radca 11.06.03, 21:49 Uwazam,ze to bardzo dobry pomysl - oby tylko udalo sie to zrealizowac. radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sonia Re: Kampus uniwersytecki na rogu Gdańskiej i Kami IP: *.sympatico.ca 11.06.03, 22:19 Dziwny pomysl, cos takiego powinno byc otoczone parkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kampus uniwersytecki na rogu Gdańskiej i Kami IP: *.ds.pg.gda.pl 11.06.03, 23:42 Dajcie sobie spokój z tym uniwersytetem... Tylko Akademii Bydgoskiej zależy na powołaniu go do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tratata Re: Kampus uniwersytecki na rogu Gdańskiej i Kami IP: *.ruhr 12.06.03, 12:10 a ja uwazam, ze to zly pomysl. Usytuowac kampus w centrum miasta? Jesli jest mozliwosc wybudowania kampusu od podstaw to powinien on powstac na peryferiach - daje to mozliwosc zorganizowania calego zaplecza uslugowo-handlowego i ewentualnej pozniejszej rozbudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcingryf@poczta.fm Re: Kampus uniwersytecki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.03, 12:46 Trzy refleksje: Kampus uniwersytecki - świetnie! Tylko, ze potrzebny jest najpierw Uniwersytet. Tez bym sie cieszył, gdyby w Bydgosczy powstał Uniwersytet, ale to musi mieć ręce i nogi, a u nas, jak wiele rzeczy, zaczyna sie od zadniej strony... Najpierw powinny być uchwały Senatów co najmniej AB i ATR o woli połączenia (bo chyba nikt nie ma złudzeń, że sama AB stworzy cokolwiek!) i współpracy, dalej kolejne wybory powinny wyłonić wspólną ekipę rektorską i reformę struktur finansowych i organizacyjnych, następnie wspólne procedury rekrutacji oraz uwspólnienie procedur zakończenia studiów i wreszcie budowę kampusu... Bez tego, może sie okazać, że np. kolejny rektor ATR, tak jak prof. J.Sempruch nie będzie zainteresowany pomysłem i jeśli teraz wpompuje sie pieniądze w kampus, to pozostanie on księżycową i zmarnowaną inwestycją. Czyli najpierw zobowiązanie na papierze, zgoda MENiS (a samodzielnych brakuje, oj, brakuje), potem pieniądze i inwestycja! Przecież żaden prywatny nie zainwestuje, bez pewności, ze na tym zarobi, więc, co? Miasto ma dać? Z czego? Żeby więc pozyskać sponsorów budowy kampusu, musi pomysł i realizator pomysłu, na miarę rektora S. Jurgi z UAM, który na budowe Collegium POlonicum w Słubicach, Collegium Gnesnense i kampusu UAM na Morasku potrafił pozyskać środki, nie tylko państwowe i miejskie. Po drugie: osobiście uważam, że choć proponowana lokalizacja jest dobra, chociażby ze względu na położenie przy trasie przelotowej (Kamienna), a to ma znaczenie jeśli przyszły uniwersytet ma się rozwijać i pozyskiwać studentów spoza Bydgoszczy, którzy dojeżdżają, to jednak mam lepszą (chyba?). Proponuję pozyskać piękne budynki wzdłuż Al. Osslińskich na obiekty dydaktyczne, a na tym polu po "Ziemniaku" zbudować akademiki i resztę infrastruktury, miejsca jest co najmniej tyle co w kwartale Gdańska-Kamienna-Chodkiewicza. Te budynki już są, mieszkają w nich ludzie, ale myslę, że koszt ich remontu i przystosowania oraz przeniesienia ludzi bedzie mniejszy niż zbudowanie takiej samej kubatury od podstaw. Mogę sie mylić, ale to niech ktoś kompetentny mi to wykaże! Bardzo lubie te budynki, tworzyłyby marketingowo świetny ciąg, pięknie położone, same, architektonicznie urokliwe, świetnie by sie sprzedawały jako miejsce do studiowania, bo na świecie warunki, otoczenie, się liczą (a okolica jest do pozazdroszczenia)! Nowe budynki na tyłach Al. Ossolińskich, które mogłyby powstać powinny nawiązywać architektonicznie do istniejącego Instytutu Matematyki. Przynajmniej Uniwersytet byłby w miarę konsekwentny w wizerunku. NIe ma w Bydgoszczy ładniejszej, historycznej zabudowy w takiej ilości, w takim miejscu, która nadawałaby sie na adaptacje na cele Uniwersytetu. Po trzecie: Mam też pomysł gdzie zlokalizować Rektorat przyszłej uczelni. Proponuje wyjątkowo piękny i majestatyczny budynek na ul. Dworcowej, po lewej idąc w kierunku dworca, tuż przed ul.Królowej Jadwigi. Tam mieści sie teraz kolejowa służba zdrowia, która naprawde nie potrzebuje tak REPREZENTACYJNEGO budynku. Tym bardziej, ze kolej ma długi, a za ten budynek z pewnościa nie płaci, a lokalizacja jest swietna. Ten gmach z czerwonej cegły już dawno powinien być jedną z wizytówek miasta, pełnić funkcje reprezentacyjne, jak DWór ARtusa w Toruniu, a jest przecież od niego większy i okazalszy. Dziwie sie, że trzyma sie tam PKP! A tym, ktorzy by uznali, ze Rektorat powinien być razem z akademikami na kampusie, mówię, że to nie jest dobry pomysł, znając pomysłowość naszych studentów, którym sam do niedawna byłem. Podsumowując: Uniwersytet TAK, ale nie za wszelką cenę i po kolei, z głową, bynajmniej nie w chmurach. Bydgoszcz jest jeszcze słaba akademicko i jeśli niedawno były dyskusje, czy miasto stać na kilka mieszkań dla zamiejscowych profesorów tytularnych, którzy są niezbędni, to budowa KAMPUSU wydaje się przedwczesna. Rozumiem, że prezydent Dombrowicz pozadrościł medialnych sukcesów prez. Zaleskiemu i też chce się pozbyć swojej bezbarwności, którą mu zarzucam, ale takie wirtualne, nie przemyślane, jak sądzę pomysły, w tym mu chyba nie pomogą. Całym sercem, jako rodowity Bydgoszczanin, jestem za ideą Uniwersytetu, ale róbmy to "po porządku", a nie od "zadniej" strony. Najpierw musimy mieć pewność, że będzie KOMU uczyć (kadra), że będzie KOGO uczyć (niż demograficzny, ale i z drugiej strony zwiększająca sie powszechność wyższego wykształcenia), że będzie JAK uczyć (reforma struktur i porozumienie bydgoskich uczelni, vide np. Olsztyn, Zielona Góra, Rzeszów), a dopiero na końcu snuć plany budowy kampusu. Nie oznacza to, że pomysł kampusu uważam za najmniej ważny, ale trzeba mieć spełnione warunki "kim, kogo, jak", żeby można było mówić o tym "gdzie". Alma Mater Bydgostiensis nie może być byle jaka, musi skutecznie konkurować z Poznaniem, Gdańskiem i Toruniem, co w przypadku tych dwóch ostatnich, jest jak najbardziej do wygrania, ale przy założeniu dobrze pilotowanego i rozwijanego pomysłu na Uniwersytet w Bydgoszczy. Nie zasługujemy na kolejną wyższą szkółkę poduczenia, jakich dzis wiele! Pozdrawiam, Marcin Witkowski absolwent Instytutu Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrz Re: Kampus uniwersytecki IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 21:24 Dofinansujcie lepiej ATR-ma juz zaczątki kampusu na fordonie,a nie budujcie ludziom nadzieje bujając w obłokach.. Odpowiedz Link Zgłoś