Dodaj do ulubionych

Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 19:42
Czy ktoś interesuje się tym, że administracja osiedla Serbinów wycina_całkowicie piękne wierzby za sklepem Jędruś na Serbinowie?? To dzięki tym drzewom ten zakątek był piękny. Drzewa mają ok. 25 lat, drenują podmokły tu niegdyś teren, stanowią miejsce gniazdowania niezliczonej ilości ptaków, zacieniają nieco teren w czasie letnich upałów. Można te drzewa podciąć jeśli są zbyt wysokie, nawet z pozostawieniem tylko najniższego piętra, wycięciem starych gałęzi itd. Dziś pod piłami zginęły 4 drzewa, jutro pewnie dalszy ciąg. Mieszkańcy sadzili te drzewa własnymi rękami gdy ten teren był jednym wielkim bagnem. Wycinają też mniejsze drzewka i krzewy, które nikomu nie przeszkadzają, prawdopodobnie na opał do kominków. Dramat! Odsłoniły się dziś "piękne" socrealistyczne budowle wokół. Pora umierać.
Czy w tym mieście nie ma instytucji ochrony przyrody?
Obserwuj wątek
    • Gość: ręce opadają Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 20:34
      Na osiedlu młodych też zrobili rzeź. To były niby takie cięcia pielęgnacyjne ale wyharatali po pół drzewa przy tych "pielęgnacjach". Zostały gołe pnie, a i to nie zawsze (czasami tylko trochę pnia - pół albo i mniej), no i kikuty gałęzi. Tak pozałatwiali piękne akacje. Teraz piszesz, że na Serbinowie tną. Wygląda na to, że rzeź drzew dopiero się rozpoczyna. Trzeba to zgłosić do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska (jest delegatura na 1 Maja 4a e-mail: delegatura@tarnobrzeg.wios.rzeszow.pl) albo do Urzędu Miasta (a najlepiej i tu i tu) bo ta firma to jacyś debile nie mający pojęcia o pielęgnacji drzew. Wytną wszystko na maxa, drewno pewno idzie na sprzedaż do kominków a nam pozostanie po tych działaniach betonowa pustynia. Gdzie ci ludzie mają mózgi...
      • Gość: Darko Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 20:36
        Mieszkańcy dolnych pięter bloków doczekali się realizacji swoich postulatów. Jeszcze żeby psy w Tarnobrzegu wyzdychały to życie byłoby piękne...
        • Gość: Tudi Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 20:53
          Pozwolę sobie uzupełnić Twój wpis: psy, koty i ptaki. I jeszcze żeby tak zabetonować Wisłę
          • Gość: myślący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 21:12
            Tobie ręce nie opadają, tylko mózg ci wyparował.
            Po pierwsze - wycinka drzew jest dokonywana na wniosek mieszkańców danej posesji,
            Po drugie - przycinka wysokich drzew również jest dokonywana na wniosek mieszkańców,
            z wyższych pięter.
            Po trzecie -drewno z drzew ktore sa wycinane nie nadaje się do opału w kominkach, posiada małą kaloryczność.
            Po czwarte - gdybyś mieszkał na parterze lub na I piętrze i blisko rosły drzewa, to byś płakał ze ciemno i wydajesz dużo pieniędzy na światło elektryczne.
            • Gość: toznowuja Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.03.13, 01:22
              Mózg to najwyraźniej tobie wyparował. A może jesteś jednym z tej ekipy drwali albo z administracji spółdzielni, co zresztą na jedno wychodzi.
              Po pierwsze: wycinka może następować na podstawie zezwolenia -decyzji administracyjnej (jeśli obwód pnia przekracza odpowiednią wielkość i za wyjątkiem drzew owocowych) często się zdarza, że ktoś o tym zapomina (albo działa na "bezczela") i dostaje potem karę administracyjną. Wola mieszkańców danej posesji jest tutaj mało istotna, a w przypadku drzew rosnących na gruntach spółdzielni w ogóle się nie liczy.
              Po drugie: przycinali nie tylko wysokie drzewa i często przycinali za bardzo (na Dekutowskiego skrócili niektóre akacje o połowę!) Raczej nie przeszkadzały one mieszkańcom wyższych pięter, bo teraz mają oni przepiękny widok na... szkołę (a szkoła na nich) i beton z chmarą rozwrzeszczanych dzieciaków w ciepłe dni.
              Po trzecie: skąd ta pewność, że posiadają małą kaloryczność? To raczej zależy od gatunku drzewa a nie od tego czy je wycinają w mieście czy poza miastem. I bynajmniej wcale nie wycinają tylko chorych drzew i uschłych gałęzi. Piszesz bzdury z tą małą kalorycznością. Poza tym akurat akacje do kominków są bardzo pożądane. Co do wierzby to nie wiem czy będzie dobra do kominka ale w piecu pewnie się spali.
              Po czwarte: pewnie mieszkasz w gęstym starym borze skoro musisz świecić w dzień światło elektryczne. I pewnie nienawidzisz lasu. Za to pewnie uwielbiasz się smażyć na słońcu w letnie upały chodząc po mieście wśród rozgrzanego betonu i nienawidzisz cienia. W domu też najlepiej jak nie ma cienia tylko nagrzane mury i dach taki gorący że aż papa paruje. I w ogóle niech żyje beton i asfalt! A w lecie gorąc taki że ledwo można oddychać! Bez odrobiny cienia w mieście. Niech żyje udar słoneczny i zawał serca staruszków wykończonych upałem. Niech żyją gorące noce gdy nagrzany beton oddaje ciepło. Ech dobra -dość tych żartów. Współczuję serdecznie "myślącemu" i nie podzielam jego zapatrywań. Ty jesteś najwyraźniej "myślący inaczej":P
              • Gość: myślący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.03.13, 16:00
                To proste ja mieszkam na parterze a ty na 3 lub 4 pietrze i stąd ta różnica w podejściu do tego problemu.Pozatym jeśli chcesz to mogę ci odpowiedzieć merytorycznie na te twoje glupawe argumenty.
              • Gość: myślący inaczej Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.03.13, 22:57
                Odpowiadam dla "toznowuja"który pisze:Po pierwsze: >wycinka może następować na podstawie zezwolenia -decyzji administracyjnej (jeśli obwód pnia przekracza odpowiednią wielkość i za wyjątkiem drzew owocowych) często się zdarza, że ktoś o tym zapomina (albo działa na "bezczela") i dostaje potem karę administracyjną. Wola mieszkańców danej posesji jest tutaj mało istotna, a w przypadku drzew rosnących na gruntach spółdzielni w ogóle się nie liczy>W jakich przypadkach wymagane jest pozwolenie na wycinkę drzew? - Słyszałeś że w którymś kościele dzwonią tylko nie wiesz którym, więc uzupelnij swoją wiedzę:www.eurzad.szczecin.pl/chapter_51053.asp - Ponadto twoja wiedza jest ograniczona do minimum w kwestii wlasności niruchomości, jeśli wypowiadasz się ze właściclel (mieszkaniec)
                który posiada mieszkanie z gruntem(odrębną wlasność) niema nic do powiedzenia, to jesteś ignorantem. Właśnie taki właściciel ma prawo nie podpisać jakiejkolwiek decyzji administracyjnej a urząd ma obowiązek powiadomienia go o wszystkich inwestycjach i zmianach na jego terenimi sąsiednim też.To tyle na dzis.

• Gość: znowuja Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 00:47
                  He he! Ale się ubawiłem! Twoja ignorancja sięga szczytów Himalajów :))) Żaden właściciel nieruchomości nie podpisuje żadnej decyzji administracyjnej bo decyzja to nie jest umowa. Decyzję podpisuje osoba pełniąca funkcję organu administracji publicznej lub osoba działająca z jego upoważnienia. Pozwolenie na wycinkę wydaje się wtedy gdy zachodzą przesłanki określone w ustawie, a nie przyklepuje się wniosku właściciela zawsze wtedy gdy ten chce wyciąć drzewo. I to właśnie miałem na myśli pisząc że mieszkańcy w sumie gó... mają do powiedzenia. Co do własności -oczywiście właściciel odrębnej własności lokalu jest też współwłaścicielem całej nieruchomości na której stoi blok - w ułamkowej części, co nie daje mu prawa do wypowiadania się w imieniu całości - od tego są organy wspólnoty mieszkaniowej. Skąd zresztą pewność, że rosnące po sąsiedzku drzewo stoi na tej działce? Może to już inna działka? Nie należąca do wspólnoty (ale np należąca do spółdzielni,a do spółdzielni mieszkaniowych a zwłaszcza TSM należy mnóstwo gruntów w mieście)? A już kompletnie mnie rozbawiłeś pisząc: "urząd ma obowiązek powiadomienia go o wszystkich
                  > inwestycjach i zmianach na jego terenimi sąsiednim też" :))))))) Ty najwyraźniej mylisz tematy! - jaka inwestycja???!!! Wycinka drzewa inwestycją???! Gdyby to nie zima to bym się zapytał czy nie nazbyt długo wystawiałeś łepek na słońce i czy nie przygrzało ci czasem za bardzo w dekielek :))))) Informuję uprzejmie, że pomyliłeś przepisy ustawy Prawo budowlane z przepisami ustawy o ochronie przyrody!!! :)))) W przypadku budowy jest taki obowiązek powiadamiania o jakim wspomniałeś ale nie w przypadku pozwolenia na wycinkę drzewa :)))) Weź nie kompromituj się - tak jak piszesz słyszałeś może że gdzieś dzwonią ale nie wiesz gdzie :P Jak chcesz mi więcej takich głupot powciskać to nie ma sprawy - ja się chętnie pośmieje ale może zastanów się lepiej "znawco prawa administracyjnego" czy warto się tak kompromitować? Sam internet jeszcze nie daje odpowiedniej wiedzy panie mądry :)))
                  P.S. A zresztą - w sumie to nie chce mi się z tobą więcej gadać bo jesteś wyraźnie niekumaty. Możesz więc pisać co chcesz - nie będę już więcej tego czytał bo nie mam czasu na głupoty. Ani odpisywał na te głupoty. Dobranoc
                  • Gość: myślący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 15:35
                    Irytuje mnie twoja glupota . Spróbuj wyciąć drzewo bez zgody wspólwłaściciela dziełki mądralo.
                    Mogę ci wkleić ustawy to się podszkolisz i dopiero wtedy bedziesz się naśmiewał ośle dardański
                  • Gość: myślący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.03.13, 16:34
                    wal sie stary sklerotyku ze swoimi mądrościami i trzymaj je dla siebie po to żeby odwodnić glebę
                    na swoim osiedlu.tylko uważaj żeby twoje zgorzknienie nie wytruło wiosennych lęgów ptaków.
        • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 21:10
          Darko 28.02.13, 20:36
          "Mieszkańcy dolnych pięter bloków doczekali się realizacji swoich postulatów. Jeszcze żeby psy w Tarnobrzegu wyzdychały to życie byłoby piękne... "

Ja jestem mieszkańcem dolnego piętra w bloku. I tylko dzięki drzewom da się z trudem wytrzymać dwumiesięczne upały w mieszkaniu. A ty to chyba nie_z_miasta? Śmieci też do lasu wyrzucasz?
          • Gość: I - piętro Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 21:15
            Gościu to że ty jesteś zadowolony z tego że masz las pod oknem, to wcale nie świadczy że twój sąsiad myśli tak samo i godzi się na taki stan.Co czlowiek to charakter.
            • Gość: znajoma Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 21:25
              Widziałam te drzewa na jesieni, były piękne ale potężne.
              • Gość: drwal Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 21:38
                Słuchaj znajoma!! Zgadzam się z tobą że drzewa są piękne a szcegulnie wiosną.Teraz one nie są piękne i na dodatek ścinane, ponieważ jest na to pora. Tylko musimy pamietać że są to grzewa leśne i stanowią pewne zagrożenie, szczególnie takie jak wierzby i topole, ze wzgledu na kruchość strukturalną. Poza tym drzewa odrastają przez okres roku do kilku metrów i nie rozumiem po co ten raban niektórych forumowiczów.
                • Gość: znajoma Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 21:41
                  Słuchaj, Drwal, takie rzeczy to ja wiem, że te drzewa są kruche:-) Dobranoc:-)
        • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 23:25
          Dziś w znacznym stopniu obcięto gałęzie z następnej wierzby i ok. Ale drzewo jest i będzie żyło! Pozdrawiam zgorzkniałych morderców drzew i innej flory i fauny ;P
          • Gość: myslący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.03.13, 23:54
            tak trzymać,pozdrawiam i dobrej nocy
      • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 22:32

dzięki!
        • Gość: ekolog Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tktelekom.pl 28.02.13, 23:06
          ktoś dziwnym trafem zakazał palenia i ogrzewania w picach węglem ! przy prowadzeniu takich ograniczeń ogrzewania węglem to po 10-ciu latach nie uświadczymy drzewa lub krzaka w kępie przy Wiśle . To będą opłakane skutki kapitalizmu Solidarnościowo -styropianowej polityki EKONOMI......
          • Gość: nie ekolog Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 23:14
            ekologu a jakie są te ograniczenia? zakaz palenia węglem? a może cena?
          • Gość: górnik Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 28.02.13, 23:26
            kolejny bezmózgowiec pisze o zakazach ktorych dotychczas nie wprowadzono
            • Gość: 123 Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tktelekom.pl 02.03.13, 10:56
              W czasie burzy,wichury, drzewo( rosnące blisko) może upaść na budynek i poważnie go uszkodzić.Czy taką okoliczność bieżecie pod uwagę?
              • Gość: Michał Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.flash-net.pl 02.03.13, 11:14
                A czy ktoś zauważył, że tam ,gdzie drzewa są sadzone bez ładu i zupełnie przypadkowo po latach jak wyrosną do 4 piętra, to mieszkańcom wyższych kondygnacji zapewniają zbawczy cień w upalne dni, a mieszkańcom dolnych kondygnacji chłód, wilgoć i konieczość używania oświetlenia na długo przed zapadnięciem zmroku.
                • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 13:49
                  Te drzewa o których w temacie nie rosną bez ładu i składu i nie zacieniają mieszkań do tego stopnia, żeby panowała tu wilgoć i chód. Przeciwnie - to teren na którym warstwy nieprzepuszczalne leżą blisko powierzchni gruntu i zanim drzewa się rozrosły w czasie roztopów i opadów woda stała tworząc bajora a po większych burzach wlewała się do piwnic. Nie ma dobrej kanalizacji burzowej! To dopiero był syf, gdy z ciasnych piwnic trzeba było wynosić wodę wiadrami lub pozwolić jej smrodliwie wysychać i zagrzybiać beton. Drzewa trzeba przycinać i pielęgnować, nie likwidować. Wysokie drzewa sadzone zbyt blisko okien można przycinać radykalnie, ale to wymaga więcej zachodu, precyzji i chęci.
                  Te akurat wierzby nie_rosną tuż przy blokach. Wycinkę prowadzi .A.S.A.
                  • Gość: Michał Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.flash-net.pl 02.03.13, 14:23
                    nie rosną bez ładu i składu - czyli zostały posadzone według planu zagospodarowania, ktory przewidywał w tym miejscu wierzby? Bujda.
                    i nie zacieniają mieszkań do tego stopnia, żeby panowała tu wilgoć i chód - kto to mierzył?
                    • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 19:49
                      [url=http://m.onet.pl/biznes,nx0q1]Tekst linka[/url]
            • Gość: ekolog Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tktelekom.pl 02.03.13, 15:41
              Gość portalu: górnik napisał(a):> kolejny bezmózgowiec pisze o zakazach ktorych dotychczas nie wprowadzono<<
              jesteś ciemnym du_pkiem , nie górnikiem poczytaj o smogu w muzeum o nazwie Kraków , gdzie sąsiad na sąsiada ma donosić do straży miejskiej, czym pali w piecu !
              • Gość: górnik Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 16:36
                ekolog pisze że jest zakaz :wiadomosci.onet.pl/regionalne…acji-piecow,1,5423481,wiadomosc.html
                Czy propozycja zmniejszenia emisji jest zakazem? pytam cię przemądry człowieku?
                • Gość: górnik Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 16:37
                  tamta strona nie istnieje:www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/JPOA-952B6V -
    • Gość: Gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 15:12
      Bardzo dobrze, że wycinają te drzewa, jak ktoś chce mieć duzo drzew to niech sie do lasu przeprowadzi.
      • Gość: mieszkaniec Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 15:39
        szkoda przekonywać tego głup-a co założył ten post, ponieważ jest to sfiksowany obrońca zieleni.
        • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 15:59
          Chciałoby się odpowiedzieć w tym samym stylu, ale znam pewną sprawdzoną regułę:
          "Nigdy nie dyskutuj publicznie z Głupcem, inni mogą nie dostrzec różnicy"
    • Gość: xxx Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.03.13, 16:06
      Jeeeeeeest............................................................
      • Gość: kolekcjonerkosci Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 11:51
        Przy moim bloku dwa lalat temu wygolono wierzbe,myslalem ,ze nic z niej nie bedzie. Po dwoch latach drzewo jest jak dawniej i znowu wkurza bo slonce zabiera i swiatlo trzeba znowu zapalac wczesniej.... wiec jak przyjada w tym roku to sam im kaze ogolic do zera...
        • Gość: Michał Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.flash-net.pl 03.03.13, 12:53
          Lipiec, czyli środek lata. Dzień słoneczny od rana. Pranie powieszone na balkonie około godziny 13 nie jest w stanie wyschnąć do końca dnia. Cień na balkonie pojawia się już około godziny i balkon wraz z pokojem pozostaje zacieniony do końca dnia. Całkowite nasłonecznienie pokoju trwa przez około 100 minut dziennie.
          • Gość: znajoma Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 14:28
            Mam nasłoneczniony dom, nie ma w nim wilgoci a słoneczko mi puszcza oczka z rana. Te drzewa na pewno zabierały światło, bo były potężne. Pranie powinno wyschnąć na balkonie, w końcu płacicie niemało za czynsz. Szanuję przyrodę, ale bezpieczeństwo i prawo do nasłonecznionego mieszkania też Wam się należy. Na tym osiedlu jest bardzo dużo zieleni, podoba mi się tam:-) Jeżeli większość mieszkańców jest za tym, by wyciąć drzewa, to ja nie zabraniam:-) Opalajcie się na balkonie:-) Pozdrawiam, życzę pogodnej niedzieli:-) Chciałam wsadzić kilka wierzb na podmokłym terenie w swoim lesie ale tatuś mi odradził, powiedział, że lepiej wsadzić olchy, pięknie rosną a mają dopiero kilka lat.
            • Gość: myślący Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.03.13, 15:03
              Te wasze ostanie wpisy są bardzo fajne i świadczące o waszym realiźmie w ocenie sytuacji i tak powinno być. Ja wiem że ocena radykalnych poglądów we wszystich sprawach jest trudna. Tylko ci co mają radykalne poglądy powinni zrozumieć że każdy człowiek ma prawo przedstawić swoje racje, a nie tylko ich ocęnę widzianą w czarnych kolorach. Dyktowanie swioch warunków i poglądów we szystich sprawach jest niewskazane w tak dużej spoleczości, jakie znajdują się na naszych zagęszczonych osiedlach blokowych. Co innego na swojej prywatnej posesji, tam może swoje dyrdymaly spełniać, choć musi się liczyć z opinią sąsiadów. Reasumując trudno jest znaleźć konsensus w wielu sprawach w tak dużym zagęszczeniu mieszkańców.
    • Gość: serbinowiec Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 03.03.13, 21:00
      Co oni robią ? Wycinają drzewa na opał do kominków.To jest niezgodne z obowiązującym prawem. Dlaczego mieszkancy bloków pozwalają na takie barbarzyństwo wobec zielonego świata?
      • Gość: gość Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 01:11
        Robią to na co ich stać: na bezmyślność.
        • Gość: strażnik Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 04.03.13, 12:27
          ciekawe że zakładają post a nie było zgłoszenia do nas
          • Gość: znajoma Re: Wycinka zdrowych drzew na Serbinowie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.13, 16:27
            Byłam dzisiaj na placu zabaw z 4 dzieci ze świetlicy, pierwsza klasa. Są małe krzewy i tylko jedna topola od strony północno-zachodniej . Pod jej gałęziami część nowego placu zabaw: dwie huśtawki i tor sprawnościowy, podłoże pomarańczowe, wszystko obsrane. Naliczyłam 10 ptaszków na drzewie, gdzieś muszą się "wybejać" (moje słówko z dzieciństwa). Jestem za ścięciem tego drzewa. Był wiatr i szybko stamtąd poszłam na inną część placu zabaw. Daje cień późnym popołudniem, gdy dzieci już są w domu. Pozdrawiam, miłego popołudnia:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka