Dodaj do ulubionych

Okulicki zdrajcą?

02.08.15, 21:37
Warto wiedzieć:
Gen. Leopold OKULICKI – był prowokatorem, AGENTEM NKWD, realizującym cele sowieckiej polityki
DOWODY:
We wrześniu 1940 r. gen. Stefan Rowecki, Komendant Główny ZWZ, mianował Okulickiego komendantem okupacji sowieckiej. Okulicki wyruszył z Warszawy 23 października i przybył do Lwowa 2 listopada. Jako przewodnik towarzyszył Okulickiemu ppor. Bolesław Zymon, jak się okazało – sowiecki prowokator. 21 stycznia 1941 r. Okulicki został zatrzymany przez NKWD. Najpierw w śledztwie obszernie poinformował jakie są plany i obsada jego Komendy Głównej ZWZ w Warszawie, łącznie z prawdziwymi nazwiskami i pseudonimami jej czołowych osobistości, wraz z jego opiniami o nich. Podawał też adresy kwater kontaktowych Komendy Głównej ZWZ w Warszawie. Zdradza, że wcześniej, celem organizacji ZWZ we Lwowie został wysłany gen. Tokarzewski, który przechodził granicę jako Fantiej Michajlowicz Mironow i zostal złapany. W ten sposób wydał gen. Tokarzewskiego, który nie rozpoznany, przebywał w gułagu w Kraju Komi. Po tej informacji, generał został ściągnięty na Łubiankę i torturowany, a życie mu uratowało podpisanie umowy Sikorski-Majski.
Składa również deklarację: „W przekonaniu, że zwycięstwo ZSRR da Narodowi polskiemu możność życia i rozwoju narodowego, kulturalnego, gospodarczego i politycznego, zeznanie swoje napisałem i deklaruję chęć dalszej pracy. Będzie Polska czerwona, dobrze, byle tylko była. Zrobi to jej zresztą dobrze, wyzwoli i odkryje nowe, nieznane dotąd siły Narodu”.

Czytaj dalej:
www.powstanie.pl/?ktory=&class=textD
Obserwuj wątek
    • ja-tarzan Re: Okulicki zdrajcą? 03.08.15, 14:42
      >>Warto wiedzieć [...]

Pewnie i warto, choć równie warto poczytać o odmiennym nieco interpretowaniu poszlak, jak i faktach, które autorzy takiej strony, jak i autor najgłośniejszej książki krytykującej powstanie, po prostu pomijają...

W kontrowersyjnych przypadkach zawsze staram się czytać obie wersje, z obu biegunów. Potem dzielę to na dwa, a później czytam dalej ;)

Ja swoje zdanie mam. Odmienne.

A Ty?
      • wislocki12 Generałowie 03.08.15, 21:49
        Pytasz o moje zdanie? Otóż, Okulicki, jak i cała owa "galeria" wodzów powstania, wydaje się być co najmniej podejrzana... Dorowadzili bowiem do zagłady 200 tys. ludzi, wyszli z powstania bez szwanku, ale za to w randze generałów... :-((
        • ja-tarzan Re: Generałowie 04.08.15, 07:39
          >>Pytasz o moje zdanie? Otóż, Okulicki, jak i cała owa "galeria" wodzów powstania, wydaje się być co najmniej podejrzana... Dorowadzili bowiem do zagłady 200 tys. ludzi, wyszli z powstania bez szwanku, ale za to w randze generałów... :-((

Wszyscy byli agentami i zdrajcami, a argument o wyjściu bez szwanku ... ;)

Nie ograniczaj lektury do tej strony.
          • wislocki12 Generałowie 04.08.15, 12:08
            Z tą stroną zapoznałem się na samym końcu, ale to właśnie ona pomogła mi zrozumieć dręczące mnie dotychczas wątpliwości. :-(
            PS. Argument o bohaterskich generałach też Cię nie przekonuje?
            • ja-tarzan Re: Generałowie 04.08.15, 14:15
              >>Z tą stroną zapoznałem się na samym końcu, ale to właśnie ona pomogła mi zrozumieć dręczące mnie dotychczas wątpliwości. :-(

To nie wiem co czytałeś wcześniej, skoro garść publicystyki pozwoliła Ci wyrobić sobie tak jednoznaczną opinię ;)

>>PS. Argument o bohaterskich generałach też Cię nie przekonuje?

Nie. Wysokiej rangi oficerowie rzadko stawali na "pierwszej linii frontu", choć byli najsmaczniejszym kąskiem dla gestapo, czy ubecji i stąd nigdy nie mogli liczyć na niskie wyroki. Zazwyczaj byli mordowani.
      • wislocki12 "W Warszawie mury się będą walić i krew poleje się 03.08.15, 22:51
        Cd.:
        "Dwa i pół roku później, Okulicki został zrzucony do Polski, formalnie jako emisariusz Naczelnego Wodza, gen. Sosnkowskiego, ale nigdy nie powoływał się na jego rozkazy czy sugestie, lecz uparcie dążył do wywołania powstania. Mówił: “potrzebny jest czyn, tylko przez walkę można wykazać dążenie narodu do wolności i niepodległości”. Członków Komendy Głównej AK, którzy wyrażali obawy, posądzał o defetyzm i tchórzostwo. Borowi-Komorowskiemu groził, że jeśli nie wyda rozkazu do powstania, to stanie się drugim Skrzyneckim. Cały czas parł do walki, namawiał członków KG, aby Borowi-Komorowskiemu przedstawiali fałszywy obraz sytuacji, aby przyśpieszyć wydanie rozkazu.(Jan Ciechanowski) Na naradach KG AK mówił: "W Warszawie mury się będą walić i krew poleje się strumieniami aż opinia publiczna wymusi na rządach zmianę decyzji z Teheranu"(zachowały się stenogramy z narad KG AK)."

Czytaj więcej:
        www.powstanie.pl/?ktory=&class=textD
    • exkol Re: Okulicki zdrajcą? 03.08.15, 21:20
      Ty jednak wislocki12 masz luzy pod deklem. Jaki związek ma twój post z Tarnobrzegiem? Może spal podręcznik aktywisty PZPR i wróć do rzeczywistości.
      • wislocki12 Nie żartuj! 03.08.15, 21:55
        Naprawdę uważasz, że Powstanie Warszawskie nie dotyczy Tarnobrzega? Chyba raczysz żartować sobie. :-))
        PS. Przeczytałeś to co pod linkiem? Chyba nie, a szkoda... :-(
        PS2. O podręczniku aktywisty pamiętasz tylko Ty i... Lechowski (vel Rzeszowski, vel Americano, vel polak1706)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka