roneczka 11.03.09, 01:02 Jak mniej więcej wygląda wykrój tej tuniki dopatrzyłam się, że to jest na bazie prostokąta, tylko jak podciąc rękawy u dołu? A macie może jakieś fajne szablony na tuniki kopertowe i takie odcinane pod biustem? Rozm. 46/48 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 11.03.09, 01:10 www.virtuela.com/allegro/he-satin-017682Y.jpg Odpowiedz Link
linn_linn Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 24.01.10, 11:38 A tu wykroj: anacloset.blogspot.com/2009/05/tunica.html Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 11.03.09, 18:46 Nie bardzo wiem, o jakie podcięcie rękawów ci chodzi... Złożyłabym materiał na kształt prostokąta, zrobiłabym dziurki na przeciągnięcie paska po obu stronach talii /zszywając przód i tył razem/, wykończyłabym dekolt - i już. ;-) Od dziurek w dół można przód z tyłem zszyć - albo i nie. ;-) Ania Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 11.03.09, 19:36 Hmmm.... Spojrzałam jeszcze raz i rzeczywiście rękawy nie są oddzielnie:-))) To faktycznie łatwizna Dzięki:-))) Odpowiedz Link
mfabry Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 29.03.09, 00:09 Niby proste, ale nie do końca oczywiste. 1. czy lepiej złożyć materiał na pół i wyciąć dziurę na dekolt czy może przeciąć na pół i zszyć razem u góry? 2. te rękawy na dole nie wyglądają mi na zszyte ze sobą. Czy jest to w ogóle możliwe? 3. dziurkę na pasek zrobić na każdej ze stron (tył, przód) osobno czy złożyć materiał i zszyć przód i tył ze sobą tworząc dziurkę? Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 29.03.09, 18:24 mfabry napisała: > 1. czy lepiej złożyć materiał na pół i wyciąć dziurę na dekolt czy może przeciąć na pół i zszyć razem u góry? Wykończenie może być łatwiejsze przy rozcięciu materiału na pół. Będzie można wykończyć osobno "łódkę" z przodu i z tyłu, a potem po prostu zszyć na ramionach. > 2. te rękawy na dole nie wyglądają mi na zszyte ze sobą. Czy jest to w ogóle możliwe? Czemu nie? Miałam kiedyś sukienkę, która z rękawami /nie odcinanymi/ miała kształt litery T, a rękaw zaczynał się troszkę nad talią. Musiałam naszyć taki niby to trójkącik łączący przód rękawa z tyłem, bo stojąc z boku można było pooglądać biustonosz ;-) Ale sukienka miała pasek w połowie bioder, stąd ten "efekt". Ta tunika ma pasek, który ma taką samą funkcję jak mój trójkącik. Czyli zszycie rękawów nie jest konieczne. > 3. dziurkę na pasek zrobić na każdej ze stron (tył, przód) osobno czy złożyć > materiał i zszyć przód i tył ze sobą tworząc dziurkę? Zszyłabym razem, żeby się przód i tył nie rozjeżdżały względem siebie i żeby całość miała kształt. I żeby nie było "efektów" ;-) Ania Odpowiedz Link
mfabry Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 30.03.09, 11:34 Dzięki!! Chyba się skuszę. Na allegro upatrzyłam śliczny (i niedrogi) lekki jedwab surowy w prążki. W sam raz na taką tunikę. Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 04.04.09, 21:01 mfabry napisała: > Dzięki!! Chyba się skuszę. Na allegro upatrzyłam śliczny (i > niedrogi) lekki jedwab surowy w prążki. W sam raz na taką tunikę. A podaj link do tego jedwabiu, to może i ja się skuszę:-)) Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 31.08.09, 21:34 Uszyłam:-) NIe wyszła :-(((( Ale co tam, to dopiero początki:-))) Odpowiedz Link
czeremcha4 Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 31.08.09, 21:44 Jak to - nie wyszła? Co się stało? Ania Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 31.08.09, 21:55 Pycha mnie zjadła i nie doczytałam do końca co napisałyście o tym łączeniu z otworami na pasek. Ja robiłam 4 otwory osobno - uwaga! - na szyfonie!!! Porażka!!! Szyłam je stopką do dziurek do guzików. Okropność!!! Teraz tak myślę, że fizeline trza było podłożyć, ale teraz wyczytałam na forum;-(((( No i te dziury tak sobie sie zeszły, a właściwie nie zeszły sie:-((( No i były za blisko tułowia, a dekolt miał być taki półokrągłty, do lini rowka biustu, trochę za mocno mi się ciachnęlo, ups! Więc wszyłam gumkę, ale za mocno ją naciągnęłam i było za ciasno przy szyi, to odprułam tę gumkę, zaszyłam otwory no i chyba uszyje jakąś prostę z tego szyfonu tunikę, albo apaszki:-))) No cóż, przygodo trwaj!!!! Dzięki Ania:-))) Odpowiedz Link
vera_lynn roneczka 16.01.10, 17:27 nie obraź się, ale uśmiałam się do łez przy czytaniu Twojego wykonania tej tuniki.. normalnie aż mnie brzuch boli :) bynajmniej nie chodzi mi o to co źle zrobiłaś ale o sposób, w jaki to opisałaś.. tak prosto a tak komicznie :) p.s. co do meritum- jakbym czytała o sobie, miewam podobne wpadki.. pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
magdalenabojan Re: roneczka 16.01.10, 21:29 To moze przekształć zepsutą tunikę w kimono w tradycyjnym stylu japońskim? Rękawy do dwa doszyte prostokąty do prostokątu który okryje tułów - będziesz miała podobny efekt luzu i powiewności :) Rękawy się wszywa w obcięte na 3 cm ramiona litery T i zaokrąglone pod pachami.Krój mozna zobaczyc na kimonach do judo lub kimonach japońskich . Popełniłam kiedys kimono z czystej ciekawości historycznej - potem przekształciłam wykrój w bluzkę zakładaną kopertowo - nosi się cudnie! Odpowiedz Link
brian04 Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 15.01.10, 23:08 tu sa video jak uszyc tunike www.virtuela.com/index.htm Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 20.01.10, 00:35 zajefajne są te filmiki:-))) Dzieki za linka. Pozdro Odpowiedz Link
roneczka Re: Tunika-pomóżcie rozrysować wykrój 28.05.14, 14:27 Wpisałam w googlu, jak uszyć prostą tunikę i wyskoczył mi ten wątek. Mój wątek, szczęka mi opadła, tyle czasu minęło, a ja nadal nie umiem tego uszyć, ale dziś będę próbować, trochę inną, może się uda, chociaż wykańczanie tych łódek mnie wykańcza - fizycznie i psychicznie. Odpowiedz Link