr inż Antni Zięba w odcinku videobloga pro-life "Tylko życie ma przyszłość!".
          \
          www.fronda.pl/a/aborcja-bez-znieczulenia-zobacz-koniecznie,39167.html
          • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 18:43
            > "Dziecko w okresie przed narodzeniem już od drugiego miesiąca reaguje na bodźce
            > , odczuwa ból - przypomina dr inż Antni Zięba w odcinku videobloga pro-life "Ty
            > lko życie ma przyszłość!".

Tym bardziej odczuwa też ból później, konia z rzędem temu, kto udowodni kiedy większy.
            Ból odczuwa też matka i cała jej rodzina, gdy jej zabraknie.

Co byś pospolity zrobił patrząc na umierającą żonę? Krzyknąłbyś "abortować", czy "rodzić"?
            ... że pozwolę sobie na bardzo uproszczony przykład?

Aborcja jest złem, ale czasami musimy wybierać ... to mniejsze zło.

Skoro jak to mi tu argumentowano można zabijać i grzechu nie popełniać jako żołnierz, to czemu nie uznać prawa do zabicia w innej roli ... skoro pobudki są co najmniej równie dobre jak ratowanie ojczyzny.

Problem aborcji, czy eutanazji zawsze będzie rozpalał ... ale jakoś mam nieodparte wrażenie, że nawet ci, co najgłośniej krzyczą "nie wolno tego robić, pod żadnym pozorem", to sami będąc w określonej sytuacji postąpiliby niekoniecznie zgodnie z głoszonymi teraz hasłami.
            Tu nie ma dowodów, tu nie ma miejsca na zero-jedynkowy, czy czarno-biały obraz.
            Istnieje tylko kwestia własnego sumienia, wiary...
            • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 20:45
              Nie możemy wybierać tego "mniejszego zła", nie możemy jako wierzący!
              W tym przypadku nie było nawet wyboru "mniejszego zła" bo dziecko w ogóle nie zagrażało w jakikolwiek sposób życiu matki. W dodatku samo naturalnie zmarło więc ci rodzice mają "problem" z głowy !!!
              Nie ma nic wspólnego między zabiciem dziecka dla własnego komfortu a "zabiciem" innego człowieka z braku innych możliwości obrony własnej egzystencji czy egzystencji innych ludzi gdy ta egzystencja jest zagrożona poprzez postępowanie tego człowieka! Nie można również ratować życia jednego człowieka kosztem komfortu drugiego (aborcja selektywna, in vitro itp)
              Na co nie ma dowodów?
              Jaki czarno biały obraz?
              Masowe morderstwa nienarodzonych dzieciaków są aż za bardzo "kolorowe". Masowe zabijanie dla własnego komfortu nie potrzebuje żadnego dowodu tak samo jak wiara i sumienie nie potrzebuje dowodu na fakt zbrodni!
              • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 06:44
                > Nie możemy wybierać tego "mniejszego zła", nie możemy jako wierzący!

Ale możemy łamać przykazanie Dekalogu, gdy np. ojczyzna potrzebuje okupować jakiś teren? ;)

> Nie ma nic wspólnego między zabiciem dziecka dla własnego komfortu a "zabiciem"
                > innego człowieka z braku innych możliwości obrony własnej egzystencji czy egzy
                > stencji innych ludzi gdy ta egzystencja jest zagrożona poprzez postępowanie teg
                > o człowieka!

Jest wiele wspólnego ... w obu przypadkach łamiemy przykazanie Dekalogu.

> W tym przypadku nie było nawet wyboru "mniejszego zła" bo dziecko w ogóle nie z
                > agrażało w jakikolwiek sposób życiu matki. W dodatku samo naturalnie zmarło wię
                > c ci rodzice mają "problem" z głowy !!!

Piszę nie tylko o tym przypadku, tu raczej chodziło o ulżenie cierpienia.

>Nie można również ratować życia jednego człowieka kosztem komfortu
                > drugiego (aborcja selektywna, in vitro itp)

Chyba nieco inaczej chciałeś to zdanie sformułować, ale ... nie sądzę, by ktokolwiek chciał dokonywać tej selekcji, tak jak w Indiach na przykład, zresztą prawo na to nie pozwala.
                In vitro ... no cóż, tu jest właśnie kwestią wiary, czy plemnik, komórka jajowa z wepchniętym plemnikiem lub embrion jest człowiekiem.

> Na co nie ma dowodów?
                > Jaki czarno biały obraz?

Gdy trzeba wybierać między jednym,a drugim życiem. Nie ma dowodu na to, że jeden grzech jest "lepszy" od drugiego.

> Masowe zabijanie dla własnego komfortu nie potrzebuje żadnego dowodu tak samo jak wiar
                > a i sumienie nie potrzebuje dowodu na fakt zbrodni!

Obowiązująca ustawa aborcyjna nie pozwala na przeprowadzenie aborcji, bo "tak komuś wygodniej", a jedynie w bardzo konkretnych tragicznych przypadkach.
                Wg mnie takich, w których ludzie są zmuszeni do podejmowania trudnych decyzji, a nawet do popełniania grzechu ... tak jak żołnierz na wojnie ten grzech popełnia ... nie dlatego, że ten grzech Bogu miły, ale nie ma innego wyjścia, bo DECYZJE ŻYCIOWE SĄ TAK PROSTE JEDYNIE W ROZMOWACH.

Gdybym Cię zapytał, czy poświęciłbyś swoje życie dla własnych dzieci, np. zabijając się, by pobrano kluczowy organ do przeszczepu, zapewne odpowiedziałbyś BEZ ZASTANOWIENIA, ŻE TAK ... BEZ ZASTANAWIANIA SIĘ, CZY CZASEM W TEN SPOSÓB NIE POPEŁNIASZ GRZECHU ... NO BO SAMOBÓJSTWO TO GRZECH...
                To jest właśnie szarość, o której pisałem.

• mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 16:14
                  - Gdy Ojczyznę trzeba bronić przed agresją a nie gdy Ojczyzna okupuje czyjeś terytorium! @tarzan ogarnij się bo zaczynasz bredzić!
                  - Nie! Zabicie dla własnego komfortu albo przyjemności zawsze będzie zabójstwem i bardzo ciężkim grzechem przeciwko Bogu i człowiekowi.
                  Natomiast obrona swojego życia przed agresją ze strony drugiego czy obrona życia drugiego człowieka albo bliskich nigdy grzechem nie będzie! Najlepszym wyznacznikiem jest tutaj sumienie! Człowiek ma dane od Boga władze duszy. Są to sumienie, wolna wola i rozum. Wszystkie doskonale się uzupełniają a przynajmniej powinny w zamierzeniu Stwórcy. I to według tych "władz duchowych" następuje ocena kryterium zbrodni! Teraz zastanów się jak to odnieść do współcześnie wyznawanej "cywilizacji śmierci" albo "kompromisów moralnych" albo jeszcze "wybierania mniejszego zła"
                  - To przychodzi do ciebie ktoś bliski, o np. żona ma trudne dni (te dni) jest wściekła, rozdrażniona, ciągle płacze, działa ci na nerwy, sama nie wie czego chce! Ma stan depresyjny. Cierpi? Na pewno w jakiś sposób cierpi. To co, wyciągniesz gnata i ją zastrzelisz żeby jej "ulżyć w cierpieniu" Przykład trochę głupi ale pokazujący głupotę właśnie takich twierdzeń jakie tu serwujesz :))
                  - Prawo Boże stoi ponad prawem ludzkim i to ludzkie może "se" pozwalać. Każdy kto prawdziwie wierzy w Boga i jego słowo nigdy nie skorzysta z możliwości dawanych przez ułomne prawa ludzkie godzące w życie i sumienie!
                  - In vitro to nie kwestia wiary ale fakty które dzieją się codziennie. Zapłodnienie to też nie kwestia wiary ale fakty potwierdzone naukowo, choć nie wszyscy z nimi się zgadzają. Myśle że dla wierzącego niepotrzebne są tutaj żadne fakty naukowe, wystarczy zdrowa logika i obserwacja cudu "życia"! Sądzę że mnie dobrze zrozumiesz...
                  - Nie ma wyboru między jednym życiem a drugim tak samo jak nie istnieje lepszy grzech czy gorszy bo każdy niszczy więź miłości z Bogiem i drugim człowiekiem!
                  - Zauważmy że lewackie środowiska właśnie chcą zliberalizowania ustawy dla "wygody" zabijania, to tak na marginesie...
                  Myśle że co do ochrony życia już tyle razy się wypowiedziałem że zbędnym jest powtarzanie po raz enty tego samego.
                  - W takim przypadku nie jest to grzech samobójstwa ale szczyt miłości do bliźniego. Czyż Chrystus Pan nie wypowiedział się na ten temat?
                  Uważam @tarzan że możesz mieć pewne "obiekcje" bo wynikają one z ludzkiej niewiedzy, czy poglądów które może i nawet niechcący "wchłonąłeś", to chyba lemingostwo się nazywa :)
                  Gorzej jeżeli te poglądy wynikają z twojej rzeczywistej wiary i sumienia bo w takim przypadku coś tu chyba nie gra! Zastanów się i przemyśl sobie kilka spraw!
                  W tym pierwszym przypadku możesz być usprawiedliwiony w drugim o ile się nie nawrócisz to raczej nieciekawie będzie wyglądać twoja egzystencja ale tak pierwszy jak i drugi przpypadek wymagają zrewidowania samego siebie i tego w kogo ty tak naprawdę wierzysz!?
                  • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 25.07.14, 07:16
                    > - Gdy Ojczyznę trzeba bronić przed agresją a nie gdy Ojczyzna okupuje czyjeś te
                    > rytorium! @tarzan ogarnij się bo zaczynasz bredzić!

Uspokój się, celowo tak napisałem, bo to, czy wojna jest obronna, czy ofensywna nie ma znaczenia. Kapelani zatrudnieni i tak są, święcą lufy? Święcą.

> - Nie! Zabicie dla własnego komfortu albo przyjemności zawsze będzie zabójstwem
                    > i bardzo ciężkim grzechem przeciwko Bogu i człowiekowi.
                    > Natomiast obrona swojego życia przed agresją ze strony drugiego czy obrona życi
                    > a drugiego człowieka albo bliskich nigdy grzechem nie będzie! Najlepszym wyznac
                    > znikiem jest tutaj sumienie!

Czemu potrafisz ten relatywizm stosować wobec jednego rodzaju zabójstwa, a wobec drugiego już tego prawa odmawiasz?
                    Czemu w jednej sytuacji pozwalasz na to, by sprawa zamknęła się w granicach ludzkiego sumienia, a w drugiej kategoryczny zakaz? ;)

Nic nie jest czarno-białe, co? ;)

> - To przychodzi do ciebie ktoś bliski, o np. żona ma trudne dni (te dni) jest w
                    > ściekła, rozdrażniona, ciągle płacze, działa ci na nerwy, sama nie wie czego ch
                    > ce! Ma stan depresyjny. Cierpi? Na pewno w jakiś sposób cierpi. To co, wyciągni
                    > esz gnata i ją zastrzelisz żeby jej "ulżyć w cierpieniu" Przykład trochę głupi
                    > ale pokazujący głupotę właśnie takich twierdzeń jakie tu serwujesz :))

Głupi i zupełnie nieadekwatny.
                    Postaraj się bardziej Marmarze.

Moje stwierdzenie to poświęcenie jednego życia drugiemu. To się zdarza od wieków, nie widze tu nic głupiego.

> - Zauważmy że lewackie środowiska właśnie chcą zliberalizowania ustawy dla "wyg
                    > ody" zabijania, to tak na marginesie...

Może chcą, ja nie jestem za tym. Zresztą nie interesują mnie postulaty jakichś marginalnych ugrupowań, na tej samej zasadzie nie przeraża mnie wizja ekstremistów z prawej. Chciałbym utrzymania i respektowania ustawy w obecnej postaci.

> Uważam @tarzan że możesz mieć pewne "obiekcje" bo wynikają one z ludzkiej niewi
                    > edzy, czy poglądów które może i nawet niechcący "wchłonąłeś", to chyba lemingos
                    > two się nazywa :)

Nie Marmarze, t sie nazywa umiejętność oddzielenia swoich przekonań od zrozumienia, że społeczeństwo to niejednorodny twór, stąd ustawodawstwo państwowe musi uwzględniać interesy wszystkich grup, różnego światopoglądu, różnych przekoanań.

Nie uważam sieboie, swoich poglądów i swojej wiary jako "jedynie słusznej i OBOWIĄZUJĄCEJ".

> Gorzej jeżeli te poglądy wynikają z twojej rzeczywistej wiary i sumienia bo w t
                    > akim przypadku coś tu chyba nie gra! Zastanów się i przemyśl sobie kilka spraw!
                    > W tym pierwszym przypadku możesz być usprawiedliwiony w drugim o ile się nie na
                    > wrócisz to raczej nieciekawie będzie wyglądać twoja egzystencja ale tak pierwsz
                    > y jak i drugi przpypadek wymagają zrewidowania samego siebie i tego w kogo ty t
                    > ak naprawdę wierzysz!?

WIERZĘ W TO CO WIERZĘ I DOBRZE MI Z TYM.

Natomiast absolutnie nie widzę uprawnienia, byś decydował, czy potrzebuję nawrócenia, czy tez nie. Nie bądź sędzią, Bóg nim będzie.

Ja tez mogę napisać, że łamiesz Przykazania, że ignorujesz Ewangelię i co? Ano g...wno ;)
                    Nic sobie z tego nie zrobisz ... więc przestań mnie oceniać i rozliczać z grzechów... bo sam wtedy postępujesz chyba niezgodnie z nauką Kościoła ;)

• ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 18:37
          > I dobry art do tego
          > rel="nofollow">www.fronda.pl/a/ile-dzieci-z-in-vitro-jest-abortowanych,39783.html

Pytania dobre, chciałbym poznać statystyki ... choć one nie zmienią raczej mojego podejścia do sprawy in-vitro, może zmienią podejście do sposobów finansowania.

Natomiast bardzo nie podoba mi się wymowa artykułu ... a i jest sprzeczna z ideami głoszonymi przez Kościół i naszą wiarę.

W jaki sposób i w jakim celu Fronda chce wyceniać, czy szacować "finansową opłacalność" in-vitro?

Co to za pytanie "ile kosztuje leczenie dzieci poczętych ta metodą?
          Co ma oznaczać stwierdzenie, że po zainwestowaniu iluś tam milionów urodziło się tylko ileś tam dzieci?

Czy Fronda równie stanowczo żąda kosztów ponoszonych przez skarb państwa, czy ubezpieczycieli na leczenie dzieci poczętych w wyniku aktu seksualnego?

Od razu przypomina mi to łajdackie teksty z okolic NFZ o "opłacalności" leczenia określonych przypadków raka.

Powtórzę to, co niejednokrotnie twierdziłem: walczyć można ze wszystkim, wszystko można kwestionować lub wszystko postulować ... ale gdy się używa do tego nieodpowiednich "argumentów" i sposobów, to skutek jest odwrotny.
          • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 20:54
            Nie ty jeden, stąd petycja do kolesi którzy dysponują takimi danymi ale pewnie nawet ich nie udostępnią a jak już to jakiś "polityczno - idiotyczny" bełkot...
            Pytania Frondy bardzo zasadne!
            Nie zapominaj że dziecko które ocalił prof. Chazan było poczęte właśnie tą metodą, o tym się nie mówi a prawda wygląda tak że większość tych dzieci rodzi się z wadami! Zresztą wszystko jest w arcie i w necie, dla chcącego nic trudnego wyszukać sobie odpowiednie dane.
            Zamiast przeznaczać "grubą" kasiorę na coś co jest gó..o warte lepiej wesprzeć finansowo np. naprotechnologię która jest owiele bardzie skuteczna niż in vitro. Niestety prawda jest taka że in vitro to niezły torcik finansowy i wieprze które dorywają się do tej kasy tak łatwo i szybko nie zrezygnują nawet kosztem tych rodziców którzy bardzo pragną dziecka a którym daje się fałszywe nadzieje albo przygotowuje się ich do dalszego "skubania" już w imię prawa!
            • Gość: baltazar Re: Podpisz petycję! IP: *.free.aero2.net.pl 22.07.14, 21:21
              No szlak mnie trafia, gdy słucha takich mar1 czy mar2, macie sumienie? jakie sumienie? Dopóki to dziecka było w łonie matki i cierpiało, bo z odsłoniętym mózgiem i tyloma wadami to dziecko odczuwało wyłącznie ból, od początku czwartego miesiąca życia płodowego, bo wtedy u ludzkiego płodu zaczyna działać system nerwowy i czuło ten zapewne nieludzki ból aż do śmierci. Zatem jakie ty masz sumienie? Hitlerowca, SS-mana, Banderowca? A teraz z innej beczki, same mochery i kler, czy renciści, emeryci (często na uprzywilejowanych emeryturach) czyli kto? Społeczne pasożytnictwo!!!! Żadne z was grosz nie da na takie dzieci, jak w jednym z warszawskich hospicjów dla takich niemowląt i dzieci, gdzie opieka na jednym dzieckiem wacha się od 5-10 tyś, co w efekcie prowadzi do tego, że to właśnie aborcjoniści utrzymują te takie dzieci!!!!
              • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 22:14
                Spokojnie, bo się we własnej slinie utopisz!
                Wiesz "fachofcu" że mózg w ogóle nie odczuwa bólu? Organ który jest odpowiedzialny za odczuwanie bólu sam tego bólu nie odczuwa?!
                Więc przestań majaczyć i chrzanić! Do zabierania głosu potrzebna jest jakaś wiedza! Samo "ślinienie" i pisanie głupot wystarczy do tego żeby zrobić z siebie kretyna co znakomicie ci wyszło!
                Reszty nie komentuje bo to debilizm w doskonałej postaci...

• Gość: baltazar Re: Podpisz petycję! IP: *.free.aero2.net.pl 22.07.14, 22:31
                  Boże, kolejny wtórny analfabeta, a gdzie ja pisałem o odczuwania bólu przez mózg? A cała twoja argumentacja, to głupie inwektywy!!!
                  • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 22:41
                    Nawet nie wiesz co piszesz, żałosne!
                • Gość: baltazar Re: Podpisz petycję! IP: *.free.aero2.net.pl 22.07.14, 22:34
                  Aha do pierwszego postu, zapomniałem o jednym, ile razy rodziłeś mar1? A może razem z Lechowskim coś zmajstrowaliście panowie?
                  • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 22.07.14, 22:44
                    Coś śmierdzi...
                    Cuchnie trollem...
                    Chyba koniec dyskusji...
                    • Gość: baltazar Re: Podpisz petycję! IP: *.free.aero2.net.pl 22.07.14, 22:47
                      Widocznie woda i mydło, są ci obce!!!!
            • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 06:51
              > Nie ty jeden, stąd petycja do kolesi którzy dysponują takimi danymi ale pewnie
              > nawet ich nie udostępnią a jak już to jakiś "polityczno - idiotyczny" bełkot...

No publicyści z Frondy też obiektywnych, uczciwych statystyk nie przedstawią, jeśli będą dla ich tez niewygodne.

> Zamiast przeznaczać "grubą" kasiorę na coś co jest gó..o warte

Po pierwsze to chyba celowo ignorujesz moją uwagę. Nie piszę o treści pytania "ile to kosztuje", ale sposobie zadania go.

CO JEST GÓWNO WARTE? ŻYCIE POCZĘTE TĄ METODĄ???!!!

> . Niestety prawda jest taka że in vitro to niezły torcik finansowy i wieprze kt
              > óre dorywają się do tej kasy tak łatwo i szybko nie zrezygnują nawet kosztem ty
              > ch rodziców którzy bardzo pragną dziecka a którym daje się fałszywe nadzieje al
              > bo przygotowuje się ich do dalszego "skubania" już w imię prawa!

Jak w niemal wszystkich aspektach życia publicznego, ludzie nadużywają swej władzy, swoich możliwości dla korzyści majątkowych, kradną lub defraudują ... trzeba ukrócić ten proceder, usprawnić finansowanie, ale niekoniecznie rezygnować z zabiegów.
              Przecież, gdyby znaleziono nieprawidłowości finansowe w programach transplantacyjnych, to chyba nie postulowałbyś rezygnacji z przeszczepów.

Widzę, że retoryka tego artykułu Ci nie przeszkadza. OK, Twój wybór. Mnie razi.

• ja-tarzan lista szpitali? 23.07.14, 08:37
                wyborcza.pl/1,134642,16364185,Kosciol_chce_listy_szpitali_bez_aborcji__Resort_zdrowia_.html#MT
                Całkiem przydatna ... ale dla kogo? ;)

Czyżby katolik zamiast w swoim mieście jechałby 300 km, by przejść zabieg, bo dwa piętra wyżej ktoś przeprowadza aborcję?
                • enieznajoma nie podpisuję--jestem przeciw tej petycji 23.07.14, 11:37
                  --jestem przeciw tej petycji.....

ps. dlaczego mam oceniać czyjeś sumienie ...każdy przypadek jest indywidualny

mar1-wyluzuj chłopie!
                  • mar1mar1 Re: nie podpisuję--jestem przeciw tej petycji 23.07.14, 14:05
                    Której petycji?
                    Czy historia nie dokonała i nie dokonuje ocen? Uczyliśmy się o tym i uczą dzisiaj!
                    Na marginesie co ma wspólnego sumienie z rzeczonym zainteresowaniem uzyskania listy takich szpitali??
                    Wytłumacz bo chyba nie kojarzę :)
                • mar1mar1 Re: lista szpitali? 23.07.14, 14:00
                  - Dla tych co chcą wiedzieć czy w danym szpitalu dokonuje się mordów na nienarodzonych a tym samym podjąć decyzję czy powierzyć zdrowie swoje albo swojego dziecka w ręce człowieka który
                  "bez problemu" może to życie zniszczyć bo na to pozwala prawo i sumienie albo raczej jego brak!
                  - A jeżeli chciałby jechać nawet i 500 km to co, zabronisz mu? Skąd ta fałszywa troska?
                  Może ty byś nie chciał i nie jechał ale są tacy co mają prawo wiedzieć i w związku z tym podejmować decyzje więc wiedza im się należy!
                  • ja-tarzan Re: lista szpitali? 23.07.14, 18:48
                    > - Dla tych co chcą wiedzieć czy w danym szpitalu dokonuje się mordów na nienaro
                    > dzonych a tym samym podjąć decyzję czy powierzyć zdrowie swoje albo swojego dzi
                    > ecka w ręce człowieka który
                    > "bez problemu" może to życie zniszczyć bo na to pozwala prawo i sumienie albo r
                    > aczej jego brak!

Czyli wychodzimy z założenia, że lekarz, który nie podpisał klauzuli sumienia nie potrafi skutecznie wyleczyć np. nadżerki, czy może lecząc się u niego ryzykujemy, że nas zamorduje? ;)
                    Chyba nie, bo to by było idiotyczne, więc pozostaje "ignorowanie" lekarzy, którzy klauzuli nie podpisują. Nie uda się. Jestem, przekonany, że 99% pacjentek nie sprawdzi tej listy.

Poza tym klauzulę podpisują lekarze, nie szpitale, więc technicznie nie wykonalne, tym bardziej "rękami" NFZ-u.

> - A jeżeli chciałby jechać nawet i 500 km to co, zabronisz mu? Skąd ta fałszywa
                    > troska?

Po pierwsze czemu zakładasz, że fałszywa? Wychodzisz z założenia, żeś jedyny uczciwy?

Po drugie, nie o troskę chodzi, a o zwykłą praktyczną stronę medalu. 99% pacjentek wybierze szpital najbliżej lub ten, który zatrudnia dobrego fachowca. Na klauzule nie zwrócą uwagi.
                    Jeśli byłeś lub miałeś bliskiego w szpitalu to wiesz dlaczego.

> Może ty byś nie chciał i nie jechał ale są tacy co mają prawo wiedzieć i w zwią
                    > zku z tym podejmować decyzje więc wiedza im się należy!

I taka wiedzę uzyskają u konkretnego lekarza, nikt tej wiedzy nie utajnia!!! To ON PODPISUJE KLAUZULĘ, A NIE INSTYTUCJA, KTÓRA GO ZATRUDNIA.

... no i co w sytuacji, gdy w 90% szpitali nie będzie jedności i część lekarzy klauzulę podpisze, a część nie? Katolik dyskryminuje szpital, bo 40% ginekologów klauzuli nie podpisała? To gdzie się będą leczyć? Spod Przemyśla do Szczecina będą jeździć?
                    Naprawdę w to wierzysz?

• mar1mar1 Re: lista szpitali? 24.07.14, 00:12
                      - Chodzi o to że taki lekarz nie będzie kierował się dobrem pacjenta ale procedurami. Żeby było jasne (i nie prowokowało cię do odlotów konfabulacyjnych :)) - taki lekarz może być doskonałym fachowcem i nikt nie mów że nie wyleczy nadżerki ale będzie to robił w sposób niejako automatyczny bez poświęcenia i zaangażowania wynikającego z wiary i sumienia właśnie.
                      Przecież dając dziecko do placówki też chciałbyś wiedzieć czy nie będzie zajmował się nim jakiś pedofil który na pewno doskonale nauczy dzieciaka matematyki i tego nikt nie kwestionuje. Ale kwestia zaufania, twojego zaufania do takiego człowieka będzie mocno ograniczona, prawda?
                      - Zakładam że fałszywa bo nie chce mi się wierzyć że współczujesz człowiekowi jazdy ileś kilometrów skoro piszesz że "każdy ma prawo do własnego zdania" :)
                      - No dobrze niech będzie te twoje 99%. A czy ten 1% nie ma prawa do takiej wiedzy? Przecież te 99% i tak "zostanie" więc w czym problem?
                      - Tylko problemem jest to że taki lekarz może kłamać z różnych powodów a przy ogólnej dostępności info na ten temat będzie wiadomo kto podpisał a kto nie. To zaoszczędzi właśnie trudu dla zainteresowanych nic nie ujmując równocześnie drugiej stronie.
                      Myślę że problemem jest taka wiedza,dlatego że większość lekarzy którzy nie podpiszą klauzuli
                      straci zaufanie większości pacjentów.
                      - Wyolbrzymiasz problem który nie istnieje.
                      Katolik nie będzie dyskryminował takiego szpitala ale będzie miał wiedzę że owych 40% nie podpisało i uda się...do tych 60% którzy podpisali :)
                      Albo wybierze też tych 40% którzy nie podpisali z tym że będzie miał do nich ograniczone zaufanie i baczniej będzie im się przyglądał w trakcie hospitalizacji. Wcale nie musi jechać z Sandomierza do Szczecina bo nie o to chodzi w tej kwestii...
              • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 14:25
                - Jakieś dowody na poparcie tej tezy? Czy tylko "tak bo tak" ci się napisało?
                - Gdyby życie poczęte tą metodą było takie jak piszesz to nikt nie stanął by w jego obronie! A jest inaczej!
                Gó..no warta jest cała procedura która nie dość że bazuje na zabijaniu wielu żeby uzyskać jedno w dodatku jest bardzo droga, dająca marginalne szanse powodzenia to jeszcze jeżeli się powiedzie obarczona jest ogromnym wręcz ryzykiem poważnych wad rozwojowych dziecka! I tyle! Nie nakręcaj się i nie dywaguj niepotrzebnie!
                Właśnie, ukrócić ale co się robi w tym kierunku?
                Kościół od dawna robi wszystko żeby pokazać prawdziwe oblicze takich procedur! I co? Jakie efekty? Nawet tutaj w tym wątku widać to doskonale!
                - W programach transplantacyjnych jest cała masa nieprawidłowości kasowych, dziwne że o tym nie wiesz! (sądzę że raczej udajesz że nie ma problemu)? Chociażby ostatnia sprawa z młodym chłopakiem który zmarł po wypadku, lekarzy aż łapy swędziały żeby odłączyć go przedwcześnie od aparatury i postawa rodziny która się na to nie zgodziła! Ta późniejsza nagonka na nich, to ujadanie i ataki, mówi ci to coś? O tutaj dobry przykład
                www.fronda.pl/a/milosc-silniejsza-od-smierci-mozgowej,39829.html
                choć obawiam się że pewnie nie wychwycisz sedna i wydźwięku arta a skoncentrujesz się na jego merytoryce :)
                • Gość: znajoma Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.14, 15:12
                  Mar, nie trzeba daleko szukać. Niedawno w mieleckim szpitalu umierał nastolatek, był po wypadku, przestały funkcjonować główne organy i lekarze dawali mu kilka godzin życia. Zrozpaczona matka siedziała przy Nim głaskała Go i rozmawiała z Nim całą noc. Rankiem 17- latek usiadł na łóżku i powiedział, że jest głodny. W ogóle nie zdawał sobie z tego sprawy, co się z Nim działo. Był zdziwiony, że matka płacze. Wezwani lekarze jednogłośnie orzekli: cud! Siostra pracuje w szpitalu i opowiadała mi o tym niedawno. Wiara czyni cuda, pozdrawiam:-)
                  • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 19:01
                    > Wiara czyni cuda, pozdrawiam:-)

Święta prawda.
                  • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 23:44
                    @znajoma, dowody o które mi chodziło dotyczą @tarzanowego stwierdzenia że redaktorzy Frondy manipulują faktami :)
                    • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 08:00
                      > @znajoma, dowody o które mi chodziło dotyczą @tarzanowego stwierdzenia że redak
                      > torzy Frondy manipulują faktami :)

Marmarze,

Jeśli nawet tak stwierdziłem, to chyba w "trybie przxypuszczającym", bo zaufania do nich nie mam.
                      Jak znakomita większość publicystów "zaangażowanych" frondowi nigdy nie napiszą obiektywnie, a tylko i wyłącznie to, co im pasuje do tezy.
                      • mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 14:56
                        Oczywiście nie można wierzyć na 100 bo zawsze ktoś tam coś od siebie dorzuci ale jaki problem sprawdzić rzetelności informacji przy dzisiejszym dostępie do tej informacji?
                        Chodzi o to że "Frondowi" napiszą o tym co u innych wzbudza dreszcze i na odwrót. Przecież Fronda nie będzie się rozpływać w zachwytach nad np. aborcją czy dewiacjami a taka GW przecież absolutnie nie napisz nic dobrego o Bogu czy Kościele że o moralności nie wspomnę...
                        • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 25.07.14, 07:03
                          > Chodzi o to że "Frondowi" napiszą o tym co u innych wzbudza dreszcze i na odwró
                          > t. Przecież Fronda nie będzie się rozpływać w zachwytach nad np. aborcją czy de
                          > wiacjami a taka GW przecież absolutnie nie napisz nic dobrego o Bogu czy Koście
                          > le że o moralności nie wspomnę..

Nier żebym był pełen zachwytu dla GW, ale w kwestii formalnej.
                          Faktycznie nigdy we Frondzie nie znalazłem choćby jednego słowa zrozumienia dla decyzji aborcyjnej, natomiast co do GW, to niejednokrotnie czytałem tam "dobre o Bogu i Kościele, jak również moralności". Różni ludzie pisują. Ten pluralizm mi się podoba.

• ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 19:00
                  > Gó..no warta jest cała procedura która nie dość że bazuje na zabijaniu

Zakładając, że zapłodniona komórka lub embrion, a w niektórych przekonaniu nawet plemnik jest człowiekiem.
                  Są ludzie, którzy uważają inaczej. Nie wolno odmawiać im tego prawa.

W taki sam sposób można zmuszać ludzi do wiary ... nie, do przekonania, że świat ma kilka tysięcy lat, a teoria ewolucji jest teorią, natomiast kreacjonizm jest naukowym faktem.

> Właśnie, ukrócić ale co się robi w tym kierunku?

Jeśli nic, to bardzo źle ... ale nie jest to problem in-vitro, ale administrowania szpitalem.

> Kościół od dawna robi wszystko żeby pokazać prawdziwe oblicze takich procedur!
                  > I co? Jakie efekty? Nawet tutaj w tym wątku widać to doskonale!

To może jednak po prostu nie ma racji? Kościół jako instytucja nie jest nieomylnym Bogiem. Historia to udowadnia.
                  Pozostawmy rzeczy "nieoczywiste" ludziom i ich sumieniom.

> - W programach transplantacyjnych jest cała masa nieprawidłowości kasowych, dzi
                  > wne że o tym nie wiesz! (sądzę że raczej udajesz że nie ma problemu)?

Marm,arze, nie wierzę, że brakuje Ci inteligencji, by zrozumieć to co napisałem.
                  ... jednak pozostaje jedynie opcja, że celowo odchodzisz od sensu moich słów ... bo argumentów brakuje.

Ja nie twierdzę, że nieprawidłowości nie ma, zdałem pytanie, czy SKORO SĄ NIEPRAWIDŁOWOŚCI W FINANSOWANIU TRANSPLANTOLOGII, TO POWINNIŚMY ZREZYGNOWAĆ Z TEJ METODY, CZY MOŻE USPRAWNIAĆ ADMINISTRACJĘ?

> ędziały żeby odłączyć go przedwcześnie od aparatury i postawa rodziny która się
                  > na to nie zgodziła! Ta późniejsza nagonka na nich, to ujadanie i ataki, mówi c
                  > i to coś? O tutaj dobry przykład
                  > rel="nofollow">www.fronda.pl/a/milosc-silniejsza-od-smierci-mozgowej,39829.html

Doskonale rozumiem bliskich tej ofiary.

Problem moim zdaniem wynika z tego, co sugeruje RÓWNIEŻ NIESTETY TON ARTYKUŁU FRONDY, Że ponad ludzkim życiem są procedury i wyliczenia finansowe, wg których nie opłaca się leczyć, czy utrzymywać sztucznie przy życiu dłużej niż to określą procedury.

Ten przykład jest równeiż adekwatny do dyskusji o aborcji ... czy rodzina mogłaby sie zgodzić na odłączenie chłopaka od aparatury? Czy nie byłoby to również zabiciem go, skoro wierzymy, że w tym stanie jednak ten człowiek żyje?

> choć obawiam się że pewnie nie wychwycisz sedna i wydźwięku arta a skoncentruje
                  > sz się na jego merytoryce :)

marmarze, jeśli nie przestaniesz koncentrować się na tym, jak wbić szpilę, stracę ochotę na rozmowę. nie jestem tu po to, by wymieniać się z jakimiś lechowskimi epitetami w stylu lewackie kutasy, czy mastalerzowe gnidy.

Jeśli nie czujesz ochoty na rozmowę, zachowuyjąc dobrą wolę i szacunek dla rozmówcy, to dajmy sobie spokój.

Dobranoc:)

• mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 23.07.14, 23:43
                    - Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia, wtedy też zaczyna istnieć człowiek
                    - Sam plemnik albo komórka jajowa nie są początkiem życia tylko umożliwiają zaistnienie tego życia
                    - Adolf i Józef Wisarionowicz też uważali inaczej, czy wobec tego ich "inaczej" było słuszne?
                    - Ale in vitro zapewnia właśnie administrowanie dla ludzi którzy zarabiają na tym wątpliwym procederze krocie kosztem tych którzy pragną potomstwa
                    - Kościół w kwestii moralności zawsze miał, ma i będzie miał rację bo opiera się na prawach Bożych a te są nieomylne! I to są rzeczy oczywiste a te "nieoczywiste" nie wynikają z nauki Kościoła ale z postępowania "nowoczesnych" chrześcijan którzy chcą sami stanowić o tym co dobre a co złe!
                    - "...gdyby znaleziono nieprawidłowości finansowe w programach transplantacyjnych, to chyba nie postulowałbyś rezygnacji z przeszczepów." , tak brzmi to co napisałeś, więc odpowiedzią na twoje gdyby było moje stwierdzenie że takie nieprawidłowości są! I tyle! W dodatku nie było mowy o usprawnianiu administracji tylko zarzut ad personam co do mojego prawdopodobnego postąpienia w danej kwestii!
                    Przekręcasz @tarzan nawet swoje wypowiedzi żeby tylko pasowały do aktualnego toku rozmowy!
                    - Nie w moim stylu jest wyzywanie od lewackich ku..ów czy inne tego typu dyrdymały, jeżeli już piszę ostro to odnoszę się do konkretnego przypadku (trolle, paranoicy, pryszczyle podwórkowi ateiści z zawyżonym ego i podobne inne męty) Ciebie na razie to nie tyczy, po co walić fochem jak obrażalska panna :)
                    • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 07:57
                      > - Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia, wtedy też zaczyna istnieć człowiek

Czyli już wtedy ma świadomość, choćby odczuwania bodźców? Możesz to udowodnić? ;)

> - Sam plemnik albo komórka jajowa nie są początkiem życia tylko umożliwiają zai
                      > stnienie tego życia

Są grupy religijno-polityczne, które postulowały ochronę życia od momentu "sprzed poczęcia" ;) czyli plemników. Czy nie jest to dowodem, że eksremizowanie prowadzi d absurdów?
                      Więc może jakis kompromis jednak jest najlepszy?

> - Adolf i Józef Wisarionowicz też uważali inaczej, czy wobec tego ich "inaczej"
                      > było słuszne?

Populistyczny argument. Jeśli znajdę przykład zwyrodniałego mordercy, który miał w domu święty obrazek i uważał, że Bóg go natchnął, to będzie dowód, że wiara w Boga jest złem?

> - Ale in vitro zapewnia właśnie administrowanie dla ludzi którzy zarabiają na t
                      > ym wątpliwym procederze krocie kosztem tych którzy pragną potomstwa

Ale Marmarze, in vitro jest jednym z setek zabiegów, które zapewniają administrowanie krociami.

W kwestii finansowej są ewentualnie dwa pytania. Czy zabieg finansuje "państwo", a jeśli tak, to w jaki sposób. Tu nie ma miejsca na argument: "in vitro jest grzechem, więc zapewnia nieuczciwe dochody administratorom systemu".

> - Kościół w kwestii moralności zawsze miał, ma i będzie miał rację bo opiera si
                      > ę na prawach Bożych a te są nieomylne! I to są rzeczy oczywiste a te "nieoczywi
                      > ste" nie wynikają z nauki Kościoła ale z postępowania "nowoczesnych" chrześcija
                      > n którzy chcą sami stanowić o tym co dobre a co złe!

I TU SIĘ MYLISZ MARMARZE.

Kościół jako instytucja to ludzie, a ludzie są grzeszni, nieuczciwi itd. Również w kościele. Historia tego dowodzi.

Chyba nie chcesz przekonywać, że wszystkie działania ludzi kościoła na przestrzeni dziejów były moralnie właściwe?

Chcesz? ;)

Prawa Boże są "proste", to Dekalog. Ludzie interpretując, adaptując je na potrzeby konkretnych sytuacji potrafią przekaz wypaczyć. Stąd wojny w imię Boga, mordy, aneksje, okupacje, Inkwizycja itd.

Kościół jako zgromadzenie wiernych to coś innego, wierni nie zawsze zgadzają się z działaniami swych pasterzy ... niektórych potrafili "pogonić" ... tak w Kościele było, jest i będzie ;)

> Przekręcasz @tarzan nawet swoje wypowiedzi żeby tylko pasowały do aktualnego to
                      > ku rozmowy!

Nie Marmarze, zmiana słów nie musi zmieniać sensu wypowiedzi, ale skoro rozumiemy obaj o co chodziło, to OK.

> po co walić fochem jak obrażalska panna :)

He he, dobre:)

Tu nie chodzi o obrażanie, a marnowanie czasu na bezsensowne "przypuszczenia". To co najwyżej może irytować ... no chyba, że nie traktuję rozmowy na poważnie.

• mar1mar1 Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 14:51
                        - Już wtedy zostaje powołany człowiek do życia z duszą i ciałem. To jedyna, niepowtarzalna istota, medycyna może się konkretniej wypowiedzieć ode mnie w tym temacie i jest to fakt. To ze człowiek na początkowym etapie swego życia odczuwa czy nie odczuwa bólu o niczym nie świadczy! Idac twoim tokiem to napisz jeszcze że człowiek w śpiączce też nie ma świadomości więc nie jest człowiekiem! Bzdura do kwadraytu!
                        - Jaśniej proszę co to za grupy religijno - społeczne? Chętnie zapoznam się z tymi materiałami.
                        - Kompromis? W czym?
                        - Jakoś masa populistycznych argumentów padających z twojej strony nie przeszkadza ci żeby wygłaszać swoje teorie! Żeby wykazać brak logiki każdy argument, powtarzam, argument, jest dobry, tym bardziej że doskonale wykazuje głupotę wypowiedzi! Dodatkowo nie nazwał bym tego argumentem populistycznym a to z tej prostej przyczyny że nie ma tu żadnej obietnicy bez pokrycia! Mylisz pojęcia używane w dyskusji. Co prawda obydwaj podani prze zemnie jako przykład byli populistami ale to logika ich myślenia była przykładem a nie obietnice które składali.
                        - Zły przykład. To co piszesz to demagogia!
                        Ja bym to określił jako fanatyzm albo chory umysł. Zresztą takich "argumentów" używają dzisiaj różnej maści podwórkowi ateiśc i przeciwnicy Kościoła, nieprawdaż?
                        -No i właśnie, dochodzimy do celu tej petycji, wykazania że nakłady finansowe na coś co nie spełnia kryterium tego finansowania jest po prostu marnotrastwem.
                        - @tarzan nie wierzę ze nie wyłapałeś moich intencji. Przed chwilą o to bardzo się oburzyłeś a teraz postępujesz tak jak pisałem we wcześniejszym wątku :)
                        Przecież ja nigdzie nie neguję że Kościół składa się z grzeszników i...tylko grzeszników. Ale fundamentem na którym się Kościół opiera jest prawo nadane przez Boga więc w kwestii nauki wynikającej z tego prawa Kościół się nie myli. To ludzie chcą interpretować to nauczanie na swój sposób i dlatego mamy takie zamieszanie!
                        Sam to piszesz że "...działania ludzi kościoła...", ludzi kościoła a nie Kościoła (z dużej piszę o ostoi, o tej skale o której mówił Chrystus Pan, a z małej piszę właśnie o ludziach jako o wspólnocie)
                        - Dekalog i Ewangelia. Jedno z drugim doskonale się uzupełnia i jest wytyczną dla człowieka!
                        I na tym właśnie opiera się Kościół a nie kościół. Zawsze tak uważałem i pisałem o tym w niejednym wątku!
                        - A czy nie jest marnowaniem czasu siedzenie przed kompem? Albo wylegiwanie się przed TV?
                        Widzisz z powyższego wynika że ja też ten czas marnuje a jakoś mi to nie przeszkadza :))
                        • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 25.07.14, 07:00
                          > - Już wtedy zostaje powołany człowiek do życia z duszą i ciałem.

To kwestie wiary, nie faktów. Nie ma medycznego terminu "powołany", "dusza".

>Idac twoim tokiem to napisz jeszcz
                          > e że człowiek w śpiączce też nie ma świadomości więc nie jest człowiekiem! Bzdu
                          > ra do kwadraytu!

Nieadekwatny przykład, faktycznie bzdura. Człowiek w śpiączce przed zapadnięciem w nią funkcjonował, a i są dowody, że w śpiączce zachowują świadomość tego, co sie wokół dzieje.

> - Jaśniej proszę co to za grupy religijno - społeczne? Chętnie zapoznam się z t
                          > ymi materiałami.

Gdzieś w Ameryce, sformulowali psotulaty tak, że ochrona obejmowała okres od kilku tygodni przed zapłodnieniem. POszukaj, było głośno.

> - Kompromis? W czym?

Przepisach prawa.

> -No i właśnie, dochodzimy do celu tej petycji, wykazania że nakłady finansowe n
                          > a coś co nie spełnia kryterium tego finansowania jest po prostu marnotrastwem.

Dlatego jestem za tym, by oczywiście proces finansowania poprawić, ale nie rezygnować z metody jako takiej.

> Przecież ja nigdzie nie neguję że Kościół składa się z grzeszników i...tylko gr
                          > zeszników. Ale fundamentem na którym się Kościół opiera jest prawo nadane przez
                          > Boga więc w kwestii nauki wynikającej z tego prawa Kościół się nie myli. To lu
                          > dzie chcą interpretować to nauczanie na swój sposób i dlatego mamy takie zamies
                          > zanie!

Jeśli maiłeś na m yśli Słowo Boże przez Kościół gloszone, to rozumiem i zgadzam się. Natomiast "nauka kościołą", to szereg teorii, działań, nakazów i zakazów, ktore nie wynikają wprost z powyższego, a są wytworem hierarchó. A tym bezgranicznie nie ufam. Bo historia pokazała itd.

> Widzisz z powyższego wynika że ja też ten czas marnuje a jakoś mi to nie przesz
                          > kadza :))

Rozmowa z drugim człowiekiem nigdy nie jest marnowaniem czasu... ;)

• wislocki12 Re: Podpisz petycję! 24.07.14, 01:05
      Odczep się! Idź do Chazara!
    • Gość: ss Re: Podpisz petycję! IP: *.sdl.vectranet.pl 24.07.14, 04:01
      w d mnie pocaluj oszo omie
      • Gość: pospolity Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.14, 16:33
        ja-tarzan 24.07.14, 07:57
        > - Życie zaczyna się w momencie zapłodnienia, wtedy też zaczyna istnieć człowiek

Czyli już wtedy ma świadomość, choćby odczuwania bodźców? Możesz to udowodnić? ;)

A ty możesz udowodnić , że nie odczuwa???

www.fronda.pl/a/aborcja-bez-znieczulenia-zobacz-koniecznie,39167.html
        • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 25.07.14, 07:18
          Po pierwsze gfajnei panie lechowski, że piszesz post bez obelg.

Po drugie

> A ty możesz udowodnić , że nie odczuwa???

Drogi pospolity,

JA NIE CHCĘ UDOWADNIAĆ, ŻE NIE ODCZUWA, CZY ODCZUWA I NIGDY TEGO NIE PRÓBOWAŁEM, BO PEWNE RZECZY SĄ NIE DO UDOWODNIENIA, A POZOSTAJĄ W SFERZE WIARY I JA POSTULUJĘ, BY WIARĘ POZOSTAWIĆ WIARĄ, A NIE FAKTEM, CZY PARAGRAFEM KODEKSU PRAWA.

• Gość: pospolity Re: Podpisz petycję! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.14, 08:25
            JA NIE CHCĘ UDOWADNIAĆ, ŻE NIE ODCZUWA, CZY ODCZUWA I NIGDY TEGO NIE PRÓBOWAŁEM
            > , BO PEWNE RZECZY SĄ NIE DO UDOWODNIENIA, A POZOSTAJĄ W SFERZE WIARY I JA POSTU
            > LUJĘ, BY WIARĘ POZOSTAWIĆ WIARĄ, A NIE FAKTEM, CZY PARAGRAFEM KODEKSU PRAWA.

A więc skoro tak to przyjmujemy "ZE ODCZUWA". Ten filmik o tym świadczy zresztą:

A więc panie humanista??? Nad pieskiem się litujemy a nad człowiekiem... to co?
            Udowadniamy że podludź, że niegodny życia bo z okiem na wierzchu i bez połowy mózgu?
            • ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 25.07.14, 09:27
              > A więc skoro tak to przyjmujemy "ZE ODCZUWA". Ten filmik o tym świadczy zresztą

Chryste, odczuwa, zapewne od jakiegoś momentu ... ZAPEWNE, tak sądzę, tak wierzę .. WIERZĘ, NIE UDOWADNIAM.
              Nigdzie nie pisałem, że nie odczuwa do momentu porodu.

> Udowadniamy że podludź, że niegodny życia bo z okiem na wierzchu i bez połowy m
              > ózgu?

A gdzie ja napisałem, że jest niegodny? czy ty w ogóle czytasz posty ludzi, z którymi usiłujesz dyskutować, czy tylko zwyczajem lechowskiego wklejasz jakieś posty, by sie przebić a la 66 groszy za post?

• ja-tarzan Re: Podpisz petycję! 29.07.14, 12:08
                Szkoła publiczna powinna być neutralna światopoglądowo, także nauczyciel uczący w szkole publicznej powinien w swojej pracy tę neutralność zachować, inaczej łamie prawo - oceniła minister edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska.

W ostatnich tygodniach kontrowersje budziła podpisywana przez lekarzy Deklaracja Wiary, w której uznawali prymat prawa bożego. W internecie pojawił się apel, by podobne deklaracje mogli składać nauczyciele.

Minister edukacji podkreśliła, że polskiej szkole potrzebna jest neutralność światopoglądowa. - Mam nadzieję, że ten dokument pozostanie wyłącznie w sferze projektu. Mam nadzieję, że nie stanie się przyczynkiem do rozpętania jakiejś wojny religijnej w polskiej szkole - powiedziała Kluzik-Rostkowska. Zaznaczyła, że szkoła publiczna w Polsce na mocy konstytucji i różnych innych aktów prawnych, m.in. ustawy Karta Nauczyciela, ma być szkołą neutralną światopoglądowo.

- Łatwo sobie wyobrazić sytuację, w której za deklaracją, o której w tej chwili mówimy, swoje deklaracje będą chcieli mieć przedstawiciele innych wyznań, którzy również są nauczycielami i pracują w polskich szkołach. Na końcu tej drogi możemy mieć całkiem niemałą, poważną wojną religijną, w którą zostaną wplątane dzieci. Zupełnie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Będę robić wszystko, by neutralność światopoglądowa polskiej szkoły została zachowana - zadeklarowała.

Według Kluzik-Rostkowskiej, jeżeli nauczyciel podpisze taką deklarację i będzie uczyć zgodnie z zapisami w niej zawartymi, to powinien liczyć się z reakcją dyrektora szkoły, organu prowadzącego i wojewody. - Łamie on konstytucję, która mówi, że wszyscy obywatele mają takie same prawa i obowiązki bez względu na wyznanie i światopogląd oraz łamie przepisy Karty Nauczyciela - powiedziała minister.

Przywołała artykuł 6. Karty Nauczyciela, w którym zapisano, że "nauczyciel obowiązany jest (...) kształcić i wychowywać młodzież w umiłowaniu Ojczyzny, w poszanowaniu Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, w atmosferze wolności sumienia i szacunku dla każdego człowieka oraz dbać o kształtowanie u uczniów postaw moralnych i obywatelskich zgodnie z ideą demokracji, pokoju i przyjaźni między ludźmi różnych narodów, ras i światopoglądów".

Minister edukacji poinformowała, że w przypadku złamania prawa przez nauczyciela każdy rodzic, który poczuje się zaniepokojony sytuacją, ma prawo zwrócić się do wojewody w tej sprawie. Wojewoda uruchomi wówczas postępowanie dyscyplinarne wobec takiego nauczyciela.

Kluzik-Rostkowska poinformowała także, że pod koniec sierpnia będzie miała comiesięczne spotkanie z kuratorami oświaty i porozmawia z nimi na ten temat. - Będę uczulała ich m.in. na to, by strzegli neutralności światopoglądowej szkoły. Jestem 100-procentowo przekonana, że jest to dobre dla wszystkich dzieci, które są w polskich publicznych szkołach - zaznaczyła.

W ubiegłym tygodniu na portalu NEon24.pl jeden z blogerów stworzył roboczą wersję deklaracji wiary i sumienia dla nauczycieli i studentów pedagogiki. "Stwierdzam, że podstawą godności i wolności nauczyciela katolika jest wyłącznie jego sumienie, oświecone Duchem Świętym i nauką Kościoła" - brzmi jej fragment. W innym zaś fragmencie napisano, że "nauczyciel katolik ma prawo działania zgodnie ze swoim sumieniem i etyką nauczycielską, która uwzględnia prawo sprzeciwu wobec działań niezgodnych z sumieniem oraz niemoralnych".

Pomijając kwestię neutralności światopoglądowej, bo ona dla jednych jest oczywista i nie kłóci się z wyznawaną wiarą, dla "bojowników" jest jak płachta dla byka, bo przecież żyjemy w kraju katolickim.

Zastanawia mnie jakież to działania niegodne z sumieniem lub niemoralne mają miejsce w szkole za przyzwoleniem dyrekcji i nauczycieli, czy rodziców przed którymi taka klauzulą miałby się nauczyciel katolik bronić?

Czy niektórzy nie zaczynają popadać w paranoję?
                • palacz67 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 18:39
                  www.citizengo.org/pl/lf/42355-nie-dla-wsparcia-aborcji-i-seksualizacji-dzieci-przez-polske-w-onz?dr=1582064::a0c9dd9ac423862301a9e962e244317c&utm_source=email&mkt_tok=eyJpIjoiT1dSbVpqaGlOR1ZtWmpnMCIsInQiOiI1XC82WmllS25XR0kxSWE4NVpCM0xISEJnTFdLZTBwNWFCSk9NRUNHcEFVS3Ywb0xjWUNHamxjXC82TUpSaGhsRHdqbk1qVkNuOTI0TWVjUUtZNEttdHBMa1NhNEg4NUUrSmZxRDViOVoraXkybSt0dEZSMldpSkxhK3h1MDlLUzF2In0%3D
    • genia50 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:45
      Nie podpiszę, ponieważ zależy mi na bezpieczeństwie i zdrowiu młodych dziewczyn (córek i wnuczek).Obecna ustawa jest tak restrykcyjna , że praktycznie nie można usuwać ciąży, nawet w przypadkach ze wskazań . Poza tym nie chcę pomagać w zasłynięciu na scenie politycznej , podlizującym się krk działaczom. Jak ktoś chce leczyć swoje sumienie i zostać "kimś" niech robi to własnym sumptem a nie kosztem innych ludzi.
      P.S.Lepiej ratować kobiety i dzieciątka już narodzone, a nie oszczędzać na morfologii za 10zł i zbadaniu, oraz odsyłać do domu na śmierć. Lekarze na dyżurach niech się nie lenią i dotykają czasami pacjentów( są rękawiczki).
      • palacz67 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:50
        Masz, Geniu, fobie, współczuję Ci, pozdrawiam.
        • wislocki12 Fobia 17.03.17, 20:06
          Każdy ma jakąś fobię... Współczuję i... pozdrawiam! ;-))
    • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:53
      Gdzie w Polsce ta rzeź niewiniątek? Jak w Polsce nie ma aborcji.
      • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:54
        W USA to rzeczywiście jest rzeź niewiniątek bo tam usuwają jak zęba w klinikach.
        • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:58
          Jakby mojej kobiecie, którą kocham kazali rodzić płód bez mózgu, który pożyje dwie godziny czy 6 godzin i dla takiego czegoś miałaby ryzykować życie. To bym chyba rozp to wszystko.
          • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 20:03
            Aktualnie takiej co bym ją kocham nie mam ale może jeszcze będę miał. Ale nawet takiej przygodnej byłoby mi szkoda. W ogóle każdej.
          • wislocki12 Chociaż raz! 17.03.17, 20:12
            Tym razem zdecydowanie zgadzam się z Tobą! :-))
      • palacz67 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 19:55
        Wypadałoby przeczytać treść petycji przed wypowiadaniem się, pozdrawiam.
        • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 20:00
          Może czegoś nie doczytałem bo link wygasł ale jestem zrażony Chazanem, który robił rzeź niewiniątek i tymi różnymi pro life.
        • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 20:06
          To czego dotyczyła ta petycja jeśli w Polsce można usuwać ciążę tylko ze względu na deformacje, ryzyko życia kobiety i gwałt? To niby o czym ona była? O co petycjowali?
          • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 20:09
            Ze względu na deformacje kazałbym usuwać obowiązkowo. Pozostałe dwa przypadki to wybór kobiety. Niech robi jak chce.
        • wislocki12 Co jest grane? 17.03.17, 20:10
          Ale tam nie ma żadnej petycji!! :-((
          • 7sprawiedliwosc7 Re: Co jest grane? 17.03.17, 20:13
            Usunęli ale można się domyślać o czym była.
            • palacz67 Re: Co jest grane? 17.03.17, 20:14
              www.citizengo.org/pl/lf/42355-nie-dla-wsparcia-aborcji-i-seksualizacji-dzieci-przez-polske-w-onz
              • 7sprawiedliwosc7 Re: Co jest grane? 17.03.17, 20:18
                Z tym to się akurat zgodzę. Bo w niektórych krajach usuwają ciąże jak chcą. To jest godne potępienia i jest to obrzydliwe. Dla każdego nacjonalisty jak i powinno być dla każdego człowieka.
                • 7sprawiedliwosc7 Re: Co jest grane? 17.03.17, 20:19
                  To są fabryki śmierci naszych czasów.
                  • 7sprawiedliwosc7 Re: Co jest grane? 17.03.17, 20:29
                    Dobra koniec dyskusji w temacie sprzed 5 lat, który ktoś odgrzebał po 5 lat i , w którym nawet nie wiadomo o co chodzi.
                    • wislocki12 Ktoś? 17.03.17, 21:32
                      Jaki ktoś? To Palacz67! ;-))
    • 7sprawiedliwosc7 Re: Podpisz petycję! 17.03.17, 20:14
      Jak w USA są amisze i chcą żyć po swojemu. To żyją. Zamykają się na swoich terenach i nic nikomu nie narzucają.
      • wislocki12 Amisze? 17.03.17, 21:28
        Może i masz rację, ale nasi "amisze" swój światopogląd, prawa i obyczaje usiłują narzucić reszcie Polaków! ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka