Dodaj do ulubionych

Koscielne zapotrzebowanie!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:09
Parafia Sw. Barbary wysyła ludzi po domach w celu zbierania pieniędzy na
renowacje wieży. Czy to jest fair? Czy koscioły powinny w ten sposób zbierac
gotówkę na remonty? Nigdy nie widziałem podobnej rzeczy u Dominikanów. Tak
trzymać.
Obserwuj wątek
    • Gość: bulba Re: Koscielne zapotrzebowanie! IP: *.if.uj.edu.pl 15.10.03, 07:48
      Moze malo przyjemne ale uczciwe. NIE KRADNA!. A tak swoja droga cos
      sfuszerowali przy budowie, ze po 10 latach trzeba remontowac.
    • Gość: GuyRitchie ...ALLELUJA i po kasę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 12:54
      co zrobic...w Czerwinsku kosciol romanski stoi, w Krakowie kosciół św.Wojciecha
      tez pamieta patrona, nawet komuszy blok moich rodzicow wytrzymal 30 lat i ma
      sie dobrze a wieza koscielna w Tbg po 10 latach do remontu...Pocieszam sie tym,
      ze to nie Lichen ani Opatrznosc wilanowska za 200 mln...bo ile wtedy trzeba by
      kasiorki na remont...
      • Gość: demo Re: ...ALLELUJA i po kasę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 15:52
        Z tego co wiem(a wiem nie mało :)) to ten kościół był budowany przez parafian.
        Nie poprzez dawanie datków tylko jako prace społeczne(własnymi ręcoma śmy
        budowali nasz katolo-pitalizm). W takim systemie to można budować ale jaka jest
        jakość to każdy widzi. Swoją drogą(ja tak ciągnę wątki z nazewnictwem, ot taka
        moja pasja)jeżeli w Tarnobrzegu nie ma kopalni(prawdziwych górników już nie
        ma...) to może i nazwa patrona mogła by się zmienić. Można by jakieś akcenty
        marinistyczne (Noe,Mojżesz....) bądź co bądź niedługo na holideje każdy będzie
        walił nad Zalew.
        • Gość: Niku Re: ...ALLELUJA i po kasę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 22:30
          Czy może ktoś z was był wykorzystywany przy budowie kościoła Św.Barabry jako-
          chodzi mi o uczniów z byłego "Górnika"?
          • Gość: Absolwent Re: ...ALLELUJA i po kasę... IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 09:54
            Gość portalu: Niku napisał(a):

> Czy może ktoś z was był wykorzystywany przy budowie kościoła Św.Barabry jako-
            > chodzi mi o uczniów z byłego "Górnika"?

Ja w ramch praktyki zawodowej (specjalność elektronika ogólna) targałem cegły,
            mieszałem zaprawę, itp.

Pozdrawiam
            • Gość: GuyRitchie ...elektroniczne mieszadlo do cementu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 10:29
              <Gość portalu: Niku napisał(a):
              <Czy może ktoś z was był wykorzystywany przy budowie kościoła Św.Barabry
              <chodzi mi o uczniów z byłego "Górnika"?

<<Gość portalu: Absolwent napisał(a):
              <<Ja w ramch praktyki zawodowej (specjalność elektronika ogólna) targałem
              cegły, mieszałem zaprawę, itp.Pozdrawiam

Wiec jak widzisz doskonale nadawales sie do pracy w zaawansowanej technologi
              budowlanej... Elektroniczny plac budowy...ta futurystyczna wizja sie spelnila
              na placu budowy w Tbg... jednak trzeba nad tym wynalazkiem popracowac bo
              <absolwent> kiepskawo mieszales jak sie wieza juz wali...
        • Gość: GuyRitchie dzwony, dzwony,dzwony w mojej głowie(i na wieży) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 09:05
          <demo>, kwiatuszku pachnacy, no tak... nie dziwie sie ze wieza jest do
          remontu... nie dosc ze budowali to katolicy (bez etosu pracy jak u
          protestantow), nie dosc ze gornicy (Ci raczej rozkopuja niz buduja), to jeszcze
          budowali to tarnobrzezanie... nie to, ze mam cos przeciw, wrecz przciwnie nie
          mam nic na przeciwko tarnobrzezanom, ale... W kazdym razie remont czegos co
          zbudowano ledwie 10 lat temu jest oczywiscie w normie... kiedys wydano kaske
          parafionow albo ich zagoniono do czynu nie zastanawiajac sie zapewne czy to co
          robia i co placa ma sens... Po 10 latach widac ze sens mialo sredni (delikatnie
          mowiac)... No i tak jest wlasnie dookola... maniana...sie zalatwi...<demo>,
          rozyczko czerwona, co do patrona to mysle ze odpowiedni bylby św. Wit. Wieesz
          ten od tanca umarlych... wszak Tbg umiera... Ach te czasy XIX w. i poczatku XX.
          male prowincjonalne 3,5 tys. miasteczko...Juz niedlugo wszystko wroci w swe
          ustalone historia tory... i nawet Jezioro Zapomnianych na Dnie Kopar nie
          wskrzesi ducha goraczki kwasu siarkowego z II połowy XX wieku... <demo>,
          rumianku moj kojacy, św. Barbara jest w porzo ale św. Wit oddaje ducha
          czasow... wszak wieza juz sie wali...
          • Gość: Olo Re: dzwony, dzwony,dzwony w mojej głowie(i na wie IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 16.10.03, 12:58
            Kwiatuszku śmierdzący
            Daj se spokoj z tymi bzdetami. Ktoś ci pewnie powiedział, że jesteś oryginalny,
            albo zabawny. Niestety, kłamał...
            Gość portalu: GuyRitchie napisał(a):

> <demo>, kwiatuszku pachnacy, no tak... nie dziwie sie ze wieza jest do
            > remontu... nie dosc ze budowali to katolicy (bez etosu pracy jak u
            > protestantow), nie dosc ze gornicy (Ci raczej rozkopuja niz buduja), to
            jeszcze
            >
            > budowali to tarnobrzezanie... nie to, ze mam cos przeciw, wrecz przciwnie nie
            > mam nic na przeciwko tarnobrzezanom, ale... W kazdym razie remont czegos co
            > zbudowano ledwie 10 lat temu jest oczywiscie w normie... kiedys wydano kaske
            > parafionow albo ich zagoniono do czynu nie zastanawiajac sie zapewne czy to
            co
            > robia i co placa ma sens... Po 10 latach widac ze sens mialo sredni
            (delikatnie
            >
            > mowiac)... No i tak jest wlasnie dookola... maniana...sie zalatwi...<demo
            > 2,
            > rozyczko czerwona, co do patrona to mysle ze odpowiedni bylby św. Wit. Wieesz
            > ten od tanca umarlych... wszak Tbg umiera... Ach te czasy XIX w. i poczatku
            XX.
            >
            > male prowincjonalne 3,5 tys. miasteczko...Juz niedlugo wszystko wroci w swe
            > ustalone historia tory... i nawet Jezioro Zapomnianych na Dnie Kopar nie
            > wskrzesi ducha goraczki kwasu siarkowego z II połowy XX wieku... <demo>,
            > rumianku moj kojacy, św. Barbara jest w porzo ale św. Wit oddaje ducha
            > czasow... wszak wieza juz sie wali...
            • Gość: GuyRitchie ...okłamali mnie?...na forum Tbg sa jednak kłamcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 13:21
              <Gość portalu: Olo napisał(a):
              <Kwiatuszku śmierdzący
              <Daj se spokoj z tymi bzdetami. Ktoś ci pewnie powiedział, że jesteś
              <oryginalny, albo zabawny. Niestety, kłamał...

Olo, moj drogi... to na tym forum sa jednak klamcy...a myslalem ze sami
              nawiedzency i olsnieni prawda... Nie dam sobie spokoju i bede pisał...
    • Gość: Wiesiek Re: Koscielne zapotrzebowanie! IP: 80.51.159.* 17.10.03, 22:51
      Właty na cele kościelne (remonty i inne) można traktować jako darowizny na cele
      kultu religijnego i dokonać odpisu od dochodu w zeznaniu rocznym do wysokości
      10% dochodu darczyńcy- podatnika.
      Warunek aktualnie jest tylko jeden- wpłata powinna być zrobiona na rachunek
      bankowy (czyli na konto np. parafii).
      A może ktoś wie czy Parafia Św. Barbary ma jakiś rachunek bankowy założony ???
      Kiedyś wystarczył zwykły blankiet wpłaty potwierdzony np. przez proboszcza i
      byle pieczątka. (a nawet lewy kwit kupiony na targu)
      Jak zapytałem o możliwość pokwitowania wpłaty zbierających jeszcze w 1994r i
      1995r, a wtedy jeszcze kościół był w budowie i potrzebie (wtedy nikt raczej o
      darowiznach mało co wiedział) to zostałem wyklęty i zwyzywany przez
      zbierających na rzecz kościoła od bezbożników itd. a ja chciałem tylko zwrócić
      uwagę, że to dla dobra wszystkich parafian, no i oczywiście parafii bo wtedy
      zawsze można dać jeszcze więcej.
      pozdr.

• Gość: gey Re: Koscielne zapotrzebowanie! IP: *.a2000.nl 28.10.03, 08:56
      bo to sa darmozjady chodza i zebraja moze by tak przykladem Singapuru w czasie
      ramadanu przelewac datki przez bankomaty ???? Niech chamy poznaja sile
      plastyku!!!
      • Gość: ouimet Re: Koscielne zapotrzebowanie! IP: *.sympatico.ca 09.11.03, 23:05
        Gość portalu: gey napisał(a):

> bo to sa darmozjady chodza i zebraja moze by tak przykladem Singapuru w
        czasie
        > ramadanu przelewac datki przez bankomaty ???? Niech chamy poznaja sile
        > plastyku!!!
        gey-w czasie ramadanu powiadasz?A czy plastyk nie kojarzy ci sie z meskim
        artycha?/plastykowa nadmuszka-oczywiscie/-nie plastykiem,artysta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka