Gość: amica.2 IP: 80.48.174.* 29.10.08, 07:17 Co sądzicie o obchodach Halloween w Polsce, np. w szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: proboszcz Re: Halloween IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 09:45 głupota. powinno sie obchodzić takie tradycyjne słowiańskie święta jak: noc kupały, noc walpurgii, beltane, szczodre gody czy jare święto. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Halloween 29.10.08, 10:49 Wreszcie w jednym proboszcz moge sie z Toba zgodzic!Dodalbym do tego glupawa mode na imiona nie bedace polska tradycja gdy mamy piekne slowinskie imiona jak Radoslaw,Przemyslaw,Milosz,Dobrawa,Mirawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Halloween 29.10.08, 22:42 Proboszczu tylko te święta jakieś takie mało katolickie <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Halloween 29.10.08, 23:22 Dziecino to nie sa Swieta a obrzedy staroslowianskie Odpowiedz Link Zgłoś
lacido Re: Halloween 29.10.08, 23:47 Skarbie dziady to też obrzęd nie mniej jednak pogański i tępiony przez kościół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: Halloween IP: *.provident.pl 30.10.08, 11:42 U nas Wszystkich Świętych obchodzi się 1 listopada, a Halloween jest 31 października, więc jaka to przeszkoda, aby wieczorem 31 października pobawić się w "duchy" na wesoło, a następnego dnia melancholijnie powspominać najbliższych, którzy odeszli? Nie widzę przeszkód. Polacy nie muszą być wiecznie smutni i umartwieni. Ja jestem za Halloween! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Re: Halloween IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:54 bezmyślne kopiowanie obcych wzorów. jestem na nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbg Re: Halloween IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 20:42 W szkołach to chyba raczej poznaje się te święta, zależy jeszcze w jakich szkołach. Jak British School robi Halloween Party, to chyba jest to na miejscu, dzieciaki lubią takie przebieranki. W szkołach typu 10 czy 4 to raczej jest poznawanie tych świąt, żeby ludzie jak wyjadą wiedzieli co nieco o zwyczajach innych nacji. Nikt nie neguje tu kultury swojego narodu. Tylko dlaczego w podręcznikach do historii lub polskiego tych narodowych świąt jakoś nie widać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Halloween IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 23:30 W główkach się poprzewracało. W ojczystym języku kiepsko mówią. Zamiast wziąć dzieciaki na spacer (pogoda dopisuje póki co...) kupić kilka świeczek i udać się na miejscowe cmentarze. Żywa lekcji historii, tej bliskiej, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbg Re: Halloween IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 16:18 Mówią tak - jak rodzice. Nie zwalać wszystkiego na szkołę. A wystarczy popatrzeć, jak idą ze szkoły na cmentarz - nawet zachować się nie potrafią. Jak w domu, tak wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbur Re: Halloween IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 23:21 Krótko - skoro to coś tam (H) to pochwała satanistów (portale, gazety, biskupi), to dlaczego chodzenie po kolędzie nie traktować tak samo? Przychodzą obce dzieciaki, albo inne łobuzy, przebrane za śmierć z kosą - straszą innych, przebrane za diabła - pochwała satanistów, przebrane za króla - może chcą mnie obrobić. Mnie się wcale nie podoba to ich głupie święto (H). Ale jeszcze bardziej nie podoba mi się sposób walki z tym zjawiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Halloween 03.11.08, 00:16 Kretynom swietujacym" hallowen polecam www.tvn24.pl/-1,1571318,0,1,halloween-to-obciach,wiadomosc.html Niemoralnym jest ten który żyje na koszt ogółu-prof.Rybarski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amica.2 Re: Halloween IP: 80.48.174.* 03.11.08, 13:25 Podobno jedna z tarnobrzeskich szkół społecznych miała dyskotekę "halloweenową". Może jednak nic w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Halloween 03.11.08, 14:31 To nie jest zle a ni dobre-to jest poprostu glupie Odpowiedz Link Zgłoś