Gość: ideowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 18:37 w okręgu TBG?? Czyżby coś padło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lk Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 13.08.05, 19:09 w Tarnobrzegu nie działa, brak pokrycia, w sandomierzu jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ideo Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 20:54 w TBG już jest. Coż musiało być chwilowo nie tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lk Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.sistbg.net / *.sistbg.net 13.08.05, 21:51 ja jeszcze nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:32 Pod względem zasięgu i technicznej niezawodności najlepszy jest Plus GSM. Idea często ma takie awarie. Era też podczas każdej burzy milknie. Zrsztą, Era ma najgorszy zasięg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 195.150.233.* 14.08.05, 08:23 Człowieku skąd Ty spadłeś? Era na najlepszy zasięg z Polsce. O takim idea i plus mogą sobie jeszcze pomarzyć. Mam tel. w erze już 5 lat, jeżdże po całej Polsce i tylko raz mi się zdarzyło, żebym zasięgu nie miał. I każdy posiadacz komórki w idei wie, że nie ma zbyt szerokiego zasiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 11:35 Nie chce mi się ponownie wykładu na ten temat pisać, ale oświadczam Ci, że tak nie jest, a tylko tak Ci się wydaje. To, że na telefonie pokazuje Ci, że masz zasięg w Erze nie oznacza w praktyce, że ten telefon zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 195.150.233.* 14.08.05, 16:25 Człowieku. Nie wymądrzaj się. To, że chyba pracujesz w salonie Idei nie oznacza, że musisz pouczać innych jak działa telefon GSM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 17:26 Nie mam nic wspólnego z żadnym operatorem, tylko prowadziłem badania i obserwacje kilkuletnie. Badania profesjonalne. I tyle w tym temacie. I z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, iż technicznie (od najlepszego do najgorszego)-PLUS, ERA, IDEA; natomiast na dzień dzisiejszy zasięgowo (ta sama kolejność)- PLUS, IDEA, ERA. Z faktami się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D@rio Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 17:42 zgadzam się z GSM. Od kilku lat zajmuję się telekomunikacją (nie jako pracownik którejś siech GSM) i jęśli chodzi o Ere jest podobnie. Era ma tendencję do stawiania BTSów bardzo "pojemnych" (wiele sektórów, duża liczba TRXów, radiolinii) przez co zasięg leci "daleko" ale często niedokładnie pokrywa teren. Fala interferuje, odbija się a to się może przekładać na to że telefon pokazuje Ci że masz zasięg, a tak naprawdę go nie ma. Pozatym spróbój zrealizować połączenie w stanie 2 - 3/7 kresek w Erze...nie uda Ci się to. A jak uda to będzie strasznie szumieć. Niestety, sprzęt Siemensa stosowany w Erze nie jest idealny. W PlusGSM nie ma takiego problemu. Połączenie uda się zrealiwać przy ZADOWALAJĄCEJ jakości, nie mówiąc o tym że SMS pójdzie bez problemowo. Era poprostu chce jak najtańszym kosztem pokryć największy obszar kraju i tyle. Czasem to ma skutki negatywne bo już nie raz zdarzylo mi sie ze BTS "zapchal sie" i brakowalo kanalow. Co do IDEI, jesli chodzi jest porownywalnie do PlusGSM. Jednak idea jest nastawiona na zysk, dlatego poziom techniki jest dosc niski i narazie ten operator raczej nie bedzie przodowal w rozwiazaniach technicznych :) (chyba ze w konkretniej pojedynczej usludze (np. EDGE), zeby pozniej wykorzystac ja w reklamie i w marketingu, bo tak zaklada plan ten firmy). A wiec podsumowujac. Najlepsza technike i teraz juz najlepszy zasieg ma PlusGSM. Pozniej jest idea, Era. Co do techniki...to tak jak powiedzial to moj przedmowca GSM. Pozdrawiam wszystich +) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniak Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 18:18 i w sumie wychodzi na plus :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8_timeslots Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:33 Gość portalu: D@rio napisał(a): > zgadzam się z GSM. Od kilku lat zajmuję się telekomunikacją - Masz komórę! :| widać niestety, że nie masz gościu wiele do powiedzenia. Zamiast wywodów o wyzszości plusa nad ideą czy haha! stanie na 2 - 3/7 kresek, proponuję wpisać gsm w google i samemu poczytać jak i co. Standard GSM jest dość dokładnie opisany i z łatwośćią można znaleźć szczegóły jak to działa. Aczkolwiek część tekstów może być po angielsku! ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:51 z moich doswiadczen wynika ze idea ma lepszy zasieg niz plus, mialam w plusie nr nie zawsze i nie wszedzie byl zasieg, jesli chodzi o idea zasieg jest wszedzie , czasami tylko sa jakies problemy z wyslaniem smsa i zasiegiem, ale sporadycznie w plusie czesciej mni sie zdarzalo ze nie mialam zasiegu. moze to tez wynika z jakosci telefonu, baterii? nie wiem. warunki pogodowe jak najbarzdiej maja wplyw na zasieg przy duzej burzy , ulewie zasieg zanika momentami...pan z telekominikacji nie dodal ze to wlasnie siec idea ma najwiecej klientow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:41 Akurat najwiecej klientów ma Era, ale to nie ma nic wspólnego z jakością techniczną i zasięgiem. Po prostu, ludzie łapią się na reklamy. Co do zasięgu, zgodze się, iż Idea miała najlepszy zasięg jeszcze nie tak dawno, przynajmniej w naszym regionie, ale Plus od pewnego czasu bardzo intensywnie buduje kolejne BTSy, co powoduje, że na dzień dzisiejszy przebiją Ideę pokryciem sygnału (z wyjątkami, bo zawsze znajdą się miejsca, gdzie tylko jedna z sieci będzie miała zasięg, ale to kwestia propagacji fali). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 195.150.233.* 16.08.05, 22:54 Pozatym spróbój > zrealizować połączenie w stanie 2 - 3/7 kresek w Erze...nie uda Ci się to. A ja > k > uda to będzie strasznie szumieć. Wielokrotnie rozmawiałem w erze nawet na 1 kresce i nie było najmniejszych problemów. Jakośc zadowalająca. Nie ideał ale spokojnie wystarczy. Żadnych szumów czy trzasków w telefonie. Dźwięk wyraźny i czysty. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mktwkr Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:58 no to kolega się podzieli badaniami :) i będzie po sprawie - chyba, ze to super tajne badania? cyt: " z faktami się nie dyskutuje " owszem :) - Tylko GDZIE te fakty?? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:43 No przecież nie będę wypisywał nateżenia pola magnetycznego poszczególnych sieci na poszczególnym obszarze geograficznym. To są te fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:55 Oczywiście, chodzi o pole elektromagnetyczne. To przez pośpiech ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mktwkr Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:54 ;) jasne... ale przyzna koleżanka/kolega, że fakty są faktami, które bezwzględnie muszą być potwierdzone. w tym przypadku niestety nie zadziała "błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli" :) twierdzenie trzeba udowodnić ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mktwkr Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:50 kolega bzdury niestety opowiada :) Era nie ma najgorszego zasięgu - co z resztą moga spokojnie potwierdzić inni użytkownicy tej sieci :) Mnie tam awarie sieci nie przytrafiają się a po burzy telefon działa bez najmniejszych problemów i "zawieszki" sieci nie doświadczam :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdEk Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.localdomain / 217.96.44.* 16.08.05, 08:47 Miałem telefon w Era, później w Idea a teraz w Sami Swoi. Jak jestem na grzybach w lesie w Krawcach to żaden telefon mi nie działa, ale to jest wspaniałe. No chyba, że coś mi się stanie to kicha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heyah Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 80.50.61.* 16.08.05, 10:08 idea to badziew nie ma to jak Heyah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:36 miałem telefon w sieci idea miałem żona w plusie. teraz mamy obydwoje w erzez. i jak na razie nie mam żadnych peoblemów. moje dzieci mają jedo w idei drugie wplusie i mają problem nie samowity. ja jeżdże duzo po polsce i po europie czasem egipt i sudan. z erą nigdy niemiąłem problemów a tamte sieci to pożal się boże. nigdy nie mozna nir=igdzie się dodzwonić. te badania to podejrzewam robiły osoby pracujące w tamtych sieciach. no coż o kljenta walczy się jak może tylko trzeba go jescze czymś przyciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:51 A ja sobie latam na Księżyc i też nie mam żadnych problemów z zasięgiem. A tak na poważnie, zapraszam do Stalowej Woli, do Lublina, do Krakowa z tą Erą, to udowodnię, że są takie dzielnice w miastach(!)w budynkach gdzie Era nie ma zasięgu i nie są to piwnice czy jakieś lochy. Zwyczajne budynki mieszkalne, z których przez telefon Ery nie pogadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
presio5 Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? 17.08.05, 21:47 Gość portalu: GSM napisał(a): > A ja sobie latam na Księżyc i też nie mam żadnych problemów z zasięgiem. > A tak na poważnie, zapraszam do Stalowej Woli, do Lublina, do Krakowa z tą Erą, > to udowodnię, że są takie dzielnice w miastach(!)w budynkach gdzie Era nie ma > zasięgu i nie są to piwnice czy jakieś lochy. Zwyczajne budynki mieszkalne, z k > tórych przez telefon Ery nie pogadasz. akurat w tych miastach jeżdż ę słóżbowo i nigdy mi się nie zdarzyło nie mieć zasięgu!! czasem trzeba włączyć telefon aby z nigo zadzwonić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:58 A potrafisz odróżnić zasięg na zewnątrz budynku od tego wewnątrz? Chyba więcej czasu spędzamy w domu i chcemy mieć komfort dobrej jakości rozmów, a nie żeby wychodzić na balkon, czy podchodzić do okna. M.in. dlatego raz na zawsze zrezygnowałem z Ery. Mało tego, w Erze zdarza się iż pomimo wyświetlania zasięgu na telefonie, dzwoniący do niego może usłyszeć, że abonent jest nieosiągalny lub poczta się włączy. Przypadki niezależne od marki telefonu. W innych sieciach to niedopuszczalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 195.150.233.* 18.08.05, 00:03 Akurat mieszkam w Krakowie. Może dasz jakieś namiary na te dzielnice i budynki gdzie nie ma zasięgu Ery?? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:28 Nie znam nazw ulic, ale to było w tej części wewnątrz budynków w okolicach Kazimierza i dalej od Kazimierza na północ Krakowa, tak na oko, bo ja Krakowa dobrze nie znam. Było to w 2004 roku. Wewnątrz budynków zero sygnału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gardan Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: 195.150.233.* 18.08.05, 06:35 na północ od Kazimierza to połowa krakowa leży i np. rynek główny, bronowice z giełdą rtv. Chcesz powiedzieć, że tam też nie ma sygnału ?? :) A tak naprawde to jakbyś miał tel w obojętnie jakiej sieci to w starej kamienicy gdzieś z jej zakamarkach żadna sieć nie będzie działać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 10:52 Właśnie o to chodzi, że w tych kamienicach Era nie działa, a Plus i Idea tak. To samo zaobserwowałem w Lublinie. W stalowej Woli także ul. Dmowskiego, Popiełuszki, Ofiar Katynia (w auli KUL praktycznie zerowy poziom sygnału). Niniejszym potwierdzają się obserwacje, o których szczegółowo opisał gość D@rio.- Era daleko leci sygnałem od nadajnika, bo ma dużą moc i anteny wysoko- stąd praktycznie wszędzie zasięg na otwartym terenie, ale przy byle przeszkodzie lub wewnątrz budynku zasięg gwałtownie spada. Można to porównać do stacji UKF. RMF czy Zet ma mało nadajników bardzo dużej mocy i w miastach są problemy z dobrym, stereofonicznym odbiorem tych stacji- pojawiają się szumy, zakłócenia. Radio Maryja ma bardzo dużo nadajników mniejszej mocy i praktycznie wszędzie można tę stację słuchać stereo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mktwkr Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 20:09 no to może teraz usłyszymy (przeczytamy:) jaki user GSM posiada aparat telefoniczny...? i czy aby przeszedł on pomyślnie wszelkie możliwe testy :) bo jeśli mamy do czynienia z tuningowaną nokiiijjjąąą z kolorowym obrazkiem + meaga super wibrą i "wzmacniaczem antenowym" dla przykladu 3210 :) lub inny model ogólnie gubiący zasięg, to nie dziwię się, że są problemy w odbiorze sieci:) a same nadajniki z całą pewnością rozłożone są optymalnie i w możliwie najkorzystniejszej konfiguracji. siłą rzeczy nadajniki o mniejszej mocy muszą być bliżej siebie a o większej proporcjonalnie dalej... (...) co jednak jest tak skonstruowane, że moc sygału w obu przypadkach jest identyczna w minimum i umożliwia swobodny "kontakt" po przez sieć... Fizyka traktuje doskonale o takich przypadkach... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 22:38 Dzisiaj nie mam już siły nic pisać ani wyjaśniać, zrobie to może jutro. Fizyka to teoria a w praktyce jest inaczej, sprawdzane było na wielu aparatach telefonicznych; poza tym istnieje coś takiego jak propagacja fali, itd. Jednym słowem, to co wczesniej napisałem sie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:16 Jak obiecałem, opiszę teraz po krótce moje obserwacje dotyczące Ery. Jest to sieć posiadająca najmniej nadajników ze wszystkich operatorów w Polsce. Zasada, o której napisałeś-mniej nadajników- większa moc; więcej nadajników-mniejsza moc, sprawdza się jedynie w teorii. W praktyce mamy do czynienia z załamywaniem się fal radiowych, przeszkodami ternowymi, lokalnymi zakłóceniami, co bardzo pogarsza jakość połączeń w sieci mającej mało nadajników. Zgodzę się z Tobą, iż zasięg też w dużej mierze zależy od telefonu i jego anteny. Jednak szanujący się operator dba o to, by jego sygnał ODEBRAŁ każdy telefon. To nie problem założyć antenę zewnętrzną i wystawić za okno w budynku o grubych murach, ale co to za komfort korzystania z sieci? Ja np. lubię prowadzić długie rozmowy, leżąc sobie na łóżku, wewnątrz mieszkania. Mając telefon w Erze robiąc w ten sposób, nie bardzo rozumiałem mojego rozmówcę- taka była jakość. W przypadku Plusa czy Idei opisywany problem nie występuje. Kolejna sprawa. Moja obecna praca w dużej mierze polega na dzwonieniu z telefonu stacjonarnego do różnych ludzi, celem przekazywania komunikatów i informacji. Dzwoniąc do abonentów Ery/Heyah w 70% przypadków jakość rozmowy jest tragiczna. Dzwoniący mnie słyszy dobrze, natomiast ja słyszę jego głos przez szumy lub same szumy. Przełączanie pomiędzy nadajnikami w Erze trwa ok 1 sekundy, co powoduje, że muszę rozmówcę prosić o powtórzenie zdania, bo w słuchawce akurat była cisza. Mało tego, jak już pisałem wcześniej, od czasu do czasu słyszę komunikat, że ktoś ma wyłączony telefon. Pytam później "na żywo" dlaczego miałeś wyłączony telefon, jak powinno być inaczej, a ktoś zdziwiony patrzy na mnie i mówi, że przez cały czas miał telefon włączony. Ten przykład zaobserwowałem również na swoim telefonie. Na wyświetlaczu widniał piękny napis ERA, zasięg był na 3 kreski z 5 możliwych. Zadzwoniłem z telefonu stacjonarnego do siebie i co słyszę? Przepraszamy, abonent jest niedostępny. I jeszcze jeden techniczny szczegół. Po zestwieniu numeru, czas jaki upływa do pojawienia się pierwszego sygnału "wolności" w Erze wynosi od 6 do 10 sekund (tak długo sieć "szuka" swojego telefonu). W Idei ten czas to ok. 4 sekudy, w Plusie 3-4 sekundy. Proszę przetestować i sprawdzić. Opisywane powyżej przypadki NIGDY nie pojawiły się, gdy dzwoniłem do abonentów Plusa lub Idei. Dzwoniąc do tych abonentów nie można nawet stwierdzić, iż jest to połączenie komórkowe- tak dobra i czysta jest jakość połączeń. Reasumując, wracamy do punktu wyjścia. Im mniej nadajników, tym dla klientów gorzej. Era inwestuje ogromne pieniadze w reklamę, przez co ma najwiecej klientów, jednak nie idzie to w parze z jakością sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mktwkr Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 19:47 Witam, :) z całym szacunkiem, ale opisane przez Ciebie przykłady są czysto subiektywne. bez konkretów :) (...) wszelkie zjawiska fizyczne związane z falą (ogólnie) oczywiście można przytoczyć, jednak nie o to chyba chodzi w tej dyskusji:) - mniej nadajników - większa moc... - więcej nadajników - mniejsza moc... ale "natężenie pola" w obu przypadkach może przecież być jednakowe - zgodzisz się? nadajniki (może być ich mniej) są tak ustawione a ich moc tak dobrana, żeby w każdym z przypadków warunki w połowie drogi pomiędzy nadajnikami były optymalne. Projektując jakąkolwiek linię, zespół nadajników, przekaźników itp. dobiera się warunki optymalne dla działania "środowiska" z lekkim zapasem... Dotyczy to każdej dziedziny, w której się coś projektuje... -------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:35 Akurat jadąc nad zalew w Wilczej Woli przez Bojanów, Spie, zasięg na całej trasie ma jedynie Plus. Wytłumacz zatem, skad biorą się szumy w Erze, których u pozostałych operatorów brak? Pomyśl o tym, że oprócz fali od nadajnika do telefonu, musi być fala od telefonu do nadajnika. A im dalej do nadajnika, tym większe szumy. Odpowiedz Link Zgłoś
karrambello Re: działa komuś telefon w sieci IDEA? 21.08.05, 16:27 I to nie pierwszy raz. Było kilka takich przypadków w Tarnobzegu w ciągu ostatnich kilku miechów. Ciekawe czy komuś przyszło do głowy złożyć reklamację..? Kiedyś pracowałem w Nowej Dębie na terenie starego Dezametu, czyli na totalnym zadupiu w lesie. Firma użerała się z Ideą przez kilka miesięcy o zasięg, a właściwie jego brak, Plus miał zasięg bardzo dobry, Era taki sobie. Nie wiem jak ta utarczka z operatorem się skończyła, bo zmieniłem pracę, w każdym razie po wielu apelach, w końcu również i groźbach wypowiedzenia umowy - przedstawiciele Idei raczyli się pojawić. Coś tam pomierzyli popatrzyli, pokręcili głowami i pojechali :P Odpowiedz Link Zgłoś