Dodaj do ulubionych

Osiedle dla katolików

25.04.21, 18:56
"W Łomiankach pod Warszawą powstaje nowe osiedle domów jednorodzinnych. W gruncie rzeczy nie ma w tym nic dziwnego - w końcu to atrakcyjne tereny pod taką inwestycję. Jednak nie każdy na budowanym Osiedlu Przystań będzie mógł zamieszkać. Z przekazu dewelopera wynika bowiem, że to osiedle dla katolików.
(...)
32 domy jednorodzinne w zabudowie bliźniaczej mają zostać oddane do użytku wiosną 2022 r. Na osiedlu docelowo ma powstać klubik dziecięcy, przedszkole, plac zabaw, teren rekreacji, przestrzeń do spotkań osiedlowych, co-working, a także, jak informuje deweloper, kapliczka i miejsce wyciszenia i modlitwy, czyli Oratorium.
Ze strony Osiedla Przystań dowiadujemy się, że każdy z domów otrzyma swojego patrona, który będzie czuwał nad mieszkańcami (m.in. Jan Paweł II, Matka Teresa z Kalkuty, Ojciec Pio), a w fundamenty każdego z budynków wmurowano "coś ekstra", czyli cudowny medalik."

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/warszawa/lomianki-pod-warszawa-powstaje-osiedle-dla-katolikow/w1w3r9g
Obserwuj wątek
    • x49xx Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 19:26
      No i dobrze, sąsiad- katolik nie będzie kosił trawnika w niedzielę. Nie jest dobrze, gdy sąsiedzi, którzy nie są katolikami hałasują i ciężko pracują. Nie każdy jest taki tolerancyjny, niektórym to przeszkadza.
      • zolza670 Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 19:30
        Przecież w tym kraju sami katolicy 😉
      • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 21:48
        Żydzi też żyli w gettach, choć nie zawsze oo tego ich zmuszano... :-(
        • x49xx Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 22:01
          Może ludzie innych wyznań nie chcieliby mieć kapliczki na osiedlu? Nie szukaj dziury w całym. Córy mi opowiadały,ze powstaje osiedle dla par, małżeństw bez dzieci. Niektórym hałas przeszkadza. Dużo osób już jest chętnych, by na takim osiedlu mieszkać. Miałam w czwartek zajęcia z 6- latkami, dzieci potrafią umęczyć i nie słuchają. Po 3 godzinach zapomniałam, jak się nazywam:-)
      • genia50 Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 22:12
        Wielu katolików (tak mniemają o sobie ) jest okropnych, palą w przestarzałych piecach tworząc smog (5-te nie zabijaj) porządkują podwórka i działki spalając badyle i śmiecie , nie stosują się do obostrzeń epidemicznych, upijają się, zdradzają żony, rozwodzą się czyli unieważniają śluby ( jak czują się dzieci, które po wielu latach, po rozejściu się rodziców katolików nagle dowiadują się, że są nieślubne ?).
        • x49xx Re: Osiedle dla katolików 25.04.21, 22:19
          Powiedz to tym, co tak czynią, zwróć im uwagę, gdy zobaczysz, że palą badyle i tyle! 8 sobie przypomnij!
        • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 15:45
          Boże ty mój! A wśród niekatolików tego nie ma? No, a poza tym to niekatolików jest mniejszość, to gdzie zatem takie sytuacje mogą mieć miejsca? Ano u katolików :-(
      • niesamowicie_spokojny_facet Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 15:30
        Na takich są przepisy ogólne - zakłócanie odpoczynku domowego, coś w ten deseń.
        • x49xx Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 17:15
          Mnie w ubiegłym roku sąsiad obudził o 4:15. Kosił chłodem kosa spalinowa łąkę. Gdy mu zwróciłam uwagę to mi powiedział z uśmiechem że sobie lodespie. Pozdrawiam
          • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 21:20
            To jeszcze tylko napisz, o co Ci chodzi z tym "Kosił chłodem kosa spalinowa łąkę." ;-)
            • x49xx Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 18:46
              Chodzi o to, że nie spałam od 4:15, mąż a także sąsiedzi obok. Co najmniej ludzie z 4 posesji nie mogli spać z powodu jednego sąsiada. Niemniej nie robiłam z tego problemu, bo sporadycznie tak się zachowuje.
    • niesamowicie_spokojny_facet Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 15:32
      Z jednej strony super - jest szeroka oferta na rynku i niech każdy wybiera, co chce.
      Tyko... jak deweloper zamierza to pogodzić z przepisami ogólnymi?
      • e-zybi Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 18:25
        To proste, nie łamiąc przepisów ogólnych ;-)
      • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 20:16
        To proste. Swoimi sposobami dostosuje przepisy do swoich potrzeb jak tutaj
        www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=zamek+w+puszczy
        • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 21:17
          Pozwolę sobie przypomnieć, że PiS rządzi w tym kraju od sześciu lat. Przejął Sejm, Prokuraturę, Sąd Najwyższy, Sąd Konstytucyjny, spółki Skarbu Państwa, a Stobnicy... nie dał rady! ;-)
          • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 15:37
            W sądach też nie dał rady. Do lochu z nimi... PiSowcami znaczy siem :-(
          • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 15:39
            Deweloperka to kasa nie tylko dla dewelopera. To także często kaska dla lokalnych samorządowców itp. Trzeba się z nimi "ułożyć" by osiągnąć cel :-(
    • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 19:22
      Stąd już prosta droga do stref "no-go".
      O ile o dzielnice katolickie jestem względnie spokojny to jednak innego wyznania mogą być niebezpieczne.
      skandynawiainfo.pl/udostepniono-liste-stref-no-go-w-szwecji-wladze-gmin-zadaja-cenzury/
      Względnie, bo istnieją obawy ze strony walczących z katolikami i wkraczających do takich dzielnic niszczących co się da związanego z wiarą.
      www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=zniszczony+ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82
      :-(
      • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 19:47
        Dzisiejsze wiadomości w TVP z 19.30 są dla was. Mowa o Francji. Miłego oglądania :-(
        • x49xx Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 19:59
          Mąż mi streszcza bo nie oglądałam tej części
          • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 20:52
            wiadomosci.tvp.pl/53228732/30042021-1930
            • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 21:05
              Najbardziej podobał się mi Banaś! ;-)
              • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 15:29
                Czyżby w ciapatej Francyi szykował się PUCZ? :-( Zrobią porządek na swoim podwórku? Nie za późno? :-(
                • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 19:57
                  To Banaś jest Francuzem? ;-)
                  • a.sdf.gh.kl Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 20:07
                    14.12 - 16.50 Resztę też obejrzyj, przyda ci się :-(
                    www.youtube.com/watch?v=ifVeaNRsi7Y
                    • wislocki12 Re: Osiedle dla katolików 01.05.21, 20:11
                      Obejrzałem, nie przydało się. Nieświeże, chyba wczorajsze! ;-)
            • x49xx Re: Osiedle dla katolików 30.04.21, 21:23
              Dzięki, obejrzę początek, bo od połowy oglądałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka