Dodaj do ulubionych

Sól wypadowa!

13.03.13, 11:01
Lista firm które "brudną" sól kupowały i stosowały w swoich wyrobach- większość pewnie nieświadomie ale jednak!
www2.zippyshare.com/v/68443192/file.html
A tu pisemko naczelnego GIS, czy mu wierzyć- oto jest pytanie?
www2.zippyshare.com/v/61385892/file.html
Obserwuj wątek
    • Gość: goryl Re: Sól wypadowa! IP: *.tktelekom.pl 13.03.13, 12:03
      Czysty SPAMIK!
    • ja-tarzan Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 12:18
      Cóż nam da ta lista? Moim zdaniem nic. Zmieni cokolwiek w Twoim życiu Marmarze?
      Zbojkotujesz piekarnie, które zostały oszukane?

Czemu miałbym nie wierzyć pismu GIS? czemu miałbym nie wierzyć opinii powołanych biegłych?

Znasz lepszy autorytet w kwestii szkodliwości soli wypadowej?

• mar1mar1 Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 13:10
        Info na temat kto stosował skażoną sól. Teraz nic to nie da ale można mieć na uwadze które firmy "łaszą" się na taniutkie komponenty i dziwnie nie podejrzewają że za tanio też być nie może! Do wglądu przyda się!
        Co do drugiego pisemka to "oficjalnym biegłym" nigdy jakoś nie dowierzałem, zawsze wolę porównać informację od niezależnych i nieoficjalnych ekspertów a te PRAWIE zawsze są w wielu punktach rozbieżne z tymi oficjalnymi! Ale tam, możesz wierzyć w co chcesz- twoja sprawa i problem.
        • ja-tarzan Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 13:40
          > Info na temat kto stosował skażoną sól. Teraz nic to nie da ale można mieć na u
          > wadze które firmy "łaszą" się na taniutkie komponenty i dziwnie nie podejrzewaj
          > ą że za tanio też być nie może! Do wglądu przyda się!

czy gdybyś zobaczył "oryginalnie zapakowany" telewizor najlepszej marki w legalnie działającym sklepie za wyjątkowo niską cenę, to byś "się nie połasił"?

Przecież opakowania były właściwe, niektóre firmy same zaczęły działać, więc ogólnie rzecz biorąc nie doszukiwałbym się tu jakich nędznych knowań.

To, że wśród nich sa i tacy, którzy świadomie taka sól dosypywali jest wg mnie pewne, ale szperać?

Zamieszczenie listy jak najbardziej OK, zapewne sa osoby,m które zechca poszukać firm ze swego otoczenia.
          Nigdy nie widze logiki w tym, że ujawnia sie aferę, informuje że producenci np. żywności oszukują klientów, ale odmawia sie prawa do opublikowania nazw firm.

Chroni się nieuczciwych?

> Co do drugiego pisemka to "oficjalnym biegłym" nigdy jakoś nie dowierzałem, zaw
          > sze wolę porównać informację od niezależnych i nieoficjalnych ekspertów a te PR
          > AWIE zawsze są w wielu punktach rozbieżne z tymi oficjalnymi!

Spokojnie Marmarze, problem szkodliwości tej soli to nie jest tak samo skomplikowana sprawa jak katastrofa smoleńska.

Tu nie ma Bóg wie ilu wątków, czy części do zbadania.

Tu jest skład chemiczny substancji, lista liczy niewiele związków.

Myślę, że ryzykujemy tyle samo, co kupując "szynkową", czy pasztet.

> Ale tam, możesz wierzyć w co chcesz- twoja sprawa i problem.

Tzn. ja problemu z tym nie mam.

Wiem, że nie wierzysz tym biegłym, ale czy naprawdę czegoś się obawiasz?

Jeśli tak to poszperaj w sieci choćby, zobaczysz, że substancje tam zawarte i ich proporcje nie są bardziej szkodliwe od wielu innych, legalnie sprzedawanych na rynku, a i nikt z nas wilekich ilości nie skonsumował. Sól to dodatek do różnych produktów.

Warto, bo innych poza oficjalnymi danymi nie będzie, a i innych biegłych - poza oficjalnie zarejestrowanymi - żaden sąd, prokuratura, czy instytucja nie powoła.

Pozdrawiam.

Smacznego;)

• mar1mar1 Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 15:36
            Środek spożywczy to nie telewizor, gdybym był producentem dla szerokiej grupy konsumentów to mając do wyboru o wiele tańszy komponent do produkcji finalnego produktu do konsumpcji nie uwierzyłbym że można tanio kupować coś co nie może być już tańsze! Po prostu zleciłbym przebadanie próbki i wiedziałbym na czym stoję! Dla mnie to żadne tłumaczenie że nie wiedzieli.
            Porównywanie soli do Smoleńska jest co najmniej nie stosowne, @tarzan kto jak kto ale ty?!
            Może tobie czy innym nie zaszkodzi taka sól (nie jest "zabójczo" trująca") ale weź pod uwagę szkrabów i ludzi z chorobami np.uk.pokarmowego- im napewno dobrze nie zrobiła tym bardziej ze objadali się tym wiele lat! Zresztą nie wiadomo co okaże się po iluś tam latach przez jedzenie takiej soli z chemikaliami.
            • ja-tarzan Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 19:16
              > Środek spożywczy to nie telewizor, gdybym był producentem dla szerokiej grupy k
              > onsumentów to mając do wyboru o wiele tańszy komponent do produkcji finalnego p
              > roduktu do konsumpcji nie uwierzyłbym

O ile dobrze pamiętam, to w prasie pisano, iż sól ta była pakowana jak ta "normalna".

>Po prostu zleciłbym przebadanie próbki i wiedziałbym na czym stoję!

No tak by było najlepiej, ale wierzysz w to , że piekarnia z jakiejś wioski będzie zlecac badanie próbek?

>Dla mnie to żadne tłumaczenie że nie wiedzieli.

Może wiedzieli, może nie...

>> Porównywanie soli do Smoleńska jest co najmniej nie stosowne, @tarzan kto jak k
              > to ale ty?!

Nie było w tym żadnej ironii, Marmarze. Nie ma też żadnej niestosowności.

Badanie wypadku lotniczego wiąże się z drobiazgowym śledztwem.
              Już teraz ile jest kontrowersji, gdy dostępu do wraku nie ma.
              Ile czasu potrzeba, by zbadać każdą część?
              Skomplikowane, prawda?

Natomiast zbadanie kilku związków chemicznych jest o niebo łatwiejsze i jednoznaczne, nie ma mowy o odmiennej interpretacji, teorii.

I tylko tyle chciałem pokazać. Myślę, że użycie przykładu śledztwa w sprawie tej katastrofy nie urąga pamięci ofiar.
              Mam nadzieję, że rozumiesz, iż nie ma tu drugiego dna.

> Może tobie czy innym nie zaszkodzi taka sól (nie jest "zabójczo" trująca") ale
              > weź pod uwagę szkrabów i ludzi z chorobami np.uk.pokarmowego- im na pewno dobrze
              > nie zrobiła tym bardziej ze objadali się tym wiele lat!

Marmarze, wierzę, że ilość podanych w artykułach związków, w tak śladowych ilościach nie jest bardziej szkodliwa nawet dla wrażliwych niż to co jemy na co dzień.

Wiele lat? Od jak dawna? To mi gdzieś umknęło.

• mar1mar1 Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 20:47
                uwaga.tvn.pl/233,news,59338,news,,wracaja_do_sledztwa_sprzed_12_lat,afera_solna_-_raport_specjalny,akcja_uwagi.html
                • ja-tarzan Re: Sól wypadowa! 13.03.13, 21:12
                  > uwaga.tvn.pl/233,news,59338,news,,wracaja_do_sledztwa_sprzed_12_lat,afera_solna_-_raport_specjalny,akcja_uwagi.html

No rozumiem teraz Twoje zaniepokojenie, faktycznie mogło się to w niektórych przypadkach ciągnąć długo.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka