Gość: ania IP: *.mofnet.gov.pl 04.09.08, 09:01 Szukam kogoś kto mógłby mi coś powiedzieć na temat tej firmy. Wkrótce tam jadę rwać pieczarki. Będę wdzięczna za każdą informację o firmie Prime champ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DarkoPL Re: Prime champ Holandia IP: 80.51.159.* 04.09.08, 17:16 Za: www.nto.pl/apps/pbcs.dll/articleAID=/20080225/PRWPRC/812794711 Polacy w Holandii ostrzegają przed nieuczciwą firmą Przekażcie wszystkim, którzy zamierzają podjąć pracę w Prime Champ, żeby tu nie przyjeżdżali - apelują. Ci, którzy trafili do Prime Champ piszą na forach internetowych, że praca przy pieczarkach śni im się teraz po nocach. (fot. Archiwum) PRZECZYTAJ WIĘCEJ Nie daj się oszukać pośrednikowi 27-02-2008 Po wpisaniu do wyszukiwarki internetowej nazwy "Prime Champ” w pierwszej kolejności wysypują się posty na forach internetowych. "Okropnie wykorzystują. Praca trwa 17 godzin dziennie, na godzinę płacą 1,60 euro. Mało tego, jeśli nie wykona się normy, to kara wynosi 250 euro! Żeby wrócić do domu, na ręke dają 6 euro wypłaty. Lepiej siedzieć w domu za te pieniądze, bo można dużo stracić. Wiem bo właśnie wróciłam! - pisze na forum portalu gowork.pl XXX. Takich wpisów są dziesiątki. Ludzie ostrzegają się nawzajem przed zatrudnieniem w tej firmie. "Przywożą i odwożą kobiety w nocy z Polski swoimi liniami (dojazd tymi liniami obowiązkowy), które muszą pracować od 6-22,23 bez możliwości kontaktu z otoczeniem. A następnie zaniżają płace poprzez wmawianie ludziom jakichś norm, a nie godzin (gdzie brak jest wydruków czasu pracy). Tym samym przekraczają prawo w zakresie: norm czasu pracy dobowych i miesięcznych, nie płacą za nadgodziny lub w ogóle nie płacą za przepracowany czas pracy.” - To wszystko prawda - opowiada nto członkini rady parafialnej z kościoła św. Faustyny Kowalskiej w Meterik. - Te kobiety przychodzą do parafii i płaczą prosząc o pomoc. Dostają głodowe stawki, a są przy tym zastraszane i szantażowane. Mają nakaz, żeby nikomu nic nie mówić. Dlatego boją się nawet podpisać pod skargą do inspekcji pracy. Nie wolno im rozmawiać z mediami. Gnieżdżą się w 16-20 osób na 80 metrach kwadratowych. To horror, jak Polacy, w dużej części z Opolszczyzny, są tam traktowani. Sama nie podam swojego nazwiska, bo mi też grożono konsekwencjami, za to, że "wtrącam się w sprawy firmy”. Ostrzeżcie wszystkich, którzy zamierzają podjąć pracę w Prime Champ, żeby tu nie przyjeżdżali. Nabór pracowników robi kobieta z Krasiejowa pod Ozimkiem. Próbowaliśmy w piątek do niej zadzwonić, ale telefon był wyłączony (”abonent czasowo niedostępny”). Rod von Diden, człowiek w Prime Champ odpowiedzialny za zatrudnienie Polaków, powiedział nam, że żaden z pracowników nie skarżył się na warunki pracy i płacy, ani zakwaterowanie. Zapewnił, że sprawdzi warunki, w jakich mieszkają Polacy. Tymczasem środowiska polonijne już zainteresowały sprawą Meterik władze w Hadze. Wizytę w tej miejscowości i spotkanie z Polakmi zapowiedział sam minister pracy i spraw socjalnych Piet Hein Donner. Planowane są też kontrole inspekcji pracy oraz wizytacje związków zawodowych. - Władzom holenderskim bardzo zależy na pracownikach z Polski - mówi Małgorzata Bos-Karczewska, redaktor naczelny gazety internetowej Polonia.nl. - Dlatego reagują na takie sygnały. Polacy -robotnicy często dają się wykorzystywać, bo nie znają tutejszego języka ani swoich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYSZKA Re: Prime champ Holandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:15 TA KOBIETA MA SPORĄ RACJE JA SAMA TAM BYŁAM I NIEDAWNO WRCUCIŁAM Z PŁACZEM W OCZACH NIE DOSC ŻE ZAPIER... JAK GŁUPIA OD 6 DO 23 BEZ DNIA WOLNEGO BO BEZ ZNAJOMOSCI TO TRZABA TAM NA KOLANACH BŁAGAC O DZIEN WOLNY BO INACZEJ SIE GO NIE DOSTANIE MIŁAM TAM BYC DO STYCZNIA ALE JUZ NIE WYTRZYMAŁAM TEGO I ZJECHAŁAM DO POLSKI PO 4 TYGODNIACH BEZ KASY NA KONCIE BO WLEPILI MI 250EURO KARY DO TEGO ODCIĄGNELI MI KASE ZA LEKARZA I WYSZŁAM Z MINUSOWYM STANEM KONTA CZYLI JASNIEJ MÓWIĄC WRUCIŁAM BEZ PIENIĘDZY CAŁĄ DROGE PŁAKAŁAM BO MAM DOPIERO 20 LAT I TAK MNIE OSZUKALI TO SĄ ZŁODZIEJE I NIC WIĘCEJ DO TEJ PORY NIE POGE SIE POZBIERAC ŻE NIC NIE ZAROBIŁAM I JESTEM BEZ PIENIĘDZY DLATEGO PROSZE LUDZIE UWARZAJSCIE I JESLI TO MOŻLIWE OMIJACIE FIRME PRIME CHAMP JAK NAJ DALEJ BO SAMI BĘDZIECIE SOBIE PLUC W TWARZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2010 Re: Prime champ Holandia IP: *.2.143.160.tvksmp.pl 16.10.10, 14:51 to nieprawda co piszą ja byłam tam 3 miesiące i pracowałam po 17 godzin i wcale nie jest tak tragicznie jak się komuś nie chce to nie pracuje wyjazd za granicę to nie wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulllaa11 Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 11:52 własnie wróciłam z tej strasznej pracy w zyciu nie podejrzewałam ze cos takiego może funkcjonowac w holandii pojechała nas grupa pieciu polek zawsze jest lepiej dochodzic wtedy swoich praw , nie obowiazuja tutaj zadne prawa jest tylko prawo do pracy pracowalismy rożnie od 12 do 20 godzin od 6 rano nawet do pierwszej w nocy do tego do pracy dojeżdzałysmy 60 kilometrów wiec na sen i zostawały od 1 do 4 godzin w koncu zaczełysmy sie buntowac i brac sobie same wolne lecz my byłysmy nowe i nie wiedziałysmy w co sie pakujemy gdyż na umowach była całkiem inna nazwa firmy kobiety które pracuja na kontraktach sa to przewaznie osoby dla których ta praca jest jedynm zródlem dochodu i one mimo iz podzielały nasze zdanie zadna nie odważyła by sie powidziec tego głosno zeby ktokolwiek nie doniósł tego polskiemu menadzerowi gdyz karą był zjazd do polski szukałam pomocy w konsulacie chciałam wraz z pozostałymi osobami sładac zeznania ale nie mogłam nawiazac zadnego kontaktu dlatego mimo straszenia nas karą pieniężna zdecydowalysmy sie wracac do polski nie naleze do osób które swoja godnośc wymieniaja na euro załad nie martwi sie ani przepisami bhp ani zadnym regulaminem wszyscy uwazaja że jakie kolwiek dochodzenie swoich praw jest nie możliwe gdyz własciciel ma swoich informatorów w urzedach i wszystkie kontrole sa mu wiadome a polski menadzer tak obstawił sie rodzina i znajomymi ze jakie kolwiek interwecje u niego są kwitowane w ten sposób ze do pracy nie zmusza ale jesli zejde na kantyne to ze wzgledu na osoby które dojezdaja razem ze mna do pracy tak czy tak musze czekac na odjazd autobusu i bedzie to i tak w nocy tak ze dobrowolnie pracujemy tyle godzin co do akordu który tam jest stosowany to jest paranoja wysyp grzyba obywa sie rano i wtedy mozna mowic o akordzie bo jest to duzy grzyb i mozna zbierac kilogramy potem zaczyna sie zbierac coraz mniej ito co nazbierało sie rano rozkładane jest na cały dzien tylko chodzi się w kołko wyrywa po jednym grzybku i moczy nogi bo wszedzie kapie woda jest mokro i niszczy sie zdrowie i obuwie nie mówiąc o tym że wdychanie mocznika i gazu ktorym zabijane są bakterie bardzo niekorzystnie wpływa na drogi oddechowe co poczułam już po pierwszych tygodniach dziwna chrypka i kaszel qa przebywa sie w tych warunkach do 20 godzin co sama przezyłam ale oprócz tego jest jeszcze stół który trzeba pchac przez te godziny wykrzywione nogi u betów na których rosną pieczarki inie naoliwione kółka u stołów dają wspaniałe wyniki ramiona i ręce po kilku godzinach stają sie obolałe wózek waży kilka ton a ty nz płaczem zastanawiasz się co ja takiego zrobiłam zeby tak dac sie poniewierac . do tego jeszcze tzw. unilajtki osoby które nadzoruja prace żeby nie obrazic dwoch kobiet ktore tam pracuja na tym stanowisku nie bede wyrażala obrazliwych słow które nasuwaja sie na ich wspomnienie teraz juz wiem dlaczego pierwszy kontrakt jest 3 miesięczny jest to prawdziwa tresura czlowiek musi sie podporzadkowac złamac i pozbyc sie wszelkiej woli walki o swoje prawa jesli uda się zrobic z kobiety niewolnika wtedy nadaje sie na kontrakt bo potem przyjezdza nie buntuje sie i robi to co jej sie kaze nawet wola nie spac byle pracowac żeby tylko nie urazic menadzera który jest we władzy odesłac je do polski. kobiety pracuja po 8 dni bez odpoczynku spiac po 2=3 godziny na dobe byle tylko zarobic pare euro.wytrzymałam tam miesiac i10 dni to był koszmar który sni mi sie nocami dostałam rematyzmu, nerwicy.idusznosci to jest gwarantowany dorobek wtej pracy bo na pieniadze lepiej nie liczyc a żeby było ciekawiej liczba przepracownych godzin przekraczała 300 na 28 dni a płacone jest w akordzie dla normalnej zbieraczki połowa .duzo jeszcze tego by pisac ale normalnych ludzi przestrzegam przed ta praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Prime champ Holandia IP: 94.254.222.* 20.05.10, 22:39 czytając Twoja wypowiedz czułam sie jakbym to ja ja wypowiadala!!!! wrocilam z tego obozu koncentracyjnego 2 tyg temu i nadal nie moge uwierzyc ze cos takiego sie dzieje i nadal polki jezdza tam pracowac. Praca jest niewolnicza, masakra jakas. Ci co maja sie tam nachapac to sie nachapia mowie tu o niejakich paniusiach karierowiczkach zalosnych nazywanych tam unilitrem, smiech na sali!!!! zal mi ze sa takie beznadziejne!! nie wszystkie, jedna byla bardzo w porzadku, ale to byla jedna na nie wszystkie. Zeby tak sie sprzedac, zalosne, nienormalne, jakby mogly to by na rajkach sie pier.... z tymi obrzydliwymi turasami. A cala reszta czyli zbieraczki tez sa nie lepsze. Czulam sie tam jakby caly margines spoleczny zjechal do jednego miejsca, obgadywaly, zazdroscily, donosily, klamaly i do tego sie sprzedawaly. Brawo dla nich!! a Turasy chodzili i pekali ze smechu jak zalosne potrafia byc Polki!!!!!teraz sie smieje z tego, z tych paskudnych ludzi, bez godnosci i bez zebow:) heheheheh. To najgorsze miejsce w jakim pracowalam! Nie wyobrazam sobie jakbym ten koszmar miala przezyc jeszcze raz z tymi wrednymi, starymi intrygantkami, ktore uwazaly sie za bystre i madre! Robia tam bo nie maja wyjscia, gdzie przyjma kobiety po 50? Nawet do burdelu sie nie nadaja, bo trzeba miec wyglad!! Nie pisze tego z zazdrosci, tylko zeby sie wkoncu obudzily! chapaczki od siedmiu bolesci, mdlaly jedna przez druga z wycienczenia, ale posiedzialy godz na kantynie i i rwaly sie do rwania na calego, byleby tylko nachapac sie. Zbieraly czasami po pol tony, za co dostawaly smieszne grosze, nie bylo ich stac na wyzywienie, kradly jedzenie kolezankom! Ze nie wspomne o papierosach! Stare wariatki. Najlepsza byla nauczycielka, niejaka Pani M. Stara pieczara!! kazala sie po pracy do brzozek przytulac, zal!!jakbym mogla nie jednej bym tam napier... po tych glupich lbach!! zeby tak sie zeszmacic, a wracajac do domku mezusiom, chlopakom kupowaly prezenty, dzien przed wystawiajac dupe turasowi!!! zalosne!! starszne miejsce, chorzy ludzie w skrocie psychiatryk, a najsmiesniejsze jest to ze Polak Polakowi zgotowal ten los!! Wstyd na maksa, a potem wrzucaja nas do jednego wora, za wasze puste lby!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilku Re: Prime champ Holandia IP: *.galileusz.3s.pl 12.11.09, 17:15 a prawda jest taka, pracujac tam 7 lat temu i majac wtedy 17 lat zarabialem spoko ale ci co nie chca robic to nie zarobia tylko taka prawda wiec wytrwalym i pracowitym osobom to luzno wyciagniesz tam teraz z premia swiateczna za 2 tyg 1000 euro :)) znam wiele kobiet mlodych ktore rownierz sobie poradzily tylko do pracy rodacy ale tym razem nie za 6 stow tylko za hajs :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DarkoPL Re: Prime champ Holandia IP: 80.51.159.* 04.09.08, 18:02 ZA: www.gowork.pl/forum/index.php?do=showlist&id=14111 NIE RADZE, NO ALE ROBTA CO CHCETA. PRZYJAZD: Od 28listopada do 16grudia pracowalam w Prime Champ. Zaraz po przyjezdzie na zaklad zaprowadzono nas do pomieszczenia gdzie mialysmy czekac na kogos, kto sie nami zajmie...przedstawiona nam umowe-jeden pragraf zaprzeczal drugiemu(zawsze gdy jechalam do pracy za granica umowa dostawalm juz w polsce, dopiero po przeczytaniu jej decydowalam sie na jakikolwiek wyjazd), gdy romawiam z pania posredniczaka "slyszalam" o pracy na 2 miesiace-przedstawiona mi umowa byla na 3. ZAKWATEROWANIE: Zostalam zakwaterowana na Sevenum.Jesli dobrze pamietam na domku bylo zakwaterowanych 38 osob. Wrunki mieszkalne niejagorsze(porownywalne do tych, ktore mialam w Niemczech)wiec nie mialam sie na uskarzac. 6km do pracy-o.k.(w niemczech robilam od 4-7)da sie znieść...tym bardziej, ze rowerki byly spoko, wiec mozna bylo śmigac dowoli-a ze mozna bylo przy opkazji troche schudnac to jak najbardziej plus. PRACA: 6.00/6.20 zazwyczaj mialysmy juz byc w pracy(z wagami i kajdankami w reku czekac az "brygadzistka"otworzy nam cele i wyda instrukcje). Pierwszego dnia my-znaczy "nowe" skonczylysm prace o godzinie bodaze 19. Nastepnego dnia pracowalysmy juz do 21-i tak zazwyczaj juz konczylysmy, az do czasu....gdy przyszlo pracowac nam do 23,24... 6.00-oczywiscie odpowiednio wczesniej trzeba bylo wstac zeby sie wyszyskowac do pracy, co skracalo czas przeznaczony na "odpoczynek"...24-prezyslowiowy koniec pracy(mycie kajdanek, wagi) no i te nieszczesne 6 km do domu:( kolejka do prysznica,pralki...kolacja)a potem 3/4, no w porywach do 5 godzin snu (PRZYPOMNIJMY=przy 16/17h pracy). A bylabym zapomniala-OBIADY-no tu nic dodac, nic ujac-OCHYDA ale jesc trze bylo. WOLNE-gdy bylo malo pracy, to rzeczywiscie dostawalysmy wolne-na tzw. regenaracje sil. Podczas mojego pobytu trafila sie tez kontrola z Angli(ASDA czy jak to tam sie nazywa). No normalnie kulturka byla, nawet angielskie radio lecialo,wszyscy byli tak mili,czysciutkojak nigdy, windy i platwormy non stop w ruchu, a my jak pszczolki-jak zawsze zreszta. A te usmiechy na buziach... Raz dopuscilam sie samowolki i nie poszlam do pracy(nie bylam w stanie rowno stanac na nogi, a co dopiero pujsc do pracy), to ktos przyjechal po mnie samochodem i ponoc mnie szukal (spalam w pokoju). Z tego co kolezanka mi przekazala, to nazajutrz mialam miec "niezly dym"...nastepnego dnia-ciasza. Chyba zaczeto inacze j mnie traktowac... Nieraz slyszalam od dziewczyn, ktore byly tam dluzej odemnie jak "odnoszono sie" do nich podczas pracy....ale nie chce tego komentowac. Zdecydowalam sie na powrot do domu, bo jakos tak bardziej cenie sobie swoje zdrowie niz "niewolnicza" prace za psie pieniadze...wiedzialam, ze czeka mnie 250euro kary za zerwanie umowy(no coz, trudno) i ze odbija mi czterdziesci pre euro za autokar(tak sadzilam,do tej pory nie wiem jak jest),mieszkanie,obiady i ubezpieczenie. Mialam zamiar zjechac 19stycznia. O zamiarze zjadzu do Polski powiadomilam pania w biurze (ze o imnienu nie wspomne)16stycznia-w niedziele. Owa pani ucieszyla sie ze przyszlam, bo juz wczesniej chciala ze mna porozmawiac- slyszala pogloski, ze chce zjechac do Polski...."Dlaczego chce pani zjechac?", "Zle pani tu u nas?Przeciez dobrze pani zbiera...". Tego samego dnia mialam takze dwie rozmowy z Robem-"szefem" tamtejszego zakladu. Zal im bylo starcic dobrego pracownika.Widzieli, ze jestem juz zdecydowana i ze nie mam zamiaru tu zostac wiec dali spokoj. Chcialam zjechac w srode...ale powiedziano mi ze bardzo dobrze by bylo gdybym zjechala "dzis"(znaczy sie 16grudnia w niedziele)-dla kogo dobrze, dla tego dobrze(by ich szczyściło za to). ///Dwa dni wczesniej dzwonilam do firmy przewozowej z uslog ktorej wczesniej kozystalam, by(tak z ciekawosci)dowiedziec sie jak jest z kursami z Holandii-wypytalam sie co i jak./// "Szef" zawiozl mnie do domku na Sevenum. MIalam okolo 40 minut na doprowadzenie sie do porzadku i spakowaniu rzeczy. Wywieziono mnie do Venlo i zostawiono na dworcu autobusowym. Nie bylam pewna co do godziny odjazdu atokaru i najczarniejsze mysli przychodzily mi do glowy(gdybym tak pomylila godziny odjazdow, to pewnie teraz mieszkalabym sobie w jakims pudełku kartonowym w Venlo).Nie mialam zarezerwowanego miejsca, wiec gdyby bylo przepelnienie w autokarze... Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo. No moze nie wszystko-przez czas pobytu w firmie PRIME CHAMP wybralam dwie zaliczki(100e), na "dowidzenia" dostalam okolo 100euro(85 poszlo na autokar), reszta rzekomo ma zostac przeslana na konto(ha, ciekawe kiedy i czy wogole?). No i oczywiscie ROZLICZENIA NIE DOSTALAM(no bo i po co mi ono-no nie). Mam uraz do wyjzadow zagranicznych-no, bynajmniej na jakis czas-a juz w szczegolnosci do pracy w NL. HA, zapomnialabym. Jestem studentka, dobrzy ludzie nawet nie kazali mi sie przyznawac do tego co studiuje-dziennkarstwa. Ponoc nie lubia tam dziennikarzy:) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila_ Re: Prime champ Holandia IP: *.kaskada.net 10.10.08, 20:20 Nie radze!! ciężka praca za niewielkie pieniążki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość100 Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 10:17 Droga Kamilo jezeli myślałaś że praca za granicą to raj na ziemi to się myliłaś Jak masz dwie lewe ręce to siedz w kraju znajdz sobie sponsora w wieku 60 lat niech Cie finansuje (a może będzie miał zawał i Tobie przepisze cały swój majątek )Na przyszłość nie psój wizerrunku dobrej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DO GOSCIA 100 Re: Prime champ Holandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:42 SŁUCHAJ GOSCIU JA TAM PRACOWAŁAM PRZEZ 5 LAT I NIE JEDNO WIEM O TEJ FIRMIE WIĘC NIE STUJ TAK ZA NIĄ BO TO JEST JEDEN SYF I NIC WIĘC PRACA ZA MARNE GROSZE DO TEGO PO 17 GODZ OD 6 DO 23 I MUSISZ WSTAWAC O 4 RANO TO NAWET ROBOT BY TEGO NIE WYTRZYMAŁ WIEC JESLI CI SIE TAK TAM PODOBA TO NAPISZ CHOC JEDNĄ ŻECZ POZYTYWNĄ O TEJ FIRMIE .... BO JA Z TEGO CO WIEM TO NIC NIE MA TAM NA PLUSA TYLKO SA SAME MINUSY I JESTES BARDZO CWANY BO TY TAM ROZWOZISZ MULTIKI Z PIECZRAMI I ZAŁADOWUJESZ JE NA TIRA ALBO ZWOZISZ JE DO CHŁODNI A CZY KIEDY KOLWIEK PRUBOWAŁES JE ZRYWAC WINOWAC SIE NA 5 PIETRO ZEPSUTYMI I ZARDZEWIAŁYMI WINDAMI Z TEGO CO WIEM ŻE NIE WIĘC NIE UDZIELAJ SIE TUTAJ BO MASZ LŻEJSZĄ ROBOTE NIZ MY I MASZ PO DWA DNI WOLNEGO TAM GDZIE MY DOSTAJEMY TYLKO JEDEN WYBŁAGANY DZIEN WOLNEGO A NA TEGO RODZAJU WARNUNKI PRACY TO JEDEN DZIEN WOLNEGO TO MAŁO !! I CO TERAZ POWIESZ WEJŹ LEPIEJ WIDLAKA ALBO PALECIAKA I JEDZ PO ROZUM DO GŁOWY PRACA W TEJ FIRMI JEST CIĘŻKA DO TEGO POLAKÓW BEZ POCHODZENIA NIEMIECKIEGO TRAKTUJĄ JAK ŚMIECI ALBO I NAWET GOŻEJ TAK ZWANE " PASZPORTÓWY " MOGĄ WCZESNIEJSZYM AUTOBUSEM WRACAC NA DOMKI I MIEC PO DWA ALBO TRZY DNI POD ŻĄD WOLNEGO A MY ZWYKLI POLACY MUSIMY ZA NICH ZAPIE...C JAK OSŁY BEZ WZGLĄDU NA TO ŻE MNDLAJEMY ZE ZMECZENIA ZERO JAKIEJ KOLWIEC LITOSCI DLA NAS I DO TEGO JESZCZE TA KARA 250e ZA WCZESNIEJSZY ZJAD DO POLSKI TAM JEST GORZEJ NIZ W WIĘZIENU MASZ ODSIEDZIEC SWOJE OD.. DO... I DOPIERO MOŻESZ OPUSCIC FIRME I CO TERAZ NA TO POWIESZ GOSCIU 100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 08:55 Pracuje w firmie Prima Champ Dontstraat juz trzeci rok z przerwami nigdy nie spodkalam sie zeby odzielac ludzi z paszportem lub bez paszportu a zeby zarobic trzeba pracowac tak samo jak w inyh pieczarkarniah w niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc1 Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 13:45 To po jaki h.... tam siedzialas 5 lat ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ** Re: Prime champ Holandia IP: 82.160.25.* 21.10.08, 18:25 NIE POLECAM... bedziesz harowac jak wól i gowno zarobisz... wykorzystuja ludzi, nic wiecej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Prime champ Holandia IP: *.toya.net.pl 29.10.08, 15:05 nie wiem czy chcesz jeszcze uzyskac informacje na temat tej firmy, ale jedyne co moge powiedziec to to ze jeżeli ktoś nie ma poważnych problemów które go zmuszaja do wyjazdu nie polecam pracy w tej firmie. Pracowalam tam 2 miesiące. jest to praca akordowa w godzinach od 6 do 22 lub 23. Osoba ktora niegdy nie zbierala pieczarek nie jest w stanie zarobic wiecej niż 2euro za godzine. Nie pisze tego ze zlośliości tylko z wlasnego doświadzcenia. I zdolności manualne nie maja tu nic wspolnego poniewaz wiekszosc nowych ksztaltuje sie w tych normach,. Praca jest cięzka i dolująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila22 Re: Prime champ Holandia IP: *.kaskada.net 04.11.08, 16:11 Mam nadzieje, że nie pojechałaś! ja byłam tam kilka dni i to mi wystarczyło aby potwierdziły się najgorsze informacje, które przeczytałam w necie przed wyjadem, ale nie wierzyłam, dlatego pojehcałam! Praca ponad siły, śpisz 4 h, w porywach może 5, a pieniążki - w polskim supermarkecie masz takie same! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elka Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 00:30 Jak ja to czytam,że komuś nie chciało się "robić "to mnie SZL.trafia ja mam 49 lat i od kilku lat pracuję za granicą---ale takiego wykorzystywania nigdy nie widziałam...Tam pracują te zacofane baby z Opolskiego,które się cieszą,że mają prysznic i ciepłą wodę (bo one pewnie mają jeszcze studnię z żurawiem na podwórku )Jeżeli chodzi o herbatę (lurę )parzoną w termosach to się w głowie nie mieści(kto wie co tam jest dosypywane,że one tak walczą o każda pieczarkę)bo każdy zakład w Holandii ma tylko herbaty Expresowe i wrzątek do zalania...i z kawą jest tak samo...Ja pracowałam aż tydzień ..to jest nienormalne...a ta naganiaczką i handlarką tymi !!!!jest GRAżYNA KAFEL z OPOLA-z firmy Europeforyou,która nigdy pewnie nie pracowała przy tym "rakotwórczym świństwie"-ważne,że jest kasa za białych murzynów z Polski....NIE POLECAM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość100 Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 10:21 droga Aniu nie mówi się rwać pieczarki tylko ścinać Ale widze że taka ciemnota ze wsi jak Ty da sobie rade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Prime champ Holandia IP: *.mofnet.gov.pl 06.11.08, 12:14 Do Miastowego- Gościa.Dziękuję Panie(Pani) "miastowy" za naukę polskiej gramatyki. Twój sposób widzenia świata i ludzi wskazuje, że ciemnotą możesz śmiało nazwać również i siebie... Powodzenia w życiu. Będzie Ci potrzebne!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Prime champ Holandia IP: 89.171.240.* 21.05.09, 08:53 do gościa 100 - a co ty taki kozak jesteś? Pier*o*i*z tam pewnie te zastraszone kobiety i jeszcze ci wesoło. Widać na pierwszy rzut oka po tonie twoich komentarzy, że szacunku do ludzi, a zwłaszcza do kobiet nie masz. Lepiej w ogóle nie odzywaj się na forum bo jesteś tylko marnym kosmopolitą, nie posiadasz za grosz szacunku do rodaków. WSTYD!!! Jesteś żałosnym "człowiekiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Prime champ Holandia IP: 94.254.222.* 20.05.10, 22:42 ciemnota to Ty jestes skoro jeszcze tam pracujesz idz scnac swoje kochane pieczarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: Prime champ Holandia IP: *.tpn.ceron.pl 06.11.08, 13:11 jesli lubisz prace niewolnicza to napewno spodoba ci sie. ja przepracowalam tam miesiac i zarobilam niecale 850 euro z czego po wszystkich potraceniach zostalo mi172euro za 25 dni przepracowanych po ok.16 godzin dziennie w warunkach nie do opisania. pozdrawiam i odradzam nie jedz tam znajdz inna prace napewno bedzie lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Prime champ Holandia IP: *.mofnet.gov.pl 06.11.08, 13:30 Dziękuje wszystkim za pomoc i życzliwe odpowiedzi. Nie jadę do Holandii. Znalazłam pracę w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELKA Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 00:50 DROGA ANIU!!!!Nie przejmuj się niczym...czytam te bezsensowne posty...Jeżeli masz godność...to do Prime Champ nigdy nie jedź...przeczytaj moją wypowiedź na forum oraz ..Propozycje do czarnej listy...Tam nie nawiązała byś żadnego kontaktu-tylko pieczarki kto i ile itp...To zacofana i szara masa,która myśli,że kilkaset Euro to wszystko-ale pomyśl o zdrowiu???i jak trująca jest wegetacja pieczarek...a co dopiero praca i wdychanie tej chemii.....Pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 22:23 byłam masakra najgorszemu wrogowi nie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 10:53 Czy zbieranie grzybow to naprawde taka cieszka praca?Ja bardzo lubie ta prace,tylko zeby zarobic to trzeba pracowac a nie gadac.To co piszes to idealna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 13:08 Ludzie kochani ja tam pracuje od dwoch lat i jestem bardzo zadowolona. To jest praca a nie wakacje. Wystarczy troche checi i mozna naprawde zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Prime champ Holandia IP: *.giment.net 26.03.09, 15:21 ja jadę 1 kwiecień z katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Prime champ Holandia IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.09, 23:15 Moja mam pojechała 2 kwietnia i jak narazie po pierwszym dniu bardzo narzeka, po przeczytaniu tego bardzo się boje o nią ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Była pracownica Re: Prime champ Holandia IP: 195.116.157.* 24.09.09, 20:20 Ja byłam trzy tygodnie. Zbierałam ok.200kg dziennie i jak na początek było to podobno bardzo dobrze. Zjechałam ze względu na to,że Polaków Polacy traktowali jak śmieci. To już Turcy mieli dla nas większy szacunek. Polki które dorobiły się tam stanowiska prawdopodobnie przez łóżko robiły wszystko aby tylko upokorzyć swoje rodaczki czasami starsze od siebie o ćwierć wieku. Jak dla mnie były one strasznie żenujące. Oczywiście nie wszystkie. Sama praca nie jest aż tak ciężka jak wykańczające były godziny. Można wytrzymać taką harówkę pod warunkiem, że masz świadomość, że dostaniesz godziwą za to wypłatę. Ja za te trzy tygodnie zarobiłam 700 euro a po odliczeniu wszystkiego dostałam 200. W Polsce można tyle zarobić za osiem godzin pracy i przede wszystkim jest się z rodziną. Tam trzeba było pracować po 16, 17 godzin. Czy za takie pieniądze zostawiamy najbliższych? Stare zbieraczki były wściekłe kiedy praca kończyła się po 12 godzinach bo wiedziały, że nie zarobią tyle ile by chciały. I wiem, że były to w większości osoby które chciały zarobić na godne życie bo sytuacja je do tego zmuszała. Nie spotkałam się tam z nikim kto nie narzekał na warunki tam panujące. I każdy kto wie jak ciężko dorobić się w naszym kraju nie mając wyższego wykształcenia(nawet jak się je ma to jest ciężko)to zrozumie dlaczego te kobiety wracają tam do pracy. Ja na warunki mieszkalne nie narzekam mimo, że czasami czekało się na łazienkę dwie godziny i wolny dzień trzeba było poświęcić na zakupy i sprzątanie domku bo dwa razy w tygodniu była kontrola Pani E. która zaglądała nawet w nasze rzeczy osobiste(do pólek i lodówki) sprawdzając czy tam jest porządek. Jeśli go nie było to oczywiście była kara pieniężna. I wątpię, że ktokolwiek wyjeżdża z kraju dla zabawy(może i są takie osoby ale jest to pewnie mniejszość)więc jeśli pracuje się tyle godzin to przecież każdy z nas zasługuje na to aby wrócić do domu z godziwą wypłatą. Bo wiem, że wyjeżdżają tam kobiety, które samotnie wychowują dzieci(spotkałam taką, która miała ich szóstkę)i są zmuszone tam pracować mimo, że mdleją ze zmęczenia. I odradzam szczerze Prime Champ bo wiem, że można jechać za granicę, ciężko pracować ale też dobrze zarobić bo takich firm jest naprawdę dużo, trzeba tylko dobrze poszukać. Więc jeśli macie wybór to przemyślcie to dobrze. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwiga Marks Re: Prime champ Holandia IP: *.btk.net.pl 07.11.09, 13:52 Potwierdzamy,że w Prime Champ łamane są prawa pracownicze, a w szczególności godziny pracy i zasady wynagrodzenia.Pracowałyśmy po 16 godzin dziennie i po tygodniu pracy okazało się, że nie zarobiłyśmy ani jednego centa! Firma potrąca pracownicom koszty szkolenia w wysokości 250 Euro bez względu na to, czy ktoś zwolnił się sam, czy też został zwolniony. Na pytanie, jakie dokładnie koszty poniosła firma w związku ze szkoleniem pani M. Loch odpowiedziała, iż są to koszty utrzymania biura pośrednictwa pracy w Polsce, co jest niedopuszczalne w świetle prawa.w trakcie tzw. szkolenia wykonywałyśmy normalną pracę zbieraczek, a ilościa zebranych w tym czasie pieczarek nie odbiegałyśmy od doświadczonych pracownic. Praktyki pani Ewy Wotzkiej dotyczące kontroli czystości uważam za haniebne i poniżające, ale przede wszystkim ją - dla mnie ktoś, kto wchodzi do czyjegoś pokoju, pod nieobecność osoby tam zamieszkującej i myszkuje w jego rzeczach nie ma pojęcia o kulturze. W przypadku, gdy w miejscu zamieszkania zdarzało się, że coś komuś zginęło, dla mnie osobą podejrzaną była również ta quasi-dama, której wydaje się, że bezkarnie może włazić w czyjąś intymność. Wstyd!!! proszę pani!!! Wstyd!!! Delikatnie to napisałam, bo tak, jak inni, którzy wykorzystują haniebnie determinację i tragiczne czasem położenie Rodaczek zasługuje pani na najgorsze określenie!!! Wróciłyśmy do domu po tygodniowej harówce,bez grosza, chociażby na kanapki na drogę, czy toaletę i na bilet powrotny. Bus zostawił nas w Poznaniu, skąd do domu pozostało jeszcze 250 km. To samo spotkało osoby, które pracowały ciężko trzy tygodnie - okazało się, że chociaż pracowały 16 godzin dziennie nie miały za co wrócić do domu. Uważamy, że jest to KLIKA, w skład której wchodzi biuro pośrednictwa w Krasiejowie, Prime Champ w Holandii i firma przewozowa Venus. Nieświadome oszustwa kobiety wyjeżdżają w każdy wtorek z Polski autobusem wypełnionym po brzegi, a w środę wracają do Polski z Holandii, 90% tygodniowych pracowników, również te, które zostały wyrzucone, ale tylko dlatego, żeby autokar był pełny; i interes się kręci! Jesteśmy przekonane, że firma Prime Champ deklaruje w urzędach holenderskich pracę na dwie zmiany, ponieważ niemożliwe jest w UE zatrudnianie na tyle godzin, czyli np. 16 godz. dziennie. Majstersztyk oszustwa, cwaniactwa, chamstwa i perfidii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Prime champ Holandia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.11.09, 18:37 Byłam tam raz wytrzymałam 3 miesiące, pojade 2 uzbrojona w bombe , granty, giwere itp. i zrobię taksańsaą masakrę. Ps.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była pracownica Re: Prime champ Holandia IP: 80.51.45.* 27.09.09, 14:07 ostrzegam przed wyjazdem, praca niewolnicza, zarobki fatalne, trzeba się porządnie zastanowić żeby tam wyjechać, nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiak Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 13:42 Jeżdżę tam pracować raz w roku w wakacje. Żałuję, że nie mogę częściej.Praca owszem można powiedzieć nie jest łatwa i często trwająca po kilkanaście godzin. Ale nie mogę zgodzić się z większością, że firma oszukuje, że są złe warunki mieszkaniowe itp.Co miesiąc firma solidnie się rozlicza (nawet po zjeżdzie dostałam rozliczenie do domu za ostatnią niepełną periodę).Jeśli się chce pracować to naprawdę można zarobić tam przyzwoite pieniądze.Polecam tą pracę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Prime champ Holandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.09, 13:40 zastanow sie co robisz ja tam byłam pracowalam tam 6 miesiecy pracujesz 20 godzin godzine jedziesz do domu i o 4 rano znowu wstajesz obiady ochyda i wyplaty to tylko kupa placzu ogolnie przelozeni yto msciwi cwaniacy szczeze odradzam to najgorsza decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Prime champ Holandia IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.09, 14:35 Witam mam pytanie , może ktoś podać gdzie ta fabryka się znajduje w Holandii, chodzi mi o adres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrzegam Re: Prime champ Holandia meterik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.10, 18:04 zapraszam na link www.gowork.pl/forum/forum_posty_tematu,2940,0,0,1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacko Re: Prime champ Holandia meterik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.10, 15:35 Hmm, przeczytalem wszystko. Szkoda ze nie ma konkretow od tych osob ktore sobie chwala zarobki. Dokladnie jest tak: Jadac tam pierwszy raz zarobek to okolo 2300 euro za 3 miesiace minus koszty telefonow do rodziny i zakup jedzenia. Jak widac zostaje niewiele. Drugi wyjazd nie jest duzo lepszy mimo, iz ma sie tzw kontrakt roczny. Pracuje sie nawet 9 dni non stop. Jest to oboz pracy. Lepiej poswiecic wiecej czasu i znajezc cos lepszego. Dajcie sobie spokoj z ta firma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ems Re: Prime champ Holandia IP: 109.255.148.* 06.07.10, 15:26 ODRADZAM WSZYSTKIM!!! Moja mama wlasnie uciekla z tego obozu, w dodatku za tak ciezka prace po 16 godzin dziennie prawie 30 dni nie dostanie ani grosza, bo musi pokryc koszty szkolenia 250 euro, jakie szkolenie? To jest kara za wyjazd do domu!! Jak to mozliwe, ze jeszcze nikt sie tym nie zajal, lamane sa wszelkie prawa pracownicze? Gdzie prawo do 11 godzinnego odpoczynku miedzy zmianami, do wolnego, do godziwego wynagrodzenia, nie wspomne o traktowaniu? Jak tej babie z biura w Polsce nie wstyd?? Czy ktos ma na miary jak sie skontaktowac z inspekcja pracy? Ktos juz moze probowal? Jest ktos zainteresowany wspolpraca? prosze o kontakt ems86@interia.eu Czy ktos sie orientuje na temat pracy na akord? Chyba jakies mormy tez sa wymagane, prawda? A czy szkolenia tez sa jakos ograniczone prawnie, przeciez cena 250 euro nie jest adekwatna do szkolenia, ktore sie tak otrzymuje, ktore szkolenie trwa po 16 godzin dziennie, kto tego szkoelnia udziela, ma w ogole jakies kwalifikacje? Szkolenie i jego koszty tez musza byc przeciez jakos ograniczone prawnie lub w jakkolwiek inny sposob, prosze pomoc i wspolprace!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Prime champ Holandia IP: *.satfilm.pl 10.08.10, 11:14 tak to wszystko jest swieta prawda ,byłam i jestem szczęśliwa ,że wróciłam ,nikomu nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś