Dodaj do ulubionych

Tylko brygada?

19.02.18, 22:54
"Prowadząca program „Kropka nad i” na antenie TVN24 Monika Olejnik próbowała zmusić ministra Jacka Sasina do krytyki postawy żołnierzy Brygady Świętokrzyskiej NSZ w II wojnie światowej.
(...)
Niestety nie jesteśmy niestety w stanie państwu powiedzieć Państwu czym były „brygady świętokrzyskie”. Jeżeli jednak Monice Olejnik chodziło Brygadę Świętokrzyską, to polecamy uważniejszą lekturę."
Myślę, że Monika Olejnik przeceniła możliwości NSZ... :-((

wpolityce.pl/polityka/382310-kto-ja-przygotowywal-do-programu-monika-olejnik-wymyslila-brygady-swietokrzyskie
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Aprowizacja i zakwaterowanie... 19.02.18, 23:09
      "Dowództwo Brygady rozpoczęło z Niemcami swoistą grę, aby uchronić ją przed zniszczeniem za cenę jak najmniejszych ustępstw na rzecz Niemców. Niemcy znali antykomunistyczne nastawienie Brygady i z tego względu starali się ten fakt wykorzystać. Ponadto zapewnili Polakom aprowizację, zakwaterowanie oraz leczenie chorych i rannych w swoich szpitalach. W sztabie Brygady znajdował się były szef Gestapo dystryktu Radom Haupsturmführer Paul Fuchs posiadający od jesieni 1944 stały kontakt z brygadą za pośrednictwem Huberta Jury. Planował on wykorzystanie brygady przeciw ZSRR – w pierwszym rzędzie do dywersji i sabotażu na zapleczu radzieckiego frontu, a na dalszym etapie – do walki na froncie wschodnim. Z tego powodu załatwił dozbrojenie brygady przez Niemców i popierał jej liczebny rozwój. Został on oficerem łącznikowym brygady w kontaktach z Niemcami."
      Całe szczęście, że była tylko brygada... :-((

pl.wikipedia.org/wiki/Brygada_%C5%9Awi%C4%99tokrzyska
      • exbenek Re: Aprowizacja i zakwaterowanie... 20.02.18, 10:55
        Wisłocki nie podniecaj się "brygadą świętokrzyską " ; "Pelikany Dojnej Zmiany" łykną nie takie wieści . Poczekaj na otwarcie pomnika na Placu Defilad . Wtedy się dopiero dowiesz nowości z historii Polski .
        Okaże się że komunę obalili "samotrzeć" ; " Bracia mniejsi" do spółki z Antonim " Nielotem" , a Bartek "aptekarz" mimo że nienarodzony woził granaty i bibułę - w torbie tatusia.....
      • smieszekleszek Re: Aprowizacja i zakwaterowanie... 22.02.18, 00:24
        Czytaj profesorku:
        < www.focus.pl/artykul/hitlerowi-nie-zalezalo-na-polskich-kolaborantach >
        < zmianynaziemi.pl/wiadomosc/goralenvolk-wstydliwy-epizod-kolaboracji-polakow-okupantami >
    • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 20.02.18, 19:21
      Czytaj zdrajco
      wiadomosci.wp.pl/burza-wokol-brygady-swietokrzyskiej-kolaboranci-czy-bohaterowie-6222325494228609a
      • smieszekleszek Re: Kolaboracja? 20.02.18, 19:41
        opinie.wp.pl/jakub-majmurek-brygada-swietokrzyska-to-naprawde-nie-sa-bohaterowie-wolnej-polski-6222000188106881a
      • genia50 Re: Tylko brygada? 20.02.18, 19:41
        A może to nie zwykli ludzie mają się bać, tylko ktoś inny kto boi się konkurencji? Teraz bez starania i z poparciem możnych mają spokój , nawet ustawy zamiast nich mają podporządkować ludzi a i kiesa pełna, więc trza zapobiegać...
        • genia50 Re: Tylko brygada? 20.02.18, 19:48
          Pardon, to miało być w innym wątku i już przetransferowałam.
      • wislocki12 Zdrajcy 20.02.18, 20:49
        "Od końca 1943 roku NSZ występowały zarówno przeciwko oddziałom komunistycznym, jak i członkom AK. Oddziały NSZ dążyły do rozbicia AK i usiłowały rozpętać w kraju wojnę domową (według Jana Ciechanowskiego).
        Raporty Armii Krajowej z Białegostoku informowały o wyrokach NSZ na żołnierzy AK. Poza Białymstokiem oddziały NSZ miały podszywać się pod AK i anonimowo terroryzować miejscową ludność. W rejonie radomskim oddział NSZ podszywający się pod AK atakował oddziały GL-AL, w odwecie żołnierze podziemia komunistycznego pojmali 10 zakładników z AK. Autor meldunku informuje o tym, że komuniści zastrzelili jednego z zakładników, jednak po zdemaskowaniu oddziału NSZ uwolnili wszystkich AK-owców. Josef Kermisz w „Polish-Jewish Relations During the Second World War” informuje o dokonywanych przez NSZ zabójstwach żołnierzy AK pochodzenia żydowskiego i działaczy demokratycznych związanych z AK. Jedną z wielu przyczyn konfliktów między Narodowymi Siłami Zbrojnymi a Armią Krajową była też walka o zaplecze aprowizacyjne."

pl.wikipedia.org/wiki/Narodowe_Si%C5%82y_Zbrojne
    • 7sprawiedliwosc7 Re: Tylko brygada? 20.02.18, 20:22
      Już w 43 roku po porażce Niemców na Łuku Kurskim było wiadomo, że przegrają wojnę. Tylko się cofali. Byli przegranymi. Należało porzucić walkę z nimi i skupić się na bolszewikach. Wiem, że to było niewykonalne po tylu krzywdach, które Niemcy wyrządzili narodowi polskiemu. Ale strategicznie tak trzeba było zrobić.
      • exbenek Re: Tylko brygada? 20.02.18, 20:39
        Tobie się jełopie sufit na łeb zawalił ? Strasznie się "zląkłem" tego "zdrajcy" . Brygada Świętokrzyska nie podporządkowała się rozkazom dowództwa AK , współpracowała z SS i Gestapo. Wystarczy . Pisałeś jełopie że Polacy nie współpracowali z okpupantem . A to co było? Taktyczy sojusz ? Zwykły strach o własną du.ę i ucieczka przed Sowietami . Nie nazywaj idioto innych zdrajcami . I nie strasz bo się zesr..sz . Troglodyto ...
        • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 20.02.18, 22:33
          No widzisz 7 coś tam.... jak ci się oberwało?
          "Zdrajco" to było do wisłockiego. Nawet, w tym rozpędzi do wyzywania, nie zauważyłeś "drzewka". Źle z tobą! Nienawiść cię zaślepia.

Polacy nie kolaborowali z Niemcami barani łbie. RZĄD POLSKI NIE PODPISYWAŁ DOKUMENTÓW DOTYCZĄCYCH WSPÓŁPRACY ZE SZKOPAMI jako jedyny w Europie.
          RUSCY byli "dobrzy", a SSmani "jeszcze lepsi". " Brygada ma niekwestionowany dorobek zarówno w walce z Sowietami jak i z Niemcami. Bronili się zarówno przed grupami nazistowskimi, jak i komunistycznymi. Bardziej angażowali się w starcie z Sowietami, ale tylko dlatego, że było to prostsze, niż starcie z potężną siłą III Rzeszy. "

"Zwykły strach o własną du.ę i " Tu się z tobą barani łbie zgodzę. Wojna to stan w którym ludzie tak do końca nie wiedzą jak się zachowają. Wyzwalane są u nich najgorsze instynkty zwierzęce. U ciebie też takie instynkty występują. Co u ciebie je wyzwala? Przecież nie ma wojny? Charakter? Geny? Mściwość? Wóda? Coś innego?
          Czas zatem byś leczył nogi bo na głowę za późno. Dorzuć do betoniarki!
          • wislocki12 Żadnych szans 20.02.18, 23:42
            Może i masz rację, ale warto wiedzieć, że Polska utraciła jakiekolwiek pozory samodzielności. Nie dano nam nawet szansy na kolaborację:
            "8 października 1939, dekretem kanclerza Rzeszy, Adolfa Hitlera, do Niemiec zostały włączone: Pomorze, województwo poznańskie, część województwa łódzkiego z Łodzią, Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie, zachodnie powiaty województwa krakowskiego, północna część województwa warszawskiego oraz Suwalszczyzna. Anektowano około 93 tys. km² zamieszkanych przez około 10 mln osób, w tym ok. 600 tys. Niemców.
            12 października 1939 na mocy dekretu kanclerza Rzeszy o administracji okupowanych ziem polskich niewcielonych do Rzeszy, utworzono Generalne Gubernatorstwo z Hansem Frankiem jako generalnym gubernatorem. W skład GG weszły: część województwa warszawskiego z Warszawą, część województwa łódzkiego, województwo kieleckie, lubelskie, reszta województwa krakowskiego oraz część województwa lwowskiego. Obszar GG liczył 96 tys. km² z 12 mln ludności.
            Na mocy umowy niemiecko-słowackiej z 21 listopada 1939 do Słowacji wcielono 52 gminy o powierzchni 700 km²."

pl.wikipedia.org/wiki/Okupacja_niemiecka_ziem_polskich_(1939–1945)
      • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 20.02.18, 20:40
        Znawca problematyki odezwał się,hi,hi...
        • exbenek Re: Tylko brygada? 20.02.18, 20:45
          Coś ci nie gra ? "wesołku"?
        • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 20.02.18, 21:10
          Nie do Ciebie benek, był ten wpis. Dotyczył gościa, który jest młodym czlowiekiem o ignorancji umysłowej i układa świat według swojego widzi mi się i na dodatek od początku swojego bytu na forum, rozmawia sam ze sobą, mając kilkanaście nick...A pani Palacz tak żarliwie go popiera,chyba z przekory, pomimo że oficjalnie, głosi że jest niewierzący i antyklerykalny...Dziwne...
          • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 20.02.18, 22:43
            Widzisz! Tobie też się oberwało jak 7 coś tam...
            Poznałeś go właśnie w tej chwili.

Co ty znów z tą palacz? Stalking, mobbing? Zakochałeś się w niej?

"i układa świat według swojego widzi mi się " To nie ja układam świat. Świat układają GONZOWIE którym ciągle mało. Szkalowanie Polski jest na porządku dziennym i nawet w Polsce ma swoich zwolenników (PO, Nowoczesna).
            Na Polskę mają ochotę Żydzi, Muzułmanie, UPAińcy, gangsterzy, banksterzy, mafiozi, także w białych kołnierzykach i dobrze jest gdy mają zyski, osiągają to czego chcą bo jak nie to... masz w mediach to co masz czyli nagonkę na Polskę, histerie i podobne zachowania. Media w ponad 70% są niepolskie. Myśl hi, hi, bo to nie boli byś nie obudził się w kraju islamskim, czy w kraju zwanym POLIN.
            • wislocki12 Siły piekielne 20.02.18, 23:46
              Zastanawiam się tylko, dlaczego wszystkie siły piekielne upodobały sobie Polskę jako cel swoich knowań? ;-))
              PS Palacz chyba już odpuściła... A szkoda! :-)
              • a.sdf.gh.kl Re: Siły piekielne 21.02.18, 00:21
                Bo Polska była uległa przez 25lat, miała sprzedajnych polityków, a lobbyści hulali w sejmie i nie tylko jak wiatr.
                • wislocki12 Strach na wróble... 21.02.18, 16:01
                  Myślisz, że teraz wszyscy pokochają stawiającą się wszystkim pisowską Polskę? A może będą się nas bać? ;-))
          • exbenek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 15:47
            Zatem sorry
          • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 21.02.18, 18:18
            "głosi że jest niewierzący i antyklerykalny...Dziwne... "
            Niewierzący niekoniecznie musi być antyklerykalny. Myśl hi, hi. To nie boli.
            • wislocki12 Niewierzący klerykał... 21.02.18, 21:30
              Niewierzący, ale praktykujący! ;-))
            • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 21:51
              To wynikło z wczesniejszych twoich glupawych wpisów, a czy musi, to ja nie pisałem. Natomiast jeśli idzie o myślenie, to wytarczy że ty myślisz, że jesteś pępkiem (czytaj autorytetem) tego forum...Hi,hi...
              • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:04
                No tu już przeszedłeś sam siebie. Golnij se kielicha!
                "To wynikło z wczesniejszych twoich glupawych wpisów" głupawe to są twoje wpisy razem z tym twoim hi, hi.
                "głosi że jest niewierzący i antyklerykalny...Dziwne... " wskaż mi link gdzie tak głosiłem. Nie wmawiaj mi dziecka w brzuchu.
                "ty myślisz, że jesteś pępkiem (czytaj autorytetem) tego forum." skąd wiesz co ja myślę? Poza tym, po co mi autorytet na forum?
                • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:33
                  Może sobie profesorku?
                • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:37
                  "Należało porzucić walkę z nimi i skupić się na bolszewikach." Wg. ciebie to jest mądry wpis?
                  • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:40
                    Pokaż mi (data, godzina) gdzie takie teksty pisałem.
                    • wislocki12 Cyryl i... metody 21.02.18, 23:42
                      A co z adresami i pseudonimami? ;-)
                  • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:41
                    "Polacy nie kolaborowali z Niemcami barani łbie." piszesz nieprawdę, ponieważ Polacy kolaborowali z Niemcami...
                    • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:42
                      Chyba w twojej rodzinie tacy byli. Stąd zapewne to znasz.
                      • smieszekleszek Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:50
                        Słuchaj młoda ogolona głowo, znowu przkraczasz granice przyzwoitości i wchodzisz na obszary chronione prawem a to może się skończyć źle dla ciebie. A najlepiej będzie jak spojrzysz w lustro i obejrzysz siebie i swoją familię...
                      • wislocki12 Insynuacja 21.02.18, 23:52
                        Insynuacja to broń ludzi bez moralności i... argumentów! :-((
                        • smieszekleszek Re: Warto wiedzieć... 22.02.18, 00:03
                          Nie twierdzę że to naród Polski:
                          < www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1710618,Wiceprezes-IPN-Polacy-ktorzy-wspolpracowali-z-Niemcami-podczas-eksterminacji-Zydow-byli-zdrajcami-i-to-nie-ich-dziedzictwo-obciaza-nas-jako-zbiorowosc >
                          < forum.historia.org.pl/topic/4750-kolaboracja-polaków-z-okupantem-niemieckim/ >
                    • wislocki12 Nie kolaborowali... 21.02.18, 23:50
                      Niemcy nie widzieli nas nawet jako kolaborantów... :-((
                • wislocki12 Na zdrowie! 21.02.18, 23:45
                  Ty też! Na zdrowie, co by to nie mogło oznaczać! ;-))
          • a.sdf.gh.kl Re: Tylko brygada? 21.02.18, 23:41
            telewizjarepublika.pl/oto-jak-niemcy-kolonizuja-polske-koniecznie-przeczytaj,49344.html
            "Szczególną ekspansję widać także w mediach – Niemcy są właścicielami lokalnych gazet niemal w 90 procentach, m.in. tygodników, stacji radiowych i portali internetowych"
            • wislocki12 Starość nie radość... 21.02.18, 23:48
              Zapomniałeś o koszernej! ;-))
      • exbenek Re: Tylko brygada? 20.02.18, 20:43
        Strategicznie to trzeba by się było dogadać z Hitlerem w latach 30 . W 1943 roku i później , w świetle mordów i eksterminacji Polaków , to była zdrada . I strach o własny tyłek. Bo alternatywy nie mieli . Albo zdrada AK , albo kulka od Sowietów ( w najlepszym wypadku Syberia).
      • wislocki12 Strateg 20.02.18, 20:51
        Najlepiej nam to wyszło w sierpniu 1944 w Warszawie! ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka