Dodaj do ulubionych

Nowy Abraham?

21.04.15, 21:57
Okazuje się, że kandydaci na stanowisko prezydenta są również znawcami Biblii! ;-))
wPolityce, 21 kwietnia:
"Korwin-Mikke usprawiedliwia zdradę małżeńską. Wierność? „Pani żyje w jakimś dziwnym świecie!”
Janusz Korwin-Mikke był gościem programu „Pociąg do polityki” (Polsat News 2). Polityk znów dał próbkę swoich szokujących poglądów, również w kwestiach obyczajowych.
Na uwagę dziennikarki, że w świetle nauk Kościoła miłość fizyczną uprawia się tylko z żoną Korwin-Mikke odpowiedział:
Nieprawda, proszę panią. To pani żyje w jakimś dziwnym świecie! (…) Mowa jest tylko o niecudzołożeniu, czyli niewchodzeniu w cudze łoże. Oczywiście, że tak. Pan Bóg przykazał wyraźnie: „Rośnijcie i rozmnażajcie się”, a Abraham miał chyba cztery żony
— stwierdził kandydat na prezydenta."
Obserwuj wątek
    • genia50 Re: Nowy Abraham? 21.04.15, 22:11
      A ja zlapalam Americano w watku o dewotkach,ze ma braki w znajomosci katechizmu religii katolickiej.I to jest zaskakujace.
      • wislocki12 Niewierzący, ale... praktykujący! 21.04.15, 22:26
        No cóż, jak powszechnie wiadomo, Americano jest niewierzący, ale... praktykujący! ;-))
      • palacz67 Re: Nowy Abraham? 21.04.15, 22:38
        Wiara to delikatna sprawa. Wiem, że katolicy powinni czuć się odpowiedzialni za zbawienie innych. Jednak w życiu nie jest to takie proste. Można się przybliżyć do Boga poprzez drugiego człowieka. Najtrwalszą wiarę wynosi się jednak z domu rodzinnego. Na pewno nie wszyscy mieli to szczęście wychowywać się w takich domach. Więc niech każdy pilnuje swojego sumienia, by go nie zagłuszać. Nie osądzajmy więc zbyt pochopnie innych. Dzielmy się wiarą, czyli bądźmy dla siebie dobrzy i wyrozumiali. Wiara bez uczynków jest martwa. Można się modlić życiem, tzn pochylić się nad drugim człowiekiem, dostrzec go obok siebie. Mam to szczęście, że mieszkam na wsi, gdzie wszyscy się znają, są życzliwi, uśmiechają się do siebie, pomagają sobie i wzajemnie się wspierają. W mieście też są życzliwi ludzie, miałam okazję przekonać się o tym wiele razy. Nie podoba mi się Wasze nachalne wpychanie się w czyjeś przekonania. Gdy spotkam na ulicy człowieka potrzebującego pomocy, to nie będę go pytać, jakiego jest wyznania. Wybacz, Wisłocki, że odbiegłam trochę od tematu, dobranoc.
        • wislocki12 Nie tylko od tematu 21.04.15, 22:44
          Nie bardzo rozumiem - piszesz na adres Geni, a mnie przepraszasz... Chyba odbiegłaś nie tylko od tematu, niestety. ;-))
        • genia50 Re: Nowy Abraham? 21.04.15, 23:12
          Sielanka jest wtedy ,gdy wszyscy w okolicy sa znani jako osoby wierzace.Niech ktos ujawni,ze jest niewierzacy,to nie ma mowy o pracy jako policjant,nauczyciel,strazak,zolnierz zawodowy,czy w ogole odostaniu pracy.W zakladach pozatrudniani sa kapelani.Kazdy "inny" nie ma zycia na prowincji.Kiedys za tzw.komuny ukazal sie artykul:"Dobry fachowiec,ale bezpartyjny",teraz by sie przydal:Dobry fachowiec ,ale niewierzacy".Duza czesc mlodych ucieka z prowincji,nie tylko za praca.Jest "dobrowolny przymus"bycia Katolikiem-Polakiem.
          • wislocki12 My jesteśmy za demokracją... 21.04.15, 23:33
            Myślę, że owa tak zdecydowanie potępiana komuna była o niebo bardziej tolerancyjna i liberalna światopoglądowo, niż III RP, że o IV nie wspomnę! :-((
            • palacz67 Re: My jesteśmy za demokracją... 22.04.15, 06:40
              W mojej wiosce są ludzie innych wyznań i nie zauważyłam, by ktoś im z tego powodu dokuczał. Nawet mój dom jest wybudowany przez człowieka innego wyznania. Był zawsze rozchwytywany, bo był dobrym fachowcem.
          • ja-tarzan Re: Nowy Abraham? 22.04.15, 07:24
            >>Sielanka jest wtedy ,gdy wszyscy w okolicy sa znani jako osoby wierzace.Niech ktos ujawni,ze jest niewierzacy,to nie ma mowy o pracy jako policjant,nauczyciel,strazak,zolnierz zawodowy,czy w ogole odostaniu pracy.W zakladach pozatrudniani sa kapelani.Kazdy "inny" nie ma zycia na prowincji.<<

Gieniu, na jakiej podstawie budujesz swój obraz tego świata? ;)
            Fakty i Mity wiele publikują... ale nie traktowałbym tego periodyku jako wyrocznię.

Nie klep takich bzdur.

Pozdrawiam:)
            • genia50 Re: Nowy Abraham? 22.04.15, 08:13
              Opieram sie na obserwacji tego co sie dzieje wokol,Na razie jeszcze moge mowic o tym co zauwazylam,ale jak sie zmieni wladza,to pewnie juz nie.F i M.nie czytam,bo dosc mam wlasnych obserwacji,nie potrzeba mi dodatkowych wiadomosci,to co widze jest wystarczajaco stresujace.
            • wislocki12 Wyznaniowa sielanka? 22.04.15, 21:54
              Myślę, że wizja bezkonfliktowej wyznaniowo Polski jest czystym marzeniem, niestety! Wystarczy poczytać Americano, że o "Frondzie" czy "Naszym Dzienniku" nie wspomnę, niestety! :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka