americano2014 21.04.15, 19:42 za poparcie Tuska przez Hollanda daja Francuzom zarobić miliardy złotych a nie polskim firmom www.fronda.pl/a/gen-skrzypczak-dla-frondapl-po-co-sprzedawalismy-polskie-fabryki,50363.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 21.04.15, 19:46 A rakiety przeciwlotnicze do WISŁY kupimy w USA. Oczywiście, w ramach offsetu, Amerykanie pozwolą naszym zakładom pomalować wyrzutnie do rakiet. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Program-Wisla-rozstrzygniety-Polska-kupi-zestawy-Patriot,wid,17472412,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Polacy nie gęsi, lecz... 21.04.15, 20:28 No tak, powinniśmy produkować i sprzedawać... sobie, zresztą, nasze polskie rakiety! Dorobek mamy, przecież rozszyfrowaliśmy tajemnicę V1, że o V2 nie wspomnę! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Antypolski łobuz? 21.04.15, 20:23 No tak, gen. broni Waldemar Skrzypczak ze wszech miar zasługuje na zaufanie. "Dziennikowi Gazeta Prawna" (74/2015) oświadczył: (...) Obiecałem sobie, że jak kiedyś spotkam sie z nim na osobności, tak tylko we dwóch, to... - To? - To zachowam się jak ojciec. - Nie było okazji jeszcze? - Niestety, nie było. Zawsze jest ktoś trzeci. Ten facet i jego pretorianie zrobili wiele krzywdy Wojsku Polskiemu." :-(( PS. Ponadto, jak twierdzi generał, "wymyślił Nangar Khel". :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Antypolski łobuz? 21.04.15, 21:28 Do jakich źródeł?.Trudno gonić myśli a raczej twoje wklejki Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 I tak nie nadążysz... 21.04.15, 21:36 Proszę bardzo: "Angora", nr 17/2015! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: I tak nie nadążysz... 21.04.15, 21:39 Chłopie!.Angory nie miałem w ręku kilka lat a ty mnie karmisz jakimis rewelacjami z tej gazetki.Nie umiesz sklecić samodzielnie paru zdań?! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 I tak nie nadążysz... 21.04.15, 21:48 Mój Drogi, to jest przedruk wywiadu z gen. W. Skrzypczakiem z "Dziennika Gazeta Prawna" (74/2015). ;-)) PS. Sugerujesz, że powinienem zastąpić generała? Nie żartuj! A może Ty spróbujesz? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: I tak nie nadążysz... 21.04.15, 22:07 Złodzieje z PO oddają parę miliardów złotych Francuzom,w sytuacji gdzie 3 mln Polaków poniewiera sie po świecie aby przeżyć a ty bredzisz o Angorze i gen.Skrzypczaku,który jakiemuś łobuzowi chciał przyłożyć.Komu chciał przyłożyć i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Popieram! 21.04.15, 22:14 Naprawdę uważasz, że Macierewicz to łobuz! Tym razem całkowicie solidaryzuję się z Tobą! ;-)) PS. Namawiam jednak do przeczytania owego wykładu! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: I tak nie nadążysz... 21.04.15, 22:18 To od czego americano siedzisz w tym Mielcu i jestes znaczacym biznesmenem?Trzeba bylo negocjowac i walczyc o zamowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: I tak nie nadążysz... 21.04.15, 23:40 gienia,wisłocki i inni,wybraliłże elity,które zlikwidowały polski przemysł stoczniowy a teraz dobierają sie do SKOK-ów,bo polskie a nie żydowskie czy niemieckie.To wy POpieracie tą bandę antypolskich łobuzów wpolityce.pl/polityka/241676-gen-polko-decyzja-mon-ws-smiglowcow-to-wbicie-noza-w-plecy-polskiemu-przemyslowi-obronnemu-nasz-wywiad Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: I tak nie nadążysz... 21.04.15, 23:53 americano2014 napisał(a): > gienia,wisłocki i inni,wybraliłże elity,które zlikwidowały polski przemysł stoc > zniowy a teraz dobierają sie do SKOK-ów,bo polskie a nie żydowskie czy niemieck > ie.To wy POpieracie tą bandę antypolskich łobuzów > wpolityce.pl/polityka/241676-gen-polko-decyzja-mon-ws-smiglowcow-to-wbicie-noza-w-plecy-polskiemu-przemyslowi-obronnemu-nasz-wywiad > Jeżeli takiś mądry jak g.Polko to powiedz mi komu sprzedawaliśmy do tej pory amerykańskie helikoptery "Black howk"? Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: I tak nie nadążysz... 22.04.15, 16:54 supernowosci24.pl/smiglowce-z-mielca-w-kolumbijskiej-armii/ >Oprócz Kolumbii, na zakup helikopterów S-70i z PZL zdecydowały się również m.in.: Arabia Saudyjska, Siły Zbrojne Sułtanatu Brunei i meksykańska policja. < Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Chyba żartujesz! 21.04.15, 23:57 Mam wrażenie, że polscy generałowie, ze szczególnym uwzględnieniem Skrzypczaka i Polko, stracili cały swój entuzjazm po odejściu z wojska. Przeczytałeś tekst z "Angory"? PS. Ty naprawdę myślisz, że kasa za ewentualne umowy z Mielcem czy Świdnikiem przypadnie Polakom, a te za silniki z Łodzi to już nie? Chyba żartujesz! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 08:30 Kasa za ewentualne kontrakty dla Mielca czy Swidnika to praca dla paru tysięcy ludzi,to podatki przez nich płacoone,to zrobione przez nich zakupy....ale w TVN ci o tym nie powiedzieli a ty bez wklejek i instrukci samodzielnie nie potrafisz oceniać otaczającego świata Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 08:32 I kto to mowi;specjalista od monotonnych wklejek. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 09:36 Gienia.Wklejki to patologia tego zgniuśniałego faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 19:23 No tak!,gienie cechują wylewne wypowiedzi,dogłebne analizy i ogromna wiedza.Wy chyba już nie macie w sobie krzty samokrytycyzmu,bo o kulturze nawet nie wspominam Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 20:18 Ja tylko dziele sie swoimi spostrzezeniami,a poniewaz chcialabym byc dobrze zrozumiana to czasami dlugo tlumacze .Jesli zas chodzi o wiedze,to na forum sa takie osoby,ktore ja naprawde posiadaja i ktore podziwiam,ale to nie jestem ja,ani tym bardziej americano. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Walisz na ślepo 22.04.15, 20:28 Czasem mam wrażenie, że walisz na ślepo, byle walić, niestety! :-(( PS. Wy, to znaczy Gienia? Chyba żartujesz? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 20:49 Towarzyszy lechowski! Wy już sami nie wiecie co gadacie. Myslę, że panią Genię cechuje wyższy poziom kultury, dużo wyższy niż was towarzyszu lechowski. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Chyba żartujesz! 22.04.15, 21:00 Americano uczepil sie ,ze bylam w PZPR i mowi mi przez wy,a ja jestem sporo mlodsza od niego i nawet gdybym chciala,nie zdazylabym sie zalapac. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Americano tak już ma... 23.04.15, 00:56 No cóż, współczuję... Americano tak już ma i nie ma nadziei, że coś się zmieni... Żadne krzyki, że o wrzaskach nie wspomnę... No, może buczenie? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Chyba żartujesz! 24.04.15, 13:52 >>Americano uczepil sie ,ze bylam w PZPR i mowi mi przez wy, Siła przyzwyczajenia, Geniu może. Tak się niektórzy niegdyś tytułowali. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 22.04.15, 21:04 >Warto przypomnieć, że w Ministerstwie Gospodarki za offset nadal odpowiada niegdyś lobbujący za zakupem samolotów F-16 Hubert Królikowski. Kieruje on Departamentem Programów Offsetowych od 2007. O tym jak wielkie, nie tylko w tym resorcie, są wpływy Amerykanów, świadczy to, że nie odwołał go żaden z kolejnych ministrów. Także obecnie urzędujący Janusz Piechociński.< RzeczPOsPOlita Kolesiów. Śpieszą się przed wyborami by jeszcze uszczknąć coś na swoje konta. www.altair.com.pl/news/view?news_id=16243 Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Polonizacja produktu, ot co... 22.04.15, 21:18 Myślę, że gen. Skrzypczak jest bardziej realistyczny i zna się na sprawie lepiej niż Ty, niestety, twierdząc, że "Trzeba mieć świadomość jednej rzeczy: te śmigłowce, które ma Mielec nie są najnowsze, poza tym Włosi nie są jeszcze gotowi, żeby implementować te śmigłowce dla polskich wojsk lądowych – tłumaczy Skrzypczak. – Wierzę, że Francuzi przeniosą do Polski całą technologię i będzie można te śmigłowce produkować, zatrudniając polskich inżynierów czy robotników – dodaje." I na tym polega istota problemu! PS. Czy coś mówi Ci pojęcie "polonizacja produktu"? Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Polonizacja produktu, ot co... 22.04.15, 23:11 Po pierwsze gen.Skrzypczak zna się świetnie na czołgach i dowodzenie.A po drugie niech generał nie wierzy w Francuzów tylko w Boga.W 1939 też byli tacy naiwni jak Skrzypczak i wierzyli w Francuzów. Jak chceciałbyś "spolonizować" helikopter?.Przez utworzenie biura projektowego w Łodzi,gdzie Francuzi zatrudnią paru znajomych Mira Drzewieckiego i kumpli Niesiołowskiego?! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Najlepsze są zdrowaśki... 22.04.15, 23:26 "(...) niech generał nie wierzy w Francuzów tylko w Boga"? No tak, jesteś katolikiem! ;-)) Najlepsze są zdrowaśki, że koronkach nie wspomnę! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ursi51 Re: Najlepsze są zdrowaśki... 22.04.15, 23:45 Czy gdy się już wyklepie te zdrowaśki, koronki i inne magiczne sztuczki zastosuje z pokropkiem na czele, to bozia ześle nam te helikoptery, które chcemy? Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Polonizacja produktu, ot co... 23.04.15, 14:49 >Wierzę, że Francuzi przeniosą do Polski całą technologię i będzie można te śmigłowce produkować...< Oczywiście trudno nie zgodzić się z urojeniami fantastycznymi generała. A nic nie mówił czy aby na pewno wierzy w to co mówi? Wiara czyni cuda? Zapewne znowu nie tym razem. A to już kolejny raz, gdzie wyjdziemy na zakupie sprzętu i licencji jak Zabłocki na mydle. Do F16 nie posiadamy kodów źródłowych a Turcja tak. Z Turcją kontrahenci liczą się, a z nami słabeuszami nie! Trzeba być twardym w negocjacjach i nie uwikłanym w korupcję. W POlskich realiach jest to nie do spełnienia. Spójrz na to francuskie dzieło www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=210825802433095&id=195623607286648 Spójrz na to izraelskie dzieło en.wikipedia.org/wiki/ATMOS_2000 Huta Stalowa Wola dostała zadanie stworzenia haubicy KRYL. HSW weszła w kooperację z izraelskim producentem a nie z francuskim. Dlaczego? Bo uzyskała pełna licencję z którą wiąże się: możliwość ingerencji i przeróbek według własnych potrzeb bez dodatkowych opłat licencyjnych, możliwość sprzedaży na rynkach trzecich itp. Francuzi chcieli sprzedać haubice z mocno okrojoną licencją. Tak z nimi wygląda współpraca. Zauważ że dotyczy to wyrobu znacznie mniej skomplikowanego niż śmigłowce. >PS. Czy coś mówi Ci pojęcie "polonizacja produktu"? < Zapewne pozwolą nam umieścić w oknach śmigłowca nasze karabiny. Tak to widzę i czuję chociaż w założeniach miałaby wchodzić możliwość remontów, przeglądów śmigłowców w WZL nr1 Poczytaj troszkę o polonizacji czołgów LEOPARD będących na wyposażeniu naszej armii, a zrozumiesz że jesteśmy pionkami w grze. Poczytaj o problemach z licencją na ROSOMAKA które miały miejsce kilka miesięcy temu chociaż KTO jest produkowany od przeszło 10 lat w Polsce. Problemy ze śmigłowcem będą nie mniejsze, ujrzą światło dzienne z czasem, chyba że... Francuzi uznali śmigłowiec za przestarzały (konstrukcja ma 30lat i była modernizowana ok 2005-07) i przygotowują dla siebie nowszą konstrukcję. Nie da się ukryć, że śmigłowiec jest w pełni przygotowany do potrzeb armii. Są wersję bojowe, ratownicze, morskie itp. Jednak Włosi są w stanie stworzyć nie gorsze a nawet lepsze śmigłowce, bardziej nowoczesne. Amerykańskiej konstrukcji nawet nie biorę pod uwagę. To konstrukcja zubożona w stosunku do wersji dla armii USA. OFFSET i polonizacja z USA? Zapomnij! >Myślę, że gen. Skrzypczak jest bardziej realistyczny i zna się na sprawie lepiej niż Ty < O ile ja się nie znam na tych sprawach, o tyle Ty jesteś zupełnym laikiem :-P Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Polonizacja produktu, ot co... 23.04.15, 19:59 No tak, najbardziej godni zaufania byli towarzysze radzieccy... ;-)) I czy to ma oznaczać, że mamy kupować przestarzałe black hawki (bez uzbrojenia, zresztą), że o niesprawdzonych augustach nie wspomnę? PS. Mielec i Świdnik dadzą sobie radę, a w zakłady w Łodzi i w Dęblinie warto zainwestować! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Arabia, Azja i... polska? 23.04.15, 20:05 Czy to prawda, że black hawki kupują wyłącznie kraje arabskie i azjatyckie? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Arabia, Azja i... Polska 23.04.15, 20:11 Przepraszam, miało być Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 26.04.15, 23:38 >Ale ważniejsze wydaje się, że kupiliśmy wersję systemu, której jeszcze nie ma < Co prawda jeszcze nie kupiliśmy, ale wybraliśmy niepewność zakupu. Kotek w worku! Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 26.04.15, 23:38 wiadomosci.wp.pl/kat,139078,title,Rakiety-Patriot-dla-Polski-Wybralismy-system-obrony-powietrznej-ktorego-jeszcze-nie-ma,wid,17471677,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 A co na to polak1706? 26.04.15, 23:46 Odnoszę wrażenie, że właśnie prowadzisz polemikę z niejakim polakiem 1706. Rzecz jasna, w ogóle nie formułujesz swoich, potencjalnie, jakże głębokich przemyśleń, a zadowalasz się tekstem zerżniętym z wp.pl. Gratuluję! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: A co na to polak1706? 27.04.15, 01:08 Nie zadałaś sobie trudu by zapoznać się z tekstem? Co tu komentować kiedy wszystko jest napisane. Zakup "pod publikę" czytaj zakup POLITYCZNY by zarobił nasz "największy przyjaciel" jak to do niedawna określali nasi bezmózgowcy zwani POlitykami Jankesów. Bo w przeciwnym wypadku wypnie na nas zadek gdy przyjdzie czas "W". Tak czy inaczej i tak wypnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Wypnie na nas zadek"? 27.04.15, 01:28 Z jakim tekstem? Twoim? Dopiero teraz! I trudno pojąć, o czym piszesz - o black hawku czy patriocie? Chyba nie dotarło, że będziemy testować francuski śmigłowiec? PS. Nie żartuj, rozmowa na poziomie zadka jest jakby mało interesująca, niestety! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: "Wypnie na nas zadek"? 27.04.15, 01:36 A co masz w tytule ty wysoceintelektualna? Myślę że tobie nie tylko leki potrzebne ale 10 batów na goły tyłek! Idź już spać. Niech ci się przyśni lot Bronka co to patrzy na naród z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Zadek z bacikiem w tle ;-)) 27.04.15, 21:48 Czyżbyś miał mieć inklinacje sadystyczno erotyczne z bacikiem w tle? I ten zadek! ;-)) PS. To był Kościuszko! I nie patrzył z góry, a z nieba! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Zadek z bacikiem w tle ;-)) 04.05.15, 19:06 Jeszcze raz!.Polską rządzą łobuzy,które nie kochają swojego kraju i Polaków! rmi24.pl/2015/05/04/pzl-mielecsikorsky-zaproponowalo-polsce-klejnot-koronny-jestesmy-zmuszeni-przemowic/ Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Zadek z bacikiem w tle ;-)) 04.05.15, 19:34 Widzę, że ci się Leszku K. z Mielca bardzo pogorszyło. Łykasz pigułki? Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Zadek z bacikiem w tle ;-)) 04.05.15, 20:24 Panie Edku cisnienie spada i niektorzy spia ,a jeszcze inni belkocza.Ja tez sie dzis "rozgadalam",ale musze wyhamowac,bo jeszcze mnie posadza ,ze jestem podobna do lechowskiego, Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Zadek z bacikiem w tle ;-)) 04.05.15, 21:17 Pani Geniu, nigdy bym pani do tego zgreda nie porównał. Pani taka sympatyczna i miła dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 19:51 No tak, jak powszechnie wiadomo, tylko Duda, że Klechowskim nie wspomnę, ma monopol na patriotyzm. że o religijności nie wspomnę, szczególnie w Strachocinie! ;-)) PS. "Pierwszy spełniający wymagania UTTAS śmigłowiec wytwórni Sikorsky Aircraft oznaczony fabrycznie jako S-70, a przez wojsko jako YUH-60A został oblatany 17 października 1974 roku, a konkurencyjna maszyna YUH-61 29 listopada tego samego roku. Wiosną 1976 testowanie maszyn rozpoczęło wojsko." (Wikipedia) To był właśnie, niestety, ów black hawke! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 20:53 Ty się znasz na wojskowości i uzbrojeniu jak ja na gotowaniu.Nie kompromituj się swoimi wklejkami! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 21:38 >>Lechowski idź kury macać Edek, lechowskie wklejki są ponad wszystkimi wklejkami... Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 21:33 Szkoda tylko, że owe black hawki kupują wyłącznie kraje arabskie i azjatyckie, niestety! :-(( Mamona Cię zaślepiła! Chcesz Polsce wcisnąć 40-letnie śmigłowce, równie stare jak MI-24, które mają być zastąpione przez owe black hawki? Za coś takiego - kula w łeb! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 21:48 >black hawki kupują wyłącznie kraje arabskie< No i to jest nazwa Black Hawk. A taka jesteś m o n d r a i często zwracasz innym uwagi gdy popełnią jakieś błędy w pisaniu. dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,2,9050,aktualnosci-z-europy,slowacja-zakupi-9-smiglowcow-black-hawk Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 22:03 wisłocki pisze Szkoda tylko, że owe black hawki kupują wyłącznie kraje arabskie i azjatyckie, niestety! No tak>Australia,Austria,Hiszpania,Szwecja,Argentyna...to niestety wyłącznie kraje azjatyckie i arabskie!.Idz sie umyj! I tymi gratami Amerykanie wygrywali wojny a nowoczesnymi A wiesz gdzie lataja francuskie cuda?.Tutaj-Brazylia, Meksyk, Malezja, Indonezja i Tajlandia! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Starość nie radość... 04.05.15, 22:16 Jak mam Ci wytłumaczyć, że niezależnie od wszelkich modyfikacji, czterdziestoletni samolot to po prostu stary samolot! I dotyczy to zarówno black hawka, jak i F-16, że o MI-24 nie wspomnę! ;-)) PS. Trafnie zauważasz: "I tymi gratami Amerykanie wygrywali wojny." No właśnie, wygrywali! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Starość nie radość... 04.05.15, 22:29 Ale piszesz bzdury. To nie samolot jest czterdziestoletni tylko wówczas opracowano/oblatano jego pierwszy egzemplarz. Od tego czasu postęp jest tak wielki że ho! ho! Ponadto o wartości samolotu/ śmigłowca decyduje także jego uzbrojenie, wyposażenie. Zapamiętaj jeszcze jedno. Prym w produkcji wojskowej wiodą STANY ZJEDNOCZONE. To USA narzuca style, wzorce itp. Reszta świata próbuje im dorównać. Nawet nie wiesz ile problemów miała Europa samolotem z A400 zanim wszedł do produkcji. pl.wikipedia.org/wiki/Airbus_A400M To samo śmigłowiec TIGER pl.wikipedia.org/wiki/Eurocopter_TigerNH90 pl.wikipedia.org/wiki/NHI_NH90 o innym sprzęcie nawet nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Ford czy ford? 04.05.15, 22:06 Przykro mi niezmiernie, ale: "Nazwy firm, marek i typów wyrobów przemysłowych pisze się wielką literą, nazwy samych tych wyrobów zaś jako nazwy pospolite – małą. W praktyce zasady te stosuje się następująco: 1. Jeśli słowo typu „Ford/ford” poprzedzone jest wyrazem, który wskazuje na to, że mamy do czynienia z nazwą marki czy firmy – piszemy je wielką literą, np. Jechał samochodem marki Lublin, Pracował w Fordzie. 2. Jeśli słowo typu „Ford/ford” występuje jako nazwa wyrobu – pisze się je małą literą, np. Jechał fordem, Kupił lublina. Zasady te opisane są w „Nowym słowniku ortograficznym PWN” pod red. E. Polańskiego (Warszawa 1997). www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=285:pisownia-marek-samochodow-&catid=44:porady-jzykowe&Itemid=58 PS. Ciekawe, ile black hawków kupiła ostatnio USAAF, że o US Navy nie wspomnę! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Ford czy ford? 04.05.15, 22:21 W takim razie wszyscy redaktorzy piszący Black Hawk w artykułach popełniają błędy, tylko nie polonistka Wisłocka. Jeżeli chcesz się dowiedzieć ile zakupiła Black Hawków USA to poszukaj w internecie. Ponadto mają ich już tyle że starczy na kilka dekad. ONI, czyli USA nie myślą kategoriami zdrajców jak w POlsce i wybierają najlepsze z najlepszych urządzenia, sprzęt dla wojska i nie tylko. Nie muszą POdlizywać się wątpliwym "przyjaciołom" jak POlska im się POdlizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Sto lat, sto lat... 04.05.15, 22:42 Sprawdziłem! Ostatnio Słowacja i Kolumbia! ;-)) PS. No tak, jak rozumiem, wybór "Patriota" to też lizusostwo zdrajców, niestety! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Sto lat, sto lat... 04.05.15, 23:04 >wybór "Patriota" to też lizusostwo zdrajców,< Oczywiście! Rząd polskojęzyczny chce obdzielić tortem wartym miliardy dolarów wszystkich (ważnych-USA, FRANCJA, NIEMCY) zainteresowanych sprzedażą naszej armii sprzętu. Był jeszcze Izrael ze swoimi rakietami p/lot ale dostał kopa od jankesów. Pejsaci też mają dobry sprzęt za amerykanckie dolary. Dostali przez 6lat 20miliardów dolców na nowe projekty, modernizacje sprzętu wojskowego. Gdyby to nam dale te dolary to... niejedno prywatne konto by zasiliły jak autostrady, stadiony... Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: 40 lat minęło! ;-)) 04.05.15, 21:55 Z tego Black Hawka pozostał tylko w niezmienionej formie kadłub. Reszta czyli awionika, silniki itp były modernizowane. To nie jest już ten śmigłowiec sprzed 40lat. Tak też jest w przypadku F16... też rzekomo leciwego. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Black hawke jak F16? 04.05.15, 22:08 No tak, ale to nie ja porównałem black hawka do F16, na szczęście! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Black hawke jak F16? 04.05.15, 22:13 Podałem drugi, "opluwany" kiedyś sprzęt wojskowy uznany za "leciwy". Gdybyś o tym wiedziała to byś nie zarzucała jubileuszu 40lecia Black Hawkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Jubilaci! 04.05.15, 22:22 Spitfiry też były dobre, a nawet starsze... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Nie wzięłam... 04.05.15, 22:53 Nie wzięłam! Wolę dopalacze, że o hennesy nie wspomnę! ;-)) PS. Mam wrażenie, że merytorycznych argumentów jakby już nie stało... :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Nie wzięłam... 04.05.15, 22:59 Po cóż z tobą dyskutować skoro ty niczego nie rozumiesz? Jakich argumentów można użyć skoro śmigłowiec po 40latach produkcji ma jeszcze sporo nabywców, jest unowocześniany. Nie uważam go za TEN WŁAŚCIWY dla naszej armii ale nie jest zły. Ten jest niemalże idealny dla nas www.google.pl/search?q=nh+90&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dd1HVa_ZL6G2ygPSl4DYBA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=869 Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Nie uważam go za ten właściwy..." 04.05.15, 23:10 Czy to prawda, że proponują go bez uzbrojenia? A ile będzie ono kosztować? :-(( PS. Naprawdę nie uważasz go za ten właściwy? I co rozumiesz pod wyrażeniem "niemalże"? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Jubilaci! 04.05.15, 23:05 A ty Gienia jesteś sztuczny SATELITA Wisłockiej? Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Nie znoszę! 04.05.15, 23:46 No właśnie, już napisałem: "nie lubię prymitywnej katokonserwy i prostactwa! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Gienia jest prawdziwa! 04.05.15, 23:40 Muszę Cie rozczarować, Gienia jest prawdziwa. A ja? Ja po prostu nie lubię prymitywnej katokonserwy i... prostactwa! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Gienia jest prawdziwa! 05.05.15, 21:45 >Ja po prostu nie lubię prymitywnej katokonserwy i... prostactwa! :-(( Czyli... inni są prymitywnymi prostakami. A wiesz że każdy chory psychicznie zawsze uważa że to inni są chorzy psychicznie a nie on? Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Katokonserwa! 05.05.15, 22:09 Wiem, ale ja nie pisałem o wszystkich innych, tylko o katokonserwie, i to tylko tej prymitywnej, że o prostackiej nie wspomnę! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Gienia jest prawdziwa! 05.05.15, 22:26 Masz rację, Polak. Już ponad 11 lat schodzę z drogi choremu człowiekowi, który nie chce przyjąć pomocy. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Trzeba ich zmusić! 05.05.15, 22:31 No tak, najgorsi są ci, którzy nie chcą pomocy! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Trzeba ich zmusić! 05.05.15, 22:47 > którzy nie chcą pomocy! ;-)) < ...a tego potrzebują. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Trzeba ich zmusić! 05.05.15, 22:51 Dokładnie, nie można zmusić chorego człowieka, by się leczył. To bardzo przykry dla mnie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Jak się nie zgodzisz, to cię zabiję! 05.05.15, 23:51 Naprawdę myślisz, że trzeba go zmusić? Chyba żartujesz... Najlepiej postraszyć: Jak się nie zgodzisz, to cię zabiję! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Eutanazja? 06.05.15, 00:01 Naprawdę uważasz, że zwyczajny człowiek nie może powiedzieć: "Pozwólcie mi iść do domu Ojca”? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Eutanazja? 06.05.15, 08:06 Ale niestety starsi ludzie odchodza wraz z emerytura,a to dla czesci rodzin jest dotkliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: Eutanazja? 06.05.15, 10:45 Chcesz wisłocki odejść,to nikt Cię nie trzyma!.Tylko nie bredź,że za Ciebie czy za innych może zrobić to lekarz.Bo lekarz jest od ratowania życia a nie jego kończenia.Z drugiej strony jesteś wierny lewackiej ideologii i praktykom,które jak za czasów Hitlera i Stalina eliminowały chorych,kaleki a przy okazji Zydów,Cyganów i Słowian Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Eutanazja? 06.05.15, 11:22 Czytaj bredzislawie lechowski ze zrozumieniem. A teraz zmykaj do kurnika i macaj Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Pozwólcie mi iść do domu Ojca” 06.05.15, 12:31 Nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego prośba JPII z Hitlerem i Stalinem, że o eliminowaniu chorych, kalek, Żydów, Cyganów i Słowian, nie wspomnę. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Pozwólcie mi..." 06.05.15, 12:36 Pozwoliłem sobie odblokować wątek i powtarzam swój post: Nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego prośba JPII z Hitlerem i Stalinem, że o eliminowaniu chorych, kalek, Żydów, Cyganów i Słowian, nie wspomnę. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
americano2014 Re: "Pozwólcie mi..." 06.05.15, 23:39 Bo Ty nic nie rozumiesz!.pl.wikipedia.org/wiki/Eutanazja Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Co to jest, jak nie eutanazja? 06.05.15, 23:57 Nie rozumiem? Co zatem znaczą słowa JPII "Pozwólcie mi iść do domu Ojca.” Czy aby nie to, żeby nie przeszkadzali mu w umieraniu, zrezygnowali z ratowania jego życia i zgodzili się na śmierć? I co to jest, jak nie eutanazja? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 16.05.15, 20:37 Jeszcze dłuuugo wojskowi/MON/eksperci muszą się uczyć. A biorą za swoją nie do końca zrobioną robotę niemałe pieniądze: 1-wiadomosci.onet.pl/kraj/czy-polska-jest-przygotowana-na-wypadek-wojny/2b54c 2-www.defence24.pl/analiza_efekt-polonizacji-wedlug-gen-kozieja-polskie-radary-ograniczeniem-morskiej-jednostki-rakietowej Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Antypolskie łobuzy 16.05.15, 21:04 I brali! Również w czasach PiSu! Macierewicz też! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 16.05.15, 23:27 Macierewiczowi należy się, choćby za ryzyko śmierci ze strony seryjnego samobójcy, w walce z WSIokami. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Śmierć z ręki samobójcy? 16.05.15, 23:55 Piszesz: "Macierewiczowi należy się, choćby za ryzyko śmierci ze strony seryjnego samobójcy." Czy mógłbyś doprecyzować, co właściwie miałeś na myśli, wspominając o "ryzyku śmierci z rąk samobójcy"? I kogo owa śmierć miałaby dosięgnąć - Macierewicza czy owego samobójcy? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Seryjny samobójca? 17.05.15, 00:03 Byłbym przeszczęśliwy, gdybyś zechciał wyjaśnić, co rozumiesz pod pojęciem "seryjnego samobójcy? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Seryjny samobójca? 17.05.15, 11:19 Pewnie gra w gry komputerowe ,gdzie ma sie kilka zyć i mozna kilka razy umierac lub popelniac samobojstwa.Myli wirualnosc z rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Seryjny samobójca? 21.05.15, 17:52 Wy obie: wisłocka i genia jesteście tak głupio/naiwne czy tylko udajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Seryjny samobójca? 21.05.15, 17:54 "Wy"- to mówiono w niedalekiej przeszłości - masz dobra marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Seryjny samobójca? 21.05.15, 18:51 Moze to przez ukryty szacunek tak sie zwraca,podswiadomie? Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Seryjny samobójca? 21.05.15, 18:55 Pani Geniu jak to mówią swój ciągnie do swego. Lechowski i polak ileś tam mają podobne zburzenie Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Seryjne samobójczynie? 21.05.15, 20:17 Może i naiwne, ale na pewno nie seryjne samobójczynie! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Antypolskie łobuzy 21.05.15, 17:47 Antypolskości w wydaniu PO ciąg dalszy! >Po wyborze bez przetargów pocisków JASSM i systemu OPL Patriot, MON chce kupić 496 amerykańskich systemów zarządzania polem walki (BMS). Oznacza to pełne uzależnienie polskiej obronności od USA.< >....Generał podkreśla, że BMS musi być systemem narodowym, wytwarzanym przez rodzime przedsiębiorstwa, gwarantujące pełną niezależność od wpływów zagranicznych.< www.altair.com.pl/news/view?news_id=16497 Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Antypolski łobuz! 21.05.15, 20:22 No właśnie, a nie mówiłem, że amerykańskie black hawki to marny dla nas interes? :-(( PS. Jak myślisz, które to rodzime przedsiębiorstwa są w stanie wytworzyć systemy zarządzania polem walki (BMS)? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Antypolski łobuzy 07.06.15, 22:58 Ukradli kontrakt polskim firmom i jeszcze będą manifestować, lemingi antypolskie... wyborcza.biz/biznes/1,100896,18056270,W_Lodzi_beda_bronic_francuskich_caracali.html?biznes=local#BoxBizImg Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Nie żartuj! 07.06.15, 23:10 Polskim firmom? Raczysz, chyba, żartować! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lewanmarta Re: Antypolskie łobuzy 09.03.17, 06:57 radzę używać tylko licencyjnych produktów! biznez-na-plus.inube.com/ Odpowiedz Link Zgłoś