17.02.13, 21:28
niedługo na ekranach kin.Przeczytałem Syberiadę i Czas kukułczych gniazd.Nie jest to może wielka literatura ale moim zdaniem wiernie oddaje ten straszny czas dla setek tysięcy Polaków.
Film wytrwale,bez wsparcia polskiego panstwa przez 7 lat kręcił jeden z najlepszych polskich reżyserów.Zwiastun zapowiada świetne kino..
www.youtube.com/watch?v=Y1UgvqxHVtk&feature=player_embedded
Obserwuj wątek
    • Gość: gegangen Re: Syberiada IP: *.dynamic.mm.pl 17.02.13, 22:33
      Przypominam wszystkim czytającym ten topic, że lechowski51 był w latach 80-siątych ubiegłego wieku donosicielem milicyjnym pod pseudonimem TW Pajac. Obecnie jest pajacem bez TW ale nabył nowy tytuł Fagasa Katabasa.
    • Gość: . Re: Syberiada IP: *.tarnobrzeg.pbw.org.pl 21.02.13, 08:23
      • lechowski51 Re: Syberiada 21.02.13, 09:08
        Rozmowa z reżyserem filmu
        www.rp.pl/artykul/9131,982866-Zeslani-do-piekla.html?p=1
    • Gość: maxi Re: Syberiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.13, 11:28
      Po zwiastunie jaki widziałe w kinie to film dla moheru. Chałtura w stylu 1920... i tym podobnym filmom ostatnich lat, których żywot zakończył się na zwiastunie i jednym dniu projekcji w kinach. Potem będą nim katowane dzieciaki w szkołach przez pare lat oraz my przez telewizję przy okazji patriotycznych świąt i inwestycja się zwróci. Ten reżyser ma spojrzenie na historię spred pół wieku i nie moze zrobić filmu przystajacego do obecnych czasów.
      • Gość: benek Re: Syberiada IP: *.tktelekom.pl 21.02.13, 13:44
        ja po zwiastunie to filmu bym raczej nie oceniał - to po pierwsze , po wtóre - to co piszesz odnośnie reżysera to śmierdzi na kilometr uprzedzeniem - jak film jest o przesladowaniach Polaków na wschodzi to wg ciebie albo gniot ( 1920 - rzeczywiście gniot nad gnioty) albo pisowska propagandówka - moim zdaniem może być inaczej z akcentem na słowo może ,po trzecie - to o mendzie i kłamcy lechowskim - napisał : "...Film wytrwale,bez wsparcia polskiego panstwa przez 7 lat kręcił jeden z najlepszych polskich reżyserów.Zwiastun zapowiada świetne kino.. " - oto lista sponsorów Syberiady Polskiej

: Producentem filmu jest Satchwell Warszawa, a koproducentami ATM Grupa SA, PAY Studio, Hero Collection, Heliograf, Ecoterra Lesław Moritz. Muzykę do filmu napisał Krzesimir Dębski. Partnerem produkcji filmu jest Spółdzielcza Grupa Bankowa. Sponsorem filmu są PGL Lasy Państwowe. Obraz był współfinansowany przez PISF - Polski Instytut Sztuki Filmowej. Dystrybutorem obrazu jest Kino Świat. Film wejdzie na ekrany polskich kin 22 lutego 2013...."
        MIERNOTO JAK KŁAMIESZ TO CHOĆ SPRAWDŻ - LASY PAŃSTWOWE I PISF - to organy państwowe ,a SGB to jak na polskie warunki duży sponsor bankowy
    • Gość: Historyk To nie temat o dupie Maryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 17:46
      W GUŁagach w całym XX wieku zamordowano różnymi metodami około 60 milionów ludzi różnych narodowości.Najwięcej Rosjan i Ukraińców.Za Stalina na GUŁagu stale przebywało około 10 milionów ludzi.
      Dodatkowo ocenia się iż łącznie w latach 1929-1938 ofiarami kolektywizacji padło ok. 15[16] mln chłopów , zarówno na skutek deportacji, głodu lub masowych egzekucji.

Szacuje się, że GUŁagach przebywało od 500 tys. do 1,5 mln Polaków.Ilu zginęło ilu przetrwało tego nie wie nikt.
      I żaden film tym bardziej w naszym wydaniu nigdy nie przedstawi tragedii Syberii dla zamęczonych tam ludzi różnych narodów.
      To nie jest temat na film fabularny z wątkami miłosnymi.To temat na dobry film dokumentalny.Niestety dokumentu nie potrafimy zrobić.W dokumencie to my Polacy musimy być bohaterami na tle innych narodów..W tym wypadku takich nie ma i zapewne nigdy nie będzie.
      • lechowski51 Re: To nie temat o dupie Maryni 21.02.13, 17:59
        benio pisze;
        Producentem filmu jest Satchwell Warszawa, a koproducentami ATM Grupa SA, PAY Studio, Hero Collection, Heliograf, Ecoterra Lesław Moritz. Muzykę do filmu napisał Krzesimir Dębski. Partnerem produkcji filmu jest Spółdzielcza Grupa Bankowa. Sponsorem filmu są PGL Lasy Państwowe. Obraz był współfinansowany przez PISF - Polski Instytut Sztuki Filmowej. Dystrybutorem obrazu jest Kino Świat. Film wejdzie na ekrany polskich kin 22 lutego 2013...."
        MIERNOTO JAK KŁAMIESZ TO CHOĆ SPRAWDŻ - LASY PAŃSTWOWE I PISF - to organy państwowe ,a SGB to jak na polskie warunki duży sponsor bankowy

Beniu!.Film o Bolku Wałesie wajda nakręcił w ciagu 55 dni bo wsparło go Amber-panstwo Tuska i zaprzyjaznione telewizje.Zaorski męczył sie z tym ważnym dla milionów Polaków filmem 7 lat.
        Od kiedy beniu Banki Spółdziecze to Banki Panstwowe?!
        • Gość: kris Re: To nie temat o dupie Maryni IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 21.02.13, 18:13
          Przeczytaj sobie lechowski życiorys autora powieści "Syberiada Polska" Zbigniewa Domino
          • Gość: Cytaciki Re: To nie temat o dupie Maryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 20:33
            "Nie oszukujmy się. Zbigniew Domino był ważnym funkcjonariuszem komunistycznego reżimu, uzbrojonym w karabin, Kodeks Karny WP i maszynę do pisania. Jako pisarz, podobnie jak Przymanowski, Żukrowski czy Putrament, budował mitologię początków PRL. Mitologia ta opierała się na prostym szantażu: nie było wyjścia, musieliśmy przyjąć sowiecki porządek, bo w przeciwnym razie Polska zostałaby zmiażdżona. A poza tym, ci komuniści nie byli tacy źli, bo nieśli „wyzwolonym” ludom sprawiedliwość społeczną. Zmęczeni wojną Polacy musieli przyjąć to kłamstwo."
            "Domino przebywał w Związku Sowieckim nie na wakacjach, tylko na zsyłce z rodziną."Syberie zwiedzało wielu Polaków lecz nie z okolic Kielarowej pod Rzeszowem. Na Syberii stracił matkę Antonię, doświadczył też walki o przeżycie w nieludzkich warunkach, poznał siłę pierwotnej przyrody, oraz, jak mi się wydaje, uległ złej fascynacji potęgą Związku Sowieckiego, fascynacji, która miała później wypływ na jego życie i twórczość literacką."
            "że Domino po wojnie ochotniczo wstąpił do KBW, to lód mrozi plecy. Bo jak wiadomo, Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego został powołany do zbrojnego zaprowadzenia w Polsce komunizmu, do walki z podziemiem niepodległościowym.
            • lechowski51 Re: To nie temat o dupie Maryni 21.02.13, 21:07
              kris pisze;
              Przeczytaj sobie lechowski życiorys autora powieści "Syberiada Polska" Zbigniewa Domino

Wobraż sobie ze za komuny byłem nawet na jego autorskim spotkaniu.Przeczytałem jego Cedrowe orzechy i urzekła mnie jego opowieśc o syberyjskiej przyrodzie widzianej oczyma dziecka.Niestety wówczas nie znałem jego przeszłości a rowniez nie czytałem Sołżenicyna Czapskiego,Herlinga-Grudzińskiego czy Szałamowa.
              Co do filmu?.Nie byłem wiec nie oceniam.Znam natomiast niezle tworczość Zaorskiego.Jezioro Bodeńskie,Baryton a zwłaszcza Matka Królów sprawia,że z niecierpliwością czekam aż wybiorę sie do kina.
        • Gość: benek Re: To nie temat o dupie Maryni IP: *.tktelekom.pl 22.02.13, 10:17
          naucz się mendo czytać ze zrozumieniem - gdzie ja napisałem że SGB to firma państwowa? ja napisałem że LASY PAŃSTWOWE i PISF to są instytucje państwowe ,które partycypowały ( tłumaczenie dla troglodyty - "dołozyły" się ) w kosztach , co do tego że Wajda kręcił film o Wałęsie 55 dni a Zaorski dłużej - warto by posłuchac samego Zaorskiego - www.portalfilmowy.pl/multimedia_film,1878,5308,0,1,1,Janusz-Zaorski-o-Syberiadzie-polskiej.html
          po pierwsze trudno się kręci lato zimą i na odwrót - więc samo to przedłuzyło kręcenie , po drugie - na Syberię trzeba sie dostać - na wizę czeka się do 2 miesięcy , Zaorski po Syberii , jeżdził pociągami - wiesz mendo ile jedzie pociąg ? 5 -6 dni do Jakucka a potem po bezdrożach Kołymy 2000 km , Zaorski tam spędził 3 lata robiąc dokumentację - więc troglodyto lepiej nie pisz o czym nie masz bladego pojęcia , i więcej nie pobudzaj się tym tematem bo w Rosji i na Syberii nie byłeś .
    • Gość: panna monika Re: Syberiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.13, 21:05
      www.youtube.com/watch?v=Yq_tDOFU5tY
      www.youtube.com/watch?v=M7Oe1DN5VDA
      łatwiej zniesiesz lechowski te problemy
      • lechowski51 Re: Syberiada 22.02.13, 10:33
        benio pisze;
        Syberię trzeba sie dostać - na wizę czeka się do 2 miesięcy , Zaorski po Syberii , jeżdził pociągami - wiesz mendo ile jedzie pociąg ? 5 -6 dni do Jakucka a potem po bezdrożach Kołymy 2000 km , Zaorski tam spędził 3 lata robiąc dokumentację - więc troglodyto lepiej nie pisz o czym nie masz bladego pojęcia , i więcej nie pobudzaj się tym tematem bo w Rosji i na Syberii nie byłeś .

Byłem idioto na Syberii na trasie Nowosybirsk,Irkuck,Brack.Widziałem Bajkał i słynna zaporę w Bracku a teraz czytam Opowiadania Kołymskie,aby lepiej zrozumiec los skazancow z tego filmu.Antypolskie "Pokłosie" też kręcili 7 lat?!
        • Gość: benek Re: Syberiada IP: *.tktelekom.pl 22.02.13, 12:00
          gdzie ty lechowski nie byłeś ,czego nie widziałeś - na syberii byłeś - z pociągiem przyjażni ? - nie wpuszczali dalej jak do Kazania ,a co do Syberiady - pisz na temat - i nie łżyj - jak ci sie udowodni kłamstwa - zaczynasz pier...ć jak pytia- co ma Pokłosie do Syberiady? -kończąc i wracając do meritum - państwo współfinansowało Syberiadę Polską - a co do Zaorskiego i jego pracy nad Syberiadą - wystarczająco dużo sam na ten temat mówi i twój skowyt nic nie wnosi i nie zmienia. A swoje wydumane rewelacje z trasy Nowosybirsk - Irkuck - Brack - to wnusiom opowiadaj bo Brack leży na BAM a Irkuck nad koleją transsyberyjską - i żeby sie dostać do Bracka trzeba tam jechać z Tajszet BAM em a to jest zupełnie inny kierunek - bo w twój lot samolotem z Irkucka do Bracka to tak wierzę jak w twoją "działalność podziemną" chyba że ziemiankę kopałeś
          • lechowski51 Re: Syberiada 22.02.13, 12:16
            POzostał Ci beniu marny skowyt a mnie zdjęcia z Bajkału.Oczywiście ze lataliśmy samolotami a pociągow przyjazni na Syberię nie było tylko normalne wycieczki za ktore trzeba było słono zapłacić.
            • Gość: benek Re: Syberiada IP: *.tktelekom.pl 22.02.13, 12:50
              jasne lechowski - a jajka w bajkale wymoczyłeś ? masz zdjęcia? a te samoloty to czartery ? bo jak słono płaciłeś to tylko czartery i biznes klasa.... może bym uwierzył - jakby nie ten Brack - ja w Rosji , na Syberii ( Nowosibirsk , Kemerowo i Mezdureczensk) jestem raz na 2-3 miesiące - służbowo , i takie pierdoły to możesz w TVrWAM opowiadać . Babciom ze zrypaną pamięcią
              • lechowski51 Re: Syberiada 22.02.13, 16:08
                Beniu!.Za komuny to o czarterach to mogłeś poczytać w Forum,choć moim zdaniem ta forma podróżowania i na Zachodzie była nieznana.Stąd tez z Irkucka do Bracka lecieliśmy z tubylcami,ktorzy w samolocie mieli wszystko,od kur po psy.I w doopie to mam beniu czy Ty wierzysz w to czy byłem nad Bajkałem.Jajek moczyć nie mogłem bo był to koniec marca.
                Z Twoim chamstwem nadajesz sie akurat na podróże służbowe do Rosji!
                • Gość: potomek Re: Syberiada IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.02.13, 20:54
                  www.youtube.com/watch?v=sI3V8hNqo8c
                  • Gość: nie potomek Re: Syberiada IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.02.13, 22:15
                    Po co ci syberia ?
                    dziab.salon24.pl/110855,75-lat-temu-powstala-bereza-kartuska
              • Gość: panna monika lechowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.13, 23:48
                daję nogę, że nawet Pokłosia nie widział, bo gdyby widział to by nie bzdyczył głupot
                • lechowski51 Re: lechowski 23.02.13, 08:44
                  Pokłosia nie oglądałem bo szkoda mi czasu na antypolskie filmy.Wczoraj oglądnąłem Miłość-polecam!.A zanim się wybierzesz na Syberiadę polską przeczytaj Opowiadania Kołymskie Szałamowa to zrozumiesz czym był Gułag i komunizm.
                  • Gość: benek Re: lechowski IP: *.tktelekom.pl 25.02.13, 12:26
                    lechowski przypominasz analfabetę który właśnie poznał litery i uczy profesora pisowni i składni - to że ty przeczytałeś coś na temat Gułagu niedawno nie oznacza że inni tego nie zrobili wcześniej , a co do twojej nibybytności na Syberii podtrzymuję : w d...e byłeś i widziałeś bajkał - na zdjęciu .... za komuny leciałeś samolotem z irkucka do bracka z kurami i opiekun z KGB wam pozwolił - no to miałeś plecy nie ma co przekonać czekistę ......
                    • lechowski51 Re: lechowski 25.02.13, 14:45
                      Już ci beniu napisałem gdzie mam twoją wiare w to czy widziałem Bajkał....
                      • Gość: benek Re: lechowski IP: *.tktelekom.pl 25.02.13, 14:50
                        to nie sr..j na tym forum ,bo przynosisz wstyd rodzajowi ludzkiemu kłamco , mendo i esbecki kapusiu
                        • lechowski51 Re: lechowski 25.02.13, 15:12
                          POzostało ci chamskie plucie i bezsilność.Jesteś żałosny....Te "podróże służbowe" odbywasz z byłymi opiekunami z WSI czy II Wydz.SB?!
                          • Gość: benek Re: lechowski IP: *.tktelekom.pl 26.02.13, 20:17
                            z innymi którzy tam pracują ,wyobraz sobie troglodyto że w Kemerowie i Nowokuzniecku pracuje około 120 Polaków - ty podobno w czasach "przedczarterowych" latałeś z Irkucka z kurami i kozami - wtedy do Moskwy bez opiekuna "z ramienia" sie nie dojechało -a ty latałeś z Irkucka ......ty chyba nie wiesz katabasie że lotnisko w Irkucku było zamknięte dla normalnych inostranców do 1994 roku , mogli tam być tylko "specgoście" , bo tam są zakłady Suchoja .... - jak jeżdzisz palcem po mapie i poczytasz jakieś gó..a które powtarzasz - to miej swiadomość że są tacy którzy twoje kłamstwa pokażą - chamskim pluciem
                            • lechowski51 Re: lechowski 27.02.13, 09:13
                              Ci,ktorzy tam pracują beniu zapewne nie nie mieli wspólnego z WSI.Ci ktorzy tam prowadzą interesy i latają w podróżach służbowych,to beneficjenci wspołpracy z Dukaczewskim czy Czempińskim o czym wie każdy nawet Jasio z gimnazjum.
                              A do Irkucka czy Nowosybirska lataliśmy sowieckimi liniami podróży,płacąc za te przyjemności w polskim Juwenturze.Z tego co pamiętam tzw miastem "zakrytym" był Omsk,bo miałem tam dziewczynę do ktorej nie mogłem dotrzeć i musiała sie do mnie dostać do Nowosybirska.
                              A Ty specjalisto od Syberii dalej sobie pluj i odczłowieczaj swoich oponentów.
                              • lechowski51 Re: lechowski 27.02.13, 11:10
                                ..a film o męczeństwie setek tysięcy Polaków na tej nieludzkiej ziemi konsekwentnie polecam.
                                wnas.pl/artykuly/1094-syberiada-polska-to-wazny-kawalek-polskiej-historii-nasza-recenzja
                  • Gość: panna monika eutanazjai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 22:57
                    lechowski oszalał. Popiera eutanazję, poszedł na Miłość. Kto nie widział, to zdradzę:
                    pan morduje panią, bo ją kocha bezgranicznie i już nie może patrzeć na jej cierpienie.
                    LECHOWSKI DAJESZ dUPY, chodząć na TAKIE bezbożne filmy.
                    Tak w sumie, to ty straszny ziemniar jesteś lechowski. nadprodukcja twoich wpisów nie ma żadnych podstaw merytorycznych, prezentuje jedynie zacofanie, które chciałbyś narzucic innym, najlepiej wszystkim, A Gó...
                    • lechowski51 Re: eutanazjai 04.03.13, 08:47
                      POszedłem na Miłość i innym polecam bo to piękny,ze znakomitymi kreacjami aktorskimi film i miłości,starości i umieraniu.Z Twoim prymitywizmem myślowym widzisz świat dwój wymiarowo.Tam nie ma eutanazji a zabójstwo.Zabójstwo z miłości i bezradności sytarego człowieka.Zabójstwo a nie eutanazja!.
                      Jak powiem ze lubie kino Tarantino to będziesz bredzić,że uwielbiam okrucieństwo,przemoc i krew?!
    • Gość: Historyk. To nie temat o dupie Maryni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 11:20
      W GUŁagach w całym XX wieku zamordowano różnymi metodami około 60 milionów ludzi różnych narodowości.Najwięcej Rosjan i Ukraińców.Za Stalina na GUŁagu stale przebywało około 10 milionów ludzi.
      Dodatkowo ocenia się iż łącznie w latach 1929-1938 ofiarami kolektywizacji padło ok. 15[16] mln chłopów , zarówno na skutek deportacji, głodu lub masowych egzekucji.

Lechowskiemu i jego Towarzyszom trochę wiedzy polecam.

Szacuje się, że GUŁagach przebywało od 500 tys. do 1,5 mln Polaków.Ilu zginęło ilu przetrwało tego nie wie nikt.
      I żaden film tym bardziej w naszym wydaniu nigdy nie przedstawi tragedii Syberii dla zamęczonych tam ludzi różnych narodów.
      To nie jest temat na film fabularny z wątkami miłosnymi.To temat na dobry film dokumentalny.Niestety dokumentu nie potrafimy zrobić.W dokumencie to my Polacy musimy być bohaterami na tle innych narodów..W tym wypadku takich nie ma i zapewne nigdy nie będzie.
    • Gość: . Re: Syberiada IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.03.13, 18:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka