11.12.16, 20:45
Składki OC fruną. Już w tej chwili najtańsze polisy OC kosztują 700-800 zł. Dla tych z choć jedną stłuczką to już jest minimum 1400 zł. I będą ciągle szły w górę ponieważ sądy zasądzają coraz wyższe odszkodowania. Też np. za straty osobowe. Bo ubezpieczyciele dokładali przez 10 lat do OC. W zeszłym roku strata ubezpieczycieli w ramach OC wyniosła miliard złotych. Niektórzy będą pół roku tyrać na szrota haha. A niech mnie któryś choć draśnie, to będę się domagał 50 tysięcy za szkody psychiczne.
Obserwuj wątek
    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 20:51
      ,,W styczniu 2016 r. kierowcy płacili za ubezpieczenie OC średnio 644 zł, natomiast we wrześniu tego roku już… 957 zł. To wynik analizy kalkulacji wykonanych w porównywarce ubezpieczeń mfind.pl. Oznacza to wzrost ceny średniej składki aż o 48%!" I tak trzymać.
      www.mfind.pl/akademia/trendy-cen-oc/ceny-oc-w-gore-o-48-procent/
    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:01
      Tak jest śmierdziele. Pić płyn do spryskiwaczy i ru... rurę wydechową.
      • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:03
        Niektórzy to i pewnie woleliby tak niż kobietę z tego co zauważyłem jaką mają podjarke szrotem.
    • genia50 Re: Auto 11.12.16, 21:22
      Sądząc po nicku masz busa osobowego,to zapłacisz jeszcze więcej....
      • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:27
        Nogi mam i to mi starcza na to karłowate miasto. Przejdę go 3 razy w godzinę i nie ma dokąd iść. A jak są głupie c to niech bulą. 20 milionów aut a ludzi 36 milionów. Odjąć dzieci, starców to wychodzi więcej niż ludzi aut. Nigdzie tak nie ma. Ulicą się przejść nie da tyle szrotów.
        • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:31
          Akcyza od nowego roku na szroty z Niemiec też idzie znacznie w górę. (smile)
      • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 21:27
        Ma sam śrota i wymądrza się jakim jest ideałem i do tego bogatym,hi,hi.
        • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:40
          Ja właśnie nie mam szrota. I mnie na wszystko stać. Na imprezy, kobiety, nawet na burdele. I mimo to , to jest tańsze niż szrot. Ale jak kto woli, niektórzy wolą pier blache.
          • e-zybi Re: Auto 11.12.16, 21:44
            Na wszystko Cię stać, a na lekarza widzę, że nie ;-)
            • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:48
              Też mnie stać ale jestem mądrzejszy niż lekarze i są mi niepotrzebni.
              • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:12
                Ignacy Krasicki
                Nie nowina, że głupi mądrego przegadał;

Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,

Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;

Na koniec, zmordowany, gdy sobie odpoczął,
                5

Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:

«Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz jest próżny»[1]
    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:36
      Bulić c za autko bulić. Żeby Was jeszcze bardziej na nic nie było stać. Niektórzy to już półroczną wypłatę na szrota wydają. Parę mandacików 500 zł. Jakiś remont, OC, koszt szrota itd. I dobrze.
      • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 21:44
        (smile) ,,Dla samochodów starszych niż 12 lat z mniejszym silnikiem o pojemności między 2000 a 2499 cm3 czyli np. Mercedes E 220 (W211) z 2003 roku lub Mitsubishi Outlander 2,4 l stawka wyniesie 20 tys. zł. Dla pojemności poniżej 1,2 l, czyli np. Toyoty Yaris 1,0 l z 2003 aż 4 tys. zł. "
        • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 21:47
          Lekarze o tej specjalności są za darmo, leczą bez NFZ, hi,hi.
    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:11
      Dobra r blachę i nie szczekać i pić płyn do spryskiwaczy. Benzynka też idzie w górę. Kraje OPEC i kraje niezrzeszone już się porozumiały o ograniczeniu wydobycia. Także ponad piąteczka za literek niedługo pewna.
      • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:13
        www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1702673,Globalne-ograniczenie-wydobycia-ropy
        • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:15
          Kogo Bóg chce zgubić, temu wpierw rozum odbiera.

SOFOKLES
          • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:16
            Ok, ok może i tak. A pokażcie mi choć jedno przekleństwo, które niby napisałem? Czy choćby brzydkie słowo?(smile)
            • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:18
              Jak komuś się literka c tak kojarzy to już jego sprawa. Ja w to nie wnikam<smile>
              • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:26
                Uczony zna dobrze wartość pieniądza, ale bogaty nie zna wartości wiedzy.
                Voltaire
                • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:27
                  Nie pisałem, że jestem bogaty ale dzięki inteligencji mnie na wszystko stać.
                  • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:30
                    Jak mówił Epikur. Są dobra, które nie są warte pewnej ceny. I ich pozyskanie w stosunku do uzyskanej przyjemności z nich jest za duże. Na tym polega bycie człowiekiem rozumnym.
                    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:34
                      Wszystkim do czego dąży człowiek w życiu jest uzyskanie przyjemności. I trzeba to robić tak aby stosunek uzyskania kosztów do uzyskanej przyjemności był jak najwyższy.
                    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:40
                      Np. małżeństwo. To tak jakby kupić wyleniałą krowę, która ma śmierdzące mleko
                      i cieszyć się, że ma się śmierdzące mleko za darmo. A koszt pozyskania i utrzymania tej krowy i cielaków jest straszny. Lepiej za grosze kupować sobie świeżutkie mleczko. I ile kasy jeszcze zostanie.
                      • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:45
                        Epikur:
                        Dla nikogo nie jest ani za wcześnie, ani za późno zacząć troszczyć się o zdrowie swej duszy.
                        • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:46
                          Epikur:
                          Nie uczty i pochody świąteczne, rozkosze miłości i rozkosze podniebienia przy zastawnych stołach czynią życie słodszym, lecz trzeźwy umysł, który... odrzuca błędne mniemania, najwięcej niepokoju sprawiające duszy.
                        • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:48
                          Nie wiem kto tu ma właśnie chorą duszę. Ludzie, którzy przytraczają sobie kamień do nogi bo tak trzeba?
                        • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:50
                          Epikur podkreślał, że udane życie jest wtedy, gdy suma przyjemności w życiu jest większa od sumy cierpienia. Więc należy ograniczać cierpienie i maksymalizować przyjemność.
                          • genia50 Re: Auto 11.12.16, 22:53
                            Ktoś cie zmusza do małżeństwa mimo woli,aktu tak niekorzystnego z twego punktu widzenia?
                            • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:58
                              Nikt mnie nie zmusza ale d nie chcą dawać jak się nie chodzi na poważnie i takie tam. Przynajmniej w odległej perspektywie ma być jakiś związek konczący się kulą u nogi.
                              • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:11
                                Freud twierdził, że przez tzw. kulturę jesteśmy nieszczęśliwi. Gdyż ona ogranicza i tłamsi nasze naturalne popędy. I ja to widzę jest różnica między tym jak kobiety chciałyby się zachowywać a jak się zachowują przez tzw. kulturę. Czyli normy społeczne jakie ludzie dla własnej nieszczęśliwości sobie narzucili.
                                • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 23:13
                                  Oto twoje panienki hi,hi:www.fakt.pl/wydarzenia/polska/ponad-30-proc-tir-owek-ma-hiv-ilu-kierowcow-zarazily/x4wjg8w
                                  • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:15
                                    Nie wiem czy większym cierpieniem jest mieć HIVA czy tzw. rodzinę. Ani tego ani tego bym nie chciał.
                                • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:23
                                  Według Freuda tłamszenie naturalnych popędów prowadzi do chorób psychicznych. Tłamsi się je na różny sposób przez normy prawne, społeczne, kulturowe. Według Freuda bylibyśmy dużo szczęśliwsi gdybyśmy wrócili do stanu pierwotnego i mogli rozładować nawet nasze najbardziej skrajne popędy takie jak zabijanie, niezobowiązujący seks itd.
                                  • genia50 Re: Auto 11.12.16, 23:26
                                    Nadmiar alkoholu też tłamsi,oglądałam kiedyś film dokumentalny ,gdzie ostatnim stadium choroby alkoholowej było wycie i śmierć.
                                    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:28
                                      Ja aktualnie niepijący.
                                      • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:28
                                        Już do 2 tygodni.
                                        • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:29
                                          I czuje, że mógłbym wypić morze wódki ale jeszcze 2-3 miesiące nie mogę> <smutek>
                                          • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:31
                                            Czuje w sobie taką siłę, która mnie roznosi.
                                            • genia50 Re: Auto 11.12.16, 23:33
                                              Szkoda,że nie ma śniegu,bo najmowaliby do odśnieżania..
                                            • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:38
                                              Przykład tłamszenia popędów. Jak już mamy tematyke motoryzacyjną to będzie taki. Idę sobie ulicą, frajer w aucie mnie ochlapał. Mam ochotę pobiec za nim do świateł. Wybić nogą szybę, wyciągnąć go z tego auta i go porządnie naklepać. No ale nie mogę, frajer w aucie jest górą.
                                              • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:41
                                                Drugi przykład. Laska na ulicy ślini się na mnie wzrokiem. Chciałaby żebym podszedł i złapał ją między nogi i zaciągnął w jakieś zarośla. Ale też nasze popędy są tłamszone. I tak ta tzw. kultura niszczy człowieka.
                                                • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:43
                                                  Ale może niedługo cały ten system upadnie i wrócimy do stanu pierwotnego i wtedy odżyje.
                                                  • genia50 Re: Auto 11.12.16, 23:48
                                                    Proponuję film:"Walka o ogień".
                                                  • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:49
                                                    To nie chodzi o to, że wrócimy do jaskini.
                                  • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 23:29
                                    Najlepiej idź do kibla i strzel sobie baranka, to może przestaniesz bredzić,hi,hi.
                          • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:53
                            Masz tutaj całą filozofie Epikura
                            Epikur - ,,przyjemność jest początkiem i celem życia szczęśliwego". Szczęście można osiągnąć przez przyjemność. Według Epikura każdy człowiek podczas swego życia dąży do szczęścia. Według niego szczęście to przyjemność - brak bólu. Zakładał, że dobro równa się przyjemności i dlatego życie szczęśliwe to życie, w którym suma doznanych przyjemności jest większa niż suma cierpienia. Twierdził, że trzeba poważnie myśleć w szukaniu tej przyjemności, czy, aby na końcu przyjemność ta nie przyniesie więcej cierpień niż szczęścia. Jednak im mniej człowiek będzie miał potrzeb tym łatwiej je zaspokoić. Im mniej będzie miał pragnień tym bardziej jego egzystencja będzie spokojna, bezbolesna, szczęśliwa. Epikur zhierarchizował przyjemności. Na pierwszych miejscach stały przyjemności, do których nie był potrzebny wysiłek i które nie przynosiły negatywnych następstw, m.in. : podziwianie natury, niezobowiązujące przyjaźnie, na dalszym planie były przyjemności, do których był potrzebny swój własny wysiłek i które mogły przynieść cierpienie, m.in. : czytanie, oglądanie przedstawień, seks. Za najważniejszą i bardziej cenioną przyjemność uważał radość życia. Wg Epikura, gdyby człowieka odciąć nagle od wszelkich bodźców zewnętrznych, odczuwałby on przyjemność z samego faktu istnienia."
                            • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:56
                              Najbardziej opłacalne są te przyjemności, które wymagają jak najmniej wysiłku. Czyli należy dążyć do maksymalizacji przyjemności jak najmniejszym kosztem.
                              • genia50 Re: Auto 11.12.16, 22:59
                                Gdyby życie było pasmem samej przyjemności to skąd byłoby wiadomo,że to przyjemność i należy się cieszyć̣?
                                • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:02
                                  Nawet gdy suma przyjemności w życiu będzie 99,9% na plus to i tak ten człowiek będzie wiedział co to cierpienie.
                                  • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:03
                                    Nawet w super przyjemnym życiu nie da się uniknąć choć ułamka cierpienia.
                              • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 23:53
                                Właśnie napisała do mnie 20 letnia Zuzia lat 20, bardzo ładna. Na nicku ,,głębokie gardło". To miałem na myśli to, że przez normy kobiety zachowują się inaczej niż by chciały.
                      • smieszekleszek Re: Auto 11.12.16, 22:53
                        omnibus101 11.12.16, 22:40
                        < Np. małżeństwo. To tak jakby kupić wyleniałą krowę, która ma śmierdzące mleko
                        i cieszyć się, że ma się śmierdzące mleko za darmo. A koszt pozyskania i utrzymania tej krowy i cielaków jest straszny. Lepiej za grosze kupować sobie świeżutkie mleczko. I ile kasy jeszcze zostanie.> Rzeczywiście masz chorą duszę i coś z rozumem nie tak. Niewiem czy zrozumiałes co sugerował ci E-zibi we wczesniejszym wpisie. Hau,hau.
    • omnibus101 Re: Auto 11.12.16, 22:27
      Pierwszy raz na tym forum jestem ale nie mogłem się po prostu oprzeć, żeby podzielić się dobrą nowiną z tarnobrzeżanami.
    • omnibus101 Re: Auto 12.12.16, 00:12
      To był jednorazowy epizod na tym forum. Konto dzisiaj zrobione, dzisiaj zamknięte. Po prostu miałem dobrą nowinę dla kierowców <smile>
      • smieszekleszek Re: Auto 12.12.16, 09:50
        Wal sie z twoją nowiną chłopski filozofie, hi,hi.
        • smieszekleszek Re: Auto 14.12.16, 23:41
          Psychol -polak,hi,hi.
          • edekzgredek99 Re: Auto 16.12.16, 11:03
            Ten omnibus znawcaznawca polak pamietamy i wislocki15 to jeden i ten sam przyjaciel naszej drogiej pani palacz a jak se popije to takie bzdety wypisuje na forum a nasza droga pani palacz mu przyklaskuje i sie do niego przymila
            • smieszekleszek Re: Auto 16.12.16, 11:12
              Zgadza się. To jest nierób, ktory pije pod blokiem mózgo- trzepy i w głowie mu się gotuje rozum, a potem zaśmieca forum dyrdymałami na granicy choroby psychicznej.
    • znawcaznawca1918 Re: Auto 15.12.16, 19:06
      W sumie to popieram. W żadnym innym kraju nie ma takiego odsetka aut jak w Polsce. Najbardziej mnie dziwią wystąpienia posłów Nowoczesnej. Po 1 partia ta jest za wolnym rynkiem. Ma program opracowany przez swojego mentora Balcerowicza, który zakłada zero dopłat na cokolwiek, tylko wolny rynek. Po 2 są zapatrzeni w Zachód. A np. w takiej Anglii koszt utrzymania auta jest astronomiczny. Nawet przy ich zarobkach wiele osób rezygnuje z posiadania auta. Oprócz OC, akcyzy w paliwie, Anglicy płacą jeszcze podatek drogowy. Zupełnie nie rozumiem posłów Nowoczesnej.
      • znawcaznawca1918 Re: Auto 15.12.16, 19:14
        Podatek drogowy to 200 funtów plus OC około 800 funtów. Więc razem trochę więcej niż miesięczna minimalna pensja w UK. U nas byłoby to około 1700 zł. I tak będzie bo inaczej firmy ubezpieczeniowe zbankrutują. I ceny OC muszą tak doszlusować. Innej opcji nie ma.
        • znawcaznawca1918 Re: Auto 15.12.16, 19:15
          Chodzi mi o te najtańsze pakiety OC ze zniżkami za bezszkodową jazdę itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka