redona 24.03.10, 19:39 potrzebna czy nie albanczykowi??? Orjetuje sie ktos? Pozatym do jakich krajow moga oni jezdzic bez wizy? ?? Wydaje mi sie ze Turcji a gdzie jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bionda83 Re: wiza do egiptu 24.03.10, 22:44 czy pytasz o wyjazd turystyczny? do turcji albanczycy, przynajmniej ci pracujacy i uczacy sie na miejscu (tak jak kazdy polak) potrzebuja wizy, dla celow turystycznych nie jestem pewna ale chyba tez(polacy placa 15 € lub 20$ za vise wazną 30 dni) oplaca sie to na miejscu, przed odprawa paszportowa jest okienko wizowe, wazna jest 30 dni, przedluza sie do 90 dni za dodatkowa oplata na najblizszym komisariacie, zreszta przy legalnej pracy zalatwia pracodawca albo wyjezdza sie na chwile zagranice np cypr, rodos, kos po czym wraca sie z nowa wiza wazna min 30 dni. Do turcji np niemieccy turysci nie musza sie starac o wize. Napisz do ambasady konkretnego kraju i masz odp. nie wydaje mi sie to wielkim problemem. Nie wiem jak z egiptem chyba gdzies slyszalam ze nie potrzebuja... dla polaka egipt to 15$ za wzie i jezeli masz paszport polski to tyle placisz, zalatwaia sie to na lotnisku destynacji. albanczyk bez prolemu dostaje wize turystyczna takze do polski pod warunkiem ze wykupi wycieczke. aaa i jezeli chodzi o egipt i destynacje turystyczne... jezeli udajesz sie na polwysep synaj czyli lotnisko w sharm el sheikh lub taba to wiza nie jest ci potrzebna, pros o "syani only" (pod warunkiem ze nie wymykasz sie poza polwysep synaj, czyli kair i piramidy odpadaja, luksor tez) wtedy nie pobieraja oplaty; jezeli zas leciz do hurghady visa obowiazkowa 15 $ najpierw wypelniaz kwitek, potem idziesz do okienka wizowego potem do kontroli paszportowej.... ale lepiej napisz list do ambasady Odpowiedz Link
redona Re: wiza do egiptu 25.03.10, 11:06 DZIEKUJE DZIEWCZYNY. Bedziemy ladowali na lotnisku sharm el sheikh, czyli vize jezeli sie kupuje to na lotnisku a nie w ambasadzie? +Chodzi mi tylko turystyczna vize. stylish-jewellery.co.uk/ Odpowiedz Link
bionda83 Re: wiza do egiptu 25.03.10, 19:28 nadal nie wiem jak z Albanczykiem, najpewniej na lotnisku przed odprawa pszportowa tak samo jak polacy ale jaka cena za wize nie wiem, polak za "synai olnly" nie placi nic, przy wykluczeniu wycieczek luksoru, kairu i parku ras moahamed, jezeli chceszto zobaczyc to wydajesz 15 dolcow za osobe Odpowiedz Link
nertila Kraje do których Albańczycy nie potrzebują wiz 24.03.10, 23:05 lista krajów po włosku tutaj na dole strony: it.wikipedia.org/wiki/Passaporto_albanese a jak ktoś woli po albańsku to tu to samo ze szczegółami : sq.wikipedia.org/wiki/Pasaporta_e_Shqip%C3%ABris%C3%AB wersja angielska nie zawiera list krajów,a polskiej wersji nie ma więc wybaczcie. czasem wizę kupuje się na granicy kwestia 10-20euro. Odpowiedz Link
ewelinka834 Re: Kraje do których Albańczycy nie potrzebują wi 26.03.10, 14:09 tak samo jak Polacy, visa on arrival, Odpowiedz Link
ewelinka834 Re: Kraje do których Albańczycy nie potrzebują wi 26.03.10, 14:11 no a jezeli twoj partnet ma residence permit card , to wowczas nie potrzebuje wizy do prawie wszystich krajow EU , nie jestem pewna co do krajow beneluxu, Odpowiedz Link