Dodaj do ulubionych

Co robię źle? Singer 834

21.11.11, 09:55
Witam,
mam maszynę Singer 834. Nie była używana od wieków, przyniosłam ją od babci ze strychu. Powędrowała do serwisu, krawiec nią szył i wszystko gra. Pokazał mi próbkę - wszystkie ściegi ładnie przeszyte.

Problem mam ja i napewno robię coś źle. Ale niestety nie wiem co i nie mam tu żadnego fachowca, aby zapytać (jestem za granicą w małej miejscowości). Może Wy mi pomożecie.
Nitka od spodniej strony (od strony szpulki) się 'kołtuni'. Górny ścieg (od strony igły) idzie pięknie i prosto, nie mam z tym problemu. Najgorsze jest to, że ta spodnia nitka też czasem idzie ładnie a czasem robią się supełki (załączam zdjęcia), więc to już mnie całkiem zbija z pantałyku... Dodam, że zmiana ustawień naprężenia nitki zupełnie nic nie daje. Mam wrażenie, że problem jest od strony szpulki, może źle nawinięta nitka (z aluźno?), a może źle "nawlekam" dolną nitkę... Już sama nie wiem :(

Czy ktoś wie co robię źle?

Poniżej linki do zdjęć moich ściegów od spodniej strony. Jak widzicie czasem nitka idzie pięknie i równo, a czasem robią się supły, które wyglądają nieestetycznie i luzują cały szew... :( Pomocy, proszę!! Zamierzałam szyć zabaweczki dla mojego szkraba, a tu klops :(

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2950827,2,1,IMG-3556.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2950828,2,2,IMG-3558.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2950829,2,3,IMG-3559.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2950830,2,4,IMG-3561.html
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Co robię źle? Singer 834 21.11.11, 10:57
      Wbrew pozorom masz problem z _górną_ nitką, a właściwie jej naprężeniem. Gdybyś założyła dwa różne kolory nici zobaczyłabyś, że plącze się nitka górna.

Skoro regulowanie naprężenia nic nie daje - może masz naprężacz po prostu zepsuty, a może po prostu źle założyłaś górną nitkę?

Ania

• toya666 Re: Co robię źle? Singer 834 21.11.11, 11:03
        Hmm, bardzo to interesujące... Chyba zrobię tak jak mówisz i założę 2 różne nitki :)

Podobno nic nie jest zepsute, bo krawiec szył i dał mi próbkę materiału przeszytą różnymi ściegami. Wszystko jak marzenie.

Muszę do tego dojść co robię nie tak!! Ściągnęłam nawet instrukcję obsługi maszyny z internetu i wydaje mi się, że dobrze wszystko zakładam. Ale popróbuję jeszcze.
      • linn_linn Re: Co robię źle? Singer 834 21.11.11, 11:13
        To warto zapamietac: w razie problemow uzyc 2 nitek w roznych kolorach.
    • mamand Re: Co robię źle? Singer 834 21.11.11, 11:50
      mam taką samą maszynę i wiem o czym mówisz

1. zdejmij górną nitkę i załóż jeszcze raz, dokładnie przez wszystkie przejścia (6)
      2. zwiększ napięcie nici (np na 6 - 7)
      3. albo po prostu masz złe nici i to jest najczęstsza przyczyna tego bałaganu

instrukcja obsługi do maszyny:

instrukcja.pl/i/lucznik_singer_814_834_i_inne_klasy_800_np_884_itp
      • nek9 Re: Co robię źle? Singer 834 22.11.11, 11:17
        Mamand, napisałam Ci maila.... Odbierz pocztę :)
        • mamand Re: Co robię źle? Singer 834 22.11.11, 15:23
          nic nie dostałam :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka