palacz67 07.10.17, 18:46 wiadomosci.wp.pl/takiej-frekwencji-nikt-sie-nie-spodziewal-ogromny-sukces-rozanca-do-granic-6174227541399681a www.youtube.com/watch?v=G8yJR5znJ_0 Ze wzruszeniem pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genia50 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwile.. 07.10.17, 20:03 Modlitwa na pokaz to polska specjalność.Zamykamy i blikujemy granice, ale nie dla pieniążków zza granicy.Oczywiście dzisiaj modły, a jutro będzie taki sam dzień jak wszystkie inne.Ktoś na tym zyska, oczywiście, ale to jednostki a płacimy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 07.10.17, 20:09 Każdy widzi co innego, ja się wzruszyłam patrząc na rozmodlone tłumy, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Głupio będzie... 07.10.17, 20:50 A jeżeli okaże się, że Boga nie ma, a przecież sami wierzący tak siebie nazywają, to co? Głupio będzie... :-( PS Naprawdę wzrusza Cię widok modlących się ludzi do nieistniejącego Boga? Wybacz, ale to niepoważne... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 05:07 Mam nadzieję Moja Droga, że się nie poryczałaś Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 05:37 Tylko jeszcze tego by brakowało ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 06:13 A ona to może "krowa" ze ryczy,hi,hi... Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 06:18 Wiadomo jak to z tym różańcem do granic:wiadomosci.onet.pl/kraj/rozaniec-do-granic-w-rosowku-to-nie-jest-modlitwa-jedynie-o-wielka-polske/sytscvj Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Tyłem do przodu i przodem do tyłu? 08.10.17, 22:00 "Na miejscu na księdza czekają już członkowie Wspólnoty Wiara i Światło. Modlitwa już się rozpoczęła. Tłum wiernych stoi tuż na granicy polsko-niemieckiej. Wszyscy zwróceni są twarzą w kierunku Polski, plecami do Niemiec. Tak wygląda pierwsza część modlitwy. W drugiej uczestnicy Różańca - modlą się stojąc twarzami w drugim kierunku." Ciekawe, kto to wymyślił i co to mogłoby oznaczać? ;-)) wiadomosci.onet.pl/kraj/rozaniec-do-granic-w-rosowku-to-nie-jest-modlitwa-jedynie-o-wielka-polske/sytscvj Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwile.. 07.10.17, 21:54 Ten, który torturował a potem okrutnie oskórował 19 l.studentkę gorliwie się modlił i codziennie przystępował do komunii.To,że ktoś pokazuje jaki to jest pobożny nie zawsze jest dobrym człowiekiem.Niekoniecznie aż tak, ale zdarzają się i takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 07.10.17, 22:09 P.S.Studentka miała 23 l. a zbrodnia była 19 lat temu.To mną wstrząsnęło i przekręciłam cyfry. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Modlitwa i komunia 07.10.17, 22:29 Nic to, najważniejsze, że gorliwie modlił się i regularnie przystępował do komunii... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ursi51 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 07.10.17, 22:11 Albert Einstein miał rację pisząc, że dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota. Przy czym, co do Wszechświata, to jeszcze nie jest pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 A jednak... 07.10.17, 22:26 Podejrzewam, że Albert Einstein nie używał różańca, a mimo to... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: A jednak... 07.10.17, 22:36 Ale Was ten rożaniec kole w oczy, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Rozmowa? 08.10.17, 00:48 Kole? Chyba żartujesz! Czyż Matkę Bożą może satysfakcjonować bezmyślne powtarzanie kolejnych zdrowasiek i przesuwanie koralików? :-(( PS Kiedyś uczono mnie, że modlitwa to rozmowa z Panem Bogiem... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rozmowa? 08.10.17, 06:22 Mnie uczono, że za wstawiennictwem Maryi można wyprosić u Boga wiele łask, pozdrawiam. PS Poczytaj o sile modlitwy różańcowej. TYmi paciorkami można zdziałać cuda, wiem coś o tym, by wyprosiłam nimi u Boga wiele łask dla całej rodziny. Poczytaj choćby komentarze ludzi spod linku, który wstawiłam. Wiara czyni cuda! Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Rozmowa? 08.10.17, 06:40 A mnie nie nauczono fanatyzmu religijnego , pomimo że rodzice byli ze wsi a szczególnie mama była bardzo wierząca, to jednak była antyklerykalna. W cuda nie wieżę, ponieważ to kler czyni cuda i nie tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rozmowa? 08.10.17, 08:55 Ja wierzę w cuda, bo ich doświadczam w swoim życiu. Wierzę też w opatrzność bożą. Wiara pomaga mi zachować spokój wewnętrzny, radość życia, przyjmowanie krzyży, które czasami spadają znienacka. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Rozmowa? 08.10.17, 09:10 Nie dziwię się wcale Tobie, pochodzisz i mieszkasz w zacofanej wsi, podobnej jak całe Podkarpacie. Powinnaś jeszcze jak jest Wielki Post nie jeść żadnych tłustych potraw, tak jak robiła to moja prababcia, żyła tylko czarną kawą, chlebem razowym i modlitwą... Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Wiara czy wiedza? 08.10.17, 11:27 Używasz nieustannie słów "wiara" i "wierzę". Tym samym dopuszczasz, że owe owe cuda, "opatrzność boża", a nawet Bóg mogą ne istnieć. :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Rozmowa? 08.10.17, 09:34 Wiara czyni cuda, bo jeśli wierzę, że wyzdrowieję, to dodaje mi to sił w walce z chorobą i rzeczywiście zdrowieję szybciej. Ci, którzy wierzą w cokolwiek, doświadczają cudów.Obok różańca są różne amulety, różowe wstążeczki itp.Nawet w tej grożnej Rosji jest prawosławie (chrześcijaństwo) a sam Putin (aniołem nie jest) modli się w cerkwi i wspiera sporymi datkami. P.S.Za te pieniądze które dały koleje i Energa (oszukiwała swego czasu biednych ludzi) można by zbudować hospicjum, albo wyposażyć jakąś klinikę, do której uczęszczają też duchowni (?), a tak rozwiało się z wiatrem wiele milionów i "nie ma, wszystko znikło". Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Wiara czyni cuda 08.10.17, 11:39 "Biiidne"są mając takie wzorce:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Parę łask 08.10.17, 11:19 Naprawdę uważasz, że Maska Boska od czasu do czasu wpada do Pana Boga (w trzech osobach, zresztą) na kawę i załatwia parę łask wymodlonych przez p. Palacz? Obawiam się, że realia ziemskie przenosisz do nieba... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Parę łask 08.10.17, 16:54 Witam, oglądałam dziś filmiki z udziałem tarnobrzeżan. Widać na nich radosnych ludzi uczestniczących wczoraj w modlitwie różańcowej. Nie brakuje też młodzieży, to cieszy, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Żartowniś? 08.10.17, 20:57 "Przyjmować, chronić, promować i integrować imigrantów i uchodźców – to główne przesłanie Orędzia Papieża Franciszka na Światowy Dzień Migranta i Uchodźcy, który jest obchodzony 14 stycznia 2018 r. (...) "Przyjmować, chronić, promować i integrować imigrantów i uchodźców. Drodzy Bracia i Siostry! „Przybysza, który się osiedlił wśród was, będziecie uważać za obywatela. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz!” (Kpł 19,34). Myślę, że ta modlitwa graniczna to grzech przeciw Bogu! A może Pan Bóg po prostu tak sobie zażartował... ;-) episkopat.pl/oredzie-papieza-franciszka-na-swiatowy-dzien-migranta-i-uchodzcy/ Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Żartowniś? 08.10.17, 21:18 Myślę że w mniemaniu tej Pani, jest to herezja, która głosi papież. I gdzie tu katolickie współczucie i miłosierdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Parę łask 08.10.17, 17:09 Bardziej by cieszyło, gdyby wymodlili sobie miejsca pracy (ci młodzi), a starzy by nie blokowali etatów w tych zawodach gdzie jest deficyt miejsc pracy na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
zolza670 Re: Parę łask 08.10.17, 17:53 A ja to się martwię, żeby nie ruszyli z tymi różańcami na Smoleńsk Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Refleksja 08.10.17, 21:45 Katyń, Smoleńsk i znowu Katyń? Myślę, że narodowi katolicy i sam Kościół powinni więcej uwagi poświęcić refleksji... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Dowód? 08.10.17, 20:10 Naprawdę uważasz, że widok "radosnych ludzi uczestniczących wczoraj w modlitwie różańcowej" to dowód na istnienie Boga? A młodzieży to się dziwię! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 20:15 Modlą się pod figurą a diabła mają za skórą :-( Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwile.. 08.10.17, 17:16 Różańcem w muzułmanów i wszelkich nie-Polaków i nie-katolików,to cieszy. ;-). A kaska z Unii? Też dla tej kasy zamknąć granice? Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: "Jak paciorki różańca przesuwają się chwi 08.10.17, 17:20 Załóż, Geniu, nowy wątek na ten temat. To jest wątek o modlitwie różańcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Radosna twórczość 08.10.17, 20:42 "Różaniec (z łac. rosarium, ogród różany) – nazwa modlitwy chrześcijańskiej, pierwotnie znanej pod nazwą Psałterza Najświętszej Maryi Panny i kultywowanej od czasów średniowiecznych w tradycji katolickiej, oraz obdarzonej przez Kościół szczególnym znaczeniem duchowym i błogosławieństwem. O tej modlitwie (podobnie jak o innych modlitwach z ustalonym tekstem – poza Ojcze nasz i Psalmami) nie ma wprost wzmianki w Piśmie Świętym, choć znaczna część tej modlitwy jest oparta na Ewangelii (Łk 1, 28, 45). Symbolika różańca oparta jest na objawieniach maryjnych potwierdzonych przez Kościół katolicki." Czego to ludzie, a już szczególnie wielebni, nie wymyślą... :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Niewyczerpalne zasoby... 08.10.17, 21:27 "Nie tylko w domach chłopów, ale również w miejskich wieżowcach wiek XX przeplata się z XIII. Setki milionów ludzi używających elektryczności nadal wierzą w magiczną moc symboli i egzorcyzmów [...] Gwiazdy kina korzystają z usług mediów. Lotnicy pilotujący cudowne maszyny stworzone przez ludzki geniusz, noszą na swych piersiach amulety. W ludziach istnieją niewyczerpalne zasoby ciemnoty, niewiedzy i okrucieństwa!" Lew Trocki Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Bez przesady! 09.10.17, 00:31 Ogromny sukces? Chyba jednak przesadzasz. Na Podkarpaciu w modlitwie wzięło udział 10 tysięcy wiernych, ludność woj. podkarpackiego to ponad 2 miliomy mieszkańców! :-(( "10 tys. osób wzięło udział w "Różańcu do granic". Modlono się też na lotnisku w Jasionce. W sobotnim projekcie "Różaniec do granic" wzięło udział około 10 tysięcy wiernych z diecezji rzeszowskiej. Oprócz stacji rozmieszczonych na granicach Podkarpacia, modlitwa różańcowa odbyła się również w kaplicy portu lotniczego "Rzeszów-Jasionka" oraz w wielu kościołach." rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,22484139,10-tys-wzielo-udzial-w-rozancu-do-granic-modlono-sie-tez.html Odpowiedz Link Zgłoś
ursi51 Re: Bez przesady! 09.10.17, 11:41 Prostacka, kaleka i uboga mentalność religijna ma wyżłobione przez indoktrynację koleiny umysłowe i proste schematy. Fanatycy religijni to największe zagrożenie dla ludzkości. I nieważne czy są oni spod znaku półksiężyca czy krzyża. Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Bez przesady! 09.10.17, 15:26 To dedykuję specjalnie dla Pani Palacz, ciekaw jestem czy robił to z różańcem czy bez? <www.se.pl/wiadomosci/polska/legionowo-ksiadz-zrobil-dziecko-17-latce-i-kazal-je-usunac_222578.html Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Celibat 09.10.17, 20:50 Przyznasz chyba, jednak, że przynajmniej częściowo dochował celibatu - nie ożenił się! :-(( "Celibat (łac. caelebs – bez żony, samotny) – forma życia polegająca na dobrowolnym zrezygnowaniu z wchodzenia w związek małżeński i wstrzemięźliwości seksualnej. Ma charakter religijny i jest praktykowany przez kapłanów Kościoła rzymskokatolickiego oraz mnichów wszystkich Kościołów chrześcijańskich. Także duchowni w innych religiach, jak np. buddyzm praktykują celibat." (Wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Deklaracje i... fakty 09.10.17, 20:41 Całe szczęście jeszcze, że wbrew deklaracjom, serdecznie za sobą nie przepadają... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś