Dodaj do ulubionych

prezent dla teściowej

03.11.11, 11:13
Drogie Panie, doradźcie :) Święta już za niecałe 2 miesiące więc powoli zaczynam szykować prezenty i natrafiłam na twardy orzech do zgryzienia - teściową - szalenie praktyczną i wymagającą kobietę. Szukam zatem inspiracji, co ciekawego, zaskakującego i praktycznego zarazem mogłabym dla niej uszyć? No poza fartuszkiem kuchennym ;)
Przeglądam net od paru dni, ale wszystko co znajduję wydaje mi się takie... banalne... A może macie pomysł, jak sprawić by taki na pozór pospolity przedmiot zyskał element zaskoczenia? Może spersonalizować go zdjęciem wydrukowanym na tkaninie do domowych wydruków? (Przy okazji, czy któraś z Was wypróbowała tych tkanin? Warto w to pójść?)
Może Wasze pomysły będą właśnie strzałem w dziesiątkę :)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: prezent dla teściowej 03.11.11, 20:05
      Duzo pomyslow znajadziesz tu:
      sew4home.com/
      Jesli bywa w spa, to np. to:
      sew4home.com/projects/bath-linens/581-mothers-day-spa-wrap
      Poklikaj na gorze, w Projects.

• tijgertje Re: prezent dla teściowej 04.11.11, 10:09
      jak ma byc cos praktycznego, to musisz baaardzo dobrze pomyslec nad kolorystyka, zeby pasilo. Mysle, ze z praktycznych prezentow moga ucieszyc:
      1.Mocna torba na zakupy z wygodnymi uchwytami. u nas jeden supermarket sprzedaje usztywniane jutowe, ekologicne torny. Mam ich chyba z 10 i sa idealne na ciezkie rzeczy, niezbyt obszerne, ale maja wypelniane uchwyty i takie rozmiary, ze mozna torbe niesc w dloni bez obijania o podloze (nie jestem wysoka) i idealnie pasuja na ramie.
      2/ wygodne rekawice kuchenne (dobrze przepikowane, grubsze, dobrze izolujace i z wygodnym wykrojem) z kompletem podkladek pod garnki
      3. podkladki pod talerze na stol albo fajny bieznik czy obrus (sprawdz wczesniej wymiary stolu, zeby pasilo),
      4. dzbanek na herbate z fajnym ocieplaczem (moze byc w komplecie z jakimis podkladkami),
      5. ladny worek-walek do przechowywania reklamowek.

Ladne poduszki potrafia ucieszyc, ale musza byc dobrze dopasowane i prezent nie zawsze sie sprawdzi. Mysle, ze cos do kuchni czy ubrania stolu jest najbezpieczniejszym prezentem. Jak chcesz uszyc cos wiekszego, to moze ladny cieply szlafrok albo pled. Jakis czas temu pojawily sie u nas takie smieszne polarowe pledy prostokat, ale z jednej strony z wszytymi rekawami i zakladka na drugim, krotszym boku. idelane na zimowe wieczory na kanapie, nogi w zakladke, rece w rekawy i jest sie opatulonym po sama szyje i bez wyziebiania rak spokojnie mozna "pomieszac" pilotem do tv poczytac gazete czy wypic herbate. strasznie zabawne sa te pledy, ale praktycznosci nie mozna im odmowic;)

Tkanin do domowych wydrukow nie probowalam, wydaje mi sie, ze drukowanie na tkaninie to zawsze ryzyko dla drukarki, ale mozesz poszukac dobrej jakosci folii do transferow. Wydruk w zasadzie powinien byc trwaly, mozena go jeszcze poprawic medium do tkanin (z plastycznego), wystarczy pokryc wydruk jak lakierem, dobrze wysuszyc, zaprasowac i spokojnie mozna prac do 40 stopni (sprawdzone osobiscie na decoupage'u, naklejalam papierowe serwetki, po wielu praniach nadal wygladaja bez zarzutu, musisz tylko sprawdzic, czy medium jest matowe, jak sie blyszczy, to niestety nie wyglada atrakcyjnie, jesli pokryjesz sam motyw, a na malowaniu calosci mozna zbankrutowac, chyba ze zrobisz cos na zasadzie pachworku z wydrukami).
      • tijgertje Re: prezent dla teściowej 04.11.11, 10:16
        acha, z elementem zaskoczenia moze uwazaj, jak tesciowa konserwatywna, to zaskoczenie niekoniecznie moze sie spodobac.
        Pomyslalam jeszcze o tablicy na sciane: na sporej kanwie dajesz 2 warstwy ocieplacza z metra, na to material, naciagasz i od tylu mocujesz czy to pinezkami, czy zszywkami Nie wiem, czy tak to sie nawywa, takie jak do papieru, tylko mocowane pistoletem), Po skosie mocujesz tasiemki, a jeszcze lepiej ozdobne gumki, na laczeniach doszywasz czy to ozdobe guziki, czy kwaty, czy co tam komu pasi i masz fajna tablice na zdjecia, do roznych swistkow z listami zakupow itp. Mozesz zrobic wierzch w formie pachworku i do tego wykorzystac zdjecia calej rodziny. Prezent ciekawy i praktyczny, do tego jak cie esciowa nie lubi, to zawsze moze ci bezkarnie wbic spile w oko;)
    • mjermak Re: prezent dla teściowej 04.11.11, 17:45
      shape-moth.blogspot.com/2011/09/jar-shelf-mq-and-free-pp-pattern.html
      moze cso takeigo jako podkladka do kladzenia an niej sloikow podczas robienia przetworow? Jesli tesciowa nie ebdzie tego chciala powiesic w kuchni czy spizarni.
    • e-dziunia Re: prezent dla teściowej 07.11.11, 13:24
      Bardzo Wam dziękuję za wielką skarbnicę inspiracji! :))
      jesteście niezastąpione :))
    • linn_linn Re: prezent dla Mamy... dla teściowej tez... 03.05.12, 13:58
      sew4home.com/projects/fabric-art-a-accents/1146-make-it-for-mothers-day
    • ladyjm Re: prezent dla teściowej 12.09.12, 08:46
      polecam strone Marthy Stewart
      www.marthastewart.com/crafts
      tam sa tysiące pomysłow na prezenty handmade ze szczegółowymi tutorialami i wzorami do sciagniecia w pdfie :) do tego pomysły podzielone sa tematycznie na okazje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka