Dodaj do ulubionych

Pytanie do nauczycieli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 15:17
Planuję dziecko i chciałabym wiedzieć czy to prawda że dzieci urodzone w 2 połowie roku w pierwszych klasach trudniej się uczą, są opóźnione w stosunku do dzieci urodzonych wcześniej. W zasadzie między dzieckiem ze stycznia z grudnia jest cały rok różnicy.
czy to prawda ze nauczyciele gorzej traktują takie dzieci i niechętnie z nimi pracują
Obserwuj wątek
    • Gość: Saruman Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.13, 15:28
      Nie. Nie wiem kto jakim idiotą musiał być by takie coś opowiadać.
      • Gość: lilka Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.09.13, 04:19
        Kompletna bzdura .
    • Gość: znajoma Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 15:50
      Za trudne pytanie:-)
    • Gość: życzliwa Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.31.153.97.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.09.13, 16:27
      faktycznie coś w tym jest.W kazdej klasie przeciez sa dzieci starsze-mlodsze o 10-11 miesicy od kolegow z klasy.Pamietam moją klasę (9 lat sie uczylismy razem).Najlepszy zawsze byl Krzysiek urodzony 4 stycznia i Weronika - 8 stycznia.A najslabsi-dyslektycy,analfabeci i Adhd-owcy na samych dwójach Byli urodzeni w grudniu-Adam I Wojtek.
      Za to w liceum najlepsza byla dziewczyna rok mlodsza od nas-poszla do szkoly rok wczesniej.
      • Gość: zima Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 26.09.13, 19:20
        Hmmm..mój syn z lutego, w klasie ma w sumie przewagę nad dziećmi . Ale nie wiem czy wynika to z wieku czy z czegoś innego. Myślałam, że ot , taki mądry jest;)
        Koleżanki córka z listopada - jeżeli chodzi o umiejętności manulane, wiedzę i umiejętności na poziomie wieku przedszkolnego jak byli( liczenie, pisanie, itp)- była zawsze trochę opóźniona w stosunku do syna. Ale to chyba normalne.
        • Gość: gość Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.13, 14:36
          COs w tym jest, znam dzieci z końca X, z XI i są do tyłu w stosunku nawet do tych rok młodszych, ale to też rola w tym rodzica, pan premier i pani minister nie biorą tego pod uwagę że takie dziecko gdy pójdzie do szkoły jako 6 latek będzie jeszcze rok do tyłu.
          Także jak możesz poczekaj na zajście w ciąże do końca IV/V żeby mieć dziecko w początku roku i nikt ci nie zarzucał że ciągle będzie uwstecznione.
    • Gość: ja Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.free.aero2.net.pl 27.09.13, 17:41
      wszystko zalezy od rodzicow -jak pokieruja dzieckiem jak je wychowuja, czy inspiruja, i ucza przez zabawe,
      • Gość: Nerea Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 29.09.13, 10:20
        Jest, jest różnica. Widzę po swoich dzieciach i ich równieśnikach. Moje zawsze do tyłu, mam nadzieję, że w wieku szkolnym się wyrówna.
    • Gość: pisałam juz Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.158.217.235.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.09.13, 11:41
      w duzym stopniu tak jest jak mowilam -dzieci ze stycznia maja lepsze stopnie od tych z grudnia.
      to jest az 11 miesiecy roznicy....natomiast z tego co pamietam dzieci juz np z lata nie mialy takiej przepasci w stosunku do styczniowych .Duzo zalezy tez od tego co ktos tu pwoiedział -praca rodzica z dzieckiem w wieku 0-4...zasczepianie w nim ciekawosci,ambicji,kretywnosci...motywowanie go,chwalenie,zachecanie,opowiadanie mu wielu rzeczy,czytanie mu ksiazek,wychowywaniem itp.Wazne by dzieciak juz wczesnie mial kontkakt z duza liczbą osob,czy to rowiesnikow czy doroslych...(babcie,ciocie,wujkowie,kuzyni itp),a nie trzymany i wychuchany pod kloszem.Bedzie otwarty i jego wiedza bedzie z roznych zrodeł...Duzo zalezy tez od genow.(glupio zabrzmi, ale np dziecko murarza i fryzjerki raczej nie bedzie geniuszem,za to lekarza czy prawnika moze byc)

Z drugiej strony....zwrocćcie uwagę tez na takie zjawisko:
      Sa w kazdej zerówce (mojej takze) dzieci nieprzecietne,zdolne- lepsze zarówno od rownolatkow jak i siedmiolatkow czy osiomiolatkow.Ja jestem z marca- umiałam juz czytac jako 5 latka ,jako 7 latka podpowiadalam rok starszym tabliczkę mnozenia :) Choc w pozniejszych latach zawsze jechalam na trojach.W 1 klasie liceum sa geniusze ktorzy wygrwją jakis tam indeks na studia itp.
      Rok mlodsza dziewczyna, ktora byla z nami w klasie byla geniuszem humanistycznym (j,polski,historia,jezyki obce).Psiala epopee,rozprawy,recenzje,wlasne ksiazki,znala 3 jezyki.
      Pewnie dlatego ze byla jedynaczką,corką tatusia i miala dobre geny-wymagajacy ojciec nauczyciel.

• Gość: mamuśka Re: Pytanie do nauczycieli IP: 212.244.182.* 01.10.13, 13:44
      Odpowiadam na przykładzie mojego dziecka, otóż moja córka urodziła się w grudniu w drugiej połowie, różnicę widziałam w zerówce i w I klasie musiałam z nią troszkę więcej siedzieć nad lekcjami niż jej koledzy z pierwszej połowy roku. Ale jest teraz w gimnazjum i uczy się bardzo dobrze, podstawówkę skończyła z średnią 6.0. Tylko troszeczkę trzeba więcej czasu poświęcić i wszystko jest do nadrobienia.
      • Gość: Ja Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 02.10.13, 17:49
        Tez mi się wydaje, iż te różnice zacierają się z wiekiem. Natomiast na początku może być widać różnicę pomiędzy dzieckiem z początku a tym z końca roku. Patrząc na to czysto matematycznie można zauważyć, iż procentowo ta różnica "wieku" jest większa w latach wcześniejszych a wraz z upływem lat to się zaciera. W sumie te nawet 6 miesięcy to sporo w rozwoju dziecka.
        • Gość: gość Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 21:39
          Coś w tym,rzeczywiście znam dzieci z końca roku którym sporo brakuje o tych z pierwszej połowy, gorzej kojarzą, słabiej mówią, ale do 7 lat to raczej normalne. Jednak nie wszyscy rodzice to widzą i uważają że ich dzieci są naj.....
    • Gość: zyczliwa Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.31.236.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.10.13, 21:49
      poprostu musisz tak wszystko zaplanowac zeby dzidzius sie pojawił miedzy 1 stycznia, a 30 wrzesnia...A nie w ciagu ostatnich kalendarzowych 3 miesiecy:)
      • Gość: aborcja Re: Pytanie do nauczycieli IP: 83.175.167.* 03.10.13, 21:55
        a jak wpadka między datami jak !!! zyczliwa napisał(a):
        to co ? ABORCJA? czy może szukanie przez dwa tygodnie MADZI !!!
        • Gość: do aborcji Re: Pytanie do nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.13, 21:57
          to trzeba zapisać do szkoły rok wcześniej - Tusk się ucieszy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka