GoĹÄ: dark IP: 31.187.12.* 14.09.12, 08:29 www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120914%2FRZESZOW%2F120919785 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Inkwizytor Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 14.09.12, 08:45 Na stos wszelkiego rodzaju bezbożników oraz inne plugastwa jak mawiał zaprzyjaźniony tow. Karol Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 10:01 Tak, to trzeba potępić i to stanowczo. Arcycham nie może spokojnie zjeść śniadania przez wybryki ateistycznej swołoczy. Oczekuję oficjalnego stanowiska przemyskich władz w tej sprawie, która jest filią kuriozalnej władzy nadrzędnej nad miastem. Jak się maszerowało w akcji "Stop laicyzacji" to zobowiązuje, czyż nie? Panie Wołczyk, kiedy będzie konferencja prasowa w tej sprawie? Proszą o to patrioci i prawdziwi katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 14.09.12, 10:05 Laicyzacja trwa, ateistów przybywa. Przestają się już bać wszechobecnych katolików znaczących teren swoimi symbolami. Naiwna wiara w dobrotliwego pana z brodą przemija z wiatrem. W Zeusa też już nikt nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ateiści w natarciu 14.09.12, 10:38 nie rozumiem tej idei. po co to komu? dla nowej mody? jeden wierzy w jedno, drugi w drugie, trzeci w nic, i jest ok. po co to psuć i szczuć jednych na drugich? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deista Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 14.09.12, 17:22 Zegarek nie powstanie bez zegarmistrza.Człowiek jest jeszcze bardziej skomplikowanym tworem.Dlaczego może istnieć człowiek a nie może istnieć Bóg ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 17:40 Masz rację, ale katolicy wypaczyli osobę Boga, więc nie dziw się, że takiego bożka mają dosyć i na nim wieszają psy. Robią z nim co chcą, całują, noszą, co roku umiera i zmartwychwstaje. I co oni powiedzą, tak ma czynić ich bóg. Taki bóg, niech mnie kopnie w d....e. Taki bóg nie istnieje. To pokraka i nie będę wierzył w coś co nie dość że nie istnieje ale ma tyle matek, że ciężko policzyć. Ale Polacy potrafią mnożyć wszystko. Porąbany naród. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: han Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 14.09.12, 21:40 Ludzie. A wierzcie sobie w co chcecie, nawet w słonia na księżycu, ale nie katujcie swą wiarą innych i nie zmuszajcie do niej. Czy to tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ateiści w natarciu 15.09.12, 11:28 ja nikogo nie zmuszam do niczego. za innych nie odpowiadam. równie dobrze mogłabym napisac, że taki plakat zmusza mnie do ateizmu, a przeciez to bzdura ;) po prostu i zwyczajnie - uogólnień nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 16:22 " Ja nikogo nie zmuszam..." - pisze Solaris. Tak Ci się tylko wydaje. Urodziłaś się ateistką, potem tak Ci wyprano mózg, że wierzysz w jakiegoś brodatego pana w chmurach. Następnie Ty zmuszasz do swojej wiary swoje dzieci każąc im uczęszczać na religie i ucząc klepać paciorki. Jedyna przewodnia siła narodu, jaką się obwołał Kościół, zawłaszcza psyche owieczek już od pacholęcia, wpływa na ustawodawstwo państwa i wpycha się w każdą dziedzinę życia każdego człowieka. Spójrz wokół siebie. Widzisz las krzyży, figurki świętych nie wyłączając Janów Pawłów II, no i wypasione do granic możliwości bogate kościoły. Ludzie nie mają gdzie mieszkać, ale modlić się do u...nej śmieci mają gdzie. I to nie są uogólnienia. Nasze państwo staje się przybudówką Watykanu, który bierze, bo mu dają. Daj Zeusowi, on też jest bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ateiści w natarciu 16.09.12, 18:43 nie obrażaj innych ludzi maleńki sfrustrowany człowieczku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fundamentalista Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 16.09.12, 22:49 Fundamentalizm watykański kwitnie.. żadna watykańska sługa lub pacholę złego słowa nie napisze na ul nienawiści ( Polsce); więc szkoda się strzępić tylko edukować od małego młodzież, że życie bez czarnych płatnych pachołków jest piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 20.09.12, 16:17 " Ja tylko nie wierzę w jednego boga więcej niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego". (Stephen Roberts) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mea Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 20.09.12, 10:01 Bóg nie stworzy zegarka, bo nie potrafi, musi to zrobić człowiek. Bóg istnieje dzięki człowiekowi, który go wymyślił Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x Re: Ateiści w natarciu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.09.12, 00:43 Dobre pytanie,ale jak tu nie szczuć skoro pytasz "po co to komu".Szkoda,że ci sami ludzie kiedyś tak bardzo walczyli o zmiany a dziś nie dopuszczają,że na tych zmianach sspołeczeństwo nie pozostanie,gdy chce się rozwijać.Straszny to dla mnie sygnał,ale jesteśmy świadkami,że zuzyło się już pokolenie JP.Życie nie stoi w miejscu. Selavi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Młody Kto czuje się zagrożony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 20:50 A komu to szkodzi.Jest demokracja i każdy może głosić swoje przekonania. Takie same prawo mają katolicy,prawosławni,wyznanie mojżeszowe a także wyznawcy islamu. Skoro jest tyle wyznań to i bezwyznaniowcy mają swoje takie same prawa jak pozostali. Przemyśl to miasto wielu kultur wielu narodów i wielu przekonań. Niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Kto czuje się zagrożony 15.09.12, 11:34 ale nie chodzi o prawo do wieszania plakatów, demokrację mamy, można sobie plakat powiesić, i mnie taki plakat nie przeszkadza. nie rozpatruję sprawy w kwestii praw, tylko w kwestii powiedzmy społecznej. żyjemy w społeczeństwie wielokulturowym, wieloreligijnym, obok siebie, czasem razem ze sobą, i tak jest dobrze. ale z drugiej strony, taką akcję można uznać za pewnego rodzaju prowokację, zważywszy, kto za tym stoi ;) i to jest niepotrzebne, bo istnieje możliwość, że znowu tylko skłóci nas ze sobą. a to nikomu nie służy, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Dziwka Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 07:13 Brak TOLERANCJI drzemie w lokalnym społeczeństwie. Wynika to z tego, że brak w nim świadomości o "bezkarnej" swobodzie poglądów. Wiele boi się pomyśleć, że można żyć spokojnie po krytyce SIŁY NARODU. Wystarczy tylko się nie bać i siać ziarno tolerancji. Bez religi też się fajnie żyje - nikt niczego nie narzuca. Dlatego inicjatywa powieszenia plakatu (bilbordu) jest piękna. Dojrzałym ( np. udającym, że wykonują jedno z 5-ciu przykazań kościelnych co niedzielę) szkoda to uświadamiać - ich mózgi w większości są nie do naruszenia. Młodym należy przekazywać prawdę o tolerancji. I to czyńcie w imię Słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Wolność IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 09:34 www.wolnoscodreligii.pl/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deista Re: Wolność IP: *.107.118.111.mediahost.pl 15.09.12, 09:50 Wąskie to grono sławnych ateistów.Zabrakło tam Lenina , Stalina , Mao Hitlera i wielu innych.Należałoby tam umieścić ich fotki oraz opis ich końca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Wolność IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 09:59 Bez religii żyje się swobodniej - wskazanie na osoby mocno naciągane aby tylko wykazać negatywy - więcej pozytywów. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Wolność 15.09.12, 10:02 Stalin i Hitler byli chrześcijanami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deista Re: Wolność IP: *.107.118.111.mediahost.pl 15.09.12, 10:04 W młodości.Pózniej walczyli z religią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Wolność IP: *.107.118.111.mediahost.pl 15.09.12, 10:23 Bez Boga lepiej się żyje , ale trudniej umiera.Życie bez Boga nie jest dowodem na Jego nieistnienie.Wypaczony obraz religii w Polsce nijak się ma do innych krajów i kultur.Ateiści widzą tylko to co złe a nie dostrzegają tego co w chrześcijaństwie piękne.Być wierzącym to dar.Mój syn jest niewierzący.Nie narzucam mu niczego.Nie spotkałem się a Polsce z narzucaniem komuś na siłę wiary.Walczycie z religią , jednoczycie się . Tak naprawdę pragniecie w sobie zagłuszyć wątpliwości.Razem łatwiej.Macie do tego prawo , tylko nie narzucajcie swojego obrazu świata innym.Nauka nie udowodniła i nie udowodni braku Stwórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Wolność IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 10:36 Ale nie udowodniła, że jest; czyli bazowanie na emocjach - będzie albo nie będzie. Ale dla świętego spokoju to będzie a jak ktoś da kasę za to że powielę to 3x będzie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Wolność IP: *.107.118.111.mediahost.pl 15.09.12, 16:42 Zajrzyj do netu i przeczytaj o archeologii zakazanej.Coraz więcej faktów a raczej znalezionych artefaktów .świadczy o błędnej teorii Darwina.Ta teoria narobiła wiele złego.Nie udowodniła swej racji nigdy.Niestety ostatnie znaleziska świadczą dobitnie ,iż ludzie na Ziemi żyli jeszcze przed dinozaurami.Ponadto istnieje wiele dowodów opisujących zjawiska paranormalne , którymi naukowcy nie kwapią się zająć w obawie narażenia się na śmieszność.Takie zjawiska występowały i występują na całej kuli ziemskiej.Istnieje życie po ziemskim życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Wolność 15.09.12, 11:10 "Bez Boga lepiej się żyje , ale trudniej umiera." Na pewno trudniej się umiera? Jesteś pewny, że człowiek wierzący, który nagrzeszył umiera w spokoju? Myślisz, że wielu jest takich chrześcijan, którzy bez lęku umierają? Ateiście jest łatwiej - wie, że na przykład śmierć będzie końcem cierpienia i wszelkich kłopotów. Chrześcijanin może się obawiać, że problemy dla niego dopiero się zaczynają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dark Wolność chrzczenia IP: 31.187.12.* 15.09.12, 15:25 > W młodości.Pózniej walczyli z religią. Walczyli, ale byli ochrzczeni, więc byli chrześcijanami. Nigdy nie wystąpili z kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Deista Re: Wolność chrzczenia IP: *.107.118.111.mediahost.pl 15.09.12, 16:33 Czy ktoś , kto morduje miliony ,a w tym wielu za wiarę, musi występować z Kościoła ? Czy wszyscy , którzy byli "zuchami " są nimi nadal choć oficjalnie nie wystąpili z organizacji ?Ostatnia wielka wojna światowa była zderzeniem dwóch systemów niszczących religię. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Wolność chrzczenia 15.09.12, 17:18 "Czy wszyscy , którzy byli "zuchami " są nimi nadal choć oficjalnie nie wystąpili z organizacji ?" Gdybyś był w harcerstwie, to byś wiedział, że harcerzem jest się do końca życia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Wolność chrzczenia 17.09.12, 09:46 Czyli po krucjatach należy uznać, że kosciół katolicki to zbrodnicza organizacja, do tego zmierzasz? Bo ja tak uważam. Wszędzie gdzie szerzono wiarę katolicką robiono to mieczem, krwią i podstępem. Dodam, że trzeba być bezmózgiem, żeby w te wymyślone bzdury wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Wolność chrzczenia IP: 109.110.193.* 17.09.12, 20:53 solist napisał: ...kosciół katolicki to zbrodnicza organizacja,... Bo ja tak uważam. Niestety, Solit ale Twoje "uważanie" jest g...o warte. Znaczy tyle co zdanie leminga.:) solist napisał: Dodam, że trzeba być bezmózgiem, żeby w > te wymyślone bzdury wierzyć. Widzę Solist, że dla Ciebie ateizm stał się religią tak jak tego chcieli marksiści. Jesteś więc takim samym niewierzącym "bezmózgiem" jak i wierzący. Niewiara to też wiara. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Wolność chrzczenia 17.09.12, 21:47 Ktoś kto pisze, że niewiara też jest wiarą, za dużo i nieuważnie czytuje różne, mało uduchowione teksty. Odpowiedź na ateizm w tym stylu, że też jest wiarą to tylko odszczekiwanie. I nie chce mi się tego wątku kontynuować, bo szkoda czasu - choć czemu nie? Pier.d.olenie, że bóg jest bo nikt nie udowodnił, że go nie ma to jest mniej więcej to samo, że pedofilia to dar od boga żeby dzieci cierpieniem zbliżały się do raju. Bo nie udowodniono, że tak nie może w istocie być. Nie udowodniono też, że palenie na stosie nie powoduje wyzwolenia z grzechów, bo w zamyśle było wręcz przeciwnie. Nie udowodniono też, że stosunek doobytniczy nie jest modlitwą blisko krzyża. Ja sądzę że jest, zważywszy na to co dzieje się chociażby w klasztorach. Starczy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Wolność chrzczenia IP: 109.110.193.* 20.09.12, 23:44 Solist, to, że wierzysz, że jesteś tylko kupką przypadkowo zaistniałego białka to twoja sprawa. Nie musisz się z tym publicznie obnosić. Chyba, że potrafisz udowodnić, że tak nie jest.... Jesteś doskonałym przykładem polskiego czerwonego ateisty; nachalny, chamski, głośny i dyletancki jak za przeproszeniem pewna osóbka z piskliwym głosikiem...:) Ciesz się jednak, nie jesteś sam - z tobą jest Palikot:) wpolityce.pl/wydarzenia/36078-ateisci-beda-wieszac-antyreligijne-billboardy-po-co-aby-niewierzacy-mogli-wyjsc-z-cienia Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Wolność chrzczenia 21.09.12, 06:49 "Jesteś doskonałym przykładem polskiego czerwonego ateisty; nachalny, chamski, głośny i dyletancki" Ty natomiast jesteś przykładem typowego, polskiego katolika - cichy, pokornego serca, nienarzucający się otoczeniu z poglądami, miłujący bliźniego swego jak siebie samego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Wolność chrzczenia IP: 109.110.193.* 22.09.12, 12:09 kocur_zalogowany napisał: Ty natomiast jesteś przykładem typowego, polskiego katolika - cichy, pokornego serca, nienarzucający się otoczeniu z poglądami, miłujący bliźniego swego jak siebie samego. Cieszy, że nawet wyznawcy religii marksistowskiej potrafią czasem trzeźwo spojrzeć na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Spalony na stosie Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 10:15 W imię wiary kiedyś zabijano i potem po wielu setkach lat np. powstała teologia wyzwolenia. Ale Ci co zabijali wmawiali innym, że to w dobrym celu zrobiono - tak oto klarowała się przez setki lat obłuda osiągając dziś bardzo wysoki poziom profesjonalizmu. Lepiej się tutaj zapisać: kosciol-spaghetti.pl/o-nas.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abba jozef Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 15.09.12, 18:29 Ciekawy artykuł A słowo ciałem się stało, czyli jak nauka potwierdza istnienie Boga www.kciuk.pl/A-slowo-cialem-sie-stalo-czyli-jak-nauka-potwierdza-istnienie-Boga-r106325 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ixs Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 17.09.12, 00:17 Ten kciuk to herezja, to kciuk to niezły kciuk, zwłaszcza ten środkowy. To kpiny z rozsądku z normalnego człowieka. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 20.09.12, 11:49 solist też jest wierzącym człowiekiem .On wierzy ,że Boga nie ma.Może istnieć solist , ale broń boże Bóg! Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 20.09.12, 13:09 To czy bóg istnieje czy nie to interesuję mnie tyle co majtki moherowej sąsiadki. Chyba, że wiesza je na płocie w stanie niewypranym. Wówczas reaguję wymiotami. Jest natomiast szatan co gwałci młode dziewki i stare też. NIe wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 20.09.12, 15:41 Wierzę.Wierzę także ,iż w końcu to Bóg zwycięży.Szatan zaś będzie wisiał na płocie obok majtek Twej sąsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 21.09.12, 00:01 zwycięży szatan bo tylko On istnieje. Nie wieżysz w to? Jeżeli nie wierzysz to twoja niewiara jest też wiarą. Dlatego nie wmawiaj mi, że Szatan nie kocha ludzi, tym bardziej, że większość ludzi to Szatany w czystej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sari Re: Ateiści w natarciu IP: *.przemysl.hypnet.pl 21.09.12, 15:56 Ciebie to w sposób szczególny pokochał.Szatan istnieje.Niestety nie kocha ludzi.Pogadaj z byłymi satanistami.Zmienisz zdanie.Bóg Cię kocha.To pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: suri Re: Ateiści w natarciu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 21.09.12, 21:06 Wyświechtane hasło katolików "Bóg cię kocha" nie znajduje odzwierciedlenia w rzeczywistości. Dziwna ta "miłość" Boga, który zabija stworzone ponoć przez siebie stworzenia. Bóg, o ile istnieje, w co wątpię, to kocha sam siebie, o ile wie co to słowo i uczucie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 21.09.12, 06:45 "Wierzę także ,iż w końcu to Bóg zwycięży" A to w tej chwili Bóg walczy? Myślałem, że jest mocniejszy. Powinien Szatana jednym pstryknięciem palców unicestwić. Kiedy spodziewasz się zwycięstwa? Bo skoro na razie walczą jak równy z równym, to ja pewności co do wyniku bym nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 20.09.12, 22:35 Średnio ok 600 zł dziennie wpływa datków na Fundację Wolność od Religi. Piękny wynik. Przeciwnicy akcji liczą ile im kasy z tacy uciekło. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 22.09.12, 14:11 Gość portalu: Wolność napisał(a): Średnio ok 600 zł dziennie wpływa datków na Fundację Wolność od Religi. Piękny > wynik. Przeciwnicy akcji liczą ile im kasy z tacy uciekło. Słyszałem, że te 600 zł. codziennie wpłaca pewien biznesmen, który uważa się za polityka.:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Zbiórka na Wolność IP: *.toya.net.pl 21.09.12, 06:37 ZEBRANO: 19 181,00 zł. na dzień 20.09.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Zbiórka na Wolność IP: *.toya.net.pl 21.09.12, 15:07 ZEBRANO: 20 031,00 zł. na dzień 21.09.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Zbiórka na Wolność IP: *.przemysl.hypnet.pl 21.09.12, 15:58 Ile można za tą kasę kupić litrów czeskiej wódki ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 25.09.12, 00:00 ZEBRANO: 21 431,00 zł. na dzień 24.09.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 25.09.12, 16:15 www.wolnoscodreligii.pl/index.php ZEBRANO: 22 031,00 zł. na dzień 25.09.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 27.09.12, 21:24 ZEBRANO: 23 181,00 zł. na dzień 26.09.2012 Liczba datków rośnie a na tacy ubywa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 28.09.12, 19:47 ZEBRANO: 23 200,00 zł. na dzień 27.09.2012 tylko wpłynęło kasy na fundację - o tyle mniej na tacę.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 01.10.12, 19:14 ZEBRANO: 24 360,00 zł. na dzień 01.10.2012 www.wolnoscodreligii.pl/index.php nie ma informacji o Przemyślu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Spadkobiercy Związku Wojujących Bezbożników? IP: 109.110.193.* 01.10.12, 23:11 Zadziwiające podobieństwo: pl.wikipedia.org/wiki/Zwi%C4%85zek_Wojuj%C4%85cych_Bezbo%C5%BCnik%C3%B3w "Dajcie mi dzieci, a zniszczę rodzinę" - (W. Lenin) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 02.10.12, 07:32 Dziękuję za reakcję mat; sadzę, że masz szansę jeszcze conajmniej raz zweryfikować stronę fundacji. Tak jak np. Korea jest jednym z ostatnich bastionów totalitaryzmu (którego nie pochwalam) to nasz kraj pretenduje do jednego z ostatnich bastionów watykanizmu w sensie formalnym i mentalnym. Ciężko mi się gratuluje przynależności do takiej opcji ale na szczęście takich jak Ty to tylko ubywa. W Europie ile państw jest takich ? Nawet Ci co boją się wyrazić swoje odczucia jest ich coraz więcej - a to krok do zaprezentowania swoich rzeczywistych poglądów. Więc warto powielać kulturę niezależności od religii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 02.10.12, 20:59 Gość portalu: Wolność napisał(a): > Dziękuję za reakcję mat; sadzę, że masz szansę jeszcze conajmniej raz zweryfiko > wać stronę fundacji. Bardzo proszę. Stronę zweryfikowałem raz i to mi w zupełności wystarczy. Nawiązywanie do tradycji bolszewickiego, wojującego ateizmu mówi samo za siebie i nie wymaga w zasadzie żadnego komentarza. W zasadzie, bowiem mam wrażenie, że to kanapowe przedsięwzięcie obliczone jest raczej na komercję niż na szerzenie bolszewickiej "oświaty". Proponuję by, jak kiedyś Kuroń z pewnym redaktorem, wyjść też do ludu i śpiewać mu zamiast psalmów, żydowskie i rosyjskie piosenki.:)) Efekt murowany. Może was nawet odznaczą Orderem Orła Białego.:) Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 03.10.12, 12:29 Nawiązanie do tradycji bolszewickiej kontra nawiązanie do bandyztyzmu średniowiecznego? Czym to się różniło? Tym, że na czele jednego stały komuchy a drugiego biskupi i papież? Nie każdy wierzy w boga i nikt nie ma prawa go do tego zmuszać poprzez jakąkolwiek formę nacisku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 14:43 O jakim bandytyźmie średniowiecznym na czele którego "stali biskupi i papież" mówisz Solist i kto do niego wspólcześnie nawiązuje. Bądź łaskaw wyjaśnić. A poza tym kto tu kogo do czego zmusza? Nie każdy nie wierzy w Boga i nikt nie ma prawa go zmuszać do tego poprzez jakąkolwiek formę nacisku. Tego nie chcą przyjąć do wiadomości różne kanapowe organizacje jak choćby wojujący ateiści, agresywni, nachalni, rasistowscy wręcz, usiłujący innym nachalnie narzucić swój punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 03.10.12, 14:50 Czyli działanie poprzez chamską siłę - dziś w nocy zawiesimy krzyż, jutro przeforsujemy składkę na kościół, pojutrze pod osłoną nocy podatek dla kościoła? Co jeszcze? Wiara w boga to coś irracjonalnego i nieoparte na faktach, istnienie boga to kłamstwo wymyślone przez tych co chcieli dorobic się kasy. Nie ma boga, a jeżeli jest to mi go pokaż, udowodnij, że nie jest to kłamstwo i przekręt. A ja popatrzę na to co posiada strona kościelna i stwierdzę, że jest to jednak tylko i wyłącznie biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Europa IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 16:04 W Europie , tej cywilizowanej naprawdę bez Siły Watykańśkiej żyje sie lepiej. Tam mieszkańcy do tego doszli. Do tego dojdziemy też tu, naszym kraju. Fundamentaliści katoliccy pomniejszają swoje szeregi. Jak wejdzie podatek kościelny to zobaczymy ilu jest katolików. Wg mnie nie 95%-99% tylko ok 30%-40%. Dlatego Kierownictwo KK tak naciska , że chcą wiekszej stawki - bo wiedzą, że mniejszy będzie wpływ niż niby deklarowany na podstawie danych kościelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Europa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 19:36 Ho, ho, czuję powiew wolności. Mam nadzieję, że to całe katolickie pasibrzustwo uda się w końcu przepędzić z tego kraju. Szkoda tylko, że kolejny rząd nie działa w oparciu o konstytucję, karmi kler a do tego ssra przed klerem w gacie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 20:05 Ktoś na Ciebie wywiera presję? Zmusza Cię do czegoś? Ktoś Ci zawiesił siłą krzyż na szyi? Ktoś wymusza na Tobie płacenie składek czy podatków na Kościół? Puknij się facet w łeb i przestań już oglądać tivii i czytać jakieś kłamliwe szmatławce. Ja rozumiem, że jesteś ateistą i bądź nim sobie ale przestań się z tym obnosić i obsesyjnie atakować innych, którzy nie podzielają Twoich przekonań. Trochę tolerancji dla innych, mniej rasizmu! Twoja wiara w nieistnienie Boga jest jak widzę bardzo głęboka i na pewno oparta na naukowych podstawach. Spróbuj zatem przedstawić dowody na swoją hipotezę. Udowodnij też konsekwentnie, że jesteś tylko kupką przypadkowego białka. PS. św. Piotr pytał Boga co zrobić ze zmarłymi ateistami. Powiedz im, że mnie nie ma, padła odpowiedź. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.12, 20:28 Wiem, że nie do mnie, ale się wtrącę: 'Twoja wiara w nieistnienie Boga jest jak widzę bardzo głęboka i na pewno oparta na naukowych podstawach. Spróbuj zatem przedstawić dowody na swoją hipotezę.' Przecież nie trzeba udowadniać czegoś czego nie ma. To ty udowodnij, że istnieje Bóg. Obsesja z obnoszeniem się swoją wiarą dotyczy właśnie katolików a nie ateistów. Jestes mat takim samym kłamcą jak papież i kler Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 20:51 Gość portalu: darek napisał(a): Przecież nie trzeba udowadniać czegoś czego nie ma. Chrześcijanom wystarcza wiara, że Bóg jest; Ty, jako ateista powinieneś jednak naukowo dowieść , że go nie ma. Więc oczekuję dowodu..... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Rzymscykatolicy w natarciu IP: *.toya.net.pl 02.10.12, 15:11 Do walki zachęcają? stop laicyzacji? a możliwy podtekst? palić ateistów na stosie? akcja obrażania Boga? tylko bojownicy spod znaku krzyża tak lubią.. Krzyżacy też się w tym pławili.. inne zakony dawniej tez.. krok od inkwizycji? www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121002/RZESZOW/121009921 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 01:18 mat cisz się, że u nas jeszcze możesz tak sobie klikać ale wiedz - niedługo. Za coś takiego odpowiedziałbyś w cywilizowanym kraju, za szerzenie rasizmu. Ale Ty i tak tego nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 20:10 A które to kraje uważasz za cywilizowane? Czyżby hitlerowskie Niemcy lub bolszewicki Związek Sowiecki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Rewolucja Francuska IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 20:28 Szanowny macie; W lipcu dnia 14 Roku Ateistycznego chlałem bardziej i więcej niż pan w czarnej sukience mszalniaka (działa wbrew ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi - ale obłuda u nich jest normalnością) na część zwycięstwa Rewolucji 1789–1799; popatrz się guru ile to lat temu pogoniono pasibrzuchów a TY mi pie..lisz coś o cywilizowanych krajach tzn. gdzie są w Europie. Pisałem Ci wcześniej , że Ty nie załapiesz pewnych wątków - bo jesteś m.in. zwolennikiem wydawania nie swojej kasy. Weź sobie pasibrzuchów na swoje utrzymanie a wtedy pochyle czoło, że zrobiłeś zacny czyn. nawet Ci coś dorzucę miast na iść na k..wy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Rewolucja Francuska IP: 109.110.193.* 03.10.12, 20:39 Gość portalu: Wolność napisał(a): W lipcu dnia 14 Roku Ateistycznego chlałem bardziej i więcej niż pan w czarnej sukience... Tak też myślałem, że jesteś ciągle pod wpływem.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Rewolucja Francuska IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 20:42 Jeśli już to za swoją zapracowaną i opodatkowaną pracę mat; pasibrzuch ile wyłudzi od owieczek tyle ma. WYŁUDZI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Rewolucja Francuska IP: 109.110.193.* 03.10.12, 21:06 Gość portalu: Wolność napisał(a): > Jeśli już to za swoją zapracowaną i opodatkowaną pracę mat; pasibrzuch ile wyłudzi od owieczek tyle ma. WYŁUDZI!!! Przepijając własne pieniądze martwisz się na co inni dobrowolnie wydają swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 21:04 Ateiści dają SAMI dobrowolne datki na uświadomienie społeczeństwa, ZEBRANO: 27 860,00 zł. na dzień 03.10.2012. Widzisz mat ile mniej pasibrzuchy dostaną na tacę? dołóż im ze swoich!!! tak ich bronisz to płać na z własnej kieszeni!!! i nie jest to podparte ideologią która gdzieś tam wymieniałeś tylko własnym portfelem!!!! jak będziesz bronił pasibrzuchów to napisz, że będziesz ich utrzymywał za swoje!!! zapamiętaj to Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.10.12, 21:52 Jestem ateistą i niestety ze swoich podatków muszę płacić na funkcjonariuszy wymyślonego bozi. Protestuję, ale i tak płacę. Dlaczego bozia nie zrzuca siE na swoich szamanów? Ponoć jest wszechmocna, wszechpotężna - dlaczego nie sypnie kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 21:54 Gość portalu: Wolność napisał(a): > Ateiści dają SAMI dobrowolne datki na uświadomienie społeczeństwa, ZEBRANO: 27 > 860,00 zł. na dzień 03.10.2012. > Widzisz mat ile mniej pasibrzuchy dostaną na tacę? Kościól katolicki co niedzielę zbiera na tacę ok. 2.7000.000 dobrowolnych datków, więc kwota 27.860 zł zebrana przez ateistów w miesiąc czy dwa naprawdę nie robi żadnego wrażenia, wręcz uzasadnia tezę, że ateizm to dewiacyjny marines tego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 22:11 To jak tyle zbierają to po co im dotację? daj im swoją kasę DOBROWOLNIE!!!! zrobisz to z podniesionym czołem? jak bronisz to utrzymuj ich a wara od kasy państwowej - publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 22:38 Gość portalu: Wolność napisał(a): daj im swoją kasę DOBROWOLNIE!!!! Ależ daję. Co Ci do tego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 23:02 Za mało dajesz kasy bo sięgają po publiczną Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 23:14 Ależ publiczna kasa to też moja kasa i zdecydowanej większości, której trzeba się podporządkować. Ja np. nie życzę sobie dotowania z moich (publicznych) podatków ukraińskich szowinistów, rezydujących w Polsce ale nie mam na to żadnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 03.10.12, 23:29 Sorki.. ale omawiamy kwestie kościoła a nie szowinistów; weź poprawkę na to, że szowinizm ukraiński ma tez podłoże wiary (religijne). Publiczne środki niestety ale są wydatkowane na tych, którzy preferują obłudę i udają że ktoś istnieje ale dopiero po zesztywnieniu na ziemi. Takie teksty to tylko mają aromat inkwizycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 10:15 Jak już wszystkich przerobisz na ateistów to wtedy będziesz miał prawo domagać się rozdysponowywania środków publicznych w/g ich i własnego uznania. Na razie jednak możesz tylko o tym pomarzyć.:) Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 04.10.12, 15:04 Czyli jak napisano wyżej - CHAMSKA SIŁA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.10.12, 22:13 "Ateizm to dewiacyjny margines tego społeczeństwa" pisze mat120 A może ten dewiacyjny margines tego społeczeństwa to ten mający urojenia religijne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 03.10.12, 22:42 Gość portalu: zeus napisał(a): "Ateizm to dewiacyjny margines tego społeczeństwa" pisze mat120 A może ten dewi > acyjny margines tego społeczeństwa to ten mający urojenia religijne? Sorry, ale mamy demokrację gdzie większość decyduje o losach mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 00:02 Ciekawa tak demokracja, która mniejszość zmusza do podporządkowania się kretynizmom większości. Ciekaw jestem jakbyś oceniał rzeczywistość, gdybyś był w mniejszości i musiał się podporządkować wększości, która nie toleruje twojej religii. Na przykład jak byś się czuł jako katolik, gdybyś żył w kraju muzułmańskim o radykalnych poglądach. Mat, nie pieprz więcej. Czujesz się silny, bo masz za sobą większość, ot jesteś taki bohater za parę złotych. A co radziłbyś twoim braciom katolikom w krajach muzułmańskich, jak mają reagować na działania większości? Liczą na ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 10:00 Nie odwracaj kota ogonem. W niektórych krajach muzułmańskich to nie chrześcijanie atakują wyznawców Proroka tylko jest dokładnie odwrotnie. Spróbuj zatem tam robić to co bezkarnie możesz robić w Polsce. Nie sądzę żeby starczyło Ci odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 04.10.12, 10:08 Po co się strzępisz mat; w Polsce i tak jeszcze KK ma wiatr w plecy ale trendy są czytelne; KK walczy o kasę bo wie, że za chwile może się ona skończyć; wie tez doskonale że kasa to ich beztroski byt - czyli panienki, bzykanie i przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 04.10.12, 19:32 Gość portalu: Wolność napisał(a): ....ale trendy są czytelne; Jakie znowu trendy - forumowe poszczekiwanie, kanapowa fundacja i 27.000 zł zebrane przez kilka miesięcy?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 04.10.12, 10:42 mat - czas upływa; natura sama robi selekcję pośród tych najbardziej wojowniczych zwolenników KK; w świecie są trendy w kierunku wolności światopoglądowej - ludzie zrozumieli jakie bajki KK opowiada; w niewykształconych społeczeństwach straszonych od małego ( bo "bozia się będzie gniewać"; przyjdzie szatan i Cię zabierze" itp) wywierane jest piętno w psychice młodego człowieka i to później skutkuje takimi postaciami egzotycznymi jak Ty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zeus Re: Ateiści w natarciu IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.10.12, 14:15 Cokolwiek by nie powiedzieć o religii, niesie ona w każdym wydaniu najgorsze cechy ludzkości. Nie ma przyjemniejszego sposobu do zabijania niż dla boga i w imieniu boga. A bóg to wymyślone indywiduum. Dla bezrozumnych, dla słabo myślących bohater nie z tej Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 04.10.12, 15:11 Dokładnie tak. Żeby złapać ludzi za mordę to trzeba ich przestraszyć a później pokazać, że jest nadzieja. Tylko potrzeba do realizacji kasy, kasy, kasy, żeby wybudować pomniki, kościoły, kaplice, kasy, kasy, kasy, duuuużo kasy! Ludzie, którzy wierzą w sposób obcesowy w boga niczym się nie różnią od strażników więziennych - każą innym robić, myśleć, rozmawiać, ubierać się tak jak oni. Ludzie tacy nienawidzą tych co myślą odmiennie bo to grzech, który wcisnął im w umysły kler, czyli specjaliści od biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 04.10.12, 20:19 mat.. na razie nie chce mi się pisać o tym; żyj w swoim świecie.. ja mam zamiar bzykać panienki i jak będą atrakcyjne to pingwinki; mogą mi nawet zapłacić ze swojego majątku - zrobię to bez skrupułów; a ty zdzieraj kolana - widocznie jest Ci w tym tak dobrze i zyj w obłudzie i naciągaj skórę w imię świętych książek - bo bzykanie dla Ciebie na lewo jest zabronione - będziesz żyć waść w grzechu, wyspowiadasz się i ci bozia odpuści.. później se znowu może bzykniesz i tak będziesz zataczać koło historii z nadzieją że będziesz zbawiony (za datek oczywiście) a ja będę myślał o niebiańskim haremie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Prześmiewca Re: Ateiści w natarciu IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.12, 21:21 To są dobre wieści z PiS kiego grodu Przemyskiego pt. "Najważniejsze jest bzykanie". I tak trzymać Przemyślanie. Bzykałem bzykałem i nic nie wskórałem. Z powodu skrytości w niemożności. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Prześmiewca Re: Ateiści nie nacierają lecz masują. IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.12, 21:40 Ale z drugiej strony okazja się kroi. Bzykamy do spółki jak jaskółki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści nie nacierają lecz masują. IP: *.toya.net.pl 04.10.12, 21:49 No Prześmiewca w józefowym grodzie nie będziemy juz na głodzie a dziewczynki zamiast świecą same się przelecą Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 04.10.12, 21:44 Gość portalu: Wolność napisał(a): ja mam zamiar > bzykać panienki..... Bzykaj, bzykaj - to jedyny sposób na procentowy wzrost populacji ateistów w Polsce.:)) Dzieciątka wychowa Ci Fundacja za 27.000 zł. A jeśli będzie mało zawsze możesz stanąć z tacą przed kościołem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 05.10.12, 10:00 Tak, tak, czyli "pod" kościołem mogą stać tylko pedofile i homoseksualiści, a hetero już nie? Oj, mat, dałeś się wyrolować klerowi tak jak większość społeczeństwa. Ludzie nie chodzą do kościoła bo chcą (poza wyjątkami) tylko dlatego, że się boją, że bóg ich ukarze. A chodzić muszą bo kler zdechnie bez datków i kto wtedy wstawi się u pana bożka? Kto wysłucha grzechów, określi pokutę i zmyje winy? Ach, jakie to miłe - ksiądz odpuszcza grzechy, ulga i ... hulaj dusza. Dalej klniemy, jemy mięso w piątek, w nocy staje nam bez powodu, obmawiamy sąsiadów, oszukujemy, kradniemy, naciągamy państwo, zdradzamy współmałżonka, odglądmy sie za du.pami, pijemy wódkę, a potem ksiądz znowu odpuści. I tak w kółko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 05.10.12, 23:11 solist napisał: Ludzie nie chodzą do kościoła bo chcą (poza wyjątkami) tylko dlatego, że > się boją, że bóg ich ukarze.... Solist nie pisze tego wszystkiego bo chce, tylko dlatego, że się boi by nie być uznanym za "katodebila", zamiast za "światłego" lewackiego Europejczyka...:) Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ateiści w natarciu 06.10.12, 17:56 Mnie na rozgłosie nie zależy a katodebilom owszem, widać ich wszędzie , wpier.dalają się gdzie opadnie - do domu, łóżka, na każdym skrzyżowaniu, w każdej szkole i przedszkolu, w sraczu też wiszą "święte" obrazki. Niedługo świętymi będziemy du.py podcierać żeby się glisty wyniosły. Mat120, jak wierzysz w swojego bożka (choć to nie twój tylko biskupi, sam go nie wymyśliłeś i ci się nie objawił) to wierz sobie dalej, ale daj innym spokój, zabierz swoje świętości do domu, możesz się nawet do nich onanizować tylko nie epatuj tak tą swoją wiarą i daj innym spokój. I od.jebał się od kasy ludzi, którzy uczciwie pracują i sam sponsoruj swoje świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 07.10.12, 00:27 Oj Solist, Solist. Jakby Ci na rozgłosie nie zależało to nie wieszałbyś jakiś durnych bilbordów, nie histeryzował na forum i nie uprawiał rasistowskiej propagandy a może i nie należał do jakiegoś kanapowego związku bezbożników.:) Jak Ci w sraczu św. obrazek przeszkadza to powieś sobie obok Lenina albo Adolfa. Poczujesz się mniej samotny .:) solist napisał: wpier.dalają się gdzie opadnie - do domu, łóżka,..... Kto Ci się wpier.dala? Jakaś zakonnica? Odpowiedz Link Zgłoś
g.strashinsky Re: Ateiści w natarciu 09.10.12, 15:37 Nie chce mi się szukać, ale w którymś z postów Mat120 napisał, że mniejszość ma psi obowiązek podporządkować się większości. I tak skoro większość w Polsce stanowią katolicy, to reszta hołoty czy to innowierczej, czy to ateistycznej, ma się bez szemrania tej większości podporządkować. Zgadzam się z Matem, ale widzę pewną niekonsekwencję w jego wpisach - na Ukrainie Zachodniej większość ukraińska życzy sobie pomników Bandery i Szuchewycza, czci UPA itp., nie chce oddawać Polakom ich świątyń, nie chce przekazać budynku na Dom Polski. Mniejszość Polska na Litwie również doświadcza różnych ograniczeń ze strony litewskiej większości, ale tu stosunek Mata120 jest zupełnie inny, uważa on bowiem, że w tych akurat przypadkach, winna decydować mniejszość. Jak widać Mat 120 stosuje podwójne standardy, czyli słynne "prawo Kalego". Nazywanie ateistów "dewiantami" jest nadużyciem, bo przecież wiadomo, co to słowo oznacza. Idąc tokiem rozumowania Mata, można przyjąć, że dewiantami są osoby, które wolą Bacha od Beethovena, czy bigos od flaczków. Każdy ma prawo do własnego światopoglądu, to oczywiste. Narzucanie ludziom tego w co mają wierzyć, lub nie, jest praktyką totalitarną. Mat jest zwolennikiem zamordyzmu wyznaniowego i ideologicznego i niech sobie będzie, ale w państwie (jeszcze) demokratycznym, istnieje wolność światopoglądowa i prawo do manifestowania swoich poglądów, jeśli nie są niezgodne z prawem. Jeśli chodzi o wiarę, to jest to prywatna sprawa każdego obywatela - ma prawo wierzyć, ma prawo nie wierzyć, ale nikt nie ma prawa mu jej narzucać czy to w sposób łagodny, czy - tym bardziej - opresyjny, to samo dotyczy ateizmu. Jeśli Mat chce przesiadywać w kościółku i klepać różaniec, dawać na tacę, chodzić do Częstochowy na kolanach, lub rękach czy w inny manifestować swoje poglądy - ma prawo. Takie samo prawo mają ateiści. A to, że Kościół zawładnął państwem i, że ciągle mu mało, to osobna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 14.10.12, 13:10 Sorry, ale większość sformułowań zawartych w Twoim poście to zwyczajne nadużycia. Wielokrotnie podkreślałem, że każdy ma w Polsce prawo wyznawać jaką chce religię, ba nawet być ateistą i nikt nie może z powodu swoich przekonań religijnych być dyskryminowany lub poniżany. etc. Kościół katolicki przestrzega tej zasady a to, że uczestniczy w życiu społecznym to chyba nic dziwnego zważywszy na to, że społeczność katolicka jest zdecydowanie dominującą w Polsce. I to mimo wieloletnich zabiegów hołoty bolszewickiej i jej współczesnych duchowych spadkobierców. I tak zostanie mimo hałaśliwych, często rasistowskich wręcz i wściekłych napaści różnych kanapowych, organizacji lewackich i różnej maści lemingów, którzy próbują w ten sposób zaistnieć bo inaczej nikt by o nich nie usłyszał. A i tak pozostaną folklorystycznym marginesem podobnie jak lewactwo, które sprowadziło w ubiegłym roku do Warszawy niemieckich terrorystów. Warto by ich jednak poddać kontroli, bowiem kto wie czy i im nie przyjdzie kiedyś do łba sprowadzić stalinowskich terrorystów by położyli kres "panowaniu" kościoła w Polsce. Po doświadczeniach 11 listopada ub. roku wszystko wydaje się możliwe. Wojującym ateistom nikt w Polsce nie wiesza krzyża na szyi ani nie próbuje ich nawracać więc oni sami powinni zaniechać nawracania innych na niewiarę. Może niech spróbują, jeśli mają odwagę, w jakimś kraju islamskim lub Izraelu.... Twoje porównania uważam za co najmniej idiotyczne i nieuprawnione ponieważ w Polsce, czy Ci się to podoba czy nie, jest ustawowa tolerancja religijna i równość wszystkich religii czego dowodem jest chociażby obecność w wojsku kapelanów różnych wyznań. Jest to zatem sytuacja uważana w cywilizowanym świecie za normalną. "Dyskryminowani" w tym względzie są jedynie ateiści ale rola oficera politycznego skończyła się wraz z upadkiem bolszewizmu. Zawsze jednak możecie powołać fundację, i zbierać datki na bilbordy domagające się przywrócenia tej funkcji. Jeśli przyjąć Twój tok rozumowania to gdyby w Niemczech większość życzyła sobie pomników np. Hitlera, Streichera lub Himmlera - powinniśmy to zaakceptować, podobnie jak pomniki Bandery, Szuchewycza czy innego Hitlerka na Ukrainie. Jeśli uważasz, że ci zbrodniarze odpowiadają standardom cywilizowanego świata i stawiasz ich na równi z katolicką częścią społeczeństwa polskiego to jest to zwykłe nadużycie. Najwyraźniej jednak są to tylko Twoje standardy, gratuluję…. Wojujący ateizm to coś w rodzaju ekshibicjonizmu wśród ateistów. Popatrzcie jaki jestem mądry, odważny, że ho, hoooo….. i przez kilka miesięcy uzbierałem 40 tys...! Jak pisał gdzieś jeden z internautów hasło „nie kradnę, nie wierzę” itp. niczego nie dowodzi bo gdyby napisać, że „lubię zwierzęta, wzrusza mnie wagnerowska muzyka , nie jem mięsa” i podpisać A.Hitler - to czy miałoby to oznaczać, że miłośnicy Wagnera to mordercy? Podobnie jest z logiką ateistycznych haseł. Jeśli jednak Strashinsky z Solistem, Wolnością i paroma innymi wolą wobec ogółu onanizować się publicznie podobnymi hasłami i niczym sowiecki Związek Bezbożników nawracać wierzących na własną religię to nie powinni się dziwić, że spotkają się z kontrakcją. Chociaż moim zdaniem należałoby ich po prostu ignorować bo ich znaczenie jest tylko i wyłącznie „kanapowe”.:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 14.10.12, 15:39 "społeczność katolicka jest zdecydowanie dominującą w Polsce" Owszem jest, chociaż nie liczebnie. Do kościoła chodzi ok. 40% społeczeństwa, do komunii przystępuje 16%. Ta druga liczba określa mniej więcej poziom wierzących. Reszta uczęszczających do kościoła robi to zgodnie z tradycją, a nie przekonaniami religijnymi. Niestety, katolicy dominują, bo są bezczelną w swoich żądaniach grupą. Wykorzystują fakt, że wiele osób nie potrafi się sprzeciwić żądaniom katolików i dla świętego spokoju im ulega (po co zadzierać z sąsiadami?). Niedawno w jakiejś szkole zaczął się rok szkolny, krzyż zawisł w salce katechetycznej, pozostałe pomieszczenia nie były okrzyżowane. I co? Kilku oszołomów zrobiło zadymę, że krzyż musi wisieć w każdej klasie. Dyrektor się wystraszył, część rodziców też, zrobili głosowanie i okazało się, że większość nagle zapragnęła krzyży. Krzyż w klasie nikomu do niczego nie jest potrzebny. Po co zawisł? bo tak. Bo my żądamy. A jak ktoś się sprzeciwi, to jest nietolerancyjny, walczy z religią. Ale żądaniem czystej ściany ze strony np. 40% nikt się nie przejmuje. Bo przecież krzyż nie gryzie i ateiście od patrzenia na krzyż nic się nie stanie. A katolicy to taka banda, że jak stracą z widoku krzyż na dziesięć minut, to mogą stracić wiarę. Mat, znajdź mi wśród znajomych chociaż jednego, który wykorzystał krzyż wiszący w jego miejscu pracy do właściwego celu - pomodlił się, poprosił Jezusa o pomoc. Znajdziesz? Dam ci tydzień na rozpytywanie. Jak znajdziesz jednego (z wyłączeniem osób duchownych), to uznam, że krzyże w instytucjach publicznych są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 14.10.12, 18:57 kocur_zalogowany napisał: ...zrobili głosowanie i okazało się, że większość nagle zapragnęła krzyży. Krzyż w klasie nikomu do niczego nie jest potrzebny. A więc zdecydowała procedura demokratyczna - widocznie krzyż jednak jest komuś do czegoś był potrzebny. Przyznasz, że taki przypadki są incydentalne i uogólnianie ich i wyolbrzymianie , jak to mają w zwyczaju mainstreamowe media, jest nieuzasadnione. kocur_zalogowany napisał: Do kościoła chodzi ok. 40% społeczeństwa, do komunii przystępuje 16%. Ta druga > liczba określa mniej więcej poziom wierzących. Reszta uczęszczających do kościo > ła robi to zgodnie z tradycją, a nie przekonaniami religijnymi. Nie wiem jakich byś akrobacji nie dokonywał to nie zmienisz faktu, że 95% społeczności deklaruje się jako katolicy a jedynie ca 3% jako ateiści, z tego tzw. wojujących ateistów zliczyłbyś pewnie na palcach jednej ręki.:) Znajomego Ci nie wskażę bowiem nie zdarzyło mi się widzieć krzyża w miejscu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 14.10.12, 21:52 No cóż, tacy to sa katolicy - deklarują na papierze, w kościół oglądają od środka przy okazji ślubów lub pogrzebów, ale jak ktoś karze podpisać żądanie powieszenia krzyża, to od razu podpisują. W domu tego krzyża nie mają, ale w miejscu publicznym dla innych się domagają. Nie widziałeś krzyża w miejscu pracy? Widocznie pracujesz u prywaciarza. Bo o dziwo, w prywatnych firmach jakoś się nie krzyżuje ścian, a w państwowych to obowiązek. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.12, 19:02 KK to rak który toczy nasz kraj Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 05.10.12, 12:52 Troszkę mat to odbiega od lini tego watku ale dla przypomnienia - kawałek obłudy KK na podkarpaciu: wiadomosci.onet.pl/regionalne/rzeszow/skazany-za-molestowanie-ksiadz-zyje-jak-pustelnik-,1,5268445,region-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 05.10.12, 22:34 I czego się przy.....lasz. Już niedługo pedofilia zostanie uznana, tak jak inne zboczenia, za normalne zachowanie seksualne, chronione prawem: "Pedofile są niesprawiedliwie "demonizowani" przez społeczeństwo" oraz "pedofil nie musi pozyskiwać zgody dziecka na seks, tak jak nie musi się pytać butów, czy może je założyć" - oto niektóre tylko tezy ostatniego sympozjum naukowego w USA... !!!" poznajprawde.net/aktualnosci/526-pedofilia-nastepna-dewiacja-do-zaakceptowania-przez-spoleczenstwo.html Tak więc pedofil zyska prawa homosi (których większość i tak jest pedofilami) jak również prawa faceta z k...sem, który chodzi w sukience i każe mówić do siebie per "pani".:)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Czarni straszą!!! IP: *.toya.net.pl 05.10.12, 13:13 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?aid=/20121005/lublin/121009710 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lidl Re: Czarni straszą!!! IP: *.toya.net.pl 05.10.12, 15:48 Panie boże, jesli jesteś tak kochający i tak miłosierny, to dlaczego jesteś tak okrutny? Paranoik jesteś? Nie wierzę w Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Czarni straszą!!! IP: 109.110.193.* 05.10.12, 20:39 Boga nie ma - więc czego się boicie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 05.10.12, 19:55 ZEBRANO: 30 010,00 zł. na dzień 05.10.2012 We Wrocławiu (3x), Poznaniu (3x), Świebodzinie (1x), Częstochowie (2x) i Krakowie (3x) ateistyczne billboardy pojawią się 2 listopada. Na grudzień zrobiliśmy już rezerwację dla Katowic (1x), Ostrołęki (1x), Rzeszowa (2x) i Tarnowa (1x), Gdańska (2). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hip Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 06.10.12, 19:03 W obliczu ogromu zła na swiecie naiwnością jest posądzać boga o istnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: > Re: Ateiści w natarciu IP: *.e-gco.pl 06.10.12, 21:13 za zło możesz winić tylko swojego kumpla z piekła matole Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 22:15 A ja uważam, że za wszelkie zło na świecie odpowiada nie "kumpel z piekła" tylko Bóg Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: > Re: Ateiści w natarciu IP: *.e-gco.pl 06.10.12, 22:16 czemuś bidny boś durny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 17:32 A durnyś bo bidnyś i nie stać cię na książki tylko na to co pier.d.olą w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 08.10.12, 10:02 Przeczytaj sobie dareczku książkę Ukryta historia człowieka Michaela A Cremo i Richarda L Thompsona. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 21:03 I tam wszystko jest? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Am'harec Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 12:53 Nie dziwie się, że przybywa ateistów, ludzi którzy chcą być wolni o religii. To co proponuję nam chociażby religia katolicka, odwołująca się do wieków swego istnienia, zapomina że jest spadkobiercą krzyżowców, inkwizycji, popierających wojny religijne i nie tylko, pacyfikujących i mordujących Indian w Ameryce Płd., wspierających Hitlera podczas II wojny światowej. Tak, to prawda. Ta religia ma na sumieniu miliony ofiar. Nie dziwi mnie wypowiedź Nergala, którego osobiście nie lubię, ale który gdy mówi, że religia katolicka to zbrodnicza sekta, zgadzam się z nim. Jezus nikogo nie uczył, by religię krzewić przy pomocy miecza, a wręcz odwrotnie, nakazywał miłość, która kłóci się z przemocą. A dziś? Kapłani, którzy tak mocno podkreślają związki z Bogiem uprawiają pedofilię, homoseksualizm. Są obłudni, kłamliwi i pazerni. Popierają polityków, błogosławią żołnierzy, rozgrzeszają morderców wojennych. Czy to nie ma budzić sprzeciwu? Tak, powinno budzić sprzeciw, to sygnał że społeczeństwo nie utraciło jeszcze moralności. Tylko czemu tej moralności nie ma po stronie tych, którzy uważają, że reprezentują Boga, który te prawa moralne ustanowił? Kiedy czytam co niektórzy piszą krytycznego o Bogu, mam jedną do nich uwagę. Czemu piszecie o Nim przez pryzmat funkcjonowania ludzi, którzy twierdzą, że Go reprezentują? Przecież to tylko uzurpatorzy. Czy chcielibyśmy, by nas reprezentował złodziej, gdy prowadzimy uczciwe interesy? A tak jest w wielu religiach, reprezentują ją ludzie, którzy Boga traktują jak logo, pod którym można się schronić i robić niezłe interesy. Czy Bóg rzeczywiście się nimi posługuje? Nie, On nimi gardzi! Czy ci, co tak pomstują na Boga, wiedzą co On myśli o tym wszystkim, jak się zapatruje na te anomalia spowodowane przez jego rzekomych czcicieli? Niech każdy zastanowi się nad tym, czy byłby zadowolony, gdyby przyjaciele i bliscy w jego imieniu zajmowali głos opowiadając o nim bzdury, nie biorąc pod uwagę naszego zdania? Bóg nie ma nic wspólnego z tymi, którzy kłamią, którzy opowiadają o nim brednie. I nie jest On taki, jakiego przedstawiano i przedstawia się na lekcjach religii. Może warto Go poznać, aby uwierzyć, że także i On burzy się, gdy Go przedstawiają w złym świetle. Może czas na to by lepiej przyjrzeć się swojej religii, czy rzeczywiście kroczy drogą miłości? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zetty Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 08.10.12, 14:18 Czy można miłować kogoś, kto jest mściwy, niemiłosierny, zabijający własne stworzone przez siębie dzieci? Ktoś, kto tak naprawdę nie umie wybaczać, bo spowiedź tzw. święta została stworzona po to, by inwigilować wiernych, a bóg się jej nie przeciwstawia? Czy można wierzyć w monstrum żyjące we wszechświatach czyli bliżej nieokreślonym miejscu, gdzie statki kosmiczne już dalatują i nie znalazły minimalnego dowodu na istnienie czegoś zwanego bogiem? Dzięki Słońcu możliwe jest życie na Ziemi. Czy to Śłońce jest bogiem? Jeśli tak, to niepotrzebni są nam pogubieni w XXI wieku panowie w kieckach. Mają coraz gorzej w oszukiwaniu baranów. Barany przytomnieją, barany zaczynają myśleć, już coraz trudniej opowiadać im bajeczki do uwierzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 08.10.12, 17:43 Czy Boeing 787 mógłby powstać bez człowieka? Czy człowiek mógłby powstać bez udziału Boga ?Gdy się w końcu okaże ,że jednak zostaliśmy stworzeni przez Stwórcę , nie poczujesz się jak baran ? Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 08.10.12, 17:56 Czy przy zapłodnieniu in vitro też Bóg stwarza człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ??? Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 08.10.12, 20:50 Skoro Bóg jest stwórcą wszystkiego, to dlaczego nie stworzy Boeninga 787? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Ateiści w natarciu IP: *.107.118.111.mediahost.pl 09.10.12, 19:14 Stworzył go rękoma ludzi . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: darek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 21:11 "Gdy się w końcu okaże ,że jednak zostaliśmy stworzeni przez Stwórcę, nie poczujesz się jak baran?" POczuję się wręcz jak idiota, i to przez duże I. Ale kiedy się to okaże? Gdy pojawi się milionowa ofiara kościelnych pedofili? Czy gdy zakończy się kolejna wojna gdzie giną dzieci? A może wówczas gdy zdechnie z głodu połowa albo cała Afryka, czyli tam gdzie różne firmy oraz kler urządziły sobie poligon doświadczalny? A może wtedy się okaże gdy radiomaryjni zrozumieją, że 100 milionów wydane na budowę największego Jezusa w Świebodzinie mogło wystarczyć na utrzymanie tysięcy biednych dzieci przez wiele lat? Wtedy, znawco łaski bożej? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Am'harec Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 21:52 Przykro mi, że na Boga patrzysz przez pryzmat funkcjonariuszy religii. To oni stworzyli piekło, które kłóci się ze sprawiedliwością. Dlaczego człowiek, który postępował źle np. przez 30 lat miałby być karany w piekle przez wieki? To niesprawiedliwe. Czemu jego kara nie miałaby trwać tylko 30 lat? Czy Bóg jest mściwy? Niemiłosierny? I nie potrafi wybaczać? Te cechy są znane, ale ludziom. Bóg tak się nie zachowuje. To co zarzucasz Bogu to kłamstwo. Co o Nim wiesz? Mógłbym podać jakieś argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 08.10.12, 22:26 "Czy Bóg jest mściwy? Niemiłosierny? I nie potrafi wybaczać? Te cechy są znane, ale ludziom. Bóg tak się nie zachowuje. To co zarzucasz Bogu to kłamstwo. Co o Nim wiesz? Mógłbym podać jakieś argumenty?" Czyżbyś nie znał Biblii? Informacje o tym, że Bóg jest zazdrosny, mściwy i okrutny pochodzą od niego - wszak autorzy Biblii spisywali ja natchnieni przez Boga. Powiedziane jest w Biblii: "Zazdrosnym i mszczącym się Bogiem jest Pan; mścicielem jest Pan i Władcą [pełnym] gniewu; Pan mści się nad swymi wrogami i długo się gniewa na swoich nieprzyjaciół. " Powiedziane jest też: "I nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, ale duszy zabić nie mogą; bójcie się raczej tego, który może i duszę i ciało zniszczyć w piekle." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbyszek Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.12, 12:50 „Pan jest cierpliwy, ale i potężny siłą; a oczyszczając - nikogo nie zostawia bez kary.” Zacytowałem z tej samej księgi co i Ty i to następne dwa wiersze. Wyrwałeś z kontekstu fragment, którego chyba nie zrozumiałeś. Na kim mści się Bóg? Na kogo się gniewa? Czy nie ma do tego prawa? Jeżeli ma tolerować zło wiecznie, to czemu człowiek tego nie czyni? Po co stworzył więzienia, czemu karze śmiercią przestępców? Podaj mi przykład człowieka, który został uśmiercony przez Boga bez powodu? Czytając Twój komentarz nie wiem czy wierzysz w Boga czy w Niego nie wierzysz? Skoro cytujesz Biblię, to mam wrażenie że wierzysz w Niego, tylko że masz o Nim błędny obraz stworzony przez religię katolicką. Ale jeżeli nie wierzysz w Boga, to nie rozumiem czemu wypowiadasz się na temat kogoś kto nie istnieje. Co do drugiego fragmentu, nie wiem czy zauważyłeś, że obala on katolicki pogląd o wiecznym piekle. Skoro duszę i ciało można ‘zniszczyć’ to człowiek ten nie będzie męczył się wiecznie. Zniszczona dusza i ciało nie może odczuwać bólu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 09.10.12, 12:59 "Podaj mi przykład człowieka, który został uśmiercony przez Boga bez powodu?" Czym zawiniły egipskie niemowlęta, że zostały zgładzone? Uważasz, że stosowanie odpowiedzialności zbiorowej jest sprawiedliwe i miłosierne? Naprawdę kochasz boga, który jest bezlitosnym mordercą? Który za grzechy przodków karze niewinnych ludzi do siódmego pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kazik Re: Ateiści w natarciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.12, 21:46 Nie wiem jak dokładnie czytałeś Torę, ale w Egipcie nie zginęły wszystkie niemowlęta, lecz tylko pierworodni w rodzinach egipskich. Czy musieli zginąć? Nie, nie musieli, ale odpowiadali oni za siebie a za młodszych odpowiadali ich rodzice, którzy po którejś z plag spadającej na Egipt winni wyciągnąć właściwe wnioski i pozwolić wyjść Izraelitom z ich kraju. Ale tego nie zrobili. Mieli wybór, ale z tego nie skorzystali. Doskonale wiedzieli, że Izraelici byli chronieni, a ich naród wobec ich Boga był bezsilny. Te plagi, które na nich spadły powinny ich czegoś nauczyć, ale ich upór przeważył. Czy w tej sytuacji, po tylu próbach przekonania Egipcjan o bezcelowości ich uporu można mówić o bezlitosnym Bogu, który odbiera życie? Współczesny człowiek odbiera życie innym, kiedy uznaje że nie ma innego wyjścia. Czy można odmówić tego prawa Bogu? Który lepiej zna nas niż my sami? Oczywiście, kto w Niego nie wierzy, może mieć inne zdanie, ale chyba każdy przyzna, że ten czy ci, którzy zagrażają życiu innych winni być co najmniej izolowani od reszty pokojowo usposobionego społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Re: Ateiści w natarciu 31.10.12, 17:03 "za młodszych odpowiadali ich rodzice, którzy po którejś z plag spadającej na Egipt winni wyciągnąć właściwe wnioski i pozwolić wyjść Izraelitom z ich kraju" Oj, chyba niedokładnie czytałeś Biblię. Pomijam już to, że zwykły Egipcjanin w sprawie Izraelitów miał niewiele do powiedzenia - decydował jednoosobowo faraon. A ten z kolei był zahipnotyzowany przez Boga. Przecież jak naucza Biblia: "I rzekł Pan do Mojżesza: «Idź do faraona, ponieważ uczyniłem twardym serce jego i jego sług, abym mógł czynić znaki swoje wśród nich, i abyś opowiadał dzieciom twoim i wnukom, co zdziałałem w Egipcie." "Pan uczynił upartym serce faraona i nie chciał ich wypuścić." "Pan rzekł do Mojżesza: «Nie usłucha was faraon, aby stały się liczniejsze cuda w ziemi egipskiej». Mojżesz i Aaron wykonali wszystkie cuda przed faraonem. Lecz Pan uczynił upartym serce faraona, tak iż wzbraniał się wypuścić Izraelitów ze swego kraju." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mat120 Re: Ateiści w natarciu IP: 109.110.193.* 09.10.12, 01:04 Gość portalu: Am'harec napisał(a): To co proponuję nam chociażby religia katolicka, odwołująca się do wieków swego istnienia, zapomina że jest spadkobiercą krzyżowców, inkwizycji, popierających wojny religijne i nie tylko, pacyfikujących i mordujących Indian w Ameryce Płd., wspierających Hitlera podczas II wojny światowej. Tak, to prawda. Ta religia ma na sumieniu miliony ofiar. Weź może tabletkę. Albo najlepiej dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stępień Re: Ateiści w natarciu IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.10.12, 09:58 Mat, zamiast bawić się w doktora lepiej napisz co jest nieprawdą w tym co napisał Am'harec. Twoje wypowiedzi typu "weź może tabletkę" świadczą o Twoim prostactwie a nie znajomości tematu, więc się nie ośmieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wolność Re: Ateiści w natarciu IP: *.toya.net.pl 08.10.12, 15:37 Z dnia na dzień rośnie popularność inicjatywy warto zasilić miast na tacę. www.wolnoscodreligii.pl/index.php ZEBRANO: 34 260,00 zł. na dzień 08.10.2012 Odpowiedz Link Zgłoś