Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

27.04.17, 07:41
Cytat: Ogłoszenia Parafialne – 23. kwietnia 2017

Zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy przy ul. Dekutowskiego 20, za naszym pośrednictwem, zwraca się do parafian i przyjaciół naszego Sanktuarium z serdeczną prośbą o ofiarowanie pościeli dla pacjentów Zakładu. Każda pomoc ulży doli chorych i niesprawnych pensjonariuszy. Bóg zapłać.
Obserwuj wątek
    • palacz67 Re: Prośba o pomoc 27.04.17, 08:57
      Witam, dzięki za informację, pozdrawiam.
      • wislocki12 Pościel 27.04.17, 14:03
        A co z pościelą? :-(
        • ursi51 Re: Pościel 27.04.17, 15:28
          Bóg zapłaci? Że tak skromnie zapytam.
        • wislocki15 Re: Pościel 27.04.17, 17:14
          Jesteś nie tylko idiotą, łajdakiem również.
          • wislocki12 Sens 27.04.17, 22:09
            Może i masz rację, ale ja tylko dopytałem się o sens owej dość ogólnej informacji... :-((
          • wislocki12 Idiota i łajdak... 27.04.17, 22:30
            Chodziło mi o tę pościel... ;-))
    • nowy_tbg Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 07:48
      Znam tę prośbę o wsparcie zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego jako, że był to fragment ogłoszeń parafialnych odczytanych na wszystkich mszach w mojej parafii. Skierowany był do ludzi dobrej woli chcących i mogących wesprzeć tę pożyteczną placówkę mieszkających w Tarnobrzegu i okolicy. Rozumiem Twój post jako chęć poszerzenia kręgu osób, do których prośba miała dotrzeć. Moim zdaniem jednak to forum nie jest właściwym miejscem. Są na tym forum osoby a zwłaszcza jedna, która z empatią a i z kulturą osobistą ma problem, niesławne "życzenia wszystkiego najgorszego" z okazji Świąt Bożego Narodzenia i starają się takie sprawy ośmieszyć, robić sobie żarciki itd. Wracając do meritum uważam, że na mszach wysłuchało komunikatu b.wiele osób i z pewnością odzew jak zwykle będzie liczny. W tej sytuacji radzę by w przyszłości nie narażać słusznych inicjatyw na taki "odzew" bo zamiast pozytywu skutek jak widać po niektórych wpisach jest odwrotny, oczywiście zrobisz jak uznasz za stosowne.

PS. Zakładając konto na tym forum myślałem, że łatwiej będzie mi się zaklimatyzować w nowym miejscu zamieszkania jednak myliłem się. Nie podoba mi się nadmierne politykowanie i wzajemne obrzucanie się inwektywami, oczywiście opinia nie dotyczy wszystkich osób piszących na tym forum.
      Jest to mój ostatni wpis na tym forum, pozdrawiam palacz67, której poglądy podzielam, Pana Edwarda(edekzgredek99), Panią(genia50) osoby, które mi kiedyś udzieliły potrzebnych informacji oraz inne osoby, których nie wymieniam a szanuję.
      • palacz67 Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 10:40
        Wzajemnie pozdrawiam i życzę udanego weekendu.
      • rodz_rm_tbg Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 11:34
        Dziękuję za wpis. Też z przykrością odkryliśmy, że powielenie prośby o pomoc dla schorowanych, niedołężnych, często opuszczonych pensjonariuszy zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego może się spotkać z innym przyjęciem niż poparcie i dostarczenie, jeśli ktoś może, pościeli na potrzeby tych ludzi. Nie wnikając w motywy osób, o których napisałeś myślę, że powinni zastanowić się nad swoim postępowaniem i jeśli nie chcą pomóc to przynajmniej wstrzymać się z komentarzami. Pozdrawiam Ciebie i innych rozumiejących potrzebę takiej pomocy.
    • genia50 Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 10:24
      Uważam,że jest to pożyteczna inicjatywa, bo każdy ma w domu jakąś pościel, która mu " nie pasuje"z różnych powodów, a w takim Zakładzie musi być częściej zmieniana niż gdzie indziej,bo ludziom starszym szwankuje to i owo.Lepiej więc nie wydawać pieniędzy na to, co się nie musi, a kupić za to np. leki nowszej generacji czy coś innego. A pościel nie musi być "z igły", bo nieraz musi być zmieniana i prana czasem codziennie, w zależności od potrzeby i szybko się zużywa.Co do tego apelu nie mam najmniejszych wątpliwości, że ma sens.Jednak niepokoi mnie coś innego, a mianowicie natknęłam się przypadkowo na produkty oferowane przez kogoś do sprzedaży,takie same jakich używa się w zakładach i szpitalach.Należy zwrócić uwagę, skąd pochodzą zanim się kupi, bo wszędzie znajdzie się ktoś, kto ma" lepkie" ręce.
      • ex_po Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 13:28
        Rozumiem Twój końcowy wpis, że personel placówki opiekuńczej zabierze sobie ofiarowaną pościel, często używaną i będzie nią handlował. Powinnaś się wstydzić za takie insynuacje. Początek postu b. zacny, no ale zakończenie takie, że ręce opadają, ogarnij się kobito! Przysłowiowa łyżka dziegciu w słoiku z miodem.
        • genia50 Re: Prośba o pomoc 28.04.17, 20:21
          Uważasz, że jak się zobaczy taką " ofertę" , to powinno się udać,że to w porządku? Dla mnie takie odkrycie jest nieprzyjemne i wolałabym w ogóle tego nie widzieć , wtedy nie zareagowałabym i nie naraziła się na ataki. Po prostu skorzystałam z okazji, bo pojawił się wątek na temat placówki.żeby napiętnować takie praktyki i żeby ludzie nie dawali zarabiać nieuczciwym osobom. Nie chodziło mi o pościel ani o rzeczy używane, bo takich nie spotkałam w "ofercie".
          • wislocki12 Erupcja 28.04.17, 20:46
            Przyznam, że czuję zbudowany tą pościelową dyskusją. Najbardziej zaimponowała mi, oczywiście, Palacz67 ("Witam, dzięki za informację, pozdrawiam") oraz Ex-po pomawiający Genię50 o insynuacje. Ale i inni zwolennicy jedynie słusznej opcji nie zawodzą: "Jesteś nie tylko idiotą, łajdakiem również" (Wislocki15), "Są na tym forum osoby a zwłaszcza jedna, która z empatią a i z kulturą osobistą ma problem, niesławne "życzenia wszystkiego najgorszego" z okazji Świąt Bożego Narodzenia i starają się takie sprawy ośmieszyć, robić sobie żarciki itd." (Nowy-tbg) czy "Nie wnikając w motywy osób, o których napisałeś myślę, że powinni zastanowić się nad swoim postępowaniem i jeśli nie chcą pomóc to przynajmniej wstrzymać się z komentarzami" (Rodz_rm_tbg). No cóż, niehamowana erupcja szczerych i zdrowych uczuć chrześcijańskich! :-((
            • agnostyk48 Fobia czy coś poważniejszego? 29.04.17, 08:46
              Może jednak powinieneś zastanowić się nad swoim postępowaniem? Wcisnąłeś się w początkowej fazie wątku z bezsensownym wpisem i masz pretensje do osób, bardzo zresztą licznych, że im się to nie podoba. Jesteś znany z prowokacyjnych wpisów, które na szczęście są pomijane milczeniem i z tego, że jak nie masz argumentów, to tak jak w tym przypadku, kończysz ironicznym stwierdzeniem o "niehamowanej erupcji szczerych i zdrowych uczuć chrześcijańskich!". Jeśli chodzi fragment postu "Ex-po pomawiający Genię50 o insynuacje" uważam, że jak ktoś pomawia innych o niegodne postępowanie bez podania faktów to insynuuje. Zastanowiałeś się kiedyś nad udaniem się do specjalisty bo ciągłe i najczęściej bez sensu, atakowanie katolików, Kaczyńskiego, PiSu, Prezydenta, osób nie zgadzajacych się z Tobą itp. może oznaczać potrzebę takiej wizyty. Wiem, że w odpowiedzi nastąpi u Ciebie "erupcja" na mój temat ale pewnie już odpuszczę sobie zajmowanie się Twoimi postami, nudzi mnie to bo jest zbyt przewidywalne.
              Zdrowia życzę!
              • wislocki12 Specjalista? 29.04.17, 11:24
                Wzruszyłeś mnie do łez swoją troską o moje zdrowie. Kiedyś już był na tym forum człowiek, który nieustannie zalecał forumowiczom leczenie się, najlepiej u wiadomego specjalisty... Ciekawe, czy wiesz jakim nickiem posługiwał się? :-(
                PS Oczekiwałem od Palacz67 bardziej konstruktywnej odpowiedzi. :-)
        • wislocki12 Jak Kaczyński? 28.04.17, 21:13
          Zastanawiam się często, skąd u katolików owo pragnienie postrzegania siebie jako tej doskonalszej, bo bez najmniejszej choćby skazy, części społeczeństwa? Zupełnie jak Kaczyński! :-((
          • wislocki12 Jak Kaczyński? 28.04.17, 21:17
            I skąd to pragnienie poniżenia inaczej myślących? Jak Kaczyński! :-((
    • wislocki12 Rzucić garść słomy? 29.04.17, 21:16
      Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy przy ul. Dekutowskiego 20 w Tarnobrzegu jest samodzielnym publicznym zakładem opieki zdrowotnej (zpotarnobrzeg.pl/).
      Dziwi mnie trochę, że placówka publiczna zwraca się za pośrednictwem ambon do obywateli z prośbą o przekazywanie pościeli... Mam nadzieję, że nie chodzi o pościel używaną!
      To już PiSowskiej służby zdrowia pod wodzą ministra Radziwiłła nie stać na taką rozrzutność? :-((
      • palacz67 Re: Rzucić garść słomy? 29.04.17, 22:46
        Cel uświęca środki, dobranoc.
        • wislocki12 Cyrkl to Cyryl, ale te metody... 29.04.17, 22:59
          No właśnie! ;-))
          • wislocki12 Jednak Cyryl... 29.04.17, 23:19
            Miało być Cyryl... :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka